Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
31-01-2010
Lazy City Jazzband...
De allereerste formatie van de Lazy City Jazzband - 1983...
Vlnr. - Staande: Cyriel Van Gucht, Rudy Audenaert, Ronny De Wever, Johan Van Den Eede, Jempi Verhofstadt Zittend: Peter Verhas, Franky Van Der Slock
Manne gebier, de sikkelèir éid' uëk ambras in zâ kot!. Van de wéik éi zâ schuëmoeder op viziet gewéist en 't is prais! Pertang, daddis nem brave mènsj zènne... A-j-éi mâ gisteren ouitgelèit oe dâ't gekommen is. Ge moet wéite dâ zam vraa ouit een graalaike kattelikke famille komt. Ge wètj oe dâ dâ goët as ge bezoek kraigt nowô, d'r woëre pattéikes vèr noër de noen mè-j'n zjat kafféi. Manne gebier zam vraa waa-j-op e goe blouike stoën bè-j-éir moeder... Om een ier of drèi wirt de toëfel gezètj en kwampe de kafféi en de pattéikes bauve.
Vèr em bitsje in de groësse vâ schuëméike te stoen moest manne gebier ne 'Vad'rons' véireléize... Ammel gië probléim... Nâ komt er d'r op 't lèsten in: "En verlos ons van het kwade"... Op dië momèntj moet manne gebier zéiker zjust nor zâ schuëmoeder gekéiken èmme... Die was in iëne kiër in alle stoëte! Z'éid'èm d'r beginne verwaite vèr al dâ liëlek was, en 't liëleksten iëst. A kost vanèigest uëk zannem bèbbel op den dier nimmer ave nowô. Vèr zuëvéil as datten tisse dië litanie vâ zâ schuëméike iet kost zegge, flapten è d'r ouit: "Awèl mersie, azuë'n liëleke waurde èmme'k in giël mâ léive nog vâ ginnen iëne sosjalist g'uërt..., en dâ vèr ne kattelik". Schuëméike is 't afgetrapt en zam vraa-j-is méigegoën... Ge ziet dâ ne mènsj toch attait moet zien wâ datten zegt nowô!
Naar jaarlijkse traditie wordt op de laatste zaterdag van januari prins(es) carnaval verkozen. Vanavond heeft dus het inleidende gedeelte van de carnavalsviering plaats in de sporthal te (jawel) Oudegem. De verkiezing gaat reeds enkele jaren door in de deelgemeente bij gebrek aan een degelijke feestzaal in het centrum. Er hebben zich twee kandidaten aangeboden voor de titel, namelijk Brigitte en Rutger. Wij wensen beiden veel succes en moge de beste winnen!
In 1989 deden wijzelf een gooi naar de titel. De verkiezing ging door in de zaal 'Roxy' in de Sint-Jorisgilde. Ook toen meldden zich twee kandidaten, namelijk Wim Impens en ikzelf.
Tot mijn grote vreugde werd ik op die avond prins van onze stad. Er zouden nog twee titels volgen, namelijk nogmaals prins in 1997 en keizer in 2002...
Enkele beelden van de verkiezing in 1989...
Gespannen wachten op de uitslag...
Het verdict is gevallen. Ik won het van mijn opponent met 2425 stemmen tegen 1963.
Gekroond als nieuwe prins carnaval... We herkennen onder meer (vlnr) Wim Van Damme, Patrick Meulebroek, Gustaaf De Ridder, Thérèse Van Gucht, keizer Gilbert (St-Gillis) en burgemeester M. Dierick.
Alléi verouit 't is ier touis wèrral kèiremis! Nâ wazze'k on 't bèlle mè manne kammeroët auver 't iën en 't ander. De die vâ mèi was ni touis, gelèk miëstal. Op dâ toëfelke wordâ mannen tèllefong stoët lèi d'r em boekske, en binsjt dâ manne moët iet on't ouitlègge was begoste'k d'r isj in te kaike... Al mè ne kiër ziene'k d'r iet stoën en 'k schiet mè d'r in ne lach... Manne moët on den andere kant van de lain die vroëgt wâ datter schiltj, want 't géin datten on 't ouitlègge was, dâ 't van dem balange ni vèr te lache was! Ik zèi, â bâ nië zèi'k ik, mor ik zien ier zjust iet stoën in em boekske en ik vin dâ vèr te lache. Nâ vroëg manne moet ô mèi: "Wâ stoët er tèn in dâ boekske?". Ik zèi: "Wacht ik zal 't isj véireléize!". Nâ moete'k ik ieveranst toch ni g'uërd' èmme dâd' ons madam stillekes binnegekomme was... Ik léisdege louidop: "God schiep de man en zag dat het perfect was. Dan schiep hij de vrouw en zegde: "Ach ja, ze zal zich wel schminken!". Manne moët moest vanèigest uëk lache nowô. Alléi ons tèllefongske was gedoën en 'k ouë nog ni goe néirgelèit of 't was al kèiremis! Man, man, man azuë van éiren téjoëter moëke! Dâ mènsj kan toch waineg verdroëge zènne... Dâ was toch ni-j-op éir dâ'k ik dad' ouë... Z'zi vâ ne gillen dag gië waurt nimmer gezèit, mor doër azze'k nâ pessies ni koët véir!
Samen met tien andere Franstalige kinderen uit het Brusselse volgde Prins Filip in het Heilige-Maagdcollege gedurende veertien dagen in de grote vakantie een cursus Nederlands.
In 1912 gaf het "Stedelijk Bestuur van Dendermonde" een brochure uit over "Het vraagstuk van den Dender". Daarin was sprake van twee verschillende ontwerpen over de omlegging van de Dender.
Na meer dan 50 jaar was het dan eindelijk zo ver: de werken konden officieel aangevat worden, tot grote voldoening van gewezen senator Alfons Goossens, de nooit afgevende promotor van de omlegging van de Dender, die de bevoegde ministeriële departementen had platgelopen.
Bij nazicht van de archieven is het 44 jaar geleden dat onze stad het genoegen had om koninklijk bezoek te ontvangen. In juni 1966 bracht koning Boudewijn een bezoek aan Dendermonde.
Wat brengt een koningspaar naar hier? Een vraag die het stadsbestuur zich blijkbaar ook stelde bij ontvangst van het nieuws.
De stadsdiensten zullen de handen uit de mouwen moeten steken! De zondag vóór het bezoek heeft namelijk de jaarlijkse cavalcade plaats. Menig stedeling zal zich wel herinneren dat de sporen van de carnavalsviering telkenjare enkele dagen zichtbaar blijven Misschien is het vorstenpaar wel carnavalminded en storen zij zich niet aan hier en daar een overblijfsel van het gebeuren
Net zomin als de wagens van de cavalcade zal ook het koninklijk voertuig nog niet over de Vlasmarktbrug kunnen rijden. De werken zijn blijkbaar nog lang niet klaar.
In feite komt het tripje van het paar enkele maanden te vroeg. Wij hadden eerder verwacht dat zij op 30 mei e.k. de stad zouden vereren met hun aanwezigheid. Moeten we het dan misschien stellen met Filip en Mathilde? Het zou zeker een even grote eer betekenen.
Dendermondenaren, bevlagt uw huizen op donderdag 25 februari zouden we zeggen
Op 13 juni 1971 kiezen de inwoners van Dendermonde, Sint-Gillis en Appels hun nieuw stadsbestuur: de "kleine fusie" is een feit.
De CVP behaalt de volledige meerderheid, maar de PVV legt klacht neer, omdat er heel wat onregelmatigheden vastgesteld zijn: zo mogen o.a. in sommige stembureaus kiezers stemmen zonder identiteitskaart en vindt er in een bepaald bureau een verkeerde telling plaats waardoor de zetelverdeling er anders gaat uitzien.
De Raad van State verklaart bijgevolg de verkiezingen nietig, wat resulteert in een nieuwe verkiezing op 27 februari 1972 waarbij de partij Vernieuwing haar enige zetel verliest.
Albert Cool (CVP) wordt de eerste burgemeester van de "kleine fusie" tot 1986, wanneer hij ontslag neemt. Een van de redenen is dat zijn zoon, Arthur Cool, de nieuwe OCMW-voorzitter wordt in opvolging van Mariette Buyse.
De uitstraling van onze stad is gegroeid. Zelfs in Aalst durven ze dat zeggen!
Op het weblog van 'Editie' is een interview te lezen met burgemeester Piet Buyse. Via onderstaande link komt u rechtstreeks op de pagina terecht... http://www.editiedendermonde.be/?p=2239
Het is ondertussen 44 jaar geleden dat onze stad koninklijk bezoek mocht ontvangen. Ik herinner het mij nog vaag dat Koning Boudewijn arriveerde in de Kerkstraat en ter hoogte van de Nationale Bank werd ontvangen door burgemeester William Bruynincx en politiecommissaris Hillewaert.
Wij hadden het geluk dit van nabij te kunnen bekijken doordat mijn oom en tante toen het café van de Katholieke Burgerskring uitbaatten. Vanop het balkon hadden wij een prachtig zicht op het gebeuren.
Op de Grote Markt stond een massa mensen, om een glimp van de vorst op te vangen.
Het protocol liet toe dat de koning her en der een kort gesprek hield.
Op dit blog verscheen reeds eerder een bijdrage daaromtrent.
Koning Albert II en koningin Paola brengen op 25 februari een officieel bezoek aan Dendermonde. Het is de eerste keer dat een koningspaar samen te gast is in Dendermonde.
Het koninklijk paleis liet maandagnamiddag officieel weten dat de koning en de koningin op 25 februari naar Dendermonde komen. Waarom zij onze stad kiezen voor een officieel bezoek, weten wij niet', zegt burgemeester Piet Buyse.
Het is een grote eer voor de stad. Het is van 1966 geleden dat hier nog eens een koning toen Boudewijn officieel op bezoek was. Koningin Fabiola was er toen niet bij. Dit is de allereerste keer dat een koningspaar samen naar Dendermonde komt.'
De koning en de koningin worden om 10.30 uur ontvangen op het stadhuis en zullen daarna de bevolking ontmoeten tijdens een wandeling op de Grote Markt.
Nadien bezoekt de koning het bedrijf De Saedeleir Textile Platform op het industrieterrein Hoogveld, terwijl de koningin een bezoek brengt aan het Centrum voor Deeltijds Onderwijs Trefpunt in de Bogaerdstraat. De voormiddag wordt afgesloten in de abdij van Dendermonde, waar de vorsten een receptie aangeboden wordt.
Uit de eerste publicatie van 'Den Dèrremonse Klapper' - 1994...
Mènsje, mènsje, uërd' isj oën, wâ dâ g'ammel in de gazèt zie stoën... Op blat iën gekéike, véil polletikke stréike, ne schrikkelaiken brant, en ewwâ stoëkingk in ons lant. Een paugingk tot muërt en ne mènsj in 't Schèlle versmuërt. 'n Omploffingk ier of doër, e zjiëschip in gevoër, rieze tisse ne sosjalist en ne libberoël en nen ouitleg auver de pil en 't spiroël. Nen diefstal bedréive en iëne zâ schuëméike wille vergéive... Ne kassier gon luëpe mè de kas en ne schipper e kintsj gerètj dad'on't verzouipe was. Ne dief in de stoësse gevange en ne voëder vâ zestien kinnjere zâ zèlven opgange... Ne ro¨zegen ont ne polies gebéite en nen tèrrorist em bom gesméite. E vliegmasjien benèje gevalle en déir de snië kènne ze ni voetballe... Op ne mèskouë vonte ze e laik en zwèrtwèirek is en blaif gevoërlaik! Nen auverval déir drèi manne mè-j-em pillemoeitsj en auver 't Tribbenoël ne giëlen oetsjekloeitsj. Ne wèirekmènsj wint 't gruët lot, dâ's iëste klas... mor 'k ouë véil liever g'at dâ'k ikke't was!
Toenmalig schepen van cultuur, Luc Wiemeersch, overhandigt een aandenken van de stad aan de dirigent van de Muziekkapel van de Koninklijke Luchtmacht, A. Heldenbergh. De kapel gaf een concert op de Grote Markt op de vooravond van de Ros Beiaardommegang van 1975.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.