Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
30-11-2008
KAVD 50 jaar geleden... (2)
Vervolg van de resultaten van KAVD tijdens het seizoen 1958-'59...
VRIJ TECHNISCH INSTITUUT - Dr. Emiel Van Winckellaan.
In de middeleeuwen staat hier het Wevershuis, waar de vakbroeders van dat ambacht samenkomen. De spanramen waarop hun lappen stof na het vollen en verven te drogen worden gehangen, staan op de velden achter de huizen aan de overzijde, zoals we bij de Zwarte Zusterstraat vertelden. De middeleeuwse lakenbereiding of draperie is een complex geheel van productiefasen, waarbij de wollen stoffen telkens naar andere specialisten verhuizen. Een lakenhandelaar coördineert het geheel als eigenaar van het product.
Later komt hier het Heilige Maagdcollege met een grote school. Maar die wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig vernield. De school wordt later gevestigd in de Kerkstraat.
Het lijkt enigszins stuivertje wisselen, wanneer vanuit diezelfde Kerkstraat de Vrije Vakschool naar hier komt. Die is op 27 december 1922 als verlaat kerstgeschenk aldaar opgericht, maar zoekt meer ruimte en vindt die hier in 1925 op de puinen van de Heilige Maagd. Nu wordt hier aan onderwijs gedaan onder de noemer VTI Vrij Technisch Instituut. Voor de Nederlanders onder onze wandelaars: dat vrij slaat niet op het technische gehalte van het hier gegeven onderwijs. In België is het een synoniem voor katholiek onderwijs naast het door de overheid georganiseerde gemeentelijk, provinciaal of rijksonderwijs. Eind 19de eeuw heeft dit land een ware schoolstrijd doorgemaakt, waarbij de toen liberale overheid een poging deed om de bijzonder grote macht van het katholieke onderwijs te breken. Dat is niet gelukt, er zijn sindsdien twee onderwijsnetten naast elkaar uitgebouwd, die slechts in recente tijden weer echt samenwerken. De liberalen zijn hier jarenlang met het woord geuzen aangeduid, daarmee teruggrijpend naar de twee kampen uit de Tachtigjarige Oorlog in de Spaanse tijd (1568-1648).
We maken bij dit artikel even van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen aan oud-leerlingen van het VTI: Bent u in het bezit van klasfoto's uit het verleden? Inscannen en doorsturen zou ik zeggen! Bent u niet in de mogelijkheid om de foto's te scannen, geen nood, u kan ons contacteren via e-mail: jpmc@skynet.be - we zoeken een regeling!
In de Dijkstraat, bijna aan de hoek van deze straat met de Bogaerdstraat zie je op een bepaald ogenblik een 'gangske'... In de volksmond wordt dit al eens 'de kontentast' genoemd... Uitleg overbodig zeker?
30 november 1986 Herdenking Hippolyte Vandemeulebroucke die (toen) 50 jaar geleden verongelukte...
Hippolyte Vandemeulebroecke: geboren te Oostende op 11 mei 1884 en overleden te Sint-Gillis-Dendermonde op 30 november 1936.
Hij was burgemeester van Sint-Gillis-Dendermonde vanaf 1927 tot 1933 en volksvertegenwoordiger voor de Belgische Werkliedenpartij (de latere Socialistische partij) vanaf 16 november 1919 tot aan zijn overlijden op 30 november 1936.
De ABVV- vakbondsdelegatie op de Grote Markt.
Op de eerste rij (vlnr) : Georges De Batselier, André Van Hauwermeiren, Robert De Vos en Eddy Van den Broeck. Verder: Gust De Vilder, Charel De Smedt, Willy Pieters en William Van Gasse.
Schooljaar 1952-53 - Meisjes van de retorica van het K.A. bij hun afscheid
V.l.n.r.: leraar Engels E. Van Cleemput leraar Nederlands A. Van Doorne Frieda Claessens (Gr.-Lat.) Jeanine Van Meervenne (ec.) Josephine Collier (Gr.-Lat.) Marianne Van Beveren (Gr.-Lat.) Jeanine Van Damme (Gr.-Lat.) geschiedenisleraar R. Van Nieuwenhuysen leraar Frans A. Bogaerts - leraar Duits J. Van Gijsegem
Schooljaar 1952-1953 - De bonte dinsdagavondtrein van het K.A.
Dinsdagmiddag is lesvrij, maar wordt voorbehouden aan schoolse activiteiten. Naar analogie met het populaire Nederlands radioprogramma De bonte dinsdagavondtrein presenteren de leerlingen sketches en korte toneelstukjes.
Zittend (v.l.n.r.): Willy VAN LAERE Marianne VAN BEVEREN Josephine COLLIER Frieda CLAESSENS Jenny DE ROEP Jeannine VAN MEERVENNE
1ste rij staand: Suzanne COOL Angèle DE CLERCK Nelly VERHOFSTADT Nicole MAES X Emilienne HENDRICX Frieda CLAESSENS Greta BOSMANS T. DE WIEST A. VAN DOORNE Jeanine VAN DAMME X Willy DE LATHOUWER
Laatste rij: Hendrik VERTONGEN Louis VAN DEN BOSSCHE X Luc DHaen G. FORMESIJN Gustaaf VAN DEN BOSSCHE
Schooljaar 1973-74 - Vde middelbaar C van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Martine DAUWE - Martine VIETTE
Moderne:
Suzy ADRIAENSSENS Marijke AELBRECHT Annicq BAETENS - Marleen CALBRECHT - Ria DE BACKER Elsy DEBOCK Carina DE VLIEGER - Marleen DE WAELE - Mireille FRANCKAERT Greta JOOS - Gloria MATTHEYS - Karin PIRYNS Marina SMEKENS Kathleen STERCK D. VAN DEN ABBEELE H. VANDENBERGHE D. VAN DER JEUGHT - M. VAN DER VREKEN - Marianne VERHELST Olivia VIVIJS Marline WAEGEMAN
Lerares L. ABBELOOS-DE CORTE
Schooljaar 1973-74 - IVde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Anne ADRIAENSENS - Anne MEUNIER Patricia VIETTE
Moderne:
Sonja COOL Fabiola DE ROS - Carla DE VOS Ann FIELD Chantal SCHELKENS Sonja TROCH Maureen VAN DER VREKEN Marina VAN DE VELDE Martine VAN HAUTE Annie VAN KEER Gisleen VAN NIEUWENHOVE Peggy VAN REGENMOORTER Myriam VERHASSELT Ingrid VERSPEET
Lerares B. BURNY
Schooljaar 1973-74 - IVde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Onderste rij (v.l.n.r): Mireille VAN DE WINKEL (mod.) - Ingrid ROTTIERS (mod.) Yvette VAN DEN STEEN (mod.) Mireille AERTS (mod.) Carla MERTENS (mod.) - Liliane RAUWOENS (mod.) - Hilde DE VISSCHER (Lat.) - Chantal OST (mod.)
2de rij: Maryse BOMHALS (Lat.) - Diane VEYT (mod.) - Karin SMEKENS (mod.) - Noëlla DELCART (mod.) - Ria VAN DAMME (mod.) Hilde VAN DER JEUGHT (mod.) - Hilde DE PAUW (mod.) - Mireille GOBEL (mod.)
Bovenste rij: Godelieve PAUWELS (mod.) - Anne ROBIJN (mod.) - Rita PISSENS (mod.) - Jenny COPPENS (mod.) Ina DE RIDDER (Lat.)
Schooljaar 1973-74 - IIIde economische B van het Koninklijk Lyceum
Romy BORMS Marina DE BACKER Monique DE COCK Chantal DE GRAEF (tot Nieuwjaar) M.-Josée DE SMEDT Hilda DE TROCH Marceline DEWULF Martine GOIRIS Danny HELON Christiane LANCKBEEN Anny LENSSENS Patricia PAUWELS Gerda STALLAERT Patricia VAN DEN EEDE Peggy VAN KEER Lutgart VAN REGEMOORTER Karine WILLEMS
Lerares S. VELDEMAN
Schooljaar 1973-74 - IIes van het Koninklijk Lyceum
Wetenschappen B:
Myr. DE KONINCK Bernadette MEUNIER Viviane QUARIN Ch. VAN DER JEUGHT - Christiane VASTENAVONDT
Economische:
Liliane DOOMS - Beatrice DE BLENDE Grace FIELD Mady IVENS Myriam JACOB - Jenny PIETERS Linda SCHOLLIERS Iris STAELENS L. VAN CAEKENBERG E. VAN DEN STEEN R. VAN DER JEUGHT An VAN HEMELRIJK R. VAN HEMELRIJK Jacqueline VAN KEER Nadine VERSCHUEREN - Yvette VEYT - M. VLAMINCK
Leraar E. DE PAUW
Schooljaar 1973-74 - Iste wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Karine DE SMEDT Graziella DE ROS Joceline DE WULF - Linda QUARIN M. VAN DER STRAETEN (één van hen is blijkbaar afwezig!)
In de loop van 1999 kreeg ik de vraag vanuit het stadsbestuur, en meer bepaald van toenmalig schepen van cultuur Ferdy Willems, of het binnen de mogelijkheden lag om een cd te produceren met Dendermondse liedjes Dit met de nakende Ros Beiaardommegang van 2000 in het achterhoofd. Onmiddellijk schoten wij met enkele mensen aan het werk. Er werden een aantal oude Dendermondse liedjes geselecteerd en er werden een aantal teksten geschreven op bestaande melodietjes. Als dat vroeger kon in de revues kon dit nu ook wel! Uiteraard diende men nu rekening te houden met de nog toenmalige Sabam-regeling.
Op de CD staan volgende liedjes: 01. Nostalgie (tekst Jempi - wijze: Le meteque) 02. 't Is wordâ'k gebaure ben (tekst: Jempi - wijze: De hoogste tijd) 03.Zoveel keren honderd jaar (wijze: Mon coeur est un violon - Van Duyselied) (op de cd wordt dit nummer gezongen door Jozef De Bondt) 04. de Méilembèireg (tekst: ? - wijze: ?gekend) 05. Ej' al onzem bajjort g'uërt? (tekst: G. Dierickx ? - wijze: Bye bye blackbird) 06. De kèiremis (tekst: Jempi - wijze: Het Dorp - La montagne) 07.Onzem bajjort (tekst: Jempi - wijze: Klokke Roeland) 08. Dèrremonse medley -Vrinde stoëd' op, Kopvliëslieke, Ons Pèirt mag giën ajoine, Waineg wèirek...
De muziek werd verzorgd door het Musical Combo. De hoes werd ontworpen door Jempi Verhofstadt in samenwerking met Gontran De Groodt.
Vlnr. Gontran De Groodt (hoesontwerp) - Norbert De Snock (sax en klarinet) - Emiel Robberecht (keyboards) - Jempi Verhofstadt (teksten, vocals, hoesontwerp) - Jozef De Bondt (vocals Van Duyselied).
Meteen ook nog even meegeven dat nog enkele exemplaren te verkrijgen zijn bij de Dienst Stadspromotie en in het Zwijvekemuseum.
Nee, zwartzusters zijn géén negerinnen, wel nonnen met een zwart habijt en levend volgens de kloosterregel van Augustinus, vandaar voluit zwartzusters-augustinessen. Ze zakken in 1491 vanuit Pamele bij Oudenaarde de Schelde af tot in Dendermonde en vestigen zich hier in een woning met kapel, die tegenover de lijkdeur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk ligt. Inderdaad, geen leuke plek en wanneer Hendrik Scale hen drie jaar later een stuk grond aanbiedt tussen de spanramen van de wevers aan de Kromme Elleboog, verhuizen ze maar al te graag. En ze blijven er zolang, dat die straat vandaag Zwarte Zusterstraat heet. Achter hun klooster beginnen ze met een Latijnse School, waarmee ze snel succes boeken. Augustijnen en augustinessen hebben nu eenmaal iets met onderwijs, hun naamgevende heilige is tenslotte een van de vier westerse kerkleraars, grote geesten die het christendom een theoretisch fundament hebben gegeven. Augustinus was die kerel, die op het strand een jongetje zeewater in een putje zag scheppen. Toen hij vroeg wat de bedoeling was, antwoordde het jochie dat hij de hele zee in zijn putje wilde scheppen. Dat kan toch niet, reageerde de verbaasde Augustinus en realiseerde zich toen, dat hijzelf ook zoiets aan het proberen was, alle kennis van de wereld in zijn hoofd proppen.
Maar onze zwartzusters deden meer dan theorie doorgeven, ze sprongen ook daadwerkelijk bij door het verzorgen van pestlijders in een ziekenhuisje, dat ze in 1545 in hun kloostertuin bouwen. Net als ze dat in 1702 nog vergroot hebben, bombarderen Engelsen en Hollanders de stad in 1706 om de Franse koning Lodewijk XIV een halt toe te roepen. Die komt hier wat ruzie zoeken rond de erfopvolging voor de Spaanse troon. Een bezetting van de Spaanse Nederlanden lijkt hem een aardig begin, maar dat zien de Engelsen en Hollanders dus even anders. O ja, die Engelsen worden aangevoerd door de hertog van Marlborough, een zekere John Churchill, voorvader van Winston Churchill, die we kennen van zijn V for Victory-teken tijdens Wereldoorlog II.
De zusters geven niet op, herbouwen hun klooster, hun ziekenhuis en zetten er een nieuwe kerk naast als afsluiting in 1733. Dan gaat het meer dan een halve eeuw goed, totdat de Fransen opnieuw de grens overstreken, ditmaal zonder koning, die hebben ze bij het begin van hun revolutie onthoofd. De nonnen worden met harde hand uit hun klooster gezet, maar ook ditmaal keren ze terug, nu naar deze plek en in volle Hollandse periode, 1828.
Ze kopen een deel van het vroegere Prinsenhof en starten met de bouw van een groot nieuw klooster met ontvangstkamers, kapel, twee refters (eetzalen) en logeerkamers voor voorname gasten op de bovenverdieping. Daar zijn ze tot begin 20ste eeuw aan bezig. Maar dat is niet het gebouw dat je nu hier ziet. Want echt, het zit onze zwartzusters niet mee, weer zon oorlog, 1914, weer alles tegen de vlakte, alleen wat kunstschatten gered.
Enfin, je kent ze intussen, ze komen terug! En ze hebben blijkbaar ook wat geld bijeengekregen, want ze kunnen nog wat grond bijkopen en geven de Gentse architect Henri Valcke opdracht om tussen 1921 en 23 dit uitgebreide kloostergebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de as te laten oprijzen. En er kan nog een beeldbepalende hoektoren af ook noem je geld van zwartzusters zwart geld? Wat op het eerste gezicht een symmetrische gevel lijkt, is het niet. Tel de ramen maar, links vier rijen drielichten, rechts drie rijen. En zo rijkelijk als de gevel oogt, zo sober is de binneninrichting.
The Lazy City Jazzband in gelegenheidskledij voor een optreden op de Trammelantfeesten in De Haan. U ziet vlnr. in badpak 1900:Jan De Backer, Peter Verhas, Henk De Loose, Jempi Verhofstadt, Cesar Van Driessche en Marcel Vermeir. Deze laatste noemde deze outfit 'ons kostuum met de handrem' ...
De bezetting van de band in 1986. Boven: vlnr. Marcel Vermeir, Peter Verhas, Jan De Backer, Henk De Loose. Onder vlnr. Jempi Verhofstadt en Cesar Van Driessche.
Neen hoor, dit is geen mislukte foto. Het betreft een montage van de band, gemaakt door Jean Gerard, gelegenheidstrombonist. De band in actie...
Schooljaar 1955-56 - 1ste leerjaar van de familiale afdeling van de RMMS
(foto Lydia Stallaert)
Monique DE BRUYNE - Nadia DE LATHOUWER Beatrice DE SOETER Erika LEYS Christiane MELIS - Gwendoline MOENS Nicole MOENS Lutgarde PENSAERT Marie Jeanne PEETERS - Denise RAES Marie Jeanne SCHENOFF - Lydia STALLAERT - Denise TEMMERMAN - Marie-Louise VAN DEN ABBEEL Germaine VAN DER MEEREN Nicole VAN DER STRICHT Anny VAN GEERT - Rita VAN NIMMEN Yvette VAN RILLAER Josephine VERBELEN - Marie Jeanne WAUTERS
Lerares GOEMAN
Schooljaar 1957-58 2de jaar C1 van de technische afdeling van de RMMS
(foto Lydia Stallaert)
Monique Aerts Irma De Brandt - Annie De Bruyn - Anita De Swaef - Gilberte Dierickx Jeanne Eeckeman - Betty Klinkaert Julienne Maes - Christiane Melis Laurette Minnebo Liliane Pieters Anita Rooman - Erna Saeys Marie-J. Schenoff - Monique Segers - Lydia Stallaert Alma Van Cleempoel Monique Van Den Abbeele Annie Van Royen - Monique Vercauteren - Lucienne Verschueren
Schooljaar 1958-59 - Klasfoto 3de jaar C1 van de technische afdeling van de RMMS
(foto Lydia Stallaert)
Viviane DE MUYNCK Anita De Swaef - Betty Klinkaert Christiane MELIS - Erna SAEYS - Lydia STALLAERT Alma VAN CLEEMPOEL - Monique Van Den Abbeele Monique VAN REGENMOORTER
Schooljaar 1973-74 - 2de jaar van de kindertuin van het Koninklijk Lyceum
Franky BUYLE Isabelle CLAESSENS Conrad COLMAN Ingrid COPPIETERS Jan DE BACKER - Wendy DE CORTE Sven DE RIDDER Kris DE SMEDT Regine DE SMET Johan GOEMAN Emmanuel GORUS Liliane LANGBEEN Wim LEMMENS Anja MOENS Tinneke MOENS Robby PEERSMAN Tom SANDERS Patrick TOLITT Tania VAN DER STRAETEN Patrick VERBUST Gert VERLEYEN Christel VLAEMINCK
Lerares V. MOORTGAT
Schooljaar 1973-74 - 3de jaar van de kindertuin van het Koninklijk Lyceum
Zittend (v.l.n.r.): X Wim VAN VOSSELE Carine VAN DE CASTEELE Anja SANDERS Veerle HEBBELINCK Anja HELON Barbara MONDY
In de klas zitten ook: Karine BROOTHAERS Tom DE BACKER Sven DE RIDDER Brigitte JANSSENS
Lerares M. VAN CAUSBROECK
Schooljaar 1973-74 - 6de leerjaar A van het Koninklijk Lyceum
Linda BARO Anne BLEYS - Jirka CLAESSENS - Marijke CURRINCKX - Ann DE BOODT Greta DE BRANDT Patricia DE JONGHE Ilse DE PROFT Conny DE SCHRIJVER Annick DE SMEDT Ghislaine DE SMET Martine DIERICK Rachel EECKHOUDT Nadine FEYTENS - Micheline FRANCKAERT - Martine GEUBELS - Denise LAMBRECHT - Karine LUYCKX - Annie PEELEMAN Hilde ROMBAUT Conny SIAU Chantal STASSIJNS Ann VAN DAMME - Mariëlla VAN DAMME - Hilde VAN DORPE - Greetje VAN HERREWEGEN Greetje VAN ONSEM Graziella VINCK
Lerares onbekend
Schooljaar 1973-74 - VIde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Marianne LEYBAERT Nina MARTENS Dominique OST Veerle VAN CAUTEREN - Br. VAN DER JEUGHT L. VAN LANGENHOVE
Moderne:
Ria BEKEN - Karin CAMBIER G. DE MAARSSCHALK Nina HEYMANS Hilde HEYVAERT Marleen JOOS Christ. KINDERMANS Anne-Marie LUYPAERT Martine MESKENS - Carine MONSIEUR M.-Louise OST Nadia PAUWELS Hilde ROEF Dominique VAN DAMME M.-J. VAN DEN BROECK Viviane VAN GUCHT Anneke VAN STEEN Nicole VERHELST Karine VERSTRAETEN Wivy WINDEY
Lerares A.-M. CORBISIER-CROONENBERGHS
Schooljaar 1973-74 - VIde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Nadine HAEGEMAN Hilde MOENS M.-R. VAN DEN BOSSCHE - Hilde VAN KERCKHOVEN
Moderne:
Marijke BATEN Christine BEECKMAN - Marleen CHRISTIAENS Nicole CROKET Marianne DE BLIECK Rita DE POTTER Carine HOFMAN Viviane IMPENS Gisèle MESTDAGH Mart. VAN BUYTEN C. VAN DE MEERSCH - C. VAN DEN ABEELE - Marleen VAN DEN BROECK Emm. VAN DE VELDE Sonia VAN DE WIELE Carina VAN HOECK Irriane VAN LIERDE - Monique VEYT A. VAN VLASSENRODE
Leraar L. VAN DER MEULEN
Schooljaar 1973-74 - Vde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Inez CARELS Brigitte DE DECKER - Carine DE ROUCK Klaartje JACOPS Linda MARTENS
Moderne:
Dominique BEECKMAN Monique BUYST - Veerle CLAES - Liliane DE BRANDT Margot DE DONDER Marina DE PRINS - Maria DE WITTE Cara DHONDT - Nicole MAES - Christine MOENS Kathleen MOENS - Mireille NEEFS Marita PEELMAN Martine STAELENS Rita STAELENS - Ing. VAN DER BIEST Mart. VAN DER MEEREN Greta VAN MOORTER Carine VERLEYEN
Lerares F. HALLEZ-CLAPDORP
Schooljaar 1973-74 - Vde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Karin DAELMAN - An VAN HAVER
Moderne:
Marleen ARBIJN Linda BAERT Linda BOELENS - Daisy COOL Marianne COOL - Katherijne DE NIL Kathleen DEVOS Myriam DE WEVER - Annie MEERT Martine MEULEMAN - Patricia NEELS - Marita PEELMAN Lutgart PELEMAN Marleen RASSCHAERT Ann RINGOET Karine UYTTERSPROT Rita VAN ACKER - Beatrice VAN DEN BROECK Nadia VAN HEMELRIJCK - Patricia VELDEMAN - Martine VERMEIRE
Doorgaans vind je de plaats waar vis wordt verhandeld in riviersteden zo dicht mogelijk bij het water. Dat was in Dendermonde niet anders. Bij de burcht van de lokale heren splitste de Dender zich in twee takken, waarvan er eentje de Visgracht werd. Daarlangs wordt de Vismarkt aangelegd met een Vishalle als verkoopsruimte. Als die in de late 17de eeuw wordt afgebroken, komt er een afdak voor in de plaats, dat met een ijzeren leuning wordt omgeven en waaronder de aangevoerde verse vis wordt gemijnd. Dat is verkopen bij afslag. Er wordt begonnen met het roepen van een hoge prijs en wanneer daar geen kopers voor blijken te zijn, wordt dat bedrag in vaste stappen verlaagd totdat iemand van de omstaanders mijn roept en daarmee de partij koopt. Mijnen is dus het omgekeerde van veilen verkopen bij opbod en wordt toegepast bij bederfelijke waar, zoals vis en snijbloemen.
1914 zet ook een punt achter de vismijn langs de Dender en na de oorlog wordt dit gebouw aan de Vlasmarkt opgetrokken. Maar daar is dan allengs minder behoefte aan, de komst van koelinstallaties maakt het mogelijk vis langer te bewaren en koel te transporteren, zodat de activiteit van de vismijn verhuist naar de winkel van de visboer.
Nu staat hier hooguit nog vis op de menukaart van de restaurantjes. Herinner je je de pompzwengel in de Zwijvekegalerij? Die komt van de oude vismarkt langs de Dender.
Vera BOEREWAART Anne-Marie CASSIMAN - Sonia DE COCK Noëlla DE COSTER Nicole DE VRIESE Marie-Paule DIERICK
Simone HENROTIN Jenny MARISSEN Linda QUISQUATER Linda RENETTE Lutgarde RINGOOT Maggy SANDERS Vera STILTEN Karine VAN DEN BERGHE Linda VAN DE PERRE Linda VAN EETVELDE Daniëlle VERHELST Ghislaine VERMEIR Sigrid VERTRUYEN
Schooljaar 1967-68 - VIde middelbaar C van het Koninklijk Lyceum
Greta BEECKMAN - Nadine BEECKMAN - Anne BROECKX Yvette CARNOY Rita COPPIETERS - Linda DAUWE - Anita DE BRUYNE Martine DE GREYTE Gonda DE MAERSCHALCK - Martine DE MEYER Kärstin DE RIDDER - Vera DHONDT Christiane DOOMS Daisy HEYNDRICKX - Gina MARTENS Rita MOENS Godelieve PAUWELS - Sonia SMEKENS - Marthe STASSIJNS Marie-L. VAN BELLE Jenny VAN CAUTEREN - Linda VAN GEERT Gerda VAN HECK Frieda VAN NUFFEL
Lerares S. VELDEMAN (?)
Schooljaar 1967-68 - Vde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Peggy DE NIL - Anne HOORELBEKE Fabienne SERE
Moderne:
Carla BECKERS Diane CAUDRON Nicole DE COCK Linda DE LEENHEER Linda DE WAEL Marleen DE WAELE Julienne DE WILDE Gracy FOL Marie-Jeanne GOOSSENS Sylva LIEBAUT Denise MERCKX Iris MEYS Nicole SAERENS Yvette SEGERS Mireille SIAU - Ingrid SMEKENS Jeannine VAN DAMME Myriam VAN DEN ABBEELE Linda VAN DER VREKEN Greta VAN NUFFEL Marlyse VAN NUFFEL Anne-Marie VAN PRAET Nandy VERLEYSEN Nicole VEYT - Rita WATERSCHOOT
Lerares D. VINCKE-LAMBERT
Schooljaar 1967-68 - Vde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Erna DE VEL Daisy VAN BEVEREN
Moderne:
Daisy CHAVATTE - Ingrid DE DECKER Rita DE PAUW Ingrid FISCHER - Betty FRANCKAERT Anita HERMANS - Viviane HOFMAN Maria JACOBS Viviane JANSSENS - Nicole LUYPAERT - Martine MEULEBROECK Nicole MOENS - Nicole SIAU - Elly SNEPPE Magda VAN CAUWENBERGHE - Emilienne VAN DEN BERGHE - Linda VANDER JEUGHT L. VAN DER STRAETEN - Anita VAN DER VREKEN Greta VAN DOORSLAER - Francine VAN HAVER - Gaby VAN HECKE - Ines VERBRUGGEN Myriam VERHAS - Vera WAUTERS
Op de Méilembèireg... Een moeder vraagt aan haar zoontje om even tot bij de buurvrouw te gaan met volgende boodschap: "Zegd' isj as éire vouile stomme vieze vouile vèttege koëter nog iëne kiër op mannen of dèif komme zitte, da'k zâ strot toenaip... Mor wèl beléift zain nowô mènneke"...
Azze'k azuë-j-isj gon wandele in 't stat tèn ziene'k af en toe van die plakkoëte stoën mè-j-'n lantkoërt op... D'r stoen d'r ammel letterkes op A, B, C, D en véil is ni genoeg, en uëk ammel saiferkes, 1, 2, 3, 4, ... En d'r zain uëk ammel karraukes getrokke in die lantkoërt. Nâ-j-èmme'k mè-j-al e poër kiëren afgevroëgt wâ dâ die plakkoëte faitelaik wille zègge... 'k Em man staute schoene oëngetrokke en 'k bèn bè de schéipene vâ kultuur getrokke. Nâ kost dië mènsj mè d'r derèkt ni-j-op antwaurde... 'k Verstoën dâ zènne diën is ni van ier nowô, diën is van 't Sin-Zjilles! Ik èm dâ tèn is gevroëgt on de schéipene vâ mobiletait, omdâ ge diën af en toe-j-isj téigekomt op stammenéi. Dië wiste't uëk ni!. Diën is uëk ni van ier nowô, diën is van Aagem! 'k Bèn tèn van èiremoej bè dem bèrremiëster gegoën omdâ den dië van Dèrremonde zelf is. Faitelaik wist dië d'r uëk 't faine ni van, mor â pèisdege dâ't was vèr as ge moest te langk op stammenéi gezéiten èmme en dâ ge ni goe nimmer wist vâ wâ proche dâ ge woirtj... Mor 'k geluëf d'r ni véil van... Dâ zâ wel vèr iet anders diene zéiker?
Een opname tijdens de processie ter gelegenheid van het diamanten jubileum van Grootjuffrouw E. De Bruyne (met kaars) in 1969. We herkennen ook op de foto links vooraan Zuster Donata (Pieters).
De wagen met Lieven Van de Velde die de kop van het Ros Beiaard maakt in de gevangenis. Een beeld uit de stoet van 1958. De wagen werd ontworpen door beeldhouwer Jos De Decker.
De kop van het Ros Beiaard...
Voor de Ommegang van 1958 werd een nieuwe walvis ontworpen door beeldhouwer Jos De Decker.
In de 12de eeuw ontpopt Dendermonde zich tot een regionaal centrum van handel in geweven wollen stoffen die dan gezamenlijk met de term laken worden aangeduid - en wordt de stad uitgebreid met een buitenwijk op de rechteroever van de Dender. Om die te beveiligen wordt een gracht aangelegd, die aan weerszijden op de Dender aansluit. Aan beide zijden worden huizen gebouwd, wanneer die gracht evolueert tot een belangrijke binnenhaven. Je ziet dan ook, dat de medio 20ste eeuw gedempte Oude Vest behoorlijk breed is. Zo kom je eigenlijk nu pas in het oude stadsgedeelte binnen de middeleeuwse wallen.
Langs de Oude Vest woonden in de middeleeuwen de pijnders, de middeleeuwse havenarbeiders. In Dendermonde vormen ze een groep die in hoog aanzien staat - en daarom ook het Ros Beiaard in de Ommegang mag dragen -, waarbij een huwelijk met een pijnder wordt gezien als een gouden toekomst, want zon man heeft altijd behoorlijk betaald werk.
Omdat die pijnders gewend zijn enig gewicht te torsen bij het laden en lossen en ook bedreven zijn in samenwerken, worden zij doorgaans ingeschakeld voor het blussen van branden. Dat is dan nog een kwestie van emmers water doorgeven van de Dender of een nabije gracht tot de plek waar het vuur woedt.
Vandaag is dit nog altijd Dendermonds navelstreng met de rest van de wereld, maar nu in de vorm van filialen van nationale en internationale winkelketens.
Schooljaar 1967-68 - IIIde wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Eliane BOGAERT Tilda DE BACKER Monique DE CLERCQ Nicole DE VRIENDT Anita DE WOLF Linda HEYVAERT Annie MOORTGAT Sonja MORNAU Gerda PAUL - Rita PIETERS Mon. VAN DRIESSCHE Diane VERMORGEN
Lerares L. ABBELOOS-DE CORTE
Schooljaar 1967-68 - IIIde economische van het Koninklijk Lyceum
Diane CLEEMPUT Cécile COLLIER Rita DE DONDER Anne-Marie DEN DEKKER Godelieve DE WAEGENEER - Maria DUERINCK Edwige HOFMAN Maura MAES Marie-Louise MERCKX Andrea MONSIEUR Sonja PIETERS Monique RYDANT Greta SMEKENS Greta STAELENS Mariane VAN DEN EYNDE - Els VAN DER JEUGHT Anita VAN KEER Monique VAN MUYLDERS - Linda VERCAUTEREN Marijke VERMEIR
Lerares L. DE GEEST-DE MEYER
Schooljaar 1967-68 - IIde economische & wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Economische:
Paula BUGGENHOUT Madeleine DE MEYST Greta DE POTTER Lydia DE RIDDER Yvonne MEYS Godelieve MOORTGAT Clementine ROBBRECHT - Marleen TAS Lydia VERMEIREN Odette WANDELSECK
Schooljaar 1960-61 Deelname van de RTS aan het interscholentornooi Lebbeke
De school verleent met twee ploegen haar medewerking aan het tornooi waaraan ook Opwijk, College, SK Lebbeke, Gemeenteschool Lebbeke en Broederschool Lebbeke deelnemen.
De samenstelling van de B-ploeg, die de finale speelt:
Jean Dauwe, Franky De Ridder, Pierre De Ridder, André De Smedt, Victor De Strooper, Jozef Jacobs, André Roelandt, Albert Van den Eynde, Gustaaf Van Keer, Pierre Van Nieuwenhuyze, Jozef Weets
Huize Mariatroon klinkt waarschijnlijk minder vertrouwelijk in de oren dan 'de Maricolen'... Een aantal Dendermondenaars hebben zeker nog school gelopen in de Maricolen langs de Zuidlaan, waar thans 'Het Laar' is gevestigd.
Zelf herinner ik mij daar ook nog het één en ander van, en vooral dan het snoepwinkeltje, bij Clemmeke"(*), dat net naast de ingang van de school was gevestigd.
Wanneer je langs de Brusselsestraat het gebouw 'Huize Mariatroon' ziet zou je echt niet vermoeden wat daarachter steekt.
Wij trokken even langs 'den Bijvang' naar de achterzijde van het gebouw en namen er enkele foto's.
Een nieuwe parking werd zeer recentelijk aangelegd.
Het Cultureel Centrum is genoemd naar de luchtballon waarmee een zekere heer Dumortier in de jaren 1920 een eind-19de-eeuwse traditie voortzet van het opstijgen met zon montgolfière tijdens de Dendermondse kermis.
Voor 1928 huist hier De Burgerkring, een katholieke club, die aanvankelijk Vlaamse kermissen en filmvoorstellingen organiseert in zijn lokalen op de plaats van een oud benedictinessenklooster aan de Veemarkt (thans E. Van Winckellaan). Wanneer tijdens de Eerste Wereldoorlog de vroegere herenwoning van burgemeester en minister Léon De Bruyn tot een puinhoop wordt herleid, weten de katholieken in 1923 de hand op dat bouwterrein te leggen en ze zetten architect Fernand De Ruddere aan het werk om hier tussen 1925 en 27 een royale herberg te bouwen, met boven vergaderlokalen en achteraan een schouwburg met plaats voor zon 500 toeschouwers.
Op 15 september 1928 wordt Cinema Belgica ten doop gehouden met de Cecil B. De Mille-productie Koning der Koningen en voor een katholieke vereniging kan dat uiteraard enkel over Jezus van Nazareth gaan. Toch is men niet geheel ongevoelig voor heidense romantiek, zoals blijkt wanneer in 1938 Romeo en Juliette met de eerste lichtreclame van Dendermonde gevelbreed wordt aangekondigd.
Viviane DE MAN - Annelise DE RIJCK - Maria DE SMET - Gerdi DE WEVER - Beatrijs DHOOGH - Marleen FLORKIN - Gisèle GOOSSENS Rita GOOSSENS - Rachel HOFMAN - Chantal PAVE - Josée SABBE - Arlette STASSIJNS - Lea URBAIN - Gerda VAN CAUTER Lisette VAN DAM - Danny VAN HECKE - Ingrid VAN KERPEL - Victoire VERMEIR - Sonja VEYT - Ingrid VILLE
Laatste rij: Danoucha FOL (mod.) Andrea WARNIER (mod.) X - Viviane EECKHOUDT (mod.) - Betty VERHEYDEN (mod.)
Zitten ook in de klas: Annie BEECKMAN Sonja DE COCK Gilberte VAN DEN STEEN - Diane VERHOESEN (allen moderne) Iliane BRISART (technische) Daisy DE MAN Mireille VANDERBEKEN (beiden Latijn)
1979 - Viering 50-jarig bestaan SVV in het Volkshuis
De SP, bij monde van voorzitter Ivan Verleyen en in aanwezigheid van de bestuursleden Gustaaf Van Gijseghem (links) en Eddy Van den Broeck, komt SVV feliciteren met haar 50-jarig bestaan. Ook SVV-afvaardigingen van Appels en St.-Gillis, evenals federaal SVV-voorzitster Renée Kips, zijn van de partij.
De plaatselijke voorzitster Maria Van Damme overhandigt een geschenk aan Clementine De Blieck.
Vooraan (vlnr): Sylvie Brabants, Jeannine Verhofstadt, Jenny De Somer, Elvire Vrijdags, Alice De Smedt
Achteraan: Jeanne Vergaelen, Maria De Schrijver, Maria Lutens, Rosa Lenssens, X, Maria Van Wesemael
Vooraan (vlnr): Renée Kips, Urbanie Beeckman en Clementine De Blieck die er allebei al van bij de stichting bij waren, Alice Wéry (Mathilleken), Madeleine Keppens
Achteraan: Julia Guns, Jeanne Janssens, Maria Van Damme, Eddy Van den Broeck, Ivan Verleyen, Gustaaf Van Gijseghem, federaal SVV-secretaresse Josée Van Riet, Elza Heirman, Leonie De Vis
2e van links: Maria De Smedt (Mie Bosman) - 3e van links: Emma Cleemput (aanvulling: Patrick de Wolf)
Die an Oilsjt die dèiven al isj zègge dad' in 'Dèiremonne', gelèk as ze zéir dad' ouitspréike "de vlieger ni zal opgoon"... Awel zi, dâ kan ons ier in 't stat nâ nikker ginnem bal schille... As onze vlieger ni-j-op 'n goët tèn loëte m'n onzem ballong op!
Vroeger zou je vanaf de Grote Markt over de Logenbrug denk aan de leerlooiers van de Gulden Cop - naar deze straat zijn gekomen, want er liep een gracht in het midden van de Kerkstraat. Aan de overzijde van die gracht, nu de linkerzijde van de Kerkstraat, liep er een smal weggetje langs. Dat was het Dievenstraatje, waarlangs veroordeelden vanaf de vierschaar naar de galg net buiten de Gentsepoort werden geleid, helemaal aan het einde van de Kerkstraat. Naargelang de ernst van het vergrijp moest zon veroordeelde enkele uren tot enkele dagen aan de galg blijven bengelen. Voor hem of haar had dat uiteraard weinig voor- of nadeel. Maar voor de naaste familie was de schande groter naarmate ze het lijk langer moesten laten hangen, dat kun je begrijpen.
Gepasséirede zondag was 't kontrol in 't stat. We goën nor 't lèste van 't joër en de kontrols vèr 't bloëze wèrre wèrral opgedréive nowô. Alléi op de Mechelsestiëweg atte'k uëk prais. Ik moest op kant. Ik drouëdege man rouit nor benèje en d'r kwamp azuë e fèl pront jongk mokke nor mèi in azuë ne spèsjoële frak... Ze zèi: "Wil meneer meewerken aan de alcoholcontrole alstublieft?". Mè dâ dâ schoëp dâ nâ toch zuë beléift vroeg benne'k derèkt ouitgestapt en ik zèi téigen éir: "Vanèigest dâ madammeke, gèire! Géif mè d'r azuë mor ne ruë frak en e moeitsjke en zeg mor wâ dâ'k moet doen!!!"... Was dâ d'r em pantemiene!!!
Schooljaar 1961-62/2de & 3de jaar van de kindertuin wijk Donckstraat van de RMMS
2de jaar:
Benoni BONNAERENS Heidi BRANTS Luc DE DONDER Chris DE POTTER Danielle DE VOS Benoni MANGELSCHOTS Peter MERCKX Dirk PIETERS Freddy TEMPELS Roger VAN DE CASTEELE
3de jaar:
Juliette DE BLIECK Myriam DE MEY Christine DE POTTER Daniella LEYS Martine MARTENS Veerle MERCKX Jacqueline NEELS Marleen NEELS François PELEMAN Marc SCHOONJANS François VAN DE CASTEELE
Lerares A. VAN CAUWENBERG-VERCAMMEN
Schooljaar 1961-62 - 3dejaar B van de kindertuin van de RMMS
Rudy ANNEMANS Suzanne BEECKMAN Philip BOONE Roger DE BOCK Arlette DE DONDER Ivette DE DONDER Graziëlla DE ROS Hilde DE SCHRIJVER Lenie LEYS Gisèle MOENS Marie-Anne MOORTGAT Annick QUISQUATER Martin STAELENS Marleen VAN DEN ABEELE Rony VAN DER STRAETEN Michèle VAN ONSEM Karina VERHEYDEN François VERMEULEN Grace VERWILGHEN Marc WILLEMS Maryse WILLEMS
Lerares L. DE HAUWERE-VERSCHAFFEL
Schooljaar 1961-62 - 1ste leerjaar A van de RMMS
Greta BEECKMAN Maria BEECKMAN Nicole BOVEE Anne BROECKX Kärstin DE RIDDER Ingrid DE ROCKER Nelly DE WINNE Myriam HEIRBAUT Vera LEYBAERT Jenny MARISSEN Charlitta MOREL Carine QUISQUATER Sonja SMEKENS Vera STILTEN Lydie VAN DEN BERGHE Greta VERMEIREN - Maryse WATERSCHOOT
21 september 1963 Bezoek RTS aan steenkoolmijn Eisden
Op initiatief van de Vriendenkring wordt gedurende vele jaren een bezoek aan de steenkoolmijn georganiseerd.
Zittend 1ste rij (v.l.n.r.): O. Van Vossele,M.-J. Daman, W. Verleyen, Y. Moens, R. Joris
Zittend 2de rij: E.P. L. De Backer, E. Saeys, W. Soetewey
Staand: een kompel, P. Moernaut, H. Brants, O. Claus, R. Hoorelbeke, F. De Trog, W. Van Laere, R. De Meyer, G. Soetens, P. De Meyer, F. Vermeir, P. Maes, een kompel, J. De Boodt, F. Moens
1964 of 1965 Mijnbezoek RTS
Zittend (v.l.n.r.): P. Verlinden, P. Maes, S. Van Hoey, M. Van De Voorde, X
Staand: J. Van De Voorde, X, X, G. Van Borm, W. De Cock, R. De Meyer
Sommigen onder ons zullen zich (wellicht uit grootmoeders' tijd) de jeton of de 'broodkaart' herinneren...
Aan de voorzijde draagt de jeton de volgende tekst: "1 broodkaart". Achteraan is vermeld: "De namaker zal vervolgd worden" - "Vooruit - Gewest Dendermonde - 1880".
Opnieuw een beeld van Dendermondenaar Jos De Decker, een fontein uit 1949. In 1993 wordt dit beeldje gestolen en later toevallig ontdekt in een parktuin van een villa in Wespelaar. De eigenaresse blijkt haar visdragende jongen eerlijk gekocht te hebben van een Antwerpse antiquair en kan daarom niet zomaar verplicht worden haar eigendom af te staan aan Dendermonde, waar op dat moment ook al een kopie van het origineel is geplaatst. De vraag rijst bovendien, of Jos De Decker misschien niet meer dan één afgietsel van dit bronzen beeld heeft gemaakt. Maar daar is zijn vrouw Paula Bosteels dan weer zeker van: er is slechts één kind met vis geboren.
Het beeld staat hier niet zomaar. Terzijde van het Dendermondse stadhuis vond immers eeuwenlang de vismarkt plaats en achter het stadhuis liep de Visgracht als zijtak van de Dender waar de vissersboten aanmeerden.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.