Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
Vandaag, 31 mei, wordt het beeld 'Cubes' ingehuldigd. 'Cubes' werd enkele weken geleden neergepoot aan de Brusselse Forten. De 'uitnodiging' laat ons weten: Het stadsbestuur van Dendermonde, de nv Schelfaut en de Academie voor Schone Kunsten van Dendermonde hebben het genoegen u uit te nodigen op de inhuldiging van het beeld 'Cubes' van Luc De Man op zondag 31 mei 2009 aan de Brusselse Forten (kant Geldroplaan).
Om 11 uur worden toespraken gehouden door achtereenvolgens schepen Abbeloos, de heer Schelfaut (gedelegeerd bestuurder van de nv Schelfaut) en door de burgemeester. Na de toespraken wordt het beeld ingehuldigd. Nadien wordt onder muzikale begeleiding opgestapt naar het stadhuis waar de kunstenaar de totstandkoming van het beeld zal toelichten.
Reeds in 1966 was er herhaalde malen van diverse zijden de vraag gesteld om een cultureel centrum in de stad. Het gebrek aan een cultureel complex was toen al actueel. In die tijd diende men zich tevreden te stellen met de zalen van het stadhuis die beschikbaar gesteld werden voor bepaalde culturele manifestaties. De Dendermondenaren verwezen (vreemd genoeg) naar de Ajuinenstad, waar een oud-gasthuis werd gerestaureerd en dienst deed als culturele tempel. Er was geen onmiddellijk pasklare oplossing in onze stad om de roep naar een cultureel lokaal te beantwoorden. Er werd voorgesteld om de huizenrij op de site van de Abdij van Zwijveke langs de Nijverheidsstraat te restaureren en daar een cultuurcentrum te realiseren...
Op bovenstaande foto is duidelijk een bovengalerij zichtbaar en het valt onmiddellijk op dat men van het oude gebouw, door het eenvoudig toemetsen van de bogen, een reeks huizen heeft gemaakt. Door deze tussengevels weg te nemen en een grondige restauratie door te voeren zou men het pand in zijn oude glorie herstellen en de stedelingen de kans bieden om te beschikken over een cultuurcentrum. Nog even kort een geschiedkundige schets... In 1798 werd het klooster van de abdij afgeschaft en bijna gans afgebroken. Het poortgebouw bleef bewaard, alsook een deel van de bijgebouwen, die in 1849 tot woonhuisjes werden veranderd. In 1884 werd de Lindanusstraat door het aloude domein getrokken en in 1901 volgde de Nijverheidsstraat. In maart 1957 werden de overgebleven gebouwen geklasseerd door de Koninklijke Commissie voor Monumenten. Het gebouwencomplex had dus een enorme historische waarde en mocht dus niet verloren gaan. De Dendermondenaars bleven bij hun standpunt om het oude gebouw in ere te herstellen en terzelfdertijd een plaats te realiseren waar tal van culturele manifestaties konden plaatsvinden. Vele jaren later werd het Zwijvekemuseum er opgericht...
Toen in 1983 politieagent Emiel De Bock de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, verdween met hem de agent die dagelijks aan het Kerkplein honderden schoolkinderen veilig over de straat loodste. Dat dit door velen werd geapprecieerd, blijkt uit de huldiging die agent De Bock kreeg van de vele kinderen. Enkelen onder hen namen het initiatief om een liedje over de agent te maken, als dank voor zijn jarenlange inzet voor de schoolgaande jeugd. Toen het lied tijdens de huldiging werd gezongen, was dit een zeer emotioneel moment voor agent Emiel de Bock. De stoere politieman kon het niet laten een traantje weg te pinken. Agent Jozef Waverijns nam nadien de functie van agent De Bock over aan het Kerkplein.
We publiceren de tekst van het lied:
Onze agent.
Aan 't voetpad van Sint-Vincent, daar staat onze agent. Hij regelt verkeerslichten, zo zijn wij gewend.
Refrein: Het gaat er zo van rood, groen, geel, dat mag nu niet, dat mag nu wel. Zo klinkt het liedje van onze verkeersagent.
Wie volgens regels handelt, die lacht hij vriendelijk toe. Maar wie door het rood licht wandelt, die roept hij heel streng toe.
Hij is ok heel begrijpend als men de wet overtreedt. Ik doe mijn plicht, doe d' uwe en zorg dat ge 't nu weet.
Zo leert hij kleuters, groten, correct zijn in 't verkeer. 't Is een buitengewone, zo willen we er meer.
Als gij nu met pensioen gaat, hebt gij ons iets geleerd. Waar tucht is en ook orde, moet het hart niet geweerd.
We danken u en zeggen blij: "Miel, waren er maar meer zoals gij, dan was er in ons leven nog een zonnetje bij".
Vandoëg is't nâ zjust nog e joër en ons Pèirt doe zanne toer! Ik begin toch em bitsje zéine te kraige zènne t Is nâ faitelaik nog wèl e joër, mor bè mèi beginnet toch serjéis te kriebele zènne! Azzek vaif menniete niks te doen èm beginnek mè vroëge te stèlle Zât van déize kiër goe wéir zain? Zâ de brigge geriët zain? Zâ den intèndant alles geriët kraige? Zèlle dr genoeg figgerante zain? Zèlle die-j-Oilsjtenèirs wèrral mè niks op de proppe komme? Zèlle de droëgers ammel paraat zain? Goën ze nâ vier gaste vinne vèr op t Pèirt te zitte?...
t Is neig zènne. Ik bèn gin vaif menniete nimmer gerist! Alléi stèldâ véire dâ ze nâ gin vier gaste moeste vinne die-j-on t règgelemèntj voldoen Wie goën zer tèn moeten opzètte? Ik kan d'r mè gië gedacht vâ moëke wâ datter tèn zouë gebéire... Ze kènne d'r méi doen wâ dâ ze wille, mor ik kan éir iën dinge zegge: "Nuët ofte nuët, in giën duzent joër zèlle d'r vier opkomme van Oilsjt!". Ons Pèirt mag giën ajoine...
Allé, we mogen hier nog niet klagen in ons provinciestadje... En nu heb ik het over de prijzen van de dranken... Santé zeg! Ik ging even op de markt in Brugge 'die scone' iets drinken met een collega. Mooi zomerweer, ideaal om een terrasje te doen...
Ik bestelde een koffie en een pintje. Neen, het pintje was niet voor mij! De ober bracht met veel zwier de bestelling aan onze tafel en pootte met nog meer zwier ook de rekening voor mijn neus...
Hou je vast hé, 9.50 euro aub! Welgeteld 5 euro voor de koffie en 4,50 euro voor het pintje! Omrekenen naar de oude Belgische franken wordt afgeraden, maar nu kon ik het mij niet laten. Zowat 380 franken voor die twee consumaties... Amai, mijne frak! Niet dat ik nu zo op mijn centen zit, maar dat vond ik toch wel een beetje overdreven. Dat ben ik hier in onze stad nog niet tegengekomen! En maar goed ook... Ik durfde haast niet van de koffie te drinken. Mijn collega bekeek zijn pintje, dat wel een mooie 'col' had, maar er toch niet anders uitzag tegenover een glaasje bier in zijn stamcafé. Misschien breng ik nu de cafébazen van onze Grote Markt op een idee, maar dat is zeker niet de bedoeling. In Brugge zien ze mij niet meer op de markt! Ze zijn gewaarschuwd...
Het personeel van het CLB (Centrum voor leerlingenbegeleiding - anno 2000).
Het centrum voor leerlingenbegeleiding of CLB is een dienst waarop leerlingen, ouders, leerkrachten en schooldirecties (van het GO - gemeenschapsonderwijs) een beroep kunnen doen voor informatie, hulp en begeleiding op vier domeinen:
- het leren en studeren
- de onderwijsloopbaan
- de preventieve gezondheidszorg
- het psychisch en sociaal functioneren.
In het CLB werken psychologen, pedagogen, psychologisch assistenten, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen en artsen. Die verschillende vakmensen werken samen in een (multidisciplinair) team om het welbevinden van leerlingen te bevorderen doorheen hun schoolloopbaan.
In onze stad is het CLB gevestigd op de Grote Markt.
We hadden het op dit blog reeds enkele malen over volksfiguren. Deze keer is Stantje Vander Meersch aan de beurt.
Constant Vander Meersch kunnen we onmiddellijk linken aan de lang verdwenen 'rosse' buurt van onze stad. De Veerstraat (Rue de l'Eau voor sommigen) in het Veerkwartier, waar in het verleden elk jaar een extra kermis werd geprogrammeerd. Stantje was er namelijk 'wijkburgemeester'. Hij was ervan overtuigd dat 'de manne van de gazet nog véil nèiger koste liege as d'avvekoëte!'. Stantje was een eenvoudig mens, spontaan, oprecht, behulpzaam, maar vooral lachte hij heel graag. Hij was gekend door groot en klein. Samen met de leden van zijn plaatselijke 'conseil' gaf hij de wijk nieuwe impulsen.
Stantje was echter geen rasechte Dendermondenaar. Hij werd geboren in Oudegem (1882) en kwam zich op 23-jarige leeftijd in de stad vestigen. Hij oefende het beroep uit van sleepbootkapitein. In 1953 werd hij gehuldigd. Men vierde toen zijn 25-jarig jubileum als wijkburgemeester. Die eretitel zorgde vaak voor verwarring. Vooral de schippers, die het Veerkwartier bezochten en bij wie hij héél graag gezien was, dachten dat Stantje de officiële Dendermondse burgervader was. Stantje trok in zijn vrije momenten, winter en zomer, naar de Schelde om een een praatje te slaan met de schippers. Stantje was misschien niet zo bekend als andere volksfiguren, maar in de Veerstraat werd hij op handen gedragen en was hij onmisbaar.
Op de website van het stadsbestuur lazen we volgend bericht:
Grote Markt wordt niet afgesloten tijdens de zomermaanden 2009
Vorig jaar werd de Grote Markt tijdens de zomermaanden juli en augustus afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer.
Het stadsbestuur ontving hierover reacties die gebundeld en onderzocht werden. Op de bewonersvergadering over dit dossier op 12 mei laatstleden werden de bevindingen teruggekoppeld naar de inwoners van Dendermonde-centrum.
De permanente afsluiting van de Grote Markt in juli en augustus wordt in principe door weinigen verworpen.
De combinatie van de huidige werken aan de Vlasmarktbrug, aan de Noordlaan en N41/Vlassenhout met een afsluiting van de Grote Markt deze zomer, werd echter door de aanwezigen met unanimiteit als zeer moeilijk ervaren.
Het stadsbestuur houdt terdege rekening met het signaal van de inwoners en heeft daarom beslist om de Grote Markt in 2009 niet permanent af te sluiten tijdens de zomermaanden.
Een aantal voorstellen door de bewoners inzake verkeersgeleiding of parkeren zullen onderzocht en eventueel uitgewerkt worden.
30 april 2002 Opening in het Stadhuis van de tento In en om het Dendermondse Volkshuis (vervolg)
Het publiek, aandachtig luisterend...
Vlnr: Peter Gorlé, burgemeester Norbert De Batselier, Luc Van Gasse, Spirit-volksvertegenwoordiger en Inzet-gemeenteraadslid Ferdy Willems, Inzet-gemeenteraadslid Carine Verhelst en schepen Herman Van den Abbeele
Vlnr: Peter Gorlé, Norbert De Batselier, Ferdy Willems, Herman Van den Abbeele, Carine Verhelst, Herman Brants
1. Constance Baillon: was vroeger cafébazin. 2. Denise Verkeyn. 3. Louise Van Gyseghem: hield jarenlang een frituur aan de Denderbrug. 4. Leonie den Top... 5. Diogene (?) en Elza (van de Kluts) waren bewoners van de Molenberg. 6. Sylvie De Buck: woonde in 't Zwaibéik. 7. Mane De Schrijver en ?: waren bewoners van de Molenberg.
Zoals eerder aangekondigd gingen wij u via dit blog op de hoogte houden van de werkzaamheden aan de Denderbrug (stadscentrum). We tonen u een situatiebeeld van gisteren 28 mei '09.
Schooljaar 1990-91 - Vde Latijn+wiskunde III+wetenschappen I & wiskunde III+wetenschappen van het Koninklijk Atheneum
Latijn + wiskunde III + wetenschappen I:
Jeroen AGA Tom DE PELSMAEKER Isabelle HEIRMAN
Wiskunde III + wetenschappen:
Abdelmounhime BEN AYATA Erik DE COCK Marleen DE PAUW Yves DHOEY - Dirk GOOSSENS Sandra KEPPENS - Ellen ONGENAE Erik SMET Elie VERLEYEN
Leraar D. DE MULDER
Schooljaar 1990-91 - Vde economie+wiskunde I & economie+wiskunde II van het Koninklijk Atheneum
Economie + wiskunde I:
Astrid DE PAEPE Martine DE PAUW Michel DE RIDDER Katia DIERICKX Ratia Jose PErez Jan RENS Elke VAN DEN DUNGEN Mark VAN DE VREKEN Nick VAN KERCKHOVEN - Gert VAN MALDER
Economie + wiskunde II:
Eva DE LEEUW Sandra DU MONGH Jan HIEL Ann JANSSENS Steven MOENS Harald PLUYM Jurgen TRIEST Gino VAN BELLE Els VAN DEN EYNDE
Lerares F. Fabritius-Van Dijck - leraar L. PINCE
Schooljaar 1990-91 - VIde Latijn+wiskunde II + wetenschappen I & wiskunde III + wetenschappen I van het Koninklijk Atheneum
Latijn+wiskunde II +wetenschappen I & wiskunde III:
Nick AGA Bart MASSAER
Wiskunde III + wetenschappen I:
Tom DE DECKER Gert DE WIT Elke VAN DEN BERGHE Filip VAN GUCHT Cindy VAN HOEY Lesley VERBEECK
Ook op de foto: Kathleen VAN DER VREKEN Natalie VERHOEVEN
Leraar P. CAUDRON
Schooljaar 1990-91 - VIde economie + wiskunde I van het Koninklijk Atheneum
Wendy DE BONDT Dirk DE COCK Kurt DE DONDER Katleen DE KINDER Venessa DE SMEDT Wendy DE SMEDT Karine DE WAEGENEER Stefaan DE WULF Veerle LANGBEEN Frank MERMUYS Kris MERTENS Steven TRIEMPONT Mieke VAN DAMME Wendy VANDER VEKEN Niko VAN KERCKHOVEN Kurt VAN LEEMPUT Glenn VERSPEET
Sedert enkele dagen ontbreekt een verkeersteken B1 (omgekeerde driehoek) aan het kruispunt met het Rond Punt aan de Brusselsestraat en de Stationsstraat. Een dergelijk euvel kan zorgen voor gevaarlijks situaties! De fietsers moeten op deze plaats normaal voorrang verlenen aan het verkeer dat van het rond punt naar het station rijdt... Bij een ongeval kan hier een discussie ontstaan tussen de verschillende partijen...
Schooljaar 1990-91 - 3de leerjaar B van het Koninklijk Atheneum
Zittend (v.l.n.r.): Abderrahman AFENNAS - Tomas STAELENS - Johnny DUERINCK - Naëma BEN TAYEB - Jimmy MOYENS Lindsay CLAEYE Mike IMPENS
Middenrij: Melissa EECKHOUT Davy DE WOLF Giliana - Kurt VERSTRAETEN Hanane BAIKOU Gwen BRABANTS Steven DE ROOVER
Bovenste rij: Bjorn VAN DEN ABEELE Liesje VOLCKAERT - Efie BAUM Debby VERNAILLEN Lien BAERT Elly VAN DAMME Chris VEKEMANS
Leraressen M. COOREMAN-GEUBELS (links) - L. DENBERG
Schooljaar 1990-91 - 4de leerjaar B van het Koninklijk Atheneum
Zittend (v.l.n.r.): Isolde STAELENS Livy HAEGEMAN Karen SEGERS Steven VAN EETVELDE Sara DE MEESTER Winny KERKHOFS Steven AERTS
2de rij: Dimitri VAN DE WIELE Nadia VEREECKE Michaël VAN HOVE - Sally BARBE David Eggermont An VAN DEN STEEN Steven SIGIN Koen ROGGEMAN
Bovenste rij: Harry DE PAEPE Steven DE SCHYNKEL Renée EECKHOUDT Wesley BOGAERT Cindy VAN LANGENHOVE Alyakot AFENAS Ilse UYTTENDAELE
Lerares V. DE STROOPER
Schooljaar 1990-91 - 5de leerjaar A van het Koninklijk Atheneum
Fries BAUM Jeremy BODDAERT Morad BOUKHZAR Raffaëllo CAPICCHIANI Kizzy DAMAN Evy DE HAUWERE Bert DE VISSCHER Kevin DOSSERAY Caroline DUERINCK Els HEIRWEG Randy KINDERMANS Bart PEETERS Steven STAELENS Björn VAN DAMME Rüth VAN DEN ABBEEL Davy VAN DEN HOF Frederik VAN EERSEL Tom VAN GAEVER Andy VEREERTBRUGGHEN
Leraar R. DE ROOVER
Schooljaar 1990-91 - Iste observatiejaar A van het Koninklijk Atheneum
Onderste rij (v.l.n.r.): Tim AGA Inge LIEKENS Sofie FRANçOIS Wendy DE SCHRIJVER Melissa DE KEERSMAEKER Sven STAELENS Annick LEYS
2de rij: P. ROELS Kelly VERSTREPEN Veerle DE SAEGER Christof PEETERS Davy VAN DOORSSELAERE Tim WAUTERS
3de rij: Wesley EECKHOUT Wim WAUTERS Steven DE NIL Jessica DE SMET X
Bovenste rij: Kim GOOSSENS X Sarah VAN HAUDT Robby VERNAILLEN X X
Zitten ook in de klas: Nico DE MEESTER Christophe SCHELKENS - David VAN IMPE Joke VAN ROSSEM
1. Arthur Block: was jarenlang een gekend persmedewerker. Speelde toneel bij diverse verenigingen en interesseerde zich enorm voor zijn stad. 2. Clemens De Landtsheer: kunstschilder. 3. Leonard Vanden Brempt: bijgenaamd Leonard Kotsje. 4. Isidoor Van Vlemmeren: was jarenlang politieagent. Hij speelde klarinet in verschillende muziekmaatschappijen. 5. Jules Ravijts: woonde jarenlang op het Vestje en kon er vele verhalen over vertellen. 6. Louis Erpels: jarenlang cafébaas in de stad en bekend brandweerman. Werd daarom veelal Louis Pompier genoemd. 7. Alfred De Lentdecker: bekend toneelspeler bij o.m. Kentering en Rosiers. Was Prins Carnaval in 1959. Pallieter bij uitstek. Neef van de bekende Louis De Lentdecker. 8. Pierre Van Driessche: was geruime tijd voorzitter van Wezentroost en maakte zich ook verdienstelijk op andere vlakken. 9. Robert Ring: beroepshalve luitenant-kolonel bij het Belgisch leger. Was o.m. voorzitter van de Koninklijke Blauwe Fanfare Sint-Cecilia, oud-gemeenteraadslid, bestuurslid van de gevangenis en secretaris-schatbewaarder van de de S.M. Casino.
Met de nakende Vlaamse verkiezingen in het vooruitzicht publiceren wij volgende tekst in 't Dèrremons...
Azze'k ik mennister was...
Ik zouë giëne kauningk wille zain, azuë ne stiel dië waize'k af. Ataait mor prézaa zain, van in â wieg tot in â graf. Mè sjandèirme en saldoëte, mè miljoenen in â kas... 'k Zouë dië post on een ander loëte, mor 'k waa wel dâ'k mennister was.
'k Zouë veriëst ni langer wille, dâ d'iëre en madamme vâ fatsoen nitteluëzen tait verspille en léive zonder iet te doen. Alleman zouë kènne wèirke zonder onderschiët vâ klas 'k Zouë de moëtschappèi verstèirke azze'k ik mennister was...
Ons lant zouë wel verandere, giëne mènsj waster nog èirem. Ni miër vèr den iëne as vèr den andere, alles zonder véil tallèirem. Nieverst waa'k nog disketoësse, alles zjust vâ pas, 'k Zouë zèrge vèr ammezoëse azze'k ik mennister was...
We publiceren een bijdrage omtrent Arthur Gribbe, bekend postbode in onze stad.
Arthur begon zijn carrière bij de post in 1922, nadat hij slaagde in een examen. Toendertijd waren er nog niet danig veel poststukken, maar toch dienden de facteurs een parcours van zo'n 30 kilometer per dag af te leggen. Er werd niet alleen bedeeld in Dendermonde zelf, ook Appels (tot aan 't Veer) en Grembergen maakten deel uit van de dagelijkse postrondes. In Appels stond elke dag op een bepaald adres een kruik gereed, vol goed bier. Uit een verslag leren wij dat de job van postbode in die tijd niet zo evident was. De 'toer' van Arthur liep langs de Kerkstraat naar de Donckstraat, de Tuinwijk, door de Hof ter Bremptstraat, langs de Kolendijk naar Appels Veer. 'Avontuurkes' langs de baan waren niet vreemd, want moest je volgens Arthur inschikkelijk geweest zijn... viel er heel wat te beleven, maar zijn principe was steeds le service avant tout! Jan en alleman kende de postbode, dat is makkelijk te begrijpen als je elke dag zo'n aantal kilometers deed. Wat Arthur allemaal beleefde tijdens zijn carrière, zou ons te ver leiden. Tuur ging jaren later op welverdiende rust.
Zijn wij verkeerd, als we menen dat Arthur Gribbe de vader was van Jozef Gribbe, vroeger jaren een bekend politieman in onze stad?
De foto toont een aantal indianen die een bezoek brachten aan de stad. De foto werd waarschijnlijk genomen in 1932 toen een aantal Sioux-indianen een hulde brachten aan de Grote Zwartrok.
Pater De Smet temidden van een aantal indiaanse stamhoofden bij de ondertekening van het historisch vredesverdrag tussen de indianen en de Amerikaanse regering in Fort Vancouver in 1859.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.