Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
08-03-2009
Inzending - reactie...
Deze keer laten we een dame aan het woord!
Als het gepermitteerd is zou ik ook even willen reageren op de diverse inzendingen op dit blog. Tot nu toe zijn het steeds de heren geweest die aan het woord komen, doch als vrouwelijke bewoner van deze stad (en al enkele keren te zien op fotos op dit blog) wil ik ook even mijn zegje doen. Laat mij toe onder een pseudoniem schuil te gaan.
Ik ga vooreerst Jef het Vaantje bijspringen wanneer hij zegt dat het Vestje niet zo uitnodigend is om te shoppen of een terrasje te doen. Groot gelijk! De brede laan die grotendeels wordt ingenomen door slordig geparkeerde wagens tart elke verbeelding en laat zeker geen gezellige indruk na. Een bovengrondse parking ergens in de buurt (wij denken hier bijvoorbeeld aan de koer van de oude Abdijschool) zou al een hele vooruitgang zijn. De brede laan zou dan plaats bieden aan ofwel een bijkomende rij winkels in het midden, of een waterpartij zoals vroeger (met op bepaalde afstanden enkele brugjes als oversteekplaats gezellig! Ik zie het zo voor me!). Dit zou ongetwijfeld het stadsbeeld meer verfraaien dan de geplande jachthaven waar weer maar een deel van de (Dendermondse (?)) bevolking bij gebaat is.
De Brusselsestraat is ook niet bepaald een ideaal shopping-center. En weer moet ik Jef het Vaantje gelijk geven wanneer hij schrijft vanaf Sint-Gillis-Binnen. Eens voorbij het Heldenplein, richting Rond Punt valt er naast het aanschouwen van veel leegstaande handelspanden nog weinig te beleven.
Ik heb de indruk dat de stadsvernieuwing is opgehouden bij aanvang van de nieuwe legislatuur. Andere dingen zullen nu voorrang krijgen omdat die misschien beter passen in het kraam van de huidige bestuurders. Wie zal het zeggen?
Stimulansen van de gezagdragers? Ik was aanwezig op de nieuwjaarsreceptie begin januari op de Grote Markt toen er een honderdvijftigtal mensen deelnamen. Een niet zon verbijsterend resultaat voor een stad met meer dan veertigduizend inwoners Waarom in hemelsnaam het Ros en de drie Reuzen niet op die receptie toelaten? De Grote Markt zal dan alvast wel te klein zijn
Met hetgeen Louis Scholliers schrijft omtrent de festiviteiten in de diverse deelgemeenten heb ik het iets moeilijker. De carnavalsviering in Dendermonde is, naar ik vernam op dit blog, reeds eeuwenoud. Een dergelijke traditie laten teloorgaan is niet zo evident. De vieringen in Sint-Gillis en Oudegem zijn hoogstwaarschijnlijk verdwenen door bepaalde omstandigheden, en de meest voor de hand liggende reden zal het financiële zijn. Sponsors zijn niet zo vlug meer warm te krijgen en geld is er nu eenmaal nodig voor eender welke organisatie. Maar Sint-Gillis kent naast zijn Bloemencorso nog de Vemmekensspoeling en de Moerstraatfeesten. Schoonaarde heeft de Juventusfeesten die druk worden bijgewoond.
Onderstaande foto verscheen reeds eerder op dit blog, maar was van mindere kwaliteit. Dit portret werd genomen op de Molenberg. Mocht u mensen herkennen op de foto, of weten voor welke gelegenheid deze werd genomen, gelieve het ons te laten weten.
Het doet mij plezier dat het initiatief in verband met de inzendingen op dit blog toch iets losweekt. Toen ik voor het eerst reageerde (nu reeds geleden van 18 februari) dacht ik dat weinig mensen zouden durven iets in te sturen. En ik stel nu vast dat het aantal niet groot is, maar hetgeen wordt ingezonden maakt wel duidelijk dat er op sommige vlakken toch wel misnoegdheid heerst onder de mensen.
Ik heb een beetje de kat uit de boom gekeken en gewacht op wat er gepubliceerd werd. Tot mijn grote verwondering is er nu toch uiteindelijk een reactie van Polle Kritiek over de Ros Beiaardommegang van 2010 (met alle respect voor de mensen die andere problemen aanklagen). En ik moet zeggen dat ik zeker zijn mening deel wat betreft de intendant. Een woordenboek geeft als verklaring voor dit woord zakelijk en administratief beheerder en artistiek leider. Beide betekenissen zijn in dit geval misschien van toepassing, maar de vraag blijft waarom het de persoon moet zijn die vorige uitgave regisseerde. Polle Kritiek heeft het volgens mij bij het rechte eind als hij zich afvraagt of niemand anders in de stad bekwaam zou zijn om de Ommegang van Dendermondes trots te organiseren. Is hier voldoende over nagedacht bij de voorbereidingen? Heeft men de voor- en nadelen besproken? Waren er geen andere kandidaten of heeft men zich zelfs de moeite niet getroost om de kandidatuur open te stellen? Ik prijs me gelukkig dat we via dit blog deze vragen kunnen stellen. Ik zou verdomd niet weten op welke website of langs welke weg ik ze zou moeten stellen. Hopelijk komen de politiekers of de leden van het Ros Beiaardcomité af en toe een kijkje nemen op dit blog en krijgen we antwoord op onze vragen! Ik ben mij bewust van het feit dat deze zaken weinig van belang zijn voor degenen die enkel en alleen interesse hebben voor de dag van Ommegang zelf. De meeste mensen zullen gewoon naar 30 mei 2010 toeleven en de hoop koesteren dat zij het Peirt kunnen bewonderen tijdens zijn triomftocht door de stad, eerder dan zich af te vragen wie zich achter de schermen al dan niet nuttig heeft gemaakt.
Charel B.
We kregen ook weer een reactie van de Vojnne (Jef het Vaantje) die wij graag hierna publiceren:
In feite zeggen we (Polle Kritiek, Louis Scholliers, Egidius en ondergetekende) hetzelfde. Wéir emme n schuën talluër, mor ge kènt er ni-j-ouit éite. Onze stad is verfraaid, zoals ze dat zo mooi zeggen, maar zo dood als ne pier. Louis heeft gelijk, we zijn geen volk van niks, er bestaat geen 'Dendermonde-gevoel'. Of toch, één keer om de tien jaar. Carnaval, verenigingen, enz, daar waar andere steden en gemeenten overlopen van enthousiasme, kunt ge nen Deiremonteneir me giën stokke buiten krijgen. Maar wel klagen dat er niets gebeurt. Ik ook nota bene. Maar aan de andere kant, er gaan geen stimulansen uit van de gezagsdragers. Ik herinner mij nog de inauguratie van de vorige burgemeester in de sporthal te Appels, waar een deel van de Ros Beiaardharmonie en de Gruëte Manne aanwezig waren. En maar dansen op Ons Peirt. Zelfs Louis Tobback was onder de indruk. Nu, niks gezien of gehoord.Vroeger op den AVD, Marc Verwilghen (zoon van oud-speler Robert Verwilghen), Jan Lenssens, burgemeester Cool en zijn opvolger Dierick, Frans Verberckmoes,... Was er iets te doen, ze waren er, misschien niet allemaal tegelijk, maar toch. Ik herinner mij een discussie die ik heb gehad met wijlen Wilfried De Hauwere, over de cafés in de Donckstraat en de kermis in die wijk. Men telde er jaren geleden negen cafés, van de Katanga op de steenweg (nu een apotheek) over Cormong, Martha, Stere De Dijn, Charel den agent, de Lac, de Wets, de Nazère, enz... Nu zijn er misschien nog twee of drie over. Donckstraat Kermis was elk jaar de place to be begin juli. Gans 't stad was er en kwam wafels eten bij Honoré. De wezen die elke kermisdinsdag gratis op de molekens mochten zitten. De politiekers die er rondliepen en pintjes betaalden, en de acties van de wijk steunden. Neem nu 't Vestje, het nodigt niet direct uit om er te komen winkelen of er een terrasje te doen, breed en lomp. De Brusselsestraat vanaf Sint-Gillis-Binnen, ook niet erg uitnodigend De Vojnne.
Voor de eerste keer in zijn bestaan doet de school een beroep op bedrijven met de bedoeling de leerlingen in contact te brengen met hun later beroepsleven.
Een optreden van Big Band Studio 10 o.l.v. Leo De Smet
Laten we veronderstellen dat de debatten en discussies omtrent de al dan niet zelfverrijkende financiële tegemoetkomingen van mandatarissen volop hun gang gaan, dat den AVD volop bezig is zich te herpakken, dat carnaval voor enkele maanden kan worden opgeborgen, en dat ja, wat nog allemaal?
Laten we het nu eens hebben over het evenement dat Dendermonde internationale bekendheid geeft, namelijk de Ros Beiaardommegang van 30 mei 2010.
Als ik sommige ingezetenen moet geloven is het reeds geruime tijd geleden dat het comité heeft samen gezeten. Men is er waarschijnlijk gerust in omdat een habitué de leiding heeft over het ganse project. We hebben het over de intendant een nieuw woord in de Dendermondse annalen voor de regisseur van de vorige uitgave. Het lijkt alsof er geen Ommegang kan plaatsvinden zonder tussenkomst van deze persoon, wat niet wegneemt dat we twijfelen over zijn kunde. Maar is het dan werkelijk zo, dat geen enkele stedeling de nodige talenten bezit om de Ommegang te organiseren? Laten we even analyseren Het draaiboek voor de nakende ommegang kan toch voor een groot deel samengesteld worden uit de gegevens van de vorige editie? De figuranten kunnen toch voor een overgroot deel worden geselecteerd onder degenen die in de vorige uitgave figureerden? De kostumering kan allicht worden bepaald door de dossiers te raadplegen van vorige uitgave. De deelnemende muziekmaatschappijen zullen voor een groot deel toch dezelfde zijn als in de vorige Ommegang? En zo zullen er nog tal van zaken kunnen geregeld worden via de bestaande archieven omtrent dit evenement. Komt daarbij nog dat de geschiedenis ons leert dat na de vorige Ommegang er heel wat te doen geweest is rond (ja weer) financiële perikelen. We vermoeden dat het nu stil wordt in sommige delen van de stad Gans die toestand doet vermoeden dat men het huidige diensthoofd van de Dienst Stadspromotie en zijn personeel niet bekwaam acht
Enfin, we zullen de problemen en de organisatie maar overlaten aan degenen die zich geroepen voelen om er aan mee te werken. Bon chance! Maak er alvast een topevenement van want ik zal zeker als toeschouwer aanwezig zijn.
En las ik daar nu gisteren niet in de krant dat op de site van DV Woonidee aan de Mechelsesteenweg een volledig nieuw winkelcomplex zal worden gerealiseerd? Was dat nu geen ideale plaats voor een stadsfeestzaal? Ze zullen zich weer verstoppen achter het gewestplan of de bestemming van de gronden of iets in die aard zeker?
De knaptanden ziet men reeds verschijnen in de 17e eeuwse Ommegang. Boven het 'kleed' torent een soort 'wolfskop' uit, voorzien van een mechanisme waarmee de drager de van vreselijke tanden voorziene kaken op elkaar kan laten klappen. Het doelwit bij uitstek van de knaptanden zijn hoofddeksels van de toeschouwers en de van schrik wegkruipende kinderen. In de 18e eeuw is er weinig sprake van knaptanden. In de Ommegang van 1914 doen ze echter een 'wederoptreden'. De toenmalige 'versie' bestond uit een romp van rieten vlechtwerk, bekleed met imitatie luipaardvel, en bekroond met een van scherpe tanden voorziene kop.
De knaptanden die we de laatste jaren actief zien, ook tijdens de Middeleeuwse Reuzenommegang, dateren van 1990 en 2000.
Vervolg - Opening nieuwe gebouwen van het Koninklijk Atheneum (12 oktober 1957).
V.l.n.r. tijdens de academische zitting: J. JORIS, directeur van de RTS; D. VERCAUTEREN, voorzitter van de Schoolraad; M. VANDERBEKEN-COURTEAUX, directrice van de RMMS; A. MARIEN, gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen; L. COLLARD, Minister van Onderwijs; S. STRAETMAN, voorzitter van de Bond van Oud-leerlingen en Verdedigers van het Officieel Onderwijs
Nog even en studieprefect A. COOLS zal in zijn speech de leerlingen verrassen: zij krijgen een extra dag vakantie.
Het meisje met het kussentje is de dochter van directrice M. Vanderbeken, thans de echtgenote van John Claessens.
Minder in de belangstelling dan andere elementen uit de Ros Beiaardomegang zijn wellicht de 'Hottentotten'. Ze zijn voor het eerst te zien in de Dendermondse Ommegang van 1914. Ze waren toen, ten gevolge van de Boerenoorlogen, een bekend verschijnsel. 'Hottentotten', Zuid-Amerikaanse, half-nomadische veetelers, noemden zichzelf 'Khoi' of mensen. In de Ommegang kregen ze de vorm van een kleine, in het zwart geklede figuur, met los langs het lijf bengelende armen, een op linnen of karton geschilderd gezicht met een baard, bekroond met een groot zwart hoofddeksel. Ze werden gedragen door kinderen en wekten met hun abnormale afmetingen en rondzwierende armen de lachlust op van het publiek. Het binnenwerk bestaat uit een houten geraamte, van binnen afgewerkt met triplex en voorzien van twee handgrepen. Uitwendig zijn ze bekleed met jute, beplakt met zwart papier, waarop zilverkleurige galons zijn bevestigd. In het Vleeshuismuseum is een exemplaar terug te vinden. Ter gelegenheid van de folkloretentoonstelling van 1974 werd het papier (beschadigd) vervangen door zwarte textiel.
De 'Hottentotten' in de Ros Beiaardommegang van 1930.
We hebben het weer gehad Het carnavalsweekend is gepasseerd. Was het je niet opgevallen? Kom hé, niet zeveren Er was toch genoeg lawaai in de stad? Of was je op weekend vertrokken zoals vele stadsgenoten die niet zo carnavalminded zijn?
Hoewel ikzelf geen fervent carnavalist kan genoemd worden heb ik toch wel enig respect voor de mensen die zich gedurende geruime tijd inzetten voor het verwezenlijken van een wagen en de daarbij horende kledij. Ik maak er dan ook wel de tijd voor om de cavalcade jaarlijks te aanschouwen ergens half verdoken op het parcours. Deels uit vrees voor de confetti en anderzijds om geen karamellen op mijn hoofd te krijgen Ja, je hoeft niet te lachen, ik heb enkele jaren geleden persoonlijk kunnen ervaren hoe pijnlijk zon projectiel kan zijn Ik zou Polle Kritiek niet zijn, mocht ik geen opmerking(en) lanceren hé.
De aanstelling van de prins in het Cultureel Centrum lijkt sedert vorig jaar ook niet meer wat het geweest is. Ik herinner mij nochtans enkele zeer goede voorstellingen uit het verleden, maar vergrijzing zal misschien zorgen voor de aftakeling
Een kijkje tijdens de doop der wagens op t Hemelken leerde mij dat er toch wel enkele mooie verwezenlijkingen gingen te zien zijn. De veelvuldige excuses van een groep in verband met hun onderwerp met mogelijke verwijzing naar het drama van januari deden alleen maar veronderstellen dat zij op die manier meer aandacht vroegen voor hun deelname aan de stoet.
Ik zie telkenjare die stoet inkrimpen, minder (Dendermondse) groepen en mindere kwaliteit van de buitenstedelijke groepen, zoals die in vakjargon worden genoemd. De crisis zal ook hiervoor wel verantwoordelijk worden gesteld zeker? Daarentegen was ik aangenaam verrast door de verschijning van de prinses op de prinsenwagen én de deelname van enkele Baasroodse groepen en de aanwezigheid van een (jawel!) Aalsterse groep! Dat moet héél lang geleden zijn. Voor zover ik mij kan herinneren heb ik het nooit geweten!
Van de weersomstanigheden mogen ze dit jaar zeker niet klagen, en dat was duidelijk aan het aantal toeschouwers te zien. Het ontbreekt mij de laatste jaren aan enkele uitschieters zoals De Schensjmoelen en Wapeisderaf die toch een meerwaarde vormden in de cavalcades van vroeger. De Cornellekens mogen eveneens een gemis genoemd worden. Het aantal prinsen slinkt elk jaar Waar er vroeger plaats te kort was op de wagen, hebben die hoogheden thans meer dan ruimte genoeg.
Ach ja, die opmerkingen zullen er zijn omdat ik geen carnavalvierder ben
En nog dit... De plaatselijke bevolking zal nooit warm te krijgen zijn voor carnaval. Eenmaal de stoet gedaan, houden de meesten het voor bekeken. 's Avonds zie je enkel de lokale groepen die de viering verder zetten. Misschien een beetje een ongegronde vrees voor baldadigheden? Ongegrond zeker en vast. Van de laatste jaren zijn mij geen incidenten bekend.
Maandag had traditioneel de avondstoet plaats en de popverbranding. Zo namen de carnavalisten een einde aan de viering 2009... Er werd tot in de vroege uurtjes nagevierd!
10 oktober 1957 - Viering 75 jaar Rijksonderwijs en inhuldiging van de nieuwe gebouwen van het Koninklijk Atheneum.
T.g.v. de inhuldiging van het nieuwe K.A.-gebouw weigerde het CVP-bestuur de ministers Leo Collard en Omer Vanaudenhove op het stadhuis te ontvangen.
Bloemenhulde aan het Monument der Gesneuvelden
V.l.n.r.: Leo Collard, Minister van Onderwijs; Severin Straetman, voorzitter van de Bond van Oud-leerlingen en Verdedigers van het Officieel Onderwijs; Carlos Bauwens, afgevaardigde van de Minister van Openbare Werken Omer Vanaudenhove
Met alle respect, maar het lijkt er op dat Jef het Vaantje, eigenlijk een beetje aan het kankeren gaat. Ik wil onmiddellijk toevoegen dat ik Dendermondenaar ben, maar niet van het centrum. Ik ben geboren en getogen in een deelgemeente, maar voel mij dan toch stedeling ten gevolge van de indertijd doorgevoerde fusie(s). KAVD, ja , laten we eerlijk zijn en toegeven dat in de geschiedenis van de club de supporters toch wel enkele malen bij de neus zijn genomen. Dikwijls werd een schitterende seizoenstart genomen en bleef de ploeg meestrijden voor de titel gedurende zowat driekwart van het seizoen en dan plots een diepje Dag titel! Meestal werd dan onder de supporters zelf gegist naar de reden van de plotse afgang. Geen geld was de meest aangehaalde reden. Best mogelijk en zeker geen alleenstaand feit voor paarsblauw! Dergelijke toestanden hebben zich toch wel enkele keren voorgedaan en dat moeten we waarschijnlijk ook als één van de redenen beschouwen waarom zoveel aanhangers afhaakten. Ik hoorde velen in de loop der jaren zeggen: Nu is t gedaan, nu zien ze mij niet meer!
Wat dan de houding van het stadsbestuur betreft moet ik vaststellen dat KAVD zeker geen alleenstaand geval is. Zelf maakte ik jarenlang deel uit van een vereniging die geruime tijd in de kou bleef staan en ondertussen gebruik maakt van een lokaal buiten de stad. De gemeente Lebbeke ontving de vereniging met open armen en de accommodatie waarvan nu gebruik kan worden gemaakt is zeker in orde!
Hoeveel lokale verenigingen zijn er niet die al vele jaren om een polyvalente zaal vragen? Ze staan allen nog in de kou. Met alle respect voor het cultureel centrum en zijn accommodatie, maar een feestzaal is er niet. Tijdens bepaalde weekends kan men feesten en fuiven in bepaalde sporthallen, terwijl men op dezelfde plaatsen in de week wordt verplicht sportschoenen te dragen. Zoniet, vlieg je eruit! Begrijpe wie begrijpe kan!
De opstelling van de kermis is nog een ander item waarover druk gediscussieerd wordt. In het kleinste dorp staat de kermis rond de kerktoren of het gemeentehuis. In Dendermonde wordt de foor een eindje buiten het centrum opgesteld (op wandelafstand zoals ze zeggen) Bij minder goede weersomstandigheden kan je op de foor een modderbad nemen De media laat ons weten dat een deel van de horeca liever de kermis niet op de markt ziet Ze vinden het zelfs storend! Volgens sommigen blijft het vast kliënteel weg op kermisdagen wegens de overlast en het lawaai En dan moet je weten dat de voorzitter van het Kermiscomité een horecazaak uitbaat op de Grote Markt! Begrijpe wie begrijpe kan!
In feite kan ik nog een tijdje doorgaan, maar ik laat de gelegenheid aan anderen om hier eens te kankeren Misschien moet de blogmaster wel een forum starten
Egidius.
En de reactie van Jef de Vojnne...
Beste Egidius,
Ik veronderstel dat ge van Sint-Gillis zijt en als groot bewonderaar van onze stad moest ge weten dat het des mensen is om te zagen en te klagen, en des Dendermondenaars nog het meest. En kankeren? Als je zelf zegt dat je met je vereniging naar Lebbeke zijt moeten uitwijken (en daar vriendelijk bent ontvangen), dat er geen kermis op de Gruëte Mèrt mag, dat er nog geen feestzaal is in Dendermonde, met al dat heb je ook al een aardig boompje opgezet en geef je zelf aan dat er groot-(?) Dendermonde nog het één en het ander kan en moet verbeteren. Wat den AVD betreft, omdat ge daar toch van spreekt, ik herinner mij de jaren 47 48 49, toen Jef Van Ingelghem hier trainer was (de man verdient een standbeeld op de Gruëte Mèrt ipv die palmboom), speelden ze ook altijd de kop, tot als de prijzen uitgedeeld werden. Dan waren ze er niet bij. Ook in 1953 of 54 tegen Ukkel en tegen Aalst. En ik kan er zo nog enkele opnoemen... Maar toch bleven de supporters komen. Toen was er nog niet zoveel geld mee gemoeid als nu. Als iedereen afhaakt, zal er zeker geen geld in 't bakske komen om er weer bovenop te geraken.
Wij zijn hier nu wel tegen elkaar aan het 'kankeren', maar zouden onze bestuurders niet beter eens naar deze blog kijken? Een voorbeeld van een éénmansinspanning om zijn fierheid over zijn stad te tonen! (*)
De Vojnne.
(*) nvdr.: Bedankt voor het compliment!
* * * * *
Reactie via mail van Polle Kritiek
Jef het Vaantje en Egidius spuwen wel hun gal zou ik zeggen. Ik voel mij dan ook verplicht om te reageren Het lag niet in mijn bedoeling om hier een hetze te gaan ontketenen, waarbij nu iedereen in de aanval gaat! Het is wel zo dat sommige zaken vanwege het stadsbestuur meer aandacht mogen krijgen, maar we mogen de indruk niet wekken dat alles beneden alle peil is in onze stad.
Het lijkt wel zo dat in vorige legislaturen andere aandachtspunten aan de orde waren dan bij de thans heersende bestuurders. En dat is een normaal gegeven.
Wat betreft de club van Egidius maak ik me sterk dat het gaat over een schietclub die in de periode voor de verkiezingen via de media liet weten dat zij plots over geen accommodatie meer beschikte om de één of andere reden. En ja, er was beloofd dat in de nieuwe sporthal van Sint-Gillis een schietbaan zou worden voorzien. Om financiële reden (ook vernomen via de media) is dit afgeketst
De noodzaak van een feestzaal is inderdaad een feit. Maar laten we niet vergeten dat het vorig stadsbestuur hier eveneens gefaald heeft. Ze hebben héél wat kansen laten liggen. Trouwens, ik dacht dat aan de Mechelsesteenweg (naast GB of Carrefour zoals je het wil noemen) nog altijd een ruimte beschikbaar is, die thans geen bestemming heeft De oppervlakte is evenwel niet zo groot, maar bepaalde festiviteiten zouden er zeker kunnen worden georganiseerd. Alhoewel, feesten in Dendermonde Ben ik verkeerd, of mogen in bepaalde zaken slechts 12 feesten worden gegeven op een gans jaar? Loopt er al geruime tijd geen proces tegen een bepaalde zaak met feestgelegenheid? Speelt de bekrompenheid van de bu(u)r(en) hier geen grote rol in?
Verdraagzaamheid speelt vandaag enorm mee en je hoeft het écht niet ver te zoeken! Afgelopen maandag tijdens de avondstoet van carnaval was ik toevallig getuige van een klacht omtrent overlast Het was pas 20.30 uur toen de politie een melding kreeg van lawaaioverlast. Bij nader inzien ging het om de muziekwagen die de stoet voorafging (wij hoorden toevallig de melding via de politieradio) De klager had waarschijnlijk geen interesse in het carnavalprogramma maar wel in Familie op VTM
Polle Kritiek (toch een forum???)
* * * * * Lees ook de reacties van Louis Scholliers door op onderstaande button (reageer) te klikken.
We laten 'de vojnne' (Jef het Vaantje) nog maar eens aan het woord. Wij ontvingen volgende inzending...
Iemand die veel op de baan is, zal het waarschijnlijk met me eens zijn : waar je ook komt of gaat elke stad, gemeente of streek is trots op zijn of haar monumenten en toeristische attracties en specialiteiten. Brugge, UNESCO werelderfgoed, het Pajottenland, Ninove, de oudste en stoutste der steden zelfs Oiljst maakt reclame voor zijn ajuinen (familie Cool dit is misschien iets voor jullie aan de grens van Appels, parochie van wortelen en ajuinen!). En Dendermonde? Het Begijnhof? Ons Peirt? De Gruëte Mannen? (toch ook allemaal UNESCO werelderfgoed!). Vlassenbroek? De Brusselse Forten? Niks! Drie keer niks. Alleen : STAD DENDERMONDE - RADARCONTROLE! Welkom in onze prachtige stad met al deze historische en toeristische attracties! Opgepast, snelheidcontroles moeten er zeker zijn, volledig akkoord. MAAR daar mee uitpakken als eerste kennismaking met groot- (?)Dendermonde? Maar ja onze stadsmagistraten zijn nu geen politiekers meer maar stadsmanagers, met of zonder hoed, in alle omstandigheden. De politiek dichter bij de mensen? Ik zou weer mijn kleurpotloden moeten boven halen, maar 'k zal het zo maar laten! Vroeger gingen de politiekers hun mosterd halen op café,tussen pot en pint, luisterden ze naar het kloppend hart van 't stad, naar wat er leefde en omging bij de inwoners waarvoor zij een grote verantwoordelijkheid dragen. Nu, in beeld komen, met of zonder hoed, de machtigste man van 't stad zijn en vooral, hun managers-mandaat zien als opstap naar hoger. Alhoewel, als de cafébazen (sommigen in elk geval) al mogen beslissen dat de kermis niet meer op de markt mag! Neen, de markt moet vrij gehouden worden voor ne palmboom (verkoop die en geef de opbrengst aan de sportclubs, ook de 57 is ermee gered), een tribune voor ONZE Katuit, en waar tegen betaling de hoogwaardigheidsbekleders hun tu ma vu' zitje kunnen hebben, voor de apotheose van ONS volksfeest! Vroeger stond er langs de baan naar Oilsjt op de scheiding met Gijzegem richting Oilsjt een bord 'Hier eindigt de beschaving', misschien mag binnenkort dat bord omgedraaid worden...
Maart 1990 Protest JS tegen demping van de Dender
De Jong Socialisten o.a. Ellen (uiterst R) , Sarah (L van haar) en Hans Cuepers (achter Sarah) -protesteren met hun actie Plant een park tegen de demping van de Dender in de Kasteelstraat.
7 augustus 1961 M.J.A. vertrekt aan Bond Moyson voor een zevendaagse fietstocht naar Doornik
Vlnr: Jacqueline Van Der Jeught, Karel Hermans, André De Cock, Ferdi De Wolf (verscholen), Emiel Van Steen, Robert De Mol, Emmanuel Bieseman (verscholen), Fred Cooreman, Freddy De Keyzer, Jozef Hermans, Eliane De Hauwere, François Keppens, Armand De Clercq, Jan Wauters, Willy DHondt, X, Ronny Pieters, X, Leo De Leenheer, Maurits De Picker
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.