Het doet mij plezier dat het initiatief in verband met de inzendingen op dit blog toch iets losweekt. Toen ik voor het eerst reageerde (nu reeds geleden van 18 februari) dacht ik dat weinig mensen zouden durven iets in te sturen. En ik stel nu vast dat het aantal niet groot is, maar hetgeen wordt ingezonden maakt wel duidelijk dat er op sommige vlakken toch wel misnoegdheid heerst onder de mensen.
Ik heb een beetje de kat uit de boom gekeken en gewacht op wat er gepubliceerd werd. Tot mijn grote verwondering is er nu toch uiteindelijk een reactie van Polle Kritiek over de Ros Beiaardommegang van 2010 (met alle respect voor de mensen die andere problemen aanklagen). En ik moet zeggen dat ik zeker zijn mening deel wat betreft de intendant. Een woordenboek geeft als verklaring voor dit woord zakelijk en administratief beheerder en artistiek leider. Beide betekenissen zijn in dit geval misschien van toepassing, maar de vraag blijft waarom het de persoon moet zijn die vorige uitgave regisseerde. Polle Kritiek heeft het volgens mij bij het rechte eind als hij zich afvraagt of niemand anders in de stad bekwaam zou zijn om de Ommegang van Dendermondes trots te organiseren. Is hier voldoende over nagedacht bij de voorbereidingen? Heeft men de voor- en nadelen besproken? Waren er geen andere kandidaten of heeft men zich zelfs de moeite niet getroost om de kandidatuur open te stellen? Ik prijs me gelukkig dat we via dit blog deze vragen kunnen stellen. Ik zou verdomd niet weten op welke website of langs welke weg ik ze zou moeten stellen. Hopelijk komen de politiekers of de leden van het Ros Beiaardcomité af en toe een kijkje nemen op dit blog en krijgen we antwoord op onze vragen! Ik ben mij bewust van het feit dat deze zaken weinig van belang zijn voor degenen die enkel en alleen interesse hebben voor de dag van Ommegang zelf. De meeste mensen zullen gewoon naar 30 mei 2010 toeleven en de hoop koesteren dat zij het Peirt kunnen bewonderen tijdens zijn triomftocht door de stad, eerder dan zich af te vragen wie zich achter de schermen al dan niet nuttig heeft gemaakt.
Charel B.
We kregen ook weer een reactie van de Vojnne (Jef het Vaantje) die wij graag hierna publiceren:
In feite zeggen we (Polle Kritiek, Louis Scholliers, Egidius en ondergetekende) hetzelfde. Wéir emme n schuën talluër, mor ge kènt er ni-j-ouit éite. Onze stad is verfraaid, zoals ze dat zo mooi zeggen, maar zo dood als ne pier. Louis heeft gelijk, we zijn geen volk van niks, er bestaat geen 'Dendermonde-gevoel'. Of toch, één keer om de tien jaar. Carnaval, verenigingen, enz, daar waar andere steden en gemeenten overlopen van enthousiasme, kunt ge nen Deiremonteneir me giën stokke buiten krijgen. Maar wel klagen dat er niets gebeurt. Ik ook nota bene. Maar aan de andere kant, er gaan geen stimulansen uit van de gezagsdragers. Ik herinner mij nog de inauguratie van de vorige burgemeester in de sporthal te Appels, waar een deel van de Ros Beiaardharmonie en de Gruëte Manne aanwezig waren. En maar dansen op Ons Peirt. Zelfs Louis Tobback was onder de indruk. Nu, niks gezien of gehoord. Vroeger op den AVD, Marc Verwilghen (zoon van oud-speler Robert Verwilghen), Jan Lenssens, burgemeester Cool en zijn opvolger Dierick, Frans Verberckmoes,... Was er iets te doen, ze waren er, misschien niet allemaal tegelijk, maar toch. Ik herinner mij een discussie die ik heb gehad met wijlen Wilfried De Hauwere, over de cafés in de Donckstraat en de kermis in die wijk. Men telde er jaren geleden negen cafés, van de Katanga op de steenweg (nu een apotheek) over Cormong, Martha, Stere De Dijn, Charel den agent, de Lac, de Wets, de Nazère, enz... Nu zijn er misschien nog twee of drie over. Donckstraat Kermis was elk jaar de place to be begin juli. Gans 't stad was er en kwam wafels eten bij Honoré. De wezen die elke kermisdinsdag gratis op de molekens mochten zitten. De politiekers die er rondliepen en pintjes betaalden, en de acties van de wijk steunden. Neem nu 't Vestje, het nodigt niet direct uit om er te komen winkelen of er een terrasje te doen, breed en lomp. De Brusselsestraat vanaf Sint-Gillis-Binnen, ook niet erg uitnodigend
De Vojnne.
07-03-2009 om 00:00
geschreven door jempi
|