Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
31-01-2010
Lazy City Jazzband...
De allereerste formatie van de Lazy City Jazzband - 1983...
Vlnr. - Staande: Cyriel Van Gucht, Rudy Audenaert, Ronny De Wever, Johan Van Den Eede, Jempi Verhofstadt Zittend: Peter Verhas, Franky Van Der Slock
Manne gebier, de sikkelèir éid' uëk ambras in zâ kot!. Van de wéik éi zâ schuëmoeder op viziet gewéist en 't is prais! Pertang, daddis nem brave mènsj zènne... A-j-éi mâ gisteren ouitgelèit oe dâ't gekommen is. Ge moet wéite dâ zam vraa ouit een graalaike kattelikke famille komt. Ge wètj oe dâ dâ goët as ge bezoek kraigt nowô, d'r woëre pattéikes vèr noër de noen mè-j'n zjat kafféi. Manne gebier zam vraa waa-j-op e goe blouike stoën bè-j-éir moeder... Om een ier of drèi wirt de toëfel gezètj en kwampe de kafféi en de pattéikes bauve.
Vèr em bitsje in de groësse vâ schuëméike te stoen moest manne gebier ne 'Vad'rons' véireléize... Ammel gië probléim... Nâ komt er d'r op 't lèsten in: "En verlos ons van het kwade"... Op dië momèntj moet manne gebier zéiker zjust nor zâ schuëmoeder gekéiken èmme... Die was in iëne kiër in alle stoëte! Z'éid'èm d'r beginne verwaite vèr al dâ liëlek was, en 't liëleksten iëst. A kost vanèigest uëk zannem bèbbel op den dier nimmer ave nowô. Vèr zuëvéil as datten tisse dië litanie vâ zâ schuëméike iet kost zegge, flapten è d'r ouit: "Awèl mersie, azuë'n liëleke waurde èmme'k in giël mâ léive nog vâ ginnen iëne sosjalist g'uërt..., en dâ vèr ne kattelik". Schuëméike is 't afgetrapt en zam vraa-j-is méigegoën... Ge ziet dâ ne mènsj toch attait moet zien wâ datten zegt nowô!
Naar jaarlijkse traditie wordt op de laatste zaterdag van januari prins(es) carnaval verkozen. Vanavond heeft dus het inleidende gedeelte van de carnavalsviering plaats in de sporthal te (jawel) Oudegem. De verkiezing gaat reeds enkele jaren door in de deelgemeente bij gebrek aan een degelijke feestzaal in het centrum. Er hebben zich twee kandidaten aangeboden voor de titel, namelijk Brigitte en Rutger. Wij wensen beiden veel succes en moge de beste winnen!
In 1989 deden wijzelf een gooi naar de titel. De verkiezing ging door in de zaal 'Roxy' in de Sint-Jorisgilde. Ook toen meldden zich twee kandidaten, namelijk Wim Impens en ikzelf.
Tot mijn grote vreugde werd ik op die avond prins van onze stad. Er zouden nog twee titels volgen, namelijk nogmaals prins in 1997 en keizer in 2002...
Enkele beelden van de verkiezing in 1989...
Gespannen wachten op de uitslag...
Het verdict is gevallen. Ik won het van mijn opponent met 2425 stemmen tegen 1963.
Gekroond als nieuwe prins carnaval... We herkennen onder meer (vlnr) Wim Van Damme, Patrick Meulebroek, Gustaaf De Ridder, Thérèse Van Gucht, keizer Gilbert (St-Gillis) en burgemeester M. Dierick.
Alléi verouit 't is ier touis wèrral kèiremis! Nâ wazze'k on 't bèlle mè manne kammeroët auver 't iën en 't ander. De die vâ mèi was ni touis, gelèk miëstal. Op dâ toëfelke wordâ mannen tèllefong stoët lèi d'r em boekske, en binsjt dâ manne moët iet on't ouitlègge was begoste'k d'r isj in te kaike... Al mè ne kiër ziene'k d'r iet stoën en 'k schiet mè d'r in ne lach... Manne moët on den andere kant van de lain die vroëgt wâ datter schiltj, want 't géin datten on 't ouitlègge was, dâ 't van dem balange ni vèr te lache was! Ik zèi, â bâ nië zèi'k ik, mor ik zien ier zjust iet stoën in em boekske en ik vin dâ vèr te lache. Nâ vroëg manne moet ô mèi: "Wâ stoët er tèn in dâ boekske?". Ik zèi: "Wacht ik zal 't isj véireléize!". Nâ moete'k ik ieveranst toch ni g'uërd' èmme dâd' ons madam stillekes binnegekomme was... Ik léisdege louidop: "God schiep de man en zag dat het perfect was. Dan schiep hij de vrouw en zegde: "Ach ja, ze zal zich wel schminken!". Manne moët moest vanèigest uëk lache nowô. Alléi ons tèllefongske was gedoën en 'k ouë nog ni goe néirgelèit of 't was al kèiremis! Man, man, man azuë van éiren téjoëter moëke! Dâ mènsj kan toch waineg verdroëge zènne... Dâ was toch ni-j-op éir dâ'k ik dad' ouë... Z'zi vâ ne gillen dag gië waurt nimmer gezèit, mor doër azze'k nâ pessies ni koët véir!
Samen met tien andere Franstalige kinderen uit het Brusselse volgde Prins Filip in het Heilige-Maagdcollege gedurende veertien dagen in de grote vakantie een cursus Nederlands.
In 1912 gaf het "Stedelijk Bestuur van Dendermonde" een brochure uit over "Het vraagstuk van den Dender". Daarin was sprake van twee verschillende ontwerpen over de omlegging van de Dender.
Na meer dan 50 jaar was het dan eindelijk zo ver: de werken konden officieel aangevat worden, tot grote voldoening van gewezen senator Alfons Goossens, de nooit afgevende promotor van de omlegging van de Dender, die de bevoegde ministeriële departementen had platgelopen.
Bij nazicht van de archieven is het 44 jaar geleden dat onze stad het genoegen had om koninklijk bezoek te ontvangen. In juni 1966 bracht koning Boudewijn een bezoek aan Dendermonde.
Wat brengt een koningspaar naar hier? Een vraag die het stadsbestuur zich blijkbaar ook stelde bij ontvangst van het nieuws.
De stadsdiensten zullen de handen uit de mouwen moeten steken! De zondag vóór het bezoek heeft namelijk de jaarlijkse cavalcade plaats. Menig stedeling zal zich wel herinneren dat de sporen van de carnavalsviering telkenjare enkele dagen zichtbaar blijven Misschien is het vorstenpaar wel carnavalminded en storen zij zich niet aan hier en daar een overblijfsel van het gebeuren
Net zomin als de wagens van de cavalcade zal ook het koninklijk voertuig nog niet over de Vlasmarktbrug kunnen rijden. De werken zijn blijkbaar nog lang niet klaar.
In feite komt het tripje van het paar enkele maanden te vroeg. Wij hadden eerder verwacht dat zij op 30 mei e.k. de stad zouden vereren met hun aanwezigheid. Moeten we het dan misschien stellen met Filip en Mathilde? Het zou zeker een even grote eer betekenen.
Dendermondenaren, bevlagt uw huizen op donderdag 25 februari zouden we zeggen
Op 13 juni 1971 kiezen de inwoners van Dendermonde, Sint-Gillis en Appels hun nieuw stadsbestuur: de "kleine fusie" is een feit.
De CVP behaalt de volledige meerderheid, maar de PVV legt klacht neer, omdat er heel wat onregelmatigheden vastgesteld zijn: zo mogen o.a. in sommige stembureaus kiezers stemmen zonder identiteitskaart en vindt er in een bepaald bureau een verkeerde telling plaats waardoor de zetelverdeling er anders gaat uitzien.
De Raad van State verklaart bijgevolg de verkiezingen nietig, wat resulteert in een nieuwe verkiezing op 27 februari 1972 waarbij de partij Vernieuwing haar enige zetel verliest.
Albert Cool (CVP) wordt de eerste burgemeester van de "kleine fusie" tot 1986, wanneer hij ontslag neemt. Een van de redenen is dat zijn zoon, Arthur Cool, de nieuwe OCMW-voorzitter wordt in opvolging van Mariette Buyse.
De uitstraling van onze stad is gegroeid. Zelfs in Aalst durven ze dat zeggen!
Op het weblog van 'Editie' is een interview te lezen met burgemeester Piet Buyse. Via onderstaande link komt u rechtstreeks op de pagina terecht... http://www.editiedendermonde.be/?p=2239
Het is ondertussen 44 jaar geleden dat onze stad koninklijk bezoek mocht ontvangen. Ik herinner het mij nog vaag dat Koning Boudewijn arriveerde in de Kerkstraat en ter hoogte van de Nationale Bank werd ontvangen door burgemeester William Bruynincx en politiecommissaris Hillewaert.
Wij hadden het geluk dit van nabij te kunnen bekijken doordat mijn oom en tante toen het café van de Katholieke Burgerskring uitbaatten. Vanop het balkon hadden wij een prachtig zicht op het gebeuren.
Op de Grote Markt stond een massa mensen, om een glimp van de vorst op te vangen.
Het protocol liet toe dat de koning her en der een kort gesprek hield.
Op dit blog verscheen reeds eerder een bijdrage daaromtrent.
Koning Albert II en koningin Paola brengen op 25 februari een officieel bezoek aan Dendermonde. Het is de eerste keer dat een koningspaar samen te gast is in Dendermonde.
Het koninklijk paleis liet maandagnamiddag officieel weten dat de koning en de koningin op 25 februari naar Dendermonde komen. Waarom zij onze stad kiezen voor een officieel bezoek, weten wij niet', zegt burgemeester Piet Buyse.
Het is een grote eer voor de stad. Het is van 1966 geleden dat hier nog eens een koning toen Boudewijn officieel op bezoek was. Koningin Fabiola was er toen niet bij. Dit is de allereerste keer dat een koningspaar samen naar Dendermonde komt.'
De koning en de koningin worden om 10.30 uur ontvangen op het stadhuis en zullen daarna de bevolking ontmoeten tijdens een wandeling op de Grote Markt.
Nadien bezoekt de koning het bedrijf De Saedeleir Textile Platform op het industrieterrein Hoogveld, terwijl de koningin een bezoek brengt aan het Centrum voor Deeltijds Onderwijs Trefpunt in de Bogaerdstraat. De voormiddag wordt afgesloten in de abdij van Dendermonde, waar de vorsten een receptie aangeboden wordt.
Uit de eerste publicatie van 'Den Dèrremonse Klapper' - 1994...
Mènsje, mènsje, uërd' isj oën, wâ dâ g'ammel in de gazèt zie stoën... Op blat iën gekéike, véil polletikke stréike, ne schrikkelaiken brant, en ewwâ stoëkingk in ons lant. Een paugingk tot muërt en ne mènsj in 't Schèlle versmuërt. 'n Omploffingk ier of doër, e zjiëschip in gevoër, rieze tisse ne sosjalist en ne libberoël en nen ouitleg auver de pil en 't spiroël. Nen diefstal bedréive en iëne zâ schuëméike wille vergéive... Ne kassier gon luëpe mè de kas en ne schipper e kintsj gerètj dad'on't verzouipe was. Ne dief in de stoësse gevange en ne voëder vâ zestien kinnjere zâ zèlven opgange... Ne ro¨zegen ont ne polies gebéite en nen tèrrorist em bom gesméite. E vliegmasjien benèje gevalle en déir de snië kènne ze ni voetballe... Op ne mèskouë vonte ze e laik en zwèrtwèirek is en blaif gevoërlaik! Nen auverval déir drèi manne mè-j-em pillemoeitsj en auver 't Tribbenoël ne giëlen oetsjekloeitsj. Ne wèirekmènsj wint 't gruët lot, dâ's iëste klas... mor 'k ouë véil liever g'at dâ'k ikke't was!
Toenmalig schepen van cultuur, Luc Wiemeersch, overhandigt een aandenken van de stad aan de dirigent van de Muziekkapel van de Koninklijke Luchtmacht, A. Heldenbergh. De kapel gaf een concert op de Grote Markt op de vooravond van de Ros Beiaardommegang van 1975.
'k Was op mâ gemak isj tot in 't stat gewandelt en 'k pèisdege mè-j-iëne gon te kuëpe op de Gruëte Mèrt... Man gedachte woëre nog ni kaat of 'k ouë-j-al téigeslag... Wie ziene'k d'r nâ-j-uëk zjust de mèrt opkomme? Ons madam... More 'k viel derèkt op mam puëte nowô... Ik zèi téigen éir: A zi, dâ moet nâ likke. Ik gingk zjust nekiër tot in 't meséjom"... Ze bekéik mè gelèk of dâ'k iet gezèid 'n ouë dâ ze vâ giël éir léive nog ni g'uërd 'n ouë... "Awèl" zèi ze, "daddis nâ-j-isj e goe gedacht. Ik goën isj méi!"... Alléi verouit, ik mè-j-ons madam dâ meséjom binne! Ik was zuëdoëzneg vâ man mèlk dâ'k d'r wèrral nen antréi moktege ouit de duzent, nowô. Ik liep d'r toch wel stail téige die geloëze déir, zéiker! Azuê-j-'m patat mènsje lief... Giël 't meséjom doëverde! 't Iëste dâ'k d'er téige kwamp, vèr zuëvéil as dâ'k nog ouit man uëge kost zien van de schèile koppain, dâ was 't Rat van Avontier! Véil avontier zagge'k d'r nâ ni-j'n-in, mor allâ...
Em bitsje d'r verbèi stont e klèi pèrstje en ietsje voejer ne kéimel... 'k Pèisdege derèkt op de die vâ mèi!
Nâ waa'k nikker van dichter gon zien nor dië kéimel en in iëne kiër zagge'k d'r iet ô manne rèchse kant... 'k Verschaut mè d'r bekan nem boeitsj! D'r stonte d'r in iëne kiër twië van die knaptande nèffest mèi... Was mè dâ verschiete! 't Woëre van dem balange van de schoeinsjte ni zènne!
Giël den andere kant stonte d'r nen uëp gelo¨ze bakke... 'k Pèsidegen in man èige: "Mènneke aafd' â gedaist, want dâ zouë-j-â ier véil sènge kènne koste"... Ons madam stont d'r véir iën van die bakke en dor loëge azuë twië spéilen in, dâ'k vâ giël mâ léive nog ni gezien 'n ouë... Ik vroeg on de die vâ mèi-j-of dâ ze zèi wist wâ dâ dâ was... Z'antwaurdege mè: "Dâ zain rommelpotte, zjust gelèk as ge gèi"... Wâ dâ ze doër iërlaik woër waa méi zègge dad'n wéite'k ni zènne...
Vorig weekend had een 'Fifties-fuif' plaats in 'Den Entrepôt' (vroeger Roxy), die werd georganiseerd in samenwerking met ''t Echt Dérremonds Theaoter', waarvan Emiel Ravijts de grote bezieler is. Enkele stemmige beelden...
Aan belangstelling was er alvast geen gebrek...
De geserveerde paardenworsten werden fel gesmaakt...
Door de leden van het 'theaoter' werden enkele sketches gespeeld.
De leden van de stam (+18), waartoe ook de leiders en de aalmoezenier behoorden.
De voorstam (+17), met de leiders Willem Binon, Paul Moriaux en Marc De Backer. Vooraan (vlnr): Jan Impens, Kamiel Rijdant, Leon Godin, Luc Van Hoeteghem, André Binon, Ronny De Mey; boven (vlnr): Jan Steppé, Willem Binon, Paul Moriaux, Freddy Cornelis en Marc De Backer.
De verkenners, met master Paul Moriaux, assistenten Leo De Backer en Ernest Van Driessche. Interessant op deze foto is de aanwezigheid van aalmoezenier Frans Peene.
De twee bovenste foto's werden genomen op de Oude Vest, bij het afhalen van de Vier Heemskinderen (gebroeders Leybaert), die daar woonachtig waren in het ouderlijk huis.
De jongverkenners op het scoutsplein. De master is Guido De Decker, zijn assistenten: Freddy Vlaeminck, Louis De Wolf en Victor Godin. E. H. Caudron is de aalmoezenier. De jongens zonder das zijn pas overgekomen van de welpen en moeten hun scoutsbelofte nog afleggen.
Mocht je interesse hebben om te zien hoe carnavalwagens worden gebouwd, dan kan je nu vrijdag e.k. terecht op de opendeuravond van het Dendermonds Karnavalverbond (DKV) in de carnavalwerkhallen. Zie folder hierna...
De toenmalige cultuurschepen van onze stad, Patrick Meulebroek, werd 'Ere-Draeckenier' benoemd in de Aalsterse stede. Dendermonde had enige tijd nodig om dit opmerkzaam feit te verwerken en stelde zich de nodige vragen. Kon Aalst nu écht niet meer zonder de Ros Beiaardstad? Werden zij zich in de ajuinenstad toch bewust dat het Ros Beiaard meer vermaardheid genoot dan de Aalsterse cavalcade? Zou Aalst dan toch tot het uiterste gaan om het enige échte Ros naar hun contreien te krijgen? Of was het enkel maar om een Dendermondenaar in hun midden te hebben, wat enkel een positief punt betekende voor de Aloude Souvereine Caemere der Draeckenieren tot Aelst?
Een voltallig leiderskorps op het scoutsplein: zittend: Jean De Wolf, Willy Van Daele, André Binon, Guy Ghijsbrecht, Louis De Wolf, Freddy Vlaeminck; staand: Guido De Decker, Werner Moens, groepsleider Kap Van Hoeteghem, Marc De Backer en Victor Godin.
In 1995 werd het Aalsters belfort gerestaureerd. Bij de werken werd een leeuwenbeeldje, dat op een zuil van de pui stond, beschadigd. Het beeld diende hersteld te worden en de Aalsterse Draeckenieren vonden dat dit veel te lang duurde... Zij zorgden voor 'vervanging' en plaatsten een piepschuimen 'drakenpostuur' op de zuil. Dit was blijkbaar niet naar de zin van sommige Aalstenaars en op een nacht was het beeldje verdwenen... Was de pancarte met de Franstalige tekst (Jamais peur, toujours soif) de oorzaak van deze verdwijning? Dit was natuurlijk de aanleiding om Dendermonde in verdenking te stellen. Zware vergissing, zo bleek achteraf. In Dendermonde wist men van de gehele zaak niets af. Den Dèrremonse Klapper kon de zielige aanblik van het Aalsters belfort niet aanzien. In de nacht van 17 op 18 januari 1995 werd een heuse paardenkop op de pui van het stadhuis geplaatst...
Aalst ontwaakte en de consternatie was groot! Een Dendermondse paardenkop op hun belfort! Bij de piepschuimen kop hing een smalende boodschap met volgende tekst:
Aan het Aalsters volk, Doordat er aan uw belfort wat ontbrak, kwam het dat er 'nen draak opstak. Linkaards hadden zich verscholen en heimelijk 't beeldje gestolen. 't Was weg tot groot jolijt van ene met een groot lazwijt. Wij kregen compassie in Dendermonde, omdat uw belfort werd geschonde... Wij bezorgen u de kop ener Paard, zo is uw belfort wat meer waard! Zijt g' hier nu nog kwaad, omdat bij ons 't Ros Beiaard gaat?
Alsof dit alles nog niet genoeg was, stuurde men vanuit Den Dèrremonse Klapper een factuur naar de Draeckenieren teneinde 'de uitgevoerde werken vergoed te krijgen'...
Gisterenoëvet kréige'k tèllefong vâ ne mènsj van 't stat die mè vroeg: Awèl Piër, léifde gè nog em bitsje?"... Ik zèi derèkt: "Nog em bitsje? Ik léive'k ik nondedzjuë nog giëlegans, mènneke!". Dië kèirel vroeg dâ, omdâ't nen tait léin was datten nog een artikkeleke gezien ouë-j-ier op dem blog van de Jempi. Alléi achter véil vaiven en zèsse emme'k èm tèn belauft dâ'k nog isj iet gingk probéire op papier kraige... 'k Ouë mè-j-'m bitsje auverdoën op de réssèpse van 't statsbestier op de Gruëte Mèrt en 'k waster faitelaik nog ni goe van... Ge wètj as't vèr niks is, stiënduët, nowô! En ik was van dem balange ni-j-alliën!!! Mor allâ, d'r was toch véil volk van déize kiër en d'r was ambejaans uëk. As ze 't Pèirt spèldege èmme'k al isj on't jangke gewéist... Ge kèn gon pèize wâ dâ't zâ zain den 30ste mèi! En voersj van de rèst is't kallem, nowô. In den of kanne'k ni véil 'n doen mè dâ kaat wéir dâ me g'at èmme en vèr de gruëte kouis is't nog te vroeg. D'r bèi 'k goën van de joër toch iet ouitvinne vèr mè d'r vantisse te trèkke zènne... Op den dier begint dâ téige te stéike... En 'k kan toch nuët niks goet doen vèr ons madam. Ze kan't véil béiter alliën! 'k Ouë pertang gèire nikker gon schofferdaine auvertlèst, mô 't ister ni vâ gekomme. Messchin mor goed uëk, gotwètj wâd' ouëk wèrral véire g'at, ge kèn mè nowô! Mè-j-ons Pèirt zal uëk wèl alles goe zain pèize'k... 'k Uër toch gië nies, en gië nies is goe nies zègge z'attait! Alléi tot iën van déis doëge, aster wâ miër nies is!
In de krant Het Nieuwsblad verscheen in de loop van vorige week een artikel onder de titel:
Gedempte Dender niet openleggen! van JP De Lamper.
Veel Dendermondenaars zien het niet zitten dat de Gedempte Dender weer opengelegd wordt en hebben geen jachthaven in de stad nodig, bleek uit ons burgemeestersrapport.
Burgemeester Piet Buyse (CD&V) en de schepenen Leen Dierick (CD&V) en Bart Van Malderen (SP.A) hebben daar begrip voor, maar ze willen de 'stadskanker' wel weg.
'Het gedempte deel van de oude Dender is het meest verminkte deel van de rivier in de stad en vormt het minst attractieve plein van Dendermonde.'
Het is volgens hen beter dat hier weer een echt stuk rivier in de plaats komt. 'Wij koppelen aan de openlegging van de Gedempte Dender de uitdrukkelijke voorwaarde dat een alternatief gevonden moet worden voor de verdwijnende parkeerplaatsen. Een ontwerper werkt aan een nieuw parkeerplan.'
Er parkeren elke dag heel wat wagens op de Gedempte Dender. Veel automobilisten sakkeren dat je hier moet betalen om je wagen achter te laten, maar dat het plein toch vol diepe putten zit. Die worden af en toe wel gevuld, maar ze zijn er binnen de kortste keren weer. 'Ze doen hier geen kosten aan omdat ze niet zeker zijn van de toekomst van de Gedempte Dender', zegt een bediende van het gerechtsgebouw die hier zowat elke dag parkeert.
'Het stadsbestuur heeft in 2004, samen met de nv Waterwegen en Zeekanaal, een totaalvisie uitgewerkt waarbij de oude Dender en zijn omgeving in de binnenstad ingrijpend verfraaid worden', zegt Piet Buyse. De restauratie van het sas en de nieuwe Vlasmarktbrug zijn daar een onderdeel van. Er komen ook nieuwe wandelpaden langs de Dender. Op langere termijn wordt de heropening van het gedempte deel van de oude Dender gepland, waardoor de rivier tot dicht bij de Schelde komt en een oost-westas door de stad vormt. Nadien wordt de realisatie van een aanlegplaats tussen de Vlasmarktbrug en het sas bestudeerd.
'Dit kan de aantrekkelijkheid en de uitstraling van Dendermonde sterk verhogen en wordt een toeristische troef. Tussen Gent en Antwerpen kan geen enkele boot in het centrum van een stad aanleggen. Als dit in Dendermonde wel zou kunnen, is dat meegenomen', zegt Buyse. 'Er hebben ons al rederijen gecontacteerd die passagiersvaarten willen organiseren die in onze stad aanleggen.'
Er verschenen ook een aantal reacties van Dendermondenaars:
Wel open!
Het zou mooi zijn, mocht het gedeelte dat gedempt is, weer open zijn. Het zou toch wel prachtig zijn, mocht deze historische samenloop van Dender en Schelde bijna weer hersteld worden. Uiteindelijk gaan er een massa Belgen naar Nederland voor het water, de recreatie, de brugjes, ... Een moderne jachthaven kan toch wel een belangrijke recreatieve en toeristische troef voor de stad betekenen. Langs de waterweg kunnen enkele natuurontwikkelingsprojecten worden voorzien. Ik ben voorstander.
*** *
1)hoeveel zijn 'veel Dendermondenaars'? Een enquête is hier op zijn plaats.
2) er is maar 1 dag in de week dat de gedempte Dender volzet is, nl. op maandag tijdens de markt (en sporadisch, als er een activiteit is zoals de terrasavonden). Dus omdat er niet in centrumstraten kan geparkeerd worden.
3) als er geen alternatief komt voor het openleggen, zullen nog meer bestuurders hun auto willen parkeren op ongeoorloofde plaatsen in de stad. Ik heb al verscheidene malen meegemaakt dat auto's voor mijn garagepoort worden gezet. Als je de bestuurder daar op attent maakt, word je nog uitgelachen ook.
****
Nog niet zo lang geleden was een zogezegde, uit de natte duim gezogen MEEDERHEID van de Dendermondenaars, tegen de heraanleg en het verkeersvrij maken van de Grote Markt. Het resultaat kent u: een geweldige meerwaarde voor iedereen, inclusief de eerst-anti middenstand. De Batselier heeft dit dossier gewoon doorgedrukt. Als we de stad moeten besturen in functie van de weinige parkeerders op de 'Dender', dan is het einde zoek. Snel opengooien en Dendermonde zijn allure terugschenken. Overigens valt die realisatie niet onder het stadsbestuur, maar wel onder Zeeschelde.
****
Een jachthaven in de stad is perfect mogelijk in het gedeelte van de Dender dat nu nog open is. De kosten om een (groene) parkeerruimte aan te leggen op de gedempte Dender wegen allicht niet op tegen deze voor de aanleg van een jachthaven (+ nog een parkeerplaats elders?). Ik ben ervan overtuigd dat meer Dendermondenaars er hun wagen zullen parkeren dan dat er hun jacht zullen aanleggen.
Op 11 november trok een Dendermondse delegatie naar de Aalsterse jaarmarkt. De trip was niet bedoeld om zomaar een bezoekje te brengen, er was een andere reden... De kopvleesfretters hadden een miniatuurros mee. Met hun 'prijsbeest' gingen ze naar de Houtmarkt, waar het tussen enkele 'onbenullige Aalsterse boerenknollen' werd geplaatst.
Bovendien hadden ze ook een 'gedrocht van een 'paard' mee, dat eerder deed denken aan een ezel. Dit 'gedrocht' was opgelapt met hier en daar een stuk 'balatum' en droeg een bord met de vermelding 'nageboorte van het Ros Balatum'... Het was een echt misbaksel! De Dendermondenaars deelden pamfletten uit waarin bekend gemaakt werd dat Dendermonde kleur kwam geven aan de dorpsjaarmarkt. Verder lieten ze weten dat het voor onze stad een heuglijke dag was, door het feit dat zij als stadsmensen eens naar 'den buiten' konden. Ze vonden het spijtig dat alle inspanningen die reeds werden geleverd om de 'wijk' Aalst in de alledaagse wereld te introduceren, steeds nutteloos waren geweest en dat het zielig was om te moeten toezien dat een naburig 'rampgebied' verder wegkwijnde. De ajuinen reageerden geschokt... Sommige Aalstenaars, aanwezig op de jaarmarkt, maakten zich echt kwaad en de Dendermondse delegatie werd door de politie verzocht om te verdwijnen om erger te voorkomen...
De jongverkenners op kamp in Saint-Hubert. Iedereen moet mee helpen afwassen
De stam op kamp in Gendron-Celles. Zittend: Marc Baetens, liggend: Guy Ghysbrecht, staand (vlnr): Marc De Backer, Jos Baes, Louis De Wolf, Jan Vander Cruyssen en oubaas Willem Binon.
Op zoek naar een geschikt kampeerterrein in de Antwerpse Kempen: vier dorstigen en één trappist. V.l.n.r. Ernest Van Driessche, Freddy Vlaeminck, Michel Van Assche en Willy Van Daele.
Eén jaar na de Ommegang van 1990 blies Dendermonde de aanval. Het Aalsterse Balatumpaard werd in zijn blootje gezet! Enkele kopvleesfretters hadden de 'attributen' van het Ros Balatum geroofd. Aanvankelijk lag het in de bedoeling om het ros te schaken en naar onze stad over te brengen, doch het bleek echter zo lomp en zwaar dat dit gewoon niet zou lukken. De schilden en de 'flosjen' verdwenen op een merkwaardige manier... Merkwaardig, omdat de Dendermondenaars de hulp kregen van een Aalstenaar! De week daarop kwam een Aalsterse delegatie, onder leiding van schepen Gracienne Van Nieuwenborgh, naar onze stad afgezakt om de attributen opnieuw in ontvangst te nemen. Er was echter een knieval van de politica nodig om alles terug mee naar Aalst te kunnen nemen... Als toemaatje moesten de leden van de ajuinendelegatie het Ros Beiaardlied zingen. Een ludieke, en meer dan geslaagde stunt!
De scouts voetbalden geregeld op het collegeplein in de Donckstraat (waar nu ongeveer het Zilverpand is gevestigd). V.l.n.r. Marc De Backer, Emiel De Jagher, Georges Vander Cruyssen en Willy Van Daele.
Velen zullen zich nog wel de 'stovenwinkel' van Bosmans herinneren in de Brusselsestraat. Dit familiebedrijf, dat thans in de deelgemeente Schoonaarde is gevestigd, kan terugblikken op een rijke geschiedenis. De eerste winkel op de Oude Vest werd gerund door Camiel Bosmans (+1938), in het begin van de 20e eeuw. Het opschrift op de gevel: C. Bosmans, smid - stoof - kachelmaker.
Camiel Bosmans
Later verhuisde de zaak naar de Brusselsestraat, nabij het Heldenplein. De gekende zaak werd toen gerund door onder meer Arthur Bosmans, zoon van Camiel.
Arthur Bosmans
Wij herinneren ons nog deze heer Frans Bosmans (broer van Arthur), die wij vaak zagen een luchtje scheppen, buiten aan de winkel in de Brusselsestraat...
Schooljaar 1990-91 - IIIde wetenschappen van het Koninklijk Atheneum
Mohamed AFENNAS Sener CAKIN - David DEHASQUE Steve DE MAEYER Sharon DE MUNCK - Bart DE PAUW - Heidi DE POTTER Steve DE RIDDER - Anja DE ROP - Joke DE ROP Steven DE SITTER - Dimitri DE TROCH Katrijn DHAESE - Gunther DUYM Hans FOSTER - Olivier GLORIE Ann GOOSSENS Wendy HANS - Annelies HEIRMAN Bart HEYVAERT - Annelies JOOS Bart KLINCK - Kristel MAREELS Nico ROBBRECHT - Syrthe SAERENS - Karima TAHIRI Yves VAN DIJCK - Jan VANERMEN Nico VAN GAEVER Diane VAN GORP Koen VAN HAUWERMEIREN Valerie VANHOVE - Filip VAN LEMBERGEN Wim VAN MELE Sarah VERHEYDEN - Jirka VERLEYEN
Lerares M. ROMBAUT
Op deze foto staan 18 leerlingen, maar het palmares vermeldt er heel wat meer. De namen van de andere klas IIIde wetenschappen zijn niet in ons bezit.
Schooljaar 1990-91 - IIIde economie van het Koninklijk Atheneum
Alain AERTS Lieve AERTS Christophe BEDA Abbalhafid BEN AYATA Luc CLAEYE Thomas COLLEWAERT Ann CORTHALS Ivan DAES Chantal DE BACKER Els DE BACKER Sofie DE BAUW Jurgen DE COCK Ernst DE COSTER Bastiaan DE GROOT Jeroen DE LEEUW Vicky DE LOOSE Stefan DE RIJCKE Steven DE SAEGER Kristof DE SCHRIJVER Wouter DIERINCK Bart HERMANS Ingeborg HEYTENS Nikki HOEBEKE Said HOULLICH Thierry JANSEN Jetske JANSSENS Pieter-Anton JANSSENS Lee Maes Cindy MARTENS
Ondanks het feit dat de dooi uitgebreid werd aangekondigd, kregen wij gisteren nog een laag sneeuw te verwerken... Enkele beelden van gisterenmiddag...
De scouts in de Ros Beiaardommegang van 29 mei 1958. Ze dragen vlaggen van de gilden en ambachten. (Met dank aan Jean De Wolf - zelf ook op de foto - 2e van R)
De komende dagen plaatsen wij een aantal documenten uit ons archief op het blog, onder de titel 'Archiefstukken'... Wij hopen dit keer geen reactie te krijgen uit bepaalde hoek, aangezien wij enkel en alleen kunnen plaatsen wat ons ooit werd toegezonden... Wij danken u voor uw begrip!
De geschiedenis leert ons dat in 1968 heel wat vernieuwingen werden doorgevoerd voor de viering van Katuit. De grote ommekeer in de organisatie werd gerealiseerd door Franki Hervent, die hiervoor carte blanche kreeg van het toenmalig stadsbestuur.
De nieuwjaarsreceptie, aangeboden door het stadsbestuur, lokte heel wat volk afgelopen zondag. Door omstandigheden konden wij er zelf niet bijzijn. Wij hadden nochtans graag een aantal foto's op ons blog geplaatst. We vernamen via de media dat Piet Buyse tijdens zijn toespraak liet weten 'fier te zijn als burgemeester van deze stad'... Het ziet er naar uit dat de kans groot is dat we voor het tweede opeenvolgende jaar een prinses zullen krijgen die de carnavalsviering in onze stad zal leiden. Brigitte Cooreman blijft als enige kandidate over, nadat de tweede kandidaat, Bart Jacobs, zich terugtrok om beroepsredenen. Hij werkt als lichttechnicus en krijgt nu de kans om vijf jaar te gaan werken in de Verenigde Staten...
Maar, op het ogenblik dat wij dit stukje aan het schrijven zijn, bereikt ons het bericht dat op de valreep nog een kandidaat-prins is komen opdagen. 'Rudy vèr 10', zijnde Rutger Van Damme, is de tegenkandidaat van Brigitte. Op 30 januari zal het verdict vallen na de shows die beide kandidaten moeten neerzetten.
En laat ze verder maar lallen over het clowneske gedrag van Daerden en het grillige winterweer...
"... Deze opnamen zullen uiteraard uitgezonden worden over de zenders van alle Eurovisielanden, zodat niet minder dan tweehonderd miljoen televisiekijkers zullen kunnen getuige zijn van de triomfantelijke intocht van ons Peirt ..."
Schooljaar 1993-94 - 1Bc van Middenschool Zwijveke
Hanane BAIKOU Els BEKAERT Kristin BEKAERT Naëma BEN TAYEB Gregory DE KEGEL Johny DOOMS Ibrahim EL KADDOURI Nathalie MOREL Yildiz VAN BELLE Saskia VAN DER STUYFT Deborah VAN DE VELDE Davy VERBEECK
Leraar G. VAN EXTERGEM
Schooljaar 1993-94 - 2de jaar A van Middenschool Zwijveke
Schooljaar 1993-94 - 1Ba van Middenschool Zwijveke
Emanuel AUDENAERT Kenny CORNELIS Natasja DE CLERCQ Kristof DE KINDER Deborah DE RIDDER Valeri IORDANOV Cindy POPPE Ellen RUYSBERGH Helga VAN EETVELDE Sofie VAN MUYLDERS Natalie VOLKAERT Sofie VOLKAERT Geeraard VANSTEENKISTE
Leraar A. VERBRAEKEN
Schooljaar 1993-94 - 1Bb van Middenschool Zwijveke
Nathalie BUYS - Dominique DE MAERE - Kelly DE MOOR Tom DE NIL - Jochen DE VIS - Tamara HUYCK - Vanessa KEPPENS Glenda PANNEKOECK - Karolien RINGOET - Bart SCHELKENS Nele VAN DAMME - Tom VAN DEN STEEN
Ter gelegenheid van de oppensioenstelling van Annie De Potter, Gerarda Poelman, H. Brants, Hugo De Donder, F. Dhoe, P. Verlinden, F. Vermeir en F. Vermoesen wordt er in de refter een receptie aangeboden.
Heel wat RITO-ervaring gaat in één klap verloren.
Op de voorgrond H. Brants
Achteraan (v.l.n.r.): N. Van Hille, I. Verleyen, R. De Meyer, E. De Pauw (verscholen), G. Robbrecht, F. Vermeir, G. Huau, F. Vermoesen, A. De Sitter-Tilley, P. Verlinden, M. Callebaut, H. Burghgrave, E. Saeys
We herkennen o.m. G. Geerinck, A. De Blieck, A. Kiverijn, W. Defreyne en G. Van Borm.
V.l.n.r.: I. Verleyen (half verscholen), A. Kiverijn, M.-J. Plas, H. DHaese, W. Defreyne , D. Pappens, A. De Sitter-Tilley
Schooljaar 1993-94 - 1Aa van Middenschool Zwijveke
Rudy AMEYE David BAEKENS Stijn BESSEMS Jim BUGGENHOUT Joke CASSIMAN - Davy COOLSAET Katleen DAELEMANS Kizzy DAMAN Anneke DE KNOP Kelly DHONDT - Mehdi MICHIELS Tamara PEELEMAN Nathalie POEP Sabine SAEY Mieke TEMMERMAN Melissa VAN DER JEUGHT Wendy VAN DE VELDE Sonie VAN SANDE
Leraar J. VAN WESEMAEL
Schooljaar 1993-94 - 1Ab van Middenschool Zwijveke
Leila ADAM Sally BARBE Sylvie CAMMAERTS Sara CLEEMPUT Nourdin EL KADDOURI Bjorn LEUS Steven PIERET Dimitri TAMINAU Tim THYBAERT Andy TRIEMPONT Ivo VAN DAMME Bart VAN DER MADE Steven VAN EETVELDE Andy VAN NIEUWENHOVE Wendy VERA Filip VERSTRAETE
Denny BONSANG Filip BUYDTS Sofie CLAUS Bart COOREMAN Leila CORNELIS - Peter DAVID Filip DE BACKER Kenny DE BRUYNE Rik DE CLERCQ Philippe DELOOVER Jurgen DE SMEDT Jurgen DHOOMS Tommy MARIEN Natasja NOBELS Bart PAUWELS Sylvia VAN DAMME Joeri VAN DER PLAS Koen VAN GIJSEGHEM Koen VAN ROSSEM Wesley VERMEIR
Leraar J. VAN WESEMAEL
Schooljaar 1992-93 - 1Ab van Middenschool Zwijveke
Nordine AAZIBOU Bart DAES Sammy DE BOECK Kristof DE BONDT Vincent DE ROP Evy DIERICKX Evy FRANSSENS Wendy GOOSSENS Sandy HUYLEBROECK Liesbeth MERTENS Terry MOERNAUT Liesbet MOYENS Stijn PUTTEMAN Stefaan SAEY Evy VAN DAMME Wendy VAN DAMME Wendy VAN DEN ABBEEL Ann VAN DEN BOSSCHE Vanessa VAN HOEY Cindy VAN MOORTEL Ellen VELDEMAN Birten VINCKE Sofie VINCKE
Schooljaar 1992-93 - Beroepsvoorbereidend jaar A (metaal-elektriciteit-hout-bouw) van Middenschool Zwijveke
Schooljaar 1992-93 - Beroepsvoorbereidend jaar B (metaal-elektriciteit-hout-bouw) van Middenschool Zwijveke
Nico BAERT Mohamed BOUKHZAR Wesley DE JONGHE Jurgen DE POTTER Jan DE WOLF Kristof JANSSENS Davy MARIEN Robby VAN DER CAMMEN Christophe VAN GUCHT Tommy VAN HAUT Nico VAN NIEUWENHOVE Andy VAN RANSBEECK Pacal VEKEMANS Tim VELDEMAN Timothy VERHOEVEN Jan VERHULST
Schooljaar 1992-93 - Beroepsvoorbereidend jaar C (voeding-verzorging-kleding-textiel) van Middenschool Zwijveke
Linda ANOUN Fatima BEN TAYEB Rachida BEN TAYEB Tamara BOON Benjamin BUDER - Tatiana BUDER Sofie BUGGENHOUT Wendy BUGGENHOUT Wendy DE BOECK Cherry DE MAERE Cindy DE MAN Sandy DE SMEDT Nathalie GUNS Els HENDRICKX Lieve MATTHIJS Tessa MEERSCHAUT Katrien PEETERS Sophie PERMENTIER Vicky POULIPOULIS Vanessa TRIEST Gina UYTTERSPROT Nikki VAN GOETHEM Tamara VAN KEER Lincy VERHOFSTADT Heidi VERMEIREN
Zondag a.s. worden alle Dendermondenaars uitgenodigd op de Grote Markt voor de nieuwjaarsreceptie die wordt aangeboden door het stadsbestuur. Vanaf 11 uur wordt een drink aangeboden. Er wordt muzikale omlijsting voorzien! Iedereen is welkom, laat men weten.
In 1989 werden de eerste berichten verspreid omtrent de nieuwe ommegang van 1990. De beslissing vloeide voort uit een gemeenteraadsbesluit van 4 december 1986, dat inhield dat de Ros Beiaardommegang voortaan zou plaatsvinden om de tien jaar. Dit bericht zorgde in Aalst voor de nodige opschudding. Lang voor de stoet op 27 mei 1990 door de straten zou trekken, werd voor de nodige hilariteit gezorgd aan beide kanten. De nodige spotdichten werden 'gecomponeerd'. Van Dendermondse kant was er onder meer: Men weet dat de vier Aymonszonen nog steeds in Dendermonde wonen. Want daar danst het Ros de teugels los. En Aalst krijgt alleen spek en bonen.
Een gedegen Aalstenaar prevelde meteen: In Aalst, onze Keizerlijke stede, komt 't Ros door de straten gereden. Doch ginds in de stoet, gaat 't beest te voet. In 't dorp moet men 't wiel nog smeden...
Men durfde zelfs wel eens beweren dat niemand in Aalst nog belang stelde in de Dendermondse ommegang, doch niets was minder waar. Een poging om het Ros Beiaard te ontvoeren zou er zeker niet meer inzitten, dat hadden ze ondertussen in 't ajuinendorp wel begrepen. De Aalstenaars kozen 1 april als geschikt moment om Dendermonde in een 'schutkring' te plaatsen voor de heersende 'paardenpest' (naar analogie met de varkenspest die op dat ogenblik in ons land heerste). De 'kring' zou van kracht blijven tot de dag na de ommegang van 27 mei. De ajuinen opperden het idee om de ommegang te laten plaatsvinden zonder het edele Ros, maar... 'Qui invidet, minor est', wat zoveel betekent als 'wie jaloers is, is de mindere'. In 1990 organiseerde Aalst eveneens een 'paardenzitting'. Regerend burgemeester Dierick en toenmalig schepen Patrick Meulebroek stonden aan het hoofd van een Dendermondse delegatie. De zitting bood veel afwisseling en de Aalstenaars moesten ervaren dat de 'rivalen' stevig weerwerk boden. Maurits Dierick opperde dat Aalst nog een completere warboel was geworden dan vijftien jaar voordien, toen hij nog eens in dat 'plaatske' had vertoefd. Wij citeren hem: "We reden over die versleten bruggetjes en door 'konkers' om uiteindelijk op een pleintje te arriveren waartegen ze in Aalst 'Grote Markt' zeggen...". Chevaleresque (!) was ook de toespraak van Patrick Meulebroek. Hij dankte ontroerd de Aalstenaars, omdat zij al het mogelijke deden om Dendermonde in het zonnetje te zetten. Twee dagen voor de ommegang werd een 'ajuinenraid' uitgevoerd op Aalst, waarbij niet minder dan 1000 kilo ajuin op de Aalsterse Grote Markt werd gekieperd.
De algemene repetitie, de dag voor de ommegang, kwam er een Aalsterse delegatie opdagen. Ze boden het Ros Beiaard een mand ajuinen aan. Het fiere Ros keerde zich echter met zijn rug naar de mand en liet merken meer gewoon te zijn..
10 januari 2000 - Nieuwjaarsreceptie in Middenschool Zwijveke
Zittend (v.l.n.r.): M. Rombaut, G. Van Riet, directeur J. Verleyen, J. De Vriese, H. Van Der Vurst
Staand: A. Boon,G. De Cleene, J. De Bruyn, V. Muylaert, K. Van Huynegem, K. Hermans, J. Van Wesemael, R. De Witte, M. Achten, S. Bosteels, J. Ruygers, J. De Coster
De Aalstenaars hadden een tijdje kunnen rusten... Twee ommegangen in een relatief korte periode (1952 en 1958) hadden waarschijnlijk wel aan het 'ajuinengemoed' gevreten... Het duurt tot begin der zeventiger jaren alvorens gewag wordt gemaakt van een volgende Ros Beiaardommegang. Het fiere Ros zou op 25 mei 1975 opnieuw een ronde maken in de stad. Uiteraard grepen de Aalstenaars deze gelegenheid om de 'tweedracht' nogmaals op te peppen. Zij organiseerden een heuse 'paardenzitting' in de raadzaal van het Aalsterse stadhuis. De zitting kreeg een officieel karakter door toedoen van Marcel De Bisschop, toenmalig Aalsters burgervader. De Dendermondse burgemeester, Albert Cool, werd uitgenodigd en trok 'Aalstwaarts' met een delegatie. We mogen het wel een historische ontmoeting noemen, en voor één keer leken die van Aalst niet zo kwaad. Alles bleef 'gezond', niemand sloeg op hol... Er werd over en weer gepraat en uiteraard was de wederzijdse spot niet uit de lucht.
Aalst vereerde onze stad met een tegenbezoek tijdens de algemene repetitie voor de Ommegang. De 'Ajuinendelegatie' trok onder leiding van Albert Cool naar de Vlasmarkt, waar het Ros gestald was. Toen het Ros Beiaard zijn stal verliet, danste het nog vuriger bij het zien van de Aalstenaars... Na een kwartier stelde een Aalstenaar de vraag aan burgemeester Cool: "Wanneer komt dat 'Paard' nu?". Enigszins verontwaardigd en ietwat 'opgesmeten' antwoordde deze dat het al de hele tijd aan het dansen was! De ajuinen wensten de kopvleesfretters veel 'peiresjans', en mocht het toch beginnen regenen tijdens de Ommegang moesten ze de 'basj' maar over de twee straten van Dendermonde trekken...
Onderstaande liedjestekst werd geschreven door Mon Mestagh, ter gelegenheid van een 'Driekoningenwedstrijd' van de toenmalige VVV.
Drèi kauninge as Gruëte Manne... (Wijze: De herderkens lagen bij nachte...)
Drèi kauninge as Gruëte Manne, zuë luëpe me zingent déir 't stat. We kènne niks zegge as dâ me al graalaik suksès èmme g'at. We zongke in al ons waike en trokke van déir nor déir. En alleman kwamp nor ons kaike in 't sènter, de Dongstroët en 't Kéir.
We zingen on kèirke en schaule in wingkels en ieder kafféi. Woo dâ me kwampe dor zongke de mènsje derèkt ammel méi. In Oilsjt zèle d'uëre goën touite wéir zègge 't ier kèrt en goet: "Ons Pèirt komd' in 't néigeteg bouite ons pajnners zain na al vol moet".
Oe dâ't zjust goë gebéire is gisse dâ kréige me na nog ni méi... Ze klappe wel al in kommisse op 't statouis en de Véivéivéi. Straks komm't op miere en rouite, op raddejau, gazèt en téivéi: Ons Pèirt komd' in 't néigeteg bouite en gil Dèrremonde fiëst méi.
Schooljaar 1992-93 - 1Ba van Middenschool Zwijveke
Marc BIJL Memet BOZAL Dennis CHRISTIAENS Kenny CORNELIS Jurgen DE HAUWERE Robbie DE LOOSE Jeoffry IMMERS Davy VAN BELLE Zhijong ZHENG
Schooljaar 1992-93 - 1Bb van Middenschool Zwijveke
Olivier DE HAUWERE Sabrina DE WOLF Johny DOOMS Elly MOERNAUT Wendy OSSELAER Steven SIGIN Mieke TEMMERMAN Kelly VAN DEN BOSSCHE Johny VAN DEN EEDE
In 1966 was er een hele heisa rond het feit dat Aalst de Rechtbank van Eerste Aanleg naar hun stad wilde zien verhuizen. Politiek touwgetrek zorgde er echter voor dat deze verhuis niet plaatsvond. De Aalstenaars maakten van dit item gretig gebruik tijdens de cavalcade van dat jaar. Dendermonde liet zich echter niet onbetuigd en zorgde voor een tegenprestatie... Een week na de Aalsterse cavalcade was Prins Carnaval Kamiel I van Aalst (de overbekende Kamiel Sergant, thans Keizer) uitgenodigd op het terrein van voetbalclub Eendracht Aalst om de aftrap te geven van de wedstrijd tegen Meulebeke. Enkele Dendermondenaars raakten in het stadion met het verzinsel, dat zij een interview wilden afnemen van de Aalsterse prins.
De Aalstenaars vonden dit geen probleem en zonderden de 'journalisten' samen met Kamiel en zijn medewerker (Frans Wauters) af in een apart lokaaltje. Met een smoes werd de Aalsterse delegatie in een wagen gelokt. Nadat de nietsvermoedende Aalstenaars waren ingestapt, raasde de chauffeur er vandoor... richting Dendermonde. De Ajuinenprins werd 'losgelaten' op de Dendermondse Grote Markt, waar op dat ogenblik de apotheose plaatsvond van de cavalcade... Luc Tecqmenne, toen Keizer Carnaval in Dendermonde, dacht aanvankelijk te doen te hebben met een flauwe grappenmaker die op Kamiel Sergant geleek... Niets was minder waar...
Vlnr.:Prins Kamiel (Sergant), Frans Wauters, Keizer Luc (Tecqmenne), Prins François (Fol) en nar Petrus De Bruyn op de Grote Markt te Dendermonde.
Bovenste rij (vlnr.): Marcel Verstrepen, Pierre Van Boterdael, Guido Verstrepen, ?, Constant Goossens, ?, J-P De Donder. Onderste rij (vlnr.): ?, Jozef De Ridder, ?, Pierre Straetman, Leon De Ridder, Roland Cornelis.
Schooljaar 1992-93 - 2de jaar A van Middenschool Zwijveke
Moderne:
Christophe AUDENAERT - Ellen BORGERS Cindy MOREL Frederik RIZZO Robert SCHUDDINCK
Industriële wetenschappen:
Nikky ROSEZ Daniel VAN DEN BOSSCHE Johan VERHOFSTADT
Handel:
Natacha DE BILDE Nathalie DE BILDE Sandra DE BILDE Sylvie DE BILDE Cathérine DE NEVE Jimmy JOOS Sandra VAN GOETHEM Shelley VERHEIRSTRAETEN
Schooljaar 1992-93 - 2de jaar B (mechanica-elektriciteit) van Middenschool Zwijveke
Jeffry BODDAERT Andy DE COSTER Steve DE MAESENEER Xavier DE VOS Robine LEKIME Koen MATHIJS Kurt MOERNAUT Davy PIETERS Ely SCHOOF Robby VAEREWIJCK Erwin VAN MALDEREN
Schooljaar 1992-93 - 2de jaar B van Middenschool Zwijveke
In februari 1958 werd het Aalsters Ros Balatum geroofd! Een merkwaardig feit, dat aanvankelijk in de schoenen van de Dendermondenaars werd geschoven, te meer omdat het 'dier' werd teruggevonden op de weg naar... Dendermonde! De Aalstenaars waren er steevast van overtuigd dat Dendermonde daar iets mee te maken had. Ze veronderstelden dat de kopvleesfretters wilden vermijden dat nog langer de spot werd gedreven met 'hun enige échte Ros Beiaard' in de Aalsterse cavalcade... In onze stede wisten ze nergens van en dachten onmiddellijk aan een publiciteitsstunt die Aalst broodnodig had om de zieltogende cavalcade nieuw leven in te blazen. Daar leek het althans op... Uiteindelijk werd vastgesteld dat niet Dendermonde, maar Aalst zelf, aan de basis lag van de ontvoering. Het was de Aalsterse groep 'De Sloebers' die een andere lokale carnavalsvereniging een poets wilde bakken door het Balatumpaard te ontvreemden. Op 13 februari 1961 slaagden enkele leden van de Dendermondse studentenclub 'Scaldis' erin tijdens het Aalsterse carnavalsweekend de Aalsterse belforttoren te bezetten. Zij barricadeerden de ingang van het belfort met een balk, die sterk genoeg was om een tank tegen te houden. Vanop de toren kanjerden de studenten honderden appelsienen over de kijklustigen en hadden héél wat leedvermaak, toen de Aalstenaars gretig naar de appelsienen grabbelden. Tijdens hun actie lieten zij ook twee langwerpige vaandels naar beneden rollen, waarop te lezen stond: 'SCALDIS - DENDERMONDE'...
Nog even meegeven dat de studenten konden ontsnappen langs een achterpoortje van het belfort, wat niet getuigt van de snuggerheid van de bedotte Aalstenaars.
Schooljaar 1992-93 - Beroepsvoorbereidend jaar D (kleding-textiel-haartooi) van Middenschool Zwijveke
Yeter BOZAL Melina DE BAERDEMAEKER Nele DE PRINS Mieke TAS Sabrina VAN DAMME Cindy VAN DEN BULCKE Laetitia VAN DOREN Ilona VAN NIEUWENHOVE Sandy VAN NIEUWENHOVE Evi VAN RIET Cindy VAN ZAELEN Clinton VINCK
Schooljaar 1992-93 - Beroepsvoorbereidend jaar D (voeding-verzorging-kantoor-verkoop) van Middenschool Zwijveke
Pascal BOGAERT Jamal BOUKHZAR Anja BRACKE Heidi HEUVINCK - Severine PEETERS Claudia SCHEIRLINCK Saskia SIGIN Terry STULTJENS Wendy VAN BROECK Lindsay VAN DEN ABBEELE Nancy VAN DER PLAS Tessa VAN DE VELDE Sofie VERHOFSTADT
Folklore is vandaag voor velen een ouderwets of commercieel gedoe, voor zover het al geen tranerige bedoening van sommigen is voor een hopeloos voorbijgestreefde romantiek. Fervente folkloristen zien het echter als een levendige uiting en een viering van de trouw aan de grond van hun stad of gemeente. We lieten eerder al weten dat de rivaliteit tussen Dendermonde en Aalst eeuwenoud is. Niettegenstaande de 'vete' haar oorsprong zou gevonden hebben in het het feit dat de Aalstenaars in de middeleeuwen zware tolrechten dienden te betalen op de Dendervaart tussen beide steden, blijkt de grootste afgunst zich toch te manifesteren over het bezit van het wereldvermaarde Ros Beiaard. De historiek uit de 14e eeuw in dat verband heeft iedereen al lang naast zich neergelegd en de laatste decennia heeft het Ros aan de basis gelegen van de nodige wederzijdse spot. De 'vete' werd wel degelijk opgeschroefd na de mislukte roof van 1952, toen de Aalstenaars getracht hadden het Ros Beiaard uit zijn stalplaats te ontvoeren. Deze 'grap' moest een gewilde publiciteit voor de ommegang van 8 juni worden en anderzijds een heropwekking van de rivaliteit. Het jaar daarop deed het Ros Balatum zijn 'intrede' in Aalst... Wat voor een Aalsters 'ros' moest doorgaan, was geïnspireerd door het Ros Beiaard, dat het jaar voordien zijn ronde maakte in onze stad. Het was enerzijds een vergelding voor de mislukte raid op Dendermonde van het jaar voordien en anderzijds bedoeld om de spot te drijven met de kopvleesfretters...
De rivaliteit tussen steden en dorpen in Vlaanderen is ontegensprekelijk een fenomeen dat ons volk niet onbekend is en dat tot hoog in de middeleeuwen opklimt. De hoofdoorzaken van deze intersteedse en intercommunale naijver zijn veelal oude dorpsgeschillen, een vete nogmaals bovengehaald, de stroeve strijd om het in stand houden van eigen belangen en dergelijke meer. Merkwaardig is het echter dat deze naijver een rijke en onuitwisbare weerslag heeft teweeggebracht op het hele vlak van het volksleven. De rivaliteit manifesteerde zich niet alleen in scheld-, spot- en bijnamen, spotgezegden en -verhalen. Zij weerspiegelde zich ook in spotliederen, -gedichten of -rijmen op stad en dorp. Ze komen als het ware over als 'kunstvormen' die vaak heel vermakelijk kunnen zijn en geven ons veelal een inzicht in het chauvinisme. Deze Tijlse en Reinaardse geest zijn merkwaardige karaktertrekken van onze Vlaamse stam. Zo heeft de rivaliteit tussen Dendermonde en Aalst in het verleden al heel wat stof doen opwaaien. Er gebeurde al eens iets tussen beide 'clans'. Wij willen daar de komende dagen met enkele bijdragen even dieper op ingaan...
Voor velen is Aalst niets meer dan een naambord op de E-40 dat vluchtig wordt bemerkt op uitstapjes naar de Belgische kust of op de tochten naar Brussel... Al zingen de ajuinen 'Oilsjt es 'n sjikke stad', weinigen van buiten Aalst trappen daar in.
Dank aan allen die het afgelopen jaar een bezoekje brachten, een reactie hebben ingezonden en fotomateriaal hebben aangeleverd. Een speciaal dankwoord aan de persoon, die nog steeds onbekend wenst te blijven, maar dagelijks, achter de schermen, zijn bijdrage levert tot het levendig houden van dit blog.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.