Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
30-11-2008
KAVD 50 jaar geleden... (2)
Vervolg van de resultaten van KAVD tijdens het seizoen 1958-'59...
VRIJ TECHNISCH INSTITUUT - Dr. Emiel Van Winckellaan.
In de middeleeuwen staat hier het Wevershuis, waar de vakbroeders van dat ambacht samenkomen. De spanramen waarop hun lappen stof na het vollen en verven te drogen worden gehangen, staan op de velden achter de huizen aan de overzijde, zoals we bij de Zwarte Zusterstraat vertelden. De middeleeuwse lakenbereiding of draperie is een complex geheel van productiefasen, waarbij de wollen stoffen telkens naar andere specialisten verhuizen. Een lakenhandelaar coördineert het geheel als eigenaar van het product.
Later komt hier het Heilige Maagdcollege met een grote school. Maar die wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig vernield. De school wordt later gevestigd in de Kerkstraat.
Het lijkt enigszins stuivertje wisselen, wanneer vanuit diezelfde Kerkstraat de Vrije Vakschool naar hier komt. Die is op 27 december 1922 als verlaat kerstgeschenk aldaar opgericht, maar zoekt meer ruimte en vindt die hier in 1925 op de puinen van de Heilige Maagd. Nu wordt hier aan onderwijs gedaan onder de noemer VTI Vrij Technisch Instituut. Voor de Nederlanders onder onze wandelaars: dat vrij slaat niet op het technische gehalte van het hier gegeven onderwijs. In België is het een synoniem voor katholiek onderwijs naast het door de overheid georganiseerde gemeentelijk, provinciaal of rijksonderwijs. Eind 19de eeuw heeft dit land een ware schoolstrijd doorgemaakt, waarbij de toen liberale overheid een poging deed om de bijzonder grote macht van het katholieke onderwijs te breken. Dat is niet gelukt, er zijn sindsdien twee onderwijsnetten naast elkaar uitgebouwd, die slechts in recente tijden weer echt samenwerken. De liberalen zijn hier jarenlang met het woord geuzen aangeduid, daarmee teruggrijpend naar de twee kampen uit de Tachtigjarige Oorlog in de Spaanse tijd (1568-1648).
We maken bij dit artikel even van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen aan oud-leerlingen van het VTI: Bent u in het bezit van klasfoto's uit het verleden? Inscannen en doorsturen zou ik zeggen! Bent u niet in de mogelijkheid om de foto's te scannen, geen nood, u kan ons contacteren via e-mail: jpmc@skynet.be - we zoeken een regeling!
In de Dijkstraat, bijna aan de hoek van deze straat met de Bogaerdstraat zie je op een bepaald ogenblik een 'gangske'... In de volksmond wordt dit al eens 'de kontentast' genoemd... Uitleg overbodig zeker?
30 november 1986 Herdenking Hippolyte Vandemeulebroucke die (toen) 50 jaar geleden verongelukte...
Hippolyte Vandemeulebroecke: geboren te Oostende op 11 mei 1884 en overleden te Sint-Gillis-Dendermonde op 30 november 1936.
Hij was burgemeester van Sint-Gillis-Dendermonde vanaf 1927 tot 1933 en volksvertegenwoordiger voor de Belgische Werkliedenpartij (de latere Socialistische partij) vanaf 16 november 1919 tot aan zijn overlijden op 30 november 1936.
De ABVV- vakbondsdelegatie op de Grote Markt.
Op de eerste rij (vlnr) : Georges De Batselier, André Van Hauwermeiren, Robert De Vos en Eddy Van den Broeck. Verder: Gust De Vilder, Charel De Smedt, Willy Pieters en William Van Gasse.
Schooljaar 1952-53 - Meisjes van de retorica van het K.A. bij hun afscheid
V.l.n.r.: leraar Engels E. Van Cleemput leraar Nederlands A. Van Doorne Frieda Claessens (Gr.-Lat.) Jeanine Van Meervenne (ec.) Josephine Collier (Gr.-Lat.) Marianne Van Beveren (Gr.-Lat.) Jeanine Van Damme (Gr.-Lat.) geschiedenisleraar R. Van Nieuwenhuysen leraar Frans A. Bogaerts - leraar Duits J. Van Gijsegem
Schooljaar 1952-1953 - De bonte dinsdagavondtrein van het K.A.
Dinsdagmiddag is lesvrij, maar wordt voorbehouden aan schoolse activiteiten. Naar analogie met het populaire Nederlands radioprogramma De bonte dinsdagavondtrein presenteren de leerlingen sketches en korte toneelstukjes.
Zittend (v.l.n.r.): Willy VAN LAERE Marianne VAN BEVEREN Josephine COLLIER Frieda CLAESSENS Jenny DE ROEP Jeannine VAN MEERVENNE
1ste rij staand: Suzanne COOL Angèle DE CLERCK Nelly VERHOFSTADT Nicole MAES X Emilienne HENDRICX Frieda CLAESSENS Greta BOSMANS T. DE WIEST A. VAN DOORNE Jeanine VAN DAMME X Willy DE LATHOUWER
Laatste rij: Hendrik VERTONGEN Louis VAN DEN BOSSCHE X Luc DHaen G. FORMESIJN Gustaaf VAN DEN BOSSCHE
Schooljaar 1973-74 - Vde middelbaar C van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Martine DAUWE - Martine VIETTE
Moderne:
Suzy ADRIAENSSENS Marijke AELBRECHT Annicq BAETENS - Marleen CALBRECHT - Ria DE BACKER Elsy DEBOCK Carina DE VLIEGER - Marleen DE WAELE - Mireille FRANCKAERT Greta JOOS - Gloria MATTHEYS - Karin PIRYNS Marina SMEKENS Kathleen STERCK D. VAN DEN ABBEELE H. VANDENBERGHE D. VAN DER JEUGHT - M. VAN DER VREKEN - Marianne VERHELST Olivia VIVIJS Marline WAEGEMAN
Lerares L. ABBELOOS-DE CORTE
Schooljaar 1973-74 - IVde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Anne ADRIAENSENS - Anne MEUNIER Patricia VIETTE
Moderne:
Sonja COOL Fabiola DE ROS - Carla DE VOS Ann FIELD Chantal SCHELKENS Sonja TROCH Maureen VAN DER VREKEN Marina VAN DE VELDE Martine VAN HAUTE Annie VAN KEER Gisleen VAN NIEUWENHOVE Peggy VAN REGENMOORTER Myriam VERHASSELT Ingrid VERSPEET
Lerares B. BURNY
Schooljaar 1973-74 - IVde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Onderste rij (v.l.n.r): Mireille VAN DE WINKEL (mod.) - Ingrid ROTTIERS (mod.) Yvette VAN DEN STEEN (mod.) Mireille AERTS (mod.) Carla MERTENS (mod.) - Liliane RAUWOENS (mod.) - Hilde DE VISSCHER (Lat.) - Chantal OST (mod.)
2de rij: Maryse BOMHALS (Lat.) - Diane VEYT (mod.) - Karin SMEKENS (mod.) - Noëlla DELCART (mod.) - Ria VAN DAMME (mod.) Hilde VAN DER JEUGHT (mod.) - Hilde DE PAUW (mod.) - Mireille GOBEL (mod.)
Bovenste rij: Godelieve PAUWELS (mod.) - Anne ROBIJN (mod.) - Rita PISSENS (mod.) - Jenny COPPENS (mod.) Ina DE RIDDER (Lat.)
Schooljaar 1973-74 - IIIde economische B van het Koninklijk Lyceum
Romy BORMS Marina DE BACKER Monique DE COCK Chantal DE GRAEF (tot Nieuwjaar) M.-Josée DE SMEDT Hilda DE TROCH Marceline DEWULF Martine GOIRIS Danny HELON Christiane LANCKBEEN Anny LENSSENS Patricia PAUWELS Gerda STALLAERT Patricia VAN DEN EEDE Peggy VAN KEER Lutgart VAN REGEMOORTER Karine WILLEMS
Lerares S. VELDEMAN
Schooljaar 1973-74 - IIes van het Koninklijk Lyceum
Wetenschappen B:
Myr. DE KONINCK Bernadette MEUNIER Viviane QUARIN Ch. VAN DER JEUGHT - Christiane VASTENAVONDT
Economische:
Liliane DOOMS - Beatrice DE BLENDE Grace FIELD Mady IVENS Myriam JACOB - Jenny PIETERS Linda SCHOLLIERS Iris STAELENS L. VAN CAEKENBERG E. VAN DEN STEEN R. VAN DER JEUGHT An VAN HEMELRIJK R. VAN HEMELRIJK Jacqueline VAN KEER Nadine VERSCHUEREN - Yvette VEYT - M. VLAMINCK
Leraar E. DE PAUW
Schooljaar 1973-74 - Iste wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Karine DE SMEDT Graziella DE ROS Joceline DE WULF - Linda QUARIN M. VAN DER STRAETEN (één van hen is blijkbaar afwezig!)
In de loop van 1999 kreeg ik de vraag vanuit het stadsbestuur, en meer bepaald van toenmalig schepen van cultuur Ferdy Willems, of het binnen de mogelijkheden lag om een cd te produceren met Dendermondse liedjes Dit met de nakende Ros Beiaardommegang van 2000 in het achterhoofd. Onmiddellijk schoten wij met enkele mensen aan het werk. Er werden een aantal oude Dendermondse liedjes geselecteerd en er werden een aantal teksten geschreven op bestaande melodietjes. Als dat vroeger kon in de revues kon dit nu ook wel! Uiteraard diende men nu rekening te houden met de nog toenmalige Sabam-regeling.
Op de CD staan volgende liedjes: 01. Nostalgie (tekst Jempi - wijze: Le meteque) 02. 't Is wordâ'k gebaure ben (tekst: Jempi - wijze: De hoogste tijd) 03.Zoveel keren honderd jaar (wijze: Mon coeur est un violon - Van Duyselied) (op de cd wordt dit nummer gezongen door Jozef De Bondt) 04. de Méilembèireg (tekst: ? - wijze: ?gekend) 05. Ej' al onzem bajjort g'uërt? (tekst: G. Dierickx ? - wijze: Bye bye blackbird) 06. De kèiremis (tekst: Jempi - wijze: Het Dorp - La montagne) 07.Onzem bajjort (tekst: Jempi - wijze: Klokke Roeland) 08. Dèrremonse medley -Vrinde stoëd' op, Kopvliëslieke, Ons Pèirt mag giën ajoine, Waineg wèirek...
De muziek werd verzorgd door het Musical Combo. De hoes werd ontworpen door Jempi Verhofstadt in samenwerking met Gontran De Groodt.
Vlnr. Gontran De Groodt (hoesontwerp) - Norbert De Snock (sax en klarinet) - Emiel Robberecht (keyboards) - Jempi Verhofstadt (teksten, vocals, hoesontwerp) - Jozef De Bondt (vocals Van Duyselied).
Meteen ook nog even meegeven dat nog enkele exemplaren te verkrijgen zijn bij de Dienst Stadspromotie en in het Zwijvekemuseum.
Nee, zwartzusters zijn géén negerinnen, wel nonnen met een zwart habijt en levend volgens de kloosterregel van Augustinus, vandaar voluit zwartzusters-augustinessen. Ze zakken in 1491 vanuit Pamele bij Oudenaarde de Schelde af tot in Dendermonde en vestigen zich hier in een woning met kapel, die tegenover de lijkdeur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk ligt. Inderdaad, geen leuke plek en wanneer Hendrik Scale hen drie jaar later een stuk grond aanbiedt tussen de spanramen van de wevers aan de Kromme Elleboog, verhuizen ze maar al te graag. En ze blijven er zolang, dat die straat vandaag Zwarte Zusterstraat heet. Achter hun klooster beginnen ze met een Latijnse School, waarmee ze snel succes boeken. Augustijnen en augustinessen hebben nu eenmaal iets met onderwijs, hun naamgevende heilige is tenslotte een van de vier westerse kerkleraars, grote geesten die het christendom een theoretisch fundament hebben gegeven. Augustinus was die kerel, die op het strand een jongetje zeewater in een putje zag scheppen. Toen hij vroeg wat de bedoeling was, antwoordde het jochie dat hij de hele zee in zijn putje wilde scheppen. Dat kan toch niet, reageerde de verbaasde Augustinus en realiseerde zich toen, dat hijzelf ook zoiets aan het proberen was, alle kennis van de wereld in zijn hoofd proppen.
Maar onze zwartzusters deden meer dan theorie doorgeven, ze sprongen ook daadwerkelijk bij door het verzorgen van pestlijders in een ziekenhuisje, dat ze in 1545 in hun kloostertuin bouwen. Net als ze dat in 1702 nog vergroot hebben, bombarderen Engelsen en Hollanders de stad in 1706 om de Franse koning Lodewijk XIV een halt toe te roepen. Die komt hier wat ruzie zoeken rond de erfopvolging voor de Spaanse troon. Een bezetting van de Spaanse Nederlanden lijkt hem een aardig begin, maar dat zien de Engelsen en Hollanders dus even anders. O ja, die Engelsen worden aangevoerd door de hertog van Marlborough, een zekere John Churchill, voorvader van Winston Churchill, die we kennen van zijn V for Victory-teken tijdens Wereldoorlog II.
De zusters geven niet op, herbouwen hun klooster, hun ziekenhuis en zetten er een nieuwe kerk naast als afsluiting in 1733. Dan gaat het meer dan een halve eeuw goed, totdat de Fransen opnieuw de grens overstreken, ditmaal zonder koning, die hebben ze bij het begin van hun revolutie onthoofd. De nonnen worden met harde hand uit hun klooster gezet, maar ook ditmaal keren ze terug, nu naar deze plek en in volle Hollandse periode, 1828.
Ze kopen een deel van het vroegere Prinsenhof en starten met de bouw van een groot nieuw klooster met ontvangstkamers, kapel, twee refters (eetzalen) en logeerkamers voor voorname gasten op de bovenverdieping. Daar zijn ze tot begin 20ste eeuw aan bezig. Maar dat is niet het gebouw dat je nu hier ziet. Want echt, het zit onze zwartzusters niet mee, weer zon oorlog, 1914, weer alles tegen de vlakte, alleen wat kunstschatten gered.
Enfin, je kent ze intussen, ze komen terug! En ze hebben blijkbaar ook wat geld bijeengekregen, want ze kunnen nog wat grond bijkopen en geven de Gentse architect Henri Valcke opdracht om tussen 1921 en 23 dit uitgebreide kloostergebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de as te laten oprijzen. En er kan nog een beeldbepalende hoektoren af ook noem je geld van zwartzusters zwart geld? Wat op het eerste gezicht een symmetrische gevel lijkt, is het niet. Tel de ramen maar, links vier rijen drielichten, rechts drie rijen. En zo rijkelijk als de gevel oogt, zo sober is de binneninrichting.
The Lazy City Jazzband in gelegenheidskledij voor een optreden op de Trammelantfeesten in De Haan. U ziet vlnr. in badpak 1900:Jan De Backer, Peter Verhas, Henk De Loose, Jempi Verhofstadt, Cesar Van Driessche en Marcel Vermeir. Deze laatste noemde deze outfit 'ons kostuum met de handrem' ...
De bezetting van de band in 1986. Boven: vlnr. Marcel Vermeir, Peter Verhas, Jan De Backer, Henk De Loose. Onder vlnr. Jempi Verhofstadt en Cesar Van Driessche.
Neen hoor, dit is geen mislukte foto. Het betreft een montage van de band, gemaakt door Jean Gerard, gelegenheidstrombonist. De band in actie...
Schooljaar 1955-56 - 1ste leerjaar van de familiale afdeling van de RMMS
(foto Lydia Stallaert)
Monique DE BRUYNE - Nadia DE LATHOUWER Beatrice DE SOETER Erika LEYS Christiane MELIS - Gwendoline MOENS Nicole MOENS Lutgarde PENSAERT Marie Jeanne PEETERS - Denise RAES Marie Jeanne SCHENOFF - Lydia STALLAERT - Denise TEMMERMAN - Marie-Louise VAN DEN ABBEEL Germaine VAN DER MEEREN Nicole VAN DER STRICHT Anny VAN GEERT - Rita VAN NIMMEN Yvette VAN RILLAER Josephine VERBELEN - Marie Jeanne WAUTERS
Lerares GOEMAN
Schooljaar 1957-58 2de jaar C1 van de technische afdeling van de RMMS
(foto Lydia Stallaert)
Monique Aerts Irma De Brandt - Annie De Bruyn - Anita De Swaef - Gilberte Dierickx Jeanne Eeckeman - Betty Klinkaert Julienne Maes - Christiane Melis Laurette Minnebo Liliane Pieters Anita Rooman - Erna Saeys Marie-J. Schenoff - Monique Segers - Lydia Stallaert Alma Van Cleempoel Monique Van Den Abbeele Annie Van Royen - Monique Vercauteren - Lucienne Verschueren
Schooljaar 1958-59 - Klasfoto 3de jaar C1 van de technische afdeling van de RMMS
(foto Lydia Stallaert)
Viviane DE MUYNCK Anita De Swaef - Betty Klinkaert Christiane MELIS - Erna SAEYS - Lydia STALLAERT Alma VAN CLEEMPOEL - Monique Van Den Abbeele Monique VAN REGENMOORTER
Schooljaar 1973-74 - 2de jaar van de kindertuin van het Koninklijk Lyceum
Franky BUYLE Isabelle CLAESSENS Conrad COLMAN Ingrid COPPIETERS Jan DE BACKER - Wendy DE CORTE Sven DE RIDDER Kris DE SMEDT Regine DE SMET Johan GOEMAN Emmanuel GORUS Liliane LANGBEEN Wim LEMMENS Anja MOENS Tinneke MOENS Robby PEERSMAN Tom SANDERS Patrick TOLITT Tania VAN DER STRAETEN Patrick VERBUST Gert VERLEYEN Christel VLAEMINCK
Lerares V. MOORTGAT
Schooljaar 1973-74 - 3de jaar van de kindertuin van het Koninklijk Lyceum
Zittend (v.l.n.r.): X Wim VAN VOSSELE Carine VAN DE CASTEELE Anja SANDERS Veerle HEBBELINCK Anja HELON Barbara MONDY
In de klas zitten ook: Karine BROOTHAERS Tom DE BACKER Sven DE RIDDER Brigitte JANSSENS
Lerares M. VAN CAUSBROECK
Schooljaar 1973-74 - 6de leerjaar A van het Koninklijk Lyceum
Linda BARO Anne BLEYS - Jirka CLAESSENS - Marijke CURRINCKX - Ann DE BOODT Greta DE BRANDT Patricia DE JONGHE Ilse DE PROFT Conny DE SCHRIJVER Annick DE SMEDT Ghislaine DE SMET Martine DIERICK Rachel EECKHOUDT Nadine FEYTENS - Micheline FRANCKAERT - Martine GEUBELS - Denise LAMBRECHT - Karine LUYCKX - Annie PEELEMAN Hilde ROMBAUT Conny SIAU Chantal STASSIJNS Ann VAN DAMME - Mariëlla VAN DAMME - Hilde VAN DORPE - Greetje VAN HERREWEGEN Greetje VAN ONSEM Graziella VINCK
Lerares onbekend
Schooljaar 1973-74 - VIde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Marianne LEYBAERT Nina MARTENS Dominique OST Veerle VAN CAUTEREN - Br. VAN DER JEUGHT L. VAN LANGENHOVE
Moderne:
Ria BEKEN - Karin CAMBIER G. DE MAARSSCHALK Nina HEYMANS Hilde HEYVAERT Marleen JOOS Christ. KINDERMANS Anne-Marie LUYPAERT Martine MESKENS - Carine MONSIEUR M.-Louise OST Nadia PAUWELS Hilde ROEF Dominique VAN DAMME M.-J. VAN DEN BROECK Viviane VAN GUCHT Anneke VAN STEEN Nicole VERHELST Karine VERSTRAETEN Wivy WINDEY
Lerares A.-M. CORBISIER-CROONENBERGHS
Schooljaar 1973-74 - VIde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Nadine HAEGEMAN Hilde MOENS M.-R. VAN DEN BOSSCHE - Hilde VAN KERCKHOVEN
Moderne:
Marijke BATEN Christine BEECKMAN - Marleen CHRISTIAENS Nicole CROKET Marianne DE BLIECK Rita DE POTTER Carine HOFMAN Viviane IMPENS Gisèle MESTDAGH Mart. VAN BUYTEN C. VAN DE MEERSCH - C. VAN DEN ABEELE - Marleen VAN DEN BROECK Emm. VAN DE VELDE Sonia VAN DE WIELE Carina VAN HOECK Irriane VAN LIERDE - Monique VEYT A. VAN VLASSENRODE
Leraar L. VAN DER MEULEN
Schooljaar 1973-74 - Vde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Inez CARELS Brigitte DE DECKER - Carine DE ROUCK Klaartje JACOPS Linda MARTENS
Moderne:
Dominique BEECKMAN Monique BUYST - Veerle CLAES - Liliane DE BRANDT Margot DE DONDER Marina DE PRINS - Maria DE WITTE Cara DHONDT - Nicole MAES - Christine MOENS Kathleen MOENS - Mireille NEEFS Marita PEELMAN Martine STAELENS Rita STAELENS - Ing. VAN DER BIEST Mart. VAN DER MEEREN Greta VAN MOORTER Carine VERLEYEN
Lerares F. HALLEZ-CLAPDORP
Schooljaar 1973-74 - Vde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Karin DAELMAN - An VAN HAVER
Moderne:
Marleen ARBIJN Linda BAERT Linda BOELENS - Daisy COOL Marianne COOL - Katherijne DE NIL Kathleen DEVOS Myriam DE WEVER - Annie MEERT Martine MEULEMAN - Patricia NEELS - Marita PEELMAN Lutgart PELEMAN Marleen RASSCHAERT Ann RINGOET Karine UYTTERSPROT Rita VAN ACKER - Beatrice VAN DEN BROECK Nadia VAN HEMELRIJCK - Patricia VELDEMAN - Martine VERMEIRE
Doorgaans vind je de plaats waar vis wordt verhandeld in riviersteden zo dicht mogelijk bij het water. Dat was in Dendermonde niet anders. Bij de burcht van de lokale heren splitste de Dender zich in twee takken, waarvan er eentje de Visgracht werd. Daarlangs wordt de Vismarkt aangelegd met een Vishalle als verkoopsruimte. Als die in de late 17de eeuw wordt afgebroken, komt er een afdak voor in de plaats, dat met een ijzeren leuning wordt omgeven en waaronder de aangevoerde verse vis wordt gemijnd. Dat is verkopen bij afslag. Er wordt begonnen met het roepen van een hoge prijs en wanneer daar geen kopers voor blijken te zijn, wordt dat bedrag in vaste stappen verlaagd totdat iemand van de omstaanders mijn roept en daarmee de partij koopt. Mijnen is dus het omgekeerde van veilen verkopen bij opbod en wordt toegepast bij bederfelijke waar, zoals vis en snijbloemen.
1914 zet ook een punt achter de vismijn langs de Dender en na de oorlog wordt dit gebouw aan de Vlasmarkt opgetrokken. Maar daar is dan allengs minder behoefte aan, de komst van koelinstallaties maakt het mogelijk vis langer te bewaren en koel te transporteren, zodat de activiteit van de vismijn verhuist naar de winkel van de visboer.
Nu staat hier hooguit nog vis op de menukaart van de restaurantjes. Herinner je je de pompzwengel in de Zwijvekegalerij? Die komt van de oude vismarkt langs de Dender.
Vera BOEREWAART Anne-Marie CASSIMAN - Sonia DE COCK Noëlla DE COSTER Nicole DE VRIESE Marie-Paule DIERICK
Simone HENROTIN Jenny MARISSEN Linda QUISQUATER Linda RENETTE Lutgarde RINGOOT Maggy SANDERS Vera STILTEN Karine VAN DEN BERGHE Linda VAN DE PERRE Linda VAN EETVELDE Daniëlle VERHELST Ghislaine VERMEIR Sigrid VERTRUYEN
Schooljaar 1967-68 - VIde middelbaar C van het Koninklijk Lyceum
Greta BEECKMAN - Nadine BEECKMAN - Anne BROECKX Yvette CARNOY Rita COPPIETERS - Linda DAUWE - Anita DE BRUYNE Martine DE GREYTE Gonda DE MAERSCHALCK - Martine DE MEYER Kärstin DE RIDDER - Vera DHONDT Christiane DOOMS Daisy HEYNDRICKX - Gina MARTENS Rita MOENS Godelieve PAUWELS - Sonia SMEKENS - Marthe STASSIJNS Marie-L. VAN BELLE Jenny VAN CAUTEREN - Linda VAN GEERT Gerda VAN HECK Frieda VAN NUFFEL
Lerares S. VELDEMAN (?)
Schooljaar 1967-68 - Vde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Peggy DE NIL - Anne HOORELBEKE Fabienne SERE
Moderne:
Carla BECKERS Diane CAUDRON Nicole DE COCK Linda DE LEENHEER Linda DE WAEL Marleen DE WAELE Julienne DE WILDE Gracy FOL Marie-Jeanne GOOSSENS Sylva LIEBAUT Denise MERCKX Iris MEYS Nicole SAERENS Yvette SEGERS Mireille SIAU - Ingrid SMEKENS Jeannine VAN DAMME Myriam VAN DEN ABBEELE Linda VAN DER VREKEN Greta VAN NUFFEL Marlyse VAN NUFFEL Anne-Marie VAN PRAET Nandy VERLEYSEN Nicole VEYT - Rita WATERSCHOOT
Lerares D. VINCKE-LAMBERT
Schooljaar 1967-68 - Vde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Erna DE VEL Daisy VAN BEVEREN
Moderne:
Daisy CHAVATTE - Ingrid DE DECKER Rita DE PAUW Ingrid FISCHER - Betty FRANCKAERT Anita HERMANS - Viviane HOFMAN Maria JACOBS Viviane JANSSENS - Nicole LUYPAERT - Martine MEULEBROECK Nicole MOENS - Nicole SIAU - Elly SNEPPE Magda VAN CAUWENBERGHE - Emilienne VAN DEN BERGHE - Linda VANDER JEUGHT L. VAN DER STRAETEN - Anita VAN DER VREKEN Greta VAN DOORSLAER - Francine VAN HAVER - Gaby VAN HECKE - Ines VERBRUGGEN Myriam VERHAS - Vera WAUTERS
Op de Méilembèireg... Een moeder vraagt aan haar zoontje om even tot bij de buurvrouw te gaan met volgende boodschap: "Zegd' isj as éire vouile stomme vieze vouile vèttege koëter nog iëne kiër op mannen of dèif komme zitte, da'k zâ strot toenaip... Mor wèl beléift zain nowô mènneke"...
Azze'k azuë-j-isj gon wandele in 't stat tèn ziene'k af en toe van die plakkoëte stoën mè-j-'n lantkoërt op... D'r stoen d'r ammel letterkes op A, B, C, D en véil is ni genoeg, en uëk ammel saiferkes, 1, 2, 3, 4, ... En d'r zain uëk ammel karraukes getrokke in die lantkoërt. Nâ-j-èmme'k mè-j-al e poër kiëren afgevroëgt wâ dâ die plakkoëte faitelaik wille zègge... 'k Em man staute schoene oëngetrokke en 'k bèn bè de schéipene vâ kultuur getrokke. Nâ kost dië mènsj mè d'r derèkt ni-j-op antwaurde... 'k Verstoën dâ zènne diën is ni van ier nowô, diën is van 't Sin-Zjilles! Ik èm dâ tèn is gevroëgt on de schéipene vâ mobiletait, omdâ ge diën af en toe-j-isj téigekomt op stammenéi. Dië wiste't uëk ni!. Diën is uëk ni van ier nowô, diën is van Aagem! 'k Bèn tèn van èiremoej bè dem bèrremiëster gegoën omdâ den dië van Dèrremonde zelf is. Faitelaik wist dië d'r uëk 't faine ni van, mor â pèisdege dâ't was vèr as ge moest te langk op stammenéi gezéiten èmme en dâ ge ni goe nimmer wist vâ wâ proche dâ ge woirtj... Mor 'k geluëf d'r ni véil van... Dâ zâ wel vèr iet anders diene zéiker?
Een opname tijdens de processie ter gelegenheid van het diamanten jubileum van Grootjuffrouw E. De Bruyne (met kaars) in 1969. We herkennen ook op de foto links vooraan Zuster Donata (Pieters).
De wagen met Lieven Van de Velde die de kop van het Ros Beiaard maakt in de gevangenis. Een beeld uit de stoet van 1958. De wagen werd ontworpen door beeldhouwer Jos De Decker.
De kop van het Ros Beiaard...
Voor de Ommegang van 1958 werd een nieuwe walvis ontworpen door beeldhouwer Jos De Decker.
In de 12de eeuw ontpopt Dendermonde zich tot een regionaal centrum van handel in geweven wollen stoffen die dan gezamenlijk met de term laken worden aangeduid - en wordt de stad uitgebreid met een buitenwijk op de rechteroever van de Dender. Om die te beveiligen wordt een gracht aangelegd, die aan weerszijden op de Dender aansluit. Aan beide zijden worden huizen gebouwd, wanneer die gracht evolueert tot een belangrijke binnenhaven. Je ziet dan ook, dat de medio 20ste eeuw gedempte Oude Vest behoorlijk breed is. Zo kom je eigenlijk nu pas in het oude stadsgedeelte binnen de middeleeuwse wallen.
Langs de Oude Vest woonden in de middeleeuwen de pijnders, de middeleeuwse havenarbeiders. In Dendermonde vormen ze een groep die in hoog aanzien staat - en daarom ook het Ros Beiaard in de Ommegang mag dragen -, waarbij een huwelijk met een pijnder wordt gezien als een gouden toekomst, want zon man heeft altijd behoorlijk betaald werk.
Omdat die pijnders gewend zijn enig gewicht te torsen bij het laden en lossen en ook bedreven zijn in samenwerken, worden zij doorgaans ingeschakeld voor het blussen van branden. Dat is dan nog een kwestie van emmers water doorgeven van de Dender of een nabije gracht tot de plek waar het vuur woedt.
Vandaag is dit nog altijd Dendermonds navelstreng met de rest van de wereld, maar nu in de vorm van filialen van nationale en internationale winkelketens.
Schooljaar 1967-68 - IIIde wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Eliane BOGAERT Tilda DE BACKER Monique DE CLERCQ Nicole DE VRIENDT Anita DE WOLF Linda HEYVAERT Annie MOORTGAT Sonja MORNAU Gerda PAUL - Rita PIETERS Mon. VAN DRIESSCHE Diane VERMORGEN
Lerares L. ABBELOOS-DE CORTE
Schooljaar 1967-68 - IIIde economische van het Koninklijk Lyceum
Diane CLEEMPUT Cécile COLLIER Rita DE DONDER Anne-Marie DEN DEKKER Godelieve DE WAEGENEER - Maria DUERINCK Edwige HOFMAN Maura MAES Marie-Louise MERCKX Andrea MONSIEUR Sonja PIETERS Monique RYDANT Greta SMEKENS Greta STAELENS Mariane VAN DEN EYNDE - Els VAN DER JEUGHT Anita VAN KEER Monique VAN MUYLDERS - Linda VERCAUTEREN Marijke VERMEIR
Lerares L. DE GEEST-DE MEYER
Schooljaar 1967-68 - IIde economische & wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Economische:
Paula BUGGENHOUT Madeleine DE MEYST Greta DE POTTER Lydia DE RIDDER Yvonne MEYS Godelieve MOORTGAT Clementine ROBBRECHT - Marleen TAS Lydia VERMEIREN Odette WANDELSECK
Schooljaar 1960-61 Deelname van de RTS aan het interscholentornooi Lebbeke
De school verleent met twee ploegen haar medewerking aan het tornooi waaraan ook Opwijk, College, SK Lebbeke, Gemeenteschool Lebbeke en Broederschool Lebbeke deelnemen.
De samenstelling van de B-ploeg, die de finale speelt:
Jean Dauwe, Franky De Ridder, Pierre De Ridder, André De Smedt, Victor De Strooper, Jozef Jacobs, André Roelandt, Albert Van den Eynde, Gustaaf Van Keer, Pierre Van Nieuwenhuyze, Jozef Weets
Huize Mariatroon klinkt waarschijnlijk minder vertrouwelijk in de oren dan 'de Maricolen'... Een aantal Dendermondenaars hebben zeker nog school gelopen in de Maricolen langs de Zuidlaan, waar thans 'Het Laar' is gevestigd.
Zelf herinner ik mij daar ook nog het één en ander van, en vooral dan het snoepwinkeltje, bij Clemmeke"(*), dat net naast de ingang van de school was gevestigd.
Wanneer je langs de Brusselsestraat het gebouw 'Huize Mariatroon' ziet zou je echt niet vermoeden wat daarachter steekt.
Wij trokken even langs 'den Bijvang' naar de achterzijde van het gebouw en namen er enkele foto's.
Een nieuwe parking werd zeer recentelijk aangelegd.
Het Cultureel Centrum is genoemd naar de luchtballon waarmee een zekere heer Dumortier in de jaren 1920 een eind-19de-eeuwse traditie voortzet van het opstijgen met zon montgolfière tijdens de Dendermondse kermis.
Voor 1928 huist hier De Burgerkring, een katholieke club, die aanvankelijk Vlaamse kermissen en filmvoorstellingen organiseert in zijn lokalen op de plaats van een oud benedictinessenklooster aan de Veemarkt (thans E. Van Winckellaan). Wanneer tijdens de Eerste Wereldoorlog de vroegere herenwoning van burgemeester en minister Léon De Bruyn tot een puinhoop wordt herleid, weten de katholieken in 1923 de hand op dat bouwterrein te leggen en ze zetten architect Fernand De Ruddere aan het werk om hier tussen 1925 en 27 een royale herberg te bouwen, met boven vergaderlokalen en achteraan een schouwburg met plaats voor zon 500 toeschouwers.
Op 15 september 1928 wordt Cinema Belgica ten doop gehouden met de Cecil B. De Mille-productie Koning der Koningen en voor een katholieke vereniging kan dat uiteraard enkel over Jezus van Nazareth gaan. Toch is men niet geheel ongevoelig voor heidense romantiek, zoals blijkt wanneer in 1938 Romeo en Juliette met de eerste lichtreclame van Dendermonde gevelbreed wordt aangekondigd.
Viviane DE MAN - Annelise DE RIJCK - Maria DE SMET - Gerdi DE WEVER - Beatrijs DHOOGH - Marleen FLORKIN - Gisèle GOOSSENS Rita GOOSSENS - Rachel HOFMAN - Chantal PAVE - Josée SABBE - Arlette STASSIJNS - Lea URBAIN - Gerda VAN CAUTER Lisette VAN DAM - Danny VAN HECKE - Ingrid VAN KERPEL - Victoire VERMEIR - Sonja VEYT - Ingrid VILLE
Laatste rij: Danoucha FOL (mod.) Andrea WARNIER (mod.) X - Viviane EECKHOUDT (mod.) - Betty VERHEYDEN (mod.)
Zitten ook in de klas: Annie BEECKMAN Sonja DE COCK Gilberte VAN DEN STEEN - Diane VERHOESEN (allen moderne) Iliane BRISART (technische) Daisy DE MAN Mireille VANDERBEKEN (beiden Latijn)
1979 - Viering 50-jarig bestaan SVV in het Volkshuis
De SP, bij monde van voorzitter Ivan Verleyen en in aanwezigheid van de bestuursleden Gustaaf Van Gijseghem (links) en Eddy Van den Broeck, komt SVV feliciteren met haar 50-jarig bestaan. Ook SVV-afvaardigingen van Appels en St.-Gillis, evenals federaal SVV-voorzitster Renée Kips, zijn van de partij.
De plaatselijke voorzitster Maria Van Damme overhandigt een geschenk aan Clementine De Blieck.
Vooraan (vlnr): Sylvie Brabants, Jeannine Verhofstadt, Jenny De Somer, Elvire Vrijdags, Alice De Smedt
Achteraan: Jeanne Vergaelen, Maria De Schrijver, Maria Lutens, Rosa Lenssens, X, Maria Van Wesemael
Vooraan (vlnr): Renée Kips, Urbanie Beeckman en Clementine De Blieck die er allebei al van bij de stichting bij waren, Alice Wéry (Mathilleken), Madeleine Keppens
Achteraan: Julia Guns, Jeanne Janssens, Maria Van Damme, Eddy Van den Broeck, Ivan Verleyen, Gustaaf Van Gijseghem, federaal SVV-secretaresse Josée Van Riet, Elza Heirman, Leonie De Vis
2e van links: Maria De Smedt (Mie Bosman) - 3e van links: Emma Cleemput (aanvulling: Patrick de Wolf)
Die an Oilsjt die dèiven al isj zègge dad' in 'Dèiremonne', gelèk as ze zéir dad' ouitspréike "de vlieger ni zal opgoon"... Awel zi, dâ kan ons ier in 't stat nâ nikker ginnem bal schille... As onze vlieger ni-j-op 'n goët tèn loëte m'n onzem ballong op!
Vroeger zou je vanaf de Grote Markt over de Logenbrug denk aan de leerlooiers van de Gulden Cop - naar deze straat zijn gekomen, want er liep een gracht in het midden van de Kerkstraat. Aan de overzijde van die gracht, nu de linkerzijde van de Kerkstraat, liep er een smal weggetje langs. Dat was het Dievenstraatje, waarlangs veroordeelden vanaf de vierschaar naar de galg net buiten de Gentsepoort werden geleid, helemaal aan het einde van de Kerkstraat. Naargelang de ernst van het vergrijp moest zon veroordeelde enkele uren tot enkele dagen aan de galg blijven bengelen. Voor hem of haar had dat uiteraard weinig voor- of nadeel. Maar voor de naaste familie was de schande groter naarmate ze het lijk langer moesten laten hangen, dat kun je begrijpen.
Gepasséirede zondag was 't kontrol in 't stat. We goën nor 't lèste van 't joër en de kontrols vèr 't bloëze wèrre wèrral opgedréive nowô. Alléi op de Mechelsestiëweg atte'k uëk prais. Ik moest op kant. Ik drouëdege man rouit nor benèje en d'r kwamp azuë e fèl pront jongk mokke nor mèi in azuë ne spèsjoële frak... Ze zèi: "Wil meneer meewerken aan de alcoholcontrole alstublieft?". Mè dâ dâ schoëp dâ nâ toch zuë beléift vroeg benne'k derèkt ouitgestapt en ik zèi téigen éir: "Vanèigest dâ madammeke, gèire! Géif mè d'r azuë mor ne ruë frak en e moeitsjke en zeg mor wâ dâ'k moet doen!!!"... Was dâ d'r em pantemiene!!!
Schooljaar 1961-62/2de & 3de jaar van de kindertuin wijk Donckstraat van de RMMS
2de jaar:
Benoni BONNAERENS Heidi BRANTS Luc DE DONDER Chris DE POTTER Danielle DE VOS Benoni MANGELSCHOTS Peter MERCKX Dirk PIETERS Freddy TEMPELS Roger VAN DE CASTEELE
3de jaar:
Juliette DE BLIECK Myriam DE MEY Christine DE POTTER Daniella LEYS Martine MARTENS Veerle MERCKX Jacqueline NEELS Marleen NEELS François PELEMAN Marc SCHOONJANS François VAN DE CASTEELE
Lerares A. VAN CAUWENBERG-VERCAMMEN
Schooljaar 1961-62 - 3dejaar B van de kindertuin van de RMMS
Rudy ANNEMANS Suzanne BEECKMAN Philip BOONE Roger DE BOCK Arlette DE DONDER Ivette DE DONDER Graziëlla DE ROS Hilde DE SCHRIJVER Lenie LEYS Gisèle MOENS Marie-Anne MOORTGAT Annick QUISQUATER Martin STAELENS Marleen VAN DEN ABEELE Rony VAN DER STRAETEN Michèle VAN ONSEM Karina VERHEYDEN François VERMEULEN Grace VERWILGHEN Marc WILLEMS Maryse WILLEMS
Lerares L. DE HAUWERE-VERSCHAFFEL
Schooljaar 1961-62 - 1ste leerjaar A van de RMMS
Greta BEECKMAN Maria BEECKMAN Nicole BOVEE Anne BROECKX Kärstin DE RIDDER Ingrid DE ROCKER Nelly DE WINNE Myriam HEIRBAUT Vera LEYBAERT Jenny MARISSEN Charlitta MOREL Carine QUISQUATER Sonja SMEKENS Vera STILTEN Lydie VAN DEN BERGHE Greta VERMEIREN - Maryse WATERSCHOOT
21 september 1963 Bezoek RTS aan steenkoolmijn Eisden
Op initiatief van de Vriendenkring wordt gedurende vele jaren een bezoek aan de steenkoolmijn georganiseerd.
Zittend 1ste rij (v.l.n.r.): O. Van Vossele,M.-J. Daman, W. Verleyen, Y. Moens, R. Joris
Zittend 2de rij: E.P. L. De Backer, E. Saeys, W. Soetewey
Staand: een kompel, P. Moernaut, H. Brants, O. Claus, R. Hoorelbeke, F. De Trog, W. Van Laere, R. De Meyer, G. Soetens, P. De Meyer, F. Vermeir, P. Maes, een kompel, J. De Boodt, F. Moens
1964 of 1965 Mijnbezoek RTS
Zittend (v.l.n.r.): P. Verlinden, P. Maes, S. Van Hoey, M. Van De Voorde, X
Staand: J. Van De Voorde, X, X, G. Van Borm, W. De Cock, R. De Meyer
Sommigen onder ons zullen zich (wellicht uit grootmoeders' tijd) de jeton of de 'broodkaart' herinneren...
Aan de voorzijde draagt de jeton de volgende tekst: "1 broodkaart". Achteraan is vermeld: "De namaker zal vervolgd worden" - "Vooruit - Gewest Dendermonde - 1880".
Opnieuw een beeld van Dendermondenaar Jos De Decker, een fontein uit 1949. In 1993 wordt dit beeldje gestolen en later toevallig ontdekt in een parktuin van een villa in Wespelaar. De eigenaresse blijkt haar visdragende jongen eerlijk gekocht te hebben van een Antwerpse antiquair en kan daarom niet zomaar verplicht worden haar eigendom af te staan aan Dendermonde, waar op dat moment ook al een kopie van het origineel is geplaatst. De vraag rijst bovendien, of Jos De Decker misschien niet meer dan één afgietsel van dit bronzen beeld heeft gemaakt. Maar daar is zijn vrouw Paula Bosteels dan weer zeker van: er is slechts één kind met vis geboren.
Het beeld staat hier niet zomaar. Terzijde van het Dendermondse stadhuis vond immers eeuwenlang de vismarkt plaats en achter het stadhuis liep de Visgracht als zijtak van de Dender waar de vissersboten aanmeerden.
Ongeveer op deze plaats lag ooit de burcht van de heren van Dendermonde op een eilandje in de rivier. Later wordt op die plek een karmelietenklooster gebouwd dat na de bezetting door de Fransen eind 18de eeuw leeg komt te staan en als eerste overdekte gerechtsgebouw wordt gebruikt. In Dendermonde wordt een tripel Karmeliet als lokaal bier geserveerd.
In 1822 is dat klooster vervangen door een groot gerechtshof met zon neoklassieke tempelingang met vier hoge zuilen.
In 1882 wordt dat enorme gebouw gebruikt als krijgsarsenaal, wanneer een kleiner neogotisch gerechtsgebouw met spitsboogramen er pal voor wordt gezet op dit plein. Dat overleeft de Eerste Wereldoorlog niet, waardoor in 1923 wordt begonnen aan het huidige gebouw, dat 100 meter lang en 50 meter breed is. Architect Valentin Vaerwyck zorgt voor een zakelijk gebouw met toch een Vlaamse toets in vorm en decoratie: de belforttoren met achtkantige koperen bekroning en helemaal bovenop een 6 m hoog bronzen Ros Beiaard met zijn vier berijders van kunstsmid Isidoor Blanquaert en op de torenhoeken vier stenen uilen als wijsheidssymbolen van Oscar Sinnia. Zowel Blanquaert als Sinnia zijn Gentenaar. Lager op het gebouw ziet men gevelreliëfs van Geo Verbanck, met onder meer de wapenschilden van de kantons waar de Dendermondse rechtbank voor bevoegd is. Binnen zijn er naast de raadszalen ook zes cellen, die regelmatig worden veranderd, en ondertussen reeds conform de nieuwe reglementering daaromtrent zijn aangepast.
Niet iedereen is opgetogen als dit kolossale bouwwerk in april 1927 wordt ingehuldigd. De bouwkosten zijn hoog opgelopen, terwijl er op dat ogenblik nog heel wat Dendermondse gezinnen sinds de Eerste Wereldoorlog in noodwoningen huizen.
Schooljaar 1966-67 - Tuinbouwafdeling 1A3 van het K.A.
Henri ABBELOOS Willy BOSMAN Roger CARNIER Luc DE KONING Maurice EVERAERT Lucien FLORKIN Louis OPALFVENS Etienne OST Pierre STRAETMAN - Joris VAN HERK Georges VERLEYSEN J.-P. VERSCHUEREN
Leraar J. LAUWERS
Schooljaar 1966-67 - Vde moderne B van het K.A.
Rudy AERTS François BIESEMAN Rudy BIJL Hans DAUWE Roland DE BRANDT Stefan DE MEYER Frans DE WAELE Julien MACHIELS Eddy MEERSMAN Guy MEYS Frank RUMES Carlos SIAU Rony STAELENS Patrick TAS Etienne VAN DEN ABBEEL Luc VAN HECKE Marc VAN HERREWEGHE Marc VAN VOSSEL - Theofiel VERCAMMEN
Leraar R. HOORELBEKE
Schooljaar 1966-67 - IVde moderne A van het K.A.
Voorste bank (v.l.n.r.): Michel DE MEYER Armand GOOSSENS
Banken tegen de muur (v.l.n.r.): Marc LYBAERT François DE MEESTER Christian VAN LIERDE Christian DE SMEDT Christian DE ROCKER - Guido VERHOFSTADT Stephaan DE BACKER Pieter VAN GAEVER J.-P. VERMEULEN Eddy DE CLERCQ Eddy FRAIPONT Alain DE MAN
Staand (v.l.n.r.): Jean DE SMEDT Willy CASSIMON A. Martens Raoul JANSSENS Georges GOOSSENS Guy KERREMANS Jean-Paul MANNAERT
Schooljaar 1966-67 - IIIde Latijn-wiskunde & wetenschappen A van het K.A.
Latijn-wiskunde:
Robert LUYPAERT Achille TASSIN François UYTTERSPROT
Wetenschappen A:
André BUYTAERT - Pierre DE CLERCQ - Georges DE WILDE Sonja MORNAU - M. VERMEIRSSEN
Leraar L. JANDA
Schooljaar 1966-67 - Iste Latijn-wiskunde van het K.A.
Rudy DE RIJBEL Pierre GOOSSENS - Rony GOOSSENS Louis VAN DEN BROECK Paul VAN EETVELDE
Vele jaren geleden... Aan de dekenij achter de grote kerk was de heer deken enkele kleine herstellingen aan het uitvoeren in de voortuin. Zo was er onder meer het slot van het hekken dat niet naar behoren werkte. Het viel de brave man op dat er al enkele minuten een kleine jongen zijn werkzaamheden aan het volgen was... Na een tiental minuten richtte de deken zich tot de jongen en vroeg: "Wel jongen, bent u aan het kijken hoe ik de herstellingen uitvoer, zodat je dat later ook allemaal kan doen?". De kleine antwoordde: "Nië, meniër den déike, ik ben on't wachte tot as g'op â puëte klopt, vèr te zien wâ dâ ge gèi tèn zegt!"...
In de Hollandse periode worden tussen 1825 en 1830 langs de Dender en aan de Zuidlaan arsenalen gebouwd, waarvan dat aan de Zuidlaan bomvrij is. De Scheldebrug wordt in 1822-25 vernieuwd met een versterkt bruggenhoofd op de linker Schelde-oever. In de jaren 1828-30 volgt nog als sluitstuk de constructie van deze bomvrije kazerne aan de Noordlaan binnen Bastion I. Een permanent garnizoen zorgt ervoor dat de stad in staat van verdediging blijft. Oorspronkelijk zorgde een metersdikke laag aarde bovenop deze kazerne, dat het gebouw bestand was tegen inslaande mortieren.
Binnen deze kazerne waren er veertien zalen, verdeeld over twee verdiepingen. Rond het gebouw liep een brede gracht, die na de Belgische Omwenteling overwelfd is, en het open terrein werd als oefenplein gebruikt. Binnen de kazerne waren er naast slaapzalen ook een eigen bakkerij, keukens, kantines, leslokalen, plus een bibliotheek en een schermzaal. De onderofficieren hadden hun eigen slaapzalen en refter. Na de Tweede Wereldoorlog is de bedekking met aarde vervangen door platte daken.
Maar het meest opmerkelijk is vandaag de enorme, over beide verdiepingen oprijzende, dubbele houten poort. Daarachter huizen de drie Dendermondse reuzen Goliath (anno 1626), Mars (1648) en Indiaan (1714), respectievelijk van de Sint-Jorisgilde der kruisboogschutters, de Sint-Andriesgilde van de kolveniers en de Sint-Sebastiaangilde van de handboogschutters.
Daarnaast zijn er historische figuren uit de Ommegang, zoals een opgetuigd schip, een walvis - omdat er ooit eentje is aangespoeld in de Schelde voor Dendermonde - en de Knaptanden, een soort wolfskoppen die hun bek kunnen bewegen en daarmee naar hoeden en petten van de toeschouwers happen.
Maar hét pronkstuk dat hier opgeborgen is, is natuurlijk het Ros Beiaard, waarvan alleen het holle hoofd al 1m30 hoog reikt en rond 1600 is gemaakt. Doch de legende maakt het enkele eeuwen ouder en een werkstuk van Lieven Van de Velde. Die beeldhouwer zit dan in de Dendermondse gevangenis en is veroordeeld tot de strop. Omdat echter het vroegere Beiaard-hoofd geheel vermolmd is en een Blijde Intrede van hertog Jan Zonder Vrees voor de deur staat, moet er snel een nieuw hoofd komen. Lieven wordt verzocht daarvoor te zorgen en als beloning zal zijn lichaam dan na zijn terechtstelling niet aan de galg blijven bungelen, maar in gewijde grond worden begraven. Lieven ziet zijn kans en bedingt dat hij best zon Beiaardkop wil beitelen, maar dan in ruil voor zijn vrijheid. Hij krijgt zijn zin en wordt na zijn vrijlating een voorbeeldig burger. Maar sommigen beweren, dat hem toch eerst nog de ogen worden uitgestoken, opdat hij nooit meer een tweede identiek kunstwerk zal kunnen maken ...
Zoals wij reeds eerder op dit blog lieten verschijnen, had op 22 juni 1980 een internationale reuzenommegang plaats in de stad. Nog enkele beelden...
De reuzen Goliath, Mars en Indiaan. De dragers: vlnr. Marc Warnier, Eddy Van Iersel, Jean-Pierre Buggenhout, Frans Buggenhout, Albert De Wolf, François Waterschoot, Emiel De Weese, Charel Pouillard, Jozef Raman en Jean Pouilard. De agenten zijn Florent De Potter (links) en Isidoor Van Vlemmeren (rechts). Kinderen met de naamplaten: de zoon van E. De Weese (Goliath), zoontje van F. Waterschoot (Mars) en Linda Raman dochter van Jozef (Indiaan). (aanvullingen: Patrick de Wolf)
De cover van de brochure die werd uitgegeven t.g.v. de Internationale Reuzenommegang.
6 september 1956 Begin van het schooljaar in het K.A.
Leraars A. De Vos (links) en G. Boone tussen de leerlingen.
Te herkennen: Eddy De Sitter (met sjaal, L van De Vos ), Freddy Peetermans (met pet, links van G. Boone), Henri De Roover (met studentenpet), Jean De Bruyn (uiterst R).
"KONINCKLYKE ACADEMIE VOOR SCHOONE KUNSTEN" - Dijkstraat 91.
In 1800 wordt in Dendermonde een Tekenschool gesticht door vier kunstenaars: goudsmid Jan Vandevelde, schilder Alexander Deswert en de architecten Rudolf Dufour en Jan Van Hoonacker. Hun initiatief wordt gesteund door kunstliefhebber Antoon Parmentier. Ze starten boven café Alcazar aan de Grote Markt. Dan heb je uiteraard meteen veel volk bij de hand, maar of daar grote kunst van komt? Ze verhuizen met hun lessen naar de Dijkstraat, waar stadsarchitect Fernand De Ruddere na 1914 voor deze waarachtige kunsttempel zorgt.
Marc BEECKMAN Marc BOGAERT Rudy BOON Paul BRAECKMANS Marc BUGGENHOUT Omer COPEJANS Daniël DE BOCK Albert DE CLIPPEL Luc DE CLIPPEL Rudy DE GEYTER Frank DE KLERCK Peter DE SWAEF Johan GEUBELS Patrick GLORIE Pierre HIEL Luc MOENS René MOORGAT Martin OPALVENS Kamiel PHILIPS Alex SCHUDDINCK André TASSIN - Luc TROCH John VAN CAUTER Jozef VAN DAMME - Frank VAN DEN ABBEELE Luc VAN DEN BERGHE Guy VAN DEN BRANDEN François VAN DE VELDE Walter VAN ISRAEL René VERMEULEN Walter VERSTRAETEN Rudy VINCK Patrick WARNIER Marcel WAUTERS
Leraar onbekend
Schooljaar 1962-63 - 4de leerjaar A van het K.A.
rudy bijl alex breckpot - marc buydts leslie coosemans hans dauwe Fernand de donder roger de vries zenon fol hugo geussens jan hermans André LEMAHIEU benoni michiels leo penninger - carlos siau luc smekens rony staelens ivan tilley luc triempont marc van de voorde henri van handenhove clement van hove rudy waterschoot Walt WINDEY
Leraar A. van der stricht
Schooljaar 1962-63 - 5de leerjaar C van het K.A.
Voorste rij (v.l.n.r.): Freddy VAN GAEVER Leo COLLAERT Paul DE BOCK Luc VAN HECKE
2de rij: Guy Kerremans Eddy FRAIPONT Michel DE MEYER Leo GOEDGEZELSCHAP Jean-Louis DE PROFT
3de rij: Robert DE MUNCK Leo CASSIMON François DE MEESTER Eddy MEERSMAN
4de rij: Paul HERSSENS Maurits DE POTTER Robert BROOTHAERTS Armand GOOSSENS Rudy VANDEN BRANDE
Laatste rij: François VAN ROSSEM Ludwig MEYSMANYvan RAES - Rony VANDER HENST
Niet op de foto: Freddy DE MEY Willy MATTHIJS Etienne VAN BOTERDAEL Gino VAN GASSE
Leraar E. DE SMET
Schooljaar 1962-63 - VIde Latijn van het K.A.
wim abbeloos guido bieseman Yves Bogaerts eddy bosman luc coppieters eddy christiaens karel croket roger De greef françois de leeuw eddy De Vel hubert de visscher gentil dossche georges ertzinger - luc hermans marc herssens roland heyvaerts andré marivoet rudy matthijs erik troch marc verhofstadt- johny vermeir harry Woods
Leraar E. HEUNINCKX
Schooljaar 1962-63 - VIde moderne A van het K.A.
alfons blommaert luc bosman hugo christiaens - daniël de potter eugeen de ridder andré de vos alberic eeckeman franky ferket etienne heyvaert willy lissens mario mertens hubert meuleman raymond michiels eric michta Jean-Pierre peelman leo pissens gerry van den bossche freddy van den steen fabien van de velde françois van eycken willy van hoey - christian van lierde freddy van steen rudi verdickt
September 1967 Afscheid in het Volkshuis van Frans Janssens, gewestelijk ABVV-secretaris van de metaalbewerkers
Schreef Constant Arijs, die hem als secretaris opvolgde: Op 1.6.1966 besloot Frans Janssens wegens gezondheidsredenen op vervroegd pensioen te gaan. Dit was als een donderslag bij heldere hemel. Niemand kon dit aannemen, vermits kd. Janssens met zijn jarenlange aktiviteit voor meerdere centrales een zulkdanig begrip geworden was in het gewest, dat men hem met de syndikale beweging vereenzelvigd had. Een getrouw beeld ophangen is quasi onmogelijk, evenals een opsomming zijner tussenkomsten op elk vlak
September
Aloïs De Maeght overhandigt aan Frans Janssens een van de vele geschenken.
Zittend: Aimé Canipel, provinciaal secretaris van de C.M.B.
Zo luidde de vroegere naam van deze Vlasmarkt. Vanaf 1295 staat hier op de plaats van Prudens geboortehuis het Koornhuis. In de middeleeuwen hebben steden aan grote waterwegen de voor handelaars onhebbelijke gewoonte om op de verkoop van levensbelangrijke producten bepaalde rechten uit te oefenen. Zo is een handelaar die in Dendermonde graan op de markt wil brengen, verplicht zijn partij eerst op te slaan in het Koornhuis. Daardoor kan de stad gemakkelijker controle uitoefenen op de hoeveelheid en de kwaliteit van dat graan en er accijns over innen. Bovendien is er op deze manier steeds een voorraad graan binnen de muren, om bij een belegering of misoogst hongersnood te voorkomen. Ook kan de prijs van het brood in zulke omstandigheden redelijk stabiel worden gehouden, wat opstanden van de bevolking voorkomt.
Als begin 15de eeuw door de zieltogende wolnijverheid de lakenhal op de Grote Markt veel te ruim is geworden, wordt een deel daarvan ingericht als Coorenhuys en komt hier het Oud Koornhuys leeg te staan. Een burger kan het kopen, laat het afbreken en zorgt ervoor dat Van Duyse een geboortehuis krijgt.
Op de Koornaard wordt dan voortaan elke maandag markt gehouden, waar boter, fruit, hout en vooral vlas wordt verkocht, waardoor de naam van het plein zich aanpast aan de activiteit.
In de oude naam Koornaard duidt aard op een aanlegplaats, in ons geval langs de Dender, waar het graan wordt gelost. Jammer genoeg is die activiteit verdwenen, want het zou natuurlijk voor de toerist een aardige attractie zijn geweest.
Schooljaar 1964-65 - Vde middelbaar C van het Koninklijk Lyceum
Optie Latijn:
Godelieve HEIRBAUT Christiane LAUREYS
Optie moderne:
Myriam BRAL Cécile COLLIER Nicole DE BRUYNE Linda DE COEYERE Agnes DURINCK Henriette HIEL Maria HOUWELIJCKX Rosa JANSEGERS Eva KELBOUT - Clementine ROBBRECHT Agnes SCHOLLIERS Rozanne SEGHERS Vera STAELENS Maryse VAN DER STRICHT Odette VAN VOSSOLE Erna VAN ZANDE Marleen VERLAECKT
Schooljaar 1964-65 - IIIde wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Maria BLOCK Jeannine CASSIMON Maria DE SMET - Rita GOOSSENS Alberte VAN DAMME Frieda VAN DEN BOSSCHE Christ. VAN DER STRAETEN Annie VAN KERCKHOVEN Sonja VEYT
Lerares L. VAN LIEFFERINGE (?)
Schooljaar 1964-65 - IIIde economische van het Koninklijk Lyceum
1ste rij (v.l.n.r.): Jenny VAN ELZEN - Oriana HOLVOET Sonja FLIPS Yvette DE MAN - Thérèse MATHIEU
2de rij: Arlette STASSIJNS Danny VAN HECKE Erna DIERICKX - Yolande DE NIL Lorraine DE VOS Christiane VAN DEN EYNDE
4de rij: Jeanine HOFMAN Nicole VAN BELLE M.-J. VAN HOEYMISSEN Angèle DE BACKER Godelieve VAN NUFFEL Edith RINGOET
Laatste rij: Sonja DE BEULE (?) Annie KOEK (?) - Rita VAN GAVER Monique MESTAG
Lerares M. DE BOCK-JENNES
Schooljaar 1964-65 - IIde wetenschappen van het Koninklijk Lyceum
Arlette DE SMEDT Denise HEYVAERT Rita VAN STICHEL Lutgarde VERTONGEN Magda WILLEMS
Lerares M. DE BOCK-JENNES
1964-65 - Iste economische & wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
1ste rij (v.l.n.r.): Denise MERCKX (ec.) Annie ROGGEMAN (ec.) Nicole SICCARD (wet. B) Diane DE GRAUWE (wet. B)
2de rij: Rita HEYVAERT (ec.) Anny MESTAG (ec.) Nicole HEYVAERTS (wet. B) Maryse GEUBELS (ec.)
3de rij: Anna VERHELST (wet. B.) Maria DHOOGH (wet. B) Dora DAUWE (ec.) Lutgarde RINGOOT (wet. B)
4de rij: Hilda DE GEYTER (ec.) Viviane NELIS (ec.)
5de rij: Diane VAN LANGENHOVE (wet. B) Lydia VAN DE MEERSSCHE (wet. B)
Afwezig: Marie-Jeanne GEUSSENS (ec.) Christiane VAN DER SYPT (wet. B) Ingrid WAUMAN (ec.)
Lerares M. DE BOCK-JENNES
Schooljaar 1964-65 - Iste wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Diane DE GRAUWE Maria DHOOGH Nicole HEYVAERTS Lutgarde RINGOOT Nicole SICCARD - Lydia VAN DE MEERSSCHE Christiane VAN DER SYPT Diane VAN LANGENHOVE Jeannine VERHELST
Vooreerst wil ik eenieder bedanken die regelmatig een bezoekje brengt aan dit blog. Niks is ons teveel om dagelijks enkele items online te plaatsen. De vele positieve reacties die we mogen ontvangen zijn alvast een stimulans om zeker verder te doen.
Toch willen wij even vragen of u misschien even de tijd kan maken om eens in de fotodozen en albums te gaan kijken of u soms niet beschikt over geschikt fotomateriaal. Wij denken aan allerlei feesten (jubilea buurtfeesten verenigingsfeesten e.d.m.). Fotomateriaal van muziekverenigingen die onze stad in het verleden kende, toneelverenigingen, sportverenigingen, en noem maar op.
Kortom, alles wat ook maar iets met Dendermonde te maken heeft is welkom, én enkel en alleen op die manier kunnen we de toekomst van ons blog garanderen.
Inscannen en doorsturen met eventueel de nodige informatie is zowat de boodschap! Indien u niet in de mogelijkheid bent om fotos te scannen, kan u ons steeds contacteren via mail jpmc@skynet.be of via 0477/42.80.73. Wanneer u fotomateriaal ter beschikking stelt om bij ons te worden gescand, ontvangt u een uitleenbewijs en na een drietal dagen is het uitgeleende materiaal opnieuw in uw bezit.
Wij hopen via deze oproep op enige medewerking te mogen rekenen! Onze welgemeende dank bij voorbaat!
Ongeveer op deze plaats resten er in de 13de eeuw wat gebouwen van de eerste Cisterciënzerinnenabdij. Die is door Machteld I, vrouwe van Dendermonde, in 1223 opgericht met als basis een door haar in reeds in 1214 gesticht gasthuis voor arme pelgrims en hulpbehoevende burgers. Wanneer die abdij waarover zo meteen meer in 1228 naar elders verhuist, worden deze gebouwen ingenomen door vrome reclusen, gewone alleenstaande vrouwen die bijeen gaan wonen omdat zulks veiliger is in een gemeenschap waar niet gehuwde vrouwen met een scheef oog worden bekeken. Een vrouwenoverschot is echter ten tijde van de Kruistochten in veel Europese steden niet ongewoon. Vrouwe Machteld II maakt er in 1259 dan maar meteen een echt begijnhof van. Tussen 1288 en 1295 verhuist een deel van deze begijnen naar een nieuw hof aan de Brusselsestraat, de achterblijfsters noemen zich voortaan kluizenaressen en hun woongebied 'De Grote Kluis'. Ze houden stand tot het eind van de 16de eeuw, waarna de gebouwen meer dan een halve eeuw leeg blijven staan, totdat er met een legaat van Hilduard dHaens, pastoor van de Sint-Gilliskerk, een onderkomen voor oude vrouwen wordt gesticht. Een paar jaar later, in 1663, maakt Anne Puttemans daar een Maricolenklooster van, dat tot aan de Franse tijd blijft bestaan.
Alle kloosterordes worden door deze revolutionairen opgeheven en zij gaan in deze kloostergebouwen voortaan zwakzinnigen onderbrengen, dus een zothuis, want aan echte psychiatrie wordt in die dagen nog niet gedaan.
Wanneer die Fransen na de Slag bij Waterloo (1815) weer spoorslags verdwijnen, komen de nonnen terug en nemen het bestuur van de krankzinnigeninstelling over. Ze bouwen zelfs tussen 1863 en 1865 een volledig nieuwe inrichting die gebouwen zie je nu maar ze gaan die nooit gebruiken, omdat ze ongeveer tezelfdertijd besluiten hun psychiatrische instelling naar het dorp Lede nabij Aalst te verhuizen. De Belgische Staat koopt de panden in 1867 over en maakt er een Krijgshospitaal van. Dat is dus de fase die volgt op collectieve waanzin. Vandaag worden ze gebruikt als school, dat is dan de voorafgaande eerste fase, waarbij je nooit zeker bent welke kant het later op zal gaan
Schooljaar 1962-63 - Iste Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde & wetenschappen A & wetenschappen B van het K.A.
Latijn-Grieks:
Magda COOREMAN Willy LAMMENS - Jozef MOERMAN Huguette VAN GOETHEM Marcel VERHELST
Latijn-wiskunde:
Ivo COLLIER Jan DE NEEF Paul SCHATTEMAN Johnny VAN DEN ABBEELE
Wetenschappen A:
Erik BEECKMAN Pierre DE NEEF - Pierre HEYMANS Christiane JACOB Leon PETS Ludo VAN DEN BROECK Eddy VAN HOVE Helmut VERSCHAFFEL Jan WAUTERS
Wetenschappen B:
Willy CAYET - André DALEMANS Frans DE BEULE Pierre DE CLERCQ Rolande DE COSTER Ides DE TROCH Nicole DE VISSCHER Diane DHOEYE Jessy MOERNAUT Guido VAN DEN BOSSCHE Willy VAN MALDER Frans VAN NUFFEL Jacques VERRIET
Leraar F. VAN HERTERIJCK
Schooljaar 1962-63 - Iste economische van het K.A.
Voorste rij(v.l.n.r.): jacqueline huygens Rita DE DONCKER Yvette Stassyns Paula DE KEYSER
2de rij: André DAELEMANS (?) norbert de saeger Gaspar RASSCHAERT Marcel WANDELSECK
4de rij: patrick heirwegh werner de vreese Remi heyvaert John VERLEYEN Henri VAN BAELEN etienne frulleux
5de rij: Hendrik Van hamme - harry DE KINDER
LeraarA. VAN DOORNE
Schooljaar 1962-63 - 2de & 3de jaar van de kindertuin wijk Donckstraat van het Koninklijk Lyceum (vanaf 1962-63 Koninklijk Lyceum, ondanks Rijksmiddelbare School onderaan de foto)
2de jaar:
Myriam DE DONDER Chantal DE WINTER Patrick MARTENS Sonja MICHIELS Wim SCHOONJANS Marianne TRIEMPONT Helga VANDERGUCHT
3de jaar:
Heidi BRANTS Luc DE DONDER Chris DE POTTER Danielle DE VOS Peter MERCKX Dirk PIETERS Frans SMEKENS
Lerares A. VAN CAUWENBERG-VERCAMMEN
Schooljaar 1962-63 - 1ste leerjaar A van het Koninklijk Lyceum
Suzanne BEECKMAN - Arlette BOGAERT Françoise CHAVATTE Ivette DE PETTER - Graziëlla DE ROS Karine DE SMEDT Sonia DE VILDER Lea LEYS - Veerle MERCKX Gisèle MOENS Marie-Anne MOORTGAT - Charlitta MOREL Godelieve SANTY - Dany VAN HOEYMISSEN Michèle VAN ONSEM Greta VERMEIREN
Lerares J. BOMBAY-WATERSCHOOT
Schooljaar 1962-63 - 1ste leerjaar B van het Koninklijk Lyceum
Lieve BURSSENS Rita DE BLENDE - Arlette DE DONDER Yvette DE DONDER - Beatrice DE JONGHE Viviane DE WILDE - Mireille FOL Hilde GLAZEMAKERS Marleen LAMMENS Marianne MESKENS - Martine MULDER - Nicole MOENS Betty TEMMERMAN Marleen VAN DEN ABEELE Nancy VERHOFSTADT - Grace VERWILGHEN
'Intra-muros' beelden van de gebouwen van het Koninklijk Lyceum. We gebruiken deze benaming omdat de school onder deze noemer het best gekend is. Ook hieraan zullen velen mooie herinneringen beleven...
In 'De Zondag' van afgelopen weekend verscheen een artikel omtrent een boek dat onlangs is verschenen over de BSD... De Belgische Strijdkrachten in Duitsland... Dit bracht mij op het idee om u eraan te herinneren dat wellicht velen onder jullie, Dendermondenaars, nog fotomateriaal moeten bezitten van de tijd dat de legerdienst werd volbracht, zij het dan al dan niet in Duitsland. Inscannen en doorsturen zou ik zeggen! We plaatsen de foto's met veel plezier op ons blog (als het uiteraard vooral om bewoners van onze stad gaat).
We laten u graag de informatie omtrent het boek even geworden:
"Wij, BSD'ers"
Jan Backx
Het menselijk verhaal van onze legergemeenschap op Duitse bodem ...
Bijna zestig jaar lang leefden er op Duits grondgebied honderdduizenden Belgen in een kunstmatige wereld: de BSD, de 'Belgische Strijdkrachten in Duitsland'. BSD betekende veel meer dan alleen maar tanks, kanonnen en ander wapentuig: er zat ook een menselijk verhaal aan vast. Hoe hebben al die mensen de BSD ervaren? Hoe was het om te leven in onze 'tiende provincie', waar het militaire kastensysteem in alles zeer nadrukkelijk aanwezig was?
In dit boek komen de échte BSD-mensen, ontdaan van hun eventuele sterren en strepen, voor het eerst ongedwongen aan het woord.
In 1901 zorgt het Weldadigheidsbureel (stedelijke bijstand voor de armere bevolking) voor het bouwen van een straatbeluik met twee rijen van in totaal 32 arbeiderswoningen in dit doodlopende straatje. Ook hier zorgde een pomp voor drinkwater ten behoeve van alle gezinnen. Deze huizen bleven gespaard in de Eerste Wereldoorlog.
Net als bij begijnhoven spreken we over straat- en pleinbeluiken.
Enkele 'intra-muros' afbeeldingen van de RITO gebouwen (1992). Wellicht zullen deze gebouwen geen lang bestaan meer beschoren zijn. De foto's laten velen onder ons even "nagenieten" van de vele schoolmomenten...
Schooljaar 1964-65 - 2de jaar van de kindertuin van het Koninklijk Lyceum
(In het palmares worden er 24 leerlingen vermeld, maar op de foto staan duidelijk minder kleuters.)
Suzy ADRIAENSSENS Katia BEUKENHORST Inez CARELS Frans DE DECKER Agnes DE GENDT Jörgen DE RIDDER Stanny DE SWAEF Anne DE TROG Noëlla DE WEIDT Gert GODIN Raf GOOSSENS Georges KLERDAN Carinne LEYS Linda MARTENS Christine MOENS Patrick PAUWELS Claude-Jean ROUGES Linda VAN DAMME Daisy VAN DEN ABBEELE Ingrid VAN DER JEUGD Cindy VAN DER MEERSCHE Robert VAN LANGENHOVE Dirk VERELST Christiane VERMEIREN
Lerares M. VAN CAUSBROECK
Schooljaar 1964-65 - 3de leerjaar B van het Koninklijk Lyceum
Deze foto toont ons leden van een kaatsclub uit de stad. Weet soms iemand meer omtrent deze foto? Herkent u mensen op de foto? Laat het ons weten via mail.
We ontvingen een reactie van Louis Scholliers in verband met deze foto. Hij is van mening, en ik moet deze volledig delen, dat de persoon bovenaan links Jean Willems is. Ook Pierre (Pierke) Peersman staat hoogstwaarschijnlijk op deze foto.
We ontvingen een reactie van vsphilemon@skynet.be: De speler onderaan rechts was mijn peter: Georges VAN STICHEL We ontvingen een reactie van Robby Peersman: Pierre (Pirke) Peersman staat bovenaan in het midden.
Er wordt verondersteld dat deze foto werd genomen t.g.v. een uitstap met klanten van het café van Clemme De Blieck (wij vermoeden dat deze vooraan op de foto staat - met bril). Het café was gevestigd op de hoek van de Kerkstraat en de Beurzestraat. Jaartal onbekend. Uiterst rechts zien we Mathilde Verhas.
Een reactie van Jozef Hermans: De man uiterst links op de foto is waarschijnlijk Pier(re) De Man, schoonzoon van Mathilde Verhas.
Tussen 1860 en 83 wordt op een terrein van ruim 1 ha een gevangenis gebouwd van het toen voor Europa zeer vooruitstrevende Pennsylvania model: vanuit een centrale ruimte vertrekken lange vleugels waarin de cellen zijn ondergebracht. Zo kunnen ze beter worden gecontroleerd. De voornaamste nieuwigheid is echter, dat de gevangenen in stille afzondering worden gehouden. Ze worden wel gezamenlijk gelucht op de binnenplaatsen tussen de cellen, maar ze worden niet langer tot arbeid gedwongen. Vroeger werden gevangenen vaak tewerkgesteld ten behoeve van industriëlen, die dan voor hun onderhoud moesten instaan. Dat laatste liet dan wel eens te wensen over. Bij een gevangenis van het type als hier in Dendermonde wordt over Pennsylvania-systeem gesproken, omdat dit model voor het eerst in 1829 is gebouwd in de stad Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De Belgische ex-politieke gevangene Eduard Ducpetiaux leert het systeem als banneling in Amerika kennen en introduceert het bij ons, als hij zelf hoofd van het Belgische gevangeniswezen is geworden midden 19de eeuw. Ook hier is België de voorloper, waarnaar andere Europese staten komen kijken.
Vandaag hebben we weer een iets andere kijk op het onttrekken van mensen aan de samenleving en dus zijn er plannen voor een hypermoderne nieuwe strafinrichting op wat nu nog een brok groen platteland is tussen Dendermonde en fusiegemeente Sint-Gillis. Wie ginds gaat kijken, zal meteen merken dat de huidige bewoners van dat gebied niet op de komst van onvrijen zitten te wachten. Er hangen zwarte vlaggen en je leest achter menig venster: Geen gevang in onze groene long. Zal de Madonna van Zwyveke, die daar haar kapel heeft, een pleidooi kunnen houden bij het Allerhoogste Beroep?
De huidige Dendermondse gevangenis is momenteel vooral bekend om haar ontsnappingen. Maar zei men in de middeleeuwen niet reeds: stadslucht maakt vrij?
23 mei 1948 - Onthulling van het monument ter ere van de gesneuvelde oud-leerlingen van de Rijksmiddelbare Scholen
Toen de directie van de Rijksmiddelbare Scholen haar gesneuvelde oud-leerlingen wou huldigen met een gedenkteken, ging de opdracht naar Macken.
Macken was tekenleraar aan de RMJS van Dendermonde en werd door de Duitsers aangehouden op 19 mei 1943.
Hij verbleef in vele gevangenissen en werd tenslotte als politieke gevangene opgesloten in het concentratiekamp Sachsenhausen bij het Oost-Duitse Oranienburg.
Het monument, eerst nog in de oude gebouwen aan het Heldenplein, werd na de bouw van het Atheneum overgebracht aan de kant van de huidige Geldroplaan.
Schooljaar 1961-62 - 1ste & 2de leerjaar wijkschool Keur van het K.A.
1ste leerjaar:
Sonja AUDENAERT Erik BRAEM Leon DE KORTE Jan VAN DEN VEKENS Linda VAN DE PERRE Eddie VAN DER JEUGHT Lionel VAN ROSSEM - Nadine VAN STICHEL
2de leerjaar:
Andrea BARO - Roger CARNIER Daniël DE PROFT Jozef KLERDAN Jean PETS Mireille SIAU François VAN OUDENHOVE Marie-Jeanne VAN OUDENHOVE Greta VAN WIELE Myriam VERHAS
Lerares D. BOMHALS-RUYTHOOREN
Schooljaar 1961-62 - 1ste leerjaar van het K.A.
Rudy BOON Paul BRAECKMANS Marc BUGGENHOUT Daniël DE BOCK Albert DE CLIPPEL - Luc DE CLIPPEL Rudy DE GEYTER Jacques DEKERF - Walter DE POTTER - Frans DE RIDDER - Marcel DE SMET - Johan GEUBELS Patrick GLORIE Pierre HIEL Luc MOENS René MOORTGAT Martin OPALVENS Kamiel PHILIPS Christian PLAS Alex SCHUDDINCK John VAN CAUTER - Frank VAN DEN ABBEELE Luc VAN DEN BERGHE François VAN DE VELDE Walter VERSTRAETEN Rudy VINCK Patrick WARNIER Marcel WAUTERS
Lerares F. MAES-SCHOONBAERT
Schooljaar1961-62 - 3de leerjaar A van het K.A.
Roger BARRIE Pierre BEECKMAN Rudy BIJL Tonny BOGAERT Alfons DE BOCK Leo DE POTTER Roger DE VRIES Zénon FOL Ronald GOOSSENS Jean-Pierre GRYSON Jan HERMANS Jean HEUNINCK - Marc Marissen Johan MERCKX Leo PENNINGER Aimé POPPE Rony STAELENS Patrick TAS Ivan TILLEY Hubert TRIEMPONT - rudy VAN DER HEYDEN Marc VAN Gyseghem Eric VAN WIELE - Guido VERSTREPEN Dirk VERTONGEN Rudy WATERSCHOOT Walt WINDEY
LeraarR. WILLEMAERS
Schooljaar1961-62 - 3de leerjaar B van het K.A.
Alex BRECKPOT Marc BUYDTS Leslie COOSEMANS Hans DAUWE Robert DE COSTER Fernand DE DONDER Jean-Pierre DE JONGHE Marc DE WOLF Hugo DIERICKX Hugo GEUSSENS Rudy GOOSSENS - Roger HUYGENS Julien MACHIELS Helmuth MICHELI Benoni MICHIELS Henri OPALFVENS Christian ROSSEEL Frank RUMES Carlos SIAU Michel SIAU Johny VAN DEN ABEELE Marc VAN DE VOORDE Leo VAN DIJCK Eddy VAN GEEL Marc VAN HERREWEGHE Clement VAN HOVE Georges VERMEIREN Frankie VERSTRAETEN André WATERSCHOOT
Leraar W. BERNAUW
Schooljaar1961-62 - 4de leerjaar A van het K.A.
1ste rij(v.l.n.r.): robert de munck william van gasse Hugo DE Potter claude holvoet Luc LERMYTTE Theo Caudron
2de rij: jean-louis de proft leo goedgezelschap freddy van gaever guido verhofstadt eddy van herck etienne van boterdael
3de rij: paul herssens etienne vergeylen paul de bock françois de meester karel de boeck maurice de potter
4de rij: Guy KERREMANS andré putteman jean-Pierre vermeulen Frank VAN DEN BERGH - André DECK
Bovenste rij: robert broothaers - christian de smedt yvan raes Luc Waterschoot Roger DE Braeckeleer - marc lYBAERT
Jaren 50 De Gemeenschappelijke Actie viert feest in de bovenzaal van het Volkshuis
Vooraan (vlnr): Staf Van Cauter (?), Jef Van De Voorde, Jef De Wilde, Frans Janssens, provinciaal secretaris BBTK Gustaaf Moring (?), Gaston Eeckhaudt, Pierre De Smedt, Jules De Pauw, Julien Godin, Maria Van Damme, echtgenote J. Godin
2de rij: X, X, X, Désiré Van De Voorde, X, Oscar De Hauwere, X, Theo Casteleyn, X, X, X, X, Armand Heymans, Irma Gerlo, Gustaaf François, echtgenote G. François, X, X, Jules Van Damme
Uit het gelegenheidsorkestje, opgericht in 1985 voor het schoolfeest ter gelegenheid van het Jaar van de Muziek, groeide een compleet harmonieorkest onder de naam STUKAD (Studenten Koninklijk Atheneum Dendermonde). Het eerste concert o.l.v. muziekleraar Sylveer Ongenae, werd gegeven op 22 juni 1985.
STUKAD zal blijven bestaan tot 2003, maar de formatie Old Stukad Boys - oud-muzikanten van Jeugd en STUKAD, muzikale oud-leraars, oud-leerlingen en sympathisanten - doet nog verder.
Uiterst links Dirk Van Belle, die vanaf 1999 tot 2003 dirigent Sylveer Ongenae zal opvolgen
Vooraan in het midden Gustaaf Van Den Abbeele en R van hem Luc Dhaen
Jaren 80 - Stukad
Op de foto herkennen we Fred Cooreman, Sylveer Ongenae (dirigent, bovenste rij, uiterst R), Dirk Van Belle, Gustaaf Van Den Abbeele, Willy Van Laere, Annie Van Puyvelde, Louis Verhavert, Walter Veyt
29 mei 1959 Gewestelijke betoging n.a.v. een Nationale Strijddag, uitgeroepen door het A.B.V.V.
De deelnemers betoogden o.a. tegen de sluiting der bedrijven en tegen de enorme werkloosheid (circa 200.000 werklozen).
Ze betoogden voor een verhoging van de werkloosheidsvergoedingen (700 Bfr per week), voor een verhoging van de ziektesteun en voor kosteloze gezondheidszorgen.
29 mei 1959
De stoet, vertrokken op het Kerkplein in Sint-Gillis, kwam aan op de Grote Markt. De deelnemers luisterden er naar de toespraken van Marcel Van Driessche en Achiel Reintjens (foto).
Vooraan staan (vlnr) Alfons Goossens, Gustaaf Boeykens, Gaston Reyns en René Van Kenhove. Achter G. Reyns links herkennen we Robert De Vos, gewestelijk secretaris van het ACOD.
Piet BECKERS Roland CORNELIS - Freddy DAVID - Roger DE COCK Harry DE DONDER - Frans DE JONGHE - Norbert DE KINDER Louis DE MAYER - Freddy DE PRINS - Eddie DE SMEDT Adriaan DE WAELE Roland DIERICKX - Henri EECKHOUDT François GOOSSENS - Jean HEYNDRICKX Laurent MARIEN Willy MOREL Eddy OPALFVENS - Edmond RINGOOT Boudewijn VAN CAMPENHOUDT Eddy VAN CAUTEREN - Hubert VAN HECKE Marcel VAN LAERE
Leraar E. DE SMET
Schooljaar 1961-62 - 6de leerjaar B van het K.A.
Yves BOGAERTS Julien BOVIE Johnny CHINITOR Eddy CHRISTIAENS August COPPENS Erwin CREMERS Marcel DE BLIECK Hugo DE COSTER Daniël DE POTTER - Eugeen DE RIDDER André DE VOS Freddy HAENTJENS Luc HERMANS Mario MERTENS Raymond MICHIELS Hugo MORIAENS Jean OTTERMANS - August PELEMAN Robert RINGOOT Herman SMEKENS Marc VAN DE MEERSCH Fabien VAN DE VELDE Christian VAN LIERDE Clifton VAN STEEN Roland VERHEECKE Marc VERHOFSTADT
Leraar F. HOLBRECHT
Schooljaar1961-62 - VIde Latijn van het K.A.
theo christiaens noël colpin johan crombE frank de feyter gino de koker alfons de leeuw fritz de pessemier rudy de rijbel roger de smedt tony erpels pierre goossens rony goossens philip keppens victor keppens marc maes alain piret - gérard trap victor troch - Louis van den broeck victor van dijck paul van eetvelde andré van haver paul van haver marcel van hille - jan van hoezen johan van zele frans veldeman françois verleyen
leraarsJ. BOGAERTS(rechts) - E. HEUNINCKX
Schooljaar 1961-62 - VIde moderne B van het K.A.
hugo de backer - Guy de betue andré de bruyn erick de cock karel de donder - roland de meyer marc de smedt etienne ivens lucien jacobs willy jacops john kerremans luc mannaert- willy mathys freddy osselaer rudi peleman walter rumes alfons temmerman rudy van der meiren isidoor van laer - octaaf verheyden
Schooljaar1961-62 - Vde Latijn van het K.A.
Rij aan het venster(van onder naar boven en van links naar rechts):
Pierre Van De MeerscHE Marcel De Smedt Luc Wauters Rudolf de clercq rené
peremans guy de vos adolf jacobs eddy dauwe
Middenrij (van onder naar boven en van links naar rechts):
Robert Vermeersch eric buggenhout robert perdaens X - x herman de smedt
hugo de boodt patrick vincke
Linkerrij (van onder naar boven en van links naar rechts):
x pierre simon gabriel eggermont hugo van den bossche marc dauwe x
Zitten ook in de klas:Eddie AGa Leo COOREMAN Roger DE WIT - Eddy SEGERS
Je staat er in een verrassende binnentuin. Dit is niet wat Nederlanders een hofje noemen, maar een beluik. Bij een hofje, of op zn Vlaams 'een godshuis', gaat het over huisjes voor bejaarde of zieke mensen, die daar kunnen wonen dankzij een weldoener of als lid van een gilde of ambacht. Een beluik, soms ook fortje genoemd, is een verzameling huisjes waar arbeidersgezinnen een onderkomen vinden, vaak verbonden aan een nabije fabriek. In dit geval ging het om het bedrijf van Judocus Goris-De Zeeuw, een handelaar in koloniale waren, die ook een eigen zoutziederij aan de Beurzestraat bezat. Hij liet deze huisjes bouwen in 1888. Ze werden recentelijk gerenoveerd door een particuliere eigenaar.
Wat nu aangenaam oogt, zo midden in de stad, was destijds minder ideaal. Doorgaans waren beluiken behoorlijk overbevolkt, doordat de gezinnen nogal wat kinderen hadden. In de huisjes ontbrak elk sanitair, dat was gemeenschappelijk voor alle bewoners ergens in een apart hokje ondergebracht. Ook voor water moest iedereen naar een centraal opgestelde pomp. Dit beluik is mooi bewaard. In de parallel met de Lindanusstraat lopende Sint-Jacobsstraat, staat nog achter een bakstenen doorgang een rij huisjes tussen het onkruid te verkommeren.
Omdat veel beluiken werden aangelegd in tuinen van iets beter behuisde burgers, zijn ze grotendeels weer verdwenen zodra de huisvesting voor arbeiders erop vooruit ging.
Vaak hoort men '15 november is de dag van de dynastie'. Dit is niet helemaal juist! "Dag van de Dynastie" is verouderde terminologie. Het moet zijn: dag van het koningschap. Enkel tijdens het korte regentschap van Prins Karel heette 15 november 'dag van de Dynastie'. Het is allemaal met Leopold II begonnen. In 1866 wou die zijn naamdag wat luister bijzetten. 15 november, feestdag van de Heilige Leopold de Goede, zou vanaf toen het feest van het koningschap heten (15 november is niet alleen de dag van de Heilige Leopold. Er worden nog wel meer heiligen gevierd op 15 november). Na koning Leopold volgt koning Albert en de dag van het koningschap verhuist logischerwijs naar 26 november, naamdag van de Heilige Albert van Haigerloch. In 1912 overlijdt de moeder van koning Albert en de koninklijke feestdag gaat weer naar 15 november. Voor eventjes maar, want kardinaal Mercier vindt het maar niks: én feesten op 11 november, wapenstilstand, én op 15 november, dat is van het goede teveel. Dus het koningsfeest verhuist opnieuw naar 26 november. In 1933 beklimt Leopold III de troon. Feest van het koningschap opnieuw op 15 november. En toen in 1951 Boudewijn koning werd bleef de datum ongewijzigd. In onze stad wordt ter gelegenheid van deze dag een plechtig Te Deum gehouden in de O-L-Vrouwekerk om 11 uur waaraan de rechterlijke, burgerlijke en militaire overheden deelnemen.
Schooljaar 1961-62 - IVde Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde van het K.A.
Voorste rij(v.l.n.r.): Frank HOFFMAN (Lat.-Gr.) Dirk VERBEELEN (Lat.-wisk.) Roger VAN KEER (Lat.-wisk.) Antoine DE DECKER (Lat.-Gr.) Edwin ALBERTY (Lat.-wisk.)
2de rij: Alexis DE BACKER (Lat.-wisk.) Eduard CROMBIE (Lat.-Gr.) Rony COEKAERTS (Lat.-wisk.) Etienne VAN DER MEEREN (Lat.-Gr.) Henri DE ROOVER (Lat.-Gr.)
3de rij: Rudi VAN DEN EEDE (Lat.-wisk.) Jan DAUWE (Lat.-Gr.) Freddy VAN CAUTER (Lat.-wisk.)
Roger Troch (Lat.-wisk.)
4de rij: Willy MEULENBROECK (Lat.-wisk.) Michel DE COCK (Lat.-wisk.)
Leraar R. BRAECKMANS
Schooljaar 1961-62 - IIIde Latijn-Grieks & Latijn-wetenschappen van het K.A.
Voorste rij 1ste bank (v.l.n.r.): Gilbert VAN DEN BERGHE (Lat.-Gr.) - Johnny Colson (Lat.-Gr.)
Aan het venster 1ste bank: Myriam RAEMDONCK (Lat.-Gr.) Jessy SMET (Lat.-Gr.)
2de bank: Christine DE PESSEMIER (Lat.-Gr.) Greta VAN ROSSEM (Lat.-Gr.)
3de bank: Mark BAETE (Lat.-Gr.) Raoul VERHEYDEN (Lat.-wet.)
Lerares J. DE WETTE
Schooljaar 1961-62 - IVde moderne A van het K.A.
Banken links:
1ste rij: Carlos FIELD
2de rij (v.l.n.r.): Freddy DE MAN - Marc WARNIER
3de rij: Roland VELDEMAN Robert HUYGENS
4de rij: Willy COUSSEMENT - Norbert DE TAEYE
Banken middenrij:
1ste rij: Ferdy DE WOLF - Guy PHILIPS
2de rij: Martin NUYTS Jackie WAUTERS
3de rij: Rudi JOOS Hugo VEYT
4de rij: Joseph VAN DE WIELE André MOENS
5de rij: Ronny DELCART - Hector GEERAERT
Banken rechts:
1ste rij: Freddy DE BOCK - Marc VAN DEN EEDE
2de rij: Julien DAVER Roland PEETERS
3de rij: Ronny MATTHIJS - Octaaf DE VOS
4de rij: François TAS
5de rij: Erik VERWEIRE - Gerrit WACHTELAER
Lerares M. DE BOCK-JENNES
Schooljaar1961-1962 - IIde Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde & wetenschappen A van het K.A.
Latijn-Grieks:
hugo bogaert - magda cooreman - willy lammens jozef moerman - Huguette van goethem marcel verhelst
Latijn-wiskunde:
ivo collier jan de neef paul schatteman - johnny van den abbeele
Wetenschappen A:
andré baert erik beeckman - pierre de neef marc de vriese - pierre heymans leon pets eddy van damme françois van den berghe ludo van den broeck - eddy van hove tony van kerckhoven helmut verschaffel jan wauters
Gabriel BAUDEWIJN Hendrik BERNAERT Marcel DE DECKER Willy DE GELDER Gilbert DE LEEUW François DE VISSCHER Pierre FLORIJN Willy GOOSSENS - Maurice JANSSENS Pierre KEPPENS Gustaaf MAES - Hugo MOENS Jan ROBIJNS Hendrik ROELS Frans VAN DEN BOSSCHE Alfons VAN DOOREN Frans VAN GEERT Guido VAN GEYTE Willem VAN HOUT Frans VAN INGELGHEM Lucien VAN MIGERODE Louis VAN REGENMOORTER Pierre VAN STEEN François VAN STICHEL Raymond VERA Yvan WANGERMEE
Leraar J. VAN LIER
Schooljaar 1952-53 - IIIde Grieks-Latijn & Latijn-wiskunde & wetenschappen van het K.A.
Onderste rij (v.l.n.r.): Greta BOSMANS (Gr.-Lat.) Suzanne COOL (Gr.-Lat.) Vera CLAESSENS (Gr.-Lat.) r. VAN NIEUWENHUYSEN André THienpont (Gr.-Lat.) Julien DE SCHRIJVER (wet.) Luc GABRIELS (wet.) Gustaaf VAN DEN BOSSCHE (Gr.-Lat.)
2de rij: Pierre FRANCKAERT (Gr.-Lat.) Robert TAS (wet.) Guy ROELS (Gr.-Lat.) X Clement DE BEULE (wet.) Jan DE SAEGER (Gr.-Lat.) Robert VASTENAVONDT (Lat.-wisk.)
Bovenste rij: Raymond DE BOECK (wet.) Alfred MERTENS (wet.) François JOOS (wet.) François JACOBS (wet.) Georges TORFS (Lat.-wisk.)
Zitten ook in de klas: Pierre Lissens (wet.) Etienne VERSPECHT (wet.)
Schooljaar 1952-53 - IIIde economische van het K.A.
Marie-Thérèse BRACKE Angèle DE CLERCK Marcel DE COSTER Johan DE MUNCK Jozef DE PORTE Carla DEWAERHEID - Jozef DE WOLF Eric Heremans Théo JANSSENS Louis KEPPENS Karel MAES Iris MOENS Henri SCHELKENS - Louisette SMEKENS Léo SPELIERS Jan VAN BELLE Jozef VAN DEN BOSSCHE - A. VAN LANGENHOVE - Freddy VAN WINCKEL Marcel VEIREMAN - Gustaaf VELDEMAN Dina VERVAEKE Albert WILLEMS
Leraar J. VAN LIER
Schooljaar 1952-53 - Ies van het K.A.
Grieks-Latijn:
Frieda CLAESSENS Josephine COLLIER Willy DE LATHOUWER - Marianne VAN BEVEREN - Jeannine VAN DAMME - Guy WEYN
Latijn-wiskunde:
Willy Van Laere
Wetenschappen:
Georges DE KERPEL - Lambert DE VRIESE Etienne VAN BOVEN Louis VAN DEN BOSSCHE - Hendrik VERTONGEN
Economische:
Pierre BRUSSELMANS Gustaaf DE LAET - Jenny DE ROEP Luc DHAEN - Roger FORMESIJN Jean MAES - Julia SCHOLLIERS Jeanine VAN MEERVENNE
Leraar G. VAN ONSEM
Schooljaar 1952-53 - Meisjesleerlingen van het K.A.
VIde Latijn:Vera Bosmans Magda DAMAN
Vde Latijn: Chrispiana LOS Marie-Rose ROELS Elise VAN RANST
IVde Grieks-Latijn: Frederika VAN BEVEREN Jenny VAN KERCKHOVEN
IIIde Grieks-Latijn: Greta BOSMANS Vera CLAESSENS- Suzanne COOL
IIIde economische: Marie-Thérèse BRACKE Angèle DE CLERCK Carla DEWAERHEID Iris MOENS Louisette SMEKENS Dina VERVAECKE
IIde Grieks-Latijn: Nicole MAES
IIde economische: Hilda DE LOOSE - Angèle DEPRAETERE
Iste Grieks-Latijn: Frieda CLAESSENS Josephine COLLIER Marianne VAN BEVEREN Jeannine VAN DAMME
Iste economische: Jenny DE ROEP Julia SCHOLLIERS Jeanine VAN MEERVENNE
Ruim 300 ABVV-verkozenen en kandidaten van de laatste syndicale verkiezingen waren in het Koningshof samengekomen om de overwinning te vieren in aanwezigheid van Algemeen Nationaal Secretaris L. Major.
Dit is een overblijfsel uit 1822 van de Hollandse versterkingen, die na de val van Napoleon bij Waterloo in 1815 werden aangelegd. Die zijn na 1830 - het ontstaan van België - de hele 19de eeuw intact gebleven en vormden daardoor, zoals ook bij andere vestingsteden, een fikse hinderpaal om uit te groeien tot een modern Dendermonde. Pas in 1906 mogen ze van het Ministerie van Oorlog worden gesloopt. Dat gebeurt dan ook met de Gentse Poort, maar deze Brusselse Poort en wat verderop de Mechelse Poort blijven behouden. Dat kan, omdat hier doorsteken worden aangelegd, die van buiten Dendermonde komende wegen rechtstreeks laten aansluiten op straten binnen de stad.
Stel je het even voor: de brug achter deze binnenpoort loopt over een stuk vestinggracht, waardoor je op een eilandje in het water - een zogeheten ravelijn - komt, dat stevig ommuurd is. Je maakt daar een 90°-bocht naar rechts, om via een tweede poort en de daarachter liggende brug over het vestwater aan te sluiten op de Brusselse Steenweg buiten de stad. Legers konden zo nooit rechtstreeks zon stadspoort aanvallen of beschieten vanaf de hoofdweg. Om het allemaal nog wat moeilijker te maken, kan van de toen nog houten bruggen het gedeelte dat direct aansluit op de poorten worden opgehaald, dat waren valbruggen. De metalen rails aan weerszijden aan de binnenzijde van deze Brusselse Poort en de daarbij behorende katrollen, zijn onderdelen van het ophaalmechanisme. Zon valbrug hing langs de buitenzijde aan kettingen, die over wielen door de poortmuren heen lopen. Om bij het neerlaten de brug tegen te houden zonder daarvoor tien sterke mannen nodig te hebben, worden tegengewichten gebruikt. Dat helpt vooral wanneer een stevige wind vat op zon brugdek heeft. Dan wordt immers een snelle actie erg moeilijk, terwijl dat juist in noodsituaties van belang is. Maar zelfs met contra-gewichten blijft het moeilijk om zon zware valbrug geleidelijk te laten zakken, want eenmaal in beweging, versnelt zon brug spontaan. Daarom is hier een speciaal systeem toegepast. De rails waarover het tegengewicht loopt volgen een nauwkeurig berekend gebogen traject, waardoor er op elk moment een evenwicht is tussen het gewicht van de brug en het tegengewicht aan deze kant. Zo kan zon valbrug in elke stand worden stilgezet zonder extra kracht en ook heel geleidelijk en met geringe inspanning worden neergelaten. Het is een uitvinding uit 1734, die hier is toegepast en waar nog weinig voorbeelden van bestaan. Het hele systeem was destijds wel in aparte bijgebouwtjes geïnstalleerd, waardoor de poortdoorgang aan de stadszijde even smal was, als de brug over de gracht.
De poort zelf verschilt flink van de middeleeuwse constructies. Die hadden zware torens opzij en vaak een spits toelopende doorgang. Soms waren de torens uitgerust met kantelen, zoals we dat nog kunnen zien bij de Brusselse poort in Mechelen. Deze poort is echter neoklassiek, de bouwstijl die in de 19de eeuw voor overheidsgebouwen gebruikelijk is. Vrij rechttoe-rechtaan, zonder teveel franjes, alleen wat randen en hoekblokken als versiering. Wat je niet ziet is de baksteen, waaruit de poort in feite is opgebouwd. Je ziet wel de daarop gehechte witte zandsteen en blauwe hardsteen, allebei gerecupereerd van de afgebroken abdij van Affligem. Natuurlijk staat deze poort aanvankelijk niet zo eenzaam opgesteld, maar sluit links en rechts aan op een aarden vestingwal. De poort werd bewaakt en die wachters hadden een wachtlokaal, maar dat is bij de aanleg van de Leopold II-laan in de jaren 1930 verdwenen. De oorspronkelijke houten brug is een decennium later door een stenen vervangen.
Tussen 30 april 2001 en 4 februari 2003 heeft de Wilrijkse firma n.v. Verstraete en Vanhecke deze poort gerestaureerd naar een ontwerp van architectenbureau Van Severen.
De geschiedenis omtrent 'Het schieten naar schijf en wip' leert ons dat de stad in het verleden, naast de aloude schuttersgilden, een groot aantal schuttersverenigingen kende. Deze sport werd zowel beoefend naar de liggende als naar de staande wip. Ook het schieten naar schijven werd tot voor enkele jaren in stand gehouden.
Handboogmaatschappij 'Cupido' in 1969. We herkennen o.m. vlnr. Eugène Lambrecht (Den Bie), Louis Roef, Albert Van Der Jeught, Jan Willems, Marcel Willems en Alfred De Lentdecker, Arthur Van De Vondel,... Als lokaal koos de vereniging Café 'Onder Ons' in de Donckstraat beter gekend als 'bij Roef'. In 1985 hield de maatschappij op met bestaan. Wij ontvingen een reactie van dhr. Luc Mannaert: Uiterst links Jozef Van Damme (de meester).
Enkele leden van de schuttersvereniging 'Casinovrienden', gevestigd in de 'Casino' aan de Sint-Jorisgilde, beter bekend als 'de Roxy'.
Nationale Unie van Reserve-Onderofficieren van België - Regio Dendermonde (NURO). Deze vereniging werd opgericht in 1963. Er werd geschoten met het karabijn .22. Aanvankelijk werden de schietingen gehouden in de kazerne aan de Noordlaan. Later werden de schietingen gehouden in het lokaal Café 't Moleken aan de Franz Courtensstraat bij Rudolf Wachtelaar. Men beschikte er over een schietbaan van ongeveer 13 meter. In 1982 verloor 't Moleken zijn vergunning en werd noodgedwongen uitgeweken naar Fort I in de Winningstraat te Sint-Gillis. Op bovenstaande foto herkennen we o.m.: (bovenaan) Isidoor Van Der Straeten, Hendrik Spanoghe, François Franckaert, Eugène De Decker, Marc Macharis en Jozef Van Gucht. (onderaan) Jozef Gribbe, Jean Van Damme, Theo De Visscher, Henri Van Haudt.
Freddy ARBIJN Willy BARTH Pierre BEECKMAN John CLAESSENS Eddy CLEEMPUT Eddy CUEPERS Jozef DE LATTRE Robert DE MOL Hendrik DE PAU Roger DE POTTER Erik DHONDT Firmin DUPONT Alex GOOSSENS Jürgen GORUS Gilbert HUAU Patrick LAUWERS Leon PETS Norbert PIRON Roger SAERENS Harry SMET Willy TEMMERMAN Eddy VAN CAETER Alex VAN DER STRAETEN René VAN GOETHEM Pierre VAN NIMMEN Robert VAN OVERLOOP Roger VAN VOSSOLE Robert VERHOFSTADT
Leraar J. VAN DORSSELAER
Schooljaar 1952-53 - 3de leerjaar B van het K.A.
(foto John Verleyen)
Onderste rij (v.l.n.r.): Gustaaf VERLEYEN Edward DE DYN - Hugo WILLEMS leo mannaert jozef VAN DE WIELE X Roger BAECK Ivan VAN WEYENBERGH Etienne PIETERS
2de rij: Jean-Pierre VAN VLEMMEREN Paul DE COSTER Idès DE TROCH X Freddy DE NIL Etienne MAES willy CLAUS John VERLEYEN X
3de rij: jean VAN DE SOMPEL eddy MICHIELS freddy EECKHouDT X X X Gerard VAN GASSE Freddy VAN DEN DUNGEN Jaak GOETELEN (?)
Zitten ook in de klas: Henri BIJL Willy heirweg René SEGERS pierre triest - Freddy VAN DAMME - Klaus METELMANN*
Leraar W. BERNAUW
We ontvingen volgende reactie van Klaus Metelmann: Ik zat inderdaad in de klas van meester Bernauw tijdens het schooljaar 1952-53. Ik begon dit schooljaar na de kerstvakantie. *Een reactie van een andere bezoeker laat ons weten dat de derde van links op de onderste rij met zekerheid Hugo Willems is! Dus Klaus Metelmann blijft voorlopig toch een vraagteken...
Schooljaar 1952-53 - 4de leerjaar B van het K.A.
(foto Raf Hoorelbeke)
Paul AUDENAERT Willy AUDENAERT Gerrit BAECK Leopold BERCKMOES Raphael BIJL Serge CADRON Pierre CALLAERT Johny CAUDRON Remi CORNELIS Erich CREMERS Hugo DE BRUYNE Herman DE CUYPER Jozef DE LOOSE Lucien DHONDT Roland HERTOG Gilbert HEUVINCK Pierre HEYMANS Pascal MOENS - Henri OP DE LOCHT Jozef PIRON Gustaaf ROBBRECHT Bruno SacrE Guido SCHREYEN Gustaaf SEGERS Theo VAN CAUWENBERGHE Willem VAN DAMME - Fernand VAN DER JEUGHT Arthur VAN DE VONDEL Henri VAN GASSE Tony VAN KERCKHOVEN - Hendrik VAN LANDEGHEM Eddy VAN RILLAER
Leraar R. HOORELBEKE
Schooljaar 1952-53 - 6de leerjaar C van het K.A.
Zittend (v.l.n.r.): Arnold PENNINGER Wilfried GOOSSENS Maurice CLEEMPUT - Pierre BOON Paul VAN HUYNEGEM Julien VAN GUCHT Frans DE WOLF Roger DE RIDDER
2de rij: Jozef BAETENS - Ivan VERLEYEN - Jean BEECKMAN Willy DE BOODT - Fl. VAN DEN BERGHE Ghislain DE MEULENAER Karel VAN BEVEREN Jozef FLERACKERS X
Bovenste rij: Prosper VAN BIESEN Richard VERMEIR Florent CALBRECHT Jozef GOETHALS Eddy LENSSENS Fr. VAN DER VEKENS
Zitten ook in de klas: Roger BRACKE Roger DE RIDDER Emiel DE SOMER Marcel EECKHOUDT
Leraar O. VAN DEN BERGHE
Schooljaar 1952-53 - Vde moderne B van het K.A.
Zittend (v.l.n.r.): Willy GOEVAERTS François VAN DAMME X X Jan DE SMEDT Gaston BRACKE Roger UYTTERSPROT Pierre MOENS
2de rij: X X Felix PEELEMAN X Paul DE BOCK Louis VAN HOEY Gaston VAN DEN HOECKE - Léon DE GEYTER Alfred VLAEMINCK
3de rij: X - Willy DE MEDTS (?) Eduard VAN MEERVENNE Paul CORNELIS Robert VERDICKT Léon BRUSSELMANS Maurice VAN BELLE Jozef VAN BEVEREN Eduard LECOCQ
Bovenste rij: X - Marcel SAERENS (?) X X X Pierre VAN SAN X Alfons SANDERS
Zitten ook in de klas: Marcel AERNOUT Pierre BROOTHAERTS - Karel COLLIER Willy DE MEERLEER Frans DE RIDDER Etienne DE SMEDT Hubert HOFMANS René HOLBRECHT Jozef LEJON Léonard MATTHEYS Leopold SAMSON
Blijkbaar gunden de Dendermondenaren Marc De Bruyn niet echt alle eer en dus komt er in 1995 deze bronzen versie van het Ros Beiaard, ditmaal van Jan Demarets. Het initiatief gaat uit van Ronde Tafel 57, een serviceclub die nogal wat winst heeft gemaakt met een boek over De Dendermondse Schildersschool en met dat geld iets leuks voor de stad wil doen. Het 3,50 m hoge bronzen paard is geen lichtgewicht, 1500 kg schoon aan de haak. De witte sokkel van Balegemse zandsteen moet je zien als een offertafel en wie goed kijkt, ontdekt in de opengewerkte buik van het paard een kikker. Die kwaakt hier sinds zondag 17 december 1995 vanaf 18 uur.
De heemskinderen zitten op de paardenrug als gebronsde kerels. Het volledige verhaal krijg je straks, nu vertellen we alleen dat om de 10 jaar in Dendermonde een Ros Beiaardommegang uitgaat - de volgende in 2010 - waarin een evocatie wordt gegeven van episodes uit de lokale geschiedenis en het Vier Heemskinderen-verhaal. Met als sluitstuk van de stoet een aantal historische groepen, legendarische ommegangdieren als de Walvis en de Knaptanden, de drie Dendermondse reuzen Goliath, Mars en Indiaan en uiteindelijk het reusachtige Ros Beiaard. Dat 4,85 m hoge paard weegt maar liefst achthonderd kilo en wordt gedragen door twaalf pijnders, zoals in de middeleeuwen de havenarbeiders die de schepen losten werden genoemd. Uiteraard zitten er vier kinderen op Beiaard, maar bijzonder daaraan is, dat het vier broers moeten zijn, geboren uit dezelfde Dendermondse ouders en zonder dat er een meisje tussen die opeenvolgende geboorten zit. Steeds is het dan ook een spannend gebeuren, welk viertal wordt uitverkoren. Bij een vierde zwangerschap als er reeds drie jongens zijn geboren, wordt dan ook telkens de gedachte aan een heemskinderenkwartet alvast naar voren gebracht door de omgeving van het echtpaar.
Een honderdtal ABVV-militanten slaagden erin van ongeveer 6 uur s morgens tot 10 uur s avonds het station van Dendermonde voor de eerste maal in de geschiedenis volledig lam te leggen.
Te herkennen, Chris Moortgat, Jerry De Man en Robert De Vos.
We herkennen hier o.m. Rita Van Roy, Roger Van Hove en Louis ...
Schooljaar 1960-61 - 3de jaar B van de kindertuin van de RMMS
Philippe BOONE Anneke BROECKX Anneliese CASTELEYN Marcel CHARLITA - Myriam CHRISTIAENS Rita DE BLENDE Marcel DE SMEDT Armand EECKHOUDT Luc GOOSSENS Sonja HILLEWIG Vera LEYBAERT Lea LEYS Nicole MOENS José PERDAENS Kamiel PHILIPS Carine QUISQUATER Raoul SAERENS Sonja SMEKENS Erwinne SNEL Vera STILTEN Johny VAN CAUTEREN Ingrid VAN DE SOMPEL Marleen VAN DEN HAUWE Rony VAN DER STRAETEN Michèle VAN ONSEM Greta VERMEIRE François VERMEULEN Marc WILLEMS
Lerares L. VERSCHAFFEL
Schooljaar 1960-61 - 3de leerjaar B van de RMMS
Eliane BOGAERT Veerle BURSSENS - Danielle CALLEBAUT - Christiane DE CALUWE Rita DE DONDER - Marie-Josée DE PROFT Rita DE SMET - Jeannine DE VOS Monique DE VOS - Lynda DE WINNE - Eliane EECKHAUDT Jeannine GEERAERT Hélène HOPA - Jeannine LUTENS Liliane MATTHIJS - Jessy MERTENS - Annie MOORTGAT Liliane OPALFENS - Leentje RUMES - Greta SMEKENS Gisèle VAN CAUWENBERGHE - Marianne VAN DEN EYNDE Solange VAN GEEL - Flora VERBRUGGEN - Linda VERCAUTEREN Marijke VERMEIR
Lerares R. SPITTAELS
Schooljaar 1960-61 - 4de leerjaar A van de RMMS
Linda CASSIMAN Gisella CLAUS - Elza DE DEYN Marie-Jeanne DE WOLF Christiane DIERICK Agnes DURINCK Liliane FIERAIN Gisèle GLORIE Agnes HEYVAERTS Christine MOENS - Christiane MOORTGAT Irène PELEMAN Diane PHILIPS - Clementine ROBBRECHT - Marianne ROMBAUT Marita VAN DE MEERSCH Maryse VAN DER STRICHT Anita VAN HOEYMISSEN Monique VAN STICHEL Greta VAN UYTVANCK Beatrice VERGEYLEN - Nicole VERHELST Marleen VERLAECKT - Betty VERSTREPEN - Irene WAUTERS
Lerares E. PROVE
Schooljaar 1960-61 - 4de leerjaar B van de RMMS
Iris BOGAERT Nicole DE BRUYNE Louisette DE COCK Sonja DE LOOZE - Greta DE POTTER Jeanine DE WAEGENEIRE Julienne DE WEVER - Ghislena DHONDT Linda DIERICKX Marleen FAMAEY - Rézy GEERINCK Godelieve GLAZEMAKERS - Jeanne GOOSSENS Godelieve HEIRBAUT - Anne-Marie HEUNINCK Henriette HIEL Lisette HIEL Anne KLINCKAERT - Christiane LAUREYS Gisèle MERTENS Sonja MORNAU Viviane POPELIER Marleen TAS Elsje VAN DER JEUGHT - Viviane VAN HANDENHOVE Veerle VAN ROSSEM Odette WANDELSECK Veerle WINDEY
Lerares A. FAMAEY-PENSAERT
Schooljaar 1960-61 - 5de leerjaar A van de RMMS
Irène BAL Ingrid BECQUE Rita BOEREWAARD Sonia DE KONING Maria DE MEYST Rita DEVOS Anita DE VRIES Rosanne DE WINNE Rita DE WOLF Raymonde DIERICKX Monique GILLIS Arlette HENROTIN Monique LAMBRECHT Mireille PENNINGER Jacqueline PENSAERT Iris PHILIPS Rita PHILIPS Sonia ROSEZ Greta STILTEN Greta VAN DAMME Greta VAN DEN ABBEELE Liliane VAN DE WIELE Yvette VAN HOEYMISSEN Julia VAN OOSTENDE Hilda VERHELST Rika VERHEYDEN Erna VERMEERSCH
Schooljaar 1951-52 - 5de leerjaar C(klas nadien gesplitst) van het K.A.
Zittend (v.l.n.r.): Walter TEMMERMAN Gustaaf STERCK Herman COPPENS Pierre BOON M. DECRAEMER Willy DE BOODT Ivan VERLEYEN Jean BEECKMAN Eugeen DE BOECK
2de rij: Ghislain DE MEULENAER - Willy CEULEBROECK Gaston Van Extergem (?) Willy TROCH André CALLEBAUT Robert DE NIL
3de rij: Karel VAN BEVEREN Gilbert VAN KEER Willy EVERAERT Wilfried COSTERS Theofiel DE COCK Wilfried GOOSSENS Willy VANDER VORST Leo JANSEGERS
Bovenste rij: Leo DE BOCK Florent CALBRECHT Willy MOERNOUT Jean GOETHALS Fernand SEGERS X François DE WOLF Roger SMEKENS - Josué BLOMME
X kan zijn: Roger Bracke William De Donder - Robert De Nul Willy De Visscher Arnold Penninger Luc Rawoens Paul Van Achter Frans Van den Berghe Paul van Den Steen Raymond Van Gasse - Gilbert Vasseur
Schooljaar 1951-52 - 6de leerjaar C van het K.A.
Etienne ALENS - Jacques BEECKMAN Guido BOGAERT François DE BACKER Louis DE CLIPPEL Jozef DE COCK Sylvain DE CORTE Florent DE HAUWERE Willy DE LANDTSHEER Cesar DELCART Maurice DE MUNCK Willy DE RIDDER Wilfried DE SMEDT Robert DE VRIENDT Wilfried LEGSOUX Firmin LENSSENS Gerard SAEYS Willy SNEL René TEMPELS Eric VAN AERSCHOT Luc VAN BEVEREN Raoul VAN BOVEN Jozef VAN DEN HAUWE Jean VAN DER VEKEN Frans VAN DRIESSCHE Alfons VAN SAN Louis VERHAVERT Richard VERMEIR
Leraar R. VAN ISTERDAEL
Schooljaar 1951-52 - VIdemoderne A van het K.A.
Guillaume BUYS - Leon CASSIMAN Paul CORNELIS Armand DE BOCK Norbert DE JONGH Henri DEMAN Willy DE NIL Jan DE SMEDT Pierre DHONDT Gilbert HOFMAN Pieter MAES Roger MOORTGAT Jozef PUTTEMAN Freddy SEGERS Roger UYTTERSPROT François VAN DAMME Willy VAN DEN STEEN Willy VAN DER DONCKT Jozef VAN LIMBERGEN K. VAN NIEUWENHOVE Edward VAN NUFFEL Jozef VAN NUFFEL Pierre VAN SAN Willy VERA Alfred VLAEMINCK François VLASSENROOD
Leraar G. LENSSENS
Opmerking: in VI A zaten 26 leerlingen, maar op de foto staan er 34.
Aangezien er in 1951-52 een VI moderne C én VI moderne D was, is het mogelijk dat de foto genomen werd vóór de vorming van VI moderne D, waarin o.a. Edy Reyns en Eduard Van Meervenne zaten, die hier op de foto staan.
Schooljaar 1951-52 - VIde moderne B van het K.A.
Gaston BRACKE Leon BRUSSELMANS Isidoor CALBRECHT Theo CALLAERT Emiel DAELEMANS - Wilfried DE COCK Jaak DECONINCK Willy DE MEDTS Etienne DE MEERSMAN Etienne DE SMEDT Kamiel DHOOGHE Leonard EECKHOUDT - André HEYVAERT Florent HUAU Jean JACOBS Karel KLINKAERT Pierre MEERT - Pierre MOENS Georges MOORTGAT Felix PEELEMAN Jean SAEY Frans VAN DAMME Joz. VAN DEN BERGHE Gaston VAN DEN HOECKE - François VAN GASSE Jean VAN NUFFEL
Leraar E. HEUNINCKX
Opmerking: in VI B zaten 25 lln, maar op de foto staan er 37. Aangezien er een VI C (26 lln) én VI D (27 lln) was, kan het dat bepaalde leerlingen van VI D mee op de foto staan.
Schooljaar 1951-52 - IIIde economische van het K.A.
2de rij: Albert VAN DAMME (?) - Raoul Cleemput Emiel - Janseghers Van Puyvelde - Roger Alens - César Van Cleempoel
3de rij: Willy (?) Loret - Robert Vercauteren - Willy De Smedt - Leo De Vilder - Laurent Van den Berghe - André Van de Vondel - Johan De Munck - Van den Brande
Bovenste rij: Albert DE SMET - Willy CAUDRON - Frans Van den Broeck - Alfred Van CaEter - Leon SpEliers - François Vermeir Roger Heyvaert - Raymond Tas
Leraar J. VAN LIER
Schooljaar1951-52 - Meisjesleerlingen van het K.A.
VIde Latijn: Chrispiana LOS - Marie-Rose ROELS
Vde Latijn: Frederika VAN BEVEREN Jenny VAN KERCKHOVEN - Elise VAN RANST Geneviève VERTONGEN - Monique VERTONGEN
IVde Grieks-Latijn: Greta BOSMANS Vera CLAESSENS Suzanne COOL
IIIde Grieks-Latijn: Nicole MAES
IIIde wetenschappen: Emilienne HENDRICX
IIIde economische: Hilda DE LOOSE Angèle DEPRAETERE Louisette SMEKENS Rolande VAN PUYVELDE - Nelly VERHOFSTADT
IIde Grieks-Latijn: Frieda CLAESSENS Josephine COLLIER Marianne VAN BEVEREN Jeannine VAN DAMME
IIde economische: Jenny DE ROEP - Julia SCHOLLIERS Jeanine VAN MEERVENNE
Iste Grieks-Latijn: Magda RIJSSELAERE Micheline VAN LOKEREN Monique VERHEYDEN
Istewetenschappen: Diane ROELS
Iste economische: Marie Louise VANDER ELST - Nadine WANGERMEE
Na een plechtig Te Deum in de O-L-Vrouwekerk had een heldenhulde plaats ter gelegenheid van 11 november aan het monument der gesneuvelden aan het Heldenplein. Enkele beelden...
Als de Dendermondse afdeling van de Vlaamse Toeristen Bond in 1959 haar 35-jarig bestaan viert, besluit de VTB-moederorganisatie om aan de stad Dendermonde een beeld te schenken. Er wordt aan enkele beeldhouwers uit de streek gevraagd om een maquette in te zenden en bij deze inzenders is ook de uit Aalst afkomstige Marc De Bruyn. Zijn ontwerp van een twee meter hoog Ros Beiaard, dat uit het water opspringt naar de vrijheid en het herwonnen leven, haalt het van onder meer de Dendermondse beeldhouwer Jos De Decker. Het Dendermondse schepencollege zit evenwel met die keuze verveeld. Er is namelijk een historische vete tussen de inwoners van Dendermonde en die van Aalst, juist rond dat Ros Beiaard. t Ros Beyaert doet syn ronde / In de stad van Dendermonde / Die van Aalst die syn zoo quaet / Omdat hier t Ros Beyaert gaet, zo pochen de Dendermondenaren over hun tienjaarlijkse Ros Beiaard-ommegang en ze noemen hun stad dan ook graag de Ros Beiaardstad. Aalst laat als reactie daarop in zijn carnavalsstoet als spot met de Dendermondenaren een Ros Balatum opdraven. En laat het nu net Marc De Bruyn zijn, die dat Aalsterse carnavalspaard heeft ontworpen! Daarom vraagt het Dendermondse stadsbestuur aan Marc om vrijwillig van deelname aan de wedstrijd af te zien. Marc houdt zich echter van de domme en krijgt uiteindelijk toch de opdracht voor dit beeld, dat op zondag 19 april 1959 hier onthuld is. Het ros uit witte Franse hardsteen heeft echter niet de vier heemskinderen uit het gelijknamige middeleeuwse verhaal op zijn rug, maar ze staan kleintjes onder de krachtige voorpoten. De Bruyn heeft ervoor gekozen om Beiaard na diens verdrinking in de Dender weer te laten oprijzen, daarmee herinnerend aan de vele verwoestingen die Dendermonde zelf ondergaan heeft in zijn geschiedenis en die het ook telkens weer te boven is gekomen in een herwonnen vrijheid.
Schooljaar 1958-59 - 3de jaar van de kindertuin van de RMMS
Anne ABBELOOS Pierre BEECKMAN Patrick BOONE Jerry BURM Rita BURSSENS Tony BUSSELEN Hans DAUWE Robert DE COSTER Irène DEN DEKKER Fernand DE DONDER Micheline DE VOS Peter EIBER Zénon FOL Hugo GEUSSENS Edwin GLAZEMAEKERS Marie-Jeanne GOOSSENS Jeannine HEBBELINCKX Jan HERMANS Viviane JANSSENS Wilfried JANSSENS Gustaaf KIEKENS Helmuth MICHELI Willy MICHIELS Leo PENNINGER Frank RUMES Michel SIAU Anita SIMON Rony STAELENS Ivan TILLEY Nadine VAN DEN BERGHE Fabienne VAN DEN DAEL Guy VAN DE VELDE Marc VAN DE VOORDE Eddy VAN GEEL Anita VAN HANDENHOVEN Rudy VAN LAERE Robert VAN RANST André VERHOFSTADT Frieda VERHOFSTADT Georges VERMEIREN Guido VERMEUREN Greetje WINDEY Walt WINDEY
Schooljaar 1958-59 - 2de leerjaar A van de RMMS
(foto Sonja Mornau)
Iris BOGAERT Linda CASSIMAN - Gisella CLAUS - Nicole DE BRUYNE Rézy GEERINCK - Gisèle GLORIE - Christiane LAUREYS Gisèle MERTENS Ingrid MOENS - Sonja MORNAU Clementine ROBBRECHT Viviane VAN HANDENHOVE Francine VAN HERCK Anita VAN HOEYMISSEN Greta VAN UYTVANCK - Odette VAN VOSSOLE Beatrice VERGEYLEN - Betty VERSTREPEN
Schooljaar 1958-59 - 3de leerjaar B van de RMMS
(foto Monique Warnier)
Marguerite CHRISTIAENS Marie-José DE COSTER Sonia DE KONING Maria DE MEYST Anita DE VRIES Rita DE WOLF Ilena EECKHOUDT Jacqueline GILLIS Monique GILLIS Monique LAMBRECHT Fernanda MOENS Marianne PUTTEMAN Monique RAVIJTS Sonia ROSEZ Greta STILTEN Victoire VAN DEN ABBEEL Greta VAN DEN ABBEELE Cordula VAN DER SNICKT Delphine VAN DE VOORDE Yvette VAN HOEYMISSEN Rosi VAN MALDER - Nicole VERHOFSTADT Monique WARNIER
Schooljaar 1958-59 - 4de leerjaar A van de RMMS
Lisette CLAUS Josepha COORS Ingrid DE BRUYNE Linda DE GRAEF Liliane FOSTER Viviane MOORTGAT Lucienne OPHALVENS Leni OVERMEER Jacqueline QUISQUATER Josée SABBE Anita SPINOY Nicole STALLAERT Arlette STASSIJNS Lisette VAN DAM - Alberte VAN DAMME Iris VAN DEN ABBEELE Christiane VAN DEN EYNDE Christiane VAN DER STRAETEN Danielle VAN HECKE Marie-Jeanne VAN HOEYMISSEN Anne-Marie VAN OOSTENDE Anita VERCAUTEREN Viviane VERCAUTEREN Marie-JEANNE VERHAEVERT Victorine VERMEIR Frieda VERMEULEN Viviane VERWILGHEN Sonja VEYT Ingrid VILLE
Middenste rij: Nicole VAN BELLE Yvonne DE MEESTER Veerle VAN REGENMOORTER Rita GOOSSENS Monique Mestag Huguette COOL Annie VAN BIESEN Monique DE KERF - Ingrid VAN KERPEL Viviane DE MAN
Bovenste rij: X - Leona DE PROFT Irène Bosmans Ingrid DE HAUWERE Godelieve VAN HERREWEGEN Noëlla GILLIS Jenny VAN ELZEN Liliane HEYVAERT Thérèse MATHIEU
Zitten ook in de klas: Jenny BOGAERT Viviane PENNINGER
Schooljaar 1958-59 - Technische 4C1 van de RMMS
Arlette CERKEL Hermine DE BRUYN Maria GOOSSENS - Frieda VAN DEN BOSSCHE Nicole VAN DER STRICHT Rita VAN NIMMEN Marie-Jeanne WAUTERS
Ronald BEDA - Guido BOONE Leo CALLEBAUT - Yves DAMAN Freddy DE BOCK Jean-Pierre DE COSTER Eddy DE DONDER Willy DE LOOZE - Norbert DE VRIENDT - Eddy DE WOLF Willy DHONDT Remi HOFMAN Marc JACOB - François KEPPENS Willy MOORTGAT - Marcel MUYSEWINKEL Wim PAUL - Hugo PHILIPS Willy VAN DEN DUNGEN Jozef VAN DEN EYNDE Alfons VAN ROSSEM François VERMEIREN Freddy VERSTREPEN Willy WATERSCHOOT
Leraar G. BOONE
Schooljaar 1951-52 - 2de leerjaar A & B van het K.A.
Zittend (v.l.n.r.): Robert VAN OVERLOOP (2A) X Jozef VAN DE WIELE (2B) Luc Van de MEERSCHE (2B) E. BOSTEELS Willy CLAUS (2B) Guido SPANOGHE (2A) Edward DE DYN (2A) Gustaaf VERLEYEN (2A)
2de rij: Gilbert HUAU (2A) Eddy CLEEMPUT (2B) Eddy VAN CAETER (2B) Gerard VAN GASSE (2B) Roger Van Vossole (2B) Patrick LAUWERS (2A) Freddy VAN DEN DUNGEN (2B) X Freddy EECKHOUDT (2B) Pierre VAN NIMMEN (2A)
3de rij: Eddy MichieLs (2A) Robert DE MOL (2A) Leo Mannaert (2B) X Etienne PIETERS (2B) Jean-Pierre VAN VLEMMEREN (2A) Harry SMET (2A) X Leon PETS (2A) Roger SAERENS (2A) John VERLEYEN (2A) Roger BAECK (2B) Paul DE COSTER (2B)
4de rij: Eddy CUEPERS (2A) Hendrik DE PAU (2A) X X Firmin DUPONT (2A) Pierre BEECKMAN (2A) Alex VAN DER STRAETEN (2B) X Idès DE TROCH (2B) - Norbert PIRON (2A) Yvan VAN WEYENBERGH (2A) John CLAESSENS (2A) Alex GOOSSENS (2A) X Jean VANDE SOMPEL (2A)
Zitten ook in 2B: Roger De Potter Erik DHondt Christiaan DHoogh Charles Dirckx Jacques Dirckx Jacques GOETELEN Jurgen GORUS Willy Heirwegh - René Van Goethem
Schooljaar 1951-52 - 3de leerjaar A & B van het K.A.
3de leerjaar A:
Serge CADRON Johny CORNELIS - Remi CORNELIS Rudy CORNELIS - Erich CREMERS Hugo DE BRUYNE Herman DE CUYPER Jozef DE LATTRE - Gery DE MAN Jean DE MAN Jozef de man - Lucien DHONDT Guido DHOOGH Freddy DUERINCK Peter GORUS Wilfried HEYVAERT - Eddy LANGBEEN Henri OP DE LOCHT Jozef PIRON - Gustaaf ROBBRECHT Bruno SACRE Roger SCHEPMANS - Gustaaf SEGERS - Theo SEGERS - Johny STILTEN Arthur VAN DE VONDEL Henri VAN GASSE - Tony VAN KERCKHOVE Hendrik VAN LANDEGHEM Pierre VERMEULEN
Leraar J. VAN DORSSELAER
3de leerjaar B:
Paul AUDENAERT Willy AUDENAERT Gerrit BAECK Leopold BERCKMOES Raphael BIJL Johny CAUDRON Gilbert CHINITOR Pierre COLLAERT Hugo DE LOOSE - Johny DE SCHRIJVER Willy DE VILDER - Albert DE VISSCHER Willy EVERAERT Alfons GEUBELS Roland HERTOG Felicien LISSENS William NEELS Pascal PENNINGER - Willy PHILIPS Tony RUYSSINCK Guido SCHREYEN Theo VAN CAUWENBERGHE Fernand VAN DER JEUGHT Eddy VAN RILLAER Willy VERNEIRT
Schooljaar 1951-52 - 4de leerjaar B van het K.A.
Hendrik BUYS Adolf COOREMAN Alexander GOOSSENS Yvan LAUWERS Jean MOENS Gilbert MOORTGAT Willy MOORTGAT Rudy OLIFIERS Paul PLAS - Louis SCHOLLIERS Marcel SINOY - Wilfried STEEMAN Walter STILTEN François VANDEN BREMPT Gilbert VAN DE STEEN Willy VAN EECKHOORN Guy VAN HOECKE - Herman VAN IMPE - Roger VAN LANGENHOVE Wilfried VAN ROYEN Luc VERHAEGEN Wilfried VERLEYEN Johny VERVRANGEN Werner WILLEMS
Op 11 november 1918, na 1.568 dagen van een wereldwijde strijd, sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een Wapenstilstand af. Het betekende het einde van 'Den Grooten Oorlog'. Om 11 uur precies ging het staakt-het-vuren in. De strijdende partijen sloten de overeenkomst in een treinwagon, die nu nog steeds op dezelfde rails staat in het Franse plaatsje Compiègne. De oorlog had 8,5 miljoen mensenlevens gekost.
Hierna een brief uit 1940 van de toenmalige Schepen van Onderwijs, gericht aan de bestuurder van een (of meerdere) scho(o)len in verband met 11 november.
willy audenaert gerrit baeck raphael bijl serge cadron johnny caudron gilbert chinitor pierre collaert johncornelis hugo de bruyn herman de cuyper jean de man johnny de schrijver albert de visscher - lucien dhondt - jacques dirckx freddy duerinck willy everaert alfons geubels peter gorus roland hertog eddy langbeen felicien lissens pascal moens Henri OP DE LOCHT pascal penninger willy philips jozef piron tony ruyssinck roger schepmans guido schreyen theo segers johnny stilten theo van cauwenberghe fernand van der jeught alex van der straeten constant van der vekens henri van gasse tony van kerckhoven hendrik van landeghem
eddy van rillaer roger van vossole pierre vermeulen eddy verneirt
leraare. bosteels
Schooljaar 1950-51 - 4de leerjaar B van het K.A.
jozef baetens jaak beeckman albert bogaert gustaaf buydts - andré callebaut herman coppens wilfried costers gaston de backer eugeen de boeck william de donder robert de nil yves de troch jan goethals wilfried goossens andré ronsse gustaaf sterck daniël Van damme frans vanden berghe paul vande steen raymond van gasse julien van gucht
LeraarR. Hoorelbeke
Schooljaar 1950-51 - 5de leerjaar A van het K.A.
(foto Louis Verhavert)
Josué BLOMME Yves BOLSIUS Willy CEULEBROECK - Eric DE DECKER Robert DE NUL August DE RIDDER Wilfried DE SMEDT Ernest MAES Etienne MALSCHAERT Guillaume PAUWELS Paul PHILIPS Hector PUTTEMAN Paul VAN ACHTEN Luc VAN BEVEREN Karel VAN BIESEN Raoul VAN BOVEN - Frans VAN DRIESSCHE Erik VAN ROY Alfons VAN SAN Prosper VAN SAN Gilbert VAN VLEMMEREN - Louis VERHAVERT Remi VERMEIREN Ludo WILLEMSENS
Leraar J. VAN BIESEN
Schooljaar 1950-1951 - 6de leerjaar C van het K.A.
Oscar BOON Octaaf BouquE Marcel BRUSSELMANS Eduard CALLAERT Etienne CLAES Willy DE MEDTS Eric DE MUNCK gilbert de roose Roger DE TRoetsel frans fraipont Kamiel GEUSSENS Jo Heidbuchel Frans JACOBS Louis JOOS Frans LIEVENS Pierre MEERT Pierre MOENS Georges MOORTGAT Paul PEERSMAN Willy PIETERS Edy REYNS Dirk Roelants alberic roosemont - roger saerens adhemar van biesen Gerard saeys Willy VANDEN ABBEELE Arthur vanden driessche Hugo Vander jeught- omer van lembergen Jozef VAN LIMBERGEN Eduard VAN MEERVENNE Gustaaf van zanten
Antoine vercauteren - pieter verheyden
leraarA. ERAUW
Schooljaar 1950-51 - VIde moderne A van het K.A.
gabriël baudewijn marc beeckman jozef bellon leon brusselmans maurice claes emiel daelemans willy de gelder françois de visscher (I) françois de visscher (II) raymond duinkerke georges everaert gerry haentjes gilbert hofman albert jacobs - willy maes françois robijns albert rochtus roger rombout pierre saey jacques spiessens henri temmerman louis van biesen jozef van den berghe jean van de walle frans van ingelgem françois van kerkhoven edward van nuffel louis van regenmoorter françois van stichel adolf vermoesen willy wauters françois wesemael
Schooljaar 1966-67 - VIde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Yvette DE GRAUWE Peggy DE NIL Fabienne SERE
Moderne:
Linda BROOTHAERTS - Linda DE LEENHEER - Marleen DE WAELE - Julienne DE WILDE Iris MEYS Godelieve PAUWELS - Nicole SAERENS Yvette SEGERS Mireille SIAU - Ingrid SMEKENS - Myriam VAN DEN ABBEELE - Linda VAN DE VREKEN Ingrid VAN HENNEREN Greta VAN HUFFEL Albertine VAN KEER Annie VAN SPITAEL - Nandy VERLEYSEN
Lerares F. BOGAERTS-GOOSSENS (?)
Schooljaar 1966-67 - IVde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn-Grieks:
Geertrui JACOPS
Moderne:
Eliane BOGAERT Regine DE TROCH - Godelieve DE WAEGENEER Anne Marie DHOOGHE Linda DIERICKX - Jenny HEUNINCK Hedwige HOFMAN Rita LEYBAERT - Annie MOORTGAT Gerda PAUL - Gisèle PAVE - Hilde PERSOONS - Viviane ROELS Greta SMEKENS - Jeanine VAN DAMME Marianne VAN DEN EYNDE - Myriam VAN DER VREKEN Annie VAN KEER - Monique VAN MUYLDERS Flora VERBRUGGEN - Linda VERCAUTEREN Monique VERHOFSTADT - Marijke VERMEIR Josée VISSERS - Rita WEZEMAEL
Lerares M.-L. GOOSSENS
Schooljaar 1966-67 - Iste wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
1ste bank (v.l.n.r.): Sonja VEYT - Jeannine CASSIMON
2de bank: Alberte VAN DAMME Christ. VAN DER STRAETEN
3de bank: Maria BLOCK - Annie VAN KERCKHOVEN
Laatste bank: Rita GOOSSENS
Lerares onbekend
Schooljaar 1966-67 - Iste economische van het Koninklijk Lyceum
1ste rij (v.l.n.r.): Jenny VAN ELZEN Sonja DE BEULE Monique MESTAG Lea URBAIN
2de rij: Arlette STASSIJNS Danny VAN HECKE Jacqueline QUISQUATER
3de rij: X Nicole VAN BELLE Francine VAN HOESEN (?) X
4de rij: Gisèle GOOSSENS Rita VAN GAEVER X Edith RINGOET (?)
Zitten ook in de klas: Rita HIEL Jeannine HOFMAN - Marie-Jeanne VAN HOEYMISSEN - Godelieve VAN NUFFEL
Naar onze mening werd vroeger veel meer gedaan rondom Sint-Maarten en Sinterklaas. In sommige steden en gemeenten lijkt het fenomeen zich nog wel te manifesteren, doch op andere plaatsen in ons land wordt hier minder gewag van gemaakt. Nederland lijkt ons zeker en vast vooraf te gaan!
Annie BAEVEGEMS Greta CONU Leona DE BACKER Diane DE CLIPPEL Anny DE PAEPE (2de rij, uiterst R) Marie-Louise DE SOMER Greta GORUS Magda HERTSENS Anny HEYNDRICKX Christiane MOENS Francine MOENS Sylvia MUYDERMAN Clairette OSSELAER Jacqueline OST Olga PIERQUET Anny PIETERS Annie RINGOOT Ghislaine TAS Alice TIMMERMANS Nadine VAN CAUTEREN Anny VAN DAMME - Monique VANDEN HAUWE Francine VANDE WIELE Marie-Jeanne VAN MALDEREN Julienne VAN NUFFEL Christiane VERLEYEN
Betty VERNIMMEN (zittend, 5de van L)
Schooljaar 1951-52 - 6de leerjaar A van de RMMS
(foto Rosette Hermans)
Onderste rij (v.l.n.r.): Suzanne VERSPEET Nadia DE GRAUWE Lydia VAN DER STRAETEN Erna GOOSSENS Marie-Jeanne VERSTREPEN Vera BOSMANS Yvonne DE MAARSCHALK
Middenrij: Eleonore DE NUL Liane MOORTGAT X Emilienne DE BOODT Lydia DE WAELE Rosette HERMANS Jeannine VAN GRASDORFF Nicole SEGERS X Denise VAN HOVE
Bovenste rij: Josephine VAN DEN HAUWE Sonja MEYSMAN Marie-Jeanne LISSENS Julienne VERNIMMEN Lisette VAN STEEN Diane VAN PRAET Alice VAN RANSBEEK Monique VAN DUYSEN Yolande PHILIPS Monique VERNIMMEN Mariette AERTS
Zitten ook in de klas: Jacqueline DE HERT Annie PENNINGER
Schooljaar 1951-52 - Iste middelbaar A van de RMMS
(foto Monique Cool)
Monique COOL (zittend, 4de van L) Rosette DE CLIPPEL Monique DE JONGH Andrée DE SAEDELEIR Marie-Louise DE SMEDT Arlette DEWAELHENS Jenny DHOEY Marie-Louise GEVERS Marie HAMERIJCKX Anette HERREBOSCH Winnie HEYVAERT Hélène HOFMAN (2de rij, 4de van L) Marie-Louise HUYGENS Maria NOBEN Liliane PEETERS Maria PHILIPS Viviane PHILIPS Josepha SCHOLLIERS Emilia TAS Angèle TRIEST (2de rij, 3de van L) Julia VAN DAMME Léa VAN DEN ABBEELE Lydia VAN DENDER Lucrèce VAN NUFFEL
Schooljaar 1951-52 - IVde moderne van de RMMS
Christiane BOEREWAARD Marie-Thérèse BRACKE (zittend, 2de van R) Marie-Jeanne CAUDRON Angèle DE CLERCK Philomène DE VOS Carla DEWAERHEID Eliane GOOSSENS Paula VAN BRUSSEL Frieda VAN NESTE Frieda VERLEYEN Christiane VERMEULEN Dina VERVAEKE (staand, 4de van L)
Schooljaar 1951-52 - IIIde familiale afdeling van de RMMS
(foto mevr. L. Abbeloos-De Corte)
Catharina BEECKMAN M.-Louise BROUILLARD Denise DE WOLF Anneke MONDY - Norma SACRE Liliane SCHOLLIERS - Liliane VERLEYEN
Op de eerste rij van links naar rechts: Gaston Reyns, Jef Paul, Alfons Goossens, Gustaaf Boeykens, Alfons Cools en Marcel Van Driessche.
Vlaginhuldiging 1964
Voorzitter Robert Claeys, ondervoorzitter Prudent De Corte, secretaris Leon Verleyen, bestuursleden Herman Brants en Alfons Carpels flankeerden ontwerper Gerard Soetens. Ook Frans Pauwels (De Kledde), later vaandrig, heeft zich feestelijk uitgedost. Links vooraan Lucienne Segers. (Met dank aan André Heirman voor de aanvulling).
Reactie van Patrick De Vos (met onze dank). Lucienne Segers leeft nog is rond de 95 jaar en verblijft in het rusthuis te Baasrode. De twee dames links op de derde foto zijn vooraan Rosa Dauwe kokkin en huisbewaarder geweest op het RITO en daarachter haar zuster Maria onderhoudswerkvrouw geweest op hetzelfde RITO.Beide dames zijn reeds overleden.Waren de zusters van mijn moeder die nog met een zuster in leven is.
Schooljaar 1966-67 - 3de jaar van de kindertuin van het Koninklijk Lyceum
Marc BEECKMAN Mario CNUDDE Nicole DE BAERDEMAEKER Hugo DE BLENDE Remi DE BRANDT Patrick DE FLEURQUIN Eddy DE KONING Christel DE MAARSCHALK Rita DE POTTER Rudy DE SMEDT - Ghislaine DE SMET Patrick DIERICKX Micheline FRANCKAERT Johan JACOBS Alain LECOCQ An MACHARIS Patrick ROELS Erwin TRIEST Diane SPITTAELS Veerle VAN CAUTEREN Dominique VAN DAMME Carmen VAN DEN ABEELE Marc VAN DEN ABEELE Brigitta VAN DER JEUGHT Cindy VAN DER MEERSCH Patrick VAN DER STRAETEN Nadine VAN DE VELDE Anne VAN STEEN Marc VERBERCKMOES Johan VERCAMMEN Dirk VERMEIR Alain VERWILGHEN Filippe VERWILGHEN Wivy WINDEY
Lerares onbekend
Schooljaar 1966-67 - 1ste leerjaar van het Koninklijk Lyceum
Suzy ADRIAENSSENS Dominique BEECKMAN Cathy BEUKENHORST Inez CARELS Gina DE DONDER Agnes DE GENDT Margot DE RIDDER Anne DE TROG Karine DE VRIES Mella DE WEIRDT - Marita DHAESE Linda MARTENS Christine MOENS Mireille NEEFS Martine STAELENS Linda VAN DAMME Daisy VAN DEN ABBEELE Beatrice VAN DEN BROECK Monique VERHAS Marianne VERHELST - Christiane VERMEIREN
Lerares M. LAMBRECHT-DE MEERSMAN
Schooljaar 1966-67 - 3de leerjaar A van het Koninklijk Lyceum
Chantal ANDRIANNE Brigitte BUGGENHOUT Linda DECK Edith DECUYPERE Myriam DE DONDER Sigrid DE RIDDER Marleen DRIEGHE - Marleen HEYVAERTS Betty HOFMAN Gwen LENSSENS Jacqueline LOOS Martine MATTHIJS Ginette QUARTIER Marianne VAN DEN BROECK Leentje VAN HAVER Yolande VAN STEEN Karine VAN STICHEL Rita VERHASSELT Annick WOODS
Lerares R. SPITTAELS
Schooljaar 1966-67 - 5de leerjaar A van het Koninklijk Lyceum
Françoise CHAVATTE Juliette DE BLIECK Arlette DE DONDER - Myriam DE MEY - Graziella DE ROS Karine DE SMEDT Linda DE WOLF - Mireille FOL - Annie FRAIPONT - Hilde GLAZEMAKERS Hilde HERMANS Marleen LAMMENS - Rita LAUREYS Veerle MERCKX Gisèle MOENS - Nicole MOENS Charlitta MOREL Martine MULDER - Lucienne PIRIJNS Marleen VAN DEN ABEELE - Gr. VAN DEN BERGHE - A. VAN DEN STEEN D. VAN HOEYMISSEN - M. VAN MUYLDERS Gisèle VERHOFSTADT - L. VERHULST
Lerares L. VERHASSELT-DE RIDDER
Schooljaar 1966-67 - 6de leerjaar A van het Koninklijk Lyceum
Andrea BARO Greta BEECKMAN Maria BEECKMAN Yvette CARNOY Anne-Marie CASSIMAN Jenny CLEEMPUT Jeannine DE BRUYN Ingrid DE ROCKER Bettina DEVOS Nelly DE WINNE Simone DE WOLF - Viviane FERKET Myriam HEIRBAUT Lutgarde JANSEGERS Jenny MARISSEN Linda QUISQUATER Nadia SEGERS Sonia SMEKENS Marthe STASSIJNS Jenny VAN CAUTER Ludwin VAN CAUTEREN Linda VAN DE PERRE Ingrid VAN DE SOMPEL Gerda VAN HECK Marita VAN HECKE
Lerares M.-TH. ABBELOOS
Schooljaar 1966-67 - 6de leerjaar B van het Koninklijk Lyceum
Greta AUDENAERT - Myriam BONDUELLE Godelieve BOSTEELS Nicole BUGGENHOUT - Annelise CASTELEYN Myriam CHRISTIAENS Godelieve DE KONING - Martine DE WINTER Victoire DIERICKX - Patricia GRYSON Freya LIEBAUT Gina MARTENS Anne-Marie MISSEGHERS Rita MOENS - Carine QUISQUATER Linda RENETTE Lutgarde RINGOOT Maggy SANDERS - Maria SPITTAELS - Vera STILTEN Betty UYTTERSPROT - Rita VAN CAUTEREN Ingrid VAN DAMME - Vera VAN PEER - Viviane VAN POLLAERT
Hortense BAETENS Marie-Thérèse BRACKE Marie-Jeanne CAUDRON Jacqueline CEULEBROECK Jacqueline DE BONDT Madeleine DE CLIPPEL Maria DE DONDER Maria DE LATHOUWER Emma DE SMEDT Monique DE SMET Lisette DE VISSCHER Eliane GOOSSENS Rosa HEUVINCK Marcella HEYVAERT Monique HEYVAERT Mariette LANDGOED Elza MISTIAEN Odette SEGERS Flora VAN DER STRAETEN Paula VAN DEN BERGHE Jeanne VAN HAUWE Jeannine VAN HOVE Ghislaine VAN DER MEEREN Dina VERVAECKE
Schooljaar 1948-49 - IIde middelbaar van de RMMS
Latijn:
Frieda CLAESSENS Josephine COLLIER Marianne VAN BEVEREN Jeannine VAN DAMME
Moderne:
Georgette AELBRECHT Marie-Louise BEECKMAN - Maria BERTIN Marguerite BLINDEMAN Rosine CLEEMPUT Frieda DE BRUYN Iris DE BRUYN - Godelieve DE BRUYNE - Paula DE MESMAECKER Liliane DE NIL - Jenny DE ROEP - Gaby FOL Clementine HERMANS Britta HEUNINCKX Mariette HILLAERT Christiane IVENS - Paula MICHAUT Betsy MOENS Josepha PHILIPS - Jeannine SILFS Josephine VAN DOOREN - Magda VAN GEYTE Alice VAN LANGENHOVE - Jeannine VAN MEERVENNE Liliane VAN VLIEBERGHE Yolanda VERMEIREN Liliane VERMEULEN
Schooljaar 1951-52 - 3de bewaarklas van de RMMS
(foto Myriam Raemdonck)
Marc BELON Guy BOSMANS Liliane BOVIE Marc COPPENS Rosita DE MAERE Myriam DE PAU Hubert DE TROCH Marie-Jeanne DE VILDER Jenny DIERICKX Christiane DIRX Bernard FIERENS Marc GABRIEL Guido GOOSSENS Pierre-Paul GOVAERT Marc HAENTJES Dirk HEREMANS Pierre HEUVINCK Jos HUAU Viviane MARTENS - Guy MEERT Jeannine MOENS Marie-Jeanne OST Marie-Thérèse PEERSMAN Maria PIERQUET Lisette ROSEZ Roland SCHENOFF Monique SEGERS Anita SICCARD Gilbert VAN DEN BERGHE Yolande VAN GEEL Anita VAN KERPEL Freddy VERMEULEN
Schooljaar 1951-52 - 5de leerjaar A van de RMMS
(foto Viviane Ophalvens)
Onderste rij (v.l.n.r): X X X - x Greta CLAESSENS Andréa VAN BEGLEN X
Middenrij: Monique CAUDRON X - Viviane OPHALVENS - Denise VAN HERREWEGE Violine HENDRICKX - Annie VAN DAMME X Greta GOOSSENS
(Vlnr) Adolphine Hilleweg, Jozef Geeraert, Hugo De Potter, Marc Van Gijseghem
Vlaginhuldiging 1964
Vooraan herkennen we Hugo De Potter, Marc Van Gijseghem en Constant (Stantje) Goossens.
Vlaginhuldiging 1964
Naast de feestvierende harmonie stapten ook Jong Vooruit uit Grembergen, Door Eendracht Saemgebracht uit St.-Gillis en Onze Hoop uit Oudegem mee op in een grootse optocht.
Op bovenstaande foto herkennen we o.a Jozef Verstrepen (de Slinke), Gustaaf Van Gyseghem, Louis De Brandt, ...
Chris BERNAUW Prudent BOUE Yves CARELS Marc CAUCHIE Rony CLAUS Marc DELPLANQUE François DE PAEPE Alfons DE PAUW Georges DE POTTER Patrick DE PRINS Dany DE ROCKER Ludwig DE SCHRIJVER Patrick DE SMET Augustin DE VRIENDT Jean-Pierre DIERICKX Carlo HEIRMAN Yvan JACOBS Albert LEYS Luc LORET Freddy MANNAERT Patrick MARIEN Patrick MARTENS Luc MOENS Rony PAREWYCK - Rudy POULIART Johan SMEKENS Pierre TAS Luc UYTTERSPROT Michel VAN DAMME Rudy VAN DAMME Luc VAN DEN BROECK L. VAN DER STRAETEN D. VAN DER STREECK Dirk VAN LAERE Peter VERHEYDEN
Patrick VERMEIRSCH Wim WINDEY
Lerares D. BOMHALS-RUYTHOOREN
Schooljaar 1965-66 - 6de leerjaar C van het K.A.
(foto Octaaf Van Swalm)
Marc BAL Georges DE BATSELIER Gustaaf DE BOCK Marc DE POTTER Daniel DE PROFT José DE RIDDER Rudy DE SMEDT François DE SMET Leo DE SMET Robert DE STROOPER François DE WILDE Pieter HESSEL Benny MESTDAGH Louis OPALFVENS P. VAN DER VEKENS J. VAN DER VREKEN N. VAN GOETHEM Joris VAN HERK Jan VAN LAETHEM Eddy VELDEMAN Emiel VERHULST
Leraar O. VAN SWALM
Schooljaar 1965-66 - VIde Latijn van het K.A.
Eddy BRACKE - Jozef COOREMAN Hans DAUWE - Rony DE COCK Robert DE COSTER Leo DE POTTER Frankie DE ROEP J.-P. ERTZINGER Edwin GLAZEMAKERS Ronald GOOSSENS - André LEMAHIEU T. MAC DONALD Johan MERCKX L. VAN CAUWENBERGHE P. VAN DEN ABBEELE W. VANDEN EYNDE Leo VAN DIJCK Eddy VAN GEEL Dirk VAN NIEUWENHUYZE Guido VERSTREPEN
Leraar E. HEUNINCKX
Schooljaar 1965-66 - Vde Latijn van het K.A.
Arien BIESIADA - Karel BRUCKMAN - Theo CAUDRON Rudy CLEEMPUT - Roger DE BRAECKELEER - Marc DE COCKER - Eddy DE CUYPER Luc DE POTTER Gustaaf GEERINCK Patrick HERSSENS Guy KOCHUYT - Freddy VAN GAEVER Peter VERBRUGGEN - Etienne VERGEYLEN - Marc VERWILGHEN
Om het 45-jarig bestaan van de harmonie Hippolyte Vandemeulebroucke te vieren, werd onder impuls van voorzitter Robert Claeys een nieuwe vlag ingehuldigd. Het modern ontwerp werd getekend door kunstenaar en RTS-leraar Gerard Soetens uit Lokeren.
Vlaginhuldiging 1964
(Vlnr): vaandrig Jozef Geeraert, Robert Claeys, Leon Verleyen en Gerard Soetens.
Vlaginhuldiging 1964
Onder applaus van voorzitter Robert Claeys (L), bestuurslid Herman Brants en volksvertegenwoordiger Jules De Pauwwerd ontwerper Gerard Soetens gekust door een BSP-partijmilitante.
Vlaginhuldiging 1964
(Vlnr) Yvette Van Den Bergh, senator en erevoorzitter van de harmonie Alfons Goossens, Arianne Verleyen en volksvertegenwoordiger Gustaaf Boeykens uit Hamme
Vlaginhuldiging 1964
(Vlnr): vaandrig Jozef Geeraert, Robert Claeys,Arianne Verleyen, volksvertegenwoordiger Jules De Pauw, Yvette Van Den Bergh, Mathilde Branteghem (weduwe van Hippolyte Vandemeulebroucke)
Vlaginhuldiging 1964
(Vlnr): Jules De Pauw, Alfons Goossens, Mathilde Branteghem, Paula Van Hoeck, Charlotte Stallaert
Zitten ook in de klas: Rony DE PRINS R. VAN DER MERCHT Marcel VERCAUTEREN Roland WAEGEMAN
Leraar J. VERLEYEN
Schooljaar 1965-66 - Tuinbouwafdeling 2A3 van het K.A.
1stebank: R. VAN DEN BRANDE
2de bank (v.l.n.r.): Marc LEUS Gino VAN GASSE
3de bank: J.-L. DE PROFT G. VAN DER SNICKT
Niet op de foto: F. CEULEMANS
Leraar J. VERLEYEN
Schooljaar 1966-67 - IIIde economische van het Koninklijk Lyceum
Anita BRUSSELMANS Paula BUGGENHOUT Nicole DE BRUYNE Marleen DE GRAUWE Greta DE POTTER Hendrika GALLE Henriëtte HIEL Maura MAES Gisèle MERTENS Yvonne MEYS - Margo MINNEBO Godelieve MOORTGAT Daniëlla OMEN Clementine ROBBRECHT Marleen TAS Els VAN DER JEUGHT Maryse VAN DER STRICHT Liliane VAN DE WIELE Magda VAN ROY Noella VAN ZANDBERGEN Lydia VERMEIREN José VISSERS - Odette WANDELSECK
De schuttersverenigingen in onze stad kennen ongetwijfeld een rijke geschiedenis. De documentatie omtrent de schuttersgilden uit het verleden staaft dit gegeven. Bij de Dienst Stedelijke Musea is omtrent deze verenigingen een brochure verkrijgbaar van Aimé Stroobants en Katrien Bosteels, die ons de hele geschiedenis beschrijft.
Een groepsfoto van de Sint-Sebastiaansgilde t.g.v. de koningsschieting in 1919.
Een groepsfoto van de Sint-Sebastiaansgilde t.g.v. de koningsschieting in 1925.
Vera Bosmans Diane Buslot Suzanne BUSLOT Emilienne DE BOODT - Andrée DE DECKER Simone DE LENTDECKER - Eleonore DE NUL Annie HUBERT Anita MUYZEWINCKEL Alice ROBIJN Huguette SEGHERS Georgette UITERICKX Lydia VAN BOGAERT Emmy VAN CAUTEREN Leona VAN DEN HAUWE - Denise VAN DER MEEREN Yvonne VAN EXTERGEM Liliane VAN HAVER Denise VAN HOVE Diane VAN PRAET Lucienne VERHOFSTADT - Monique VERNIMMEN Marie-Jeanne VERSTREPEN
Ouë 't Vèstsje mor gebléive gelèk dâ 't was... Tèn ouën de kinnjere vâ vandoëg gewéite oe dâ 't ier vroeger was. Mor op e soupéike en mè-j-e poër geloëze wain vonte de polletikkers dâ 't anders moest zain... De brigskes, 't woëter, d' ofkes en giël de poespas 't is ammel verdwéine, uëk den doëgelaiksen ambras... Ouë 't Vèstje gebléive gelèk dâ 't was, stonte 't naa garantie op een schillerèi van Eduard Verhas...
In 1934 vierde het Heilig-Maagdcollege zijn honderdjarig bestaan. Er had een academische zitting plaats, een eucharistieviering en een turnfeest op de Grote Markt. De feestelijkheden werden besloten met een optocht doorheen de voornaamste straten van de stad.
Schooljaar 1958-59 - 1ste & 2de leerjaar wijkschool Keur van het K.A.
1ste leerjaar:
Jean-Louis DE PROFT - Hélène HOPA Marianne VAN DEN EYNDE Ingrid VAN DER HEYDEN Luc VAN HERREWEGHE
2de leerjaar:
Luc DE POTTER Agnes DURINCK Eric KEUTEN - Viviane POPELIER Monique VAN STICHEL
Lerares D. BOMHALS-RUYTHOOREN
Schooljaar 1958-59 - 4de leerjaar A van het K.A.
Roger COOL Ronny COOREMAN Hugo DE BACKER Gino DE KOKER Jan DE POTTER Freddy FRANçOIS André GRYSOLLE Lucien JACOBS John KERREMANS Danny LISSENS Jimmy MEYSMAN Alain PIRET Walter REID Alfons TEMMERMAN Freddy VAN BELLE Ferdy VAN BIESEN - Willy VAN DEN STEEN Jerome VAN DER STRAETEN Paul VAN EETVELDE Jan VAN HOEZEN Etienne VAN NUFFEL Freddy WAUTERS
Leraar A. VAN DER STRICHT
Schooljaar 1958-59 - 4de leerjaar C van het K.A.
Louis BUGGENHOUT - Theo DE BACKER André DE BOECK - Henri DE BRUYN Freddy DE DONDER - Roland DE MEYER Remie DE PAUW Marc DE VLIEGER - Tony ERPELS Jean-Pierre HOLBRECHT Willy KIPS - Theo MORIAUX August PELEMAN - Eric RUMES Rudy SCHOLLIERS - Gerard TRAP Victor TROCH - Victor VAN DIJCK Hendrik VAN DUYSEN Paul VAN HECKE Rony VAN HOVE François VAN KERPEL Roger VAN WIELE
Leraar W. BOUCQUEZ
Schooljaar 1958-59 - 5de leerjaar C van het K.A.
Jean BOUE - Ronald CAPENS Jozef DAVID - Marc DE BACKER Constant DE SMEDT Leo DHONDT - Roger DUERINCK - Gilbert GABRIELS Etienne GOOSSENS - Adolf JACOBS François LANCKBEEN Eugeen MERTENS - Julien PALMER - Robert PERDAENS François ROBBRECHT Hugo SWENNE Ivo VAN DE MEERSCH - Roger VAN DEN ABBEELE Clement VAN EXTERGEM - Etienne VAN HECKE Willy VAN LEMBERGEN Rudy VAN MUYLDERS - Gerard VERHELST - Luc VINCK Pierre WATERSCHOOT - Luc WAUTERS
Leraar E. DE SMET
Schooljaar 1958-59 - 6de leerjaar A van het K.A.
André AUDENAERDE - Michel BLINDEMAN Eddy BOGAERT - Willy COUSSEMENT Louis DE BACKER Wilfried DE BOECK André DE HAUWERE Pierre DE LANDTSHEER - Freddy DE MAN Freddy DE MANGELEER Jean DE VOS - Robert HUYGENS - Rudy JOOS Jean-Pierre LAUREYS - Rony MATTHIJS Eric MOREELS Marc MOREELS - Roland PEETERS - Guy PHILIPS Jacques SMEKENS - François TAS - Roger TROCH Rudy VAN DEN EEDE Rudy VAN DER JEUGHT - Etienne VAN DER MEEREN Jozef VAN DE WIELE Jozef VAN HAUT Roger VAN KEER Hugo VEYT
Leraar J. PAUL
Schooljaar 1958-59 - 6de leerjaar B van het K.A.
Onderste rij (v.l.n.r.): X Willy MEULEBROECK Harry VERSPEET Bernard FIERENS (?) Eddy VEREERTBRUGGHEN Luc WILLEMS Henri DE ROOVER Freddy VAN CAUTER Bernard FIERENS Carlos FIELD
Middenrij: André ROELANDT Robert LAUREYS Emile CHAVATTE Edwin ALBERTY Johnny GHIJS Dirk RINGOOT Norbert DE TAEYE Walter DE WOLF Eddy CROMBIE Marc WARNIER
Bovenste rij: Alfons VAN RANSBEECK Julien DAVER Hector GEERAERT Leo VAN OVERBEKE X Dirk VERBEELEN Alex DE BACKER Roger VAN KERPEL Roland BIJL
Zitten ook in de klas: Eddy DE BOCK - Polydor DE RIJBEL - Firmin GRYSOLLE - Oscar OSSELAER Gustaaf VAN KEER
Schooljaar 1961-62 - 3A4 metaal & 4A4 metaal van de RTS
3A4 metaal
Gontran DE GROODT - Pierre DE RIDDER - Etienne DE SMEDT - Paul DHAESE Johny MAES - Eddy PEELMAN - Hugo SWENNE Gilbert VAN DEN BULCK - Roger VAN GAEVER Caesar WILLAERT
4A4 metaal
Jean BRUSSELMANS Freddy CHRISTIAENS Jozef DE NIL Jozef EMANUEL - Paul GOVAERT - Henri HEYMANS Joseph PEELMAN Etienne PISCADOR Johny POPPE - René VAN BIESEN - Arthur VAN DER VREKEN
Leraars L. STALLAERT (links) & J. DE BOODT
Schooljaar 1961-62 - 4A3 elektriciteit van de RTS
Cesar DE BLOCK Maurits DE LETTER André DE VLIEGER - Willy ELSKENS - Georges HUAU Etienne LAMMENS - François LEENKNECHT Freddy PAUWELS Norbert PERDAENS - Jean PUTTEMAN - Freddy ROCHTUS Johny RUIZ Roger VAN DER VREKEN Freddy VAN HECKE Eddy VERDOODT - Freddy VERSTREPEN
Leraar A. PRINS
Schooljaar 1961-62 - 1A2 elektriciteit & mechanica van de RTS
Voorste rij (v.l.n.r): Paul Verbeke (el.) - Marcel MuyZewinckel (el.) - Romain Stallaert (el.) - Ivan DE CLIPPEL (el.)
2de rij: Theophiel De CaluwE (el.) - Rony Vekemans (el.) - Willy DE KNOP (el.) - Jozef Geubels (mech.)
3de rij: Freddy De Koning (el.) - Frans JOOS (el.) - Leo De Leenheer (mech.) - Achiel COPPIETERS (el.)
Laatste rij: Armand Veyt (mech.) - Edgar NOBELS (el.) X - X
Staand: Leon VAN HOESEN (mech.) - Pierre DE MAESENEIR (mech.)
Zitten ook in de klas: Jozef BIESEMAN (mech.) Maurice KINT (mech.) - Frans VAN DER JEUGHT (el.)
Deze voetbalploeg werd in dat jaar opgericht onder de naam FC Mariakring en had zijn lokaal in het gelijknamige café, achter de grote kerk, dat toen werd uitgebaat door Louis Ophalvens en zijn echtgenote Kaatje Beeckman. In die tijd speelde de ploeg enkel vriendschappelijke wedstrijden. Een eerste wedstrijd werd gespeeld met helden zoals Jef Pouillard, Rudy Korte, Dolf Buggenhout, Eddy Willems, Theo Moriaux, Noël Van Damme en nog enkele anderen
In het seizoen 1969-70 waagde men de stap naar het competitievoetbal. Men speelde in het Appels Verbond. Het terrein waarop men speelde was toen het Scoutsplein.
In 1970 werd een naamwijziging doorgevoerd, FC Mariakring werd SK Dendermonde en men ging competitief voetbal spelen in het Antwerps Arbeidersverbond.
Na twee seizoenen werden de wedstrijden gespeeld op het collegeplein aan de Tragel. Omer Verhofstadt was in die periode voorzitter van SKD. Hij zorgde er ondermeer voor dat kon gespeeld worden op een terrein aan het Industrieterrein Hoogveld, eigendom van de Abdij van Dendermonde. Dom Hildebert werd toen proost van de ploeg. In die periode was het lokaal gevestigd langs de Tragel bij Leonard Delcart. Na diens overlijden koos men als lokaal Café t Peirt op de hoek van de Kasteelstraat en de Veerstraat, toen uitgebaat door Theo Beeckman en Ingrid De Bruyne.
In 1975 kon men zich veroorloven om een B-ploeg op te richten doordat de jeugd zich massaal opdrong bij SKD. De toekomst was dus meteen gewaarborgd. In 1976 speelde SKD in het K.K.S.F.D. (Katholieke Sportfederatie van België). Na 1 jaar promoveerde de ploeg van 1e klasse naar de overgangsklasse. Aanpassingen van de accommodatie waren op dat ogenblik een noodzaak. Door de inzet van de voorzitter die zich mocht omringen met een goed werkend bestuur werd het onmogelijke gereasliseerd! In 1979 diende men noodgedwongen te verhuizen en men koos de vroegere locatie aan het scoutsplein.
Het seizoen 1983-84 kende een hoogtepunt! SKD speelde kampioen in de overgangsklasse. In 1990 vierde men 20 jaar SKD en geruime tijd nadien werd voorzitter Omer Verhofstadt vervangen door Marc Dejagher. Deze hield het schip drijvende.
In mei 1995 vierde SKD zijn 25-jarig bestaan.
Een eerste ploegfoto van SKD. Staande - vlnr: Omer Verhofstadt, Arthur Walraevens, Henri Verhofstadt, Hubert Trienpondt, Gerard de Mol, Luc Roose, Gerrit Delcart, Johny Kerremans. Zittend - vlnr: Willy Vergult, Noël Van Damme, Jan Van Der Vreken, Pierre Van Damme, Yves Ghysbrecht, Chris de Decker en Johan Willems.
Met proost Dom Hildebert (staande 2e van links).
Aan de toog... Etienne Moerenhout (Chevronske), Den Tjekker, Willems en Willy (de melkboer) Eeckhoudt en Alfons Verhofstadt.
Op de foto o.m. André Pauwels, Laurent Burssens, Peter Beeckman, ...
Vlnr: Omer Verhofstadt, Arthur Walraevens, Gilbert Verwilghen (met Nico?), Marc Dejagher, den Tjekker en Alfons Verhofstadt.
theo beeckman philemon bieseman hugo de backer theo de backer freddy de donder pierre de lathouwer roland de meyer Roger de smedt jozef geeraert pierre goossens john kerremans theo moriaux alain piret rudy scholliers martin siau françois van belle rudy van belle pierre van damme rony van den bossche robert van der veken françois van kerpel octaaf verheyden eddy verschelden
Middenrij: Norbert PIRON John VERLEYEN Jaak HEIRWEGH Hugo WILLEMS Idès DE TROCH Karel HERMANS Roger SAERENS Harry SMET
Bovenste rij: Ivo COLLIER Freddy RAVIJSE Jozef MOERMAN Hendrik DE PAU Tony VAN KERCKHOVEN Herman HERREMAN Helmuth VERSCHAFFEL Albert VAN GUCHT - Joseph PIRON
Denise DE SMIT (Lat.-Gr.) Fabienne VAN AVERMAET (Lat.-Gr.)
Marie-Louise VAN DEN BERGHE (Lat.-wisk.)
Middenrij: Gilbert VAN KEER (Lat.-Gr.) Emiel DE SMEDT (Lat.-Gr.) Yves DE TROCH (wet.) Yvan DAVER (Lat.-Gr.) Yvan VERLEYEN (Lat.-wisk.)
Bovenste rij: Robert DE NIL (Lat.-wisk.) Luc VAN BEVEREN (Lat.-wisk.) Serge VAN DE VELDE (Lat.-wisk.) Willy DE BOODT (Lat.-Gr.) Willy DE LANDTSHEER (Lat.-Gr.)
François DE BLENDE Patrick MARIEN - Rudy VAN BELLE Pierre VAN DER JEUCHT - Paul VAN HECKE - Gustaaf VAN PRAET Maurice VERHELST Ronald VERMEULEN - Pierre WATERSCHOOT
Leraar onbekend
Schooljaar 1961-62 - 3A3A elektriciteit van de RTS
Noël ABBEEL Michel BLINDEMAN Eddy BOGAERT - Jean DAUWE - Eddy DE BOCK Frans DE DECKER - Robert DE DECKER Leonce DE MAESENEIR - Franky DE RIDDER - André DE SMEDT Robert LAUREYS - Freddy MATTHIJS Oscar OSSELAER François VAN LEEMPUT Pierre VAN NIEUWENHUYZE - Pierre VAN STICHEL Jozef VERHOLEN - Willy VERSTREPEN - Willy VRANCKAERT
Leraar H. BURGHGRAVE
Schooljaar 1961-62 - 3A3B metaal & hout van de RTS
Metaal
Ronald BEDA Aimé BOSMAN Jean BRUSSELMANS - Gilbert COBBAUT Camiel DE COCK - Patrick DE LANDTSHEER Maurice DE MAESSCHALK - Polidoor DE RIJBEL Alfons MARISSEN - Freddy PEETERMANS Jozef PHILIPS - Julien VAN DE VELDE Jozef VAN HOUT - Pierre VAN NIEUWENHUYSEN - Maurits VAN VOSSOLE Jean VERMEIR - Hubert VERPOEST Hugo WEYTS
Hout
Jozef VAN HOUT Roger VAN MALDEREN - Alfons VAN RANSBEECK Bernard VERMEIREN Albert VOLKAERT
Leraar H. BRANTS
Schooljaar 1961-62 - 3A3B hout & 4A4 hout van de RTS
3A3B hout
Jozef VAN HOUT Roger VAN MALDEREN - Alfons VAN RANSBEECK Bernard VERMEIREN Albert VOLKAERT
Gaston BRACKE Paul CORNELIS - Norbert De jongh Erik De munck August DE RIDDER Leonel DE RIJBEL Wilfried DE SMEDT Rudi GOOSSENS Jozef HEYVAERTS Louis JOOS - Gilbert MACHARIS - Pieter MAES Pierre MOENS August PIETERS Maurice ROOMS Marcel Saerens Robert STALLAERT Walter VAN DEN BOSSCHE Cyriel VAN KERCKHOVEN Jan Van mol Jozef VAN NUFFEL Prosper van san Remi Vermeiren
Leraar F. VAN HERTERIJCK
Schooljaar 1954-55 - IIde familiale afdeling van de RMMS
Zittend (v.l.n.r.): Annie HEYNDRICKX Marie-Jeanne VAN GIJSEGHEM Jacqueline OST X - Edie DELCART Marie-Louise DE SOMER Lucienne VERHOFSTADT
Schooljaar 1954-55 - IIIde middelbaar & IVde moderne & Iste handelsjaar van de RMMS
Onderste rij (v.l.n.r.): Veerle VEYT (I ha.) X Yolande Eeckhoudt (I ha.) Maria NOBEN (I ha.) Bertha VAN WEZEMAEL (IV mod.) Monique VAN ZANDBERGEN (III midd.) Denise VAN DER MEEREN (IV mod.)
Midden: Rosette HERMANS (I ha.) Agnes GOETELEN (IV mod.) Josephine VAN DEN HAUWE (I ha.) Lydiane VAN DENDER (I ha.) Gerda DE DONCKER (III midd.) Gisèle MONSIEUR (III midd.) Anita GOOSSENS (III midd.) Marcella TEMPELS (I ha.)
Bovenste rij: Anny CORNELIS (I ha.) Frida VAN SPITAEL (I ha.) Monique COOL (III midd.) Monique VAN DUYSEN (I ha.) Victoire DE NEEF (IV mod.) Victoire MOENS (III midd.) Lydia VANDER STRAETEN (I ha.)
Zitten ook in de klas: Arlette DEWAELHENS Jeanine HOOGEWIJS Lea VAN DEN ABBEEL (allen handel) - Nelly ROELANDT (middelbaar)
Schooljaar 1954-55 - IIde middelbaar B van de RMMS
Yvette BIJL Marie-Jeanne DE CLERCQ - Frieda DE DONCKER Clementine DE LATHOUWER Greta GOOSSENS Annie LEEMAN Hilda MATHIJS Christiane MOENS Anita MUYZEWINKEL Olga PIERQUET Adèle ROELANDT Ghislaine TAS Alice TIMMERMAN Victoire VAN HOUTE Julienne VAN NUFFEL Suzanne VERSPEET
Theo BEECKMAN - Camiel BORMS Roger COLLIER Sylvain CURRINCKX - Wilfried DE BOCK - Freddy FRANçOIS Marc GEERINCK Willy KIPS - Walter REID - Rudy SCHOLLIERS - Jozef VAN BOSBEKE Pierre VAN DAMME - Charles VAN DEN ABBEELE Raphaël VAN MUYLDERS - Etienne VAN NUFFEL Jan VAN OVERLOOP Sylvain VAN OVERMEIRE - Paul VAN RIET - François VAN SANDE - Gerard VERHELST Remy VERTONGEN Guido VLYMINCK André WANDELSECK
Schooljaar 1961-62 - 1A3C van de RTS
Louis BUGGENHOUT Marc BUYDTS - Jan CALLAERT Marcel CLOSSE Pierre DAUWE - Paul DE PRINS Etienne DE TRIEST Gerard DE VADDER - Etienne GOOSSENS Paul LEEMANS - Norbert LEHOUCK Julien MATTHIJS - Jerry MONSIEUR Jozef OPALVENS - Pierre PIETERS Stanislas PIETRZAK - Freddy VAN DEN ABBEELE François VAN DE PUTTE - Theo VAN HANDENHOVE - François VAN KEER Pierre VAN NIEUWENHOVE - Jozef VERSTREPEN
Leraar H. MOGENSEN
Schooljaar 1961-62 - 2A2 mechanica & elektriciteit zwakstroom & elektriciteit sterkstroom van de RTS
Achterste rij: bank 1: Freddy DE Meester (mech.) - André COPEJANS (mech.)
bank 2: Eddy DE SITTER (mech.) - Pierre VAN NIMMEN (mech.)
bank 3: Freddy DE NIL (mech.) - Gustaaf ROBBRECHT (elektriciteit-zwakstroom)
bank 4: Freddy VAN DEN DRIESSCHE (mech.) - Leopold CROMBE (el.-sterkstroom)
Voorste rij: bank 1: Etienne PIETERS (el.-zwakstr.) - Roger SCHEPMANS (el.-zwakstr.)
bank 2: Leo Vermeir (el.-zwakstr.) - Roger VAN HOVE (el.-sterkstr.)
bank 3: Leon HAENTJES (el.-sterkstr.)
Leraar E. SAEYS
Schooljaar 1961-62 - 2A4 metaal van de RTS
Louis CASSIMON - Willy CAUDRON Ronny COOREMAN Willy DE BRUYNE - Ronny DE ROOVERE Etienne HEYVAERT Jozef HOFMAN Jozef KESTENS - Felix MOYENS François PEELMAN - Bruno PHILIPS - Gaston SWENNE Eric TAS Yvo VAN DE MEERSCH Jan VAN DE VELDE
Propaganda voor Het Plan van Hendrik De Man (1933-1935)
De BWP, in de oppositie vanaf 1932, ging op zoek naar een economisch alternatief.
Hendrik De Man ontwierp Het Plan van de Arbeid dat een enorme dynamiek teweegbracht in de socialistische beweging. Het werd massaal gesteund door de jongeren.
Op 10 december 1933 werd het tijdens een arrondissementeel congres goedgekeurd in Dendermonde. Onder leiding van Hippolyte Vandemeulebroucke volgden studie- en vormingsdagen.
Het Plan van de Arbeid brak met de marxistische ideeën van het Belgisch socialisme. Klasse werd vervangen door volk. Door nationalisering van de energie- en de kredietsector en een investeringsbeleid van de overheid moest de werkloosheid aangepakt en de koopkracht verhoogd worden.
Er werd een ware propagandaslag gevoerd met o.a. fietstochten, vlaggetjes en meetings zoals voor het Volkshuis en later op de Grote Markt te Dendermonde in 1934 (15 augustus).
Greta CLAESSENS René GOOSSENS Greta GORUS - Pierre JANSSENS Marc PAUL Marcella PUTTEMAN Walter SAEYS Monique SPANOGHE Etienne VAN CAUWENBERGHE - Aimé VAN DEN BREEN Jackie VAN GOETHEM Christiane VAN LOKEREN Willy VAN ROYEN Luc VERHAEGEN Lucien VERHAVERT Thérèse VERHEYDEN François VERHOFSTADT Winoc VERMEIREN François VEYT
Lerares H. DE WAEL-SMEKENS
Schooljaar 1954-55 - Vde Latijn van het K.A.
Zittend (v.l.n.r.): Yvan DAVER Nicole VERHEYDEN - Marie-Louise VAN DEN BERGHE Gilbert VAN KEER
2de rij: Ivan VERLEYEN Paul FAMAEY André CALLEBAUT - Robert DE NIL - Willy DE BOODT
Bovenste rij: Luc VAN BEVEREN - Georges GORUS Serge VAN DE VELDE W. COUTRIN
Onderste rij (v.l.n.r.): Roger BAECK - Paul DE COSTER - Jozef VAN DE WIELE - Robert VAN OVERLOOP - William VAN ENGELGEM Rudi COBBAUT Willy CLAUS - Eddy Cuepers - Pierre BEECKMAN
2de rij: Gustaaf VERLEYEN - Theophiel DE CALUWE - Idès DE TROCH - Klaus METELMANN - John CLAESSENS - Georges BECKERS Robert DE MOL - Freddy DE KEYZER Gilbert Van KEER
Bovenste rij: Karel HERMANS - Jean VAN DE SOMPEL Pascal MOENS - Guy DE SMET - Benni MINNEBO - André VAN DER STOCK Gilbert HUAU - Eddy VAN CAETER - Freddy VAN DEN DUNGEN - Eddy VERNEIRT
Leraar A. MERCKX
Schooljaar 1954-55 - 5de leerjaar C van het K.A.
(foto Willy De Nul)
Onderste rij (v.l.n.r.): Willy DE NUL Willy BARTH - Kamiel PHILIPS Pascal PENNINGER X - Etienne PIETERS Etienne MAES Hugo WILLEMS Henri VAN GASSE Noël SAEYS 2de rij: Leon PETS Norbert PIRON Bruno SACRE Jean-Pierre VAN VLEMMEREN RogerVAN BEVEREN John VERLEYEN Firmin DUPONT Alex VAN DER STRAETEN Freddy DE NIL Ivo COLLIER
Bovenste rij: Guido VAN ZANDE Henri BIJL Gerard VAN GASSE Jaak GOETELEN (?) Pierre VAN NIMMEN Paul STEENACKERS Eddy CLEEMPUT Freddy EECKHOUDT Louis AERTS
Zitten ook in de klas: Frans DE SMEDT Willy HEIRWEG
Leraar F. SCHELLAERT (later opgevolgd door K. BALBAERT)
Schooljaar 1954-55 - 6de leerjaar A van het K.A.
(foto Gustaaf Robbrecht)
Rudolf CASSIMAN Pierre COLLAERT Hugo DE LOOSE - Jozef DE LOOSE - Freddy DE MAN Willy DE RAUW Albert DE VISSCHER Guido DHoogh Alfons GEUBELS Roland HERTOG Wilfried HEYVAERT Eddy LANGBEEN Henri OP DE LOCHT Gustaaf ROBBRECHT Willy ROBBRECHT Roger SCHEPMANS Marcel UYTTERSPROT R. VAN DER STRAETEN Alfons VAN HAUT Hendrik VAN LANDEGHEM Jean VAN NUFFEL - Marcel WANDELSECK
Wilfried AERTS - Pierre BAECK Eddy BARTH - Jean BOUE Georges BULTEEL Willy BUYDTS Etienne BUYS - Jean CAUDRON Arthur CLEEMPUT - Gustaaf COOREMAN René DANIJS - Willy DAVID Lievin DE DECKER - Lucien DE KERPEL Michel DE MAN François DE POTTER Jozef DE RIDDER - Walter DE WOLF André DHONDT - Jean KEPPENS - Oscar MANNAERT - Rudy MERTENS Pierre VAN DUYSEN Clement VAN HECKE Gustaaf VAN KEER
Leraar W. SOETEWEY
Schooljaar 1961-62 - 2A3B metaal van de RTS
Roger CAUDRON Gilbert DAVID - Raymond DE BACKER François DE RIDDER - Leo DHONDT Jerry FRANçOIS - François LANCKBEEN - Lucien PAUWELS Edmond RINGOOT - André ROELANDT Roger SAEYS Eddy SMET - Jozef STILTEN - Victor VAN BOSBEKE Victor VAN HOEY Freddy VAN HOOMISSEN - Gustaaf VAN MALDEREN S. WAGNER Eddy WAUTERS
Leraar R. LENAERT
Schooljaar 1961-62 - 2A3C metaal van de RTS
Emiel-Paul CHAVATTE - Pierre DE CLIPPEL Marcel DE POTTER - Fernand DE PROFT - Harry DE PROFT Maurice DE WAEL - Roland FHEILDE - Robert HEYNDRICKX Frans JACOB - Claude MICHIELS Germain NUYTS Walter SCHELKENS - Michel STALLAERT André VAN BELLE Tom VAN DAMME - Willy VANDE MEERSCHE Roger VAN DEN ABBEELE - Freddy VANDEN BOSSCHE Etienne VAN DEN BROECK Kamiel VANDE PUTTE Frans VAN DER JEUGHT - Daniël VAN DE WALLE Clement VAN EXTERGEM - Pierre VAN SCHOOR Julien VRANCKAERT
Leraar A. WAUTERS
Schooljaar 1961-62 - 2A3D metaal & hout van de RTS
Metaal
Etienne AERTS - André AUDENAERDE Albert DE BRANDT - Marc DE BRANDT - Constant GOOSSENS Johny HEIREMAN - Roland HERSSENS Eddy MOENS Pierre PAUWELS - Michel REYNS Peter TOLLITT - Paul VAN DER MEULEN - Prosper VAN STEEN
Hout
Guido DE DONDER Freddy DE PROFT - François HEYMANS Herman JOOS - Eddy LEGROUX - Jozef MICHIELS François ROBBRECHT Eddy TRIEST Eddy VAN GUCHT Eddy VAN HANDENHOVE Edgard VEKEMANS - Eddy WATERSCHOOT
Onderste rij (v.l.n.r.): Hugo DE BACKER X - Guy DE VOS X - Jean BOUE Jerry FRANçOIS
Midden: Jimmy MEYSMAN - Alex HEYVAERT Jan DE POTTER Eddy VERSCHELDEN - Willy KIPS
Boven: Jerry DE BRANDT - Lucien PAUWELS Robert PERDAENS Rik ABBELOOS - Ivon VAN DE MEERSCH Rony COOREMAN
Zitten ook in de klas: Rudy RINGOOT Pierre VAN DAMME Gilbert VAN HERREWEGHE
Leraar G. BOONE
Schooljaar 1954-55 - 1ste leerjaar B van het K.A.
(foto Eddy Dauwe)
Onderste rij (v.l.n.r.): Constant GOOSSENS Leo DHONDT Eddy WATERSCHOOT Theo DE BACKER Gaston SWENNE
2de rij: Roger VAN WIELE Ronald CAPENS Eric TAS X X Oscar MANNAERT
Bovenste rij: Theo BEECKMAN Pierre VAN DE MEERSCH Peter TOLLITT René PEREMANS Eddy DAUWE
Zitten ook in de klas: René JOOS - danny lissens georges midderNacht André PEETERS maurice van gucht
LeraarR. WILLEMAERS
Schooljaar 1954-55 - 2de leerjaar A van het K.A.
Onderste rij (v.l.n.r.): Freddy VAN CAUTER Walter DE SMEDT Willy MEULEBROECK William DORAN Jan DAUWE Etienne VAN DER MEEREN
Rudy MERTENS Luc WILLEMS
Middenrij: Willy VERCAUTEREN Rudy VAN DER JEUGHT X Etienne VAN HECKE Willy KOEKELKOREN Ferdinand DE PROFT Marcel VAN RANST Marc JANSSENS
Freddy DE MANGELEER
Bovenste rij: Jean DE VOS Roger VAN KERPEL Jean-Pierre VAN DEN ABBEELE Dirk VERBEELEN Roland BIJL Jacques SMEKENS Leo VAN OVERBEKE
Emiel CHAVATTE
Zitten ook in de klas: Raymond GERMONPRE - Rudy MERTENS - Wubbo ROEMELING François VAN CAUWENBERGHE Marcel VAN RANST - Eddy VERHAEGEN
Leraar E. BOSTEELS
(Aanvulling: Gerrit Delcart) Schooljaar 1954-55 - 4de leerjaar A van het K.A.
(foto Harry De Kinder)
Ronald BEDA - Leo BORMS - Leo CALLEBAUT Eddy DE BOCK André DE COCK Jean-Pierre DE COSTER - Eddy DE DONDER Harry DE KINDER Freddy DE KONING - André DE LOOSE Achiel DE PAUW - Norbert DE SAEGER Eddy DE SITTER Willy DHONDT - Percy DRAKE François ERPELS - Wilfried GEUBELS Marc JACOB Etienne LAUREYS Pierre MINNEBO - François MOREL - Denis PEERSMAN Gilbert SCHOOF Ferdinand VAN DE HAUWE Bernard VAN DE MEERSCH Rudy VAN DEN ABBEELE - Herman VAN DEN AKKER Willy VAN DEN DUNGEN Etienne VAN DER JEUGHT - René VAN GOETHEM - Marcel VERHELST Eric VERMEIRE - François VERMEIREN - Roger VERMEULEN - Freddy VERSTREPEN (I) - Freddy VERSTREPEN (II)
Leraar K. BALBAERT
Schooljaar 1954-55 - 4de leerjaar B van het K.A.
Freddy arbijn Guido boone François bosman - yves daman jean-claude daver pierre de blieck eddy de bock erik de cuyper willy de looze freddy de pauw norbert de vriendt roger de vriendt Eddy de wolf christiaan dhoogh henri eeckhoudt remi hofman norbert huau françois keppens willy lemmens luc maes leo mannaert marcel muyzewinckel freddy ottermans wim paul hugo philips freddy van damme guido vanden bossche jozef van den eynde luc vander straeten julien van de velde alfons van rossem octaaf van swalm freddy verstrepen willy waterschoot
Schooljaar 1948-49 - Ies van het K.A. (dit zijn de eerste afgestudeerden aan het K.A. na overgang van Rijksmiddelbare Jongensschool naar Koninklijk Atheneum)
Grieks-Latijn:
Marie-Louise COUCK - Kamiel DE WAEL Jean HEYMANS - Jozef VAN BOGAERT Louis VAN RANST
Wetenschappen:
Pieter KERREMANS - Edmond ROELS - Jozef SARENS - Yvonne TEUGELS Alois VAN DINGENEN - Paul WANGERMEE
Willy ABBELOOS Louis BAECK Pierre BERTIN Roger DE BRANDT Willy DE COCK Pierre DE COSTER Gilbert DE PRINS Frans DE SMEDT Norbert DE WINTER Raymond EECKHOUDT André EVERAERT André HEYVAERT Paul HOLBRECHT Gérard LAUWERS Jozef LAUWERS - Karel MOENS Willy MICHIELS Louis PHILIPS Jan ROBBRECHT - Firmin SCHOLLIERS Jan SEGERS Ad. VAN DEN VELDE Roger VAN DER SNICKT Paul VAN UYTVANCK Firmin VERBELEN
Leraar J. VAN DER NIEPEN
Schooljaar 1948-49 - Vde A van het K.A.
Moderne:
Yvo ABBELOOS Robert ALENS - Etienne COOLS - Norbert DE BRANDT Frans DE BUCK - Georges DE KERPEL Kamiel DE LOOSE Frans DE ROCKER - Jean DE SCHUTTER (2de rij, uiterst R naast leraar P. Van Rossem) Albert DE SMET - Guillaume DE VISSCHER Willy DE WILDE - Guy HEYVAERT Roger HEYVAERT Gilbert JANSEGERS Jan MACHIELS - Jozef MAES Jules MAES Urbain MONSIEUR - André PEETERS Bernard PERMENTIER Gustaaf PISSENS - Philemon SEGHERS Roger VAN ASSCHE - Alfred VAN CAETER - Robert VANDECAPELLE R. VAN DE CASTEELE Herman VAN DEN HOOFF Victor VAN DE VOORDE Hubert VAN GUCHT - M. VAN HAESENDONCK - André VAN HUYNEGEM
Latijn:
Jozef COUCK Luc DHAEN (zittend, 7de van L) - Willem HEIDBUCHEL - Willy VAN LAERE (zittend, uiterst R) Karel VERHAVERT - Guy WEYN
Leraar P. VAN ROSSEM
Schooljaar 1948-49 - Vde moderne B van het K.A.
Georges ABBEEL Roger ALENS Frans BERCKMOES Pierre BRUSSELMANS Robert CASSIMAN Pierre DE BLESER Philemon DE BRUYCKER Lucien DE MAN Maurice DE RIDDER Louis DE SMEDT Lambert DEVRIESE André DE WINTER Beno DE WOLF - Camiel DHOOGE Frans DIERICKX Pierre FRANSAER Arthur GOOSSENS Petrus LENS Willy LEYS Jean MAES Firmin MEULEBROECK Leo SPILLIERS Alfons STASSIJNS Raymond TAS Etienne VAN BOVEN J. VAN CAUWENBERGHE Robert VAN DRIESSCHE Cesar VAN GAEVER
Alfons VAN NUFFEL Marcel VAN PUYVELDE Maurice VAN WESEMAEL Hendrik VERTONGEN François VEYT Albert WOUTERS
Waar zal je zijn, als we zwijgzaam van verdriet, opnieuw je voetstappen horen en hoe je zachtjes de deur sluit zoals gewoonlijk? En toch... vinden wij je niet...
Vandaag met Allerzielen, willen wij terugdenken aan diegenen die van ons zijn heengegaan. In die zin raakt het feest van Allerzielen, ieder van ons. Iedereen heeft wel in de voorbije jaren, maanden, weken, iemand zien heengaan die hem of haar nauw aan het hart lag: vader of moeder, een partner, broer of zus, oom of tante, neef of nicht, vriend of vriendin, een buur, een goeie maat,...
Laten wij vandaag een minuut stilte in acht nemen, voor zij die ons zijn voorgegaan en hopen dat zij de eeuwige rust mogen vinden.
Allerheiligen is veel meer dan een kerkhofdag. Geen dag alleen van treuren om het verlies en het gemis van je geliefden, maar een dag van verder kijken, verder dan het verdriet en verder dan de lege plek in huis, om door het verdriet heen het geschenk te zien, het levensgevend geschenk van goedheid en vriendschap en liefde dat mensen voor jou geweest zijn. Dat geschenk kan niemand ons ontnemen. Wij mogen het bewaren en koesteren, en verder leven. Het heeft ons mee gemaakt tot de mens die wij tot nu toe geworden zijn.
Allerheiligen is een dag van verbondenheid beleven met mensen van vroeger en nu, van dichtbij en veraf.
Vroeger dacht ik nooit aan 'sterven'... Sterven was altijd veraf, tot dan plots ... Plots was er de dood dan toch. Een dierbaar familielid ging heen, het was vader. Vader, waar je zo naar opkeek, die je zoveel had geleerd, bijgebracht, je de waarden van het leven leerde kennen. Vader, ... die je nu elke dag mist, die een leemte nalaat, die er niet meer is voor je zwakke momenten, om heuglijk nieuws over te maken, om raad te vragen, om problemen te bespreken... Vroeger was hij er wel... altijd...
* * * * *
Alweer een jaar voorbij
Alweer een jaar waarin wij familie, goede vrienden, kennissen, hebben verloren
Alweer zijn wij hier om hen te gedenken, er even bij stil te staan wat ze voor ons hebben betekend
Maar we doen dat ook omdat we geloven en hopen dat al het goede wat door mensen is verricht, niet verloren gaat. We doen dit ook omdat we geloven dat de liefde sterker is dan de dood. Dat wij door de liefde met allen verbonden zijn, levenden en doden.
Met het lichaam is de mens gebonden aan de tijd, aan worden en vergaan.
Dan besef je hoe erg het is als iemand van ons moet sterven. Innerlijk verzetten wij ons tegen de gedachte dat nu alles gedaan is.
Diep in ons leeft een machtig protest tegen de vrees dat de dood het toch definitief zal winnen.
De dood geven wij niet graag het laatste woord in ons leven.
We verlaten even de ons vertrouwde wereld waarin wij dagelijks leven om naar het kerkhof te gaan en er een bezoek te brengen aan degenen die in het verleden samen met ons het leven deelden in goede en kwade dagen. We leggen een bloemstukje neer want bloemen versieren de dood
Want de dood blijft een raadsel waar we moeilijk mee overweg kunnen. Algemeen gesproken is het makkelijk om zeggen dat het normaal is dat er een einde komt aan onze reis op aarde.
Het lijkt doodgewoon. Het wordt anders, als de dood aanklopt aan ons huis, bij onze familie, bij onze vrienden, meestal onverwacht, altijd ongelegen...
Guillaume BUYS - Etienne CLAES Guido CLAESSENS Eric DE DECKER Hubert DE MAN Dirk DRIEHUYZEN Léonard EECKHOUDT Jean LIEVENS - Pierre MOENS (zittend, uiterst R) Jan MONSIEUR Roger MOORTGAT Paul PEERSMAN Pierre PIETERS Willy PIETERS Edy REYNS (2de rij, 2de van L verdoken) Dirk ROELANDTS Marcel SAERENS Roger SAERENS Freddy SAEYS Freddy SEGERS André VAN CAUWENBERGHE Willy VAN DEN ABBEELE Hugo VAN DER JEUGHT Frans VAN DER VEKENS Pierre VAN GUCHT (bovenste rij, 4de van L) - Constant VERLEYZEN
Leraar A. ERAUW
Schooljaar 1948-49 - 4de leerjaar B van het K.A
yves bolsius marcel callaert leopold de beule louis de clippel - jozef de cock victor de donder gustaaf de greef Norbert DE JONGH Erik DE MUNCK roland de smet Jo HEIDBUCHEL norbert heyvaerts firmin lenssens - jozef lyssens Pierre Moens jean straetmans roger van den broecke roger van den hauwe Gaston VAN DEN HOECKE Georges van de voorde Yvan VAN STICHEL Willy VERA antoine vercauteren Guy VerCAUTEREN arnold verhas pieter verheyden richard vermeir
Leraar R. HOORELBEKE
Schooljaar 1948-49 - 5de leerjaar B van het K.A
Gilbert BEDA - Hugo BOITS - Phil. COPPIETERS Henri DE CLERCQ - Wilfried DE COCK Fernand DE SMEDT - François ENGLEBERT Georges EVERAERT Frans GEERAERT - Kamiel GEUSSENS Jan HAEMS - Pierre HEYMANS - Gilbert HOFMAN - Julien LEEMAN Théo LEYSEBETTEN - Alfons MESKENS Remi MOENS Michel PELEMAN - Jozef PHILIPS G. VAN DEN ABEELE - Alfons VAN DER POORTEN Jozef VAN GEERT - Pierre VAN SAN Raphael VAN SCHOOR - Erik VAN STICHEL - Raymond VERA (zittend, 4de van R) - Carlos VERGAELEN Ghislain VERHELST Adolf VERMOESEN Pierre VUEGHS
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.