Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
18-11-2008
Klasfoto's.
Schooljaar 1964-65 - 2de jaar van de kindertuin van het Koninklijk Lyceum
(In het palmares worden er 24 leerlingen vermeld, maar op de foto staan duidelijk minder kleuters.)
Suzy ADRIAENSSENS Katia BEUKENHORST Inez CARELS Frans DE DECKER Agnes DE GENDT Jörgen DE RIDDER Stanny DE SWAEF Anne DE TROG Noëlla DE WEIDT Gert GODIN Raf GOOSSENS Georges KLERDAN Carinne LEYS Linda MARTENS Christine MOENS Patrick PAUWELS Claude-Jean ROUGES Linda VAN DAMME Daisy VAN DEN ABBEELE Ingrid VAN DER JEUGD Cindy VAN DER MEERSCHE Robert VAN LANGENHOVE Dirk VERELST Christiane VERMEIREN
Lerares M. VAN CAUSBROECK
Schooljaar 1964-65 - 3de leerjaar B van het Koninklijk Lyceum
Deze foto toont ons leden van een kaatsclub uit de stad. Weet soms iemand meer omtrent deze foto? Herkent u mensen op de foto? Laat het ons weten via mail.
We ontvingen een reactie van Louis Scholliers in verband met deze foto. Hij is van mening, en ik moet deze volledig delen, dat de persoon bovenaan links Jean Willems is. Ook Pierre (Pierke) Peersman staat hoogstwaarschijnlijk op deze foto.
We ontvingen een reactie van vsphilemon@skynet.be: De speler onderaan rechts was mijn peter: Georges VAN STICHEL We ontvingen een reactie van Robby Peersman: Pierre (Pirke) Peersman staat bovenaan in het midden.
Er wordt verondersteld dat deze foto werd genomen t.g.v. een uitstap met klanten van het café van Clemme De Blieck (wij vermoeden dat deze vooraan op de foto staat - met bril). Het café was gevestigd op de hoek van de Kerkstraat en de Beurzestraat. Jaartal onbekend. Uiterst rechts zien we Mathilde Verhas.
Een reactie van Jozef Hermans: De man uiterst links op de foto is waarschijnlijk Pier(re) De Man, schoonzoon van Mathilde Verhas.
Tussen 1860 en 83 wordt op een terrein van ruim 1 ha een gevangenis gebouwd van het toen voor Europa zeer vooruitstrevende Pennsylvania model: vanuit een centrale ruimte vertrekken lange vleugels waarin de cellen zijn ondergebracht. Zo kunnen ze beter worden gecontroleerd. De voornaamste nieuwigheid is echter, dat de gevangenen in stille afzondering worden gehouden. Ze worden wel gezamenlijk gelucht op de binnenplaatsen tussen de cellen, maar ze worden niet langer tot arbeid gedwongen. Vroeger werden gevangenen vaak tewerkgesteld ten behoeve van industriëlen, die dan voor hun onderhoud moesten instaan. Dat laatste liet dan wel eens te wensen over. Bij een gevangenis van het type als hier in Dendermonde wordt over Pennsylvania-systeem gesproken, omdat dit model voor het eerst in 1829 is gebouwd in de stad Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De Belgische ex-politieke gevangene Eduard Ducpetiaux leert het systeem als banneling in Amerika kennen en introduceert het bij ons, als hij zelf hoofd van het Belgische gevangeniswezen is geworden midden 19de eeuw. Ook hier is België de voorloper, waarnaar andere Europese staten komen kijken.
Vandaag hebben we weer een iets andere kijk op het onttrekken van mensen aan de samenleving en dus zijn er plannen voor een hypermoderne nieuwe strafinrichting op wat nu nog een brok groen platteland is tussen Dendermonde en fusiegemeente Sint-Gillis. Wie ginds gaat kijken, zal meteen merken dat de huidige bewoners van dat gebied niet op de komst van onvrijen zitten te wachten. Er hangen zwarte vlaggen en je leest achter menig venster: Geen gevang in onze groene long. Zal de Madonna van Zwyveke, die daar haar kapel heeft, een pleidooi kunnen houden bij het Allerhoogste Beroep?
De huidige Dendermondse gevangenis is momenteel vooral bekend om haar ontsnappingen. Maar zei men in de middeleeuwen niet reeds: stadslucht maakt vrij?
23 mei 1948 - Onthulling van het monument ter ere van de gesneuvelde oud-leerlingen van de Rijksmiddelbare Scholen
Toen de directie van de Rijksmiddelbare Scholen haar gesneuvelde oud-leerlingen wou huldigen met een gedenkteken, ging de opdracht naar Macken.
Macken was tekenleraar aan de RMJS van Dendermonde en werd door de Duitsers aangehouden op 19 mei 1943.
Hij verbleef in vele gevangenissen en werd tenslotte als politieke gevangene opgesloten in het concentratiekamp Sachsenhausen bij het Oost-Duitse Oranienburg.
Het monument, eerst nog in de oude gebouwen aan het Heldenplein, werd na de bouw van het Atheneum overgebracht aan de kant van de huidige Geldroplaan.
Schooljaar 1961-62 - 1ste & 2de leerjaar wijkschool Keur van het K.A.
1ste leerjaar:
Sonja AUDENAERT Erik BRAEM Leon DE KORTE Jan VAN DEN VEKENS Linda VAN DE PERRE Eddie VAN DER JEUGHT Lionel VAN ROSSEM - Nadine VAN STICHEL
2de leerjaar:
Andrea BARO - Roger CARNIER Daniël DE PROFT Jozef KLERDAN Jean PETS Mireille SIAU François VAN OUDENHOVE Marie-Jeanne VAN OUDENHOVE Greta VAN WIELE Myriam VERHAS
Lerares D. BOMHALS-RUYTHOOREN
Schooljaar 1961-62 - 1ste leerjaar van het K.A.
Rudy BOON Paul BRAECKMANS Marc BUGGENHOUT Daniël DE BOCK Albert DE CLIPPEL - Luc DE CLIPPEL Rudy DE GEYTER Jacques DEKERF - Walter DE POTTER - Frans DE RIDDER - Marcel DE SMET - Johan GEUBELS Patrick GLORIE Pierre HIEL Luc MOENS René MOORTGAT Martin OPALVENS Kamiel PHILIPS Christian PLAS Alex SCHUDDINCK John VAN CAUTER - Frank VAN DEN ABBEELE Luc VAN DEN BERGHE François VAN DE VELDE Walter VERSTRAETEN Rudy VINCK Patrick WARNIER Marcel WAUTERS
Lerares F. MAES-SCHOONBAERT
Schooljaar1961-62 - 3de leerjaar A van het K.A.
Roger BARRIE Pierre BEECKMAN Rudy BIJL Tonny BOGAERT Alfons DE BOCK Leo DE POTTER Roger DE VRIES Zénon FOL Ronald GOOSSENS Jean-Pierre GRYSON Jan HERMANS Jean HEUNINCK - Marc Marissen Johan MERCKX Leo PENNINGER Aimé POPPE Rony STAELENS Patrick TAS Ivan TILLEY Hubert TRIEMPONT - rudy VAN DER HEYDEN Marc VAN Gyseghem Eric VAN WIELE - Guido VERSTREPEN Dirk VERTONGEN Rudy WATERSCHOOT Walt WINDEY
LeraarR. WILLEMAERS
Schooljaar1961-62 - 3de leerjaar B van het K.A.
Alex BRECKPOT Marc BUYDTS Leslie COOSEMANS Hans DAUWE Robert DE COSTER Fernand DE DONDER Jean-Pierre DE JONGHE Marc DE WOLF Hugo DIERICKX Hugo GEUSSENS Rudy GOOSSENS - Roger HUYGENS Julien MACHIELS Helmuth MICHELI Benoni MICHIELS Henri OPALFVENS Christian ROSSEEL Frank RUMES Carlos SIAU Michel SIAU Johny VAN DEN ABEELE Marc VAN DE VOORDE Leo VAN DIJCK Eddy VAN GEEL Marc VAN HERREWEGHE Clement VAN HOVE Georges VERMEIREN Frankie VERSTRAETEN André WATERSCHOOT
Leraar W. BERNAUW
Schooljaar1961-62 - 4de leerjaar A van het K.A.
1ste rij(v.l.n.r.): robert de munck william van gasse Hugo DE Potter claude holvoet Luc LERMYTTE Theo Caudron
2de rij: jean-louis de proft leo goedgezelschap freddy van gaever guido verhofstadt eddy van herck etienne van boterdael
3de rij: paul herssens etienne vergeylen paul de bock françois de meester karel de boeck maurice de potter
4de rij: Guy KERREMANS andré putteman jean-Pierre vermeulen Frank VAN DEN BERGH - André DECK
Bovenste rij: robert broothaers - christian de smedt yvan raes Luc Waterschoot Roger DE Braeckeleer - marc lYBAERT
Jaren 50 De Gemeenschappelijke Actie viert feest in de bovenzaal van het Volkshuis
Vooraan (vlnr): Staf Van Cauter (?), Jef Van De Voorde, Jef De Wilde, Frans Janssens, provinciaal secretaris BBTK Gustaaf Moring (?), Gaston Eeckhaudt, Pierre De Smedt, Jules De Pauw, Julien Godin, Maria Van Damme, echtgenote J. Godin
2de rij: X, X, X, Désiré Van De Voorde, X, Oscar De Hauwere, X, Theo Casteleyn, X, X, X, X, Armand Heymans, Irma Gerlo, Gustaaf François, echtgenote G. François, X, X, Jules Van Damme
Uit het gelegenheidsorkestje, opgericht in 1985 voor het schoolfeest ter gelegenheid van het Jaar van de Muziek, groeide een compleet harmonieorkest onder de naam STUKAD (Studenten Koninklijk Atheneum Dendermonde). Het eerste concert o.l.v. muziekleraar Sylveer Ongenae, werd gegeven op 22 juni 1985.
STUKAD zal blijven bestaan tot 2003, maar de formatie Old Stukad Boys - oud-muzikanten van Jeugd en STUKAD, muzikale oud-leraars, oud-leerlingen en sympathisanten - doet nog verder.
Uiterst links Dirk Van Belle, die vanaf 1999 tot 2003 dirigent Sylveer Ongenae zal opvolgen
Vooraan in het midden Gustaaf Van Den Abbeele en R van hem Luc Dhaen
Jaren 80 - Stukad
Op de foto herkennen we Fred Cooreman, Sylveer Ongenae (dirigent, bovenste rij, uiterst R), Dirk Van Belle, Gustaaf Van Den Abbeele, Willy Van Laere, Annie Van Puyvelde, Louis Verhavert, Walter Veyt
29 mei 1959 Gewestelijke betoging n.a.v. een Nationale Strijddag, uitgeroepen door het A.B.V.V.
De deelnemers betoogden o.a. tegen de sluiting der bedrijven en tegen de enorme werkloosheid (circa 200.000 werklozen).
Ze betoogden voor een verhoging van de werkloosheidsvergoedingen (700 Bfr per week), voor een verhoging van de ziektesteun en voor kosteloze gezondheidszorgen.
29 mei 1959
De stoet, vertrokken op het Kerkplein in Sint-Gillis, kwam aan op de Grote Markt. De deelnemers luisterden er naar de toespraken van Marcel Van Driessche en Achiel Reintjens (foto).
Vooraan staan (vlnr) Alfons Goossens, Gustaaf Boeykens, Gaston Reyns en René Van Kenhove. Achter G. Reyns links herkennen we Robert De Vos, gewestelijk secretaris van het ACOD.
Piet BECKERS Roland CORNELIS - Freddy DAVID - Roger DE COCK Harry DE DONDER - Frans DE JONGHE - Norbert DE KINDER Louis DE MAYER - Freddy DE PRINS - Eddie DE SMEDT Adriaan DE WAELE Roland DIERICKX - Henri EECKHOUDT François GOOSSENS - Jean HEYNDRICKX Laurent MARIEN Willy MOREL Eddy OPALFVENS - Edmond RINGOOT Boudewijn VAN CAMPENHOUDT Eddy VAN CAUTEREN - Hubert VAN HECKE Marcel VAN LAERE
Leraar E. DE SMET
Schooljaar 1961-62 - 6de leerjaar B van het K.A.
Yves BOGAERTS Julien BOVIE Johnny CHINITOR Eddy CHRISTIAENS August COPPENS Erwin CREMERS Marcel DE BLIECK Hugo DE COSTER Daniël DE POTTER - Eugeen DE RIDDER André DE VOS Freddy HAENTJENS Luc HERMANS Mario MERTENS Raymond MICHIELS Hugo MORIAENS Jean OTTERMANS - August PELEMAN Robert RINGOOT Herman SMEKENS Marc VAN DE MEERSCH Fabien VAN DE VELDE Christian VAN LIERDE Clifton VAN STEEN Roland VERHEECKE Marc VERHOFSTADT
Leraar F. HOLBRECHT
Schooljaar1961-62 - VIde Latijn van het K.A.
theo christiaens noël colpin johan crombE frank de feyter gino de koker alfons de leeuw fritz de pessemier rudy de rijbel roger de smedt tony erpels pierre goossens rony goossens philip keppens victor keppens marc maes alain piret - gérard trap victor troch - Louis van den broeck victor van dijck paul van eetvelde andré van haver paul van haver marcel van hille - jan van hoezen johan van zele frans veldeman françois verleyen
leraarsJ. BOGAERTS(rechts) - E. HEUNINCKX
Schooljaar 1961-62 - VIde moderne B van het K.A.
hugo de backer - Guy de betue andré de bruyn erick de cock karel de donder - roland de meyer marc de smedt etienne ivens lucien jacobs willy jacops john kerremans luc mannaert- willy mathys freddy osselaer rudi peleman walter rumes alfons temmerman rudy van der meiren isidoor van laer - octaaf verheyden
Schooljaar1961-62 - Vde Latijn van het K.A.
Rij aan het venster(van onder naar boven en van links naar rechts):
Pierre Van De MeerscHE Marcel De Smedt Luc Wauters Rudolf de clercq rené
peremans guy de vos adolf jacobs eddy dauwe
Middenrij (van onder naar boven en van links naar rechts):
Robert Vermeersch eric buggenhout robert perdaens X - x herman de smedt
hugo de boodt patrick vincke
Linkerrij (van onder naar boven en van links naar rechts):
x pierre simon gabriel eggermont hugo van den bossche marc dauwe x
Zitten ook in de klas:Eddie AGa Leo COOREMAN Roger DE WIT - Eddy SEGERS
Je staat er in een verrassende binnentuin. Dit is niet wat Nederlanders een hofje noemen, maar een beluik. Bij een hofje, of op zn Vlaams 'een godshuis', gaat het over huisjes voor bejaarde of zieke mensen, die daar kunnen wonen dankzij een weldoener of als lid van een gilde of ambacht. Een beluik, soms ook fortje genoemd, is een verzameling huisjes waar arbeidersgezinnen een onderkomen vinden, vaak verbonden aan een nabije fabriek. In dit geval ging het om het bedrijf van Judocus Goris-De Zeeuw, een handelaar in koloniale waren, die ook een eigen zoutziederij aan de Beurzestraat bezat. Hij liet deze huisjes bouwen in 1888. Ze werden recentelijk gerenoveerd door een particuliere eigenaar.
Wat nu aangenaam oogt, zo midden in de stad, was destijds minder ideaal. Doorgaans waren beluiken behoorlijk overbevolkt, doordat de gezinnen nogal wat kinderen hadden. In de huisjes ontbrak elk sanitair, dat was gemeenschappelijk voor alle bewoners ergens in een apart hokje ondergebracht. Ook voor water moest iedereen naar een centraal opgestelde pomp. Dit beluik is mooi bewaard. In de parallel met de Lindanusstraat lopende Sint-Jacobsstraat, staat nog achter een bakstenen doorgang een rij huisjes tussen het onkruid te verkommeren.
Omdat veel beluiken werden aangelegd in tuinen van iets beter behuisde burgers, zijn ze grotendeels weer verdwenen zodra de huisvesting voor arbeiders erop vooruit ging.
Vaak hoort men '15 november is de dag van de dynastie'. Dit is niet helemaal juist! "Dag van de Dynastie" is verouderde terminologie. Het moet zijn: dag van het koningschap. Enkel tijdens het korte regentschap van Prins Karel heette 15 november 'dag van de Dynastie'. Het is allemaal met Leopold II begonnen. In 1866 wou die zijn naamdag wat luister bijzetten. 15 november, feestdag van de Heilige Leopold de Goede, zou vanaf toen het feest van het koningschap heten (15 november is niet alleen de dag van de Heilige Leopold. Er worden nog wel meer heiligen gevierd op 15 november). Na koning Leopold volgt koning Albert en de dag van het koningschap verhuist logischerwijs naar 26 november, naamdag van de Heilige Albert van Haigerloch. In 1912 overlijdt de moeder van koning Albert en de koninklijke feestdag gaat weer naar 15 november. Voor eventjes maar, want kardinaal Mercier vindt het maar niks: én feesten op 11 november, wapenstilstand, én op 15 november, dat is van het goede teveel. Dus het koningsfeest verhuist opnieuw naar 26 november. In 1933 beklimt Leopold III de troon. Feest van het koningschap opnieuw op 15 november. En toen in 1951 Boudewijn koning werd bleef de datum ongewijzigd. In onze stad wordt ter gelegenheid van deze dag een plechtig Te Deum gehouden in de O-L-Vrouwekerk om 11 uur waaraan de rechterlijke, burgerlijke en militaire overheden deelnemen.
Schooljaar 1961-62 - IVde Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde van het K.A.
Voorste rij(v.l.n.r.): Frank HOFFMAN (Lat.-Gr.) Dirk VERBEELEN (Lat.-wisk.) Roger VAN KEER (Lat.-wisk.) Antoine DE DECKER (Lat.-Gr.) Edwin ALBERTY (Lat.-wisk.)
2de rij: Alexis DE BACKER (Lat.-wisk.) Eduard CROMBIE (Lat.-Gr.) Rony COEKAERTS (Lat.-wisk.) Etienne VAN DER MEEREN (Lat.-Gr.) Henri DE ROOVER (Lat.-Gr.)
3de rij: Rudi VAN DEN EEDE (Lat.-wisk.) Jan DAUWE (Lat.-Gr.) Freddy VAN CAUTER (Lat.-wisk.)
Roger Troch (Lat.-wisk.)
4de rij: Willy MEULENBROECK (Lat.-wisk.) Michel DE COCK (Lat.-wisk.)
Leraar R. BRAECKMANS
Schooljaar 1961-62 - IIIde Latijn-Grieks & Latijn-wetenschappen van het K.A.
Voorste rij 1ste bank (v.l.n.r.): Gilbert VAN DEN BERGHE (Lat.-Gr.) - Johnny Colson (Lat.-Gr.)
Aan het venster 1ste bank: Myriam RAEMDONCK (Lat.-Gr.) Jessy SMET (Lat.-Gr.)
2de bank: Christine DE PESSEMIER (Lat.-Gr.) Greta VAN ROSSEM (Lat.-Gr.)
3de bank: Mark BAETE (Lat.-Gr.) Raoul VERHEYDEN (Lat.-wet.)
Lerares J. DE WETTE
Schooljaar 1961-62 - IVde moderne A van het K.A.
Banken links:
1ste rij: Carlos FIELD
2de rij (v.l.n.r.): Freddy DE MAN - Marc WARNIER
3de rij: Roland VELDEMAN Robert HUYGENS
4de rij: Willy COUSSEMENT - Norbert DE TAEYE
Banken middenrij:
1ste rij: Ferdy DE WOLF - Guy PHILIPS
2de rij: Martin NUYTS Jackie WAUTERS
3de rij: Rudi JOOS Hugo VEYT
4de rij: Joseph VAN DE WIELE André MOENS
5de rij: Ronny DELCART - Hector GEERAERT
Banken rechts:
1ste rij: Freddy DE BOCK - Marc VAN DEN EEDE
2de rij: Julien DAVER Roland PEETERS
3de rij: Ronny MATTHIJS - Octaaf DE VOS
4de rij: François TAS
5de rij: Erik VERWEIRE - Gerrit WACHTELAER
Lerares M. DE BOCK-JENNES
Schooljaar1961-1962 - IIde Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde & wetenschappen A van het K.A.
Latijn-Grieks:
hugo bogaert - magda cooreman - willy lammens jozef moerman - Huguette van goethem marcel verhelst
Latijn-wiskunde:
ivo collier jan de neef paul schatteman - johnny van den abbeele
Wetenschappen A:
andré baert erik beeckman - pierre de neef marc de vriese - pierre heymans leon pets eddy van damme françois van den berghe ludo van den broeck - eddy van hove tony van kerckhoven helmut verschaffel jan wauters
Gabriel BAUDEWIJN Hendrik BERNAERT Marcel DE DECKER Willy DE GELDER Gilbert DE LEEUW François DE VISSCHER Pierre FLORIJN Willy GOOSSENS - Maurice JANSSENS Pierre KEPPENS Gustaaf MAES - Hugo MOENS Jan ROBIJNS Hendrik ROELS Frans VAN DEN BOSSCHE Alfons VAN DOOREN Frans VAN GEERT Guido VAN GEYTE Willem VAN HOUT Frans VAN INGELGHEM Lucien VAN MIGERODE Louis VAN REGENMOORTER Pierre VAN STEEN François VAN STICHEL Raymond VERA Yvan WANGERMEE
Leraar J. VAN LIER
Schooljaar 1952-53 - IIIde Grieks-Latijn & Latijn-wiskunde & wetenschappen van het K.A.
Onderste rij (v.l.n.r.): Greta BOSMANS (Gr.-Lat.) Suzanne COOL (Gr.-Lat.) Vera CLAESSENS (Gr.-Lat.) r. VAN NIEUWENHUYSEN André THienpont (Gr.-Lat.) Julien DE SCHRIJVER (wet.) Luc GABRIELS (wet.) Gustaaf VAN DEN BOSSCHE (Gr.-Lat.)
2de rij: Pierre FRANCKAERT (Gr.-Lat.) Robert TAS (wet.) Guy ROELS (Gr.-Lat.) X Clement DE BEULE (wet.) Jan DE SAEGER (Gr.-Lat.) Robert VASTENAVONDT (Lat.-wisk.)
Bovenste rij: Raymond DE BOECK (wet.) Alfred MERTENS (wet.) François JOOS (wet.) François JACOBS (wet.) Georges TORFS (Lat.-wisk.)
Zitten ook in de klas: Pierre Lissens (wet.) Etienne VERSPECHT (wet.)
Schooljaar 1952-53 - IIIde economische van het K.A.
Marie-Thérèse BRACKE Angèle DE CLERCK Marcel DE COSTER Johan DE MUNCK Jozef DE PORTE Carla DEWAERHEID - Jozef DE WOLF Eric Heremans Théo JANSSENS Louis KEPPENS Karel MAES Iris MOENS Henri SCHELKENS - Louisette SMEKENS Léo SPELIERS Jan VAN BELLE Jozef VAN DEN BOSSCHE - A. VAN LANGENHOVE - Freddy VAN WINCKEL Marcel VEIREMAN - Gustaaf VELDEMAN Dina VERVAEKE Albert WILLEMS
Leraar J. VAN LIER
Schooljaar 1952-53 - Ies van het K.A.
Grieks-Latijn:
Frieda CLAESSENS Josephine COLLIER Willy DE LATHOUWER - Marianne VAN BEVEREN - Jeannine VAN DAMME - Guy WEYN
Latijn-wiskunde:
Willy Van Laere
Wetenschappen:
Georges DE KERPEL - Lambert DE VRIESE Etienne VAN BOVEN Louis VAN DEN BOSSCHE - Hendrik VERTONGEN
Economische:
Pierre BRUSSELMANS Gustaaf DE LAET - Jenny DE ROEP Luc DHAEN - Roger FORMESIJN Jean MAES - Julia SCHOLLIERS Jeanine VAN MEERVENNE
Leraar G. VAN ONSEM
Schooljaar 1952-53 - Meisjesleerlingen van het K.A.
VIde Latijn:Vera Bosmans Magda DAMAN
Vde Latijn: Chrispiana LOS Marie-Rose ROELS Elise VAN RANST
IVde Grieks-Latijn: Frederika VAN BEVEREN Jenny VAN KERCKHOVEN
IIIde Grieks-Latijn: Greta BOSMANS Vera CLAESSENS- Suzanne COOL
IIIde economische: Marie-Thérèse BRACKE Angèle DE CLERCK Carla DEWAERHEID Iris MOENS Louisette SMEKENS Dina VERVAECKE
IIde Grieks-Latijn: Nicole MAES
IIde economische: Hilda DE LOOSE - Angèle DEPRAETERE
Iste Grieks-Latijn: Frieda CLAESSENS Josephine COLLIER Marianne VAN BEVEREN Jeannine VAN DAMME
Iste economische: Jenny DE ROEP Julia SCHOLLIERS Jeanine VAN MEERVENNE
Ruim 300 ABVV-verkozenen en kandidaten van de laatste syndicale verkiezingen waren in het Koningshof samengekomen om de overwinning te vieren in aanwezigheid van Algemeen Nationaal Secretaris L. Major.
Dit is een overblijfsel uit 1822 van de Hollandse versterkingen, die na de val van Napoleon bij Waterloo in 1815 werden aangelegd. Die zijn na 1830 - het ontstaan van België - de hele 19de eeuw intact gebleven en vormden daardoor, zoals ook bij andere vestingsteden, een fikse hinderpaal om uit te groeien tot een modern Dendermonde. Pas in 1906 mogen ze van het Ministerie van Oorlog worden gesloopt. Dat gebeurt dan ook met de Gentse Poort, maar deze Brusselse Poort en wat verderop de Mechelse Poort blijven behouden. Dat kan, omdat hier doorsteken worden aangelegd, die van buiten Dendermonde komende wegen rechtstreeks laten aansluiten op straten binnen de stad.
Stel je het even voor: de brug achter deze binnenpoort loopt over een stuk vestinggracht, waardoor je op een eilandje in het water - een zogeheten ravelijn - komt, dat stevig ommuurd is. Je maakt daar een 90°-bocht naar rechts, om via een tweede poort en de daarachter liggende brug over het vestwater aan te sluiten op de Brusselse Steenweg buiten de stad. Legers konden zo nooit rechtstreeks zon stadspoort aanvallen of beschieten vanaf de hoofdweg. Om het allemaal nog wat moeilijker te maken, kan van de toen nog houten bruggen het gedeelte dat direct aansluit op de poorten worden opgehaald, dat waren valbruggen. De metalen rails aan weerszijden aan de binnenzijde van deze Brusselse Poort en de daarbij behorende katrollen, zijn onderdelen van het ophaalmechanisme. Zon valbrug hing langs de buitenzijde aan kettingen, die over wielen door de poortmuren heen lopen. Om bij het neerlaten de brug tegen te houden zonder daarvoor tien sterke mannen nodig te hebben, worden tegengewichten gebruikt. Dat helpt vooral wanneer een stevige wind vat op zon brugdek heeft. Dan wordt immers een snelle actie erg moeilijk, terwijl dat juist in noodsituaties van belang is. Maar zelfs met contra-gewichten blijft het moeilijk om zon zware valbrug geleidelijk te laten zakken, want eenmaal in beweging, versnelt zon brug spontaan. Daarom is hier een speciaal systeem toegepast. De rails waarover het tegengewicht loopt volgen een nauwkeurig berekend gebogen traject, waardoor er op elk moment een evenwicht is tussen het gewicht van de brug en het tegengewicht aan deze kant. Zo kan zon valbrug in elke stand worden stilgezet zonder extra kracht en ook heel geleidelijk en met geringe inspanning worden neergelaten. Het is een uitvinding uit 1734, die hier is toegepast en waar nog weinig voorbeelden van bestaan. Het hele systeem was destijds wel in aparte bijgebouwtjes geïnstalleerd, waardoor de poortdoorgang aan de stadszijde even smal was, als de brug over de gracht.
De poort zelf verschilt flink van de middeleeuwse constructies. Die hadden zware torens opzij en vaak een spits toelopende doorgang. Soms waren de torens uitgerust met kantelen, zoals we dat nog kunnen zien bij de Brusselse poort in Mechelen. Deze poort is echter neoklassiek, de bouwstijl die in de 19de eeuw voor overheidsgebouwen gebruikelijk is. Vrij rechttoe-rechtaan, zonder teveel franjes, alleen wat randen en hoekblokken als versiering. Wat je niet ziet is de baksteen, waaruit de poort in feite is opgebouwd. Je ziet wel de daarop gehechte witte zandsteen en blauwe hardsteen, allebei gerecupereerd van de afgebroken abdij van Affligem. Natuurlijk staat deze poort aanvankelijk niet zo eenzaam opgesteld, maar sluit links en rechts aan op een aarden vestingwal. De poort werd bewaakt en die wachters hadden een wachtlokaal, maar dat is bij de aanleg van de Leopold II-laan in de jaren 1930 verdwenen. De oorspronkelijke houten brug is een decennium later door een stenen vervangen.
Tussen 30 april 2001 en 4 februari 2003 heeft de Wilrijkse firma n.v. Verstraete en Vanhecke deze poort gerestaureerd naar een ontwerp van architectenbureau Van Severen.
De geschiedenis omtrent 'Het schieten naar schijf en wip' leert ons dat de stad in het verleden, naast de aloude schuttersgilden, een groot aantal schuttersverenigingen kende. Deze sport werd zowel beoefend naar de liggende als naar de staande wip. Ook het schieten naar schijven werd tot voor enkele jaren in stand gehouden.
Handboogmaatschappij 'Cupido' in 1969. We herkennen o.m. vlnr. Eugène Lambrecht (Den Bie), Louis Roef, Albert Van Der Jeught, Jan Willems, Marcel Willems en Alfred De Lentdecker, Arthur Van De Vondel,... Als lokaal koos de vereniging Café 'Onder Ons' in de Donckstraat beter gekend als 'bij Roef'. In 1985 hield de maatschappij op met bestaan. Wij ontvingen een reactie van dhr. Luc Mannaert: Uiterst links Jozef Van Damme (de meester).
Enkele leden van de schuttersvereniging 'Casinovrienden', gevestigd in de 'Casino' aan de Sint-Jorisgilde, beter bekend als 'de Roxy'.
Nationale Unie van Reserve-Onderofficieren van België - Regio Dendermonde (NURO). Deze vereniging werd opgericht in 1963. Er werd geschoten met het karabijn .22. Aanvankelijk werden de schietingen gehouden in de kazerne aan de Noordlaan. Later werden de schietingen gehouden in het lokaal Café 't Moleken aan de Franz Courtensstraat bij Rudolf Wachtelaar. Men beschikte er over een schietbaan van ongeveer 13 meter. In 1982 verloor 't Moleken zijn vergunning en werd noodgedwongen uitgeweken naar Fort I in de Winningstraat te Sint-Gillis. Op bovenstaande foto herkennen we o.m.: (bovenaan) Isidoor Van Der Straeten, Hendrik Spanoghe, François Franckaert, Eugène De Decker, Marc Macharis en Jozef Van Gucht. (onderaan) Jozef Gribbe, Jean Van Damme, Theo De Visscher, Henri Van Haudt.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.