Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
Deze taverne in art-decostijl staat op de hoek van de Dijkstraat en de Koningin Astridlaan. Het pand werd in 1926 ontworpen door architect Jan-Albert De Bondt als bankfiliaal. Het gebouw wordt gekenmerkt door een expressief gebruik van baksteen in verschillende kleuren en diverse soorten metselverband. De hoektravee wordt gemarkeerd door een opvallende deurportiek met een rondboogvormige verdiepte vleugeldeur, met behouden ijzerwerk met meandermotief, gevat in een dito bakstenen deuromlijsting. Het motief van het ijzerwerk werd hernomen in de zwikken boven de voordeur. Voorts sieren uitkragende torens bekroond met een lantaarn de twee hoeken. Het geheel wordt afgedekt met een plat dak dat als terras fungeert en via de bovenverdieping toegankelijk is.
Vlnr.: Dirk De Rocker, Jean-Pierre Franssen, Rudy Van Damme, Wim De Wolf, Dolf Buggenhout, Marc Buggenhout, Albert De Wolf, Eddy Van Iersel, Jean-Pierre Buggenhout, Johnny Van Gyseghem
Foto genomen ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling 'Tussen pot en pint'.
We herkennen vlnr.: Mariette Buyse, Jan Lenssens, Jan Van Damme, Jan Van Lantschoot, Patrick Meulebroek, Lieven Senepart, E.P. Daniel Evrard, Piet Buyse en Aimé Stroobants.
Deze jazzband kunnen we de voorloper noemen van de Crescent City Dreamers die later als 'broertje' van de Jeggpap furore zouden maken in de jazzwereld...
Vlnr. Paul Van Damme, Piet Hermans, Filip Hermans, Marc Hermans en Wim De Decker.
15 juni 1946 Herdenking van rijkswachters, gesneuveld tijdens WO II, en onthulling van een gedenkplaat aan de rijkswachtbrigade op de Leopold II-laan (vervolg) Tijdens de herdenking werd vooral aandacht geschonken aan de getroffen families...
Massale aanwezigheid van onder meer militaire en burgerlijke overheden en van vaderlandslievende verenigingen...
Op de pui van het stadhuis herkennen we onder meer Julien De Saeger en senator Alfons Goossens die hun medeleven betuigden aan de getroffen families.
Moeilijke momenten voor de familieleden van de gesneuvelden...
15 juni 1946 Herdenking van rijkswachters, gesneuveld tijdens WO II, en onthulling van een gedenkplaat aan de rijkswachtbrigade op de Leopold II-laan (vervolg)
Een aantal prominenten stappen mee op in de stoet, zoals burgemeester Portmans, Fernand Callens, rijkswachtgeneraal Dethise, de abt van de Sint-Pieters- en Paulusabdij, William Bruynincx, rijkswachtmajoor Faustry
Vooraan bemerken we S. Gorus (voorzitter van de rechtbank), William Bruynincx, Simon De Maesschalck (procureur des konings), senator Laurent De Wilde, Willy Senepart (hoofdgriffier der rechtbank) en Hector Lauwers.
Hulde aan het oorlogsmonument op het Heldenplein H.P. Vercautere (directeur van de RMJS) staat links van L. Dethiège-Philippot (directrice van de RMMS).
Een groot aantal rijkswachters neemt deel aan de optocht.
Bij de onthulling van het gedenkteken aan de rijkswachtbrigade wordt een toespraak gehouden door kapitein Fastré (districtscommandant).
Op het terreplein van Bastion V aan de Leopold II-laan werd in 1924 een watertoren met een volume van 500 kubieke meter opgericht. Dit gebeurde in opdracht van een Brusselse watermaatschappij. Deze in gewapend beton uitgevoerde watertoren is van het paddenstoeltype, met een piramidale voet en sterk uitkragend reservoir. In 2003 werd de watertoren beschermd als monument.
15 juni 1946 Herdenking van rijkswachters, gesneuveld tijdens WO II, en onthulling van een gedenkplaat aan de rijkswachtbrigade op de Leopold II-laan
Aanvang van de plechtigheid op de Grote Markt
Huldebetoon op de Grote Markt in aanwezigheid van familieleden van de gesneuvelden, militaire en burgerlijke overheden, gewezen krijgsgevangenen en politieke gevangenen. Vooraan (5e van links) Simonne Boué, echtgenote van Prudent De Corte
De stoet naar de rijkswachtbrigade wordt begeleid door een muzikaal ensemble. We herkennen bij de muzikanten Gustaaf Vergaelen (vooraan uiterst rechts).
Onze koning is opnieuw aan zet. Hij start vandaag een rondje consultaties met de groenen. Bart De Wever voelt zich gekleineerd, omdat de Franstaligen zijn voorstel gewoonweg van tafel geveegd hebben zonder het wellicht ernstig te bekijken. Zelfs de weergoden zijn er somber van geworden... Verder maakt de media ook weer goeie reclame voor ons landje... De titel 'Aantal gevangenen in België haalt nieuw record' springt zeker in het oog van al wie ons dierbaar is! In Engeland is Margaret Thatcher opgenomen in het ziekenhuis, maar dat zal wel niks te maken hebben met al die heisa van de mislukte 'onderhandelingen' denk ik. Gisteren hoorde ik in de Colruyt een opmerking in verband met de 'regeringsvormers'... "Dat ze die mannen hun inkomen afpakken voor onbepaalde tijd, er zal dan wel rap een regering gevormd zijn," zei een man tegen de vrouw die na hem aanschoof aan de kassa. Misschien heeft hij wel gelijk... Maar ja, hoe breng je zoiets ter kennis aan de koning? Ik bezit alvast geen mailadres van Albert II en als je het per brief stuurt aan het koninklijk paleis, duurt het misschien ook twee à drie weken alvorens hij in Alberts handen terechtkomt.
Het nodige protocolair gedoe en tal van veiligheidsmaatreglen zullen er wel voor zorgen dat mijn schrijven morgenvroeg niet bij de persoon in kwestie, zijnde dan onze koning, bezorgd wordt. Ja, we zullen nog maar wat afwachten, zeker? Ik hoop enkel en alleen dat er geen nieuwe verkiezingen uit de bus komen...
Sedert de opening van de spikspinternieuwe bib in de Kerkstraat kunnen we inmiddels al spreken over 'de oude bib'. Een blik op de leegstaande gebouwen (achterzijde) op het Krijgshof. Over een bestemming voor het pand kunnen we u nog niet informeren.
Het Pater Ruttenplein raakte al eens in de vergeethoek ... Doordat het wijkcomité van de Donckstraat er telkenjare een kermis organiseert, staat het plein opnieuw meer in de kijker.
De liberale harmonie Sint-Cecilia op uitstap in de Donckstraat ter gelegenheid van carnaval in 1956. Achter de harmonie komt de stedelijke prinsenwagen met o.a. Theo Pieters en Emiel Willems.
Het café 'Sint-Joris' op de Grote Markt is het uiterste pand van een huizenblok dat in 1914 volledig vernield werd en in 1921-1922 heropgebouwd werd naar een ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck. De gevel van bak- en zandsteen werd opgetrokken in neo-Brabantse barokstijl, met verspringende trapgevels en verwerking van Euvillesteen. Op de hoek bevindt zich een opvallende nis met een Sint-Jorisbeeld onder een baldakijn. In 2004 werd het pand beschermd als monument.
Schooljaar 1954-55 - 2e kindertuin van het Koninklijk Lyceum
Onderste rij (v.l.n.r.): Luc Peersman, Alberic Eeckeman, Wim Abbeloos, Emiel Lutens, X, X, Charles Bovie Bovenste rij: Bernard Vermeiren, X, X, Yvan Mertens, X, X, Luc Van Beglen, X Op de foto staan ook nog Rita De Vos, Nicole Verhofstadt en Monique Warnier (waar ergens?)
Schooljaar 1955-56 - VIe moderne van het Koninklijk Atheneum
Onderaan: Emiel Guns (2de van links), Willy De Rauw (uiterst rechts) Middenrij: José De Donder (3de van links), Willy Van Royen (4de van links) Bovenste rij: Werner Willems (3de van links), Hendrik Buys (5de van links), René Goossens (7de van links), Winoc Vermeiren (uiterst rechts) Leraar: W. Coutrin
De meeste stedelingen herinneren zich wel nog de winkel van Kochuyt in de Kerkstraat. In de volksmond heette deze zaak 'bij den Hollander'. Walter Kochuyt en zijn echtgenote Lydie runden deze zaak gedurende vele jaren. Walter zette indertijd de zaak van zijn vader verder...
Thans zijn er verbouwingen aan de gang. Weer een stukje Dendermonde dat verdween...
Op onderstaande foto van de Onze-Lieve-Vrouwekerk springt het rechter gedeelte wel in het oog. Het doet een beetje aan als een 'vreemde muur' in het geheel, temeer daar op de onderste foto die bepaalde muur niet zichtbaar is...
Kan iemand ons daaromtrent meer informatie verschaffen? We maakten enkele detailbeelden...
Ondanks het feit dat er in de straten waar de marktkramen opgesteld stonden, toch wel enige drukte heerste, ontbrak het toch aan de jaarmarktsfeer van weleer... De Grote Markt leek eerder een verlaten uithoek van de stad. Uiteraard is dit méér dan hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het ontbreken van de foor aldaar.
Als we terugdenken aan de jaarmarkten van een aantal jaren geleden, is er geen vergelijk meer te maken. Misschien ontbreekt het ook wel een beetje aan initiatief van de horeca? Velen herinneren zich wellicht nog de gloriejaren, toen het orkest 'The Blue Lines' in het Koningshof de maandag vanaf 12 uur ten dans speelde. Aan de ingang hing toen een bordje met de vermelding 'gehuwden gratis inkom'... Toen je op de bovenste trap aan de entree van de zaal kwam, zag je de gezellige drukte en kwam je meteen in de sfeer. Honderden mensen verdrongen zich op de dansvloer en leefden zich uit op de tonen van het repertoire van het familieorkest van "D'Hollanderkes"... Thans kan je in de cafés wel nog terecht voor een gezellige babbel, maar daar blijft het dan ook bij. Overal ontbreekt de echte jaarmarktsfeer... Als je sommigen hoort, vinden zij het zelfs overbodig om nog een dag verlof te spenderen aan jaarmarkt. "Waarom?" zeggen ze. "Wat is er nog te zien?" En misschien hebben ze wel een punt... Misschien moet het stadsbestuur zich wel eens beraden om ergens een spiegeltent te plaatsen (op de Grote Markt?) en een dansorkest te boeken dat voor enig vermaak kan zorgen van 12 tot 18 uur... Verenigingen, aangesloten bij de culturele raad, kunnen hun medewerking verlenen om de tap te verzorgen. Een deel van de opbrengst kan allicht aan een goed doel worden gespendeerd... Wat denken jullie?
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.