Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
28-02-2009
Huis minister De Bruyn
Onderstaande foto toont ons het huis van minister Leon De Bruyn. - De Bruyn was minister van Landbouw, Nijverheid en Openbare Werken (1888-1895) en minister van Landbouw en Openbare Werken (1895-1899) - Hij was ook burgemeester van de stad -
Waar de woonst zich bevond is voor ons een vraagteken. De foto doet ons denken aan het gebouw in de Kerkstraat, waar vroeger de brandweerkazerne en thans de muziekacademie is ondergebracht, maar we hebben hieromtrent geen zekerheid.
Dit jaar beleeft Dendermonde Carnaval een primeur... Een Prinses Carnaval zwaait de scepter... Aanvankelijk streden voor de eerste maal in de geschiedenis van het plaatselijke carnavalgebeuren twee kandidaat-prinsessen naar de titel Eén diende de strijd te staken om gezondheidsredenen.
De nieuwe Prinses wordt vanavond aangesteld in het CC Belgica om 19 uur. Daar zal zij uit handen van de stadsmagistraat de sleutel van de stad krijgen. Drie dagen zal zij regeren over carnavalvierend Dendermonde, dat zich stilaan opmaakt voor de Ommegang van het Ros Beiaard. Stevige vierders kunnen alvast een aanloop nemen...
Morgen zondag vanaf 14 uur trekt de jaarlijkse cavalcade langs een uitgestippeld parcours door de straten. Mogen de weergoden onze stad goedgezind zijn...
Jef de Vojnne gaat nog eens in op de reactie die Louis Scholliers schreef n.a.v. het artikel 'Inzending' (verschenen op 26 februari jl.).
* * * * *
Ik ben overlèst mè man vraa en manne klèinzaun een bezoek gaan brengen aan onze trots, ONS Pèirt en de drie Gruëte Manne kwestie van hunne moraal eens te gaan bekijken. Om eerlijk te zijn, ze zien er triestig uit. In het ongewisse of dat ze nu al dan niet hun 'Tour de Termonde' zullen doen in mei volgend jaar. ONS Pèirt zijn kleed draagt nog steeds de sporen van de schandalige hemeluitbarsting (diën Oiljsteneir die toendertijd op Kanaal 3 durfde zeggen: Ik hoop dat het stront regent en die er nooit is op aangesproken verdient enkele kokkenaute op zam b..es). UNESCO-werelderfgoed, mijn kleurpotloden! Mor alléi de knaptande èmme e schuën brouin frakske gekréige. Faitelaik, t was dor èiremoej taroef.
Ja Louis, ook bij den AVD. Ik weet het. Niet alleen de 'helden' die jij vermeldt, ook de Witte Gyssels, Morel, John Raemdonck, Wardje Boon, Jef Van Vlemmeren, en waarom niet de Chou, Tsjingboem, Charel De Bleecker, de Slinke en de Willy Meulebroek. Wordt het daarom ook niet dringend tijd dat de echte Dendermondenaars opstaan en de 57 (nvr.: stamnummer KAVD bij de KBVB) een reddende hand toesteken? Zoiets als Maurice Vander Cruyssen gedaan heeft in 1980?
Jef de Vojnne. * * * * *
Wij voelen ons geroepen om zelf ook even te reageren en enkele herinneringen aan de glorietijden neer te pennen; Thuismatchen van KAVD waren een veertiendaagse bezigheid van vele stedelingen. In de voormiddag werd druk overlegd in het lokaal aan de Franz Courtensstraat, het nodige gerstenat werd naar binnengewerkt om 's namiddags voldoende inspiratie te hebben tijdens de match. Vaak was de dienstdoende referee kop van jut! De 'spionkop', aangevoerd door 't Klein Muziekske van Tsjing Boem was steeds present op zijn vaste stek aan de zijkant van de tribune en 'Geen woorden maar daden', 'KAVD killemodee-dee-dee' waren schering en inslag. Het nabootsen van een ambulance door de saxofonist van dienst wanneer een speler van de bezoekende ploeg zich bezeerde bij één of andere fase zullen velen zich nog herinneren... Zowat iedereen had zijn vast plaatsje tijdens de matchen. De tribune was voorbehouden aan de notabelen van zowel de thuisploeg als van de bezoekers (onder wie Louis Tas, Jan en Guido Van Damme, Fernand Van Den Berghe, ...). Je had steeds dezelfde groep bij 't muziekske (met mannen zoals Etienne Laureys, Jean Van Damme en tal van oud-spelers) , een groep vóór
de kantine (onder wie Leo en Louis D'Hondt), en een groep aan de andere zijde van de tribune. De overzijde van het terrein was meestal voorbehouden voor de supporters van de tegenpartij. Achter de goal (de zijde van 't café van 'Den Bot') herkende men eveneens steeds dezelfden (Fredje De Landtsheer, Bakkerke, Winne Van Damme, ...). Mooie tijden waren dat!
Vandaag is er de officiële aanstelling van Prinses Carnaval van de stad. Voor het eerst in de rijke carnavalgeschiedenis werd een prinses verkozen. Tot enkele jaren geleden was dit onmogelijk gezien de statuten van het comité.
Naar aanleiding van de officiële aanstelling publiceren wij hierna de proclamatie van Prins Adolf I (1961)...
Het 2e leerjaar (Juf De Donder) van het Koninklijk Atheneum bezoekt de standplaats van het Ros Beiaard. De desbetreffende lessen handelden over 'Piraten'. De klas ging 't Schipken bezichtigen, hetwelke in dezelfde standplaats is ondergebracht...
Alléi verouit t zit er téige bè de sosjaliste! De nieve schéipene vâ sport die-j-uëk nog een ander dzjopken éit wordâ ze goed éirem botram mè verdintj éid e surpluske gekréige van azuë-j-n vaivenvaiftegduzent euraukes per joër Wie zouë doër nâ ni kontèntj mè zain?
Nâ zain dr vanèigest mènsje die dâ goe kènne verdroëge, mor dr zain dr uëk die dâ ni kènne verdroëge Op den tèllevies liete ze zien dâd omtrènt dâ geval nem brief gekomme was van uëgerant Die manne van TV-Uëst die moeste vanèigest de schéipene dr auver spréike nowô. Nâ zat dâ schoëp toch wel zjust in Uëstenraik op skivakanse zéiker Ne mènsj moet iet doen mè zan sènge nowô!
De schéipene in kwèste kost mè gil die sirk ni lache, ze vont dâ dâ privéi was en dâ dr nimmant gin affèire mè-j-ouë! Ze waster uëk vast van overtouigt dâ dn iënen of dn andere (van éir èigeste partèi tèn nog) diëm brief déirgespèltj ouë on die manne van den tèllevies vèr éir een loer te drouë!
Alléi t komt er op néir dâ ze makandere de péjen on t opschèppe zain vèr ewwâ sènge. Vanèigest mè-j-azuë-j-e sommeke kèndal nikker op rais goën nowô!
De blaa diften as iënegste d'r iet auver zègge, aloewel dâ ze volgest mèi de verkiërde waurtvoerder gepakt èmme... 'k Em den tait nog gewéite dâ dâ mènsj uëk drèi dzjopkes déi... Sèrrewaurdeg kènne de mènsje toch waineg vâ makandere verdroëge zènne! Ik èmmet attait al gezèit Polletik is em vieze biëst!
Telkenjare kunnen de toeschouwers van de jaarlijkse cavalcade genieten van een prachtige optocht. De verdienste daarvan gaat voor een deel naar het organiserend comité, maar vooral naar de lokale verenigingen, die zich jaren geleden in het Dendermonds Karnavalverbond (DKV) verenigden. Sommigen sparen kosten noch moeite om ieder jaar met een mooie afgewerkte wagen en bijpassende kledij te verschijnen. De voorbereidingen, die soms méér dan zes maanden duren, zijn hieraan zeker niet vreemd.
Enkele beelden uit cavalcades, door de jaren heen...
We herkennen onder meer Emiel Ravijts als pastoor op de wagen van de Poef-a-ta-Paffers...
In verband met 't Prisong...
Rijbaan Piet, lange jaren een vaste waarde in de stoet...
Een wagen van Riddershoe die reklame maakt voor een bepaald schoenmerk.
Wie zou de sponsor zijn van deze groep?
Een wagen van de toenmalige Zombies... Koppen van Prins Jempi, Prins Raf en Prins François... Toch wel een treffende gelijkenis!
De Jimmyniekes tijdens de apotheose van een stoet...
De Schensjmoelen met 'hun' reuzen en 'hun' Pèirt op de Emiel Van Winckellaan...
Als majoretten...
DKV De Cornellekens, méér dan 25 jaar actief in het carnaval...
De Polderboeren, spijtig genoeg verdwenen uit carnavalmiddens...
Vlnr: Yvette Stroobants, Lucie ... (de vroegere uitbaatster van de Mini Bazar), de huidige uitbaatster en Hendrik De Ridder in Café Tijl op de Grote Markt...
Een groep carnavalisten hebben verzameld in Café 'Onder Ons' in de Donckstraat, klaar om carnaval te vieren in de stad. We herkennen onder meer Anneke Abbeloos, Leo De Smet, Emiel Ravijts en Kamiel Philips...
Wij ontvingen in onze mailbox een reactie van 'Jef de Vojnne' (Jef het Vaantje) op een artikel van 'Polle Kritiek'... We laten Jef aan het woord:
"Ik zou toch even willen reageren op Polle Kritiek. Ook wij zagen iedere week met belangstelling uit naar het verschijnen van De Voorpost. De grote en kleine reportages en foto's over onze stad en de streek, hoe onze verenigingen het deden, enz... Rieken (Henri) Dauwe en zijn Denderland vestigde de aandacht iedere week op ons rijk volksleven, Gustje Mestdag, den AVD, onze streekrenners, ... en dit kwam het verenigingsleven in de stad en de streek ten goede.
De familie De Cuyper zette deze traditie verder en het verenigingsleven bloeide... Het spijt mij TV Oost, maar dit zal u nooit kunnen evenaren en spijtig genoeg zullen er geen idealisten zoals een Rieken Dauwe meer zijn om een lokale krant op te starten. Komt daar nog bij dat wij zijn opgegroeid met een vader die prachtig kon vertellen over ONS Peirt, den AVD, den Biër, de Sigarettenploeg, hoe zij in de Dender zwommen, enz...
Wij kregen de liefde voor onze stad zo met de paplepel ingelepeld. En dan doet het pijn, om dat wat onze ouders zo koesterden, te zien verdwijnen (bij gebrek aan belangstelling). Ik neem nu het voorbeeld van den AVD. Polle Kritiek doet daar nogal smalend over, 'in tweede provinciale en in levensgevaar'. Ik herinner mij nog hoe in een nog niet zo ver verleden de helft van 't stad en omgeving elke week naar paars-blauw kwam kijken (om ze aan te moedigen >politiekers op kop). Nu blijkt iedereen tevreden dat ze in moeilijkheden zitten. Triestig (voor Dendermonde en de Dendermondenaars). En spijtig genoeg geldt dit niet alleen voor den AVD. Er zijn nog heel wat verenigingen die in hetzelfde schuitje zitten. Maar ja, het is blijkbaar een Dendermondse gewoonte geworden om zich slechts éénmaal per 10 jaar Dendermondenaar te voelen..."
Jef de Vojnne.
Klik op onderstaande 'button' voor een bijkomende reactie van Louis Scholliers...
Omstreeks 1980 Voetbalploeg van de voorbereidende K.A.
Coach H. De Loose met o.a. Kris Braem (nr 12 - zittend), Peter Verschueren (nr 9), Filip Van Wichelen (nr 6)... We denken nog ene De Proft (nr 14) te herkennen. De keeper is Jurgen ... (uiterst links staand).
Carnaval is een levend volksgebruik. Het is een fascinerend, onuitputtelijk en ondoorgrondelijk verschijnsel dat voortdurend verandert naar vorm, functie en inhoud. Voor de mens in vroeger tijden, die leefde onder de materiële en morele dwang van kroon en kerk, moet het een heilzame uitwerking hebben gehad zich bij het jaarlijks carnavalgebeuren van zijn frustraties te kunnen ontlasten en zijn gal uit te spuwen. De middeleeuwse mens beschouwde de periode voor de vasten als een tijdelijk omkeren van de wereld. Ludiek en humoristisch werd het sociale leven en de gevestigde orde bekritiseerd. Carnaval bood hen de gelegenheid een soort revanche te nemen op de functionarissen die vreemd waren aan hun milieu en waar zij in het dagelijkse leven geen vat op hadden.
Toestanden hekelen is steeds een onderdeel van carnaval geweest. Wij zijn zo vrij u een voorbeeld te geven. Wij plaatsen het schepencollege van de vorige legislatuur in een tele-tijdmachine en dat geeft volgend resultaat... Deze beelden werden getoond tijdens de officiële aanstelling van Prins Carnaval enkele jaren geleden
30 mei 1955 Vóór het turnfeest van de Rijksmiddelbare Scholen
De meisjes van de IIde familiale afdeling op de speelplaats. We herkennen Marie-Louise De Somer (vooraan, 2de van L) en Viviane Ophalvens (achteraan, 3de van L).
IIIde middelbaar & IVde moderne &Iste handel
Te herkennen: Rosette Hermans (vooraan, 3de van L), Anny Cornelis (2de rij, uiterst L), Veerle Veyt (bovenste rij, uiterst L), Denise Van Der Meeren (bovenste rij, uiterst R)
Het IIde middelbaar B
In de klas zitten Yvette BIJL Marie-Jeanne DE CLERCQ - Frieda DE DONCKER Clementine DE LATHOUWER Greta GOOSSENS Annie LEEMAN Hilda MATHIJS Christiane MOENS Anita MUYZEWINKEL Olga PIERQUET Adèle ROELANDT Ghislaine TAS Alice TIMMERMAN Victoire VAN HOUTE Julienne VAN NUFFEL Suzanne VERSPEET
Mijn bijdrage omtrent carnaval op dit blog zou niet volledig zijn mocht ik over mijn eigen 'carnavalscarrière' niets publiceren. Sedert begin de zeventiger jaren werd ik onrechtstreeks bij de lokale carnavalsviering betrokken. Vrienden des huize waren reeds een aantal jaren actief in carnaval en vaak werd er dan ook over gepraat. Ik werd gevraagd als losse medewerker en mijn job bestond er voornamelijk in hulp te bieden aan de inkom van het jaarlijks prinsenbal. Toen was de verkiezing van Prins Carnaval nog een zeer belangrijk evenement voor vele inwoners. Men voelde zich alvast nauwer betrokken dan vandaag. Naarmate de jaren vorderden groeide mijn interesse en in 1979 stond ik mee aan de wieg van de 'Tijlvrienden', een groep die werd opgericht in 'den Tijl' op de Grote Markt, dat toen werd uitgebaat door Willy Van Damme (Prins Carnaval 1967). Ik schopte het zelfs tot Prins Tijl in datzelfde jaar. Ik werd dan ook een fervent aanhanger van het feest en telkenjare nam ik deel onder één of andere 'vorm'...
In 1988 werd ik nog harder gebeten door de microbe en stelde mij kandidaat-prins voor 1989 In zaal 'Roxy' won ik van mijn opponent Wim Impens. Als Prins Jempi I mocht ik drie dagen 'regeren' over de stad. De zin van 'regeren' werd mij na drie dagen heel wat duidelijker...
Prins Jempi I
Mijn officiële aanstelling als stadsprins door burgemeester M. Dierick.
Kinderbal 1989: vlnr. Prins Wim I (Van Damme - 1985), Prins Louis I (Schoonjans - 1987) - Prins Albert I (Van Boom - 1982), adjudant Wim Impens, Prins Jempi I, ere-voorzitter Patrick Meulebroek, Prins François I (Macharis - 1963), Keizer Cornel I (Geeraert), Prins Pierre I (De Proft - 1986), Prins Hans I (Leemans - 1988), hofmaarschalk Frans De Jonghe.
In 1997 stelde ik mij op vraag van sommige carnavalisten andermaal kandidaat en weer rijfde ik de titel binnen.
Toen in 2002 de verkiezing van een nieuwe Keizer op het programma stond kon ik niet anders dan deelnemen. Ook deze keer mocht ik winnen met een overdonderende meerderheid en de titel van Keizer voeren. Toch wel vermeldenswaardig is het feit dat op de verkiezingsavond een delegatie van zowat 250 Aalstenaars kwam opdagen, wat een unicum in de geschiedenis mag genoemd worden, temeer daar bijna gans de Prinsencaemere van Aalst (in tenue!) aanwezig was!
Keizer Jempi I
Detail uit een wagen van DKV Dweis - De 'Keizer Jempi stroët'...
Een mooi moment in carnaval was het feit dat in 2005 mijn zoon Kevin een gooi naar de titel deed en ook verkozen werd.
Prins Kevin I
In 2007 toen mijn Keizerscarrière (ten gevolge van de reglementering daaromtrent) stilaan een einde nam, verlegde ik mijn grenzen binnen het carnaval en werd commissaris en later bestuurslid van de vereniging Centrum België, die zijn zetel in Dendermonde had (en nog heeft).
Via die overstap werd mij nog later dan gevraagd om het nationaal secretariaat te runnen van de Federatie Europese Narren Afdeling België, een functie die ik naar best vermogen en zeer graag uitoefende.
Als nationaal secretaris van FEN-Europa België.
In 2008 diende ik echter ontslag te nemen om gezondheidsredenen omdat mij op doktersadvies werd aangeraden het ietwat kalmer aan te doen
Ik denk nog vaak terug aan die mooie tijden (zij het dan met veel spijt in het hart). Die carnavalkriebels raak je moeilijk kwijt! Graag wil ik nog meegeven dat sommige mensen een verkeerde gedachtengang voeren rond het carnaval. Het is een feest waar alle sociale klassen mekaar ontmoeten en waar velen een metamorfose ondergaan door zich anders te gaan voelen en iemand anders te gaan zijn. Nee, carnaval is geen laag-bij-de-grond-gedoe. Het is eerder een feest waar eenieder zich kan vermaken naar eigen wens en behoefte zonder rekening te moeten houden met de dagelijkse slameur. En nog dit Vaak hoor je omtrent baldadigheden die gebeuren in de carnavalsperiode Wel Dendermondenaren, wees gerust, échte carnavalisten houden zich daar niet mee bezig. Het zijn eerder buitenstaanders die het feest mee willen beleven, maar zich aan geen regels kunnen houden die dergelijke toestanden veroorzaken!
Ondanks het feit dat ik al enkele andere inzendingen had verwacht, stuur ik, Polle Kritiek, nog maar iets in... t Is niet al goud wat blinkt
Je bent toch niet verwonderd dat het soms in de stedelijke politiek al eens misloopt? Ach op federaal niveau lukt het al niet zo best, wat wil je dan?
Ons stadsbestuur zal wel geen unicum zijn op dat vlak En dat er soms al eens een lid van de meerderheid opstapt tijdens een gemeenteraad omdat hij niet verkreeg waar hij recht op had, dat is toch maar normaal hé. Hoe zou je zelf zijn als je door een pak verkregen stemmen een schepenzetel binnenrijft en dan plots tussen de gemeenteraadsleden moet gaan zitten omdat je partij je niet gaf waar je om vroeg. Ga je de bal dan terugkaatsen door de ellendeling te gaan uithangen op raadscommissies, fractievergaderingen en gemeenteraden? Natuurlijk! Zo blijft er schwung in de politieke beweging Je onmiddellijk gaan neerleggen bij die interne degradatie is verkeerd, en overlopen naar een andere partij is ook niet opportuun Vraag dat maar aan Bertje Anciaux. Je wordt als nieuweling geïntroduceerd in een andere partij en je wordt al meteen tweemaal kort na elkaar op de vingers getikt! Blijf je dan niet beter in je ouwe stal rondhollen? Of hét alternatief van deze tijd, naar LDD! Hoewel je daar ook moet opletten wat je zegt! Los je iets dat niet onmiddellijk past in het kraam van Jean-Marie, dan word je hals over kop weggestuurd. Democratie? Particratie? Noem het maar hoe je zelf wil Maar we wijken af! We zitten al buiten onze stadsgrenzen, hoewel we vernamen dat binnen de kortste keren in Dendermonde een afdeling van Lijst Dedecker uit de grond zal rijzen Naar we uit goeie bron hoorden, kregen alle leden van de judoclubs in de regio een brief toegezonden van Jean-Marie himself, inclusief een kandidaatstellingsformulier
En hoe zou onze nieuwe brandweercommandant het stellen? Zal hij er in slagen om terug eenheid in het korps te brengen? We lieten ons vertellen dat dit één van zijn belangrijkste doelstellingen is naast de feilloze werking van het korps op vlak van brandbestrijding en andere bevoegdheden. We wensen hem zeker het allerbeste toe!
Gaat KAVD het nog redden in tweede provinciale? Hoewel het een moeilijk tijdstip is met de nakende Vlaamse verkiezingen in het vooruitzicht zal Voorzitter Kris Verberckmoes alle middelen moeten aanwenden om zijn (voetbal)ploeg niet te zien eindigen onderaan het klassement. Derde provinciale lonkt zouden we durven stellen
Het stedelijk carnaval kent een zeer rijk verleden, dat lieten wij u reeds weten in vorige artikels. Omtrent de geschiedenis van deze viering werden reeds een aantal uitgaven gepubliceerd. Zo was er in het verleden een boek van Marc De Decker dat ons heel wat leerde hieromtrent en vooral de groepen behandelde. In 1992 verscheen een boek van mijzelf, waar dieper werd ingegaan op de verkiezingen vanaf 1955... De heer Aimé Stroobants, stadsarchivaris, wijdde op zijn beurt een boek aan de viering in Groot-Dendermonde. Al deze werken zijn te raadpegen en te ontlenen in de stedelijke bibiliotheek.
Het boek 'Karnavalprinsen en Keizers vanaf 1955', geschreven door Jempi Verhofstadt (links) en het boek van de heer Stroobants 'Karnaval in Dendermonde' (rechts).
Ook op de website www.carnavaldendermonde.be kan u terecht om informatie te bekomen omtrent de 'Lof der Zotheid' in onze stad.
De geschiedenis... geschreven door Jempi Verhofstadt (negentiger jaren).
Een beeld uit de stoet van 1910 in de Bogaerdstraat.
Het personeel van de brouwerij Louis Janssen (Bijvang) viert carnaval (ca. 1912).
Uit de CD 'Dèrremonse liekes van vroeger en nu'...
Het liedje "'t Is wordâ'k gebaure bèn..."
(tekst: Jempi - wijze: 'De hoogste tijd...")
Ik wuën ier in Dèrremonde, dad' is ècht een schuëne stat. 't Is wordâ 'k ik bèn gebaure, 't is wordâ 'k man jéigt èm g'at.
Loitj et ons nâ mor bekènne, wéir vinne 't ammel vriëdeg fain, dâ m'n ier ons léive slaite, en kinnjere van 't Ros Bajjort zain.
Ge kèn nâ pèize dâ ge wiltj, mor ik zeg kiër op kiër Ik bèn van Dèrremonde en ik bèn toch zuë fiër Want mè-j-ons Gruëte Manne en ons Ros Bajjortpèirt is man stat toch véil miër wèirt!
Ik wuën ier in Dèrremonde, dad' is ècht een schuëne stat. 't Is wordâ 'k ik bèn gebaure, 't is wordâ 'k man jéigt èm g'at.
't Is een stat mè-j-'n èrt, 'n schuëne Gruëte Mèrt nen toerist nog goed' ontvange wèrt. Mè véil stroëte, monnemènte, nen uëp brigges en ons Pèirt, ons stat is véil miljoene wèirt!
Ik wuën ier in Dèrremonde, dad' is ècht een schuëne stat. 't Is wordâ 'k ik bèn gebaure, 't is wordâ 'k man jéigt èm g'at.
Auver ne gillen auverlèst ouë'k mè loëten auveroële vèr isj méi te goën nor 't toniël! Ni dâ'k dâ nâ ni gèire zien, mor alléi, d'r zain dinge dâ'k wèl liever doen! Ons madam ouë tikkètte kènne kuëpe on alve prais en ge kèntj dâ nowô... 'k moest wèrral isj méi. Volgenst éiren ouitleg was't vèr te lache... Azze'k d'r al miër as een ier dâ toniëlstik on 't volge was, begoste'k mè stillekesoën af te vroëge wanniër dâ d'r nâ-j-iet gingk komme vèr te lache... Azuë'n vif menniete nordien was't paus... Wazze'k ik kontèntj! Ik moest achteriën al miër as drèi kortiers pisse, mor ik dift dâ vanèigest wèrral ni zègge nowô... Alléi verouit ik stèrreme dâ'k on dië wéicéi was en moëke dâ 'k kost pisse. Nèffest mèi stont d'r ne mènsj uëk zâ gevoeg on 't doen en 'k waa-j-em bitsje auverkomme as nen échten toniëlfriek. 'k Zèi téige dië mènsj: "Schuë stik nowô meniër!"... Van tien néige ouë dië mè verkiërt verstoën, want â zèi: "Onbeleefderik, wilde gij nekeer in uwe pisbak kijken!!!"
In 1981 vlogen enkele Dendermondse carnavalisten, onder wie Keizer Freddy De Paepe en de prinsen Willy Van Damme, Casimir Lutens en Roger Baetens, samen met twee leden van het toenmalig 'Komitee Karnaval', naar Alcira in Spanje. Daar werd met het nodige protocol de 'Orde van de Ros Bayardappelsien' opgericht. We herkennen op de foto ook nog Staf Brusselmans (vierde van links), ooit kandidaat Prins Carnaval in onze stad.
In een reactie laat ene Paul ... ons weten dat de man centraal op de foto (derde van links met petje) Theo Bomhals zou zijn (vroeger politieman in onze stad). Wij kunnen met zekerheid zeggen dat dit niet deze persoon betreft. De persoon op de foto is ene Maurice (wijzelf denken dat zijn familienaam Baert is (?)), die vroeger werkzaam was aan de stad...
Al bij al is het nog zo slecht niet in ons stadje. Zoals ik vorige keer al liet weten is t overal al eens iets
By the way, ik denk er ineens aan De palmboom op de Grote Markt, lang geleden dat we daar nog eens kritiek over gehoord hebben. Staat die nu in de weg of niet?
De jachthaven ik zie het al voor me. Midden in de stad op zaterdag- en zondagnamiddag al die welgestelde bootbezitters die zich laten aanschouwen op het stukje Dender in de stad. Het zal oppassen geblazen worden als er projecten op de Dender liggen, of kan dat niet meer dan? Is er al een woonboot voorzien met kantine voor die vaarders? Enne weet iemand toevallig waar de oude ophaalbrug is? Ik realiseer mij plots dat ze die zullen nodig hebben om de jachten van het ene stuk Dender naar het andere toe te laten
Het zou natuurlijk nog mooier worden moest ook de Bogaerd(draai)brug terug in dienst gesteld worden, maar dan verdwijnt er een stuk parking (gedempte Dender) Geen nood, er wordt wel een investeerder gevonden voor een bovengrondse parking ergens in de buurt! Op zaterdagnamiddag en zondag kan de parking van de nieuwe bib als alternatief worden gebruikt. Na de perikelen van enkele maanden geleden zal de betonconstructie nu wel stevig genoeg worden voorzien naar onze mening.
En staan er binnenkort nog politieke wissels op het programma? De nieuwbakken schepen van sport en andere bevoegdheden blijft alleszins goed uit de spots Haar voorganger zat wel korter op de bal moeten we toegeven Plankenkoorts zeker?
En hoe zit het met de hinder die we gaan ondervinden als ze starten met de werken aan de Mechelsesteenweg?
Zijn de Vier Heemskinderen nu al geselecteerd? Er bestaat wel een website van het Ros Beiaard, maar die laat ons enkel toe om algemene informatie, waarvan we toch al een paar jaar op de hoogte zijn, te vernemen. Houdt de intendant de grootste verrassingen tot mei 2010? Wie zal het zeggen?
De prinsenwagen in 1974... We herkennen o.a. Rudy De Brandt, Casimir Lutens, John Claessens, François Macharis, Jean Bequé, Ludo Ost, ...
1976.
In 1976 verslaat de Nederlander Cor Van Tilburg Frans De Jonghe met een overdonderende meerderheid. Op de foto vlnr. de echtgenote van de prins, Prins Cor I, Jozef Verhofstadt, Etienne Eeckhoudt en Keizer Aimé.
1977.
Cornel Geeraert is de nieuwe Prins Carnaval 1977. Keizer Aimé helpt de nieuwe prins met het omgorden van de mantel. Rechts op de foto Henri Theunis, comitélid.
Op de pui van het stadhuis, vlnr. nar Dré Pauwels, Casimir Lutens, Cornel Geeraert, Jean Becqué en Willy Ophalvens.
1978.
Freddy De Paepe, die in 1975 tot Prins was verkozen wint in 1978 de strijd om de Keizerstitel. We zien hem hier op het podium met Prins Casimir, jurylid Walter Waterschoot en Prins François. Voor het podium (links) Prins Willy III (Ophalvens - 1974) en Prins Jean I (Becqué - 1969). Uiterst links Henk Van Montfoort, de orkestleider.
* * * * * In de zeventiger jaren was de deelname van Hollandse groepen en gezelschappen schering en inslag.
Majorettenkorps uit Bergen-op-Zoom.
Een wagen van Jovanda.
De lokale groep 'De Saffers' in de gekende 'domino'...
Een opmerkelijk groep in het verleden waren de Toledovrienden.
Paul Boel met de beker van de eerste Dendermondse renner
Paul Boel en Juliette Certijn, echtgenote van Gerry De Man
* * * * * * * 1984
Net voor het vertrek...
* * * * * * * 1987 V.W.B.-wedstrijd in de Donckstraat
Vóór het vertrek poseren in de Dammenlaan (vlnr) Aimé Michiels, Paul Boel, Louis De Boeck, Gerard Gevaert.
Na de aankomst. We herkennen onder meer Roger Ringoot, Sylvain De Ridder en de dochter van Gerry De Man.Verder nog Paul Boel, .. Waterschoot, Tas, August De Troetsel,
In 1970 werd Rudy De Brandt verkozen tot Prins Carnaval. Bij de ontvangst op het stadhuis zien we vlnr.: Prins Jean I (Bequé - 1969), Prins François I (Macharis - 1963), Prins Eugène I (Baude - 1968), Keizer Luc (Tecqmenne), de nieuwe Prins Carnaval, Prins Casimir I (Lutens - 1958) en Prins Willy II (Van Damme - 1967). Voor het gezelschap de nar Petrus De Bruyn.
Prinsen en comitéleden anno 1970.
De uitslag is bekend. Aimé De Vreese is de nieuwe Keizer Carnaval (1972) en volgt Keizer Luc (Tecqmenne) op. Rechts comitélid Roger Dierickx. De nieuwe Keizer wordt gefeliciteerd door Echoprinses Magda Vergeylen.
Keizer Aimé I in de cavalcade. In de koets, Jeugdprinses Isabelle Van Damme.
Steunkaart 1973.
Na de eerste fusie van 1972 mogen ook kandidaten van buiten de stadsgrenzen dingen naar de titel van Prins Carnaval. In 1973 verslaat Ludo Ost uit Sint-Gillis met glans zijn tegenkandidaten Julien Fierlafijn en François De Clippeleer. We zien op de foto vlnr. Luc Tecqmenne, Prins Ludo I, Keizer Aimé en Roger Dierickx.
Onderstaande foto verscheen reeds eerder op dit blog, namelijk op 30 maart 2008. Op dat ogenblik hadden wij bijna geen informatie. We publiceren de foto opnieuw omdat we dankzij vier van onze bezoekers alle namen hebben kunnen invullen.
Kaartmaatschappij 'Half Teme', die gevestigd was in het gelijknamige café aan de Sint-Rochusstraat bij Mieke De Bock.
We herkennen (vlnr): Helemaal onderaan: 1. William De Facq - 2. Louis De Bock - 3. Pierre Van Blyenbergh Zittend: 1. Petrus Rosez - 2. Adolf Ophalvens - 3. Jef Van Der Waeren (Jef den Brusseleir) - 4. Julien Ophalvens - 5. Petrus Verschueren - 6. Charel Burssens - 7. Michel Eeckhoudt - 8. Amedé Lutens. Derde rij: 1. Adolf Huau - 2. Serafien Van Laere - 3. Georges Van Stichel - 4. Frans Van Den Brande - 5. Frans Breckpot - 6. Arthur Smekens 7. Jef Ophalvens - 8. Jules De Corte Bovenaan: 1. Clement Van Der Vekens - 2. Jozef Hillewig - 3. François De Rocker - 4. Pierre Verhofstadt - 5. Armand Segers - 7. Georges Van der Veken.
De fotokader, die wordt vastgehouden door Louis De Bock (centraal onderaan), toont Frans De Donder (Nollekes) die in dat jaar was overleden.
De aanvullingen in blauwe kleur werden ons overgemaakt door Louis Scholliers, Georges Van der Veken en Patrick Meulebroek, waarvoor onze welgemeende dank. De laatste aanvullingen, waaruit we zeker héél wat wijzer zijn geworden en ons het grootste deel van de namen kenbaar maakte, mochten wij ontvangen van Klaus Metelmann. Eveneens onze welgemeende dank hiervoor.
Op bovenstaande foto zien we het comité en Prinsen in 1964. Staande vlnr: Raoul Schoof, nar Petrus De Bruyn, François Macharis, Luc Tecqmenne, Theo Pieters, Aimé De Vreese, Casimir Lutens, Alfred De Lentdecker en Omer Van Lembergen. Zittend vlnr: Leopold Theunis, Roger Dierickx, Pros Daman, Henri Theunis, Jean Willems, Guilaume Pets, Louis Willems en Roland Buggenhout.
1966
Foto genomen tijdens het Kinderbal anno 1966 Staande: Jean Willems / Henri Theunis / Achiel Triempont / Petrus De Bruyn / Louis Willems / Roger Dierickx / Roland Buggenhout Zittend: François Bal / Guillaume Pets / Prins François (Fol) 1965 / Frans Verberckmoes / Keizer Luc (Tecqmenne) / Prins Casimir (Lutens) 1958 / Prins Aimé (De Vreese) 1962 / Prins François (Macharis) 1963.
Juni 1966 - Uitstap Personeelsclub Koninklijk Atheneum
Bezoek Bokrijk
Te herkennen: R. ABBELOOS en echtgenoot William Van Engelghem - J. BOGAERTS - P. CAUDRON en echtgenote Monique Cool studieprefect A. COOLS en echtgenote A. CORNELIS R. DE COSTER - A. DE KINDER C. DE MEYST E. DE SMET P. DE VISSCHER R. DE VLIEGER T. FRANCOIS - A. MARTENS - B. QUISENAERTS F. VAN DAMME en echtgenoot - A. VAN DER STRICHT G. VAN KEER W. VAN LAERE E. VAN ROSSEM-DE COCK - P. VAN ROSSEM - F. VAN SANDE
Juni 1966 - Uitstap Personeelsclub Koninklijk Atheneum
Bezoek aan de mijnen
Te herkennen: R. ABBELOOS en echtgenoot William Van Engelghem - P. CAUDRON en echtgenote Monique Cool - studieprefect A. COOLS en echtgenote A. CORNELIS - R. DE COSTER M. COSTERS - A. DE KINDER C. DE MEYST - P. DE VISSCHER R. DE VLIEGER T. FRANçOIS A. MARTENS J. PASQUES
C. VAN DAELE A. VAN DER STRICHT W. VAN LAERE - P. VAN ROSSEM F. VAN SANDE - O. VAN SWALM
Onze Reporter: Piër, de Ros Beiaardommegang komt steeds dichterbij. Hoe voelt u zich daarbij?
Piër van Tatjes: Awèl mènneke, vèr de momèntj is dâ t miëst prinsepoilsjte wordâk alle doëge mè béizeg bèn. Ons Pèirt dâ goë bè mèi vèr de momèntj bauven alles Mein Pfèrt über alles!, The Horse over all!.
O.R.: Amai zelfs in het Duits en in het Engels (?) kan u overweg
P.V.T.: Ne mènsj moet sèrrewaurdeg zanne plang kènne trèkke in verschillege toële nowô Ons Pèirt is internasjenoël bekèntj!
O.R.: En Aalst?
P.V.T: Ach jonge, as ge doër auver begintj, tèn mokte mannen dag vèr e giël stik nor de vointsjes! Oilsjt Wâ moe ne mènsj doër auver zegge? Ze zain in dâ boeregat al joëre sjaloes op ons Pèirt en ze zèlle dâ blaive vèr de rest van éir doëge Ze goën éir die kinnjeroizje nuët ni kènne loëte. t Is vanèigest vèr Oilsjt een manier vèr uëk isj in de gazet te komme nowô!
O.R.: En Piër? Werkt u mee aan de Ommegang?
P.V.T.: Faitelaik ni rechtstréiks, mor wèl achter de schèireme Ik aaf mè-j-alle doëge in de gebiere van t statouis en van t spèllement dor op t Schèlstroët, en ik leg man uëre te louistere. Van t momèntj dâk iet te wéite kom, bènnek op toer nowô en k probéir dad on zuëvéil maugelaik mènsje te vertelle. Vantait wètj den èlft van t stat dâ nies al va véire dâ t in de gazet gestoën éit!
O.R.: Mocht de historie van 1952, toen de Aalstenaars het Ros Beiaard wilden ontvoeren, zich herhalen, wat dan?
P.V.T.: Awèl manne beste kammeroët, dor goënek â nâ-j-isj iet auver zègge dâ nog ginnen iëne wètj! As die Ajoineboere éir moesten auverture van dâ nog isj te probéire, tèn gojje nikker ewwâ zien zi! As ge tèn nog niks gezien ètj, gojje nikker iet beléive! Tissen okskes, ge zait toch giënen Oisjtenèir zéiker? Want nondedzjuë sèrrewaurdeg maugde ginnen iëne nimmer betraa!
O.R.: Neen, ik ben van Baasrode!
P.V.T.: Vam Bostruë gotverdomme! Tèn moetek nog véil nèiger op man tèlle passé! Dor zain zuëk va ni véil benaat en van diëste léige nog ni geboste nowô!
O.R.: Geen nood hoor! Als reporter moet ik een beetje onpartijdig blijven en enkel verslag uitbrengen van de situatie hé!
P.V.T.: Jommer, ik kan dad ammel. In 1952 woëret uëk zuëgezèit manne van de gazet en gètj gezien wâ nen toer dâ zons ier gingke lappe! Mor t was téigen éir sjokkedaize nowô! (lacht gezapig).
O.R.: En verwacht u iets bijzonders voor 2010?
P.V.T.: Zi, ge ziet er nâ faitelaik giëne konteroëren ouit nowô Ik goën â nog isj iet vertèlle dâ nog ginne mènsj wètj Ik èm nem brief geschréive nor t kauninklaik palais, vèr te vroëge of dâ Prinsj Fellip en Prinsjès Matille ni nor de stoet komme kaike!
O.R.: Ah dat is interessant om weten. Maar waarom Prins Filip en Prinses Mathilde, en niet Koning Albert en Koningin Paola?
P.V.T.: Daddis nâ faitelaik wèl een stomme vroeg zènne! Ons kauninginne werd uëk al wâd aader nowô en Prinsjes Matille is nog e jongk spèl nowô Tèn is de kéis toch wel rap gemokt nowô mènneke!
Geen slecht idee om af en toe een inzending van bezoekers te plaatsen
Dagelijkse dingen Ja goed, maar wat gebeurt er zoal tussen de muren van ons Dendermonde van voor de fusie?
Het gekibbel van de politiekers van de meerderheidspartijen is al lang geen nieuws meer en ook niet uniek voor ons stadje.
Het steeds opnieuw verwijzen naar de opendeur in de Rijksgevangenis waarbij 28 gedetineerden ontsnapten hangt stilaan ieders keelgat uit.
Of de foor nu al dan niet terug op de Grote Markt moet komen blijft een eindeloos discussiepunt Het stadsbestuur zou opteren om dit wél te doen, maar blijkt de horeca uiteindelijk toch geen voorstander te zijn
Of het nieuw opgerichte kermiscomité verbetering zal brengen in de programmatie blijft nog af te wachten, want tijdens hun eerste editie was hiervan nog niet veel te merken.
Over het feit wat nu wel en niet moet vertoond worden in het Cultureel Centrum kunnen we nog jaren discussiëren en brengt allicht ook geen aarde aan de dijk. En voor elk wat wils is niet altijd de gemakkelijkste oplossing.
Dat er nog altijd geen feestzaal in Dendermonde-centrum voorhanden is, ja, dat weten we ondertussen ook wel
De palmboom op de Grote Markt
Dat het Ros Beiaardcomité weinig vergaderingen belegt, niettegenstaande de nakende Ommegang, is ook al lang geen geheim meer. Wie zei er onlangs nog dat het reeds zon drie maanden geleden was dat het comité bijeengeroepen was? Wellicht zijn vergaderingen met de benoemde intendant niet nodig door zijn jarenlange ervaring
In 1962 werd Aimé De Vreese verkozen tot Prins Carnaval van de stad. Op het verkiezingsbal van 1963 wordt hij uit zijn functie ontheven. De Prins 1963 is inmiddels verkozen, namelijk Prins François I (Macharis). Vlnr. (vooraan): Omer Van Lembergen, Raoul Schoof, Prins Casimir, Prins Aimé, Prins Alfred en de nieuw verkozen Prins François I. Achteraan vlnr. Alfons Straetman (half verscholen), Freddy De Bock en Eugène Baude allen muzikanten van het orkest van Tony Delmondo.
Prins François I tijdens zijn speech op de officiële aanstelling.
Vlnr. 1e rij: Prins Alfred De Lentdecker, Prins Aimé De Vreese en Raoul Schoof.
Voor het eerst in de Dendermondse carnavalgeschiedenis werd een prinses verkozen. Hilde De Decker mag als eerste deze titel op haar naam schrijven. Zij zal de carnavalstoet leiden op zondag 1 maart.
Prinses Hilde I
Op de website van het comité zien we dat reeds drie personen hun officiële kandidatuur hebben ingediend voor de titel van prins of prinses carnaval 2010, namelijk Bart Jacobs, Jani Tsaoussis en Brigitte Cooreman. Uit goeie bron vernamen wij dat ook Mandy Van Gijseghem een gooi naar de titel zal doen...
We ontvingen een mail van een van onze blogbezoekers...
Cursiefjes, columns
Een bezoekje brengen aan het blog over Dendermonde is ondertussen een dagelijkse bezigheid geworden, een vast stramien in feite Pure nostalgie, het weerzien van vroegere klasgenoten, het ophalen van herinneringen, enzomeer. Allemaal rechtstreekse gevolgen van die bezoekjes.
Alle onderwerpen die aan bod komen zijn de moeite waard om te bekijken. Het was echt een fantastisch idee om zon initiatief op poten te zetten. Men zou durven zeggen dat Dendermonde zoiets dringend nodig had, en dat blijkt duidelijk uit het aantal bezoekers die op enkele maanden tijd zijn langs geweest!
Misschien mag ik zo vrij zijn om een hint te geven
Ik herinner mij dat ik jaren geleden telkens uitkeek naar het verschijnen van het weekblad De Voorpost en nog vroeger van Denderland. Mijn aandacht ging telkens naar de cursiefjes of columns die verschenen, zoals De Groene Ezel en zo van die dingen
Soms was het al eens spuien en spuiten op de politieke of andere gebeurtenissen in onze stad (zonder fusiegemeenten), maar telkens was het weer aangenaam om op die manier iets te vernemen
Misschien is iets gelijkaardigs wel geschikt om af en toe op het blog te plaatsen.
Het is zomaar een ideetje hé
Charel B.
* * * * *
Beste Charel B.,
Dat lijkt mij inderdaad te doen.
We kunnen het idee eventueel nog uitbreiden; ik ben er rotsvast van overtuigd dat er zich onder de blogbezoekers een aantal mensen bevinden die een goeie pen bezitten. Misschien moeten wij hen de mogelijkheid bieden om iets in te zenden omtrent de door u aangegeven onderwerpen. Wanneer die inzendingen dan geschikt zijn voor publicatie zouden wij ze op het blog kunnen plaatsen. De artikels kunnen bijvoorbeeld ondertekend worden met een pseudoniem. Laten wij hopen dat degenen die een item insturen zich wel houden aan de algemene normen van onze maatschappij.
Ik kijk er naar uit!
Wenst u een inzending te doen? Dit is het mailadres jpmc@skynet.be Indien uw inzending voldoet zullen wij die zeker plaatsen.
Reus Peke Rammekeszand op stap tijdens een Sinksenbraderij in de Bogaerdstraat. Uiterst links: reuzendrager Jean-Pierre Buggenhout met naast hem Marcel Moruancx, lid van het braderijcomité.
De harmonie van de Rijksscholen aan het werk op het terrein van KAV Dendermonde tijdens het turnfeest van1959. De harmonie staat onder leiding van muziekleraar Cornel Beeckman (links).
Op de Kalendijk beelden de meisjes van de RMMS een nummer van het thema Ritmiek en Plastiek uit, een nummer dat ingestudeerd is voor de prijsuitreiking.
Verder herkennen we nar Petrus De Bruyn, Keizer Theo, Prins Casimir (Lutens), Prins Willy (De Lathouwer), Prins Alfred (De Lentdecker) en Raoul Schoof.
1962
In 1962 wordt Aimé De Vreese verkozen tot Prins van de stad. Burgemeester Bruyninckx overhandigt hem de sleutel van de stad. Rechts op de foto schepen Lucien Willems en gemeenteraadslid Jan De Donder.
Het Dendermonds carnavalgezelschap maakt een uitstap naar Herenthout.
Op de foto: (onderaan vlnr.) Keizer Theo, Prins Adolf, Prins Casimir, Prins Alfred en comitélid Guillaume Pets. Bovenaan, nar Petrus De Bruyn (3e van links) en Prins Willy (4e van links), Omer Van Lembergen (5e van links) en Henri Theunis (uiterst rechts).
De reglementering van het comité voorziet dat telkens wanneer vijf prinsen zijn verkozen een Keizer Carnaval verkiesbaar is. In 1960 gaat aldus de eerste verkiezing van een Keizer Carnaval door in de stad. Wij vermelden even de prinsen van 1955 tot 1959:
-Prins Theo I (Pieters)
-Prins Emiel I (Willems)
-Prins Willy I (De Lathouwer)
-Prins Casimir I (Lutens)
-Prins Alfred I (De Lentdecker)
Alle oud-prinsen stellen zich kandidaat. Het is Theo Pieters, de eerste Prins Carnaval van de stad die de titel binnenrijft.
We tonen twee foto's van kleuters, waarvan meer bijzonderheden ontbreken. We herkennen op één der foto's juf Viviane Moortgat... Indien iemand meer bijzonderheden omtrent deze foto's kan geven, aarzel dan niet om ze ons door te spelen...
Helemaal vooraan op de foto: Erik De Brabander (Met dank aan Mark De Brabander)
Staand vlnr: Oscar Bogaert, Jean Willems, ?, ?, Louis Willems, Pros Daman, Guillaume Pets, ?, ?. Zittend vlnr: Rudolf Wachtelaar, Arthur D'Herde, Georges Haubourdin, Adhemar D'Herde, ?, Julien Willems. De drie helemaal bovenaan zijn ons onbekend...
Achteraan Henri OP DE LOCHT M. PELEMAN Hugo DE BRUYNE X - Roland PEETERS Hendrik BUYS Gustaaf ROBBRECHT (?) (onder) - Leopold BERCKMOES (boven) Eddie LANGBEEN Winoc VERMEIREN - Pierre HEYMANS José DE DONDER (Volgens een reactie van Louis Scholliers) (Volgens een reactie van Fred Duerinck. Volgens deze zou ook Gustaaf Segers op de foto staan)
De Ves verpozen in de zoo. Op de voorgrond A. VERCRUYSSE (links) en G. SCHMOOK
Op een Flandria-boot voor een havenbezoek, (v.l.n.r.): Rita MOENS - Arianne VERLEYEN Frederika ROELANDTS Thérèse VERHEYDEN (vooraan) Machteld VEYT - Henri OP DE LOCHT Willy DE RAUW
Prins Carnaval tijdens zijn officiële aanstelling door burgemeester F. Portmans. Links op de foto herkennen we Robert Verwilghen, toenmalig schepen, in het midden de nieuwe Prins Carnaval en rechts voorzitter A. D'Herde.
Prins Theo I omringd door 'zeven maagden'. Op de tweede rij zien we een aantal tegenkandidaten voor de titel van Prins 1955. We herkennen onder meer Emiel Willems (uiterst links) en Arthur Block (uiterst rechts). (In een reactie liet men ons weten dat de dame rechts van Prins Theo, Georgette Verstappen betreft).
Prins Theo I op de prinsenwagen tijdens de stoet. de geleider van de paarden is Georges Moens.
Op onderstaande foto's groepen die deelnamen aan de stoet.
Het stedelijk brandweerkorps wordt geleid door een nieuwe dienstchef. Luitenant Georges De Smet nam recent het roer over van Kapitein-dienstchef Luc Callebaut, die de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Georges De Smet vervoegde het korps in 1976. Op dat ogenblik maakten ook zijn vader Hendrik en zijn broer Jan deel uit van de brandweer. In 1980 werd hij bevorderd tot Onderluitenant en in 1992 tot Luitenant. Recentelijk kreeg hij de graad van Kapitein(-dienstchef). Wij wensen hem alle succes toe in deze nieuwe uitdaging.
Eerste rij (v.l.n.r.): Liliane DE NIL - Paula MICHAUT Rosine CLEEMPUT Magda VAN GEYTE Jenny DE ROEP - Gaby FOL Georgette AELBRECHT Alice VAN LANGENHOVE
2de rij: Betsy MOENS Jeannine VAN MEERVENNE Marie-Louise BEECKMAN - Yolanda VERMEIREN Maria BERTIN
3de rij: Liliane VAN VLIEBERGHE (?) - Jeannine VAN DAMME - Britta HEUNINCKX (?) - Clementine HERMANS - Marianne VAN BEVEREN Josephine VAN DOOREN (?) - Liliane VERMEULEN (?) - Paula DE MESMAECKER - Josephine COLLIER
Laatste rij: Mariette HILLAERT Frieda CLAESSENS - Christiane IVENS - Frieda DE BRUYN - Godelieve DE BRUYNE - Jeannine SILFS (?) - Josepha PHILIPS - Iris DE BRUYN - Marguerite BLINDEMAN
Voorste rij (v.l.n.r.): Rosine CLEEMPUT Magda VAN GEYTE Maria BERTIN - Jenny DE ROEP - Alice VAN LANGENHOVE Frieda CLAESSENS - Marguerite BLINDEMAN - Iris DE BRUYN - Liliane DE NIL - Marie-Louise BEECKMAN Yolanda VERMEIREN Jeannine VAN MEERVENNE Mariette HILLAERT Paula MICHAUT Betsy MOENS Georgette AELBRECHT
Achterste rij: A. MELAEN - Gaby FOL Frieda DE BRUYN Britta HEUNINCKX (?) - Clementine HERMANS - Jeannine SILFS (?) Josephine COLLIER - Godelieve DE BRUYNE - Marianne VAN BEVEREN Josephine VAN DOOREN (?) - Liliane VERMEULEN (?) - Jeannine VAN DAMME - Paula DE MESMAECKER - Josepha PHILIPS - Liliane VAN VLIEBERGHE (?) - Christiane IVENS
Hortense BAETENS Marie-Thérèse BRACKE Marie-Jeanne CAUDRON Jacqueline CEULEBROECK Jacqueline DE BONDT Madeleine DE CLIPPEL Maria DE DONDER Maria DE LATHOUWER Emma DE SMEDT Monique DE SMET Lisette DE VISSCHER Eliane GOOSSENS Rosa HEUVINCK Marcella HEYVAERT Monique HEYVAERT Mariette LANDGOED Elza MISTIAEN Odette SEGERS Flora VAN DER STRAETEN Paula VAN DEN BERGHE Jeanne VAN HAUWE Jeannine VAN HOVE Ghislaine VAN DER MEEREN Dina VERVAECKE
De viering van het feest in 1955 had iets speciaal. De eerste Prins Carnaval werd verkozen.
In datzelfde jaar werd ook het 'officieel' Dendermonds Carnavallied gecomponeerd en van tekst voorzien. De tekst werd geschreven door comitévoorzitter Adhemar D'Herde en Jozef Baeck, toenmalig directeur van de Muziekschool en dirigent van de Harmonie van de Katholieke Burgerskring, componeerde de muziek. Het werd op 78-toerenplaat opgenomen in februari 1955.
We publiceren de tekst:
In Dendermonde vrienden, daar kan men vrolijk zijn. Men weet steeds wat te vinden voor stoeten, groot en klein. 't Ros Beiaard doet zijn ronde, de knaptand onvervaard. Die zorgt dan op zijn stonde voor leute alleraard. Maar nu is 't Carnaval, nu feest men overal, maar kom naar hier al met veel plezier want hier is er plezier.
Carnaval, Carnaval, Carnaval is 't overal. Maar de geest van dit feest, vindt g' in Dendermonde 't meest Carnaval, Carnaval, Carnaval is 't overal. Maar de geest van dit feest, vindt g' in Dendermonde 't meest.
Hoewel ons stadje klein, het wordt toch een festijn. Prins Carnaval zijn wil is, dat vreugde er zal zijn. Komt dus in 'Vuil Jeannette' of met een hoge buis. Daar moet ge niet op letten, maar laat uw zorgen thuis. Want nu is 't Carnaval, nu feest men overal. Maar kom naar hier al met veel zwier, want hier is er plezier.
Carnaval, Carnaval, Carnaval is 't overal. Maar de geest van dit feest, vindt g' in Dendermonde 't meest Carnaval, Carnaval, Carnaval is 't overal. Maar de geest van dit feest, vindt g' in Dendermonde 't meest.
* * * * *
De verkiezing van de eerste Prins Carnaval van onze stad dateert van zaterdag 12 februari 1955. Zaal 'Het Vaderland' zat bomvol voor deze verkiezing. Er waren namelijk zeven kandidaten opgedaagd voor de eerste titel, zijnde Emiel Willems, Arthur Block, Marcel De Croock, Pierre Coppieters, Jules Van Den Bossche, René Opdelocht en Theo Pieters. Deze laatste, een echte pallieter, een levende encyclopedie van het Dendermonds verenigingsleven, zou de eerste titel behalen. Wij tonen enkele beelden van die avond.
Theo Pieters werd verkozen uit zeven kandidaten als eerste Prins Carnaval van de stad. Hij krijgt de hoed aangemeten door de voorzitter van het comité en mag zich Prins Theo I noemen. Uiterst links op het podium herkennen we Lucien Willems, lid van het comité.
Een fiere Prins Theo I in het gezelschap van 'zeven maagden'... en de voorzitter van het comité Adhemar D'Herde. (Fred van den Abeele laat ons in een reactie weten: dame uiterst rechts > Georgette Verstappen).
Op ne mèiret wazzek isj vroeg op. Ik ouë manne wekkerraddejau (made in Japan) op 6 iere gezètj. Binsjt dâ manne kafféizètj (made in China) pritteldege, gingke k mâ schèire mè man èlletrikke schèirmasjiem (made in Hong Kong).
k Ouë mè-j-em bitsje gewasse en k déi man èm (made in Sri Lanka) oën en man zjiens (made in Singpore). Gelèk as dâk mè biktege vèr man tennisschoene (made in Korea) oën te doen en dr schaut nondedzjuë iet in manne rig!
Ik moktege mè-j-n tikkenèike geriët in de mikraugolf (made in India) en binsjt dâk dr op wachtege paktege k mâ réikenmasjiem (made in Mexico) vèr iet ouit te réikene Op de raddejau (made in India) begost zjust t nies en k zèttege man arloezje (made in Taiwan) gelaik.
As man tikkenèike op was stapteke bouite nor mannen ottau (made in Japan). Ik zag dâ manne nafteméiter vèir op léig stont. Ik tanktege èm vol naft (van Saoudi-Arabië) en vertrok op zoek nor een dzjoppeke
Wèrral gin sjans niks gevonne.
Azzek touis kwamp kéikek op manne kompjoeter (made in Malysia) Niks!
Ik déi man schoenen ouit en k déi man sjandalle (made in Brazil) oën en k gaut mè-j-e gellas wain (made in Chili) ouit. k Zèttege mannen tèllevies (made in Indonisia) op en k vroeg mè-j-af oe dât kwamp dâk in Bèlzje gië goe betoitj dzjoppeke kost vinne
1971 of 1972 - Handbaltornooi RITO - Sporthal Grembergen
Vóór de nieuwjaarsvakantie, na de examens, wordt een handbaltornooi ingericht met leerlingenploegen en een ploeg leraars.
Op de foto de leraars:
zittend (v.l.n.r.): R. Goossens, I. Verleyen, H. Mogensen, W. Cooman
staand: R. Waumans, G. Robbrecht, R. De Witte, A. Verbraeken Van het tornooi kan ik mezelf nog herinneren dat enkele leerlingen van de A2 een 'klein muziekje' hadden samengesteld als 'spionkop'-begeleider van de leerlingen-supporters. Van het 'orkestje' maakten o.a. deel uit Kamiel Philips en ikzelf...
Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zette opnieuw een domper op de feestvreugde en zelfs na de bevrijding zou het nog een aantal jaren duren vooraleer carnaval opnieuw tot leven kwam. In 1948 werd de draad opnieuw opgenomen. Er werd overgegaan tot het oprichten van een 'karnavalcomiteit', waarvan onder meer deel uitmaakten: Olivier Broeckaert, Georges Haubourdin, Pierre Rooms, Jean De Groot, Adhemar D'Herde, Pascal Maréchal en Julien Legat.
In 1949 ging er opnieuw een stoet uit in de stad. Ook in 1950, 1951 en 1952 is er sprake van een stoet. In 1953 zijn er de overstromingen die roet in het eten gooien. In 1954 werkt het comité onder voorzitter Adhemar D'Herde, nadat Olivier Broeckaert ontslag nam. Het comité dat tal van nieuwe leden telde, onder wie Rudolf Wachtelaar, Leon Saerens, Arthur De Herde, Jean Van Wiele en Guillaume Pets, kreeg een nieuwe impuls.
In januari 1955 werd zelfs de eerste Prins Carnaval verkozen...
Op de diverse foto's zijn onder meer te herkennen: William Aerts, Paul De Coster, Freddy Eeckhoudt, François Sabbe, Bruno Sacré, Edmond Van Overloop, Freddy Arbijn, Leo Mannaert, Etienne Pieters, Robert Van Overloop, Aimé Van Spitael, Jan Brands, Arthur Van De Vondel, Freddy De Koning, Johny Grisez, Johny Heyvaert, Etienne Laureys, Jean Vermeersch...
De R.T.S. neemt deel aan het jaarlijks sportfeest van alle Rijkstechnische Scholen in het domein De halve maan.
De leerlingen worden o.a. begeleid door (zittend, v.l.n.r.) J. De Koninck, A. Wauters, W. Defreyne, M. Roels
(staand) J. Lauwers, H. Brants, A. Prins, K. Van Cauteren, A. Kiverijn, A. De Blieck.
Optocht door de straten. Op de voorste rij: vlnr. J. Lauwers, K. Van Cauteren, directeur J. Joris, A. De Blieck Tweede rij: vlnr. A. Kiverijn, J. De Koninck, G. De Vreese, P. Maes, W. Defreyne
Te herkennen: - de leraars W. Defreyne, H. Mariën, E. Saeys, F. Vermoesen
- de leerlingen De Vos (?), Freddy François, Emiel Lutens, Hubert Meuleman, Jean-Pierre Peelman, Frank Van Den Berghe (?), Eddy Moortgat, Luc Everaert, Frederic François, ...
In september-oktober 1914 werd onze stad getroffen door artilleriebombardementen en brandstichting. Het zou dan ook een tijdje duren vooraleer men in de 'spookstad' zin kreeg in een carnavalsviering... Begin de twintiger jaren werd carnaval door de burgemeester verboden.
In 1924 werd aan de liberalen echter toestemming verleend om een 'groote verkleede ommegang' te organiseren ten voordele van de het Nationaal Werk der Oorlogswezen. Sedert 1925 werd toegelaten dat er een Winterfoor werd ingericht van 21 februari tot 1 maart en op de weekenddagen mochten bals toegestaan. In 1927 was de kogel door de kerk. Het stadsbestuur gaf toestemming tot het organiseren van een carnavalsviering. In de dertiger jaren is er sprake van een nieuwe reeks van stoeten, zelfs met succes.
13 maart 1980 Opening tentoonstelling Frans Masereel
Het Frans Masereelfonds Dendermonde organiseert een tentoonstelling in de expozaal van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Zestig originele werken van Frans Masereel worden tentoongesteld van 14 tot 30 maart.
Norbert De Batselier aan het woord
Te herkennen: Franki Hervent, Frans Holbrecht, Remi Rogge, Lievin Cassimon, Frans De Mol, Mimi Van Causbroeck, Frans Vermeir, Monique Cool, Herman Brants, Eddy De Mey, Maurits De Picker, Constant Vermeulen, Jenny De Somer, Eddy Van den Broeck, Gilbert Bontinck, ...
Carnaval heeft een rijk verleden en bestaat al langer dan velen wel vermoeden.
Die van Aalst zullen het niet graag horen maar de viering van Vastenavond is te Dendermonde eeuwenoud. In de middeleeuwen liepen ook hier jongelingen uit gegoede milieus vermomd en begeleid door ketelmuziek door de straten. Dezen groepeerden zich al vlug in wijkverenigingen en toonden vanaf het begin van de 15e eeuw hun kunsten op de markt met vastenavond. Zo noteerde men in de stadsrekening van 1404 dat de hoogbaljuw of stadsschepenen en hun dienaren op vastenavond op het 'Schepenhuys' vertoefden en er van stadswege wijn werd aangeboden voor het feest....
Misschien mogen we wel zeggen dat het hedendaags carnaval in onze stad eigenlijk een beetje teert op het werk van degenen die in het verleden de ijver aan de dag gelegd hebben om de viering van het feest toe te laten en mogelijk te maken. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer men kon spreken van een werkelijk georganiseerd carnaval. In een publicatie die wijzelf daaromtrent schreven in 1992 (beschikbaar in de stedelijke bib) en in een uitgebreid schrijfsel van de heer Aimé Stroobants is daarover meer informatie te vinden..
In 1939 is er sprake van een comité carnaval, maar dit betrof eigenlijk een stedelijk feestcomité dat uitgebreid werd met een tweetal mensen om specifiek de carnavalsviering te organiseren. In 1949 kan men spreken van een organiserend comité onder voorzitterschap van Olivier Broeckaert.
Naar Aalsters voorbeeld wilde een Baasroodse tekstschrijver furore maken t.g.v. de Ros Beiaardommegang van 1990. Wij publiceren zijn schrijfsel... De tekst wordt gezongen op de melodie van het enige echte en vermaarde Ros Beiaardlied van Dendermonde... Hier en daar zorgt de tekst voor enige problemen...
Dat men zch had laten inspireren door de Aalstenaar blijkt uit onderstaande affiche...
14 november 1987 Viering 25-jarig bestaan van RITO meisjes
L. Van Boxstael en E. Van Herreweghe die de genodigden verwelkomden.
Directeur H. Teurlings belicht in de openingstoespraak de historiek en de gebouwenproblematiek van de school.
Pianist L. Pas verzorgt de muzikale intermezzos.
Burgemeester M. Dierick tijdens zijn speech.
De heer De Schaepdrijver, oud-leerling, aan het woord.
Betty Vermeir, voorzitster van de Vriendenkring, brengt hulde aan Greta De Ridder, Suzanne Cool, Clement De Man en Willy Gillis, de stichters van De Bond van Ouders, Oudleerlingen en Vrienden van het RITO voor meisjes.
De SP kwam op onder de naam INZET 2000 samen met VU, Christen-Democraten en onafhankelijken.
Op de foto vlnr: Theo Janssens, Henny De Baets, Marie-Anne Anseeuw, Dannie Moernaut, Norbert De Batselier, Peter De Cauwer, Elsie Claes, Luc De Saeger, Luc Van Gasse, Marc Willems, Ivan Verleyen, Remi De Brandt, Peter Gorlé, Frans Vermeir, Dimitri De Troch.
(Met dank aan Jenny De Somer voor de aanvulling). * * * * * * Nadat Inzet 2000 het verhoopte succes had geboekt bij de gemeenteraadsverkiezingen, had 'Den Dèrremonse Klapper' onmiddellijk een liedjestekst klaar... De tekst wordt gezongen op de wijze van 'Jingle Bells'.
We bringen éir wâ nies, vèr sommege klingke't vies Wéir léisden in nem brief, ons statsbestier wèr nief! Ze moete ni probéire, dem boel te sabbotéire want azzek et ondervin, tèn vliege me d'r in...
Inzètj ier, Inzètj doër, Inzètj auveral. Ze goën 't ier nèig verandere, daddis 't schoeinsjt vanal. Inzètj ier, Inzètj doër, Inzètj auveral. De belastinge goën zakke, nor giëne rottem bal...
Of dâ't zâ béiter goën, dâ trèkke m'n ons ni-j-oën. Dâ zijje nâ van ier, wéir moëke toch plezier. Is't wit of ruët of blaat, dâ loitj ons allemol kaat. Wâ dâ vèr ons tèltsj, is plezier mè waineg gèltsj...
Inzètj ier, Inzètj doër,...
Wéir zain nâ wel kerjéis, vèr de mènsje mè klèin préis. Want ge wètj in polletik, dor zain de préikes dik. Mor 't is nâ wel è fait, wordâ ge zéiker vâ zait. Ons Pèird éid' èm gedrouit en in twiëduzent goëge't ouit!
Carnaval in onze stad kent een zeer rijke geschiedenis. Het lijkt ons dan ook logisch dat wij in deze periode enige aandacht besteden aan dit onderdeel van de folklore. De komende dagen mag u op dit blog enkele items omtrent de carnavalsviering verwachten.
Carnaval in onze stad wordt dit jaar gevierd op zondag 1 maart.
Op de onderste rij, uiterst links, zit Adolf VERTONGEN.
Op het bord staat geschreven: Staatsmiddelbare jongensschool Dendermonde. Wij willen een Dendermonde grooter dan voorheen!
1920 (circa) - Staatsmiddelbare Jongensschool
De leerlingen bevinden zich nog in de oude school op de hoek van de Schoolstraat (nu Prudens Van Duysestraat) en de Kerkstraat.
Op de laatste rij, 6de van links, staat Adolf VERTONGEN. Zijn vader is tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld in Ramskapelle, zodat hij gratis naar school mag.
Schooljaar 1926-27 - 4e leerjaar van de Staatsmiddelbare Meisjesschool. Zittend (vlnr) Yvonne Hermans, Elisabeth Claus, Madeleine Verneirt, Louise Smet, Julia Van Cauwenbergh, Cyrilla Van Kerkckhove, Maria Deschamps 2e rij: Mej. Van Gijseghem, Andrea Ringoot, Elizabeth Van Gaever, Germaine Goyens, Félicité Fromont, Irène Van Geirt, Maria Van Vossole, Jeanne Cormond Bovenste rij: Rosalie Heldenbergh, Suzanne Verhaegen (?), Hortense Van Antwerpen (?), Anna Hermans.
Foto genomen in de Donckstraat t.g.v. de wijding van priester (Koen?) Impens. Vlnr.: Kamiel Van Damme, Frans Beeckman (den biënaar), Herman Penninger (haarkapper, vader van Pascal), Nazère Balthazar (schoenmaker), X, Maurits Verleyen (kruidenier Gentsesteenweg), X, ... Verleyen (priester, zoon van Maurits Verleyen), Priester (Koen?) Impens, X, X. Staand achter hem Oswald Van Den Dungen, Albert Van Der Jeught, X. Rechts vooraan (zittend) Meester Peelman en Gustaaf Burssens.
19 juni 1976 Voetbalmatch ouders leraars K.A. in Appels (0-5)
Zittend de leraars (v.l.n.r.): L. Pincé, L. Van Der Meulen (?), A. Martens, E. DHondt, H. De Loose, F. Van Sande, H. Bogaert, Ph. Heuvinck, X, R. Van Landeghem, W. Van Den Dungen, P. Caudron
Staand de ouders: Wim De Lathouwer (1e van L), Marcel Verstrepen (4e van L), Rudy Van Belle (5e van L), Maurice De Triest (7de van L), Willy Pieters (8ste van L), Willy Collewaert (9e van L), Raymond Van Wichelen (10e van L), E. De Smet (uiterst R)
Tante Terry (Terry Van Ginderen) was een graaggeziene gaste in onze stad. Regelmatig vertoefde zij bij Hendrik De Ridder en zijn echtgenote Gaby, de uitbaters van de schoenwinkel Riddershoe aan de Bogaerdstraat.
Terry Van Ginderen als 'special guest' op de 25e Sinksenbraderij. Uiterst rechts, Hendrik De Ridder, links daarnaast Arthur De Geest. Vooraan Adhemar D'Herde (op de rug), aan de microfoon Terry Van Ginderen. Links daarvan Jacques Verhaegen (?). (Jaartal onbekend) In een reactie die we kregen van Jan De Palmeneire, vernemen we dat de persoon ,links naast Terry Van Ginderen, niet Jaques Verhaegen is, maar wél Piet Preneel. Met onze dank voor de reactie.
Tante Terry ontvangt een wimpel van de 25e braderij.
Peter Beeckman, die als kind opgroeide in de Bogaerdstraat, laat ons volgende reactie geworden: Zo heb ik ze gekend, als kind opgroeiend in de Bogaertstraat en wonende in de 'Werkmanskring' in de jaren vijftig - het grote café 'Werkmanskring' werd toen uitgebaat door mijn grootouders, Peken Beeckman en echtgenote Jeanet De Brandt, en de kinderen Jaak Beeckman en Esther Verstrepen, Mit Beeckman en Aime Buyse. Het was een geweldige straat met figuren als Hendrik De Ridder, Marcel Morianxs, Jef Daman, Paula van de viswinkel, Martha van de snoepwinkel, twaalf of dertien cafés en "andere etablissementen". Wie heeft nog foto's van die dekenij in de vijftiger jaren?
15 november 1959 Zaal Koningshof - viering der jubilarissen van de Algemene Centrale.
Een zicht op de zaal...
Op de achtergrond: de vlaggen van ziekenbond, vakbond, socialistische partij en coöperatie.
De samenwerkingsstructuur tussen ziekenbond, vakbond, socialistische partij en coöperatie ontstond in 1949 onder de naam Gemeenschappelijke Actie.
15 november 1959
In het Koningshof wordt Rik Eeckhaudt gehuldigd door Dore Smets, voorzitter van de Algemene Centrale, en door Vic Christiaens.
De viering van Rik Eeckhaudt was een onderdeel van het Gewestelijk Militantencongres ter voorbereiding van het Nationaal Congres van 20 tot 23 november 1959.
College van Burgemeester en Schepenen en gemeenteraadsleden anno 1972.
Vlnr.: Hubert Maes, Poppe, Aloïs Van Wezemael, Desiré Van Hoorde, Cyriel Michem, Albert Van Den Abbeele, Etienne Van Hecke, Luc Wiemeersch, Yvan Van Hese, Annie Hoornaert-Maes, Frans Vervaeke, Albert Cool, achter A. Cool (vermoedelijk) Buyst, Remi Cammerman, Petrus Verhelst, secretaris Beckers, Gustaaf Van Gijseghem, Clement Leybaert, X, Herman Brants, Pierre Debergh, Crombie-Baetens.
Bij de eerste verkiezingen na de kleine fusie tussen Appels, Dendermonde en St.- Gillis op 13 juni 1971 behaalde de CVP de volledige meerderheid. De PVV legde klacht neer, omdat er heel wat onregelmatigheden vastgesteld waren: zo mochten o.a. in sommige stembureaus kiezers stemmen zonder identiteitskaart, vond er in een bepaald bureau een verkeerde telling plaats waardoor de zetelverdeling er anders ging uitzien, enz.
Tijdens een shopping op 'het Vestje' trokken volgende panden onze aandacht. Wellicht zijn ze geen lang bestaan meer beschoren, maar houden deze wel nog enige (eerder recente) geschiedenis achter...
Was hier ooit de smidse van Van Der Straeten niet gevestigd? Was dit ooit een herberg? Enige reactie hieromtrent kan veel ophelderen.
Dit pand herinneren wij ons als de ouderlijke woonst van de familie Pouillard.
De familie Korte tijdens een feest in de bovenzaal van Restaurant 'Den Ommeganck' (november 1977). Vlnr. Robert, Rudy, Robert (sr) en Edgard Korte. De kleintjes Jorri (?) (links) en Bob (?) (rechts).
Drie foto's genomen in de RMMS, tijdens het schooljaar 1946-'47. Verdere bijzonderheden ontbreken... Het gaat hoogstwaarschijnlijk om het 6e leerjaar...
De muziekkapel van de Stedelijke Brandweer o.l.v. Kapitein-Kapelmeester Wim Janssens (jaartal onbekend). Ook de vroegere dirigent en medestichter van de muziekkapel Prudent De Corte staat op de foto (tweede van rechts onderaan).
Tijdens de academische zitting: ACOD-protest tegen de gevoerde onderwijspolitiek van Minister van Onderwijs Daniël Coens
V.l.n.r. op de academische zitting: F. FABRITIUS-VAN DIJCK, die het welkomstwoord uitspreekt, studieprefect van het K.A. T. DE WIEST, volksvertegenwoordiger Norbert DE BATSELIER, voorzitter van de scholengroep A. DE MUYNCK, kabinetsmedewerker van de Minister van Onderwijs Frans WACHTERS, burgemeester Albert COOL, raadsheer Fernand BROECKX
A. DE MUYNCK, directeur van het RITO jongens envoorzitter van de Scholengroep
Op initiatief van G. Claessens en J. Paul werd een harmonie opgericht. De eerste dirigent J. VAN HOUTTE was oud-leerling van de school en muziekleraar aan de Stedelijke Muziekacademie. Eind 1949 telde de harmonie een dertigtal spelende leden.
We zien de harmonie aan het werk tijdens het turnfeest van 1949 op het terrein van KAVD.
De schoolharmonie Jeugd, geflankeerd door G. CLAESSENS (links) en J. PAUL (rechts)
Muziekleraar G. PLAETINCK dirigeert de schoolharmonie Jeugd.
Stadspersoneel - Dienst bevolking nog in de burelen op het stadhuis. Waarschijnlijk zijn de foto's genomen t.g.v. de oppensioenstelling van Oscar Eeckeman. Vlnr: (staande) Nicole Rosez, Gustaaf Maes, Oscar Eeckeman, Theo Verhas. Zittend (midden): Jan Rampelbergh, Fernand Eeckhoudt. (zittend): Linda Van der Vincken, Nancy De Decker, Nicole Moens, Alberic Eeckeman.
Vlnr: Leon Bomhals, Hilde De Pauw, Adèle Eeckhoudt, Jacqueline Van Keer, Alfons De Geyter, Michel De Rouck Zittend: Oscar Eeckeman. (Met dank aan Wim D'Hondt en Jacqueline Van Keer voor de aanvullingen).
Personeel van de Dienst Bevolking en Burgerlijke Stand in de kelders van het Administratief Centrum.
18 juni 1982 Toneelstuk Gevecht met 3 vrouwen in KTA II
Tijdens de repetitie geeft regisseur E. Van Herreweghe aanwijzingen aan B. Vermeir, E. De Pauw en D. Luyten.
Rechts: de souffleuses A. Hoebeke en L. Van Boxstael (verdoken)
Na de opvoering feliciteert directrice M. Van Onsem-Daems de volledige cast, nl. (v.l.n.r.) P. Heymans, E. De Pauw, R. Hoorelbeke, M. Struyf, A. Quisquater, D. Luyten en B. Vermeir.
24 augustus 1965 ABVV-Kadetten Dendermonde op reis in Nederland
Op de foto o.a. Ingrid De Hauwere, Leo De Leenheer, Maurice De Picker, Marie-Jeanne Guns, Jef Hermans, Robert Huygens, Emiel Lutens, Clementine Robbrecht, Gustaaf Robbrecht, Marcel Van Driessche, Roger Van Vossele.
De werklozenwerking werd opgestart op 31 mei 1983. Succesvolle acties de eerste jaren waren deze rond de sollicitatiebewijzen, de hongerstaking tegen het rampenplan, het actieplan tegen de schorsing van werklozen, de lege karrenactie en de soepbedeling op de markt en aan de RVA.
1983 Groepsfoto van de A.B.V.V.-militantenkern van Philips voor de sociale verkiezingen
V.l.n.r.: Godelieve Matthijs, Agnes Moens, Alphonsine Strobbe, Josephine Maes, Anita Matthijs, Dirk De Wit, Jo Van Damme, Marleen Morel
10 april 1984 Interprofessionele actie van het A.B.V.V.
Eerste rij van de betogers: Eddy Van den Broeck, Gustaaf Robbrecht, André Van Hauwermeiren
27 maart tot en met 2 april 1984
Hongerstaking van de stuurgroep van de ABVV-werklozenwerking (rechts Peter De Cauwer) die op die manier reageerde tegen het Spaarplan van de regering Martens V.
Op de eerste rij vlnr.: Omer Van Lembergen, Hubert Maes, Theo Verhas en Jozef Morel. Staande vlnr. Paul De Visscher, August Triempondt, Henri Vercammen, X, Desiré Bohé (Dizzeke - vroeger werkzaam bij Electrohandel De Groote aan de Dijkstraat), ... Verhelst, X, Free De Klippel.
Leden van het visserijcomité en hun dames tijdens een souper.
(Met dank aan H. Bal en P. Verhas) (Met dank aan Robert Korte voor de aanvulling) (Met dank aan Louis Scholliers voor de aanvulling)
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.