Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
07-03-2010
Familiefoto...
Vlnr: Constant en Isidoor Temmerman en Antoinette 'Jeanne' De Donder.
Reeds geruime tijd laat Jean-Pierre De Donder zich in met opzoekingswerk rond KAVD. Op dit blog verschenen eveneens een aantal oproepen hieromtrent. Ervaring leert ons dat dergelijke 'speurtochten' geen sinecure zijn. Uit interesse hadden we een interview met de heer De Donder, die zinnens is al zijn verzamelde documentatie te boek te stellen...
1. Vanwaar de interesse om een boek over KAVD samen te stellen?
Wij zijn thuis opgegroeid met verhalen over twee Dendermondse iconen, ons Peird en den AVD. Onze ouders waren jarenlang supporters die met de fiets, de trein of de bus de verplaatsingen maakten en vanzelfsprekend de thuismatchen bijwoonden.
Verhalen van gezamelijke fietstochten naar Meulestede of met de bus naar de Lyra, van Gustje met zijn fanfare, Papa Jef Van Ingelghem, de advocaat Verwilghen, Pietje Lambrecht, Michel Lauwers, de Ferre, de Cees, Rieke Verhelst, de Witte Gijssels, en al die andere AVD-ers werden verteld door vader en gretig opgeslorpt door de kinderen. De grootste dag uit ons vader zijn leven was, toen zoon Luc zijn debuut in het eerste elftal van den AVD mocht maken. Dat was op Doornik. En toen hij later nog kapitein werd, kende vaders geluk geen grenzen. Daarom ben ik begonnen met het verzamelen van alles wat met de geschiedenis van den AVD te maken heeft. Maar ook omdat de paars-blauwe kleuren deel uitmaken van de geschiedenis van de stad Dendermonde en van gans de streek. En tenslotte, omdat de namen van al wie in die meer dan 100 jaar een rol gespeeld heeft in die rijke geschiedenis, nooit zouden vergeten worden. 2. Ik heb de indruk dat dit een immens werk is om alles te kunnen verzamelen. Waarschijnlijk is dit niet zonder slag of stoot verlopen?
Ik ben in 1964 begonnen met het bijhouden van artikels over den AVD uit De Voorpost en uit andere week- en dagbladen. En dit tot het einde van de jaren zeventig. Later, en dan spreek ik van juni 2006, ben ik naar het stadsarchief getrokken. Ik heb daar dankzij de bereidwillige medewerking van de mensen van het stadsarchief, alles wat zij hadden over den AVD kunnen inkijken en kopiëren. Ook in oude kranten vond ik documentatie. Ongelukkig genoeg zijn veel zaken van de oorsprong van den AVD verloren gegaan in de brand van onze stad in 1914. Maar uiteindelijk ben ik erin geslaagd om sporen van de eerste ploegen in Dendermonde terug te vinden vanaf 1908.
3. En de medewerking van oud-spelers en/of familie?
Gelukkig heb ik kunnen rekenen op mensen die hun privé-collectie over Dendermonde ter beschikking hebben gesteld. In deze collecties was het een en ander over den AVD te vinden. Aanvankelijk zat ik verveeld met het probleem van de foto's van ploegen. Gelukkig waren veel oud-spelers en hun familieleden bereid hun collectie ter beschikking te stellen, zodat ik nu over een uitgebreide reeks foto's beschik.
4. Wordt het een lijvig boek?
Meer dan 100 jaar is moeilijk samen te vatten in enkele bladzijden. Verder ben ik ervan uitgegaan dat alleen de uitslagen en de klassementen vermelden niet volstond. Het verhaal achter iedere wedstrijd is belangrijk evenals de anekdotes van de oud-spelers. Tot mijn verbazing wordt het zelfs nog lijviger dan ik ooit had durven denken.
5. Wordt dit een uitgave van de ploeg of van jezelf?
Ik doe dit buiten de ploeg om. Ik hoop wel vanwege het KAVD-bestuur nog hulp te krijgen in mijn zoektocht naar foto's en archiefmateriaal. Eerlijk gezegd heb ik dit reeds aan enkele personen gevraagd, maar ik begrijp dat zij nu andere prioriteiten hebben.
6. Wanneer zullen we dit werk kunnen lezen, en waar zal het verkrijgbaar zijn?
Ik hoop tegen volgend jaar mijn opzoekingswerk te kunnen afronden en dan een sponsor te vinden voor de kosten van de publicatie. Eigenlijk is mijn grootste wens dat dit werk zou kunnen bijdragen tot de heropleving van de belangstelling voor stamnummer 57, de KAVD, heropleving niet alleen van de supporters maar ook van de gezagsdragers en sponsors.
Wellicht herinnert u zich nog de bijdrage over de mini-Ros Beiaardommegang die vorige maand op dit blog verscheen. Dit project in de basisschool van het Koninklijk Atheneum vergde heel wat voorbereidingen. Enkele beelden... (Met dank aan J. De Donder voor de foto's)
Het uiteindelijke resultaat tijdens de apotheose op de Grote Markt.
Opening van de Sinksenbraderij (jaartal onbekend). We herkennen onder meer: helemaal achteraan: Van Geertruyen (L), Hendrik De Ridder (R) voorlaatste rij: Robert Verwilghen (uiterst L) tweede rij: vlnr. Clement Leybaert, J. Vertongen, W. Bruynincx en A. De Geest. vooraan: (L) Annemie De Ridder (?)
Bovenaan (vlnr): Bert Heuvinck, Lajos Van Peteghem, Norbert De Taeye, Luc Van Hoeteghem. Onderaan (vlnr): Emiel Leybaert, Jan Heuvinck en Paul Van Den Durpel.
Vele jaren geleden stelde de British Motor Corporation de Austin Mini voor. Onderstaande foto toont ons de voorstelling in Dendermonde door Paul Van Damme van de gelijknamige garage (toen aan de Oude Vest).
Wéir èmme nog e potrèt van 't kauningklaik bezoek vâ verlèje wéik, mor we kènne d'r faitelaik ni goed' on ouit... Wéir pèize dâ 't zjust getrokken is as de kauningk 't iën of 't ander loëte vallen éit en dâ de kauninginne d'r achter on't zoeken is...
We kènnen anders ni pèize wâ dâ't zouë kènne zain.
We kregen bericht dat de Vlasmarktbrug eind deze maand wordt opengesteld. In de laatste gemeenteraad staken de liberalen nog maar eens de lont aan het vuur en begonnen een discussie omtrent het eenrichtingsverkeer dat wordt ingesteld. Het feit dat niemand op de hoogte was dat een dergelijke regeling zou worden toegepast, vonden zij maar niets. Ook lieten zij weten dat geen mens wist dat de brug opstaande wanden zou hebben Dan rijst bij ons wél de vraag of de liberale mandatarissen hun dossiers wel opvolgen Ach ja, het belangrijkste is eigenlijk wel dat de brug open is voor het verkeer én voor de Ros Beiaardommegang van 30 mei e.k. Ze ligt er nu eenmaal en ze zal er wellicht blijven. Alhoewel?
De opsplitsing van het stadscentrum is ook niet naar de zin van de liberalen. Misschien moeten ze zich nog niet onmiddellijk zorgen maken De eerste jaren is nog geen mechanisme voorzien om de brug in beweging te brengen. Van een echte opsplitsing is dus nog lang geen sprake.
Het koninklijk bezoek heeft ons ook een aardige duit gekost Wij vernamen enkeleposten: het vernieuwen van het sanitair is goed voor, geraamd, 53.363,33 euro. Het opfrissen van de trouwzaal kost 3.740,72 euro, de reiniging van de pui van het stadhuis 1.368,40 euro en het reinigen van de vloer van de aula 1.600 euro, al deze prijzen zijn zonder b.t.w. Ook de rode loper werd vernieuwd. Is t alles???
Het aftellen naar de dag van de Ros Beiaardommegang wordt ook iets moeilijker Tijdens het afgelopen carnavalsweekend, op zowat 97 dagen voor de ommegang, kreeg iemand het in zijn hoofd om de aftelklok aan de ingang van de Dienst Stadspromotie te vernietigen. In de media werd deze vandalenstreek aan een carnavalsvierder toegeschreven Gelukkig werd de vernieler kort nadien opgepakt door de politie.
Spijtig dat weer werd verwezen naar de carnavalisten die hoegenaamd met de gehele zaak niets te maken hadden. Meer zelfs, op facebook werd een groep gestart met als onderwerp STOP in hemelsnaam met carnavalisten met de vinger te wijzen als vandalen!. Het zijn inderdaad niet zij, die dergelijke handelingen hanteren, het zijn personen die misbruik maken van de situatie om hun frustraties te botvieren. De oprichters van de groep laten weten dat er eens paal en perk moet gesteld worden aan het feit dat steeds beschuldigend naar carnavalisten wordt gewezen, als het op vernielen aankomt. Vooreerst worden zij zelf vaak met dergelijke handelingen geconfronteerd. Hoe vaak wordt een carnavalswagen beschadigd waaraan weken en maanden is gewerkt? Wordt daaraan eens aandacht geschonken?
Awèl ik moet iërlaik zain, k bèn dr em bitsje ont déirkomme Ik was giëlegans vâ man bèrreke van den Albèir en Pajjaulâ te zien Iëst en vèrral éiget al 'n giël sirk gewéist vèr dr op de Mèrt te geroëke. k Em langst alle kante geprobéirt, mor dr was giën déirkommen oën. t Stat was beléigert déir nen uëp azjènte dâk in giël mâ léive nog ni t uëp gezien n èm! Vâ woër dâ die-j-ammel kwampe dâ wéitek ni zènne En faitelaik aster anders iet gebéirt moej al vriët sjans èmme dâ giëne ziet! Mor allâ vèr onze kauningk en ons kauninginne maugd al iet doen.
Langst den iëne kant èmmek nog véil sjans gat en ouëk nog e schuë ploitsjke op de Gruëte Mèrt. k Stont rechtauver de poui van t statouis en k èm dâ koppel goe kènne zien zènne. Pajjaulâ, daddis nondedzjuë nog e schuë vraamènsj, en onze kauningk dië trèk vriëdeg goed' op die poep van die Gèntjenèir, de popkauningk t Is n grat!
Nâ-j-èmmek wel vriëdeg spait gat dâ ze nikker ni tot bè de mènsje gekomme zain, omdâ zalle twië ni-j-in éiren oëk woëre. k Ouë fèrrem gevroëgt of dâ ze den 30ste mèi nikker ni-j-afkwampe ast wâ mènsjelaik wéir was. Mor allâ ik moet ni kloëge, k èm ze nikker goe van dichte gezien nowô. Dâ moet toch pleziereg zain zènne kauningk zain Ge moet gè niks doen nowô. Zjust ier en doër isj nortoe goën, nikker op t statouis binnenstappe, nikker nor e fabbrik goën en tèn gon éite bè de poëters Ik èm mè nâ wel afgevroëgt wâ dâ ze dor bè de poëters géiten èmme Ik pèis, mor ik bèn t ni zéiker, dâ ze frit mè pèirdewèste géiten èmme
k Em mè-j-uëk loëte vertèlle van iëne die t goe kan wéite, dâ de kauningk neig gelachen éit op t statouis Nâ kannek mè-j-azuë ni derèkt véirestèlle wâ datter op t statouis te lache valt Of zouë dr ier of toër wèrral iën van ons polletikkers een lap afgegéiven èmme? Doër zouëk nâ ni vâ verschiete, gelèk as dât ammel geliërde bolle zain
Onzem bèrremiëster kwamp er uëk goe véire zènne. A-j-at zâ zondogs kostum oën en â-j-at zanne klatsjkop opgeblongke! Ge zouë vèr minder nowô! En wordak uëk vâ verschauten èm, daddis dâk ni 'n wist datter ier zuëvéil gemintjeroëtsléide zain in t stat! Ge ziet wâ dât doet as t kauningspoër isj nor t afkomt nowô!
Volgend bericht werd ons toegezonden door de Filatelistische Kring.
Zaterdag 6 maart 2010
Nationale ruilbeurs voor postzegelsen prentkaarten in Dendermonde
De Filatelistische Kring Dendermonde richt zijn jaarlijkse ruilbeurs in
van postzegels en prentkaarten van 9 u tot 16 u in de gebouwen van het Koninklijk Atheneum, Geldroplaan te Dendermonde.
De toegang tot de beurs is gratis.
De nieuwe postkaart DENDERMONDSE FOLKLORE 2010 wordt op de beurs te koop aangeboden aan 1,50 t stuk.
IEDEREEN WELKOM
Uitgifte nieuwe postkaart
De Filatelistische Kring Dendermonde heeft ter gelegenheid van het Ros Beiaardjaar 2010 eenpostkaart uitgebracht in samenwerking met dagbladhandel Marc Coppens, Kerkstraat, Dendermonde.
.
De nieuwe kaart Dendermondse Folklore 2010 wordt te koop aangeboden aan 1,50 t stuk en is zowel op de ruilbeurs verkrijgbaar als bij dagbladhandel Coppens.
De nieuwe kaart werd in een beperkte oplage gedrukt en is een must voor de
Een affiche 'Dendermonde' uitgegeven door de maatschappij der Belgische spoorwegen. Een jaartal is ons onbekend, doch onderaan rechts vinden we de naamtekeningen van burgemeester A. Van Stappen en stadssecretaris D. Grootjans. De handtekening links onderaan is van ene De Ruddere.
Aan de rechterzijde zien we details van de Academie voor Schone Kunsten, de gebouwen van de CM (hoek Bogaerdstraat en Dijkstraat), de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de abdij van Zwyveke en de Brusselse Poort met de watertoren.
De grote tekening toont een heraut die de Grote Markt overschouwt.
Een luchtfoto daterend van een aantal jaren geleden.
Er vallen ons onmiddellijk drie zaken op: 1. Er is nog scheepvaart op de Dender in de binnenstad 2. Er staan nog een aantal barakken op de plaats waar thans het Rijksadministratief Centrum 't Saske is gevestigd. 3. De kleine huisjes aan de Sint-Jorisgilde zijn nog duidelijk zichtbaar.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.