In 2002 won Dendermonde de wedstrijd 'Een thuis voor een beeld' van Radio 2. De 'Wenende Ent' kreeg een plaatsje in Vlassenbroek.
Een woordje uitleg die wij vonden op de website van de stad...
Op zaterdag 1 maart 2003 werd de Wenende Ent in Vlassenbroek verwelkomd.Dit beeldhouwwerk van de Gentse kunstenares Berlinde De Bruyckere werd ons geschonken door de Provincie Oost-Vlaanderen naar aanleiding van de actie Een Thuis voor een beeld waarmee het Provinciebestuur in samenwerking met Radio 2 van Oost-Vlaanderen een openlucht beeldenpark wil maken. In mei 2002 won Dendermonde de wedstrijd.
Onder het motto "Oost-Vlaanderen een groot openlucht beeldenpark" sloegen in 1996 de provincie Oost-Vlaanderen en Radio 2 Oost-Vlaanderen de handen ineen en startten een bijzondere samenwerkingsformule met als titel "Een thuis voor een beeld". In de vorm van een wedstrijd draagt iedereen bij tot de realisatie van het kunstenbeleid in Oost-Vlaanderen. Oost-Vlaamse kunstenaars krijgen de mogelijkheid om één van hun ontwerpen te realiseren. De provincie Oost-Vlaanderen vult jaarlijks haar patrimonium aan met een monumentaal werk van een gerenommeerd kunstenaar. De Oost-Vlaamse steden en gemeenten krijgen jaarlijks de mogelijkheid om dit monumentaal kunstwerk een thuis te bieden op hun grondgebied.
Voor de wedstrijdeditie 2002 kocht de provincie het beeld "De wenende ent" aan van Berlinde De Bruyckere, ter waarde van 37.185 EUR. De wenende ent werd ontworpen om op een boom te worden aangebracht, waar deze bronzen tak als het ware letterlijk zal "wenen". Het beeld zelf blijft eigendom van de provincie maar krijgt zijn definitieve thuis in Dendermonde, meer bepaald in Vlassenbroek.
"De wenende ent" is gepositioneerd op een grote populier (38 m hoog), staande aan een beek op de hoek van buurtweg 12 en een kleine dreef. De weg doorheen de Vlassenbroekse polder is toeristisch zeer druk bewandeld en bereden aangezien deze deel uitmaakt van de Dijkwandeling, het Natuurleerpad 18, de Polderwandeling en het Wezenschoorpad. Naast de boom staat een altaar met kalvarie, werk van E.H. Valery Stuyver (°Aalst 1916), bekend beeldhouwer en pastoor van Vlassenbroek (1956-1983).
De keuze viel niet toevallig op deze boom. Het betreft een merkwaardige populier meer bepaald een "Blauwe van Eksaarde", een kruising tussen een Amerikaanse en een Europese populier. Deze relatief traag groeiende boomsoort wordt "standplaatseigen" genoemd wat wil zeggen dat hij thuishoort in onze streken. De boom is een beeldbepalend element op een bocht langs het toeristisch pad. De ent kan aangebracht worden in plaats van de onderste tak. Aan de oever van de beek getuigt de boom letterlijk van de levenskracht van het water. Het altaar (met vissen als symbool van leven door geloof) en de op het kruis stervende Christusfiguur beklemtonen zowel het eindige van elk leven als het eeuwige hernieuwende leven via water en geloof. De wenende ent zal aldus een zinvolle aanvulling en tegenhanger worden van het aanwezige kunstwerk, exponent van dit bekende kunstenaarsdorpje, waar jaarlijks diverse kunstmanifestaties plaatsgrijpen.
27-02-2010 om 00:00
geschreven door jempi
|