Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
19-11-2008
Recital Willy Claes...
November 1989 Recital Willy Claes in Bond Moyson
Vlnr: Alfons De Geest, Ivan Verleyen, Willy Claes, Fred Brouwers
Te herkennen: Alfons De Geest, Jeannine Verhofstadt, Martine Van Den Bossche, Norbert De Batselier, Viviane De Man, Patrick De Landtsheer.
Ongeveer op deze plaats resten er in de 13de eeuw wat gebouwen van de eerste Cisterciënzerinnenabdij. Die is door Machteld I, vrouwe van Dendermonde, in 1223 opgericht met als basis een door haar in reeds in 1214 gesticht gasthuis voor arme pelgrims en hulpbehoevende burgers. Wanneer die abdij waarover zo meteen meer in 1228 naar elders verhuist, worden deze gebouwen ingenomen door vrome reclusen, gewone alleenstaande vrouwen die bijeen gaan wonen omdat zulks veiliger is in een gemeenschap waar niet gehuwde vrouwen met een scheef oog worden bekeken. Een vrouwenoverschot is echter ten tijde van de Kruistochten in veel Europese steden niet ongewoon. Vrouwe Machteld II maakt er in 1259 dan maar meteen een echt begijnhof van. Tussen 1288 en 1295 verhuist een deel van deze begijnen naar een nieuw hof aan de Brusselsestraat, de achterblijfsters noemen zich voortaan kluizenaressen en hun woongebied 'De Grote Kluis'. Ze houden stand tot het eind van de 16de eeuw, waarna de gebouwen meer dan een halve eeuw leeg blijven staan, totdat er met een legaat van Hilduard dHaens, pastoor van de Sint-Gilliskerk, een onderkomen voor oude vrouwen wordt gesticht. Een paar jaar later, in 1663, maakt Anne Puttemans daar een Maricolenklooster van, dat tot aan de Franse tijd blijft bestaan.
Alle kloosterordes worden door deze revolutionairen opgeheven en zij gaan in deze kloostergebouwen voortaan zwakzinnigen onderbrengen, dus een zothuis, want aan echte psychiatrie wordt in die dagen nog niet gedaan.
Wanneer die Fransen na de Slag bij Waterloo (1815) weer spoorslags verdwijnen, komen de nonnen terug en nemen het bestuur van de krankzinnigeninstelling over. Ze bouwen zelfs tussen 1863 en 1865 een volledig nieuwe inrichting die gebouwen zie je nu maar ze gaan die nooit gebruiken, omdat ze ongeveer tezelfdertijd besluiten hun psychiatrische instelling naar het dorp Lede nabij Aalst te verhuizen. De Belgische Staat koopt de panden in 1867 over en maakt er een Krijgshospitaal van. Dat is dus de fase die volgt op collectieve waanzin. Vandaag worden ze gebruikt als school, dat is dan de voorafgaande eerste fase, waarbij je nooit zeker bent welke kant het later op zal gaan
Schooljaar 1962-63 - Iste Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde & wetenschappen A & wetenschappen B van het K.A.
Latijn-Grieks:
Magda COOREMAN Willy LAMMENS - Jozef MOERMAN Huguette VAN GOETHEM Marcel VERHELST
Latijn-wiskunde:
Ivo COLLIER Jan DE NEEF Paul SCHATTEMAN Johnny VAN DEN ABBEELE
Wetenschappen A:
Erik BEECKMAN Pierre DE NEEF - Pierre HEYMANS Christiane JACOB Leon PETS Ludo VAN DEN BROECK Eddy VAN HOVE Helmut VERSCHAFFEL Jan WAUTERS
Wetenschappen B:
Willy CAYET - André DALEMANS Frans DE BEULE Pierre DE CLERCQ Rolande DE COSTER Ides DE TROCH Nicole DE VISSCHER Diane DHOEYE Jessy MOERNAUT Guido VAN DEN BOSSCHE Willy VAN MALDER Frans VAN NUFFEL Jacques VERRIET
Leraar F. VAN HERTERIJCK
Schooljaar 1962-63 - Iste economische van het K.A.
Voorste rij(v.l.n.r.): jacqueline huygens Rita DE DONCKER Yvette Stassyns Paula DE KEYSER
2de rij: André DAELEMANS (?) norbert de saeger Gaspar RASSCHAERT Marcel WANDELSECK
4de rij: patrick heirwegh werner de vreese Remi heyvaert John VERLEYEN Henri VAN BAELEN etienne frulleux
5de rij: Hendrik Van hamme - harry DE KINDER
LeraarA. VAN DOORNE
Schooljaar 1962-63 - 2de & 3de jaar van de kindertuin wijk Donckstraat van het Koninklijk Lyceum (vanaf 1962-63 Koninklijk Lyceum, ondanks Rijksmiddelbare School onderaan de foto)
2de jaar:
Myriam DE DONDER Chantal DE WINTER Patrick MARTENS Sonja MICHIELS Wim SCHOONJANS Marianne TRIEMPONT Helga VANDERGUCHT
3de jaar:
Heidi BRANTS Luc DE DONDER Chris DE POTTER Danielle DE VOS Peter MERCKX Dirk PIETERS Frans SMEKENS
Lerares A. VAN CAUWENBERG-VERCAMMEN
Schooljaar 1962-63 - 1ste leerjaar A van het Koninklijk Lyceum
Suzanne BEECKMAN - Arlette BOGAERT Françoise CHAVATTE Ivette DE PETTER - Graziëlla DE ROS Karine DE SMEDT Sonia DE VILDER Lea LEYS - Veerle MERCKX Gisèle MOENS Marie-Anne MOORTGAT - Charlitta MOREL Godelieve SANTY - Dany VAN HOEYMISSEN Michèle VAN ONSEM Greta VERMEIREN
Lerares J. BOMBAY-WATERSCHOOT
Schooljaar 1962-63 - 1ste leerjaar B van het Koninklijk Lyceum
Lieve BURSSENS Rita DE BLENDE - Arlette DE DONDER Yvette DE DONDER - Beatrice DE JONGHE Viviane DE WILDE - Mireille FOL Hilde GLAZEMAKERS Marleen LAMMENS Marianne MESKENS - Martine MULDER - Nicole MOENS Betty TEMMERMAN Marleen VAN DEN ABEELE Nancy VERHOFSTADT - Grace VERWILGHEN
'Intra-muros' beelden van de gebouwen van het Koninklijk Lyceum. We gebruiken deze benaming omdat de school onder deze noemer het best gekend is. Ook hieraan zullen velen mooie herinneringen beleven...
In 'De Zondag' van afgelopen weekend verscheen een artikel omtrent een boek dat onlangs is verschenen over de BSD... De Belgische Strijdkrachten in Duitsland... Dit bracht mij op het idee om u eraan te herinneren dat wellicht velen onder jullie, Dendermondenaars, nog fotomateriaal moeten bezitten van de tijd dat de legerdienst werd volbracht, zij het dan al dan niet in Duitsland. Inscannen en doorsturen zou ik zeggen! We plaatsen de foto's met veel plezier op ons blog (als het uiteraard vooral om bewoners van onze stad gaat).
We laten u graag de informatie omtrent het boek even geworden:
"Wij, BSD'ers"
Jan Backx
Het menselijk verhaal van onze legergemeenschap op Duitse bodem ...
Bijna zestig jaar lang leefden er op Duits grondgebied honderdduizenden Belgen in een kunstmatige wereld: de BSD, de 'Belgische Strijdkrachten in Duitsland'. BSD betekende veel meer dan alleen maar tanks, kanonnen en ander wapentuig: er zat ook een menselijk verhaal aan vast. Hoe hebben al die mensen de BSD ervaren? Hoe was het om te leven in onze 'tiende provincie', waar het militaire kastensysteem in alles zeer nadrukkelijk aanwezig was?
In dit boek komen de échte BSD-mensen, ontdaan van hun eventuele sterren en strepen, voor het eerst ongedwongen aan het woord.
In 1901 zorgt het Weldadigheidsbureel (stedelijke bijstand voor de armere bevolking) voor het bouwen van een straatbeluik met twee rijen van in totaal 32 arbeiderswoningen in dit doodlopende straatje. Ook hier zorgde een pomp voor drinkwater ten behoeve van alle gezinnen. Deze huizen bleven gespaard in de Eerste Wereldoorlog.
Net als bij begijnhoven spreken we over straat- en pleinbeluiken.
Enkele 'intra-muros' afbeeldingen van de RITO gebouwen (1992). Wellicht zullen deze gebouwen geen lang bestaan meer beschoren zijn. De foto's laten velen onder ons even "nagenieten" van de vele schoolmomenten...
Schooljaar 1964-65 - 2de jaar van de kindertuin van het Koninklijk Lyceum
(In het palmares worden er 24 leerlingen vermeld, maar op de foto staan duidelijk minder kleuters.)
Suzy ADRIAENSSENS Katia BEUKENHORST Inez CARELS Frans DE DECKER Agnes DE GENDT Jörgen DE RIDDER Stanny DE SWAEF Anne DE TROG Noëlla DE WEIDT Gert GODIN Raf GOOSSENS Georges KLERDAN Carinne LEYS Linda MARTENS Christine MOENS Patrick PAUWELS Claude-Jean ROUGES Linda VAN DAMME Daisy VAN DEN ABBEELE Ingrid VAN DER JEUGD Cindy VAN DER MEERSCHE Robert VAN LANGENHOVE Dirk VERELST Christiane VERMEIREN
Lerares M. VAN CAUSBROECK
Schooljaar 1964-65 - 3de leerjaar B van het Koninklijk Lyceum
Deze foto toont ons leden van een kaatsclub uit de stad. Weet soms iemand meer omtrent deze foto? Herkent u mensen op de foto? Laat het ons weten via mail.
We ontvingen een reactie van Louis Scholliers in verband met deze foto. Hij is van mening, en ik moet deze volledig delen, dat de persoon bovenaan links Jean Willems is. Ook Pierre (Pierke) Peersman staat hoogstwaarschijnlijk op deze foto.
We ontvingen een reactie van vsphilemon@skynet.be: De speler onderaan rechts was mijn peter: Georges VAN STICHEL We ontvingen een reactie van Robby Peersman: Pierre (Pirke) Peersman staat bovenaan in het midden.
Er wordt verondersteld dat deze foto werd genomen t.g.v. een uitstap met klanten van het café van Clemme De Blieck (wij vermoeden dat deze vooraan op de foto staat - met bril). Het café was gevestigd op de hoek van de Kerkstraat en de Beurzestraat. Jaartal onbekend. Uiterst rechts zien we Mathilde Verhas.
Een reactie van Jozef Hermans: De man uiterst links op de foto is waarschijnlijk Pier(re) De Man, schoonzoon van Mathilde Verhas.
Tussen 1860 en 83 wordt op een terrein van ruim 1 ha een gevangenis gebouwd van het toen voor Europa zeer vooruitstrevende Pennsylvania model: vanuit een centrale ruimte vertrekken lange vleugels waarin de cellen zijn ondergebracht. Zo kunnen ze beter worden gecontroleerd. De voornaamste nieuwigheid is echter, dat de gevangenen in stille afzondering worden gehouden. Ze worden wel gezamenlijk gelucht op de binnenplaatsen tussen de cellen, maar ze worden niet langer tot arbeid gedwongen. Vroeger werden gevangenen vaak tewerkgesteld ten behoeve van industriëlen, die dan voor hun onderhoud moesten instaan. Dat laatste liet dan wel eens te wensen over. Bij een gevangenis van het type als hier in Dendermonde wordt over Pennsylvania-systeem gesproken, omdat dit model voor het eerst in 1829 is gebouwd in de stad Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De Belgische ex-politieke gevangene Eduard Ducpetiaux leert het systeem als banneling in Amerika kennen en introduceert het bij ons, als hij zelf hoofd van het Belgische gevangeniswezen is geworden midden 19de eeuw. Ook hier is België de voorloper, waarnaar andere Europese staten komen kijken.
Vandaag hebben we weer een iets andere kijk op het onttrekken van mensen aan de samenleving en dus zijn er plannen voor een hypermoderne nieuwe strafinrichting op wat nu nog een brok groen platteland is tussen Dendermonde en fusiegemeente Sint-Gillis. Wie ginds gaat kijken, zal meteen merken dat de huidige bewoners van dat gebied niet op de komst van onvrijen zitten te wachten. Er hangen zwarte vlaggen en je leest achter menig venster: Geen gevang in onze groene long. Zal de Madonna van Zwyveke, die daar haar kapel heeft, een pleidooi kunnen houden bij het Allerhoogste Beroep?
De huidige Dendermondse gevangenis is momenteel vooral bekend om haar ontsnappingen. Maar zei men in de middeleeuwen niet reeds: stadslucht maakt vrij?
23 mei 1948 - Onthulling van het monument ter ere van de gesneuvelde oud-leerlingen van de Rijksmiddelbare Scholen
Toen de directie van de Rijksmiddelbare Scholen haar gesneuvelde oud-leerlingen wou huldigen met een gedenkteken, ging de opdracht naar Macken.
Macken was tekenleraar aan de RMJS van Dendermonde en werd door de Duitsers aangehouden op 19 mei 1943.
Hij verbleef in vele gevangenissen en werd tenslotte als politieke gevangene opgesloten in het concentratiekamp Sachsenhausen bij het Oost-Duitse Oranienburg.
Het monument, eerst nog in de oude gebouwen aan het Heldenplein, werd na de bouw van het Atheneum overgebracht aan de kant van de huidige Geldroplaan.
Schooljaar 1961-62 - 1ste & 2de leerjaar wijkschool Keur van het K.A.
1ste leerjaar:
Sonja AUDENAERT Erik BRAEM Leon DE KORTE Jan VAN DEN VEKENS Linda VAN DE PERRE Eddie VAN DER JEUGHT Lionel VAN ROSSEM - Nadine VAN STICHEL
2de leerjaar:
Andrea BARO - Roger CARNIER Daniël DE PROFT Jozef KLERDAN Jean PETS Mireille SIAU François VAN OUDENHOVE Marie-Jeanne VAN OUDENHOVE Greta VAN WIELE Myriam VERHAS
Lerares D. BOMHALS-RUYTHOOREN
Schooljaar 1961-62 - 1ste leerjaar van het K.A.
Rudy BOON Paul BRAECKMANS Marc BUGGENHOUT Daniël DE BOCK Albert DE CLIPPEL - Luc DE CLIPPEL Rudy DE GEYTER Jacques DEKERF - Walter DE POTTER - Frans DE RIDDER - Marcel DE SMET - Johan GEUBELS Patrick GLORIE Pierre HIEL Luc MOENS René MOORTGAT Martin OPALVENS Kamiel PHILIPS Christian PLAS Alex SCHUDDINCK John VAN CAUTER - Frank VAN DEN ABBEELE Luc VAN DEN BERGHE François VAN DE VELDE Walter VERSTRAETEN Rudy VINCK Patrick WARNIER Marcel WAUTERS
Lerares F. MAES-SCHOONBAERT
Schooljaar1961-62 - 3de leerjaar A van het K.A.
Roger BARRIE Pierre BEECKMAN Rudy BIJL Tonny BOGAERT Alfons DE BOCK Leo DE POTTER Roger DE VRIES Zénon FOL Ronald GOOSSENS Jean-Pierre GRYSON Jan HERMANS Jean HEUNINCK - Marc Marissen Johan MERCKX Leo PENNINGER Aimé POPPE Rony STAELENS Patrick TAS Ivan TILLEY Hubert TRIEMPONT - rudy VAN DER HEYDEN Marc VAN Gyseghem Eric VAN WIELE - Guido VERSTREPEN Dirk VERTONGEN Rudy WATERSCHOOT Walt WINDEY
LeraarR. WILLEMAERS
Schooljaar1961-62 - 3de leerjaar B van het K.A.
Alex BRECKPOT Marc BUYDTS Leslie COOSEMANS Hans DAUWE Robert DE COSTER Fernand DE DONDER Jean-Pierre DE JONGHE Marc DE WOLF Hugo DIERICKX Hugo GEUSSENS Rudy GOOSSENS - Roger HUYGENS Julien MACHIELS Helmuth MICHELI Benoni MICHIELS Henri OPALFVENS Christian ROSSEEL Frank RUMES Carlos SIAU Michel SIAU Johny VAN DEN ABEELE Marc VAN DE VOORDE Leo VAN DIJCK Eddy VAN GEEL Marc VAN HERREWEGHE Clement VAN HOVE Georges VERMEIREN Frankie VERSTRAETEN André WATERSCHOOT
Leraar W. BERNAUW
Schooljaar1961-62 - 4de leerjaar A van het K.A.
1ste rij(v.l.n.r.): robert de munck william van gasse Hugo DE Potter claude holvoet Luc LERMYTTE Theo Caudron
2de rij: jean-louis de proft leo goedgezelschap freddy van gaever guido verhofstadt eddy van herck etienne van boterdael
3de rij: paul herssens etienne vergeylen paul de bock françois de meester karel de boeck maurice de potter
4de rij: Guy KERREMANS andré putteman jean-Pierre vermeulen Frank VAN DEN BERGH - André DECK
Bovenste rij: robert broothaers - christian de smedt yvan raes Luc Waterschoot Roger DE Braeckeleer - marc lYBAERT
Jaren 50 De Gemeenschappelijke Actie viert feest in de bovenzaal van het Volkshuis
Vooraan (vlnr): Staf Van Cauter (?), Jef Van De Voorde, Jef De Wilde, Frans Janssens, provinciaal secretaris BBTK Gustaaf Moring (?), Gaston Eeckhaudt, Pierre De Smedt, Jules De Pauw, Julien Godin, Maria Van Damme, echtgenote J. Godin
2de rij: X, X, X, Désiré Van De Voorde, X, Oscar De Hauwere, X, Theo Casteleyn, X, X, X, X, Armand Heymans, Irma Gerlo, Gustaaf François, echtgenote G. François, X, X, Jules Van Damme
Uit het gelegenheidsorkestje, opgericht in 1985 voor het schoolfeest ter gelegenheid van het Jaar van de Muziek, groeide een compleet harmonieorkest onder de naam STUKAD (Studenten Koninklijk Atheneum Dendermonde). Het eerste concert o.l.v. muziekleraar Sylveer Ongenae, werd gegeven op 22 juni 1985.
STUKAD zal blijven bestaan tot 2003, maar de formatie Old Stukad Boys - oud-muzikanten van Jeugd en STUKAD, muzikale oud-leraars, oud-leerlingen en sympathisanten - doet nog verder.
Uiterst links Dirk Van Belle, die vanaf 1999 tot 2003 dirigent Sylveer Ongenae zal opvolgen
Vooraan in het midden Gustaaf Van Den Abbeele en R van hem Luc Dhaen
Jaren 80 - Stukad
Op de foto herkennen we Fred Cooreman, Sylveer Ongenae (dirigent, bovenste rij, uiterst R), Dirk Van Belle, Gustaaf Van Den Abbeele, Willy Van Laere, Annie Van Puyvelde, Louis Verhavert, Walter Veyt
29 mei 1959 Gewestelijke betoging n.a.v. een Nationale Strijddag, uitgeroepen door het A.B.V.V.
De deelnemers betoogden o.a. tegen de sluiting der bedrijven en tegen de enorme werkloosheid (circa 200.000 werklozen).
Ze betoogden voor een verhoging van de werkloosheidsvergoedingen (700 Bfr per week), voor een verhoging van de ziektesteun en voor kosteloze gezondheidszorgen.
29 mei 1959
De stoet, vertrokken op het Kerkplein in Sint-Gillis, kwam aan op de Grote Markt. De deelnemers luisterden er naar de toespraken van Marcel Van Driessche en Achiel Reintjens (foto).
Vooraan staan (vlnr) Alfons Goossens, Gustaaf Boeykens, Gaston Reyns en René Van Kenhove. Achter G. Reyns links herkennen we Robert De Vos, gewestelijk secretaris van het ACOD.
Piet BECKERS Roland CORNELIS - Freddy DAVID - Roger DE COCK Harry DE DONDER - Frans DE JONGHE - Norbert DE KINDER Louis DE MAYER - Freddy DE PRINS - Eddie DE SMEDT Adriaan DE WAELE Roland DIERICKX - Henri EECKHOUDT François GOOSSENS - Jean HEYNDRICKX Laurent MARIEN Willy MOREL Eddy OPALFVENS - Edmond RINGOOT Boudewijn VAN CAMPENHOUDT Eddy VAN CAUTEREN - Hubert VAN HECKE Marcel VAN LAERE
Leraar E. DE SMET
Schooljaar 1961-62 - 6de leerjaar B van het K.A.
Yves BOGAERTS Julien BOVIE Johnny CHINITOR Eddy CHRISTIAENS August COPPENS Erwin CREMERS Marcel DE BLIECK Hugo DE COSTER Daniël DE POTTER - Eugeen DE RIDDER André DE VOS Freddy HAENTJENS Luc HERMANS Mario MERTENS Raymond MICHIELS Hugo MORIAENS Jean OTTERMANS - August PELEMAN Robert RINGOOT Herman SMEKENS Marc VAN DE MEERSCH Fabien VAN DE VELDE Christian VAN LIERDE Clifton VAN STEEN Roland VERHEECKE Marc VERHOFSTADT
Leraar F. HOLBRECHT
Schooljaar1961-62 - VIde Latijn van het K.A.
theo christiaens noël colpin johan crombE frank de feyter gino de koker alfons de leeuw fritz de pessemier rudy de rijbel roger de smedt tony erpels pierre goossens rony goossens philip keppens victor keppens marc maes alain piret - gérard trap victor troch - Louis van den broeck victor van dijck paul van eetvelde andré van haver paul van haver marcel van hille - jan van hoezen johan van zele frans veldeman françois verleyen
leraarsJ. BOGAERTS(rechts) - E. HEUNINCKX
Schooljaar 1961-62 - VIde moderne B van het K.A.
hugo de backer - Guy de betue andré de bruyn erick de cock karel de donder - roland de meyer marc de smedt etienne ivens lucien jacobs willy jacops john kerremans luc mannaert- willy mathys freddy osselaer rudi peleman walter rumes alfons temmerman rudy van der meiren isidoor van laer - octaaf verheyden
Schooljaar1961-62 - Vde Latijn van het K.A.
Rij aan het venster(van onder naar boven en van links naar rechts):
Pierre Van De MeerscHE Marcel De Smedt Luc Wauters Rudolf de clercq rené
peremans guy de vos adolf jacobs eddy dauwe
Middenrij (van onder naar boven en van links naar rechts):
Robert Vermeersch eric buggenhout robert perdaens X - x herman de smedt
hugo de boodt patrick vincke
Linkerrij (van onder naar boven en van links naar rechts):
x pierre simon gabriel eggermont hugo van den bossche marc dauwe x
Zitten ook in de klas:Eddie AGa Leo COOREMAN Roger DE WIT - Eddy SEGERS
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.