Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
07-01-2010
Rivaliteit...
In 1989 werden de eerste berichten verspreid omtrent de nieuwe ommegang van 1990. De beslissing vloeide voort uit een gemeenteraadsbesluit van 4 december 1986, dat inhield dat de Ros Beiaardommegang voortaan zou plaatsvinden om de tien jaar. Dit bericht zorgde in Aalst voor de nodige opschudding. Lang voor de stoet op 27 mei 1990 door de straten zou trekken, werd voor de nodige hilariteit gezorgd aan beide kanten. De nodige spotdichten werden 'gecomponeerd'. Van Dendermondse kant was er onder meer: Men weet dat de vier Aymonszonen nog steeds in Dendermonde wonen. Want daar danst het Ros de teugels los. En Aalst krijgt alleen spek en bonen.
Een gedegen Aalstenaar prevelde meteen: In Aalst, onze Keizerlijke stede, komt 't Ros door de straten gereden. Doch ginds in de stoet, gaat 't beest te voet. In 't dorp moet men 't wiel nog smeden...
Men durfde zelfs wel eens beweren dat niemand in Aalst nog belang stelde in de Dendermondse ommegang, doch niets was minder waar. Een poging om het Ros Beiaard te ontvoeren zou er zeker niet meer inzitten, dat hadden ze ondertussen in 't ajuinendorp wel begrepen. De Aalstenaars kozen 1 april als geschikt moment om Dendermonde in een 'schutkring' te plaatsen voor de heersende 'paardenpest' (naar analogie met de varkenspest die op dat ogenblik in ons land heerste). De 'kring' zou van kracht blijven tot de dag na de ommegang van 27 mei. De ajuinen opperden het idee om de ommegang te laten plaatsvinden zonder het edele Ros, maar... 'Qui invidet, minor est', wat zoveel betekent als 'wie jaloers is, is de mindere'. In 1990 organiseerde Aalst eveneens een 'paardenzitting'. Regerend burgemeester Dierick en toenmalig schepen Patrick Meulebroek stonden aan het hoofd van een Dendermondse delegatie. De zitting bood veel afwisseling en de Aalstenaars moesten ervaren dat de 'rivalen' stevig weerwerk boden. Maurits Dierick opperde dat Aalst nog een completere warboel was geworden dan vijftien jaar voordien, toen hij nog eens in dat 'plaatske' had vertoefd. Wij citeren hem: "We reden over die versleten bruggetjes en door 'konkers' om uiteindelijk op een pleintje te arriveren waartegen ze in Aalst 'Grote Markt' zeggen...". Chevaleresque (!) was ook de toespraak van Patrick Meulebroek. Hij dankte ontroerd de Aalstenaars, omdat zij al het mogelijke deden om Dendermonde in het zonnetje te zetten. Twee dagen voor de ommegang werd een 'ajuinenraid' uitgevoerd op Aalst, waarbij niet minder dan 1000 kilo ajuin op de Aalsterse Grote Markt werd gekieperd.
De algemene repetitie, de dag voor de ommegang, kwam er een Aalsterse delegatie opdagen. Ze boden het Ros Beiaard een mand ajuinen aan. Het fiere Ros keerde zich echter met zijn rug naar de mand en liet merken meer gewoon te zijn..
10 januari 2000 - Nieuwjaarsreceptie in Middenschool Zwijveke
Zittend (v.l.n.r.): M. Rombaut, G. Van Riet, directeur J. Verleyen, J. De Vriese, H. Van Der Vurst
Staand: A. Boon,G. De Cleene, J. De Bruyn, V. Muylaert, K. Van Huynegem, K. Hermans, J. Van Wesemael, R. De Witte, M. Achten, S. Bosteels, J. Ruygers, J. De Coster
De Aalstenaars hadden een tijdje kunnen rusten... Twee ommegangen in een relatief korte periode (1952 en 1958) hadden waarschijnlijk wel aan het 'ajuinengemoed' gevreten... Het duurt tot begin der zeventiger jaren alvorens gewag wordt gemaakt van een volgende Ros Beiaardommegang. Het fiere Ros zou op 25 mei 1975 opnieuw een ronde maken in de stad. Uiteraard grepen de Aalstenaars deze gelegenheid om de 'tweedracht' nogmaals op te peppen. Zij organiseerden een heuse 'paardenzitting' in de raadzaal van het Aalsterse stadhuis. De zitting kreeg een officieel karakter door toedoen van Marcel De Bisschop, toenmalig Aalsters burgervader. De Dendermondse burgemeester, Albert Cool, werd uitgenodigd en trok 'Aalstwaarts' met een delegatie. We mogen het wel een historische ontmoeting noemen, en voor één keer leken die van Aalst niet zo kwaad. Alles bleef 'gezond', niemand sloeg op hol... Er werd over en weer gepraat en uiteraard was de wederzijdse spot niet uit de lucht.
Aalst vereerde onze stad met een tegenbezoek tijdens de algemene repetitie voor de Ommegang. De 'Ajuinendelegatie' trok onder leiding van Albert Cool naar de Vlasmarkt, waar het Ros gestald was. Toen het Ros Beiaard zijn stal verliet, danste het nog vuriger bij het zien van de Aalstenaars... Na een kwartier stelde een Aalstenaar de vraag aan burgemeester Cool: "Wanneer komt dat 'Paard' nu?". Enigszins verontwaardigd en ietwat 'opgesmeten' antwoordde deze dat het al de hele tijd aan het dansen was! De ajuinen wensten de kopvleesfretters veel 'peiresjans', en mocht het toch beginnen regenen tijdens de Ommegang moesten ze de 'basj' maar over de twee straten van Dendermonde trekken...
Onderstaande liedjestekst werd geschreven door Mon Mestagh, ter gelegenheid van een 'Driekoningenwedstrijd' van de toenmalige VVV.
Drèi kauninge as Gruëte Manne... (Wijze: De herderkens lagen bij nachte...)
Drèi kauninge as Gruëte Manne, zuë luëpe me zingent déir 't stat. We kènne niks zegge as dâ me al graalaik suksès èmme g'at. We zongke in al ons waike en trokke van déir nor déir. En alleman kwamp nor ons kaike in 't sènter, de Dongstroët en 't Kéir.
We zingen on kèirke en schaule in wingkels en ieder kafféi. Woo dâ me kwampe dor zongke de mènsje derèkt ammel méi. In Oilsjt zèle d'uëre goën touite wéir zègge 't ier kèrt en goet: "Ons Pèirt komd' in 't néigeteg bouite ons pajnners zain na al vol moet".
Oe dâ't zjust goë gebéire is gisse dâ kréige me na nog ni méi... Ze klappe wel al in kommisse op 't statouis en de Véivéivéi. Straks komm't op miere en rouite, op raddejau, gazèt en téivéi: Ons Pèirt komd' in 't néigeteg bouite en gil Dèrremonde fiëst méi.
Schooljaar 1992-93 - 1Ba van Middenschool Zwijveke
Marc BIJL Memet BOZAL Dennis CHRISTIAENS Kenny CORNELIS Jurgen DE HAUWERE Robbie DE LOOSE Jeoffry IMMERS Davy VAN BELLE Zhijong ZHENG
Schooljaar 1992-93 - 1Bb van Middenschool Zwijveke
Olivier DE HAUWERE Sabrina DE WOLF Johny DOOMS Elly MOERNAUT Wendy OSSELAER Steven SIGIN Mieke TEMMERMAN Kelly VAN DEN BOSSCHE Johny VAN DEN EEDE
In 1966 was er een hele heisa rond het feit dat Aalst de Rechtbank van Eerste Aanleg naar hun stad wilde zien verhuizen. Politiek touwgetrek zorgde er echter voor dat deze verhuis niet plaatsvond. De Aalstenaars maakten van dit item gretig gebruik tijdens de cavalcade van dat jaar. Dendermonde liet zich echter niet onbetuigd en zorgde voor een tegenprestatie... Een week na de Aalsterse cavalcade was Prins Carnaval Kamiel I van Aalst (de overbekende Kamiel Sergant, thans Keizer) uitgenodigd op het terrein van voetbalclub Eendracht Aalst om de aftrap te geven van de wedstrijd tegen Meulebeke. Enkele Dendermondenaars raakten in het stadion met het verzinsel, dat zij een interview wilden afnemen van de Aalsterse prins.
De Aalstenaars vonden dit geen probleem en zonderden de 'journalisten' samen met Kamiel en zijn medewerker (Frans Wauters) af in een apart lokaaltje. Met een smoes werd de Aalsterse delegatie in een wagen gelokt. Nadat de nietsvermoedende Aalstenaars waren ingestapt, raasde de chauffeur er vandoor... richting Dendermonde. De Ajuinenprins werd 'losgelaten' op de Dendermondse Grote Markt, waar op dat ogenblik de apotheose plaatsvond van de cavalcade... Luc Tecqmenne, toen Keizer Carnaval in Dendermonde, dacht aanvankelijk te doen te hebben met een flauwe grappenmaker die op Kamiel Sergant geleek... Niets was minder waar...
Vlnr.:Prins Kamiel (Sergant), Frans Wauters, Keizer Luc (Tecqmenne), Prins François (Fol) en nar Petrus De Bruyn op de Grote Markt te Dendermonde.
Bovenste rij (vlnr.): Marcel Verstrepen, Pierre Van Boterdael, Guido Verstrepen, ?, Constant Goossens, ?, J-P De Donder. Onderste rij (vlnr.): ?, Jozef De Ridder, ?, Pierre Straetman, Leon De Ridder, Roland Cornelis.
Schooljaar 1992-93 - 2de jaar A van Middenschool Zwijveke
Moderne:
Christophe AUDENAERT - Ellen BORGERS Cindy MOREL Frederik RIZZO Robert SCHUDDINCK
Industriële wetenschappen:
Nikky ROSEZ Daniel VAN DEN BOSSCHE Johan VERHOFSTADT
Handel:
Natacha DE BILDE Nathalie DE BILDE Sandra DE BILDE Sylvie DE BILDE Cathérine DE NEVE Jimmy JOOS Sandra VAN GOETHEM Shelley VERHEIRSTRAETEN
Schooljaar 1992-93 - 2de jaar B (mechanica-elektriciteit) van Middenschool Zwijveke
Jeffry BODDAERT Andy DE COSTER Steve DE MAESENEER Xavier DE VOS Robine LEKIME Koen MATHIJS Kurt MOERNAUT Davy PIETERS Ely SCHOOF Robby VAEREWIJCK Erwin VAN MALDEREN
Schooljaar 1992-93 - 2de jaar B van Middenschool Zwijveke
In februari 1958 werd het Aalsters Ros Balatum geroofd! Een merkwaardig feit, dat aanvankelijk in de schoenen van de Dendermondenaars werd geschoven, te meer omdat het 'dier' werd teruggevonden op de weg naar... Dendermonde! De Aalstenaars waren er steevast van overtuigd dat Dendermonde daar iets mee te maken had. Ze veronderstelden dat de kopvleesfretters wilden vermijden dat nog langer de spot werd gedreven met 'hun enige échte Ros Beiaard' in de Aalsterse cavalcade... In onze stede wisten ze nergens van en dachten onmiddellijk aan een publiciteitsstunt die Aalst broodnodig had om de zieltogende cavalcade nieuw leven in te blazen. Daar leek het althans op... Uiteindelijk werd vastgesteld dat niet Dendermonde, maar Aalst zelf, aan de basis lag van de ontvoering. Het was de Aalsterse groep 'De Sloebers' die een andere lokale carnavalsvereniging een poets wilde bakken door het Balatumpaard te ontvreemden. Op 13 februari 1961 slaagden enkele leden van de Dendermondse studentenclub 'Scaldis' erin tijdens het Aalsterse carnavalsweekend de Aalsterse belforttoren te bezetten. Zij barricadeerden de ingang van het belfort met een balk, die sterk genoeg was om een tank tegen te houden. Vanop de toren kanjerden de studenten honderden appelsienen over de kijklustigen en hadden héél wat leedvermaak, toen de Aalstenaars gretig naar de appelsienen grabbelden. Tijdens hun actie lieten zij ook twee langwerpige vaandels naar beneden rollen, waarop te lezen stond: 'SCALDIS - DENDERMONDE'...
Nog even meegeven dat de studenten konden ontsnappen langs een achterpoortje van het belfort, wat niet getuigt van de snuggerheid van de bedotte Aalstenaars.
Schooljaar 1992-93 - Beroepsvoorbereidend jaar D (kleding-textiel-haartooi) van Middenschool Zwijveke
Yeter BOZAL Melina DE BAERDEMAEKER Nele DE PRINS Mieke TAS Sabrina VAN DAMME Cindy VAN DEN BULCKE Laetitia VAN DOREN Ilona VAN NIEUWENHOVE Sandy VAN NIEUWENHOVE Evi VAN RIET Cindy VAN ZAELEN Clinton VINCK
Schooljaar 1992-93 - Beroepsvoorbereidend jaar D (voeding-verzorging-kantoor-verkoop) van Middenschool Zwijveke
Pascal BOGAERT Jamal BOUKHZAR Anja BRACKE Heidi HEUVINCK - Severine PEETERS Claudia SCHEIRLINCK Saskia SIGIN Terry STULTJENS Wendy VAN BROECK Lindsay VAN DEN ABBEELE Nancy VAN DER PLAS Tessa VAN DE VELDE Sofie VERHOFSTADT
Folklore is vandaag voor velen een ouderwets of commercieel gedoe, voor zover het al geen tranerige bedoening van sommigen is voor een hopeloos voorbijgestreefde romantiek. Fervente folkloristen zien het echter als een levendige uiting en een viering van de trouw aan de grond van hun stad of gemeente. We lieten eerder al weten dat de rivaliteit tussen Dendermonde en Aalst eeuwenoud is. Niettegenstaande de 'vete' haar oorsprong zou gevonden hebben in het het feit dat de Aalstenaars in de middeleeuwen zware tolrechten dienden te betalen op de Dendervaart tussen beide steden, blijkt de grootste afgunst zich toch te manifesteren over het bezit van het wereldvermaarde Ros Beiaard. De historiek uit de 14e eeuw in dat verband heeft iedereen al lang naast zich neergelegd en de laatste decennia heeft het Ros aan de basis gelegen van de nodige wederzijdse spot. De 'vete' werd wel degelijk opgeschroefd na de mislukte roof van 1952, toen de Aalstenaars getracht hadden het Ros Beiaard uit zijn stalplaats te ontvoeren. Deze 'grap' moest een gewilde publiciteit voor de ommegang van 8 juni worden en anderzijds een heropwekking van de rivaliteit. Het jaar daarop deed het Ros Balatum zijn 'intrede' in Aalst... Wat voor een Aalsters 'ros' moest doorgaan, was geïnspireerd door het Ros Beiaard, dat het jaar voordien zijn ronde maakte in onze stad. Het was enerzijds een vergelding voor de mislukte raid op Dendermonde van het jaar voordien en anderzijds bedoeld om de spot te drijven met de kopvleesfretters...
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.