Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
22-12-2008
Verkeerscontrole...
1977 Verkeerscontrole door rijkswachters van de lokale brigade aan de oude Scheldebrug. We zien (links) wachtmeester O. Van Swalm en (rechts) wachtmeester F. Vlassenroot.
De volleybalploeg van de Rijkswacht, anno 1977, op de binnenkoer van de Rijkswachtbrigade.
Staand van L naar R : Marc Vanlangenhove - Kapitein Florkin Adjudant-Chef Vansteerteghem (Brigadecommandant) - Jacobs Etienne - Rik Coppieters - Hervé Lambrecht Octaaf Van Swalm Etienne Carré Zittend van L naar R : Maurits De Groeve De Roos Achiel Frans Vlassenroot Paul Bosteels Commandant Roger Smagghe (Districtscommandant) Roland Gryp.
Een deel van de moedigen die op 24 uur tijd in zwembad Olympos 73 baantjes trokken. We herkennen (staand vlnr): Jan Van Damme, Freddy Hermans, X, Roland De Wit, Gustaaf De Backer, Liliane Schoonackers, Karel De Cock, Roger De Witte (achteraan, R van De Cock), ., Gilbert Huau (3de van R), zoon Johan Huau (vóór Gilbert Huau), Gustaaf Geerinck (uiterst R)
Op 20 en 21 december heeft in de Donckstraat-Vlotgraslaan 'Museum in de wijk' plaats. Een dergelijk initiatief had al plaats op het 'Keur'. Greet Roosbeeck en haar team van het CC Belgica spaarden opnieuw tijd noch moeite om er een bezienswaardigheid van te maken.
Greet Roosbeeck en medewerker Tom treffen de laatste voorbereidingen.
We trokken even op verkenningstocht...
* * * *
De Donckstraat is altijd een volkse en gezellige buurt geweest. Een buurt waar iedereen elkaar kende. Net zoals op andere plaatsen in de stad kregen de bewoners vaak een bijnaam, soms zelfs kreeg een ganse familie een 'pseudoniem'... Tijdens deze twee dagen is er een wandeling voorzien met een 'Donckstraat'-gids in de persoon van Gerry De Man. Hij loodst geïnteresseerden langs een parcours... Sommige straatnamen werden vervangen door 'bijnaam'-straatnamen... Zo is er de Fong Labachestraat (Bijlokestraat), de Alice Kabaslaan (Pater De Smetlaan), het Paraplukapot-pleintje (Pater Ruttenplein), de Pakenokestraat (Koning Boudewijnlaan), enz...
Inhuldiging van de Rode Kruisstraat... later Pater De Smetlaan.
We herkennen onder meer Maurits De Paepe, Jean Goossens, Mon Moriaux, Adolphine Hillewig ...
Koers in de Donckstraat (met kermis). Onderaan centraal ... Verstrepen (links) en Maurits De Paepe (rechts). We herkennen ook nog Jozef Pouillard en François Bertin.
Onder meer te herkennen: Mon Moriaux, Frans den beenhouwer, de "Waitsj", Louis Scholliers, Isidoor Van Vlemmeren, Edmond Van Geel (achter het bord)...
Staande o.m. Denise Van Geel, Cornel Geeraert, Martine Verstrepen, Willy Ophalvens, Freddy De Paepe, den 'Oilsjteneir', Gerry De Man, Marcel Verstrepen, Hendrik Spanoghe, Albert Van Der Jeught. Zittend: Jozef Heyvaert, Marc Macharis, Henri Van Haudt, Freddy ..., Omer Van Wiele en Louis Roef
Maurtis De Paepe interviewt Miss Donckstraat Nadia Segers.
Emmanuel Hiel werd geboren te Sint-Gillis-Dendermonde op 30 mei 1834. Tot 1845 ging hij naar de gemeenteschool in Dendermonde. Hij vond werk als klerk en werd medewerker aan de "Gazet van Dendermonde". Op 21 april 1855 huwde hij met Johanna Van Damme. Reeds op 15 mei werd een dochtertje geboren. Hij opende een Nederlandstalig boekenwinkeltje, een hele onderneming in die tijd. Na een vlug faillissement werd hij op voorspraak van Prudens Van Duyse tolbeambte te Brussel, waarheen hij met zijn gezin verhuisde in 1857. Hij knoopte vriendschappelijke betrekkingen aan met o.a. Charles De Coster, Peter Benoit en Hendrik Conscience. Flamingant Emmanuel Hiel ontpopte zich ten volle als liberaal. In 1859 kreeg hij een betrekking op een afdeling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, hij werd er belast met het behartigen van de specifieke Vlaamse culturele aangelegenheden. Later werd hij ook nog hoogleraar in Nederlandse voordracht aan het Koninklijk Conservatorium. In 1869 werd Hiel bibliothecaris van het Koninklijk Nijverheidsmuseum. In 1873 was hij één van de stichters van de Brusselse Willemsfondsafdeling. Emmanuel Hiel werkte mee aan tijdschriften of kranten zoals "Flandria", "De Zweep", "De Vlaamsche School", "Het Laatste Nieuws". Hij was hoofdredacteur van het "Nederduitsch Tijdschrift", en werd in 1886 lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde". Zijn toneelstukken, gedichten en oratoria zijn sterk episch en theatraal aangelegd. Dit komt het sterkst tot uiting in zijn libretto's voor cantaten. Vooral met libretto's, geschreven voor Peter Benoit, verwierf hij bekendheid (o.a. de oratoria "Lucifer" en "De Schelde"). Emmanuel Hiel overleed te Schaarbeek op 27 augustus 1899.
Bibliografie:
* Wie 't zwaerd trekt zal door 't zwaerd vergaen (1855) * Eenige galmen bij de vijf en twintigste verjaring van 's konings krooning (1855) * Looverkens (1859) * De heldenstam (1859) * Herinnering aan Prudens Van Duyse (1860) * Nieuwe liedekens (1861) * Een Nederlandsch lied (1863) * Gedichten (1863) * De kwijtbrief (1864) * Ella (1864) * Hedwig (1864) * De wind (1864) * Lucifer (1865) * Isa (1865) * Aan de Vlaamsche jonkheid (1866) * De Schelde (1866) * Fornarina (1867) * Gedichten (1868) * Promotheus (1868) * De liefde in het leven (1870) * Psalmen, zangen en oratoria (1870) * Dora (1873) * Gedichten (1874) * Een laatste zonnestraal (1874) * Krankzinnig (1875) * Bloemeken (1875) * Breidel en De Coninck (1875) * Jan Borluut (1875) * De stroom (1878) * Held Zannekin (1879) * Liefde (1879) * Liederen voor groote en kleine kinderen (1879) * Jacoba van Beieren (1880) * Vrijheidshymnus (1880) * Hymnus aan de schoonheid (1882) * Het volk van Gent (1882) * Historische zangen en vaderlandsche liederen (1885) * Volledige dichtwerken (1885) * De zot (1885) * Flandria. Liederen voor ons volk (1886) * Werkmansliederen, soldatenliederen, zeemansliederen (1883-1887) * Twee lofzangen (1887) * Dendermonde (1888) * Monodramen en andere gedichten (1893) * Symfonieën en andere gezangen (1894) * Droomerijen (1895)
Het lied der Vlamingen
Waar Maas en Schelde vloeien, De Noordzee bruist en stormt. Waar vrede en kunsten bloeien, De vrijheid mannen vormt. Waar velden, wouden, weiden, Als gaarden rijk beplant, De weelde en vreugd verspreiden: Daar is, daar is ons vaderland, Daar is ons vaderland.
Daar stijgen uit het verleden De Geus en Klauwaart op. Zij hebben stout gestreden, Verplet de vreemde kop. Hun goed, hun bloed, hun leven, Met mildheid steeds verpand, Om ons te kunnen geven Het vrije, vrije vaderland, Het vrije vaderland.
O Nederland, o vrijheid Gij adelt ons gevoel, Wij zweren ook met blijheid, Uw toekomst is ons doel. Wij zullen, jonge scharen, Steeds onze plicht gestand, Met hand en hart bewaren, Het heilig, heilig vaderland, Het heilig vaderland.
(Geschreven door Emmanuel Hiel en getoonzet door Peter Benoit.)
In 1990 werd door de Aalsterse Draeckenieren (vereniging die zich inlaat met het in stand houden van de rivaliteit tussen Aalst en Dendermonde) een brochure uitgegeven t.g.v. de Ros Beiaardommegang. Titel van de brochure: "Mijn Paard, schoon Paard". Daarin een welles-nietes spelletje aangaande beweringen omtrent het bezit van het Ros Beiaard, de mislukte paardenroof van 1952, en vele andere beweringen die deel uitmaken van de jarenlange rivaliteit tussen beide steden. Het moet gezegd dat wij onlangs ergens lazen in een verslag van een universitaire studiegroep omtrent folklore, dat in ons land de (wellicht gezonde) rivaliteit toch wel het meest wordt in stand gehouden tussen beide steden (Aalst en Dendermonde).
Bovenstaande foto is opgenomen in de brochure en toont ons Pol De Paepe (één van de "rovers" in 1952 - uiterst links), de Aalsterse burgemeester Marcel De Bisschop en burgervader Albert Cool, tijdens een ontmoeting omtrent de Ommegang van 1975.
De ontmoeting tussen beide burgemeesters ging gepaard met de nodige ludieke streken en steken...
In dezelfde brochure ook onder meer deze cartoon van Aalstenaar Frans Wauters...
In de schoot van de mutualiteit Bond Moyson werd op 11 november 1977 jeugdclub t Pilaartje (in de Veerstraat, 2) gesticht. Jarenlang werden er o.a. toneelvoorstellingen gehouden, een thematische filmweek ingericht en quizzen georganiseerd
We herkennen o.m. Gilbert Bontinck, Luc De Saeger, Frans Vermeir, Robert Wauters, Willy Van Vossele...
Bij K.A. Brugge speelde Fernand Goyvaerts, later actief bij Club Brugge (1956-62), FC Barcelona (1962-65) en Real Madrid (1965-67).
Doelman Raymond VERA herinnert zich:
Toen we na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter het veld verlieten, liep ik, overlopend van geluk, toevallig naast de sip kijkende Fernand. Op een bepaald moment keert hij zich naar mij en vuurt een vijandige fluim in mijn richting. Bij Brugge was de frustratie immens groot!
* Finale: K.A. DENDERMONDE K.A. Dinant 1-0
(Foto R. Vera)
Onderste rij (v.l.n.r.): Jeannot JACOBS André THIENPONT Jef VAN DEN BOSSCHE Luc VAN DRIESSCHE Jozef ROOSENDANS
Bovenste rij: Eduard LECOCQ Raymond VERA (Op van de zenuwen! - Raymond Vera op rugzijde van de foto)
Marcel VAN DEN BROECK Jacky DHONDT Rob (?) DE DECKER X
(Foto R. Vera)
Op rugzijde van de foto: Interscholenkampioenschap 1955.
"Strafschop ten voordele van Dinant tijdens de laatste minuten (toen stand 1 0 in ons voordeel) op de staak getrapt. Hoera!
Jacky DHondt wordt op de schouders gehesen door o.a. Jean Verheyen (L)
Uiterst R Jef De Bruyn
Kapitein André Thienpont ontvangt de beker uit de handen van minister Collard.
De meegereisde Dendermondse supporters
We herkennen vooraan reporter Pierre Caudron (uiterst L), reporter Carlos Vergaelen (2de van L), J. Laureys (3de van L)
Vlnr: Jef Van Den Bossche, Marcel Van Den Broeck, Jacky DHondt
Vlnr: Jef Roosendans, Raymond Vera, Jacky DHondt, André Thienpont
WIJ ZIJN DE PIJNDERS, Wij dragen de stad, op onze schouders rijden zij paard, Het ros en de reuzen, stap voor stap, En ze dansen, voor niemand vervaard!
Trouw aan het werk zijn onze handen: Slepen en sleuren, labeur en zweet tussen Koorden en touwen, bokken en manden, Maar altijd voor het feest gereed!
Wij zijn de mannen van de stad, Geef ons ruimte: wij dansen breed!
DE STAD is in feest! Het Ros verrijst en rijdt Door de razende straten. Mars is in optocht, Goliath grijnst, Indiaan Walst bedaard op de maten.
Geroffel van trommels Golft door de massa, Trompetten die juichend Praten. De stad is in feest! Alle harten omhoog Alle vlaggen uitgelaten!
HET ROS! Het Ros Beiaard in de straat! Het davert en het rijst, het slaat De vonken uit de stenen, doet De hardste harten wenen, loopt Over de hoofden heen. Het Ros gaat uit, en wij gaan mee, De trommels stampend in de benen!
Enkele rijkswachters die vroeger deel uitmaakten van de Brigade Dendermonde, uit de periode toen nog werd gepatrouilleerd met de fiets, de jeep en de donkerblauwe combi...
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.