Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
10-08-2008
De doëge kèrte...
We zain al vedrom ogustus en 't éi pessies nog mô zjust Nievejoër gewéist! Mènsje, mènsje den tait goë verbèi gelèk as niks...
Een oudere foto van 'Het Vaderland' op de Grote Markt. De foto dateert waarschijnolijk uit de periode dat de zaak werd uitgebaat door Georges Van Damme en zijn echtgenote "Madame Filomène".
Het raam links draagt het opschrift "Restaurant La Patrie", rechts is dat "Spijshuis Het Vaderland".
We publiceren de tekst van het lied 'Zoveel malen honderd jaar'. Dit werd gezongen in de revue "Ons Peird mag giën ajoine". Op de cd Dèrremonse liekes (nog steeds verkrijgbaar in het Zwijvekemuseum) wordt dit lied vertolkt door Jozef De Bondt die het ook zong tijdens de laatste opvoeringen van voornoemde revue. Het wordt ook wel het 'Van Duyselied' genoemd.
(Wijze: Mon coeur est un violon)
Zoveel malen honderd jaar, is dat niet een beetje zwaar? Voor een ganse kleine stad die altijd haar deel heeft g'had. Oorlog brand en watersnood, eens in 't klein en dan in 't groot. Dat ons stadje nog bestaat, 't is omdat ons harte slaat.
Wij in ons Dendermonde al zijn wij arm en klein toch zal men ons benijden omdat w' ons zelven zijn. Wat baten goud en schatten wat baten goed en geld? Als men op eigen bodem geen enkele vriend meer telt.
In de puinen speelden, net als d'anderen (kind'ren) even blij. Toen wij groter werden wel gans ons leven bleef een spel. Rondom ons met veel omhaal bouwde men met pracht en praal. dendermonde liet begaan maar zal nooit of nooit vergaan...
De Reuzen van den Dèrremonse Klapper laten zich een zakje frieten van het Gezondheidsgebak wel smaken. Op de foto de reuzen samen met de uitbaters Mario en zijn vrouwtje!
Twee opnamen tijdens kermisactiviteiten in de Veerstraat (jaartal onbekend). Volgens onze gegevens worden de activiteiten gehouden in het Boeketstraatje, naast de oude gebouwen van de Bond Moyson (zijgevel Café de Donder).
Herkent u mensen op deze foto's? Laat het ons gerust weten. Wij zijn u alvast dankbaar voor de informatie.
(Foto's uit de privécollectie van de familie Vermeiren - met dank aan Jern).
Op de foto twee cafébazinnen uit de Sint-Rochusstraat ((rond 1950). Links zien we Mieke De Bock en rechts Florine Bertin (echtgenote Pierke de Rocker).
Af en toe, zoniet regelmatig, werd door de leden van den Dèrremonse Klapper al eens een cafébezoek afgelegd. Meestal kwam het dan spontaan tot een optreden... Bij dat optreden ontbrak nooit het liedje "Weet je nog wel die avond in regen", tenminste als de attributen, voorhanden waren...
Een andere 'performance' met de Klapper op café, de welgekende mop van 'den akkelèir' of 'den Doitsje schéiper'... Do you remember?
De 'Killau' en den 'Tatjes in actie...
De mop van 'Den Doitsje Schéiper' (of 'den akkelèir)...
Een stukje Dendermondse geschiedenis in deelgemeente Baasrode
Eerder deze week lazen wij in de Gazet van Antwerpen een artikel omtrent de vondsten die men doet op de site van het 'Hof van Peene' aan de Sint-Ursmarusstraat. Een herenwoning wordt er gesloopt teneinde een nieuwbouw op te richten voor de Sociale Kredietmaatschappij 'Ieder Zijn Huis'. Naast de talrijke vondsten, die getuigen van een zeer rijke geschiedenis, werd deze week een 'zegel' bovengehaald (zie detail artikel GVA). Op het ogenblik van de vondst bleek het een mysterie van wie het zegel was. Ondertussen is dit mysterie opgelost door tussenkomst van de zoon van een intussen overleden genealoog (ene Van Der Herten). De zegelstempel behoorde toe aan Heinric van der Hert en draagt de naam en een afbeelding van drie ringen op een geluw veld. Deze was schepen van de stad Dendermonde van 1461 tot 1462 en leenman van de Heer van Dendermonde.
Op onderstaande foto's ziet u het Café De Donder aan de Veerstraat. De foto's zijn genomen op verschillende tijdstippen door de jaren heen. De eerste foto is genomen voor 1939, de twee andere dateren van tijdens en na WO II.
Rechts op de foto, uitbater Louis de Donder.
Voor het café: vlnr. Bernard Vermeiren, Victor Vermeiren en Louis de Donder.
Na het overlijden van de uitbaters Louis De Donder en Marie Pieters, werd de zaak overgenomen door de dochter Antoinette (Jeanneke) De Donder. Na de onteigeningen in de Veerstraat (voor de aanleg van de Noordlaan) verhuisde het café naar een andere locatie in dezelfde straat (waar thans de krantenwinkel is gevestigd - vroeger ook nog Café RTT).
Zowat iedereen, van klein tot groot kent de maandagmarkt in onze stad! Weinigen weten wellicht dat deze markt een eeuwenoude geschiedenis heeft. De historiek hieromtrent leert ons dat er reeds in de 11e eeuw sprake is van 'de markt'. In 1308 is er sprake van 'de marct' in het cijnsboek van het Sint-Blasiusgasthuis.Een belangrijk gegeven in die geschiedenis is 'het privilegie van februari 1495 door Keizer Maximiliaan van Oostenrijk verleend op vraag van de stad Dendermonde. In 1573 is er een duidelijke reglementering aanwezig waaruit blijkt dat de marktkramers zich aan de stedelijke richtlijnen betreffende standplaatsen dienen te houden. Het regelement vermeld ook dat de kramers zoveel mogelijk dezelfde goederen bij mekaar moeten brengen. Door de jaren verschenen nog verschillende reglementen. In 1910 verschijnt nog maar eens een nieuw reglement. Na de door WO I veroorzaakte verwoestingen zou het een hele tijd duren vooraleer alles zich opnieuw stabiliseerde. Daar zou ook de oorsprong liggen van het feit dat de markt werd uitgebreid naar de Kerkstraat, Franz Courtensstraat, Ridderstraat en Brusselsestraat. In die tijden bleek de markt hinder te ondervinden van auto's en fietsen die ongehinderd op het 'parcours' van de markt rondreden. De wekelijkse markt zou door de jaren nog veel reglementeringen krijgen, doch moeten wij vaststellen dat tot op vandaag de maandagmarkt nog steeds druk wordt bezocht.
Velen zullen zich wellicht nog "de Fons van 't stadhuis" herinneren. De plichtsbewuste conciërge die alles in 'zijn stadhuis' in goede banen leidde, samen met zijn Edith. Jarenlang was Alfons Philips een vertrouwd gezicht bij eender welke plechtigheid in één of andere zaal van het stadhuis. En moest ge iets weten van 't stadhuis? Dan moest je dat gewoon maar aan de Fons vragen hé!
Een foto van het Kermiscomitee van de Veerstraat in de jaren vijftig. Het gezelschap poseert voor het Café De Donder (hoek Veerstraat - Boeketstraatje).
Op de foto: Staande (vlnr): ? - De Vaandel (kan ook 'De Vander') - Guillaume Pets - ? - Alfred Van Hoorebeeck. Zittend (vlnr): Den Bal, Constant Van der Meersch en Louis De Donder.
Met onze welgemeende dank aan Jern Vermeiren (uit de privécollectie van de familie).
Een 'confrontatie' tussen Dendermonde en Aalst op de stadhuis. De 'Klapper' ontmoet de Oilsjterse 'Draeckenieren'.
Vlnr: Deken Marc Van Gyseghem, Onderdeken Jempi Verhofstadt en toenmalig Schepen van Cultuur Ferdy Willems tijdens 'nen diskoer'...
Aandachtig luisterend: we herkennen vlnr: Erna Dierickx en haar moeder, respectievelijk dochter en weduwe van de heer Georges Dierickx, Mon Mestdagh, Christiaan Meyers, Piet Moereels, Rik Smekens en Herman Burghgraeve.
Hier luisterend, ondermeer: Christel Paul, Maryse Callaert, Luc De Saeger, Aimé Stroobants, Staf De Wachter, Pierre Van Rossem, Jorri Korte, Glen De Vries, Rita De Decker, Jo Beeckman, Jean-Paul De Boitselier (+), Chris van 't Sint-Joris (half verscholen achter) Myriam Ring, Odilon Mortier, Ann François en Jean-Pierre Buggenhout.
In de voor- en naoorlogse periode kende onze stad het befaamde dansorkest onder leiding van Benoit Callebaut. Hiervan maakten ondermeer deel uit: Frans Goossens, René Van de Meersch, Amandus Torfs, Jef Verhaegen, Frans Van Regenmoortel, Petrus Pieters, Wily Van Vossole, Cornel De Mol en Leon Van de Meersch en Jacques Lafon. De muzikanten waren niet alleen afkomstig uit de stad, een aantal van hen kwamen uit Sint-Gillis en Lebbeke.
'k Ben toch kerjéis wie datter op ons Pèirt goë zitte binnen twië joër. Zèlle d'r wel vier zain die-j-in oënmèirkingk komme? Gelèk as dâ ge wètj is 't nog ni gelaik wie datter op zitj nowô. D'r zain d'r e pak reglemènte die moete kloppe véir dâ ge kannedoët maug zain. Ze mauge ni te zwoër zain, ze moete kènne stilzitte, en gil den annekesnèst. Dâ ze ni te zwoër mauge zain dâ's normoël en derbèi as ze gruët en zwoër zain tèn valt dâ te dier ouit vèr 't aizer van diën arnas! Dâ ze moete kènne stilzitte daddis uëk normoël, daddis d'r ginne spéiltouin nowô vam bauve op ons Pèirt! As ze nâ gin vinne, tèn moete die gaste vâ verlèje kiër d'r mor vedrom opzitte. Ze zain nâ wel tien joër aader, mor die schoëpe èmme toch mor tristeg wéir g'at nowô in twiëduzent! Vâ mèi mauge z'er nog isj opzitte zènne!
Jern Vermeiren zond ons een prachtige foto van de oude gebouwen van de Bond Moyson aan de Veerstraat (vijfitger jaren). Op de foto is eveneens apotheek 'De Loose' (Centrale Apotheek van Dendermonde) te zien, alsook het Café De Donder (hoek Veerstraat - Boeketstraatje). Zelf hebben we ook nog herinneringen aan deze plaats. Half de vijfitger jaren woonde ik met met mijn ouders tegenover het genoemde café op een appartement, waar ook o.a. de familie Godin woonachtig was.
(Foto uit de privécollectie van de familie Vermeiren). Met onze welgemeende dank!
'k Em 't ô manne rèkker, ons madam éige't gepèist en ik kost beginne! Nâ-j-éi ze van de wéik gezien dâ ze rechtauver ons on't schillere woëre en wâ grouëde? 'k Mocht uëk beginne. Of dâ 'k nâ duzent kiëre zèi van 't is te wèirem of 'k kan dâ ni goet, 't was ammel gin avans. Ik zouë en moest uëk schillere. In iëne kiër moest er d'r e klèi koëmerke geschillert wèrre. En nâ stoët dâ d'r al joëre vol mè brol, mor giën avans! Dâ's pier omdâ die van d'r rechtauver zouën zien dâ me wéir ons dad'uëk kènne permetéire. Ik èm pertang nog geprobéirt mè te zegge, loitj ne schilljer komme, tèn zâ de die van ier rechtauver nogâ sjaloes zain... Niks van, ik moest dâ doen! 'k Em dâ koëmerke tèn mor léiggemokt en dem blaffong en de miere beginnen afschiere. Nâ-j-éi z'iërgistere ne gillen dag luëpe zoëge dad' éir kot vol stof ongk! Gistere bènne'k tèn om vèiref gegoën en om een ier of tien bènne'k begost. Om koërt nô den tiene was't al mis! 'k Was diëm blaffong beginne te schillere en 'k moet d'r ieveranst mè dië rol blaiven on dâ baksken ange zain zéiker. Manne vloer is n-aj-uëk gillegans in 't wit! En ons madam kan d'r ni méi lache... Ze zegt dâ'k et ésprèss gedoën èm omdâ ze nuët nimmer zouë vroëge vèr nog te schillere!
Een foto van een tijdje geleden van een aantal Dendermondse brandweermannen (sapeurs), voor de ladderwagen Magirus-Deutz.
Op de foto,staande achterste rij, vlnr: Flor Van Hoyweghen, Eugene Moens, Willy De Looze, Eddy Bal. Middenste rij, vlnr: Henri Bosteels (+), Gustaaf Wilockx, René D'Houwer, Leonard Van Ransbeeck (+), William Vandenbrande, Roland Peeters (+). Zittend vlnr: John D'Hooghe, Jef Van De Velde (+), Alfons Quisquater (+), Eugène De Decker (+), Valerie Peeters (+), Georges Barth (+), François Franckaert.
De Stedelijke Muziekakademie... De geschiedenis van de akademie laten we nog even rusten en komen we zeker later op terug. Deze school, die vroeger slechts over een gedeelte van het gebouw kon beschikken doordat ook de brandweer aldaar was gevestigd, heeft de laatste jaren enkele ingrijpende veranderingen ondergaan.
We waren benieuwd hoe de 'koer' van de brandweerkazerne én van de muziekschool er thans uitziet...
De droogtoren staat er nog steeds als stille getuige en laat weten dat de brandweer vroeger in dit gebouw een onderkomen had.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.