Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
08-12-2008
Mariakring...
MARIAKRING - Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 8.
Oorspronkelijk was de Mariakring het lokaal van een Congregatie voor Mannen, die het in 1874 nieuw lieten bouwen. In zon congregatie kwam men bijeen onder leiding van een geestelijke om zich te verdiepen in het geloof en te praten over de toepassing ervan in het dagelijks leven. De muziekschool was ook een periode in deze gebouwen gevestigd. Er bevond zich ook een Zondagsschool op hetzelfde terrein, maar deze Patronage is afgebroken. Datzelfde geldt ook voor de toneelzaal op de eerste verdieping, die tot vergaderlokalen en kantoorruimte is verbouwd. Verschillende verenigingen hadden er in het verleden onderdak.
Linda BERCKMOES - Rita COOL M.-Christine DE BRANDT Graziëlla DE ROS Karine DE SMEDT Jocelyne DE WULF Liliane DOOMS Erna GOIRIS Rita LAUREYS Veerle MERCKX Nicole MOENS Maryse PEELEMAN Marleen STULTJENS Marleen VAN DAMME Grietje VAN DEN BERGHE Myriam VAN GAEVER Monique VAN HERREWEGEN Daniella VAN HOEYMISSEN Martine VEKEMANS
Schooljaar 1970-71 - IVde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Latijn-Grieks:
Kärstin DE RIDDER - Marina DE SUTTER Michèle VAN ONSEM
Latijn-wiskunde:
Hilde HEREMAN
Moderne:
Andrea BARO - Arlette BOGAERT Gerda DE BRANDT - Myriam DE MEY Ivette DE RIDDER Linda DE WILDE - Martine DHAEN Annie FRAIPONT - Sonja HERTSENS Charlitta MOREL - Heester PIK - Linda QUARIN Nicole SAERENS Maggy SANDERS Anne-Marie STAELENS - Lutgarde TROCH Erna VAN DEN STEEN Monique VAN DER STRAETEN Maggie VAN MUYLDERS Annie VAN SPITTAEL
Lerares L. PALSTERMAN - leraar L. VAN DER MEULEN
Schooljaar 1970-71 - IIIde wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Bettina DEVOS Marie-P. DIERICK Marie-L. VAN BELLE Jenny VAN CAUTER - Ludw. VAN CAUTEREN Linda VAN GEERT
Lerares onbekend
Schooljaar 1970-71 - IIIde economische van het Koninklijk Lyceum
Anne-Marie CASSIMAN Anita DE BRUYNE Sonia DE COCK Noëlla DE COSTER Gonda DE MAESSCHALK Nicole DE VRIESE Martine DE WINTER Christiane DOOMS Maria JACOB Yolande JOOS Monique MATHIJS - Iris MEYS Linda RENETTE Jeannine VAN DAMME Linda VAN DEN ABBEELE Linda VAN DE PERRE Gerda VAN HECK Daniëlla VERHELST
Schooljaar 1970-71 - IIde wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Diane CAUDRON Erna DE VEL Myriam VAN DEN ABBEELE Beatrijs VAN GELDEREN Marlyse VAN NUFFEL
Schooljaar 1970-71 - IIde economische van het Koninklijk Lyceum
Christiane BAECK Nicole DE BEULE Marie-Hélène DE CLOPPER - Marlène DE CROOCK - Ingrid DE DECKER Linda DE LEENHEER Josée DE MEYST - Rita DE PAUW Julienne DE WILDE - Viviane HOFMAN - Nicole LUYPAERT Martine MEULEBROECK Elly SNEPPE M. VAN DEN BOSSCHE A. VAN DER VREKEN - Linda VAN DER VREKEN Greta VAN HUFFEL - Anita VAN KEER - L. VAN NIEUWENHOVE N. VAN RUYSSEVELDT - Myriam VERCAUTEREN Vera WAUTERS
VOORMALIGE ABDIJ VAN ZWIJVEKE - Nijverheidsstraat 1.
In 1223 sticht Machteld I hier vlakbij een cisterciënzerinnenabdij. Maar te veel lawaai is nadelig voor de contemplatieve godsvrucht van de nonnen en daarom verhuist de abdij op 14 juni 1228 naar de Zwijvekekouter aan de overzijde van de oude Dender, op grondgebied van buurgemeente Sint-Gillis.
De naam Zwijveke schijnt te duiden op een gebied van een zekere Suevus, een Gallo-Romein die daar woonde op zijn Suiviacum, een groot landbouwbedrijf, zoals je ze daar vandaag ietwat bescheidener nog steeds aantreft.
Die abdij wordt in 1579 tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de calvinistische geuzen behoorlijk beschadigd, maar tussen 1608 en 1663 weer hersteld. Een beetje boter aan de galg, want als amper vier jaar later in augustus 1667 de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in zijn strijd rond de Spaanse troon het beleg voor Dendermonde slaat, geeft de Spaanse gouverneur van de stad zelf opdracht tot verwoesting van de abdij om zo de Fransen te verhinderen hun artillerie binnen de kloostermuren op te stellen ter ondersteuning van hun aanvallen op Dendermonde. Lodewijk moet zijn beleg inderdaad opgeven wanneer de Dendermondenaren hun waterlinie inschakelen: via een systeem van sluisjes en kanaaltjes kan bij vloed Scheldewater via de Dender binnenstromen en het lagerliggende land rond de stad overstromen. Lodewijk wordt nog gewaarschuwd voor het oprukkende water door de molenaar van een van de watermolens in dat gebied, het zogenaamde 'Verraad van Dendermonde'.
Maar goed, met die overwinning op de Fransen zijn de nonnen niet echt gebaat. Uit veiligheidsoverwegingen - je zou voor minder na zulke ervaringen - herbouwen de zusters hun nieuwe abdij binnen de stadsmuren. Tussen de poort waar je nu voor staat en de Lindanusstraat, verrijst tussen 1671 en 1762 een nieuwe abdij met naast een compleet poortgebouw met enkele dienstgebouwen ook een gesloten pandhof en een kerk, alles omgeven door een royale tuin. Het leek zo mooi, maar wat de Fransen in de 17de niet hadden klaargekregen, lukt hen tijdens hun volgend bezoek begin 1797. Ditmaal komen ze zonder koning. Lodewijk XVI en zijn koningin Marie Antoinette hebben hun hoofd in Parijs verloren, terwijl de Revolutie voortrolde naar het noorden. De nonnen worden manu militari uit hun klooster gezet, dat in 1798 openbaar wordt verkocht als nationaal goed. Het grootste deel van de gebouwen wordt gesloopt omdat de bouwmaterialen geld opbrengen. Wat blijft staan is een gastenkwartier, een dienstgebouw, een poortgebouw en een gaanderij die verbouwd wordt tot acht kleine arbeiderswoningen. In het dienstgebouw neemt een boer zijn intrek. Een kleine eeuw later komt alles in bezit van Albert Vertongen, de ons al bekende industrieel die rond 1900 het Zwijvickkwartier laat ontstaan.
Doordat de stad Dendermonde in 1969 de intussen aardig vervallen abdijrestanten koopt en laat herstellen, kunnen we die vandaag nog zien. Daarbij is de grote poort uit 1755 het meest schamele restant, want enigszins fake.
Deze staat gewoon tegen de tuinmuur van een pastorie, omdat het oorspronkelijke poortgebouw bij de restauratie niet meer te redden viel.
ZUILENGALERIJ.
Deze galerij is in 1690 door abdis Livina Mendez Correa gebouwd, waarbij gebruik is gemaakt van arduinen zuilen uit de verwoeste abdij op de Zwijvekekouter. In de muur zijn een groot aantal gevel-, gedenk- en grafstenen ingemetseld, waarnaast vaak hun herkomst wordt vermeld. De smeedijzeren pompzwengel uit het derde kwart van de 18de eeuw komt van de vroegere Vismarkt achter het stadhuis. In de muur zit ook het beloofde overblijfsel van de zoutziederij van Jodocus Goris, een jaarsteen uit 1882. Een opvallend restant is de gevelsteen met het wapen van Juan de Alvarade y Bracamonte, tijdens de 80-jarige burgeroorlog tussen Spanjaarden en Geuzen de Spaanse gouverneur van Dendermonde, residerend in het geconfisqueerde Prinsenhof aan de Vlasmarkt. Boven op deze galerij ligt een tentoonstellingszaal, waar exposities het Dendermonde uit de 19de en 20ste eeuw tonen.
Victoire Aelbrecht - Rosa Baetens - Josée Bosteels - Marie-Louise Bosteels - Maria Bruggeman Lydia Couvreur (jas met grote gesp in het middel) - Angèle Daelemans - Liliane De Cock - Christiane De Copper - Louisa Heyndrickx Celestine Janssens - Denise Neus Lucienne Raemdonck - Raymonde Rutheman - Christiane Seghers Denise Smekens - Maria Troch (staand, links van de sneeuwman) Paula Van den Berghe - Christiana Vertongen - Emilienne Vertongen
Schooljaar 1945-46
Sneeuwpret: het Iste middelbaar B van de RMMS
Maria BEECKMAN Eliane DE BONDT Cécile DE COCK Jeanine DE JAEGHER Maria HEYVAERT - Renée KIPS Rachel MACHARIS Martha MOENS Yvonne MOONS Marie-José NOBELS Manon PIETERS Simone UYTTERSPROT Jeanine VAN DAMME Maria VAN DEN BOSSCHE Clarisse VAN DEN BRANDE Lucienne VAN DEN EEDE Anny VAN DER STRAETEN Jeanine VAN GASSE Georgette VAN HOVE Jenny VERCAUTEREN Valentine VERMEIR Rosa VERMEIREN Marcella VERHOFSTADT
Op 6 en 7 december kan men pure nostalgie beleven op de wijk 'Keur'. Het project 'Museum in de wijk', een organisatie van het CC Belgica is een lovenswaardig initiatief, waaraan verschillende wijkbewoners hun medewerking verleenden. De grootste verdienste gaat echter naar Greet Roosbeeck van het Cultureel Centrum die kosten noch moeite spaarde om van dit project iets moois te maken. We gingen er ook even langs om de sfeer te proeven. Op 20 en 21 december loopt dit project in de wijk Donckstraat. Meer informatie kan u vinden op de website van het stadsbestuur of van CC Belgica.
Opening van de wijk - 1958 (?). Op de foto herkennen we o.m. vlnr.: de toenmalige burgemeester, de schepen Leybaert, politiecommissaris Hillewaert, politiecommissaris Pets van Sint-Gillis, Eduard Hubert, ... Leybaert, Marcel Bulteel, Georges Van der Veken (half verscholen achter uiterst rechtse paal), ...
Reactie van Louis Scholliers: Volgens mij is dit iets rond 1950. In het midden achteraan herken ik mijn vader Gustaaf Scholliers, rechts van hem, Audenaert Eduard, daarnaast den "Tsjeng" juiste naam ontschiet me even, onderaan 2° van rechts is Van Snick Alfons. De overige ken ik ook maar kan er de juiste naam niet op plakken. Wordt vervolgd.
De schoenfabriek komt uiteraard ook aan bod.
Werknemers van de schoenfabriek Nadia aan de feestdis. Rechts vooraan Cornel Beeckman en zijn echtgenote, links (3e) Louis Van Der Jeught en zijn echtgenote Irena Verstrepen.
Hier herkennen we Frida Vinck en haar echtgenoot Karel Van Garsse.
Reactie van Greet Roosbeek: Museum in de wijk in de Donckstraat/Vlotgraslaan gaat door op zaterdag 20 december. We starten om 14u30 aan het Pater Ruttenplein voor een geleide wandeling door de wijk. Een rasechte bewoner uit de wijk zal u begeleiden langs verschillende plekken in de wijk, waar hij via verhalen en anekdotes terug in de tijd voert. We ronden de wandeling af op de plaatselijke kerstmarkt, waar u nog een wafel (volgens het oude recept van de Watsj - cfr. kermis van de wijk vroeger) en een glaasje glühwein of warme chocomelk wordt aangeboden.
De Sint op bezoek in de schoenwinkel van Marc De Vos, op de hoek van de Franz Courtensstraat en de Kazernestraat. Deze zaak was gevestigd in de gekende aloude schoenenzaak van André de Vos (jaren 80).
Na jarenlang over en weer praten omtrent het al dan niet organiseren van een tentoonstelling omtrent het Dendermonds toneelleven, was het in 2008 eindelijk zover. Een prachtige expo was te bezichtigen in het Zwijvekemusem en het Museum voor Volkskunde van 9 augustus tot 28 september jl.. "Toneel is van alle tijden en van alle culturen", en dit wordt zeer duidelijk omschreven in drie prachtige brochures uitgegeven door het Stadsbestuur. De uitgaven zijn verrijkt met prachtig fotomateriaal. Voor de redactie en lay-out zorgde de heer Aimé Stroobants. De drie delen zijn te verkrijgen in het Zwijvekemuseum, in het museum voor Volkskunde en in het Vleeshuismuseum.
Jean-Marie DE CROOCK Ingmar DE DONDER - Dirk DE JONGHE - Wim DE JONGHE Fonny DE VADDER Harry TEMMERMAN William URBAIN Frans VAN AVERMAET - Dirk VAN BASTELAERE - Patrick VAN BEVEREN J.P. VAN CAECKENBERGH - Jan VAN DAMME Willy VAN DEN ABBEELE - Erwin VAN DEN BERGHE - Peter VAN DER BORGHT Patrick VAN DER HEYDEN Dirk VAN DER STEEN Marcel VAN LEEMPUT Luc VAN LIJSEBETTENS - P. VAN OVERBERGHE - Patrick VAN RANSBEECK Gino VEHENT - Marc VERCAUTEREN François VERHAEGEN - Jan VERHELST - Erik VERLEYEN - Luc VERMACHELEN Julien VERSTREPEN - Pierre VRANCKAERT
Leraar J. DE BRUYN
Schooljaar 1972-73 - 2A3E mechanica & houtbewerking van het RITO
Mechanica
V. DE CLIPPELEIR Pierre DE GIER - Michel HEYVAERT - Hugo JACOBS Rudy JANSEGERS - Frank MESKENS Marc MOENS Dirk MOORTGAT - Clement MOYENS Ludwig STALLAERT - Wim TIERENS - Jozef VAN DAMME D. VAN DEN BROECK - Erik VAN DUYSEN Patrick VAN HECKE - Marc VERLEYEN
Houtbewerking
Gerrit CAUDRON Rony CLAUS - Patrick DE SMEDT Rudy DE WEVER -Patrick GHIJS - Antoine HENDRICKX - Luc LAEKEMAN Pierre VAN DER VREKEN - Christiaan VERBEKE - Pierre VERDICKT
Zittend (v.l.n.r.): Simonne Dauwe, Erna Verleyen, A. Kiverijn, A. De Blieck, E. De Pauw, H. Brants, F. Vermeir, Armand De Nijs, Gustaaf De Vos, Benoni De Schrijver
Staand: Annie De Potter, Urbain Callebaut, Gerarda Poelman, Simonne DHondt, Augusta De Potter, Roger De Clerck, Clemence Everaert, Diane Stallaert, Hugo De Donder, M. Coessens, Celine Vanderstraeten, Linda De Potter, Eric Waterschoot
Januari 1986 Administratief personeel en directie van het KTA 1
Zittend (v.l.n.r.): J. Henderickx, A. Ooms, G. Meskens, M.-J. Plas, L. De Bock
Staand: A. Kiverijn, M. Coessens, A. De Blieck, E. De Pauw, H. Brants, F. Vermeir
De vereniging, Consortium Equoris Extravaganti, waar we het al eerder over hadden, en die dus gedurende enkele jaren ook de rivaliteit met Aalst op een gezonde manier in stand hield had uiteraard in het logo ook een paard. Het logo was uitgezet op een broodplankje, dat door de leden werd gedragen als een soort medaille. Een rode buishoed en een wit-rode strik waren eveneens herkenningsattributen.
Wachten op de Sint We herkennen vooraan Coop-uitbaatster Clementine Luypaert tussen haar dochters, Maria Van Nuffel, verder (staand) Maria Van Damme, madame Godin, Charlotte Stallaert met Freddy Van Steen op de arm, Elza Heirman met Roger De Cock, Rosa Lutens en Irma Gerlo.
De sint heeft het te druk: Charlotte Stallaert helpt met het openen van de pakjes en een moeder naast hem houdt zijn staf vast.
Maria Van Damme (links) en Charlotte Stallaert tonen wat de brave man voor de meisjes gebracht heeft.
Betreffende bevenstaande foto kregen we volgende reactie van Louis Scholliers: Links staande: Schelfout Elvira, vooraan zittend Schelfout Charles, zijn moeder Hortensia ?, en half verdoken De Backer Rosa dochter van Elvira en De Backer Adolf (niet op foto).
Sinterklaasfeest midden jaren 50...
Staand (van links naar rechts): Charlotte Stallaert, Fientje Huau, Maria Van Damme, Zwarte Piet (of is het Arianne Verleyen?), Sylvie Matthijs, haar echtgenoot Pierre De Smedt en Leonie Beeckman.
Zittend: Irma Gerlo, Sinterklaas (alias Alfons Van Malderen) en madame Godin.
De kleine Marc Van Gijseghem, op de arm van zijn grootmoeder Fientje Huau, is er blijkbaar niet gerust in. Welke van zijn pekelzonden leest Zwarte Piet Arianne Verleyen voor?
Linda Verhulst en Jempi Verhofstadt bij de Sint (1958) in het café van Pierre Van Aerschot op de hoek van de Kasteelstraat en de Veerstraat (thans 't Peird).
Vanaf gisteren, is de nieuwe website van de stad online. Persoonlijk vinden wij het een verbetering, zeer overzichtelijk, veel info en een fraai uitzicht. En nu surfen maar zou ik zeggen naar www.dendermonde.be !
FABRIEKSINGANG KATOENFABRIEK L.GORUS en DE BLOCK (Kt@ - Leopold II-laan 11-13).
Vanaf midden 19de tot halfweg 20ste eeuw floreert in Dendermonde de textielindustrie, waarbij in een handvol grote bedrijven katoen wordt gesponnen, geweven en bedrukt. Peter De Block begint daarmee op deze plek en wanneer zijn dochter Elisa trouwt met Leo Gorus, wordt het bedrijf onder de nu wat verlengde naam rond 1880 de belangrijkste katoenfabriek van de stad. Door de spijlen van deze poort zie je recht voor je een restant van een fabriekshal, met links nog een schoorsteen.
Schuin rechts staat een villa die in bouwstijl aardig aansluit bij de huisjes links en rechts van deze poort. Die directeurswoning laat Leo in 1880 bouwen door architect Pieter Van Kerckhove, een Sint-Niklazenaar die als provinciaal architect zich een jaar eerder al heeft laten opmerken bij de bouw van de Gendarmeriekazerne, even verderop langs deze laan. De traptoren die je van hieruit goed ziet, had ooit een hoger puntdak, daarna een opengewerkte smeedijzeren top, maar is nu gescalpeerd. Monumenten verdwijnen zelden ineens, het gaat bijna ongemerkt, zodat men eraan went.
Even een hek opschuiven voor het vervolg van ons textielverhaal.
1990 - Hadsund Skole-Orkester in Dendermonde Ter gelegenheid van de Deense muziekdagen, ingericht door Stukad (K.A.) was dit schoolorkest te gast in de stad.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.