Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
29-12-2008
Accordeonschool...
De accordeonschool van Paul Harry in concert tijdens een Sinksenbraderij op de hoek Dijkstraat-Bogaerdstraat (jaren 70). Deze school was jarenlang gevestigd in de bovenzaal van Café 't Moleken aan de Franz Courtensstraat.
Rijkswachters van de 1e Mobiele Groep van Gent komen de lokale Rijkswachtbrigade versterken ter gelegenheid van een betoging tijdens een maandagmarkt. De foto werd genomen aan de Kerkstraat, ter hoogte van de Beurzestraat. Jaartal onbekend.
Staand (vlnr): Césarine Godin-Godu X X Denis Peersman Arlette Meulebroeck Beatrice Van Beglen Daniël Van Damme Gilbert Van Vlemmeren Ivan Verleyen X Theo Van Cauwenbergh Gerrit Wachtelaer Fientje Huau
Vooraan: Van Cauwenbergh (uiterst L) Gustaaf Verleyen (achter het meisje met de handen voor de ogen) - Lydia Stallaert (knielend R van Gustaaf Verleyen) - Van Der Heyden (knielend R van Lydia Stallaert) - Ophalvens (zittend vóór Van Der Heyden) Lea Vermeir (zittend 5de van R) Jenny De Jonghe (zittend 4de van R) Arianne Verleyen (zittend 3de van R)
Een groepsfoto van een aantal organisatoren van de jaarlijkse Sinksenbraderij Bogaerdstraat-Dijkstraat-Werf.
We herkennen o.m.:
Armand (de coiffeur > den Bot), Adhemar Smet (kunstschilder), Jozef Ophalvens (Academie voor Schone Kunsten), Marcel Moruanx (beenhouwerij), Willy Van Damme (nieuwkuis De Geest), (half verdoken) de toenmalige uitbater van de 'Los Nidos' naast 'Zaal Koningshof', Gaby Crabbe, Gaby (Riddershoe), Gustaaf Corthals (schoenmaker), Hendrik De Ridder (Riddershoe), Theo Coppieters (Electro De Groote), Frans ..., Alfons Van Der Jeught (Koningsgist), John De Cock (fietsen), ...
Jan Van der Veken en Maria Van Damme, de ouders van Georges, Camiel en Jean en Celina Van der Veken.
Huwelijk van Georges Van der Veken en Emma Klerdan in 1946.
Georges Van der Veken en Emma Klerdan (dochter van Jef Klerdan - zie eerder op dit blog) op stap in de stad in 1946 met in de wagen de pas geboren zoon Roger.
Van links naar rechts de gebroeders Camiel - Jean (vroeger agent in Dendermonde) en Georges.
Zittend hun zuster Celina. Foto genomen in 1967.
. Rechtstaand van links naar rechts: Camiel - echtgenote Louise Bosmans - Jean X - Frans Martens (echtgenoot van Celina) - Emma Klerdan (echtgenote van Georges) - Georges. Zittend links Celina en rechts Esther Scholliers (echtgenote van Jean).
De Groot-officier in de Leopoldsorde was burgemeester van onze stad toen de 'Lord Mayor' van London, en geboren Dendermondenaar Polydoor De Keyser een bezoek bracht aan zijn geboortestad.
Bij velen ligt het wellicht nog fris in het geheugen dat zij als kind, telkenjare bij het begin van de kerstvakantie, regelmatig het klad van de nieuwjaarsbrief ter hand dienden te nemen om die dan op 1 januari foutloos en met de nodige intonatie voor te lezen. De eerste drie weken van december leek het schrijven van de nieuwjaarsbrieven in de meeste scholen de voornaamste bezigheid. Soms vroegen we ons wel af of hetgeen wij daarin allemaal neerpenden wel te realiseren zou zijn... Al die mooie beloften en voornemens... Die zorgen waren echter vlug voorbij wanneer wij op de bewuste 1 januari ons cadeau kregen toegestopt! En die beloften en die voornemens? Wel ja, die konden we nog wel een jaartje uitstellen zeker?
Morgen lezen we twee nieuwjaarsbrieven uit de collectie van Pier van Tatjes...
Misschien hebben sommigen zich al afgevraagd waarom wij in de wijk Donckstraat een 'Pater Ruttenplein' hebben... Wij geven u hierbij de nodige informatie. Georges Rutten werd in onze stad geboren op 10 augustus 1875. Hij beëindigde zijn humaniora op amper zestienjarige leeftijd. In 1890 trad hij toe tot de orde van de Dominicanen te La Sarte nabij Hoei. In 1898 werd hij tot priester gewijd. Intussen volgde pater Rutten Politieke en Sociale Wetenschappen te Leuven en voor zijn proefschrift ging hij werken als priester-arbeider in de mijnen van Wallonië. Na zijn doctoraat in 1900 ging hij naar Gent waar hij lesgaf in staatshuishoudkunde. Na zijn studies werd Rutten overgeplaatst naar Gent dat toen aan de top stond van de uitbouw van de arbeidersbeweging. Daar vond zijn sociale bekommernis een rijke voedingsbodem. Zijn aandacht ging toen vooral uit naar het stichten van arbeiderssyndicaten. De syndicale actie was voor Rutten een vorm van priesterapostolaat en een dienst aan de Kerk. In 1903 stichtte hij het 'Algemeen Secretariaat der Christelijke Beroepsverenigingen'. Hij was de eerste nationale propagandist van de christelijke vakvereniging. Nadat in 1909 een Waalse en een Vlaamse confederatie van beroepsverenigingen was gesticht, ontstond in 1912 uit de samensmelting van beide het Algemeen Christen Vakverbond. Tijdens de oorlog werd hij door kardinaal Mercier belast met een speciale opdracht. In 1915 ondernam hij een reis naar Amerika en Canada om daar de Zaak van België te bepleiten en er steun voor de Belgische bevolking los te krijgen. Pater Rutten kreeg de bijnaam 'de witte generaal'. In 1921 werd hij gecoöpteerd senator tot in 1946. In 1925 stichtte hij een klooster in het Zoute, waar hij verbleef tijdens weekends en parlementaire verlofdagen. Alhoewel hij er na een beroerte in 1938 nooit meer helemaal bovenop kwam, genoot hij een blijvend gezag. Pater Georges Rutten overleed te Brussel in 1952.
In 1985 werd Bastion VIII een van de elf bastions die Dendermonde vroeger telde - toegewezen aan het Gemeenschapsonderwijs van Dendermonde.
Het plan is om op het grootste deel van het 10 ha sterk vervuild terrein nieuwe schoolgebouwen op te trekken.
Met het overblijvend gedeelte van 4 ha wist men feitelijk niet goed wat aan te vangen, tot leerlingen en leerkrachten in 1990 besloten met de verzamelde fondsen uit de milieu-actie Red de Schelde dit deel in te richten als educatief natuurreservaat. Daarbij kregen ze de steun van het Ministerie van Leefmilieu en werden ze begeleid door WWF en AMINAL Afdeling Natuur.
Schooljaar 1958-59 - Schoolreis naar Huizingen van het 3de leerjaar van de RMMS
Mevr. R. SPITTAELS tussen enkele van haar leerlingen.
In haar klas zaten:
Marguerite CHRISTIAENS Marie-José DE COSTER Sonia DE KONING Maria DE MEYST Anita DE VRIES Rita DE WOLF Ilena EECKHOUDT Jacqueline GILLIS Monique GILLIS Monique LAMBRECHT Fernanda MOENS Marianne PUTTEMAN Monique RAVIJTS Sonia ROSEZ Greta STILTEN Victoire VAN DEN ABBEEL Greta VAN DEN ABBEELE Cordula VAN DER SNICKT Delphine VAN DE VOORDE Yvette VAN HOEYMISSEN Rosi VAN MALDER Nicole VERHOFSTADT Monique WARNIER
Inlichtingen over deze match van het Koninklijk Atheneum op K.A.V.D. en namen van de spelers ontbreken. Het moet omstreeks 1950 zijn...
Toch moet de inzet ervan belangrijk én het resultaat succesvol geweest zijn: op foto 04 toont turnleraar G. Claessens een schaal/beker en zijn de spelers een medaille opgespeld.
In een reactie liet Jozef Hermans ons het volgende weten: Foto genomen rond 1946-1947 ? Geknield: 3e van links: Guillaume Van Boven, rechts Roger Van Hoorebeeck, 2e van rechts: Van Cauwenberghe (oud-speler KAVD?). Staand: rechts André Van Gaever, 2e van rechts Jean Van Damme.
(1893-1972). Kunstschilder van de "Dendermondse School" die uitmuntte in landschapsschilderijen. Zijn marines zijn het meest gekend.
Isidoor Boerewaard woonde met zijn familie in de academie, waar zijn vader huisbewaarder was. Van jongsaf kwam hij dus in contact met grote kunstenaars van de Dendermondse Schilderschool. In 1912 trok hij naar Antwerpen om diamantslijper te worden, maar korte tijd nadien keerde hij terug naar zijn stad. Inmiddels volgde hij ook lessen aan de academie. Tijdens WO I werkte hij als speelgoedschilder.
In 1918 huwde hij en werd huisschilder om den brode. Hij opende een verfwinkel in de Bogaerdstraat.
Toen hij jaren later in contact kwam met de zee voelde hij zich meteen aangetrokken. Hij verhuisde naar Knokke en werd er marineschilder. Boerewaard overleed er in 1972.
Noodgeld, een betere benaming zou kunnen zijn Geld in Nood : tijdens de twee wereldoorlogen die ons land kende was er vanaf het begin een totale ontwrichting van de (klein)handel. De nationale bank was niet bij machte om genoeg geld te laten circuleren om de economie van het land en welzijn van de bevolking te garanderen. De wettelijkheid van andere instanties, dan de nationale bank, om eigen geld in omloop te brengen, is in een schemerzone gehuld. Eerst in
enkele steden en weldra ook in de kleinste gemeenten, werden allerhande waardepapieren uitgegeven. Het onduidelijk statuut van gemeentelijke uitgifte blijkt ook uit de vele verschillende benamingen die deze waardepapieren kregen.
Behalve dit noodgeld werden er door o.a het Nationaal Hulp- en Voedingskomiteit en het Nationaal Steun- en Voedingskomiteit allerhande bons met waardebepaling uitgegeven.
Koninklijk Atheneum - schooljaar 1950-'51: vooraan vlnr: Waterschoot, De Bondt, De Bruyn, Polleyn en Segers. Reactie van Jozef Hermans: Verder op deze foto (in de achtergrond) uiterst rechts: Frans Daelemans
Schoolreis RMJS > jaartal onbekend. In het midden (staand) Walter Daens
Leraar Nederlands A. Van Doorne.
A Bogaerts
Reactie van Jozef Hermans: Foto 1:K.A.D. 1950-51: 5e van rechts (in de achtergrond): Jean Van Damme, huwde later met Alice Polleyn 4e van rechts op de foto. Foto 2: schoolreis rond 1946-1947: op de voorgrond 2e van rechts Jean Simon, 3e van rechts waarschijnlijk Willy De Lathouwer. Staand: 2e van rechts Pets, midden Walter DAENS. Foto 3: leraar VAN DOORNE * * *
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.