Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    21-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Gegratineerde tortellini in romige tomaten/pestosaus


    Ingrediënten

    125 gram tortellini met kaasvulling (gebruik je verse tortellini dan kun je de rest invriezen)
    1 sjalotje
    1 eetlepel olijfolie
    ½ dl witte wijn
    1/2 blik gepelde tomatenblokjes
    1 dl room culinair
    1 eetlepel rode pesto (wat je overhebt kun je goed invriezen)
    3 gedroogde tomaten in smalle reepjes (voorgeweekt of uit de olie: goed uitgelekt)
    peper, zout
    wat suiker naar smaak
    1 theelepel oregano
    2 eetlepels vers geraspte pecorino of Parmezaanse kaas
    vuurvaste schaal

    Oven voorverwarmen op 200°C.
    Tortellini beetgaar koken volgens de gebruiksaanwijzing.

    Tomatenblokjes in een zeef goed laten uitlekken.

    Sjalotje pellen en snipperen.

    Olie verhitten en sjalotjes hierin glazig bakken.

    Afblussen met witte wijn en in laten koken tot bijna al het vocht verdwenen is. Tomatenblokjes toevoegen en alles goed verwarmen.

    Crème fraiche erbij en op hoog vuur de saus aan de kook brengen tot deze bindt.

    Gedroogde tomatenreepjes toevoegen.

    Saus op smaak maken met rode pesto, peper, zout, oregano en wat suiker en met de tortellini vermengen.

    Alles in een vuurvaste schaal doen.

    Kaas erover strooien. ± 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas een mooi kleurtje heeft gekregen.
    Lekker met een tomatensalade.

     

    21-02-2006 om 16:16 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Leverworsthapje

     

    Ingrediënten

    2 stengels bleekselderij

    100 gram leverworst

    maanzaad

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten
    Schil de buitenste laag van de 2 stengels bleekselderij af met een dunschiller en maak de bolle kant iets platter door daar een extra laagje weg te schillen.

    Snijd de stengels in 8 gelijke stukjes.

    Snijd de leverworst aan een stuk in de lengte ook in 8 gelijke stukjes.

    Druk de stukjes leverworst in de opening van de bleekselderij en bestrooi met 1 eetlepel maanzaad.

     

    21-02-2006 om 12:26 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Gebakken zalm met bieslooksaus


    Ingrediënten

    ± 150 gram zalmfilet
    zout en peper
    1 dl creme fraiche
    1 klein glas witte wijn
    1 klein sjalotje
    1/2 eetlepel boter
    2 eetlepels fijngesneden bieslook
    boter

    Pel en snipper het sjalotje en fruit deze glazig in de boter.

    Blus af met de wijn en laat dit inkoken tot je nog 1 eetlepel vocht over hebt.

    Zeef het vocht en doe dit terug in de pan.

    Voeg de creme fraiche hierbij en laat de saus koken tot deze dikker wordt. (± 5-10 minuten). Maak de saus op smaak af met zout en peper.

    Voeg de fijngesneden bieslook toe (van het vuur af).
    Bestrooi de vis met peper en zout en bak de vis in weinig boter aan beide zijden 2 minuten. De zalm moet van binnen nog rosé zijn!

    Leg de vis op de borden en giet wat van de saus hierover.

    Serveer de rest van de saus apart.
    Lekker met gekookte krieltjes en courgette/wortel reepjes.

     

    21-02-2006 om 11:48 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Warm paprikahapje

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    20 minitoastjes
    1 paprika (geel)
    1 paprika (groen)
    1 paprika (rood)
    1 teentje knoflook
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    1 theelepel Provençaalse kruiden
    kruidenzout

     

    Snij de paprika's in dunne reepjes.

    Verhit de olijfolie.

    Roerbak de reepjes samen met de geperste look, de kruiden en wat zout.

    Verwarm de toastjes intussen in de oven.

    Schep een lepel paprika's op elk toastje en serveer warm (hou ze tijdens het vullen warm in de oven).

     

    Tip: u kunt ook minideegbakjes gebruiken.

     

     

    Gorgonzola-polenta

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g gorgonzola
    3 granaatappels
    150 g kastanjechampignons
    150 g oesterzwammen
    150 g shiitake
    150 g cantharellen
    1 teentje knoflook
    400 g spinazie
    3 cl olijfolie (extra vierge)
    2 cl balsamicoazijn
    8 kerstomaatjes
    kiemen
    150 g maïsmeel
    40 g boter (roomboter)
    50 g boter (bakboter)
    peper
    zout
    10 dl water

     

    Bereid de polenta één dag van tevoren.

    Breng in een pan met een dikke bodem het water aan de kook.

    Strooi al roerend het maïsmeel erin.

    Draai het vuur lager en kook in 15 minuten tot een dikke pap.

    Blijf roeren.

    Smelt de boter en de gorgonzola, meng met de polenta en laat alles nog 1 uur nagaren.

    Laat afkoelen, schep de polenta in boterhampapier, vouw dicht en maak er een rol van.

    Laat zo minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

    Snij de granaatappels open en haal de zaadjes eruit.

    Hou 1/4 van de zaadjes apart, pureer de rest en wrijf door een zeef.

    Laat het sap 10 minuten zachtjes inkoken en laat afkoelen.

    Maak de paddestoelen schoon, verwijder de steeltjes en bak ze met de geperste knoflook in wat olijfolie.

    Breng op smaak met zout en peper.

    Haal de polenta uit het boterhampapier, snij in plakken van 1 cm en bak die krokant in flink wat olie.

    Was de spinazie, verwijder de dikke stelen en bak in enkele minuten in een wok in olijfolie.

    Meng het granaatappelsap, de balsamicoazijn en de olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

    Leg wat spinazie op elk bord, leg de polenta er bovenop, daarna weer wat spinazie en daarop de paddestoelen.

    Overgiet met granaatappelsaus.

    Garneer met granaatappelzaadjes, kiemen en halve kerstomaatjes.

     

     

    Chocomousse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 g chocolade (puur)
    2 eieren
    30 g suiker
    2 cl grand-marnier
    2 dl room
    1 eetlepel cacaopoeder

     

    De chocolade in stukken breken en smelten au bain-marie.

    Het eigeel schuimig kloppen met tweederde van de suiker.

    Wanneer de suiker volledig opgelost is, de grand marnier en het cacaopoeder erdoor roeren.

    De eiwitten stijfkloppen en al kloppend de rest van de suiker toevoegen.

    Ook de slagroom stijfkloppen.

    Langzaam de gesmolten chocolade door het eimengsel roeren.

    Voorzichtig de slagroom en het stijfgeklopte eiwit toevoegen.

    De mousse in schaaltjes verdelen en enkele uren laten opstijven in de koelkast.

    Eventueel serveren met chocoladeschilfers of bestuiven met poedersuiker.

     

    21-02-2006 om 11:35 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Maaltijdsoep met spekjes en rookworst

     

    Ingrediënten voor 4-6 personen

    1 grote rookworst

    500 gram kruimig kokende aardappelen

    2 uien

    2 teentjes knoflook

    1 flinke winterwortel

    1 steel prei

    2 stelen bleekselderij

    1 grote rode paprika

    1 liter vlees- of kippenbouillon, zelf getrokken, uit een pot of van tabletten

    1 dl kookroom

    50 gram boter

    250 gram spekblokjes

    1 theel. gedroogde tijm

    zout en versgemalen peper

     

    Bereidingstijd: 20-30 minuten
    Snijd de geschilde aardappelen in blokjes.

    Snipper de uien grof en de knoflook fijn.

    Snijd de geschrapte winterwortel in de lengte in tweeën of vieren (afhankelijk van de dikte) en snijd de stukken in plakjes van 0,5 cm dik.

    Halveer de prei in de lengte, spoel goed schoon onder de koude kraan en snijd in boogjes. Snijd de bleekselderij in boogjes.

    Snijd de schoongemaakte paprika in blokjes.

     

    Kook de aardappelblokjes in de bouillon gaar en pureer met de room met de staafmixer tot een gladde soep.

     

    Verhit intussen de boter in een grote koekenpan en laat de spekblokjes omscheppend 5 minuten uitbakken.

    Voeg de ui en de tijm toe en laat meefruiten tot de ui glazig is.

    Laat de knoflook kort meefruiten.

    Voeg de wortel, de prei, de bleekselderij en de paprika toe en roerbak tot de groenten beginnen te kleuren.

    Doe de roergebakken groenten met het spek bij de soep, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat circa 10 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.

     

    Laat de verse rookworst wellen of laat de voorgegaarde rookworst meeverwarmen.

     

    20-02-2006 om 18:47 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Gebakken nieuwe aardappelen met sjalotjes en ham

     

    Ingrediënten:

    750 g nieuwe aardappelen

    4 eetlepels boter of margarine

    4 eetlepels zonnebloemolie

    2 à 3 sjalotjes

    100 g achterham

    zout

     

    Bereiding:

    De aardappelen schoonboenen en ze, in de schil, in weinig water in ± 15 minuten gaarkoken. Ze uit de pan nemen en pellen zolang ze nog warm zijn.
    De aardappelen in partjes snijden.

    De sjalotjes fijnsnipperen.

    De ham in reepjes snijden.

    De boter of margarine verhitten en de sjalotjes hierin lichtgeel fruiten, ze daarna uit de pan nemen.
    De aardappelpartjes in het bakvet rondom bruin bakken.

    De hamreepjes de laatste 2 minuten meebakken, de sjalotjes weer toevoegen, goed doorwarmen en het geheel uit laten lekken op keukenpapier.

    Op smaak brengen met zout.

     

    20-02-2006 om 16:45 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auto
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wisten julie het al?
    Ik heb een eigen nummerplaat.
    Alleen is er één probleempje.
    Ik moet nog sparen voor de auto.

    20-02-2006 om 16:42 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Macaroni met gehakt en soepgroenten


    Ingrediënten

    300 gram macaroni (elleboogjes)
    300 gram rundergehakt
    2 uien
    300 gram fijngesneden soepgroenten
    peper, zout
    1 theelepel kerriepoeder
    1 theelepel paprikapoeder
    maggi of aromat
    75 gram belegen Goudse kaas

    Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.

    Pel en snipper de uien.
    Bak het gehakt in een anti-aanbakpan zonder vet op een lage warmtebron rul.

    Giet het vet wat vrijkomt eraf.

    Voeg de uien en de soepgroenten toe en bak deze ± 5 minuten mee.

    Maak alles op smaak met peper, zout, kerrie- en paprikapoeder.

    Giet de macaroni af en meng alles door elkaar.

    Doe eventueel wat aromat of maggi door de macaroni.

    Bestrooi de macaroni vlak voor het opdienen met de geraspte kaas.

     

    20-02-2006 om 12:26 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Gazpacho

     

    Spaanse koude zomersoep, ook lekker als drankje.

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 g oud witbrood zonder korst

    750 g rijpe trostomaten

    1 komkommer

    1 zoete ui

    1 grote teen knoflook

    1/2 l water

    2 el rode of witte wijnazijn

    2 el extra vergine olijfolie

    zout en peper

    Voor de garnering:

    200 g gekookte ham, in kleine blokjes

    1 groene of rode paprika, in kleine blokjes

    zelfgemaakte of kant-en-klare croutons

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten
    Breng een pan water aan de kook.

    Leg het brood op een bord en besprenkel het met wat water, laat het even weken.

    Snijd de tomaten een keer kruislings in en leg ze 1 minuut in het kokende water.

    Spoel ze onmiddellijk koud af en pel de schil er af. Snijd ze in kwarten en haal de zaadjes eruit. Schil de komkommer en de ui en snijd ze in blokjes.

     

    Knijp het brood uit en doe dit met de blokjes groenten en knoflook in de keukenmachine en maal alles fijn(of gebruik de staafmixer).

    Voeg het water, azijn en olie toe en meng nog eens goed door.

    Breng op smaak met zout en peper en laat in de koelkast in een paar uur helemaal koud worden.

     

    Serveer de soep ijskoud en garneer met de blokjes ham, groenten en croutons.

     

    Wijntip bij Gazpacho: Les Gauries, Bordeaux-Rosé

     

    20-02-2006 om 10:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Verrassingstomaten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 tomaten
    4 eieren
    30 g kaas
    1 takje tijm
    1 takje oregano
    80 g Noordzeegarnalen (gepeld)
    20 g boter (roomboter)
    peper
    zout
    4 sneetjes wit brood

     

    Voor dit recept kunnen best mooie grote vleestomaten worden genomen.

    Het bovenste kapje van de tomaten snijden en uithollen.

    Omkeren op een rooster zodat ze goed kunnen uitlekken en vervolgens binnenin kruiden met peper, zout, tijm en oregano.

    De tomatenpulp tot moes fruiten in boter met peper, zout, tijm en oregano.

    De uitgelekte tomaten in een beboterde vuurvaste schotel zetten, een beetje kaas op elke bodem strooien, een soeplepel gepelde Noordzeegarnalen toevoegen en er een ei in breken. Een weinig tomatenmoes op het ei scheppen en bestrooien met een beetje kaas.

    Het tomatenkapje erop leggen, bestrijken met gesmolten boter en in een op 180 graden voorverwarmde oven 12 tot 15 minuten laten bakken.

    De tomaten uit de schotel nemen en op een geroosterd sneetje brood schikken.

     

     

    Varkenshaasje met broccoli

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g varkenshaasje
    1 eetlepel mosterd
    peper
    zout
    400 g tomaten in blik
    400 g broccoli
    4 aardappelen (Rosa)
    0.5 cl olijfolie (extra vierge)
    1 sjalot
    1 teentje knoflook
    1 takje rozemarijn

     

    De oven voorverwarmen op 220 graden.

    Het varkenshaasje insmeren met mosterd en kruiden met peper en zout.

    Op een rooster onder de ovengrill leggen en onderaan in de oven een vuurvast kommetje met water zetten.

    Het haasje gedurende 15 minuten braden in de hete oven.

    Ondertussen water aan de kook brengen in een kookpan of in een stoomkoker.

    De broccoli schoonmaken en de aardappelen grondig wassen.

    De ongeschilde aardappelen gedurende 20 minuten stomen boven de hete waterdamp en 2 minuten voor het einde van de gaartijd de broccoliroosjes toevoegen.

    De ui en de knoflook fijnhakken en fruiten in hete olijfolie.

    De uitgelekte tomaten toevoegen, kruiden met peper, zout en rozemarijn en op een zacht vuur laten verderstoven.

    Het vlees eventjes laten rusten op een snijplank en ondertussen de aardappelen pellen.

    Het vlees in plakjes snijden en opdienen met broccoli, gepelde aardappelen en tomatensaus.

     

     

    Wortelcake

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 wortelen
    75 g amandelpoeder
    75 g hazelnoten (gemalen)
    50 g walnoten (gemalen)
    7 eieren
    300 g suiker
    zout
    kaneelpoeder
    50 g paneermeel
    50 g bloem (tarwebloem)
    7 g bakpoeder
    10 g boter (bakboter)
    20 g poedersuiker
    50 g amandelschilfers

     

    De eierdooiers mooi schuimig kloppen met de helft van de suiker, een snuifje zout en een mespuntje kaneelpoeder.

    De gemalen noten (amandelnoten, walnoten en hazelnoten) mengen met evenveel geraspte wortelen, het paneermeel, het bakpoeder en de gezeefde bloem.

    Alles door de eierdooiers roeren.

    De eiwitten tot sneeuw kloppen met de rest van de suiker en zorgvuldig door het deeg spatelen.

    In een beboterde springvorm overscheppen en gedurende 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.

    Uit de oven nemen, volledig laten afkoelen en de vorm verwijderen.

    Een dagje laten opstijven in de koelkast alvorens aan te snijden.

    Bestuiven met poedersuiker en garneren met geroosterde amandelschilfers.

     

    Tip: in plaats van de taart te bestuiven, kan ze ook worden gegarneerd met suikerglazuur. Hiervoor moet 200 gram bloemsuiker in een warmwaterbad worden gemengd met 2 eetlepels citroensap en 2 eetlepels kirsch.

    De taart hiermee bestrijken en laten afkoelen.

     

    20-02-2006 om 09:47 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Cassoulet

     

    Benodigdheden:

    2 blikken/potten witte bonen in tomatensaus

    2 flinke preien, in dunne ringen

    4 eetlepels tijm (meer mag ook)

    2 blikjes knakworst, in plakjes gesneden

    100 gram cervelaat of spekjes

     

    Snijd het cervelaat of het spek in kleine stukjes en bak dit zachtjes uit in een flinke pan.

    Doe vervolgens de prei erbij en bak dit even mee.

    Voeg dan de tijm toe.

    Voeg vervolgens de bonen en de knakworst toe en warm alles goed door.

    Lekker met bijvoorbeeld stokbrood of ciabatta.

     

    19-02-2006 om 19:02 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Frikandellen

    Ingrediënten:
    250 gram half-om-halfgehakt

    2 sneetjes wittebrood zonder korst

    1 gehakte ui

    1 rood pepertje

    1 eetlepel boter

    1 ei

    1 eetlepel gehakte peterselie

    1 teentje knoflook

    zout

    cayennepeper

    1 eetlepel olie

    1 eetlepel kwark

    1 bekertje zure room

    vers gehakte dille

    versgemalen peper

    Bereidingswijze:
    Leg het gehakt in een kom en voeg het even in water geweekte en goed uitgeknepen brood toe.

    Doe de gehakte ui met het opengesneden pepertje in een pan en fruit ze in de boter tot ze licht van kleur zijn.

    Snipper de rode peper.

    Meng het uimengsel met het losgeklopte ei, de peterselie, het knoflook, zout en cayennepeper door het gehakt.

    Vorm hiervan 4 platte koekjes en bak die aan beide kanten bruin.

    Laat het vlees op laag vuur staan, zodat het gaar kan worden.

    Meng voor de saus de kwark, zure room en een rijkelijke hoeveelheid gehakte dille met versgemalen peper door elkaar.

     

    19-02-2006 om 16:28 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffietijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    19-02-2006 om 16:02 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Foe Yong Hai met zoetzure saus (vegetarisch)


    Ingrediënten voor 4 personen

    8 eieren
    olie om te bakken
    100 gram champignons
    1 kleine prei
    2 eetlepels fijngehakte selderij
    1 teentje knoflook
    1 eetlepel ketjap manis
    1 theelepel sambal oelek
    peper, zout
    Saus:
    1/4 liter tomatenketchup
    1 eetlepel gesnipperde ui
    1 eetlepel azijn
    2 theelepels suiker
    2 eetlepels gembernat

    Bereidingstijd ± 30 minuten

    Maak de champignons schoon en snij deze in heel kleine stukjes.

    Maak de prei schoon en snipper de prei heel fijn.

    Pel de knoflook en pers deze uit.

    Klop de eieren los met de ketjap, sambal, peper, zout en knoflook.

    Roer de groenten erdoorheen.
    Verhit de olie in een kleine anti-aanbak koekenpan en bak hierin 8 niet te dunne omeletjes.


    Saus:
    Alle ingrediënten met elkaar vermengen en aan de kook brengen.

    Eventueel op smaak brengen met peper en zout.

    19-02-2006 om 13:00 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Miniquiches

     

    Ingrediënten voor 20 stuks

    50 gram fijngesneden ontbijtspek

    1 doosje papieren cups of saladecups (Jos Poell)

    1 ei

    60 gram geraspte kaas

    2 eetl. fijngesneden prei of bosui

    60 gram crème fraîche of 4 eetl. kookroom

    1 theel. kerrie

    zout en versgemalen peper

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten
    Verwarm de oven voor op 200ºC.

    Roer alle ingrediënten door elkaar en schep het mengsel in de saladecups (maak ze niet te vol, want het mengsel gaat tijdens het bakken rijzen).

    Zet de cups op de bakplaat en laat ze in 15-20 minuten goudbruin bakken.

    Serveer ze warm.

     

    19-02-2006 om 11:48 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Soep van zeeduivel

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g zeeduivelfilet
    1 wortel
    1 koolrabi
    0.5 komkommer
    1 courgette
    1 preiwit
    1 stengel bleekselderij
    0.1 g saffraandraadjes
    10 g tomatenpuree
    0.5 teentje knoflook
    10 dl visfumet
    2 dl wijn (wit/droog)
    1 citroen
    10 g boter (bakboter)
    peper
    zout
    1 blaadje laurier
    1 takje tijm

     

    Het visvlees van de zeeduivel in balkvormpjes snijden, ze 1 minuut pocheren in visfumet en ze verder laten garen aan de kant van het vuur.

    De prei en de witte selderij (in brunoise versneden) aanstoven in boter en er de geplette look bijdoen.

    Een koffielepel tomatenpuree toevoegen en goed omroeren.

    Bevochtigen met de droge witte wijn en er de visfumet bijgieten waarin de zeeduivel gepocheerd is.

    Kruiden met peper en zout, tijm, laurier en de saffraandraadjes.

    De soep 20 minuten laten koken op een klein vuurtje.

    Intussen de wortel, de koolraap, de komkommer en de courgette versnijden en elk apart gaarkoken in water met zout en een weinig citroensap.

    De soep proeven om de kruiding na te gaan en de zeeduivel alsook de groenten opwarmen.

    De soep verdelen in warme diepe borden, de zeeduivel in een waaier midden op het bord leggen en de 4 verschillende groenten rond de vis verdelen.

    Als presentatie een gekookt mosseltje midden de zeeduivelwaaier plaatsen.

     

     

    Zalmfondue met koolgroenten van eigen bodem

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1200 g zalmfilet
    1 bloemkool
    400 g broccoli
    100 g spruitjes
    0.25 groene kool (savooikool)
    4 raapjes
    10 dl visfumet
    10 dl court-bouillon
    zout
    4 plakjes zalm (gerookt)
    150 g kaas
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)

     

    De zalmfilet spoelen met koud water, droogdeppen en in kleine blokjes snijden.

    De bloemkool en broccoli in roosjes verdelen en wassen.

    Beide groenten apart 3 minuten laten blancheren in licht gezouten water, laten afkoelen in koud water en laten uitlekken.

    De groene kool in stukken verdelen en eveneens blancheren.

    De rapen schillen en in dobbelsteentjes snijden.

    De buitenste blaadjes van de spruitjes verwijderen.

    Beide groenten apart blancheren in licht gezouten water.

    Laten afkoelen en uitlekken.

    De zalmblokjes en de geblancheerde groenten in waaiervorm op een dienblad schikken.

    Op een tweede dienblad het gehakte bieslook, de gemalen kaas en de gerookte zalm (in kleine stukjes) schikken als garnituur bij de fondue.

    In een fonduepan de visfumet en de court-bouillon samen aan de kook brengen.

    Aan tafel de brander zo regelen dat de bouillon tegen de kook aan blijft pruttelen.

    De zalmblokjes en de groenten samen op een fonduevorkje prikken of in een netje leggen en gaar pocheren in de bouillon.

     

     

    Baklava

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 kg filodeeg
    boter voor het invetten
    500 g walnoten
    2 theelepels kaneelpoeder
    750 g suiker
    450 g boter (geklaard)
    150 g griesmeel
    kruidnagel
    250 g honing (vloeibaar)
    5 dl water
    2 citroenschillen
    sap van 1 citroen

     

    Meng walnoten (licht geroosterd, dan verkruimelt), kaneelpoeder en 250 g fijne tafelsuiker in een kom en zet apart.

    Smelt de helft van de geklaarde boter in een pan en voeg het griesmeel toe.

    Roer goed door, maar laat het niet kleuren.

    Laat het geheel afkoelen.

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Vet een bakvorm van 30 x 15 x 5 cm in.

    Leg er 10 vellen filodeeg in, bestrijk elk vel met boter en steeds met griesmeel (in totaal de helft).

    Gebruik vooral veel boter! (Wanneer u het filodeeg zelf bereidt, verdubbel dan de hoeveelheden en voeg een theelepel gedroogde gist aan het deeg toe.

    Verdeel het deeg in 32 stukken en rol elk stuk uit.)

    Voeg een laag toe met de helft van het walnoten-kaneelpoedermengsel.

    Leg hier opnieuw tien vellen filodeeg op en bestrijk deze zoals hiervoor met boter en griesmeel.

    Vervolg met een laag van de resterende walnoten-mix.

    Besluit met de vellen filodeeg en gebruik even veel boter als eerst.

    Snijd met een scherp mes de bovenkant van de baklava in.

    Decoreer elke portie met een kruidnagel.

    Besprenkel de baklava met water en zet 30 minuten in de oven.

    Draai de oventemperatuur lager tot 140°C en bak de baklava nog eens 2 tot 2,5 uur.

    De bovenkant moet goudkleurig blijven (en niet donkerbruin worden).

    Haal de baklava uit de oven en laat afkoelen.

    Doe alle ingrediënten voor de siroop (de tijmhoning, 500 g suiker, het water en de fijngeraspte citroenschil), zonder het citroensap, in een pan en breng aan de kook.

    Voeg het citroensap toe als de siroop aan een lepel blijft kleven en giet de hete siroop over de afgekoelde baklava.

    Laat het een nacht rusten en geniet de volgende dag van dit lekkers!

     

    19-02-2006 om 11:39 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept op verzoek

    Chocolademousse

     

    Ingrediënten

    300 g Callebaut-chocolade
    6 eieren
    125 g suiker
    2 dl melk
    3 dl room
    100 g bloemsuiker

     

    Breek de chocolade, doe in een kom en laat smelten in een warmwaterbad.

    Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot een schuimige massa.

    Klop de room met de andere helft van de suiker stijf.

    Klop de eierdooiers tot de massa blanker wordt en voeg al kloppend de kokende melk toe. Doe het mengsel in een kom en roer in een warmwaterbad tot je een mooie, gebonden crème anglaise krijgt.

    Doe de gesmolten chocolade met een spatel bij de crème en laat alles afkoelen.

    Roer eerst de stijfgeklopte eiwitten en vervolgens de opgeklopte room met een pannenlikker luchtig door de massa.

    De mousse moet (jammer genoeg) een nacht rusten (je kan natuurlijk stiekem wat voorproeven).

    Dien de mousse op met een vanillesausje.

     

    18-02-2006 om 20:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben ik echt maar 50 cent waard!!??
    Klik op de afbeelding om de link te volgen IK PROTESTEER.
    Papa Ronny heeft mij weer wat geflikt.
    Meneertje probeert ook eens een logo te maken.
    En wat voor een!
    Een muntstuk van 50 cent met mijn afbeelding erop.
    50 cent, is dat alles dat ik waard ben?
    Awel, papa Ronny, ge zijt bedankt.
    Ik geef je de goede raad om in het vervolg weer te rekenen op de vakmanschap van onze medebloggers.
    Beste bloggers, wat vinden julie van dit onding?
    Je mag het best laten weten hoor want je moet papa Ronny niet sparen.
    Ik ben benieuwd.
    Voor mijn part mag hij zijn huiswerk eens overdoen.

    Een boze Paulie.

    18-02-2006 om 15:39 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Mosterdsoep met chorizo

     

    Voorgerecht / 4-6 personen

     

    Ingrediënten

    100 gram chorizo, in plakken van 1 cm dik

    1 eetl. olie

    1 ui

    3/4 dl kippenbouillon, uit een pot of van tabletten

    2 dl kookroom

    2-3 eetl. mosterd

    zout en versgemalen peper

    2 bosuitjes

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten
    Snijd de chorizo in blokjes, bak ze in de hete olie in de soeppan knapperig en laat ze op keukenpapier uitlekken.

     

    Fruit de gesnipperde ui in het achtergebleven vet glazig.

    Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook.

    Voeg de room en de mosterd toe en breng de soep regelmatig roerend aan de kook.

    Breng verder op smaak met zout en peper.

     

    Snijd bosuitjes in ringetjes en roer ze met de blokjes chorizo door de soep.

     

    18-02-2006 om 15:30 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Haringsla

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 haringfilets (zuur)
    2 appelen (Jonagold)
    2 aardappelen (Charlotte)
    2 uien (rood)
    4 augurkjes (zoetzuur)
    1 rode biet
    1 eetlepel kappertjes
    peper (zwarte peper)
    0.5 cl wijnazijn (wit)
    5 g suiker
    2 dl room
    2 eieren (hardgekookt)

     

    Alles in kleine stukjes snijden en in een kom scheppen.

    Azijn, kappertjes, suiker en gemalen peper bij de room voegen, eventjes opkloppen.

    Alles grondig mengen en 1 uur op een koele plaats zetten.

    Daarna de kom versieren met partjes hardgekookt ei.

     

     

    Witlooftaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    5 eierdooiers
    250 g bloem (tarwebloem)
    150 g boter (bakboter)
    0.5 dl water
    4 dl room
    8 stronkjes witloof
    20 g boter (roomboter)
    250 g ham
    150 g kaas
    peper
    zout
    nootmuskaat

     

    De bloem mengen met de stukjes boter en een snuifje zout.

    Bewerken met 2 messen tot een korrelige massa.

    Eén eierdooier toevoegen en lichtjes kneden met wat water.

    Het deeg in folie wikkelen en minstens 1 uur laten rusten in de koelkast.

    Een taartvorm van 25 centimeter diameter insmeren met boter en bestuiven met bloem en even in de koelkast plaatsen.

    Het witloof reinigen en in fijne reepjes snijden.

    De ham eveneens in fijne reepjes snijden.

    De witloofreepjes bakken in bruine boter.

    De eierdooiers loskloppen met de room.

    Het uitgelekte witloof, de ham, de kaas, peper, zout en nootmuskaat toevoegen.

    De oven voorverwarmen op 200 graden.

    Het deeg uitrollen en er de bebloemde vorm mee bekleden.

    Het witloofmengsel over het deeg uitgieten en 40 minuten laten bakken in de oven.

     

     

    Mousse-palets

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1.5 dl sinaasappelsap
    2 eieren
    4 eetlepels agar-agar
    50 g chocolade (puur)
    150 g cranberry’s
    175 g suiker
    6 dl room

     

    Dit palet bestaat uit een cranberrymousse, een sinaasappelmousse en een chocolademousse.

     

    Begin met de cranberrymousse.

    Kook de bessen in water tot de schilletjes openbarsten.

    Kook nog 5 minuten door en pureer.

    Week de helft van de agar-agar 15 minuten in de cranberrypuree.

    Roer het ei met de helft van de suiker los.

     

    Klop de slagroom stijf.

    Verdeel de slagroom in drie delen: 1/3 voor de cranberrymousse, 1/3 voor de sinaasappelmousse en 1/3 voor de chocolademousse.

     

    Breng de cranberrypuree aan de kook en los al roerend de agar-agar op.

    Haal de pan van het vuur en schep 1/3 van de slagroom en het eimengsel erdoor.

    De cranberrymousse in nu klaar.

     

    Maak nu de sinaasappelmousse.

    Week de andere helft van de agar-agar 15 minuten in 2/3 van het sinaasappelsap.

    Klop het ei met de helft van de suiker los.

    Breng het sap aan de kook en laat al roerend de agar-agar oplossen.

    Haal de pan van het vuur en schep de rest van het sap, 1/3 van de slagroom en het eimengsel erdoor.

     

    Als heerlijk slot maakt u nu de chocolademousse.

    Breek de chocolade in stukjes en smelt in een kom met wat water au bain marie.

    Laat enkele minuten afkoelen.

    Schep het laatste deel slagroom samen met de suiker door de chocolade.

     

    Laat alle mousses ongeveer 3 uur in de koelkast opstijven.

    Schep met twee lepels ovaaltjes van de mousses op bordjes.

     

    Tip: garneer met chocoladehulstblaadjes, sliertjes sinaasappelschil en poedersuiker.

     

    18-02-2006 om 15:19 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!