Hoe zit het met de sinterklaastraditie in Vlaanderen? Krijgen stoute kinderen nog altijd de roe en bedreigt Zwarte Piet hen met de zak? Of is Sinterklaas er tegenwoordig voor iedereen en brengt hij voor alle kinderen iets, of ze nu stout zijn geweest of braaf? Enkele dagen voor sinterklaasdag stuurt 'Volt' professor Kerkelijk Recht Rik Torfs naar het Sint-Nicolaasgenootschap in Sint-Niklaas.
De man volgde er een opleiding tot hulpsint. Zelf de rol van Sinterklaas spelen, vindt Torfs een brug te ver. Daarvoor heeft hij teveel eerbied voor het kindergeloof in de Sint. Maar zijn fascinatie was wel groot genoeg om voor één keer zelf het habijt van Sinterklaas aan te trekken. uit: Gazet van Antwerpen
December is de duurste maand van het jaar. Het geld vliegt weg, dat is gewoon waar. Eerst komt de Sint met zijn geschenken. Daarna gaan we weer aan Kerstmis denken. Er moet een leuk boompje worden gekocht en een lekker diner bij elkaar gezocht. Op de laatste dag hebben we weer veel pret met een exclusief vuurwerkpakket. Ook sturen we kaarten met de beste wensen aan buren, familie en allerlei mensen. Sinterklaas wil nu je kosten drukken. Met deze decemberzegels zal het zeker lukken. Pieter Feller
Sinterklaas draagt meestal een rode outfit, maar in Nederland heb je er ook eentje die zich steeds volledig in het groen hult.
De groene Sint is een initiatief van Oxfam. Hij trekt door Nederland om naar verluidt eerlijke chocolade, die gemaakt werd van cacao waarvoor boeren een faire prijs kregen te verdelen.
Ruub Petrow, zowat de Nederlandse Jan Decleir, is misnoegd. "Door een groene Sint te gebruiken zaai je twijfel en verwarring bij kinderen. En dat kan niet de bedoeling zijn." Wel kan Petrow, die al 27 jaar de Sint speelt in Den Haag, zich vinden in de gedachte van het geld geven aan de armen.
Oxfam denkt er niet aan om zijn Sint terug te roepen. "Groen is onze kleur en hiermee onderschijden we ons", vertelt een woordvoerder. De organisatie verklaart ook dat er jaarlijks zo'n 19 miljoen 'foute' chocoladeletters worden verkocht. uit : Het Belang van Limburg. 27/11
Vandaag een ritje gedaan naar het Shoppingcenter in Genk waar Piet en ik "toevallig" de kleuters van De Dageraad tegen kwamen. Wat een Feest! Natuurlijk had de Sint voor elk wat lekkers bij. Tot woensdag in uw school zelf lieve kinderen.
Bijna 4 op 10 Vlaamse senioren geeft nog een cadeautje aan zijn kinderen. Aan elk kind spendeert hij gemiddeld 65 euro. Voor de kleinkinderen tast iets meer dan 7 op 10 Vlaamse senioren in zijn beurs. Elk kleinkind krijgt daarbij iets minder toebedeeld dan zijn ouders : gemiddeld 40 euro. Het meest gespendeerde bedrag aan zowel een kind als een kleinkind is 50 euro. In onze enquête zien we nog dat het hoogste bedrag dat aan een kind gespendeerd wordt 1000 euro bedraagt. Het hoogste bedrag dat een senior aan een kleinkind spendeert is 300 euro.
Kerstdag
Bijna 6 op 10 senioren geeft een cadeautje aan zijn kinderen op Kerstmis. Iets meer dan 6 op 10 senioren geeft ook een cadeautje aan zijn kleinkinderen.
Eindejaar 2010
Slechts 4 op 10 senioren geeft iets aan zijn kinderen voor eindejaar. Voor de kleinkinderen zijn het er al bijna 5 op 10. uit : De Weekkrant Hasselt
Het is slecht gesteld met de kwaliteit van goedkoop speelgoed, zo hebben de Nederlandse omroepen VARA en NOS dit weekend bericht na een onderzoek van kwaliteitscontroleur TÜV Rheinland. Twee van de drie onderzochte artikelen voldoen niet aan de eisen en zouden dus niet in Europa verkocht mogen worden.
TÜV deed een onderzoek in opdracht van het VARA-programma Kassa. In het speelgoed zijn verboden weekmakers gevonden. Kinderen kunnen ook sommige van de speelgoedonderdelen inslikken.
Het speelgoed kostte minder dan tien euro en was vooral verkrijgbaar bij de goedkopere winkels. uit: Het Nieuwsblad-22/11/2009
De ene Sint is de andere niet, bedacht het Sint-Nicolaasgenootschap ooit en het organiseerde een cursus voor Sinterklazen en Zwarte Pieten. Ook dit jaar bracht Raf Rumes hun de principes van kleding, schmink én gedrag bij. "Een goede Sint zijn is echt moeilijk en vermoeiend", beklemtoont hij. Langer dan vier uur na elkaar hou je dat niet vol." Wat leert Raf de Sinterklazen en Zwarte Pieten in spe? "Om te beginnen dat de kleding aangepast moet zijn. Sinterklaas draagt géén baskets, maar klassieke zwarte herenschoenen met lange sokken! Verder loopt hij niet, hij schrijdt. Hij let op voor lage deuropeningen (zijn mijter!). Roken of alcohol zijn uit den boze. En hij mag zich niet laten misbruiken door de ouders. Het bestraffende vingertje is al lang afgevoerd. En dan zijn er de moeilijke vragen: wat als een kind vraagt een overleden papa of broertje terug te brengen?" Kan een vrouw Sint worden? "Neen. De Sint is een man en daarmee uit. Ook niet elke man is trouwens geschikt. Je moet je gestalte en je gezicht mee hebben en je stem moet diep genoeg zijn. Een Jan Decleir is een gedroomde Sinterklaas, maar van Helmut Lotti kun je met de beste wil van de wereld gaan Sint maken. Sint-Nicolaasgenootschap, Tel. 037765562, www.sngvlaanderen.org www.huisvandesint.be
Alles is te koop op het internet, maar dat betekent nog niet dat alles wat op het net wordt aangeboden, ook altijd het goedkoopst is.... Speelgoed kopen via het internet kan een 'goedkopere' oplossing zijn, op voorwaarde dat u met een aantal kleine details rekening houdt.
Vergeet de verzendingskosten niet! Een artikel dat goedkoper is op het net, kan uiteindelijk minder voordelig uitvallen als u ook de verzendingskosten meerekent. Laat u op veilingsites niet meeslepen door uw eigen enthousiasme. Een beginprijs op eBay of andere veilingsites kan erg interessant zijn. Maar de biedingen en dus ook de prijs lopen erg snel op. Stop dus op tijd met bieden. Anders loopt u het risico uiteindelijk nog meer te betalen dan in de winkel! Ga naar de webside waarop u bestelt, wel in België levert. Het net kent geen grenzen. Het is dus erg gemakkelijk iets aan te kopen via een buitenlandse site, maar die verzendt het artikel niet noodzakelijk naar België.... uit: Het Laatste Nieuws
Fiets Littlest Pet Shop 14" Lego Star Wars Armored Assault
Dreamland 89,00 eur. Dreamland 38,95 eur.
Carrefour 89,00 eur. Fun 49,99 eur.
Fun 99,00 eur. Bart Smit 44,95
Niet alle prijzen zijn verschillend!
De prijs van sommige speelgoedartikelen schommelt bijna niet van de ene winkel tot de andere. Dat blijkt uit het vergelijkend onderzoek. Zo zou Playmobile en Barbie-poppen bijna overal identiek geprijst zijn. Maar voor gezelschapspelen, fietsen, telegeleide auto's en poppen schommelen de prijzen zeer sterk. Voor die artkelen is vergelijken de boodschap. Maar opgelet. U moet vergelijken wat vergelijkbaar is. De prijs van spelconsoles verschild vaak omdat sommige winkels ze samen met een spel (of meerdere spelletjes) verkopen, terwijl de andere enkel de spelconsole zelf verkopen. (wordt vervolgd) uit: Het Laatste Nieuws
Kinderen kijken reikhalzend uit naar de komst van Sinterklaas. Voor papa's en mama's komen de dure tijdener dus weer aan. Hoe kunt U uw kinderen verwennen zonder te veel geld uit te geven?
Wie in deze preiode van het jaar de moeite neemt om een beetje rond te neuzen, kan de schade in zijn portemonnee beperken. Hoe? Door de speelgoedprijzen van de verschillende winkels met elkaar te vergelijken. De krant Het Laatste Nieuws vergeleek de prijzen van speelgoed in 4 grote winkelketens (Dreamland, Fun, Carrefour en Bart Smit). Er werden verschillen genoteerd van enkele eurocenten tot 20 euro.
Al die prijzen vergelijken vraagt natuurlijk heel wat tijd en organisatie. De folders vermelden niet alle speelgoedartikelen en promotieacties.... Om goed te kunnen vergelijken, moet U dus een bezoek brengen aan de verschillende winkels.
Wii "Rabbids go Home" Helikopter en auto Heli Mission
Vloerpuzzels voor kinderen bevatten giftige stoffen
"Vloerpuzzels voor kinderen bevatten giftige stoffen"
Alle vloerpuzzels voor kinderen moeten uit de winkelrekken gehaald worden. Dat heeft minister van Consumentenzaken Paul Magnette besloten nadat een studie van Test-Aankoop aantoonde dat er in die rubberen puzzels giftige stoffen zitten.
"Ze bevatten gevaarlijke solventen en giftige producten zoals formamide, een kankerverwekkende stof", aldus Ivo Mechels van Test-Aankoop. "Die kunnen de ogen en de huid van baby's irriteren." Europa werkt al even aan een verbod van de bewuste stoffen, maar deze zou er pas komen in 2011. Consumentenzaken laat nu alle puzzels onderzoeken. Uit voorzorg laar Magnette ze uit de winkelrekken halen. uit: www.vandaag.be
De Sint is weer in het land. Zaterdag meerde de stoomboot aan in Antwerpen en zette Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten voet aan wal. Daar werd hij verwelkomd door zijn goede vriend Bart Peeters en Antwerps burgemeester Patrick Janssens, die voor dit plechtig moment zowaar een das had aangetrokken.
Burgemeester Janssens stond versteld van de actualiteitskennis van de goedheilig man. Zo heeft de Sint het Antwerpse referendum rond de Oosterweelverbinding op de voet gevolgd in spanje. Een voorkeur voor tunnel of brug heeft hij echter niet. "Het maakt mij niet uit wat er nu precies wordt gebouwd, zolang het maar een degelijk dak heeft om over te lopen", sprak hij diplomatisch.
Massa's snoep Vandekade trokken de Sint en zijn kleurrijke gezelschap in stoet naar het stadhuis op de Grote Markt. Langs de kant wuifden duizenden kinderen, mama's en papa's de Sint toe en overhandigden ze tekeningen en verlanglijstjes voor 6 december. In ruil werden ze overladen met massa's snoepgoed.
Tot slot sprak Sinterklaas de massa op de Grote Markt nog toe van op het balkon van het stadhuis. Hij zei dat het hem veel plezier deed om opnieuw in België te zijn en binnenkort een bezoekje te brengen aan al zijn lieve schatten. Nadat de Sint liet weten dat er dit jaar geen stoute kinderen zijn geweest, kon de vreugde op en rond de Grote Markt niet meer stuk. uit: Het laatste Nieuws Even was er verwarring toen de Sint uit zijn Boek voorlas dat er toch een jongetje stout was geweest. Hij had zogezegd zijn kuikentjes een trap gegeven. Maar gelukkig kon Zwarte Piet het misverstand aan de Sint uitleggen, en oef! Iedereen was weer blij.