Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
24-05-2009
oogsten, verpotten, wieden en beschermen
Om de tuin onkruidvrij te houden is het niet zo moeilijk in het voorjaar, vooral bij zo'n mooi en zonnig lenteweer. Dit zijn onze peulerwten primeurs.
Als ik aan het verpotten ben, dan is de bio-korrelmeststof nooit veraf. Het wachtrek staat volgens mijn goesting nog veel te vol maar dat kan heel snel veranderen. Hier staan nog een vijftal soorten besilicum en bloemscheutjes. Maar eens geplant moeten de planten beschermd worden. Woekeraars, zoals munt maar ook niet winterharde kruiden worden in potten gekweekt. De wortelen werden eerst gewied en op eentje geplaatst en dan onder tuingaas geplaatst. Als je door het gaas heen kijkt onderscheid je de wortelen van twee grootten. Voor de grootste was het meer dan hoogtijd en voor de kleinste plantjes was het juist mogelijk. Van nu af aan zal er systematische gemulcht worden tussen de groenten uitgenomen tussen de uien die daardoor zouden schimmelziekten krijgen en rotten. Daar zal blijvend gewied en geschoffeld moeten worden.
In onze tuin wordt heel intensief geteeld. Het ene is geoogst en het andere neemt onmiddelijk zijn plaats in. Dit kan je perfect door veel voor te telen in de serre en dan op een wachtrek te plaatsen. De kervel schiet door en wordt verwijderd. Op de plaats
waar die stond wordt een voorgemaakt die ik vul met jonge compost waarin dan lollo rosasla plant
en op het einde wat gemengde soorten die op een andere plaats stond waar die te lijden had van
de te fel uitgegroeide spinazie en deels door slakkenwraaat. Daarom heb ik de nog goede planten over geplant naar de lollorosarij.
De laatste spinazie, die reeds goed begon door te schieten, is nu ook geoogst en verwerkt waardoor de tuin er weer luchtiger uitziet. Nu nog een paar rijen boontjes en kolen en de eerste rij winterprei kan er ook komen van zodra ik tijd vind. De ruimte is er in elke geval. vlug.
Nu zie je nog de sporen nog van de ingekapte spinazieresten maar dat verdwijnt heel vlug.
Om het probleem van de TE brede middenkolom op te lossen schakelen we voorlopig (?) over naar een ander design met andere instellingen ... Voorlopig zullen jullie dus het 'GROENE' Veltkleurtje moeten missen ...
Gras maaien op een gazon vol madelieven. Ik heb de keuze gemaakt om er een paar groepjes te laten doorgroeien. Ook doe ik vooraleer te maaien de toer van de tuin om zo hier en daar wat bij te knippen zodat alles met het gras gemengd is waardoor ik een
mulchlaag bekom die de grond minder verzuurt. Na het maaien moet ik dan hier en daar wat achtergebleven stengels verzamelen voor de composthoop
Ja, eindelijk krijg ik de groententuin wat onder controle. Hierboven heb je een zicht erop als de spinazie en de gele mosterd vers gesneden zijn.
De volgende stap is het inkappen van de restjes zodat ze rap verteren. Er is nu voldoende ruimte, lucht en licht voor de uitgroei van de hoofdrijen. Ondertussen hebben wij en onze familie en vrienden kunnen genieten van heel jonge en lekkere spinazie. Een eerste rij boontjes is ingeplant en ernaast staan de aubergines, de paprika's en de pastinaak goed in trek. De eerste pluk van de sluimererwten zit er zo aan te komen. De ijsbergsla is klaar voor de tafel. Hier is de knolselder ook goed vertrokken en de lege rij wacht op de eerste winterprei.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !