Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    16-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waarom eten wij salade

    Waarom eten wij in feite salade? 

    Is het uit gewoonte, omdat het lekker smaakt door de dressings en mayonaises of is er een diepere motivatie? 

     

    Ik ben op zoek geweest naar beweringen en aanbevelingen over hoe we onze salades optimaal kunnen maken voor onze gezondheid.

    Let wel dat je het onderscheid maakt tussen de plant salade   en de bereidingen salades waar je als basis een saladeplant (keuze uit verschillende soorten salade) en er andere groentjes aan toevoegt plus een gezonde dressing.

     

    De site van wikipedia  is praktisch altijd de eerste die ik raadpleeg.  Op hun URL over salade  http://nl.wikipedia.org/wiki/Salade

    las ik het volgende dat ik enkel op mijn eigen manier presenteer maar niet resumeerde of veranderde.

    Een salade is een koud gerecht, dat bereid is met olie en azijn (of met mayonaise, dat weer een mengsel is van olie en azijn). Het kan gebruikt worden als voorgerecht bij een diner of als groente bij een maaltijd. Vaak gezien als een gezond gerecht, het wordt ook vaak gegeten bij een dieet. Tegenwoordig worden bepaalde salades soms gegeten als maaltijdsalade.

    Er zijn salades die bestaan uit verschillende sla soorten zoals:

    eikenbladsla  

                                                                gewone sla 

       ijsbergsla

    Veel gebruikte groenten bij een salade zijn komkommers, tomaten, wortels, witlof, ui, prei, bleekselderij, kool en eieren en augurk. Veel gebruikt kruid is bieslook.

    Ook zijn ontzettend veel variaties mogelijk gecombineerd met vlees, vis maar ook met fruit, zoals appels, mandarijn.

    De overige ingrediënten kunnen zeer divers zijn: allerlei groenten, aardappelen.

     

     

    Op de site       http://www.gezonderafvallen.nl/page/1257/salade-eten-gezond.html     resumeerde ik wat salades betreft, het volgende:

    Wie regelmatig een portie salade eet, zal smakelijk en gezond eten is op de goede weg op niet zwaarlijvig te worden of om af te slanken..

    Het eten van salades een simpele manier om je gezondheid op peil te houden.  Salades zijn lekker en verfrissend en bevatten ook belangrijke voedingsstoffen en helpen ze bij het afvallen.

     pluksalade


    Groene groenten zitten barstensvol anti-oxidanten, zoals vitamine C en E, foliumzuur en lycopeen. Dit zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen de schadelijke werking van schadelijke stoffen. Vooral rauwe groente is rijk aan deze stoffen die de gezondheid bevorderen.


    Bij salade horen gezonde vetten zoals bv. olijfolie, avocado en noten. Een beetje vet helpt het lichaam bij de opname van fytochemicaliën, zoals lycopeen in tomaten en luteïne in donkergroene groente.                                                                             Olijfolie schijnt zelfs levensverlengend te werken: uit een Italiaanse studie onder 60-plussers bleek dat olijfolie tot een lagere sterftekans leidt.

     

    Niets is zo simpel als het maken van een salade. Wie bereid is om een paar minuutjes extra in de keuken te staan, zal er versteld van staan wat je met een paar blaadjes sla en een wat tomaten kan creëren. Vrolijk het hoopje groen nog een beetje op met een gezonde dressing en je hebt er een goede eetgewoonte bij.

     

    Op de site http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/1145651/2010/08/18/Niet-alle-salades-zijn-even-gezond.dhtml       

    vond ik en resumeerde o.a. de volgende bedenkingen van een wetenschapper:

    Als je tijdens je lunchpauze een slaatje neemt om je gezondheid een boost te geven, dan haal je hier misschien niet ten volle jouw voordeel uit doordat je de verkeerde groenten kiest. Dat beweert voedingswetenschapper Steve Rothwell.
     
    Jonge planten                                                  

    Steve Rothwell (voedingswetenschapper) zegt dat de gezondste salades bestaan uit jonge planten die nog niet volledig volgroeid zijn. Bladgroenten zijn over het algemeen voedzaam omdat ze heel wat vitamines, mineralen en natuurlijke plantenbestanddelen als carotenoïden bevatten. Die helpen de plant licht te vangen en dit om te zetten in energie.

    Het zijn echter de bladeren die blootgesteld zijn aan veel licht die de hoogste hoeveelheden van gezonde bestanddelen bevatten.

    Rothwell wijst erop dat, "Als je een volwassen ijsbergsla neemt, zijn enkel de buitenste bladeren blootgesteld aan licht. Maar deze worden vaak weggesmeten voor de bladeren met lichte kleur binnenin, die dus minder voedzaam zijn. Jonge planten hebben vaak meer bladeren die allemaal blootgesteld worden aan de zon. Dat is waarom deze gezonder zijn."

    Dit wil niet zeggen dat je nu het witte gedeelte moet wegwerpen hé. Dat is ook gezond maar wat minder dan de buitenste bladeren.

    Maar welke groenten voeg je nu het best toe aan je salade? We volgen de ideeën van Rothwell.
    "De gezondste groente voor in je salade zijn preischeuten.

       Ze bevatten zeven keer meer vitamine C dan appelsienen, dit speelt een rol in de vorming van bloedvaten, pezen, ligamenten, beenderen, het helpt bij de absorptie van ijzer uit voeding, ondersteunt het immuunsysteem en is een antioxidant, deze stof zou moeten helpen tegen kanker. De scheuten bevatten vier keer meer vitamine A dan tomaten, zijn rijk aan foliumzuur, wat helpt gezonde cellen en bloed te produceren en essentieel is tijdens de zwangerschap. Spinazie is ook erg gezond en ideaal voor in een salade. Maar niet iedereen houdt van de smaak wanneer deze groente rauw is. Door het te koken verliest het veel van zijn voedzame waarde. Jonge spinazie is wel zacht en zoet genoeg om rauw gegeten te worden".
    "Alle soorten sla bevatten vitamine A, C en K, daarnaast zitten ze boordevol antioxidanten. Verschillende kleuren en variëteiten hebben specifieke voordelen. 'Pikante' groenten als waterkers en rucola bevatten een stof die de cellen beschermen en kanker bevechten, daarnaast zouden ze het immuunsysteem steunen. Appels, broccoli en tomaten worden vaak genoemd als het superfruit of groenten, maar waterkers is een betere bron aan vitamine C, B, K en E, ijzer, calcium, magnesium en zink. Het bevat zelfs meer calcium dan melk", Allemaal volgens SteveRothwell.

     

    Op de aangegeven URL 

    http://www.goedgevoel.be/gg/nl/724/Rauw-eten/article/detail/942365/2009/07/25/Vijf-goede-redenen-om-te-kiezen-voor-salade.dhtml    

    nam ik de onderstaande tekst integraal over omdat ik die kort en krachtig weergegeven vond. Ik schikte en presenteerde hem wel op mijn eigen manier.

     

    Vijf goede redenen om te kiezen voor salade:

    Een slaatje (zonder vette sauzen) is een gezonde keuze, maar weet je ook hoe gezond? Deze vier redenen geven je extra zin om wel te kiezen voor dat slaatje.

    - 1  Vezels
    Groenten bevatten veel vezels, die allerlei positieve effecten hebben: minder constipatie, minder cholesterol en het geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet en uiteindelijk afvalt.
    - 2  Tegen kanker
    (Donker) groene en oranje groenten hebben extra veel gezondheidsvoordelen: antioxidanten, vitamines, foliumzuur, alfa- en betacarotenen. Zeker als je ze rauw eet, zoals in een salade. Samen verminderen ze de kans op kanker.
    - 3  Minder calorieën, meer tevreden
    Uit studies blijkt dat een slaatje van maximaal 150 calorieën rapper een verzadigd gevoel geeft, wat het aantal calorieën opgenomen tijdens de maaltijd vermindert. Hoe groter het slaatje in volume, hoe beter: het wijst meestal op meer groenten en minder vette, calorierijke sausjes en dressings.
    - 4   Goede vetten
    Vetvrij eten is niet gezond, maar je moet wel de foute vetten schrappen en de goede overhouden. Die goede vetten vind je onder meer in olijfolie, avocado en noten en zij helpen je lichaam beschermde chemicaliën opnemen, zoals lycopene uit tomaten en luteïne uit groene groenten.
    - 5  Dagelijkse portie
    Door van een begeleidend slaatje een dagelijkse gewoonte te maken, verorber je zeker je portie groenten per dag waardoor je optimaal geniet van de voordelen van deze gezonde voedingsstoffen. Je lichaam bouwt geen tekorten op en beschermt je optimaal tegen ziektes.

    Vuistregels voor een lekkere salade:   vers gesneden 
    - kies een slasoort die je lekker vindt. Een krop geniet de voorkeur over voorverpakte porties
    - speel met kleuren en smaken: gooi er al eens fruit of noten door, of gebruik groenten die je bijna niet eet.
    - opgelet met sauzen en dressings: deze caloriebommen doen het slaatje naar binnen glijden, maar dat is niet de bedoeling. Op een salade moet je kauwen. Moet je na elke hap je mond afvegen, dan is er absoluut zeker te veel dressing. Probeer te werken met een beetje olijfolie en verse kruiden in plaats van mayonaises en  sauzen.   
           wel              en    niet.
    -Beperk ook de porties kaas en vlees die je er bij gooit: een lekker extraatje, maar ook daar schuilt gevaar in. Kies voor mager vlees als ham of kip en beperk zeker de portie kaas.

     

    Ik dacht dat dit even er tussen moest, wens jullie een goede gezondheid door goede eetgewoontes en nog veel eetplezier met verantwoorde voeding. 
    Teel gezond, daarom teel biologisch en eet gezond, daarom probeer zoveel mogelijk de biologische toer op te gaan.

    16-01-2011 om 06:24 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    15-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.start van het nieuwe seizoen met salade

    Om zelf zo vroeg salade te zaaien ben ik als amateurtuinder niet goed ingericht. Daarom kies ik voor de aankoop van plantjes.

    Dit jaar was het aanbod gering maar binnen enkele dagen zou een volgende lading van merkelijk kleinere planten binnen komen. Voor hen die onder koud glas kweken is dit niet interessant.
    Een grotere plant heeft reeds meer weerstand en heeft reeds een groter wortelbestand. Ze is reeds wat aangepast aan de nieuwe omstandigheden.

    Salade kan tegen een duw en enkele graden vorst.



    Zoals elk jaar ben ik rond half januari de eerste sla gaan halen bij de kweker waar ik reeds meer dan 30 jaar klant ben. In de tuincentra kan je nog niet terecht.  Daar moet je zeker nog een maand en langer wachten vooraleer de eerste saladeplantjes aangeboden worden.


    Vorige jaren heb ik ondervonden dat de plantjes, in de serre, te laag stonden en dus te weinig zon kregen.  Ook plantte ik er veel te veel.

    Zoeken naar oplossing is steeds de boodschap. Een beetje logisch denken en we zien wel of we er zijn en dat, na het evalueren bij de oogst.  Anders wordt het verder zoeken.


    Daarom heb ik nu het plantbed  met een goeie vuist verhoogd.


    Alles wordt geëffend en meermaals zeer degelijk gegoten.


    Bovenop de zeer natte laag komt een dun laagje heel droge potgrond. Dit om bladrot tegen te gaan.


    Ik zorg ook voor een warmere maar even vlotte afdekking bij vorstweer. Omdat de salade de bakken niet zou hinderen moet ik eerst  de scheiding van de bakken aanduiden.


    De scheiding van de bakken duid ik aan met een blok. De planten, die eerst minstens een kwartier gedrenkt worden presenteer ik bovenop om de ruimte optimaal te schikken. 


    De laatste fase is het planten. met een zeer natte en mulle onderlaag is dat geen probleem.  
    Vanaf dit jaar krimp ik het aantal plantjes in van 33 naar 18, wat dan ook beter past in de kleine serreruimte.


    Hoe warmer je de planten houdt, hoe vlugger je kan oogsten. Mijn streeftijdstip is altijd…tegen Pasen salade op tafel hebben, gekruid met verse ajuinpijpjes.  Pasen valt slechts op 24 april tegenover 4 april vorig jaar. Dit jaar moet het goed haalbaar zijn.

     

    15-01-2011 om 11:57 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    14-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.haverwortel met mooi recept

    De lijst van vergeten groenten is groot maar er bestaan van langsom meer gegevens over.

    Laten we het vandaag hebben over de haverwortel die bijna altijd vernoemd wordt in één adem met de schorseneer.


    De haverwortel, (Tragopogon porrifolius andere benamingen zijn: blauwe of paarse morgenster of boksbaard, ook wel armeluisasperges, witte schorseneren, oesterplant, salsifis en keukenmeidenverdriet genoemd, behoort tot de composietenfamilie (Compositae oftewel Asteraceae).

      bloeiwijze van de haverwortel

     

    In tegenstelling tot de schorseneer kan je de haverwortel zowel op lichte als zwaardere gronden telen. Hij houdt van zon, maar kan ook in half schaduw. Je kan het vergelijken met de verhouding tussen wortel en pastinaak.

    schorseneer en haverwortel, samen    aangeboden. 

     

    Meer gegevens:

    - Eetbaar gedeelte: wortel,  (jong) (gebleekt) blad maar ook de jonge de bladeren. Je kan ze rauw toevoegen aan een slaatje, of bereiden zoals spinazie. Ooit werd haverwortel, evenals de paardenbloem, eikels, pastinaak en chicorei, ook gebrand en leverde dan een koffiesurrogaat.

    - zaaien: tweede helft april  -  plantafstand: 8-10 x 25 cm  -  zaaidiepte: 2 cm  

        zaaivoorbeeld     in combinatieteelt. 

    -  kiemvermogen: 2 jaar  -   oogsten: oktober / maart  -  bodem: lichte en andere gedraineerde grond  -  bemesting: matig  -  groei: tweejarig   
    - bewaren: wintervast dus in  volle grond of ingekuild 

    - voedingswaarde: 
    De energetische waarde ligt op 82 kcal of 345 kJ per 100 g wortel. Hij bevat 16 gram suikers, 1,4 gram eiwitten, 0,2 gram vet, 10 mg vitamine C, 0,04 mg Vitamine B1, 0,04 mg vitamine B2, 0,3 mg vitamine B3, 48 mg calcium en 1,4 mg ijzer. Soms is de haverwortel verkrijgbaar samen met de schorseneer.  - 
    Over ziektes en plagen vind ik nergens iets terug. Hier kan waarschijnlijk ook weer de vergelijking opgaan zoals tussen wortel en pastinaak, dat ook daar de teelt heel wat gemakkelijker is.

     

     

    Uitzonderlijk recept -Haverwortel quiche:
    Ingrediënten:

    -Deeg: 125 gr bloem, 125 gr roggemeel (of 125 gr bloem); ½ theel. zout; 5 eetl. olijfolie; 3 eetl. water; 1 ei; boter tbv invetten vorm; bloem tbv uitrollen deeg en bestrooien vorm;

    -Vulling: voldoende haverwortels; 2 e.l. truffelolie; ½ theel. Vegeta (of ander kruidenmengsel, of niet) ; 220 gr - 250 gr ricotta (bakje); 4 eieren; 2 eetl. citroensap;
    -3 stevige sjalotten, fijngesneden en zachtjes gebakken;
    -scheutje kookroom; ca. 50 gr fijn geraspte mimolette; peper & zout naar smaak

     

    Haverwortels lopen, in tegenstelling tot schorseneren, veelal taps toe.

    Dit is natuurlijk ideaal om een ronde pla  te vullen:  


    Bereiding:
    - Maak het deeg. Eventueel nog wat olijfolie en water erbij.
    - Plet het en vouw het in plasticfolie. Leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

    - Verwarm de oven voor op 2250 C.

     

    - Maak de haverwortels schoon: vul de gootsteen met gezuurd water en zet een bak of pan met gezuurd water ernaast. Zuur is citroensap bijvoorbeeld en het voorkomt verkleuren.
    - Haverwortels worden sneller bruin dan schorseneren. Snij de kop met het groen eraf, verwijder eventuele uitlopers (de haren schil je achteraf weg) en schil ze onder water met een dunschiller. Leg in de pan.
    - Als alle haverwortels geschild zijn, snij ze in de lengte in dunne plakken (ca. 3 mm dik of zo) en kook ze in plm 15 minuten beetgaar. Afgieten, uit laten lekken. - -
    - Maak onderwijl het beslag.
    Besmeer de quichevorm met boter en bepoeder het dun met bloem (de schaal omkiepen om het surplus kwijt te raken).

    - Leg bloem op het aanrecht en rol het deeg voldoende groot uit. Bekleed de vorm.

    - Leg een dun laagje beslag op de bodem.
    - Leg daarop de haverwortel plakken als een waaier vanuit het middelpunt.
    - Giet de rest van het beslag eroverheen. Hup, de oven in en ca. een half uur bakken.
    lekken. Maak onderwijl het beslag.


    -Laat het maar smaken hoor en wil je deze guiche 
    maken  met schorseneren dan heb je natuurlijk de vorm van de plant tegen die niet puntig is zoals de haverwortel. Je kan het oplossen door alles in kleine stukjes te snijden en een soort puzzel samen stellen met de kleine brokjes.



    bronnen: 
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Paarse_morgenster
    http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?2990&cat=765

    http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/44108-haverwortel-en-schorseneer.html

    http://objectief.be/Witte-schorseneer-haverwortel.html

    http://www.permacultuurnederland.org/planten.php?zoek=&laag=&functieSER=Z24=&page=12&pid=415&sort

    De afbeeldingen komen allemaal van Google afbeeldingen

     

     

    14-01-2011 om 05:46 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    13-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.siertuin ten huize van

    De voorzitter van onze afdeling 'Velt Jabbeke' doet een beroep op jou…ja misschien op jou die geen lid bent van velt.

     

      foto velt 

    Velt helpt je verder op weg naar een ecologische siertuin,

    met de cursus: “ Siertuin ten huize van…”

     

    De cursus ‘Siertuin ten huize van…’ is opgevat als een interactieve zesdelige lessenreeks over de ecologische siertuin. De cursus gaat door in kleine groepjes van 8 deelnemers.

     

    Cursusinhoud:

    Tijdens de cursus worden de deelnemers aangezet om een eigen tuinplan te maken, waarbij het de bedoeling is om bepaalde delen van hun tuin om te vormen naar een meer ecologische tuin. De Velt-lesgever begeleidt de deelnemers hierbij en helpt ze stap-voor-stap op weg om hun tuin meer ecologisch in te richten.

     

    De cursus bestaat uit zes lessen (start eind februari – juni).  Elke les bouwt voort op de vorige. De bedoeling is inzicht te krijgen in de natuurlijke processen die zich afspelen in hun tuin en dat ze die kennis ook praktisch leren vertalen naar de inrichting, de aanleg en het beheer van hun tuin.

    De lessen gaan telkens door ten huize van een van de deelnemers. Dit doorschuifsysteem zorgt ervoor dat de deelnemers verschillende tuinen te zien krijgen en dat de lesgever in elk van die tuinen andere aspecten kan belichten.

     

    Elke les bestaat uit een theoretisch deel en een praktisch deel. Doordat de lessen in de tuinen van de cursisten doorgaan, wordt de theorie direct aan de praktijk gekoppeld.

     

    Lesinhoud:

    Les 1: Basisprincipes ecologische tuin

    Les 2: Successie en groenvormen

    Les 3: Beplanting van de gesloten ruimte

    Les 4: Beplanting van de open ruimte

    Les5: Keuze-les: verhardingen en paden/ aantrekken van dieren in de tuin/ vlinders in de tuin/ water in de tuin

    Les 6: Bespreking omvormingsplannen

     

    Inschrijven:

    Kostprijs: 45€ per deelnemer voor de volledige lessenreeks.

    Er moeten 8 deelnemers zijn.

    Contact opnemen of inschrijven via

    deketelaere.marc@skynet.be  (voorzitter Velt Jabbeke).

     foto velt.
    Ook een ecologische watertuin behoort bij de mogelijkheden.

    En vergeet niet    een aktie van v.e.l.t. ook in de siertuin.

    13-01-2011 om 08:34 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schorseneren

    Toen wij hier in de polder pas kwamen wonen heb ik jarenlang geprobeerd om schorseneer te kweken. Ik kwam uit de mulle zand in behoorlijk zware polder terecht.  Ik heb het hier met de schorseneren nooit verder gebracht dan een deel ‘sprieten’   waarvan bij het reinigen de helft van de wortel verloren ging. De rubber keukenhandschoentjes waren dan nog niet in trek want toen van eerder bedenkelijke kwaliteit en zo moest ik steeds de schorseneren zelf reinigen. Als er mooie grote exemplaren in de winkel aangeboden worden dan durf ik er nu nog wel eens meebrengen. In de velt uitgave ‘Ecologisch tuinieren’ is de beschrijving eerder beperkt tot vooral de manier van telen.  Daarom raadpleegde ik andere bronnen, die onderaan zijn vermeld. Daaruit distilleerde ik een soort samenvatting. Wikipedia was een beetje de aanzet.   

    De schorseneer (Scorzonera hispanica) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).

    -Ze is een tweejarige plant. In het eerste jaar wordt er een bladrozet en een vlezige penwortel gevormd. De plant bloeit in het tweede jaar na zaaien met citroengele bloemen.

     

    -De plant wordt toegepast als groente die voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten werd maar na de oorlog in diskrediet is geraakt, mogelijk door zijn moeilijke bewerking.  Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverig melksap vrij. Dit feit heeft de groente de bijnaam "keukenmeidenverdriet" of "huisvrouwenleed" opgeleverd. Andere bijnamen zijn: 'winterasperge' (of 'armeluisasperge') en winterstaaf. Schorseneren zijn een typische wintergroente, met de grootste aanvoer in februari.

    -Ze wordt na het schillen in stukjes gesneden en gekookt, met een scheutje azijn om verkleuring tegen te gaan. In verband met het kleverige melksap worden nu bij het schillen keukenhandschoenen gedragen.

     

    Herkomst

    In de zestiende eeuw is de schorseneer vanuit het Middellandse Zeegebied naar de Lage Landen geïmporteerd. De naam is volgens sommigen afgeleid van het Italiaanse woord voor zwarte adder, "scorzone", maar veel waarschijnlijker is dat de Italianen de schorseneer "scorza nera" of "scorza negra" doopten, wat "zwarte schil" betekent. Zoals gezegd raakte de schorseneer na de Tweede Wereldoorlog uit de mode. Sinds 1995 komt de schorseneer weer mondjesmaat terug.

    Voedingswaarde:

    Schorseneren zijn rijk aan vezelstoffen.

    per 100 gram: Kcal 59  -  Proteïne: 1,4 gram  -  Vet: 0,4 gram  -  Koolhydraten: 12,3 gram  - Vezels: 4,0   -  Vit C: 4 mg  -   Calcium: 53 mg
    - IJzer: 3,3 mg

    Verkrijgbaarheid:  

    Gemakkelijk seizoen: september, oktober, november, december, januari, februari en maart.

    Buiten seizoen moeilijk te vinden: april, mei, juni, juli en augustus

    Teelt: 

    Schorseneren worden op zandgrond ter plaatse gezaaid tussen maart en half april. Bij te vroeg zaaien kunnen de planten gaan bloeien, maar de wortels blijven wel eetbaar. De afstand tussen de rijen is 25-30 cm en in de rij 5-6 cm. De oogst begint vanaf begin september. De wortels zijn winterhard en kunnen de gehele winter, zolang de grond niet bevroren is, geoogst worden. De wortels kunnen tot 60 cm lang worden.

    Ziekten:

    Schorseneren kunnen aangetast worden door de schimmels meeldauw of wit (Erysiphe cichoracearum) en witte roest (Albugo tragopogonis). In de biologische teelt kan je die het best bestrijden door te voorkomen.

    Deze maatregelen bestaan uit:

    -Bodemzorg:
    Een gezonde bodem is het eerste vereiste om een gezond gewas te kweken: een evenwichtige organische bemesting, een goede bodemverluchting en voldoende waterhoudend vermogen zorgen ervoor dat de plant gestaag groeit. Zo voorkom je groeistilstand, en dat is juist een fase waarbij de plant gevoelig wordt voor allerlei aantastingen. Voldoende organische stof in de bodem is van groot belang om het natuurlijke bodemleven te stimuleren. Een rijk en gevarieerd bodemleven betekent een buffer tegen schadelijke bodemorganismen.

    -Vruchtwisseling:
    Naast bodemzorg is vruchtwisseling de belangrijkste preventieve maatregel om ziekten en plagen te voorkomen. Vruchtwisseling betekent dat je de teelten afwisselt zodat er verschillende jaren overheen gaan voordat een gewas op dezelfde plaats terugkomt.

    Combinatieteelt:

    Goede combinatieteelten met schorseneer zijn: biet, koolrabi, prei, sla, ajuin.

     

     

    Bronnen

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Schorseneer#Teelt

    http://home.scarlet.be/~eb024464/product1/algemeen/schorseneeralg.html

    http://users.telenet.be/freejayjay/kruiden.htm#schorseneren

    http://users.telenet.be/frits.bruch/radijs/Weetjes.htm (ziekten voorkomen)

    http://biologischeplanten.com/?Gewasbescherming_id=216&paginaid=54 (voorkomen)

    http://www.digirent.nl/moestuinsite/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=9 (combinatieteelt)

            Er zijn heel wat recepten te vinden in kookboeken en op het net. Schorseneren is één van de lievelingsgroenten op mijn bord.  Ik breng wel eens een apart  eigen recept als ik eens in de keuken moet inspringen.

    12-01-2011 om 09:19 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reactie op het gebruik van de paardebloem

    Er is vandaag een reactie gekomen op het gebruik van de paardenbloem: Een moeder, met veel liefde voor het ecologisch gedachte stuurde mij onderstaande reactie:

         sap uit de stengel

    Wrattenbehandeling met paardenbloem:  Mijn dochter heeft eens een heel vervelende, lastige wrat gehad die niet weg te krijgen was. Dankzij een sjalot en de paardenbloem lukte het wel. De sjalot sneed ik door midden en hiermee plette ik de wrat zo goed mogelijk. Daarna sneed ik een paardenbloemstengel in de lengte door en wreef daarmee de wrat in (met het witte melksap dus). 's Avonds herhaalde ik dit weer, behalve dat ik nu de wrat ook inwreef met de sjalot want pletten was niet meer nodig. Dit heb ik drie dagen gedaan. Na 24 uur zag je al een verandering optreden in de wrat. Na ruim een week viel hij er vanzelf af.


    We danken deze moeder dan ook heel speciaal  voor die heel praktische tip.
     

    12-01-2011 om 06:15 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    11-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin in januari
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat er in januari dat kan gedaan worden in de tuin:


    -
    Wat je vooral niet mag vergeten is de kuipplanten  na te kijken, ze mogen niet uitdrogen maar dan ook niet weer te nat staan.

    -Kijk ook na of ze niet aangetast zijn door ziektes en verwijder eventueel de zieke bladeren.



    -Laat eventuele sneeuw liggen, de grond blijft zo warm.

    -Ligt er geen sneeuw dan kan je struiken, die niet bloeien  in het voorjaar, snoeien en het snoeihout versnipperen of in bussels binden. Voor fruit is het te vroeg. 

    -Maak alvast een teeltplan of past het oude plan aan.  Mijn eigen teeltplan ben ik volop aan het aanpassen.

    -Je kan nu reeds in de serre (kas) of koude bak. Kropsalade planten.  Ik haal die bij de kweker.

                          Bij nachtvorst dek ik de plantjes af met een dubbele laag dagbladvellen.

    Dank zij onze voorzitter ben ik opnieuw in het bezit gekomen van het document dat ik bij het begin van onze site op MNS heb samen gezocht en voor een groot deel experimenteerde met plantengier en aftreksel enz.. Dit was de aangename verrassing van het nieuwe jaar dat ik toch  wat ziekjes ben gestart.  Het bied mogelijkheden om dit document op de blog te brengen als de gelegenheid zich aanbiedt.

    11-01-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    10-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paardenbloem en zijn gebruik.

    Wat ik allemaal vond over de paardenbloem is op zijn minst merkwaardig.  Ik heb een selectie gemaakt uit de onderstaande bronnen en die geïnterpreteerd tot een eigen geheel. Het boeit mij allemaal uitermate.

    Uren heb ik gelezen en dan ben ik beginnen schrijven.  Bij de ene bron haalde ik al wat meer dan bij de andere.
    Als je zelf niet wilt grasduinen in onderstaande bronnen dan hoop ik dat je van mijn tekst iets opsteekt en het ook eens aandurft om ‘beddepissers’(volkse naam voor paardenbloem) op tafel te brengen

     De paardenbloem komt bij ons enorm veel voor vooral in bermen en op weiden.  In de moestuin wordt zij door de doorsnee tuinder beschouwd als onkruid. Toch is het ook een heel bijzondere plant.

     

    De paardenbloem -  Taraxacum officinale  - composietenfamilie.

    In onze velt uitgave ‘Ecologisch tuinieren’ pagina 403 komt ze enkel voor onder de naam molsla en wordt er aangeraden om ze elk jaar opnieuw te zaaien. Zo moet de kwaliteit van de plant beter zijn.
    Op de sites die ik las vind ik deze raad niet.  Daardoor neem ik aan dat je zo maar in een grasveld, paardenbloem kan rooien en behandelen zoals witloof.

    Voor het oogsten kan je best het loofbleken door het af te dekken. Wil je in de winter oogsten 
     
    dan rooi je in november de wortels en snij je het groen af tot op 3cm en je tafelt in zoals bij witloof.  Beschik je over een donkere vorstvrije ruimte,bv. een kelder, dan hoef je zelfs niet af te dekken.

     

    Is eeuwig moes een uiterst oude groente dan is de paardenbloem (gekend als molsla) één van de voedzaamste planten  van bij ons.
    Reeds in 1885 waren er in Frankrijk vier of meer soorten te koop.
    Daartoe werd een jonge plant van een paardenbloem met een schep aarde bedekt, meestal was dat de aarde van een molshoop.

    -De jonge    gebleekte bladeren werden met olie, azijn en met een lente-uitje op smaak gebracht en als  groente gegeten. Deze molsla is gezonder  dan de gewone sla.

    -In vergelijking met kropsla  bevat de paardenbloem drie keer zoveel vitamine A, meer dan drie keer het gehalte aan  eiwitten en meer dan twee keer zoveel ijzer,  calcium en fosfor.

    -Uit de wortels      kan een aanvaardbare surrogaatkoffie gemaakt worden.

    -In de geneeskunde wordt de bitterstoffen uit haar wortel gebruikt in middelen die de gal- en leverwerking verbeteren. Het bloed wordt gezuiverd bij storingen in de leverfuncties, zoals bij geelzucht

    - Uit de volksnaam 'pisblom' is op te maken dat het eten van de plant de urine afscheiding bevordert.

    -Het regelmatig eten van de bladeren van de paardenbloem zou de glazuurlaag van de tanden sterker maken.

    -Het was een oud huismiddeltje waarbij het witte melksap van de paardenbloem gebruikt werd  tegen wratten. Stinkende gouwe zou daarbij als doeltreffender kunnen beschouwd worden.

    -De melk  van de plant rechtstreeks aangebracht zou beter helpen tegen kleine puistjes.

    -Afkooksel van de wortels, verse worteltinctuur, of vers geperst wortelsap van de paardenbloem kan gebruikt worden voor de behandeling van artritis.

    -De wortels en bladeren hebben een eetlustopwekkende werking vanwege de aanwezige bitterstoffen.

    -Tegenwoordig  nog worden op commerciële schaal paardenbloemen verbouwd, voor de farmaceutische industrie.


    Op ‘wikipedia’  las ik o.a. ook onderstaande merkwaardige uitleg over de soorten enz.
    In Nederland zijn tenminste 250 micro-soorten bekend. Een micro-soort is een kloon of mengsel van klonen, die morfologisch onderscheidbaar zijn van elkaar. Omdat er zeer veel kruisingen tussen de micro-soorten voorkomen, worden ze door de Heukels' Flora van Nederland niet meer als aparte micro-soorten gezien en zijn de volgende secties en soorten tot wat wel wordt aangeduid als Taraxacum officinale agg. (G.H.Weber ex F.H.Wigg.) samengevoegd: -sect. Taraxacum   - sect. Ruderalia -  sect. Vulgaria -  Taraxacum vulgare  - Taraxacum palustre -  Taraxacum laevigatum  - Taraxacum obliquum - Taraxacum celticum  - Taraxacum hamatum -  Leontodon taraxacum.
    Andere spreken van 100 of slechts 60 soorten.

     

    -Werkzame stoffen bij paardenbloem zijn: -inuline -  choline - looizuur  en bitterstoffen

    Het melksap bevat eiwit, hars, taraxarine en taraxine.
    -Door veredeling is een verbeterde, bladrijke molsla verkregen. Molsla wordt op diverse markten in Europa als malse voorjaarsgroente aangeboden. In Nederland en België is het niet ruim verkrijgbaar.

    -Van de bloemen kan op eenvoudige wijze een honing-achtige siroop worden gekookt, met name in Duitsland bekend. Dit wordt dan op dezelfde manier als honing genuttigd.

    -In de Sovjet-Unie is getracht om uit paardenbloemen rubber te fabriceren. Er werden speciale landbouwwerktuigen voor ontwikkeld en speciale fabrieken gebouwd. In 1941 was het areaal paardenbloemen 67.000 ha groot en waren er meer dan 10.000 kolchozen bij betrokken. In bepaalde jaren voorzag de paardenbloementeelt in 30 procent van de rubberbehoefte van de Sovjet-Unie. Eén hectare paardenbloemen levert 150 kilogram rubber op tegenover 2000 kg per ha voor de Braziliaanse rubberboom. Door de opkomst van synthetisch rubber ging de betekenis van de paardenbloementeelt voor de productie van rubber teloor.

    -Paardensla is een alternatieve naam, de paardenbloem werd ook wel als veevoer gebruikt

    In de iconografie is de paardenbloem het symbool en attribuut van de gematigdheid. Ook is het een christelijk symbool van rouw.

     

    Ik vond o.a. ook een receptje waarin een tuinlid niet eens praat over bleken maar van snijden vóór de plant bloeit.

    De paardenbloem heel fijn snijden een beetje zout toevoegen en rozijnen. Er kan ook nog een sjalotje bij. Je moet de plant wel snijden voordat ze bloeit anders wordt is ze veel te bitterder als sla.

     

    Bronnen:

    http://www.benseng.com/product/product-paardenbloem.html

    http://www.waterwereld.nu/paardebloem.php

    http://www.atvbarendrecht.nl/joomla/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=36&Itemid=68

    http://www.denachtuil.eu/kruiden-paardenbloem.htm

    http://hungryhistorian.wordpress.com/2010/08/02/struifkoeken/

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Paardenbloem http://home.hccnet.nl/h.j.hazeleger/gilde/recepten/p/paardeb2.htm

     

    Mijn conclusie is dat we onze ‘pisseblomme’ niet moeten onderschatten! Ik ging dan ook eens gaan kijken bij de paardenbloemrecepten en vond er een recept voor…paardenbloemenwijn.

     

    Paardenbloemenwijn (oud recept)

    Ingrediënten:

    -3 liter Paardenbloemen

    -1 sinaasappel

    -1 citroen

    -1250 gr suiker wat je na de eerste maal naar eigen smaak kunt aanpassen.

    -4,5 liter water

    - gist en ‘gistvoedingszout’


    Bereiding:         

     

     -Pluk de bloemen bij zonnig weer en druk ze zachtjes in een maatbeker, verwijder de groene stelen.

     -Schil de sinaasappel en de citroen zeer dun zonder wit vlies

     -Doe de bloemen samen met de schillen in een doek en kook het geheel 20 min. In het water.

     -Haal de doek met zijn inhoud uit de pot en los de suiker op in het water.

     -Giet de siroop in een emmer en voeg het sap van de citroen en de sinaasappel toe.

     -Voeg na afkoeling de gist toe.

     -Laat de most drie dagen staan en giet hem dan in een gistingsfles met waterslot zodra de gisting is gestopt.

     -Bottel de wijn als deze helder is.

     -Drink de wijn niet te vroeg want hoe langer hij ligt hoe beter hij wordt.

     

     Hiervoor moet je  natuurlijk een stevige  liefhebber zijn. Als het je lukt dan wil ik
     graag wel eens komen een
    slokje proeven. Succes hé.  
     
     Ik vond nog andere recepten maar dat is voor een andere keer. Je kan gerust zelf  
     op zoek gaan als het je sterk interesseert.

     

    10-01-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!