Met de druk op de ketel kan je altijd nog een ietsje meer.
Het was nog half donker toen ik een bussel hout in de vijver legde.
Zo ben ik gerust dat, zelfs als het streng vriest de visjes voldoende zuurstof krijgen.
Het midden van de bussel vervriest niet zodat er altijd een gat in het ijs blijft.
Dan ben ik begonnen met het afschermen door bladeren van al het groenlof.
Eerst heb ik de groenste rij er warm ingeduffeld. Daarna volgden al de andere. De aanwezige hagel heb ik eerst opzij geharkt.
De rest van de prei heb ik gerooid om te verdrijven.
Ze zijn een poosje in de kruiwagen gebleven omdat ik eerst groenten naar binnen moest brengen voor moeder de vrouw.
Ik heb de rest van de hoge rucola gesneden die ze zou gebruiken voor soep.
Ik had er een emmer vol. Er was behoorlijk wat verlies op.
Colette heeft er heel wat werk aan gehad om het bruikbare te scheiden van het niet bruikbare.
Ik kan je verzekeren dat rucolasoep een pittig en fijn gerechtje kan zijn hoor. Overdrijf je in hoeveelheid tegenover de hoeveelheid prei en dan wordt het een te pittig, bitter soepje.
Waar de prei stond was de grond vrij en lagen er geen hagelstenen meer.
Ik heb nog vóór de middag dat vak 5 van de wisselteelt afgedekt.
Na de middag waren alle hagelstenen weggesmolten en kon ik verder de tuin afdekken.
Ik begon met het kleine strookje aan de rucola.
De prei was ondertussen reeds verdreven op vak 3 juist achter de peterselie.
Ik heb dan rustig verder afgedekt, vak 3 en de rest van de tuin.
Tegen half vier was de totale klus afgewerkt.
De tuin was in zijn geheel bedekt vóór de sneeuw en de vorst mag ook komen.
Aan de achterkant van de gewezen serre heb ik de rabarber uitgehaald, gescheurd en een andere plaats bezord.
Er was aan de kruisbessen nog een plaatsje vrij. In het voorjaar zal je hem hopelijk duidelijker zien dan nu, bijna volledig onder de grond.
Eerst had ik de daar verdreven broccoli een andere plaats moeten geven. Die verhuisde naar de hoop wachtende aarde dicht bij de kippenren..
07-12-2012 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|