Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    13-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.algemene vergadering natuurpunt

    Voor de eerste keer in zoveel jaren dat we ook lid zijn van natuurpunt waren we vrij voor de nieuwjaarsreceptie en de algemene vergadering  die wat later kwam dan andere jaren.

    We werden onthaald met een hapje   en een drankje en konden kennis maken met mensen die we niet kenden maar blijkbaar kende bijna iedereen mij.  Bij nader toezien herkende ik veel mensen van vroeger bij velt.  Het leek erop dat bijna de helft van de aanwezigen bestond uit velters die lid waren of nog zijn zowel van natuurpunt als van velt.  Zo ben ik ook en zo zijn er wel enigen.  

    De terugblik en de vooruitzichten door de voorzitter en enkele mensen van het bestuur  toonde een bloeiende afdeling.   bij het betoog over de Maskobossen, 



    kon ik mij niet van de indruk ontdoen dat het  gelijktijdig een paradepaardje is maar ook een zorgenkind ljkt te zijn. 



    Toen kwam  het buffet.  Ik had de indruk dat de weinigen die kozen voor een vegetarisch buffet het verstandigste waren. Het gewone buffet was ook wel lekker , in feite veel te uitgebreid en keuze in overvloed.  Ja met dan de nadruk op overvloed en verscheidenheid.


    Er zou nog een quiz volgen  maar om familiale redenen zijn wij vroeger naar huis teruggekeerd.

    Natuurpunt is in Jabbeke een bloeiende gemeenschap waar in vreugde en blijdschap samen gewerkt wordt. 

    We kijken reeds uit naar de lente en de zomer en dromen van ....

    vlinders op bloemen en de kleuren  van zonnig weer. 

     

     



    13-02-2011 om 06:37 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wintergroenten snijselder

    Er zijn heel wat wintergroenten, maar hoe is het in eigen tuin. Bij ons is het deze winter aan de magere kant. Daarom wil ik het vandaag eens hebben over de gangbare wintergroeten.  Eventjes het groenten en fruitkalender van  velt raadplegen en ik kom tot de volgende lijst.
    Aardappelen -  knolselder – paddenstoelen – pastinaak – pompoen – prei – raap – rammenas - rode biet – rodekool – savooikool – schorseneren – spruiten -

    Uien – veldsla – witlof – witte kool – wortelen.


    Er zijn verschillende van die groenten die ik om de één of andere reden niet meer plaats.   Maar de grote afwezige deze winter, die we echt missen,  is de snij selder. 

    Snij selderij, blad-, struik- of bosselderij - Apium graveolens var. secalinum


                
    Apium graveolens                         Apium secalinum 
    Het verschil tussen de twee variëteiten, daar ben ik nog nooit bij stil gestaan. 
    Het is de eerste keer sedert we hier zijn dat ik deze selder moet missen.  Voor mij beginnen de wetenschappelijke namen van langs om meer belangrijk te zijn. Beter later dan ooit.  

    Gelukkig voor ons hebben we in de vriezer een ruime voorrad groene en gele selder zodat we de winter wel zullen doorkomen en tot de nieuwe oogst kunnen geraken met wat nu nog voorradig is.  Maar wij vinden het altijd fijn om uit de tuin een versblaadje selder te kunnen in onze voeding verwerken.  Niets gaat natuurlijk boven vers.

    12-02-2011 om 07:58 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    10-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit van de maand: sinaasappel

    Dit is dus de laatste fruitsoort van de maanden januari en februari. Ik vond onderstaande bijzonderheden op de site: http://users.skynet.be/fb614521/webside%20olie%20sinaasappel.htm 
    Ik laat de tekst en inhoud wel even aanleunen bij mijn stijl en manier van werken.




    Sinaasappel,
    Citrus Aurantium van de familie Rutaceae

     

    -Sinaasappels worden tegenwoordig op grote schaal overal rond de Middellandse Zee en in Californië en Florida gekweekt.

    -Ze worden geteeld  voor de vruchten en het sap.

    -Door persing van de schil bekomt men etherische olie die goudgeel is van kleur en ze heeft een zoet, fruitig aroma.

    -De zoete sinaasappel groeit aan een kleine, groenblijvende boom die minder sterk is dan de bittersinaasappelboom.

    -Hij heeft glanzende bladeren, witte bloemen en ronde vruchten.

     

    -Oorspronkelijk uit China afkomstig werd de zoete sinaasappel in de achttiende eeuw in Europa geïntroduceerd, met groot succes.

    -Sinaasappel is een van de ingrediënten van bisschopwijn; gedroogd en met kruidnagels erin wordt de vrucht vaak als geurbol gebruikt.

    Deze wijn werkt antidepressief, krampstillend, goed voor de spijsvertering en kalmerend.

     

    -De sinaasappel  bevordert de peristaltiek, geeft verlichting bij verstopping.

    -Is goed voor de behandeling van hartkramp of hartkloppingen, en om de cholesterol in het bloed te verminderen.

    -Omdat sinaasappel zo vrolijk, opgewekt en levendig is, verjaagt het sombere gedachten, emotionele verwarring, obsessies en angst voor het onbekende, en geeft het een positieve blik. Het verdrijft neerslachtigheid en verdriet.

     

    Voor onderstaand  onderdeel nam ik mijn toevlucht tot  volgende site
    http://www.infotalia.com/nld/culinair/voeding/groenten_en_fruit/groentefruit_detail.asp?id=3124

     

     

    Voedingswaarde van de sinaasappel 


    -
    Sinaasappels hebben de reputatie ware vitamine C-bommen te zijn. Per 100 gram bevat een sinaasappel 50 milligram vitamine C.

    -Dat is het meeste van alle citrusvruchten.

    -Best wel spectaculair, maar: boerenkool bijvoorbeeld bevat 100 milligram vitamine C en spruiten 158 milligram per 100 gram.

    -Zeg nu zelf, een boerenkool eet je niet elke dag, terwijl een glas vers geperst sinaasappelsap ideaal is om de dag mee te beginnen.

    -Ga dus voor sinaasappels en versterk je weerstand! Bovendien zouden ze zelfs antidepressief, krampstillend en kalmerend werken.

    De gulden regel is om in de voeding zoveel mogelijk af te wisselen.  Als je een ‘zoete mondje’ bent, eet dan gerust  boerenkool of spruiten maar neem er een glaasje vers geperst appelsienensap bij. 

     

    Het onderstaand gerecht met appelsienen vond ik op  
    http://recept.e-gezondheid.be/sinaasappelen

     

    Wortelen geglaceerd met kaneel en  sinaasappel


    -Het is een eenvoudig, lekker, evenwichtig en vetarm menu op basis van seizoensproducten.

    -Het biedt een evenwichtige voeding voor het hele gezin, zonder risico op gewichtstoename, wel integendeel.
    -Het is een hoofdgerecht voor 4 personen


    Ingrediënten

    -2 bossen wortelen met loof
    -2 eetlepels olijfolie
    -2 koffielepels azijn
    -1 stok kaneel
    -1 koffielepel komijn   
    -1niet-behandelde sinaasappel    
    -1/2 citroen
    -peper en zout


    Bereiding

    -Schil de wortelen en snij ze in reepjes.

    -Fruit ze in een pan met de olijfolie.

    -Laat ze uitlekken als ze lichtjes goudgeel zijn en giet de olie weg.
    -Doe de wortelen opnieuw in de pan.

    -Bestrooi ze met peper en zout en giet er twee koffielepels azijn en een beetje water over.

    -Doe er de in stukjes gesneden kaneelstok en de komijnzaadjes bij.

    -Doe het deksel op de pan en bak het gerecht gedurende 15 minuten op een matig vuur.
    -Snij ondertussen de schil van de sinaasappel af, snij hem in reepjes en blancheer die in kokend water.

    -Koel ze in ijswater. Ontdoe de kwartjes sinaasappel van hun vel en snij ze in stukjes.
    -Doe het deksel van de pan en haal de kaneel eruit.

    -Voeg er citroensap aan toe, glaceer de wortelen op een sterk vuur en roer goed tot de jus dik wordt.

    -Doe er dan de sinaasappelkwartjes en -schillen bij en glaceer ze nog gedurende twee minuten.
    -Schik de wortelen op de schotel en strooi er fijngehakte koriander over.

    Artikel gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste.


    Smakelijk eten bij elke  wortelschotel, op welke wijze die ook is bereid.
    Dit was dan de afsluitende bijdrage van deze reeks.
    We komen terug begin van de maand maart met de soorten voor dan.

    10-02-2011 om 07:55 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit van de maand: pompelmoes

    Heel binnenkort zullen de werkzaamheden in de moestuin op gang komen en dan gaan we terug over op reportage stijl met eigen foto's en het nodige commentaar. Morgen sluiten we af met de sinaasappel maar vandaag echter nemen we de pompelmoes eventjes onder de loep. Deze keer nam ik een deel over van de site: http://www.dewassendemaan.be/fruitwijzer/pompelmoes/grapefruit.htm

     

    Pompelmoes of grapefruit (Citrus Paradisi) behoort tot de familie van de wijnruit (Rutaceae).

     

    -Pompelmoes bleef lange tijd een zonderlinge fruitsoort. Toen in de jaren '70 een Amerikaanse promotiecampagne startte rond het zogenaamde grapefruitdieet ('lose 4,5 kg of body weight in ten days!') ging de vraag echter pijlsnel omhoog. Niet toevallig was de staat Florida rond deze tijd uitgegroeid tot de grootste producent ter wereld (goed voor bijna de helft van alle productie). Ook Texas trachtte een plaats te veroveren op de markt. Omdat de teelt van witte en roze pompelmoes (voornamelijk Marsh en Thompson) echter niet rendabel bleek, gingen de Texanen op zoek naar nieuwe varianten. Zo ontstond Ruby met rood

    vruchtvlees. Het werd meteen een voltreffer.

    -Kenmerkend voor de succesvolle soorten in het algemeen is het feit dat ze nauwelijks of geen pitten bevatten en dat ze zeer zoet en sappig zijn. Pompelmoes mag dan in wezen een bittere vrucht zijn, de meeste consumenten willen dat liever niet gewaar worden. Per slot van rekening is ongezoete cola ook niet te genieten…

    Voor de bittere smaak van pompelmoes is natuurlijke kinine verantwoordelijk. Deze complexe stof wordt in de farmaceutische industrie scheikundig nagemaakt en als goedkoop geneesmiddel in de strijd tegen malaria ingezet. Hoewel kinine een van de meest succesvolle geneesmiddelen is gebleken, blijft het een lapmiddel. De malariaparasieten worden niet volledig uitgeroeid. Daardoor kan de ziekte in een later stadium terug in alle hevigheid opflakkeren. Florida heeft overigens geen nood aan dergelijke lapmiddelen. Niet omdat de inwoners veel pompelmoezen eten maar wel omdat de Anopheles-mug geen vaste voet op Amerikaanse bodem krijgt. Kosten noch moeite worden gespaard om het beestje zuidelijk te houden.

    Ik zocht ook naar de voedingswaarde van die eerdere bittere vrucht: 
    http://www.infotalia.com/nld/culinair/voeding/groenten_en_fruit/groentefruit_detail.asp?id=3114

    -de pompelmoes of grapefruit  is een ware weldaad voor lichaam en geest.
    -De vezels en vitaminen verwijderen afvalstoffen sneller uit het lichaam en verminderen de vetopname.
    -Het hoog vitamine C-gehalte versterkt je immuunsysteem en gaat het verouderingsproces tegen.
    -Het bittere karakter van de vrucht zou zelfs je energiepeil een boost geven zodat je dipjes te lijf kan.



    Op zoek naar gerechten viel mijn keuze op http://www.hollandsepot.dordt.nl/visgerechten

    waar ik aan het volgende gerecht de voorkeur gaf.  

    Gestoofde kabeljauw met pompelmoes.

     

    Ingrediënten

    -400 gram kabeljauwfilet

    -1 eetlepel citroensap

    -zout & versgemalen peper

    -1 kleine ui

    -1 komkommer

    -25 gram boter

    -1 tl tijm

    -1 blik tomaat

    -½ kruidenbouillontablet

    -1 roze pompelmoes

    -½ eetlepel aardappelmeel

     

    Bereidingswijze.

    -Laat de kabeljauwfilets in ongeveer ½ uur iets ontdooien.

    -Snijd ze in blokjes, besprenkel die met citroensap en bestrooi ze aan alle kanten met zout en peper.

    -Pel en snipper de ui.

    -Was de komkommer goed, snijd hem in stukken van circa 8 cm en snijd de stukken in repen.

    -Verhit de boter in een braadpan en bak de ui zachtjes gedurende circa 3'.

    -Voeg de komkommer en de tijm toe en bak ze een ½ minuut mee.

    -Voeg de tomaten met het sap toe, verkruimel er het bouillontablet boven en breng alles zachtjes aan de kook.

    -Roer de blokjes kabeljauw erdoor en laat ze in circa 10 minuten zachtjes gaar worden.

    -Schil intussen de pompelmoes dik, zodat het vruchtvlees zichtbaar is.

    -Snijd met een scherp mesje boven een kom de partjes tussen de vliezen los en verwijder de pitten.

    -Roer het aardappelmeel in een kopje met 2 eetlepels water glad.

    -Voeg dit al roerend aan het vis -tomaten mengsel toe en blijf roeren tot het een licht gebonden saus is.

    -Voeg de pompelmoesstukjes aan het vis -tomaten mengsel toe en laat ze even mee opwarmen.

    -Maak op smaak af met zout en peper en serveer direct.

    Persoonlijk eet ik nu meer vis dan vroeger en raad ik je aan ook eens een visgerecht uit te proberen. Witte vis is magere vis en gekleurde vis is een eerder vette soort.  Denk maar aan zalm.

    Eet een andere soort vis zoals:
     
      enz. Keuze in overvloed.

    Wil je kosten sparen koop dan geen kookboeken meer aan maar ga op het net.

    Wat je wel nog kan aanschaffen zijn boeken over voeding. Daar kan ik het velt 'handboek Ecologische voeding' sterk aanbevelen.

    09-02-2011 om 09:16 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    08-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groeiseizoen in Nederland en België langer

    Deze morgen vond ik in mijn mailbox onderstaande mail.

    Beste,

    Deze winter is toch een pak warmer dan verleden jaar. De gele krokussen zijn al aan het bloeien (wel op een beschutte plaats tegen de muur), 3 weken vroeger dan verleden jaar.

    Aansluitend daarop las ik op ‘de redactie bij vrt onderstaande artikel met een andere foto. Ik paste het een weinig aan.  .


    Langer groeiseizoen door opwarming aarde
     


    -Het groeiseizoen in de natuur in Nederland is de afgelopen tien jaar met bijna een maand toegenomen, doordat het steeds warmer wordt.

    -De gemiddelde temperatuur van de laatste tien jaar lag in Nederland 1,3 graden hoger dan vijftig jaar geleden.

    -Dat blijkt uit onderzoek van De Natuurkalender, een initiatief dat al jarenlang waarnemingen uit de natuur bundelt.

    -Volgens de onderzoekers is door de opwarming van de aarde het voorjaar in de laatste tien jaar gemiddeld zeventien dagen eerder begonnen, terwijl de winter negen dagen later was.

    -Ook in ons land is het groeiseizoen drie weken langer geworden in tien jaar tijd, iets minder lang dan in Nederland wegens de lagere temperaturen in de Ardennen. AP

     

    Dit wil echter niet zeggen dat de temperatuur heel vroeg hoog genoeg is om te beginnen met zaai in volle grond. Onze echte lente  laat de laatste jaren toch wel een beetje op zich wachten. Statistieken al goed en wel maar de werkelijkheid kan totaal anders aanvoelen. Ik verlang de laatste jaren naar een vroege werkbare lente en die was er niet!

    De opwarming van de aarde is een feit.  Wat doe jij er persoonlijk aan om dat te helpen indijken?

    08-02-2011 om 09:34 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit van de maand: mango

    De mango vrucht is een sappig gedoe bij rijpe vruchten met een grote steen die je gemakkelijk kan doen kiemen en een tijdje in een pot als kamerplantje kan doe opgroeien.

    Maar laat het ons het eerst hebben over die smakelijke vrucht.  Hiervoor nam ik een  teks op de site http://nl.wikipedia.org/wiki/Mango_(soort)
    die ik lichtjes bewerkte.



    -De mango (Mangifera indica) of manga is de commercieel belangrijkste soort uit het geslacht ‘Mangifera’ en is na de
    banaan het belangrijkste fruit uit de tropen.

    -De groenblijvende boom kan een hoogte van 40 m bereiken. De boom heeft een dichte, brede kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn leerachtig, glad, glanzend, donkergroen, ‘gaafrandig’ en hebben een ovale, toegespitste vorm. Het blad is 15–30 cm lang en tot 3,5 cm breed. De bladsteel is 2–6 cm lang. De ’eindstandige’, vertakte bloeiwijzen kunnen tot 100.000, enkele millimeters grote, gelige of rozige bloemetjes bevatten. Van deze bloemen wordt maar een klein deel bestoven en rijpt een nog kleiner deel uit tot volwassen vruchten.

    -De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5–40 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt ‘zoet-aromatisch’ en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De ‘steenpit’ is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

    -Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure ‘curry's’. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert bovendien een zoete honing. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor de fabricage van meubels.

    -De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heilig zijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in ‘Israël en Florida’.

    -Mango bevat enzymen die eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan ook moeilijk met ijs, melk of vlees te combineren. Men blancheert de mango daarom voor gebruik als mango in combinatie met zuivel of gelatine wordt verwerkt. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen)  inactief. -De mango (Mangifera indica) of manga is de commercieel belangrijkste soort uit het geslacht ‘Mangifera’ en is na de banaan het belangrijkste fruit uit de tropen.

    -De groenblijvende boom kan een hoogte van 40 m bereiken. De boom heeft een dichte, brede kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn leerachtig, glad, glanzend, donkergroen, ‘gaafrandig’ en hebben een ovale, toegespitste vorm. Het blad is 15–30 cm lang en tot 3,5 cm breed. De bladsteel is 2–6 cm lang. De ’eindstandige’, vertakte bloeiwijzen kunnen tot 100.000, enkele millimeters grote, gelige of rozige bloemetjes bevatten. Van deze bloemen wordt maar een klein deel bestoven en rijpt een nog kleiner deel uit tot volwassen vruchten.

    -De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5–40 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt ‘zoet-aromatisch’ en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De ‘steenpit’ is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

    -Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure ‘curry's’. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert bovendien een zoete honing. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor de fabricage van meubels.

    -De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heilig zijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in ‘Israël en Florida’.

    -Mango bevat enzymen die eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan ook moeilijk met ijs, melk of vlees te combineren. Men blancheert de mango daarom voor gebruik als mango in combinatie met zuivel of gelatine wordt verwerkt. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen)  inactief. -De mango (Mangifera indica) of manga is de commercieel belangrijkste soort uit het geslacht ‘Mangifera’ en is na de banaan het belangrijkste fruit uit de tropen.

    -De groenblijvende boom kan een hoogte van 40 m bereiken. De boom heeft een dichte, brede kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn leerachtig, glad, glanzend, donkergroen, ‘gaafrandig’ en hebben een ovale, toegespitste vorm. Het blad is 15–30 cm lang en tot 3,5 cm breed. De bladsteel is 2–6 cm lang. De ’eindstandige’, vertakte bloeiwijzen kunnen tot 100.000, enkele millimeters grote, gelige of rozige bloemetjes bevatten. Van deze bloemen wordt maar een klein deel bestoven en rijpt een nog kleiner deel uit tot volwassen vruchten.

    -De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5–40 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt ‘zoet-aromatisch’ en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De ‘steenpit’ is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

    -Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure ‘curry's’. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert bovendien een zoete honing. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor de fabricage van meubels.

    -De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heilig zijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in ‘Israël en Florida’.

    -Mango bevat enzymen die eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan ook moeilijk met ijs, melk of vlees te combineren. Men blancheert de mango daarom voor gebruik als mango in combinatie met zuivel of gelatine wordt verwerkt. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen)  inactief.  

     

     

    Voor de toepassingen in onze keuken van de lekkere mangovrucht koos ik een recept op de site   http://www.receptenvandaag.nl/recepten/tags/mango-recept

    Gerookte zalm met mango, limoen en roze peper.
    hoofdgerecht, voor 4 personen

    in 15 minuten klaar

     

    Ingrediënten

    - zout
    - 1 limoen of citroen
    - 250 g gerookte zalmfilets
    - wat dille of één lente uitje
    - 1 theelepel roze peperkorrels
    - 3 eetlepels olijfolie
    - 1 sappige, rijpe mango

     

    Bereidingswijze:

    -Doe het sap en de geraspte schil van de limoen of citroen in een kom samen met fijngehakte dille of lente ui.

    -Voeg er de roze peper bij samen met de olijfolie en een snuifje zout.

    -Snij de mango in fijne stukjes

    - Snij de zalm in stukjes van 1 cm.

    - Leg de zalm om en om met fruit op een bord en dien op met de dressing.

    - -

    -Deze salade kan de start zijn voor heel wat variaties. Laat uw fantasie de vrije loop op mediterrane golven...

    -Serveer bij deze maaltijd  bv. Italiaanse ciabatta of focacciabrood.

    -Twijfel je aan de rijpheid van de mango’s of zijn ze moeilijk verkrijgbaar, dan kan je ook mango’s in blik gebruiken.

    Bron: Bertolli

    De figuren komen van Google afbeeldingen.
    En natuurlijk wens ik jullie smakelijk eten hé.

    08-02-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    07-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit van de maand: peren

    Peren kunnen zeer sappig zijn en krijgen bij mij persoonlijk de voorkeur op appelen.  

    Ik presenteer een lichtjes bewerkte bijdrage van op de site

    http://www.xquis.com/xquis/warenkennis/110/peer.html

    De meest gekende peersoort is Foto van Pyrus communis ´Conference´, Nederlands: peer, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen) de ‘Conférence’. U kan deze het hele jaar door verkrijgen, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus.

    De  ‘Doyenne du Comice ‘wordt de koninginnenpeer genoemd wegens haar wit, sappig vruchtvlees en erg zoete smaak. Deze peer heeft een geelgroene kleur met een bruinrode gloed en is verkrijgbaar van oktober tot maart.


    Andere peersoorten zijn de  ‘Triomphe de Vienne’,

    de  ‘Beurré Hardy’ en         
                                                        de ‘Durondeau’.


    Aankopen

    Eigenlijk zijn er het hele jaar door peren verkrijgbaar. Peren koopt u het best wanneer ze nog stevig zijn. U kan de peren altijd nog even verder laten rijpen in de koelkast.

    Bewaren

    Bewaar peren in het groentevak van de koelkast. Om te voelen of een peer voldoende rijp is, voelt u best net onder de steelinplanting. Om de kleur van een geschilde of versneden peer mooi te houden, gebruikt u best wat citroensap.

    Bereiding

    -Peren zijn heerlijk in slaatjes en gebak, omdat ze zo knapperig zijn en fris smaken.

    -U kan ze ook stoven of pocheren.

    -Verder kan u ze gebruiken als versiering, u kan ze uithollen en het steeltje aan de peren laten, u kan peren ook opvullen.

    -Peren zijn o.a. lekker in combinatie met vis, vlees, konijn en bij de bereiding van zoete desserts.

    -De peersoorten Triomphe de Vienne en Beurré Hardy zijn eerder dessertperen, maar kunnen ook als stoofpeer worden gebruikt.

    -De Durondeau is een heerlijke dessertpeer die u best vanaf oktober koopt.

    Gezondheid

    Peren zijn erg gezond omdat ze o.a. vitamine C bevatten en veel energie verschaffen.

    Voedingswaarde per 100g:

    -Energie  179 kj …42 kcal    -Voedingsvezels  2,1 g    -Koolhydraten   10 mg      -eiwitten  0,5 g   -Vitamine C   4 mg

     

    Op de site  http://nl.wikipedia.org/wiki/Peer_(vrucht)  vind je zeer uitgebreide gegevens. 

    Terwijl je op de site http://library.wur.nl/speccol/fruithof/fruit/Pee/IndAlf/Pealf.htm  dan weer een uitgebreide tabel krijgt van verschillende rassen met het land van herkomst en de maanden waarin je ze kunt krijgen.

     

    Voor recepten kan je op verschillende sites maar ik koos voor:  http://www.xquis.com/xquis/warenkennis/110/peer.html

    en op  http://www.e-gezondheid.be/papillot-van-zalm-met-peren/recette/1260

     

    Papillot  van zalm met peren                                 
    Een evenwichtig, maar vetarm hoofdgerecht
    op basis van seizoensproducten. Voor2 personen en in +/-20 minuten klaar.


    Ingrediënten

    -Uien: 2
    -Peer: 1
    -Zalmfilets: 2
    -vetstof: 5 g
    -Vier kruiden
    -Slagroom: 2 eetlepels

    -Zout, peper

     

    Bereiding

    -Pel de uien en hak ze fijn. Schil de peer en snij ze in schijfjes.

    -Laat de uien zacht smelten in de margarine tot ze doorschijnend worden.

    -Neem ze uit de pan en leg ze op absorberend papier.
    -Leg de schijfjes weer in de pan en laat ze twee minuten koken.
    -De oven voorverwarmen op 180° C (stand 7).
    - Leg op twee velletjes bakpapier een laag peren, een laag uien, kruid vervolgens met zout, peper en een snuifje van de vier kruiden en

      leg er ten slotte een zalmfilet op.

    -Bedekt opnieuw met een laagje uien, een laagje peren, kruid met zout, peper en vier kruiden en werk af met een eetlepel room. -Sluit de papillot.
    -Plaats het geheel 10 minuten in de oven.



     Serveer de papillot op het bord, iedereen opent zijn papillot zelf.  gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 10/02/2009
    De fiuren komen van Google afbeeldingen  en eet maar smakelijk.

    07-02-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!