Het verslag maken van de tuinreis nam ongeveer één week van mijn PC tijd in beslag.
Omdat je als velt tuinier voor zaaien en planten op het Velt tuinkalender terecht kunt en voor de dagelijkse bezigheden kunt bladeren in het archief van onze blog, Heb ik van onze schitterende reis, een degelijke reportage willen neerzetten.
Voor tuinders met gebrek aan water zal de droogte wel voor problemen hebben gezorgd.
Voor mij stelden die problemen zich niet omdat ik over een waterput beschik en een dompelpomp..
Nu zitten we weer op de kwakkeltoer, wat andere problemen en voordelen met zich meebrengt.
Een paar dagen vóór de reis werden de erwten weg genomen en de kooi verwijderd. Door het zeer droge weer en het mulchen is niets van ongewenst kruid te bespeuren.
Bij het maken van de plantvoor voor de prei stelde ik vast dat de grond zeer droog is.
Om het water beter te laten doordringen naar de ondergrond maakte ik eerst de bodem van de voor extra los. Dat belet ook gedeeltelijk dat het water stroomt in de voor naar een lager gelegen gedeelte.
Zes gieters van 12l water heb ik in drie keer gegoten, per 5m plantvoor.
Na het planten van de prei goot ik nog eens extra aan. De volgende dag is het beginnen regenen. Een perfecte timing die van hogerhand werd geregeld. Soms kan een tuinier wanhopig zijn bij het weer maar soms, zoals hier voor mij, zich zeer dankbaar voelen naar de weergoden toe.
Na het planten van de winterprei heb ik een voortje gemaakt bij de zomerprei en bij gemest met smeerwortelgier.
Zonder te wieden heb ik, toen de gier goed ingedrongen was, de rij aangeaard. Zo kan het ongewenste groen voor extra groenbemesting zorgen. Let er wel op dat je nooit zaadkoppen inwerkt. Bij het thuiskomen van de reis waar we zo goed als niet gehinderd werden door de weinige regen die we daar kregen was de tuin opnieuw in een wat normalere toestand dan gedurende de droogte. Zoals je kan zien op de foto's, staan mijn groenten er goed bij. Ik hoop dat ieder van jullie de droogte problemen ook aan konden. Straks wordt onkruid het aan te pakken probleem.
21-06-2011 om 07:03
geschreven door tuinblog d
|