Ik deed de ronde in mijn tuin om vast te stellen dat sommige planten vervroren zijn.
Andere overleven gedeeltelijk en dan zijn er ook die er goed bijstaan.
Vandaag spits ik me toe op ruccola roodlof.
De ruccola onder een koepel is verloren gegaan. Er is geen hoop meer.
Ook de planten onder de sneeuw zijn totaal verloren. Ruccola is helemaal niet kou bestending.
Het roodlof buiten de koepel, dat onder de 20 cm sneeuw verdween is relatief goed bewaard.
Dit onder de koepel daarentegen is voor meer dan de helft vervroren.
Het bewijst nog maar eens dat sneeuw rechtstreeks op de plant werkt als een beschermend deken. Toch heb de tweede koepel teruggeplaatst. Wat ik had moeten doen was onder de koepel, de planten indekken met bladeren. Ik had mijn voorrrad bladeren bebruikt voor het groenlof dat in de serre aan de kou heeft weerstaan. Volgende winter krijgt het roodlof de voorrrang.
Nu een woordje meer over roodlof en de soorten. Ik ging ten rade bij: http://nl.wikipedia.org/wiki/Roodlof
Roodlof op het veld
De groente roodlof of radicchio rosso (Cichorium intybus var. foliosum) wordt in Italië al eeuwen geteeld. Het behoort tot dezelfde familie als witloof. Roodlof heeft ook een bittere smaak zoals groenlog.
Er is een kruising gemaakt tussen roodlof en witlof. Het ras Robin is hier een voorbeeld van.
De teelt komt in Italië vooral voor in de streek Veneto, tussen Venetië, Verona en Treviso.
Van roodlof komen drie typen voor:
-Het type Chioggia, een type met donkerrode kropjes, die op sla lijken, ook wel onterecht rode sla genoemd.
-Het type rode van Verona dat in Italië naast een gewone teelt ook wordt ingekuild.
Daar werd de techniek van het inkuilen geïntroduceerd door de Vlaamse tuinman Franciscus Van Den Borre.
-Het type ontstaan uit een kruising van roodlof met witlof.
Dit type moet als witlof geteeld worden. De krop is wit met rode punten.
Dit type is minder bitter dan de twee andere typen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie.
Ik had vorig seizoen een enorme blad ontwikkeling eerder in de hoogte.
Daardoor dacht ik dat het de rode van Verona was.
Nu kan ik echt niet vast stellen of het de Verona of dus toch de Chioggia was die ik kweekte.
Wij hebben hier zeer stikstofrijke grond wat die hevige bladvorming verklaard.
Geen nood hoor de kippen vaarden er wel mee.
De buitenste bladeren onder de koepel plukte in niet en vooral deze zijn vervroren.
Wat ik bijleerde over ruccola is dat ze absoluut niet tegen de koude kan.
Roodlof daarentegen is winterhard mits bescherming.
Ik zal het onder koepel plaatsen maar met bladeren omgeven.
01-02-2013 om 06:25
geschreven door tuinblog d
|