Wat ik ook als ideale ziekenkost beschouw zijn verse wortelen... bio wortelen natuurlijk.
Wortelen telen lijkt moeilijker dan het is. In feite moet je enkel punten weten en op enkele punten letten.
Wortelzaad kan je slechts 4 jaar bewaren en dan verliest het zijn kiemkracht. Er is een lange kiemduur mee gemoeid. Normaal is dat een 28 tal dagen maar het kan ook het dubbele zijn. Je mag niet dieper zaaien dan 1cm. Ik heb altijd goed resultaat gehad mijn methode: een voortje maken, vullen met potgrond, effen strijken met de platte schop, er een ondiep voortje in trekken met de steel van de hark, eerder dun zaaien, lichtjes dichtharken, plat strijken met de schop, aangieten en dan lichtjes vochtig houden tot bij het kiemen.
Toen ik nog vroege wortelen teelde,
zaaide ik die tussen twee rijen ajuin of sjalot. Er was ook altijd een dikke rij afrikaantjes in de tuin aanwezig. Als het mogelijk was zaaide ik reeds einde februari maar, gezien de zware grond hier, draaide dat altijd uit op een zaai, de eerste helft van maart. Uitzonderlijk is het één of twee keer gelukt in februari. Alles hangt af van het voorjaar. Een belangrijk punt is van zohaast het mogelijk is de wortelen te dunnen en op eentje te plaatsen. Ze mogen dicht staan. Je kunt later dan uitdunnen om als primeurtjes op te dienen. Ik gebruikte geen bemesting tenzij het tamelijk dik bestrooien met houtassen. Het leek erop alsof ik ze ermee indekte. Wieden deed ik bij winderig weer of s morgens in de vroegte. Ik schoffelen zeer veel maar het gebeurde nooit in de namiddag.
Als soorten gebruikte ik Amsterdamse bak of Brugse vroege. Nu zijn er nieuwere rassen die ook goed zijn.
Door mijn rugperikelen ben ik reeds vroeg beginnen afbouwen en minder intensief gaan telen. Ik ben dan ook reeds een hele tijd gestopt met die vroege wortelen. Mijn late wortelen(flakese) zaaide ik rond eind april, begin mei. Van zodra ze boven kwamen dunde ik uit en overdekte ze met tuingaas.
Het wieden gebeurde enkel bij winderige weer.
De laatste jaren dat ik teelde werd het te veel werk. Ik kon het niet meer opbrengen om onze zware grond (ondergrond) in de diepte te bewerken. Als resultaat oogstte ik veel vertakte exemplaren waar mee moeder de vrouw niet zo opgetogen was.
Een paar jaar geleden ben ik definitief gestopt met telen. Sindsdien zijn mooie biotime wortelen hier een gewoonte geworden.
Ik kan je verzekeren dat afbouwen wegens om het even welke reden hard kan vallen. Vooral als je met hart en ziel en succes een moestuin van +/- 100 m2 hebt onderhouden. Er zijn weinig soorten groenten die ik niet heb gekweekt. Je kan het controleren door eens door de blog te bladeren.
Als je op Google afbeeldingen bij de foto "blog.seniorennet.be" vermeld ziet dan zijn het foto's uit onze tuin, foto's die ik er plaatste.
17-02-2012 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|