Opnieuw ligt de tuin beenhard vervroren en de overblijvende groenten staan er beteuterd bij. Er is geen ontkomen aan. In mijn tuin valt er niets te doen tenzij een paar overtollige, niet meer fruitdragende fruitbomen vellen maar daar heb ik nu echt geen zin in. Op andere jaren plantte ik nu ongeveer rond deze tijd de eerste salade in de koude bak of in de serre. Dit moet nu wachten tot na de vorst.
Het is wel de geschikte tijd om eens het teeltplan te controleren. Wat is volgens velt de motivering om aan teeltwisseling te doen?
Groenten van dezelfde plantenfamilie vertonen dezelfde kenmerken. Dat wil zeggen dat ze een gelijkaardige groei en beworteling hebben, dezelfde voedingsstoffen gebruiken en vooral dat ze vaak gevoelig zijn voor gelijkaardige bodemgebonden ziekten en plagen. Als je dus jaar in, jaar uit dezelfde groenten op hetzelfde perceel teelt, kunnen de ziekten en plagen zich heel goed ontwikkelen. Door te werken met vruchtwisseling, kun je dit voorkomen. Als we alle mogelijke ziektes van alle families in acht nemen, dan is een zesjarig vruchtwisselingschema het minimum. Vervolgens worden de gewassen gegroepeerd aan de hand van hun bemestingsbehoefte. Hoe je precies een teeltplan kunt opstellen staat beschreven in:
Ecologisch tuinieren voor beginners, vruchtwisseling op bladzijde 21-25
Handboek Ecologisch Tuinieren, Hoofdstuk 6 Planning, paragrafen 2-3-4-5 op bladzijde 289 t.e.m. 307
Mijn teeltplan nazien heb ik deze morgen gedaan en ik was er vlug mee klaar. Na verleden jaar de hele boel zo wat overhoop te hebben gehaald ben ik dit jaar gerust. Alles blijft wat het is tenzij de bonen. In de wisselteelt zal het hele vak nr. 5 gebruikt worden voor staakbonen. Die vielen bij mijn vrouw zo in de smaak dat ik voor uitbreiding zal zorgen. De salade, die vorig jaar de tweede helft van het vak vulde gaat naar de combinatieteelt als tweede of derde cultuur.
04-01-2010 om 13:25
geschreven door tuinblog d
|