De tomaat soorten en smaken.
Wat is nu in feite een tomaat? Om daar een beknopt antwoord op te krijgen ben ik ten rade gegaan bij: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tomaat
De tomaat is een populaire vrucht, afkomstig van de tomatenplant
(Solanum lycopersicum,synoniem Lycopersicon esculentum).
-De vrucht is culinair gezien een groente
-De rijpe vrucht is dan wel gezond, in tegenstelling tot de rest van de plant.
-De tomatenplant hoort tot het geslacht nachtschade
-De gifstof in deze plant heet tomatine; het is een. glycoalkaloïde
-De stof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens.
-Bij het rijpen van de vrucht verdwijnt de gifstof hieruit, hierdoor wordt de vrucht eetbaar maar ook gevoeliger voor schimmels en bacteriën.
Wat de soorten betreft, met hun smaak en toepassing ben ik naar de site van smulweb gegaan.
http://www.smulweb.nl/artikelen/2493/Tomaten-in-soorten-en-smaken
Elke tomatensoort heeft haar eigen kleur,smaak en grootte, die haar geschikt maakt voor specifieke toepassingen.
HOLLANDSE TOMATEN: Gewone, ronde tomaten die voor allerlei gerechten te gebruiken zijn.
Voor deze (en voor andere tomaten) geldt: hoe roder de tomaat, hoe
lekkerder hij smaakt.
GELE TOMATEN: Soms worden er ook gele tomaten verkocht.
Deze smaken soms iets zoeter dan rode.
Gele tomaten staan heel decoratief bij een buffet of in een salade.
TROSTOMATEN: Tomaten worden ook aan een tak verkocht, onder de naam trostomaat.
Hiermee wil men laten zien dat de tomaat aan de plant gerijpt is en niet in koelhuizen.
De smaak van trostomaten is dan ook vaak voller dan van de Hollandse tomaten.
VLEESTOMAAT: Deze tomaat is oorspronkelijk afkomstig uit zuidelijke landen, zoals Italië.
Tegenwoordig worden deze grillig gevormde
grote tomaten ook in Nederland gekweekt en zijn ze hier het hele jaar te koop. Vleestomaten bevatten veel vruchtvlees en hebben dus relatief weinig vocht en pitjes.
Ze zijn daardoor vooral voor salades heel geschikt.
POMODORO: Pruimtomaat De laatste jaren is deze Italiaanse tomaat ook in Nederland te koop, soms onder de naam Pomodoro- tomaten of als Pomodori.
De smaak van deze tomaat is voller en zoeter dan van Hollandse tomaten,maar de prijs ligt een stuk hoger.
GROENE TOMATEN: Groene tomaten zijn onrijpe rode tomaten.
Deze tomaten zijn niet vaak te koop.
Als u ze treft,komen ze meestal uit een eigen tuin.
Ze zijn niet lekker en dus ongeschikt om zo te eten of te gebruiken in gerechten.
Ze worden wel gebruikt om chutneys van te maken.
CHERRY-TOMAAT, kerstomaatje Deze kleine, minitomaat wordt vaak verkocht onder de Nederlandse naam kerstomaatje of snoeptomaatje.
Heerlijk als borrelhapje, maar ook als garnering van schotels.
Soms worden er ook gele kerstomaatjes verkocht.
Hiermee ben je natuurlijk nog niet klaar met de tomaten. Iedere soort telt dan nog verschillende rassen.
30-04-2013 om 09:22
geschreven door tuinblog d
|