Basilcum als veelgebruikt kruid in de keukenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ik beperk me tot slechts enkele soorten Basilicum:
- de klassieke basilicum ocimum basilicum zowel groot blad... als fijnbladig.
-Citroenbasilicum - Variant met citrus geur die insecten op een afstand houdt.
De citroen basilicum gebruiken wij altijd bij vis. De kleur is lichter en het blad scherper dan de grootbladige. -Kaneelbasilicum - Mexicaanse variant met een vleugje kaneel en met paarse stengels en bloemen.
Geschikt voor roerbakgerechten, desserten, fruitsalade, thee, appelmoes...
-Griekse basilicum - Griekse variant met kleine, puntige bladeren.
Geschikt voor salades, maar ook voor het verjagen van vliegen.
-Anijs basilicum - is een Thaise variant met een pittig zoet anijs aroma. Is geschikt voor soep en visgerechten of kruidenthee.
Deze variant vereist een warm klimaat. Je gebruikt er ook best niet te veel van.
-Basilicum Dark Opal Paarse variant met donkerpaarse bladeren met een zeer kruidige, warme smaak.
Deze variant zorgt voor een mooi kleurcontrast bij rijst en pasta.
De tekst haalde ik bij: http://www.infotalia.com/nld/tuin/moestuin_en_kruidentuin/kruidentuin/kruid_detail.asp?id=2094 aangevuld met eigen copie.
De foto's komen van Google afbeeldingen.
Er bestaan heel wat soorten en varianten met uiteenlopend blad van vorm of van kleur maar vooral van smaak. In de loop der jaren kweekte ik diverse soorten. Dit jaar zal ik mij beperken tot de grootbladige soorten groen en paars. Ik wacht om te zaaien omdat basilicum zeer teer is aan de koude. Het is dan ook goed die in de serre te planten of in bakken die je gemakkelijk binnen haalt.
|