Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
17-10-2009
De serre invoeren
Er is wel een probleempje gerezen bij het terug opvullen van de gespoelde put in de serre.
De tuin was heel vlug vrij van ongewenst groen zodat ik te weinig materie had om als vulling voor de onderste laag te dienen.
Daarom boordt ik af tot er voldoende is voor de bodem.
Deze bodem is noodzakeijk omdat die de laag de mest moet dragen die erboven komt zodat de humusvorming niet te diep in de grond zit. Dat ik afboordsel gebruik is een uiterst zeldzaam voorval en gebeurt enkel bij lange droge zomers. Meestal staat de tuin grasgroen van het het niet gewenste kruid en is de voorraad meer dan voldoende.
De tuin wordt langzaam maar zeker ontruimd. Dat gaat allemaal rustig weg.
De serre is uitgevoerd en de zuren worden doorgespoeld. De uitgevoerde grond werd gebruikt om de prei aan te aarden of om vrijgekomen grond met een laagje te bedekken. Een viertal kruiwagens werd op een wachthoop gegoten om later op vrijgekomen grond te strooien. Het invoeren van de serre kan beginnen van zodra het water totaal ingesijpeld is.
Alhoewel het strikt genomen niet nodig is om bij tomatenteelt de derre elk jaar de grond uit te voeren en met nieuwe op te vullen, doe ik het toch. Ik haal er goed resultaat mee en dan kan ik zonder problemen elk jaar een rij basilicum op dezelfde plaats onder mijn tomaten telen. Het weer is feitelijk te mooi om zulke slameur te verrichten maar ik voer telkens slechts twee kruiwagens en dan volgt er een zachtere karwei of een pauze met een boek. Ook kan de afwisseling wat PCwerk zijn. Er is keus in overvloed. Als het weer het toelaat doe ik al eens tussenin, per fiets, een boodschap tof rek ik gewoon efkens mijn benen. Het uithalen van de grond in de serre hoeft niet diep te gebeuren. Bij mij is het nog een spadiepte.
De grote knorren die je hier op de voorgrand ziet liggen zijn de meer dan half verteerde stalmest.
De grond uit de serre dient ook om de prei aan te aarden en het duurt wel even vooraleer die opniçeuw groen komt van het kiemende kruid. Toch moet je best eerste de grond goed losharken.
Het maakt helemaal niet uit dat er nog wat onkruid tussen de prei staat. Het verdwijnt onder de laag droge grond die je tegen de prei aanwerpt.
Eindelijk kon ik er werk van maken. De eerste fase is afboorden en het oppervlak overdekken met grond die ik
uit de serre haal en gelijkmatig open strooi. Deze grond bevat nog veel compost en bijna totaal verteerde mest. Dit zal je zien als ik de serre opnieuw aanvul en de samenstelling van de lagen duidelijk wordt. Boven die laag zeer humusrijke serregrond voer ik dan de half verteerde mest en strooi die behoorlijk compact bij elkaar. het moet daarom niet zo'n dikke laag zijn maar de grond moet totaal bedekt zijn. het gaat erom om op de eerste plaats de grond te beschermen tegen o.a. stortregens.
Beter dan wie ook weet ik dat rusten een grote noodzaak is. Maar niet alleen de mens moet rusten, ook de grond en die moet daarbij nog afgeschermd worden en degelijk gevoed. Het loopt op een andere manier dan bij de mens maar het loopt allemaal wel paralel.
Nu is er nog maar heel weinig vrij gekomen maar dat kan heel vlug veranderen als ik eens volop zal beginnen oogsten, inkuilen en verplaatsen. De miniserre is vrij en zal verplaatst worden op vernieuwde bemeste grond en daar zal ik veldsalade in zaaien die normaal gezien, vanaf eind januari oogstbaar moet zijn. Deze grond zal het eerst afgedekt worden met de korte half verteerde mest. Hier komen volgend seizoen de ajuin en sjalot. Het had reeds kunnen gebeuren vanaf begin oktober maar dan was het veel te droog. In mijn hoofd is het volgende seizoen al gestart.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !