Frambozen snoeien is gemakkelijk. Er is geen kunst aan. Je kraakt het dode hout tot de grond af in één simpele beweging. Je kan niet helemaal op de witte kleur afgaan want sommige nieuwe scheuten hebben die ook reeds. Plooi je toch een jonge scheut naar de grond toe, dan zal er in het beste geval niets gebeuren en bij het loslaten veert die terug in zijn verticale stand. In het slechtste geval kraakt die af ergens middenin en dan hoef je enkel de breuk eventjes glad bij te snoeien. Wil je geen vertakking halfweg de struik , dan snoei je af aan de grond. Ter algemene herinnering
waar je snoeit, daar komen de nieuwe scheuten. Als alle dood hout verwijderd is kan je bij te hoge groei de toppen er af snoeien. Snoei een beetje op ongelijke hoogte, zodat het er niet uitziet alsof je ze eraf hebt geschoren met de hagenschaar.
Het dode hout is meestal zeer goed te herkennen aan zijn witte kleur.
Eens het dode hout uit de struik is komt die veel losser te staan. Moesten de nieuwe scheuten kunnen praten dan zouden ze zuchten 'oef, eindelijk wat ruimte om te ademen'.
Je krijgt reeds rap een hele bussel dood hout dat zeer brandbaar is.
De nieuwe scheuten die het gemakkelijkst te herkennen zijn dragen nog vruchten van de tweede bloei. Onze frambozen geven in de zomer vruchten aan de jonge sheuten die nu gespaard worden en volgend jaar afgekraakt zullen worden. Dan geven ze nog eens vruchten in het najaar aan de nieuwe scheuten die na de winter langs alle kanten zullen uitschieten.
Als je topt kan je ook die toppen inplanten waar de struiken nogal ijl zijn m.a.w. waar er ruimte is. Als het niet te rap na de snoei vriest, heb je kans dat drievierden wortel maakt en groeit. Ik heb de helft van de rij ingetopt en de andere laat ik groeien. Dan is het de volgende zomer mogelijk om jullie het verschil van opbrengst te laten zien. Het ene jaar is er veel verschil, het andere jaar minder.
Na het snoeien heb ik ook de frambozen omzoomt met een rij in de grond geplaatste dakpannen zoals ik deed bij de jeneverbessen en cassis. Hoe het komt weet ik niet maar het aantal klopte perfect, geen enkele pan te weinig maar ook geen enkele in overschot.
14-12-2009 om 06:22
geschreven door tuinblog d
|