Ik ben dan op zoek geweest naar de verschillende soorten rucola.
· Smaakmaker in groene slaatjes, aardappel- en tomatensalades
· De decoratieve blaadjes ogen fris als versiering bij warme gerechten
· Zeer lekker in koude en warme pastaschotels
· Hoog vitamine C-gehalte: 15 mg per 100 gr
· Zeer lage calorische waarde: 11 kcal/100 gr
· Werkt vochtafdrijvend en maagversterkend
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/rucola-of-notenbladsla-raakt-bekend-bij-de-consument/
ROCHETTA & ROQUETTE
-Rucola wordt hier ook raketsla genoemd, de Engelsen spreken over rocket en de Italianen hebben het over rochetta.
-roquette is de Franse naam voor rucola.
-Wel zijn er vele soorten rucola, die allemaal een tikkeltje anders smaken.
http://www.elle.nl/eten/culinaire-kooktips/Raketsla
Naamvariatie bij rucola Er bestaan verschillende benamingen voor een en dezelfde groente:
Eruca sativa
Rucola
Notenbladsla
Notensla
Raketsla
Mosterdkruid
Al deze benamingen verwijzen naar de wilde slasoort met dunne getande blaadjes. De groente heeft een heel aparte smaak met zowel een pikante toets van radijs als een notensmaak. Je kan rucola vers eten doorgaans in combinatie met een slaatje of kort koken.
Herkomst van rucola Het woord rucola mag dan wel afkomstig zijn van het Italiaans, de plant zelf is dat niet helemaal. Wel wordt rucola al vanaf de Middeleeuwen rond de Middellandse Zee geteeld. De habitat van rucola is veel uitgebreider: ruwweg het noordelijk halfrond en Zuid-Amerika.
Rucola als koolsoort Rucola is eigenlijk een koolsoort waarvan je de jonge blaadjes eet. Eruca sativa behoort tot het geslacht Eruca dat op zijn beurt bij de Brassicaceae of de kruisbloemigen ingedeeld wordt.
http://www.infotalia.com/nld/tuin/moestuin_en_kruidentuin/moestuin/moestuin_detail.asp?id=2125
Nederlandse naam :raketsla
Latijnse naam :Eruca sativa
Familie: : Kruisbloemigen (Brassicaceae
Soort :eenjarig
Toepassing :Keukenkruid
Standplaats : zon half schaduw.
http://www.marechal.be/nl/gidsen-en-brochures/planten-encyclopedie/kruiden/eruca-sativa/
Als ik rucolazaad koop, kijk ik altijd op de afbeelding van het zaadzakje want er is heel veel verschil in de soorten. Enkel de afbeelding geeft uitsluitsel. De minder getande soorten smaken voor mij het best.
28-01-2012 om 20:40
geschreven door tuinblog d
|