Onlangs kreeg ik een mailtje binnen van iemand die geplaagd werd door slakken. Nu pas kwam er een ander mailtje binnen van iemand die moeilijkheden ondervind bij het telen van prei. Vandaag wil ik beide onderwerpen behandelen.
Titel: slakkenplaag 2008 Ik zou graag weten hoe jullie de slakken onder de duim houden. Dit jaar moet ik naast de tagetes staan met reeds mijn 3e doos escargo. Ik loop ook 's nachts al eens rond met een zaklamp om ze van de tagetes te knippen met een snoeischaar. In de ochtend steek ik ze zoveel mogelijk in 2 met een spade.Ik heb van iemand gehoord dat planten besproeien met een verdunde tabasco zou helpen. Heeft Iemand hier ervaring mee?? tot wederhoren en de webstek van jullie club is een goede zaak voor bio tuinders. Wees getroost met de zeer magere troost dat je absoluut niet alleen bent. Bij ons in de tuinclub horen we elke maal het klaaglieg over slakken en wat ze allemaal aanvangen om die plaag in te dijken. Ik zal er hier enkele op een rijtje zetten. - het gebruik van escargo. - 's nachts en 's morgens rondlopen met een zaklamp om ze te vangen en middendoor te steken. - van tabascoverdunning heb ik nog nooit gehoord maar wel van tabakgier bekommen door tabakbladeren te weken in water en daarmee de planten te begieten. - rond de te beschermen planten een laagje argexkorrels strooien. (zag ik deze week nog in een siertuin en het hielp) - iemand had buxusperkjes en merkte op dat dit een ware kweekschool was voor slakken. Hij heeft de grond verlaagd of de buxus gekipt zodat hij er zicht onder had en de plaag was onder controle. - er wordt met koffiegruis gewerkt, fijn grint, dolomiet enz. En de strafste die ik ooit heb gehoord was iemand die bij zijn kapper de restjes van het geknipte haar ging halen en daarmee de slakken te keer ging. Hij vertelde mij dat de slakken zodanig jeuk hadden en gekriebeld werden dat ze zich doodlachten want slakken kunnen niet krabben. - een klasieker is de potjes met bier waarin ze verdrinken. Er zijn nog wel andere middelen. In feite kan je het zo gek niet bedenken of je zou het uitproberen om zelf je groenten te kunnen eten of je bloemen te kunnen bewonderen, eerder dan ze te laten opeten door de slakken.
En nu over prei
Eerst zeggen dat het een mooie blog is!! zeer interessant en leerrijk! Ik heb een vraagje? Ik heb ook de prei reeds geplant, maar vorig jaar, heb ik geen producten gebruikt voor de insecten op de prei:en wat was het resultaat dat de prei tegen het oogsten allemaal kapot was. Kan je mij een tip geven ? Kan je me ook zeggen hoe ik de prei nu verder kan behandelen, zodat ik dit jaar prei kan eten? Dank bij voorbaat.
- Hier kan je op de eerste plaats zorgen dat je gezond plantgoed plant op een goed bemeste luchtige en humusrijke bodem want prei is een gulzige plant. De bodem komt altijd op de eerste plaats.
- Plant niet vlug om er vanaf te zijn maar besteed er voldoende aandacht en zorg aan. Ik plant altijd in een voor van een goede vuist diep die ik onderaan nog speciaal losmaak met een versmalde kapper. Dan wordt de voor goed gewaterd en als het water gezonken is ga ik daarin de gaatjes maken met een spitvork (ja ik plant inderdaad zo dicht en met resultaat).
- Als de prei goed in trek is na een veertien dagen, drie weken, vul ik de plantvoor op met verse eigen gemaakte compost.
- Als bijbemesting giet ik smeerwortelgier en dit om de veertien dagen in juni, juli en augustus in een voortje naast de prei, dat ik dan dicht maak door telkens lichtjes aan te aarden.
- Bij zonnig weer neem ik, voor dag en dauw een gieter gevuld met water en giet het hart van de prei vol want daarin legt de preimot zijn eitjes. Wie veel prei staan heeft kan die met de lans besproeien of zelfs een molentje plaatsen. Mijn buurman bestuift zijn prei met leidingwater, omwille van het hoge kalk gehalte en ook met succes.
- Als ik toch vaststel dat de prei aangetast raakt omdat ik al eens vergat met de gieter mijn ronde te doen bij zonnig weer, dan knip ik die zo kort mogelijk af, zonder het hart te raken want eerst worden de bladeren aangetast en pas later als de worm sterker wordt gaat hij de hele prei verwoesten. Meestal helpt het knippen van het blad. Ik knip ook het blad als het te weelderig staat en ik de prei niet meer gemakkelijk kan aanaarden. Ook bij roest op het blad helpt het in knippen. Ik gebruik gewoon de hagenschaar.
Zoals je kunt zien, heeft prei veel zorg nodig als je wilt slagen om je prei met succes biologisch te telen
30-08-2008 om 08:50
geschreven door tuinblog d
|