Een zoveelste reactie.
Titel: dank u
Bericht:
dank u voor de interessante blog
ik ben blij te lezen dat ik niet de enigste ben die kom lezen om te weten wat te doen in de tuin, zoals iemand een tijdje terug zei.
en dan vandaag het antwoord van de boomchirurg.
heel interessant
dank u voor uw blog en doe zo verder
Ik stuurde een mail naar Wouter Crucke om hem te bedanken en kreeg respons met nog meer interessante uitleg en graag en van harte maak ik ook wat reclame voor degelijkheid. Hier volgt zijn antwoord:
Beste,
Door te drastische snoei krijg je nu eenmaal waterscheuten, de reden hiervan is eenvoudig. Hoe meer je snoeit, hoe meer bladeren je weghaalt, hoe minder de boom zich kan voeden met suikers. Minder bladeren betekent immers: minder bladoppervlakte die aan fotosynthese en dus minder suikeraanmaak. De boom kan dus te weinig suikers aanmaken om goed te groeien én vruchten te dragen. Daarom zal hij zijn energie in de eerste plaats wijden aan de aanmaak van meer bladvolume, takken dus! En van daar komen je waterloten vandaan en dus minder fruit. Hou de snoei dus beperkt en de boom in evenwicht.
Als klanten mij vragen hun fruitbomen te snoeien doe ik dat altijd op één voorwaarde, dat ik vijf jaar na elkaar mag terugkomen, zoniet, begin ik er niet aan. Zo kan ik de nodige snoei voldoende spreiden. Bij je eigen bomen: snoei jaarlijks en ieder jaar met het oog op volgend jaar. Laat je niet verleiden op toch maar iets meer te doen, die tak staat er volgend jaar ook nog en kan je dan wel weghalen. Pas als de structuur goed zit kan je eventueel beginnen snoeien op de ogen.
Maak ook het onderscheid tussen snoei in een kwekerij en in een privétuin. Heel wat mensen horen links en rechts verschillende theorieën en proberen één en ander uit. Heel wat van die theorieën raken dikwijls kant noch wal. Eén moeilijk uit te roeien theorie is dat je een fruitboom regelmatig moet sleunen (weghalen dikkere takken). Dit zou enkel mogen toegepast worden in de kwekerijen. Het is de meest extreme vorm van snoeien en haalt dus heel veel bladmassa weg. Maar in een kwekerij heeft dit een ander doel. Zij willen het maximum aan fruit! Ze brengen de boom zo zwaar onder stress dat hij nauwelijks nog zijn kruin kan herstellen met waterloten en naar een volgend redmiddel grijpt: voortplanten! De boom wil zichzelf liefst voortplanten omdat hij het einde voelt naderen en daarom maakt hij dan wel weer vruchten aan ipv waterloten in de hoop zichzelf voort te planten.
Wat de maan betreft: ik hou daar enkel rekening mee voor bloedinggevoelige soorten zoals bvb kastanje en notelaar. Daar merk je echt het verschil. Voor andere bomen maakt het niet zoveel uit denk ik.
Zo, ik hoop dat ik je iets nieuws heb kunnen vertellen en dat je er wat aan hebt. Ik doe dat met veel plezier! Als ik bomen kan voorruit helpen door mensen iets bij te brengen die er voor open staan dan is mijn dag weer goed.
Je mag dit bericht gerust op je blog plaatsen maar dan graag ondertekend met mijn gegevens en als het kan eventueel een link erbij naar mijn website?
Trouwens, ik weet niet of je het gezien hebt maar ik verkoop ook snoeimaterialen en (echte) ecologische producten tegen allerlei beestjes en schimmels. Ik maak zelf een heel strikte selectie: ik verkoop niet zomaar iets, nee, ik test het eerst uit en pas als zijn kwaliteit bewezen heeft en het doet wat het hoort te doen dan komt het in mijn winkel.
Trouwens, om fruit te rapen heb ik iets superhandigs, kijk maar even op: http://www.vartago.be/nl/x/254/golden-gark-hark-riek-en-schop-inn-
Met vriendelijke groeten,
Wouter Crucke
Vartago - Boomverzorging
Achterstraat 19, 9880 lotenhulle - Aalter, België
Tel 051 62 44 47 - GSM 0486 23 45 43 - Fax 051 62 30 40
www.vartago.be
Jullie moeten weten dat wij Velters zo goed als allemaal amateurs zijn. Deze blog is dus van amateurs voor amateurs die het zo goed mogelijk willen doen. Als dan toevallig een beroeps en dan nog een specialist, met goede raad voor de pinnen komt dan is dat natuurlijk graag en dankbaar meegenomen. Om jullie van dienst te zijn kon ik deze mail niet in een eigen map laten rusten en printte die integraal voor jullie af. Ik wens jullie veel succes in het snoeien. Ik heb in elk geval veel bijgeleerd en hoop voor jullie hetzelfde. Steeds tot jullie dienst
tuinblog d(aniël)