| Brood in vorm van een pet Ongeveer 3u15
 Voorbereiding: 25 min. Pauze: 2u20 min. Afbakken: 30 min. 
 Ingrediënten 
 Voor het rijzen van de gist - 18 gr verse gist of droge gist - 80 gr lauw water - 20 gr meel type 65 (wit biomeel) Na het rijzen van de gist - 400 gr meel T65 - 90 gr boekweitmeel - 60 gr ei - 40 gr olijfolie - 9 gr zout - 23 gr honing - 135 gr lauw water Om de handen in te smeren - 10 gr olie Voor de versiering - 5 gr papaverzaadjes Werkwijze 
 - Voor het gistmengsel: Doe de gist, het water en het meel in een kom. - Meng met een spatel en laat afgedekt 15 inuten staan op een warme plaats. - Wanneer de gist klaar is ziet u verschillende luchtbellen. - Meng nu het overige meel T65, het boekweitmeel, het ei en de olie onder het gistmengsel. - Voeg het zout en de honing toe. - Meng 2 minuten. - Begin met het water eronder te mengen. Misschien hebt u niet al het water nodig. Het deeg mag alleen niet meer plakken aan uw vingers. - Kneed goed door gedurende 10 minuten. Indien nodig wat water toevoegen. - Opbollen en onder doek en plastic folie 1u30 laten rijzen op een warme tochtvrije plaats. - Bereid uw handen voor: met n weinig olie wrijftr u uw handen in langs beide zijden. - Weeg ¼ van het deeg af voor de klep, 20 gr voor de kleine bol van de hoed. - Leg bakpapier op een bakplaat. - Strooi wat meel op uw werkblad en met een keukenrol verlengt u het deeg voor de klep tot een ovale vorm met een dikte van ca 3 cm. - Geef dan aan uw deeg een licht afgeronde vorm. - Met wat water smeert u de boord van de klep in. - Neem de grote bol en maak hem plat. - Neem de boorden van het deeg en duw ze dan samen. Draai om op uw werkblad. - U moet zo goed mogelijk een ronde vorm behouden. Regelmatig plat drukken en leg het deeg op de klep om uw pet te vormen. - Maak met 3 vingers een gat in het midden van de pet. - De 20 gr met uw handen plat drukken. Een bol maken. - Gans de pompon insmeren met water. - Rol hem in de papaverzaadjes. - Bevochtig de plaats waar de pompon gaat komen en plaats hem voorzichtig erop. - Laat 30 minuten rijzen onde doek en plastic folie op ««n warme plaats. - Het laatste kwartier van de rijstijd verwarmt u de oven voor op 240°C. - In ca 30 minuten afbakken. - Laat op een rooster afkoelen. 
 |