Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
27-02-2014
salade in de miniserre.
Dit jaar is er een zeer vroeg aanbod van verschillende soorten salade.
De miniserre stond een beetje op het gras en moest verplaatst worden vooraleer te kunnen planten.
Aan de andere kant stond ze tegen de loopplankjes die een paadje vormen langs de serre.
Een plankje wegnemen en de serre wat opschuiven was natuurlijk de oplossing.
Eens de miniserre verschoven moest ik binnen een klein strookje bewerken.
Nu is er wat ruimte tussen serretje en gras, wat het maaien zal vergemakkelijken.
In het tuincentrum was er reeds ‘lolo bionda’ een knapperige pluksalade te koop in bakjes van zes. Dat past juist want in het serretje is plaats voor 18 plantjes.
De plantjes kunnen nu groeien . De ‘lolo bionda’ is een pluksalade. Daardoor kan je veel vlugger beginnen te oogsten. Het zou me niet verwonderen dat we vroeger van die pluksla zullen eten dan van de kropsla in de serre.
Ik was deze morgen de regen voor en kon twee voren verder ondiep spitten. Ondertussen is het beginnen te regenen maar ik heb werk in de serre. Twee voren spitten is tegenwoordig mijn hoogste tarief. Dan moet ik naar een rustiger werk overschakelen of even op de PC komen werken. Als het niet hard regent kan ik vandaag nog tussen twee vlaagjes in een tweede aanval wagen. In de tuin gaat het heel dikwijls om details maar de hoofdrolspeler is het weer.
27-02-2014 om 00:00
geschreven door tuinblog d
26-02-2014
tuinclub van zondag 23 februari bijlage 1
Ik moet het toch hebben over de onderwerpen die vorige zondig, in de tuinclub, aan bod kwamen.
We hadden tussen de twintig aanwezigen,twee, op hun vlak sterk gevorderden, aanwezig.
-Op de eerste plaats was er Ceasar die uitgebreid kon praten over composteren en wormenbak. Voor Ceasar is de grond het belangrijkste maar hij kan je ook veel praktische weetjes aan de hand doen. Het waren 2 potjes met: 1- Het Berlinger mengsel Dit mengsel is samengesteld uit een al oud recept. Het wordt al jaren met succes toegepast in de imkerswereld om zijn honing. Ook in het buitenland heeft dit mengsel zijn sporen verdiend. Dit mengsel is ook zeer geschikt om even snel een bloemenveld aan te leggen. Deze bloemen zijn goed voor vogels soorten die van insecten houden. http://www.hofmanap.nl/index.php?item=bijenmengsel-tubinger--per kg_&action=article&aid=176&lang=NL 2-.Boekweitzaad.
Ik vroeg hem eens, een tijdje geleden, wanneer je mocht beginnen in volle grond zaaien. Zijn antwoord was heel eenvoudig. Je moet kijken naar de klaargelegde grond en als daar heel nieuw onkruid op komt kan je met gerust gemoed zaaien. Zoals naar goede gewoonte had Cesear iets praktisch bruikbaar mee dat kon verdeeld worden.
Vertellen over Ceasar is een boeiend verhaal. Het wordt tijd dat we in groep hem nog eens een bezoekje brengen. In elk geval zal ik proberen om er eens op mijn eentje heen te gaan.
26-02-2014 om 00:00
geschreven door tuinblog d
25-02-2014
tuin klaar leggen voor de eerste zaai
De in november omgewoelde tuin beginnen klaar leggen voor de voorjaar zaai en planting.
Eerst wordt het oude afboorden nog eens herhaald met de spade.
De grond voldoende droog. Je kan dat zien door te kijken in hoeverre de afboordspa is aangeladen.
Er wordt een ondiepe voor gemaakt en de grond wordt in de hoge bakkruiwagen onder het afdak geplaatst. Later dient dat dan om de eindvoor te vullen.
Ook de platte schop is niet te veel aangeladen en is telkens weer vlug proper gewreven.
Dicht bij de pruimenboom op de berm heb je regelmatig van zijn wortelscheuten. Om die gemakkelijk te verwijderen heb bij het spitten de zware kapper steeds binnen handbereik. Ik probeer, tot het gedaan is, elke dag enkele voortjes verder te geraken
25-02-2014 om 17:43
geschreven door tuinblog d
23-02-2014
weekendrecept met pompoen
Wij hebben nog wat pompoenen liggen en daarom dacht ik aan een vegetarisch recept met pompoen als basis.
Gierst-pompoenpuree met gebakken tofu en sushi van kool
Ingrediënten: pompoenpuree -een fijngesneden ui -2 teentjes fijngesneden knoflook -een scheutje sesamolie1 kopje gierst -3 kopjes water - 1/2 zoete pompoen in hapklare stukken -bouillonextract -gebakken tofu Sushi van kool: -400gtofu -de blaadjes van 1 Chinese kool -2 el donkere sojasaus -zeezout -sap van een stuk versgeraspte gember -enkele theelepels pindakaas -een scheutje plantaardige olie -andere kool zoals savooi -spinazie
Bereiding De gierst-pompoenpuree -Fruit de ui met de knoflook glazig in de sesamolie. -Spoel de gierst intussen met koud water in een zeef. -Voeg bij de ui en overgiet het met water. -Voeg de stukken pompoen toe en breng op smaak met bouillonextract (alles moet net onderstaan.) -Laat 25 min koken. -Schep telkens een klein rond kommetje vol, -Druk aan en stort op elk bord een portie. De gebakken tofu: -Snij de tofu in plakjes en marineer ze met het mengsel van donkere sojasaus en gembersap. -Laat +/- 30 min intrekken en bak dan goudbruin in de plantaardige olie. De sushi van kool: -Breng een grote pan water aan de kook met een schepje zeezout. -Dompel de koolbladeren hierin onder tot ze zacht maar nog stevig zijn. -Spoel daarna voorzichtig onder koud water. -Doe hetzelfde met de tweede soort groente. -Laat goed uitlekken en schik de blaadjes van de Chinese kool in 2 rechthoeken ( van +/- 25cm op 10 cm) naast elkaar. -Leg de andere groentesoort hierover. -Bestrijk met een streepje pindakaas en rol voorzichtig op. – -Knijp het overgebleven vocht er voorzichtig uit, snij in plakjes en zet ze rechtop. Vegetarische bruine jus: -Meng 2 eetlepels donkere sojasaus met 2 eetlepels plantaardige olie. -Voeg 8 eetlepels water toe en breng aan de kook. -Bind met maïszetmeel
Sesamolie: -Sesam is vooral bekend door de kleine eetbare zaadjes en zijn olie. -Sesamolie is, behalve voor consumptie, ook heel geschikt als massageolie. -Het wordt veel in India gebruikt en bij Ayurvedische massages. -Sesamolie bevat veel vitaminen en mineralen en heeft zelfs een natuurlijke zonnebeschermingsfactor (3-4). -Bovendien heeft deze rijke olie bij regelmatig gebruik een verjongende werking. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/63373-de-heilzame-werking-van-sesamolie.html
Goed om weten is: Dat wanneer je pompoen bakt met neutrale olie dit niet zo veel smaak geeft. Bak daarom de pompoen in sesamolie.
Zelfs als je niet vegetarisch bent is het wel eens het uitproberen waard. Geloof me vast. Sedert ik geen vlees meer eet kreeg ik al meerdere keren een verrassend lekker vegetarisch gerecht op mijn bord.
23-02-2014 om 09:20
geschreven door tuinblog d
22-02-2014
De berm herschikken
Profiterend van het mooie zachte weer hebben we de berm herschikt. Mijn broer nam het zwaarste werk voor zich.
Aan de achterkant van de berm werden, aan het begin, verschillende palen bij geplaatst.
Ook aan de voorkant moesten er een paar palen bijkomen. De vlierstruik naast de kriekelaar werd gekortwiekt om later helemaal te worden gerooid.
Eens de palen er stonden werden de oude bussels wat herschikt. Enkele nieuwe bussels werden ingepast.
Van de vlier was er voldoende hout voor nog een bussel bij.
Toen we voorlopig stopten ben ik een kijkje gaan nemen. Zo deed ook een tuinbewoner.
22-02-2014 om 05:57
geschreven door tuinblog d
21-02-2014
Surinaamse groenten - de antroewa-
Terwijl ik nu toch de Aziatische toer op ben ga ik even kiezen uit Surinaamse groenten. Vandaag wil ik het hebben over 'de antroewa'.
De antroewa is een plant uit de Nachtschadefamilie (Solanaceae) en nauw verwant aan de aubergine. De glanzende besvrucht ter grootte van een gemiddelde tomaat is rond en onrijp groenachtig wit.
nl.wikipedia.org Rijp wordt de vrucht glanzend oranjegeel of bruingeel van kleur met meestal talrijke barsten. Meestal zitten aan de geplukte vruchten nog het steeltje en de kelkbladeren vast. De vrucht heeft een dikke schil en een groene kern. Opengesneden antroewa’s worden blootgesteld aan de lucht snel bruin en moeten dus snel worden geconsumeerd. De vrucht heeft een bittere smaak.
Consumptie Het is een bittere groente, die wordt gebruikt in de Surinaamse en Afrikaanse keuken. Antroewa’s worden meestal niet als hoofdgroente gegeten, maar als bijgerecht of worden in soep verwerkt. Bewaren/bewerken Antroewa’s worden meestal in de schil bereid. Bruine ‘pitten’ in de schil moeten worden verwijderd en de vruchten worden meestal in kwarten of achten gesneden. Opengesneden antroewa wordt snel bruin, ze moeten daarom direct worden gebruikt of in water met een scheutje melk worden gelegd. In de koelkast kunnen ze ongeveer een week worden bewaard. http://groentefruit.wordpress.com/2010/04/19/antroewa/
Naast Antroewa zijn er nog een rits Surinaamse groenten
De vorm van de vrucht. Naast de antroewa met de perfecte gladde vorm zijn er ook uitzonderingen.allesovergroentenenfruit.nl Vergelijk het met onze tomaten. Daar is de vorm van de coeur de boeuf een beetje anders dan de normale vorm van de tomaat.
tuinadvies.be
nl.wikipedia.org Volgens de wikipedia afbeelding is de antroewa dus niet niet steeds glad. Toch krijgen we met deze bijdrage een beetje een gedacht over die vrucht. We kunnen best eens naar Nederland gaan op zoek naar de vrucht en die proeven. En daarmee komen we in de keuken terecht en moest ik wel op zoek naar recepten. Antroewa’s kunnen geroerbakken of gestoofd worden maar dan moet je de bittere smaak proberen te neutraliseren. Dat kan door middel van een zoete groente toe te voegen of suiker en een beetje azijn.
Ik kon het niet laten om tocn een recept te plaatsen dat ik bij smulweb haalde.
Antroewa Sranan Surinaams hoofdgerecht. In 30 tot 60 minuten klaar.
ingredienten -8 antroewa's -100 gr gedroogde garnalen -100 gr bakkeljauw -5 el olie -peper,nootmuskaat -1 ui gesnipperd -1 tomaat in blokjes
voorbereiding -Garnalen weken in water -bakkeljauw ontzouten of vers
bereidingswijze -Olie verhitten -Garnalen en vis hierin bakken. -Ui en tomaat meebakken. -De gewassen antroewa's in stukjes snijden en in de pan doen. -Op hoge temperatuur zetten en goed omscheppen. -Deksel op de pan en 20 min. laten smoren op laag vuur tot de groente gaar is. http://www.smulweb.nl/recepten/797645/Antroewa-sranan
Ik weet niet hoe het mij zou smaken. Het volstaat natuurlijk om het eens te proeven.
21-02-2014 om 07:45
geschreven door tuinblog d
20-02-2014
de miniserre
We kregen deze week al een paar keer een lentegevoel. Niet dat ik kriebels kreeg om te zaaien. Als er gezaaid wordt dan is het zonder kriebel maar volgens de kalender.
Hier kreeg de miniserre haar jaarlijkse ontgroeningbeurt. Eerst goed nat maken en een schrobbeurt met het speelgoed bezempje van de kleinkinderen. Daarna goed spoelen en als laatste bewerking is er een azijnbeurt met een vod, druipend van het antigroen middel.
Gewassen en proper wacht ze eventjes op een nieuwe plaats in de tuin.
Ook de dakramen kregen de poetsbeurt en staan klaar in de tuin.
Waar de serre stond is er groen achtergebleven voor de kippen.
In vak 3 wordt een stukje omgespit met de platte schop.
Ik heb een ideale tuin met goed water doorlatende grond. Waar is het nu zo droog dat je zo zou kunnen beginnen zaaien?
De miniserre is vlug geplaatst waar ze nu de grond kan opwarmen. Hier komt de tweede lichting salade die moet volgen de salade die nu volop groeit in de grote serre.
Dat het relatief warm is zie je ook in de vijver waar de vissen nu reeds het oppervlak zoeken.
20-02-2014 om 06:07
geschreven door tuinblog d
19-02-2014
Japansa salade - Mizuma
Sedert Colette Thaïse kook demonstraties volgde zijn wij nog meer verzot op de oosterse keuken dan voorheen. Daarom ga ik meer en meer op zoek naar oosterse ingrediënten. Vandaag houd ik het eenvoudig bij een salade.
Japanse salade of mizuma. tendingmygarden.com
Mizuna is het Japanse zusje van ons raapsteeltje. Beide hebben een mild peperige smaak. Soms zijn ze zelfs zo mild dat je geen peper meer proeft, alleen een zacht blaadje sla. Qua vorm lijkt het een beetje op rucola, maar rucola is taaier en pittiger. Mizuma blad kan ook dunner en spitser zijn, meer richting de vorm van matig krullende krulandijvie. Er bestaat naast de groene mizuna ook een rode variant.
thedigitalkitchen.blogspot.com
Te gebruiken als hippe sla, eventueel gemengd met andere jonge slasoorten (mesclun) als garnering of kruid. Mesclun is een mengsel van verschillende, jonge, groene en gele slasoorten en verse groene kruiden. http://www.encyclo.nl/lokaal/10384 Maar traditioneel in Japan gaat mizuna op het laatste moment in de soep, stoofpot of hotpot. Je kunt de blaadjes eventueel in iets kleinere stukken snijden. Bewaar ze in de ijskast, maar niet te lang want ze verrot snel.
Mizuma is praktisch niet te verkrijgen. Gelukkig is mizuna heel makkelijk in potten te kweken: “het groeit als kool”. Zaad kan je bestellen bij: Vreeken
Mizuna kun je gerust vervangen door raapsteeltjes maar beter niet door rucola. Dat kan natuurlijk wel, maar het resultaat wordt heel anders. Het is dan beter het te vervangen door een willekeurig andere milde slasoort. Geresumeerd van de site http://www.aziatische-ingredienten.nl/mizuna/
Ik hoop dat je zoals ikzelf weer je kennis een heel klein beetje verruimd hebt.
19-02-2014 om 07:16
geschreven door tuinblog d
18-02-2014
te vroege lente
We kunnen moeilijk zeggen dat de winter gedaan is, hij moet in feite nog beginnen. Er zijn tal van weerspreuken die ons op onze hoede stellen. Het is niet omdat januari en februari zacht zijn dat er geen vorst meer kan komen.
Sla de kranten open, kijk tv of op det internet. Overal gaat het over een veel te vroege lente. Ik vrees dat maart en april minder grappig zullen zijn.
Ik beging reeds één flater door mijn serrekomkommers nu reeds te zaaien. Waar waren mijn gedachten? Hou dat nu maar eens deftig in leven. Ik kan toch geen verwarming aanzetten in de veranda voor vijf komkommerplantjes. En ik heb hooguit plaats voor twee.
Ik nam deze morgen enkele bloemenfoto's in de tuin. Het zijn allemaal winter- of voorjaarsbloeiers.
Het is dus normaal dat ze in de winter of voorjaar bloeien. Wat niet normaal over komt is dat ze drie weken eerder bloeien dan de gewone bloeiperiode. Ze bloeien zelfs meer dan een maand eerder dan vorig jaar het geval was. Om het even want niets belet mij om er van te genieten.
18-02-2014 om 17:58
geschreven door tuinblog d
16-02-2014
een weekendrecept - broodsmeersel
Bij het brengen van recepten is mijn doelstelling om zoveel mogelijk te variëren.
Het komt nogal eens voor, dat het hier uit eigen keuken komt. Ook op smulweb vind ik gemakkelijk mijn gading. Deze week geef ik je een recept voor een broodsmeersel. Ik kende het in een lichte andere versie maar las het één van deze dagen op mijn scheurkalender.
Broodsmeersel op basis van een wintergroente: lekkervanbijons.be
ingrediënten: -een staal prei -2 eieren -1 eetlepel dressing licht -een paar eetlepels yoghurt licht -peper, zout en een snuifje kerrie Werkwijze: -kook de eieren en laat ze afkoelen -snij de prei zeer fijn, kook ze en laat ze afkoelen -prak de eieren en roer ze samen met de prei -meng dressing en yoghurt samen -voeg alles samen en kruid met peper, zout en kerrie.
Maak kleine porties in afzonderlijke potjes. Je kan ze invriezen. Zo kan je er lang van genieten.
gezondlevenvanjacoline.blogspot.com
Wij bakken zelf ons brood. Om gezondheidsredenen bakken we tegenwoordig speltbrood. Moeder de vrouw maakt zo nu en dan zelf een vegetarisch broodbeleg. Ze staat echter zeer weigerig tegenover haar eigen recepten. Als ik het recept vraag zegt ze meestal…maar ik weet dat niet meer! Dat kan best zo zijn want ze proeft meermaals en telkens voegt ze iets er iets aan toe. Soms haalt ze een recept van het net en interpreteert het zodanig dat alle gelijkenis verdwijnt. Maar koken en ook bakken...dat kan ze hoor!
Daar vond ik zelfs giftige vruchten tussen maar ik koos er een minder bekende toch eetbare soort uit Het gaat om de vleugelkomkommer. Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vleugelkomkommervond ik wat uitleg over de plant.
groentefruit.blogspot.com De vleugelkomkommer (Luffa acutangula) of teroi is een plant uit de vleugelkomkommer (Cucurbitaceae). Het is een eenjarige, eenhuizige klimplant met vijfkantige stengels met behaarde bladeren, drie- of meerdelige ranken. De bladeren zijn 10-25 cm groot en in omtrek hartvormig, toegespitst met drie tot vijf lobben met een gave rand. De vrouwelijke bloemen staan op een solitaire stengel samen met de mannelijke bloemen (in tot 35 cm lange trossen met steel) in de bladoksels.
De vruchten zijn onrijp groen van kleur, langwerpig recht of gekromd van vorm, met tien gepunte lengteribben. Ze worden tot 60 cm lang en tot 12 cm breed. Het witte vruchtvlees is sponzig van consistentie en gevuld met vele 1 cm grote, witte of bruine zaden. Hoofdzakelijk worden zoete, naar komkommer smakende rassen geconsumeerd. Rijpe vruchten worden gelig, smaken bitter en zijn voor consumptie ongeschikt.
De soort stamt oorspronkelijk uit het noordwesten van India De soort e wordt wereldwijd veel in de (sub)tropen gekweekt.
Op de site:http://groentefruit.blogspot.be/2010/04/vleugelkomkommer.html haalde ik de uitleg over teelt en consumptie Teelt Het zaad moet in het vroege voorjaar worden geplant. Plant ze in heuveltjess tenminste 3 meter uit elkaar. Wacht 30 dagen na de oogst zodat de vleugelkomkommer volledig rijp is. Ze kunnen worden gebruikt als pompoen of als stofdoek. Consumptie De harde schil van de vleugelkomkommer wordt met een aardappelschilmesje verwijderd. De groente kan behalve gekookt ook worden gestoofd, roerend gebakken of geraspt in een omelet. Ook wordt de vleugelkomkommer toegevoegd aan soepen.
Gebruiken! Bij mooie, jonge exemplaren zou het genoeg zijn alleen de ribben weg te snijden. Dat gaat het makkelijkst met een dunschiller. Maar omdat stukjes harde schil in een gerecht nogal een afknapper kunnen zijn is het veiliger om ietsjes verder te schillen, maar wel zo dun mogelijk, zodat je dus nog wat lichtgroen aan de buitenkant overhoudt. Dan in (schuine) schijfjes, staafjes of stukjes snijden en kort (3-5 minuten) roerbakken, stomen of gewoon meeverwarmen in gerechten. In de koelkast nog best een paar dagen te bewaren.
Tips, weetjes & recepten Eigenlijk is luffa niet zo’n duidelijke naam, want er zijn meerdere soorten luffa, de bovenstaande vleugelkomkommer (Luffa acutangula) heeft nog een bekend zusje: de sponskomkommer (Luffa aegyptiaca), die kennen we in gedroogde vorm als bad-knots waarmee je je rug kunt schrobben.
Lijkt qua uiterlijk een beetje op okra docakilah.wordpress.com
De Canadezen noemen de vrucht Chinese okra. Hij gelijkt ook wat op de bittermeloen groentefruit.wordpress.com
Maar de smaak is totaal anders.
Recepten - gestoomde luffa met knoflook en chili - olie (Engels) - omelet met luffa (Engels)
15-02-2014 om 13:20
geschreven door tuinblog d
14-02-2014
zaaien seizoen 2014
Voor mij is het zaaiseizoen 2004 nu pas begonnen. Ik hoorde dat Paul, onze webmaster, al salade plantjes staan heeft. Als hij nog meer heeft gezaaid heb ik niet opgelet. Ik hoorde het hem vertellen toen ik even rondliep bij de receptie. Hij is nog jong en in volle tuinvuur. Ik laat het mijne toch stilaan uitdoven hoor.
Vorige week vrijdag pas zaaide ik mijn broeikomkommers.
Na verschillende jaren verschillende rassen bio- zaden te hebben gebruikt stap ik terug over naar hybriden. Daar had ik altijd een zeer goede en grote opbrengst van. Het heeft geen zin jaar na jaar het op mislukkingen uit te laten uidraaien.
Er zitten maar 4 of 5 zaadjes in een verpakking maar in het verleden was de kiemkracht steeds optimaal.
Nu staan ze in de keuken, op de tablet boven de verwarming.
Een week na de zaai komen ze alle vijf reeds boven piepen. Het komt er nu op aan ze niet te laten fileren en ze op tijd naar de vorstvrije veranda te brengen.
Vorig jaar nog zaaide ik gele tros van het zaadhuis 'De Bolster'.. Die gaven een reuze opbrengst maar de smaak was zeer vlug bitter. Van zodra ze groter werden dan 10cm werden ze dik, vol zaden en bitter. De huid was ook ruw zodat je ze moest schillen.Het sop was echt de kool niet waard. Het is mogelijk dat dit ras typisch is voor buiten. Bij mij stonden ze in de serre waardoor ze te rap groeiden. Het is mogelijk dat dit die vlugge bitterheid teweeg bracht.
14-02-2014 om 10:05
geschreven door tuinblog d
13-02-2014
1 bericht met 2 aankondigingen
Een bericht van de voorzitter, voor twee afzonderlijke activiteiten, kwam binnen.
Wie zaden en pootgoed besteld heeft kan die komen afhalen.
Opgelet:er is maar één tijdstip bepaald. - Dit is: Komende zaterdagvoormiddag 15-02-14 tussen 10u en 12u. - Bij onze voorzitter Marc de ketelaere: Zeeweg 2 C te Varsenare Opgelet: Kort stukje Zeeweg tussen de Gistelsteenweg en de Oude Dorpsweg). Je wordt er verwacht.
In de namiddag hebben we van 14u tot 17ude entles i.s.m. de Nationale Boomgaardenstichting.
Opgelet: Dit gaat door in het VTC (Vrijetijdscentrum) van Jabbeke - Vlamingveld 40. Niet zoals eerst gemeld, in het tuincentrum van Willy Mahieu, die ziek is.
13-02-2014 om 06:00
geschreven door tuinblog d
12-02-2014
boekbespreking 'Lang leve de oogst'
In het verslag over de jaarvergadering met receptie had ik het al over dit nieuwe boekje bij velt.
'Lang leve de oogst' is een klein boekje dat te verkrijgen is bij velt.
Een handig doe-boekje vol nuttige informatie en recepten om de oogst te bewaren
Elk seizoen heeft een eigen aanbod aan verse groente- en fruitsoorten. Vooral de oogstmaanden van juni tot en met half november kennen een overaanbod aan groenten en vruchten. Wat kun je doen als je er te veel van hebt en je wilt voorkomen dat al dat lekkers op de composthoop terechtkomt?
Steriliseren, drogen, inkuilen etc. zijn milieuvriendelijke bewaarmethodes om verspilling tegen te gaan. Het resultaat is heerlijk. Jam en chutney maken, sap persen, groenten drogen… Het zijn maar enkele van de vele technieken die ervoor zorgen dat je oogst lekker bewaard blijft.
Lang leve de oogst Emelie Heller Velt, 2013. ISBN 9789081612852 Formaat: 160 x 160 mm, 52 p. Boekhandelsprijs: € 5,50 (incl. verz) Velt-ledenprijs: € 3,95 (+ € 1,55 verz.) Hoe bestellen? Bestel Lang leve de oogst door het juiste bedrag te storten op rek. BE51 0010 9905 5062 van Velt-Nationaal, Berchem voor België. Voor Nederland,stort op giro 362280 of IBAN NL72INGB0000362280 van Velt Nederland.. Vermeld de titel, je naam en adres. Bestellen kan ook via de webwinkel .
Maar het is ook een doeactiviteit met vooraf de theorie gegeven door lesgevers van velt.
Lang leve de oogst: kennismaking met verschillende milieuvriendelijk bewaartechnieken
Je leert de verschillende technieken kennen om groenten en fruit langer te bewaren, alles over steriliseren, (vries)drogen, zouten, inkuilen, pasteuriseren, inmaken met zoet of zuur of alcohol, pekelen, fermenteren, etc. Welke techniek is het best om tomaten te bewaren en wat heb je hiervoor nodig? Hoe lang kun je een zelf ingemaakte oogst bewaren? Het komt allemaal aan bod. Heb je zelfgemaakte jam, chutney of notenporto? Breng ze gerust mee, dan proeven en bespreken we de technieken. Maximum 20 deelnemers.
Na de theorie gaan we zelf aan de slag. Duur: 2,5 uur
We vragen u om deze aanvraag 8 weken voor de aanvang van de activiteit in te dienen! OF indien deze activiteit gepubliceerd dient te worden, vragen we u eveneens deze aanvraag 8 weken voor publicatie door te geven.
Dat kippen al dan niet groen krijgen is zeer belangrijk. Maar in de winter is dat niet zo vanzelfsprekend om groen te vinden.
Nadat ik de warmoes zo goed als kaal heb geplukt, gaf ik de laatste onvolgroeide andijvie. Tussenin was het eens de restjes van de veldsalade na het reinigen in de keuken en de afval van het groenlof. Nu rest me nog enkel wat ik kan ophalen bij het afboorden.
Daar is het groen nog al een in de minderheid en schep soms nogal wat aarde mee.
Het komt er op aan dat afboorden zo te spreiden. Zo kan ik elke dag een emmertje groen kunt storten bij de kippen.
Vandaag zat er wat meer gras in maar als je zo te werk gaat is er altijd behoorlijk wat aarde mee. Maar daartegen hebben de kippen geen bezwaar. Ik stel vast dat ze even ijverig scharrelen en pikken.
De ene kip is meer gebekt op gras dan de andere.
De andere is een graankip die eerst zal pikken op wormpjes.
Alles gebeurd onder het wakend gedoe van de Haan. Hij houdt mij argwanend in het oog want ik kom heel zelden in het park. Deze haan is aan de ene kant schuw maar zou hij durven aanvallen. Ik ben altijd op mijn hoede want ik vertrouw hem evenmin als hij mij.
Het recept is niet uitgewerkt. Het gaat volgens mij over een recept dat aangeboden wordt in een restaurant. Een beetje geroutineerde kok of kokkin zal genoeg hebben aan de opsomming van de ingrediënten. Geef die ingrediënten aan Colette en ze zal er best iets heerlijks van maken. Geef mij die opdracht en dan is het goede resultaat minder verzekerd maar ik durf het wel aan hoor.
Het wijst er op dat de site die ik vorig weekend aanhaalde niet compleet is. Toch vind ik de site een goed uitgangspunt.
Het gaat erom zelf te durven combineren met ingrediënten waarvan je denkt dat ze bij elkaar passen. Dan moet je natuurlijk regelmatig proeven.
10-02-2014 om 07:02
geschreven door tuinblog d
09-02-2014
jaarvergadering
De jaarvergadering werd bijgewoond door een 35tal personen het bestuur en de helpende handjes niet bij gerekend. Eerst zou ik thuis blijven omdat Colette niet mee kon. Ik ben dan toch maar gegaan omdat we maar zo een tweehonderd meter van het zaaltje wonen.
Na alle aanwezigen te hebben begroet ben ik de naar de boekenstand gegaan voor de aanwinsten. Naast: LEKKER ecologisch ! RUIM 500 RECEPTEN EN EEN SCHAT AAN INFORMATIE'
lag er enkel nog het kleine boekje: L a n g l e v e d e o o g s t Inmaak- en bewaartechnieken om je oogst lekker te verwerken
Het eerste boek heb ik onlangs nog maar voorgesteld en aanbevolen.
Terwijl ik een beetje rondneusde in de keuken werd er een tomatensoepje opgediend. Dat gebeurde niet in borden maar in een heel klein proefkommetje.
Alle bio- producten de werden aangeboden stonden netjes klaar. Er waren slechts twee speciale bieren in het aanbod.
Toen kwam er een hapering in de keuken. Bepaalde meegebrachte kookpotten waren niet aangepast aan de inductie kookplaten. In allerijl zouden wel aangepaste potten gehaald worden. De voorzitter haalde het programma onderste boven en besloot om eerste jaaroverzicht te geven.
Eerst bekeken we met Roland de beelden, genomen gedurende het voorbije jaar. Daarna kregen we een overzicht van wat er ons te wachten staat voor 2014. Na Marc was het aan Kathy met wat ze benoemde als het saaie gedeelte van de avond. Eerst ging het over de financiën in cijfermateriaal. Tenslotte sprak ze over de boekenstand met de nieuwigheden en een aanbieding.
Na de jaaroverzichten was het probleem in de keuken opgelost en konden de warme hapjesopgewarmd worden. Ik heb afscheid genomen in de keuken en ben stilletjes naar huis gegaan want de vermoeidheid begon te spelen.
09-02-2014 om 16:43
geschreven door tuinblog d
08-02-2014
vroege salade
We kregen salade plantjes uit een tuincentrum in Zedelgem.
In een handomdraai was ze geplant.
De grote piepschuimbakken staan klaar om de relatief kleine plantjes te overdekken bij eventuele nachtvorst.
Ook enkele kleine bakjes staan klaar om als zaaibakjes te dienen. Zo is het nieuwe seizoen toch nog tamelijk vroeg van start gegaan.
08-02-2014 om 00:00
geschreven door tuinblog d
07-02-2014
de natuurlijke tuin
Zopas kreeg ik de zoveelste nieuwsbrief van de natuurlijke tuin in mijn mailbox. Ik geef hier enkel de titels en ondertitels.
15 tips voor een natuurlijke moestuin (niet uitgewerkt.
Tip 1: Kijk naar de natuur, denk na, doe daarna pas! -Verbetering van de bodemstructuur? -Voorzien in meststoffen? -Bestrijden van onkruid? -Bestrijden van plaaginsecten?
Tip 2: -Niet Spitten!
Tip 3: Stimuleer uw bodemleven: het vormt de basis van uw tuin -Bodem komt eerst
Tip 4: Verrijk de bodem met organisch materiaal -Organisch materiaal
Tip 5: Tuinieren betekent regelmatig werken, start dus niet overmoedig! -Begin kleinschalig
Tip 6: Mulchen is essentieel in de natuurlijke tuin -Mulchen is o zo belangrijk -mulchen, mulchen, mulchen
Tip 7: Trek u niets aan van wat anderen zeggen: u volgt het juiste pad.
Tip 8: Benut de randen (in alle vormen) van uw tuin -U heeft misschien al veel randen in uw tuin
Tip 9: Diversiteit is de sleutel tot succes
Tip 10: Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen -Uw ingesteldheid
Tip 11: Het is dikwijls beter om NIETS te doen in de tuin
-Kies de gemakkelijke we Wat gebeurd er als je NIETS doet?
Tip12: Remineraliseer de Bodem -Voedingsstoffen in het gesteente
Tip 13: Help uw toekomstige medewerkers -Eten en wonen
Tip 14: Blijf nieuwsgierig en leergierig -Kijken … en bijsturen!
Tip 15: Geniet van uw tuin, anders wordt het niets
Veel plezier in de tuin dit jaar en heeft u ooit vragen, aarzel dan niet en stuur een mailtje naar:
Wil je de nieuwsbrief ontvangen mail dan naar bovenstaand mailadres. Je kan het ook langs de blog: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/ Dan ontvang je regelmatig een nieuwsbrief met heel klare uitleg.
07-02-2014 om 07:43
geschreven door tuinblog d
06-02-2014
meer snoeiwerk
Nog een deel van het snoeiwerk is afgewerkt.
De laatste struiken aan de schommel zijn gesnoeid en het hout moet opgebonden worden.
Eens opgebonden moeten ze achter in de tuin gestapeld worden.
Het is een voorlopig stapelen onderaan de berm. Eerst moet het stutwerk weer in orde worden gebracht vooraleer we een nieuwe laag leggen.
d
Het snoeien van de kardinaalsmuts is niet echt verlopen zoals ik het verlangde. Aan de kant naar het huis toe stonden kleine scheuten die ik wilde laten doorgroeien. Die zijn verdwenen waardoor ik de knuist die er nu staat niet helemaal kan wegzagen. Ik zal een jaar of twee moeten wachten. Mijn bedoeling is om de struik wat meer in het midden tussen de andere te krijgen.
De struik in de hoek is wel gesnoeid zoals ik het verlangde.