Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    22-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeren Tarwemik
    BOEREN TARWEMIK Ongeveer 3 uur Deze stoere mik dankt zijn landelijk karakter aan de manier van bakken: de bol-op-de-plaat, ingekruist en bestoven met bloem. Hierdoor ontstaat een dikke knapperige korst. Ingrediënten Voor 2 broden - 500 g volkorenmeel - 500 g bloem - 40 g gist - 2 tl suiker - 300 ml warm water - 150 ml warme melk - 25 g boter - 3 tl zout - Bloem om te bestuiven Werkwijze - Vermeng meel met bloem in een kom en maak er een kuiltje in. - Doe daarin de gist met de suiker en maak met het water een gistpapje. - Strooi er bloem over en laat 15 minuten staan. - Voeg melk, boter en zout toe. - Kneed en sla het deeg 15 minuten. Voeg desnoods meel of bloem toe als het deeg niet vast genoeg is. Of melk/water als het deeg te vast is. - Leg het deeg in de kom en laat het afgedekt met doek en plastic folie 40 minuten op een warme plaats rijzen. - Kneed het deeg kort maar krachtig door. - Zet het op dezelfde wijze weer 30 minuten te rijzen. - Kneed nogmaals krachtig door en verdeel het deeg in 2 stukken. - Vorm van de stukken 2 gelijke bollen. - Leg de bollen op een ingevette bakplaat. Kerf in elke bol een kruis en strooi er bloem over. - Leg er een droge doek en plastic folie over en laat ca 40 minuten rijzen op een bak met heet water. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 225°C. - Bak de broden af in ca 25 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt als u er onderaan op tikt. - Laat afkoelen op een rooster.

    22-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    21-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenbrood
    BOERENBROOD Ongeveer 2 uur Ingrediënten - 800 g volkorenmeel - 200 g tarwebloem - 10 g zout - 20 g gist - 60 cl water - 2 el olie Werkwijze - Brokkel de gist in het water in een grote kom. - Zeef geleidelijk de bloem en het meel erbij en meng met een houten lepel. - Voeg de olie erbij en als het deeg loslaat van de bodem begint u manueel 10 minuten te kneden tot u een glad en soepel deeg bekomt. - Als laatste het zout onder mengen. - Laat het afgedekt rijzen tot het zich in volume verdubbeld heeft (ca 30 minuten). - Sla het deeg neer en maak er een rechthoek van 35 cm breed van. Rol het deeg op en leg het in een goed ingevet broodblik en laat het 30 minuten afgedekt rijzen onder doek en plastic folie. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 190°C. - Knip in de lengte het deeg met een schaar, zet een vuurvast kommetje met water in de oven en bak het brood in ca 50 minuten gaar. - Strijk het brood met een kwast water meteen als het uit de oven komt. - Laten afkoelen op een rooster.

    21-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 recepten met tarwemeel: Assortiment broodjes
    Nu volgen 12 recepten met tarwemeel. ASSORTIMENT BROODJES Ongeveer 2 uur 15 Ingrediënten - 250 g voltarwemeel grof - 250 g witte tarwebloem - Ofwel: 500 g gedeeltelijk voltarwemeel - 32 cl water - 10 g verse gist - 8 g zout - 15 g vetstof - afwerking naar keuze: blauw maanzaad, sésamzaad, tarwezemelen… Werkwijze - De gist verbrokkelen in het water in een grote kom. - Geleidelijk het meel en de bloem toevoegen en mengen met een houten lepel tot het niet meer aan de wanden kleeft. - De vetstof ondermengen en als laatste het zout. - De ingrediënten gedurende 20 minuten kneden. - Voorrijs: 30 à 40 minuten onder doek en plastic folie. - Het deeg verdelen in stukjes van 100 g en bolvormig rollen. 15 minuten laten rusten. - De bolletjes in twee verdelen en lang puntig rollen. Bestuiven met water en in zaadjes rollen. - Narijs: 40 minuten onder doek en plastic folie. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 220°C. - 25 minuten afbakken. - Laten afkoelen op een rooster.

    20-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    19-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yorkshire Cakes
    YORKSHIRE CAKES (ENGELSE BROODJES) Ongeveer 3 uur Ingrediënten Voor 10 tot 15 cakes - 60 cl melk - 30 g gist - 1kg bloem - 125 g boter - 2 losgeklopte eieren Werkwijze - Verhit de boter en de melk in een steelpan tot de boter is gesmolten. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen tot deze lauw is. - Voeg nu de gist en de geklopte eieren toe. - Laat het mengsel 10 minuten rusten tot de gist begint te schuimen. - Voeg het aan de bloem toe en meng alles zeer goed. - Laat het deeg op een warme plaats ca 1 u rijzen tot het volume is verdubbeld. - Kneed het deeg opnieuw flink en vorm er dan broodjes van met een dikte van ca 2 cm en 15 cm in het vierkant. - Leg de broodjes op bakpapier (of siliconenvel) op een bakplaat en laat ze nog 1 u rijzen op een warme plaats tot ze bijna in volume zijn verdubbeld. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 180°C. - 30 tot 40 minuten afbakken tot ze mooi bruin zijn. - Bestrijk de broodjes direct met boter als ze uit de oven komen, of snij ze doormidden als ze koud zijn, rooster ze dan en bestrijk ze met boter.

    19-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    18-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlechtbrood
    VLECHTBROOD Ongeveer 2 uur 30 Ingrediënten - 35 g verse gist - 1 dl lauwe melk - 250 g bloem - 1 tl suiker - 1 middelgroot ei - 2 tl zout - 1 flinke scheut olijfolie - 1 geklutst ei om in te smeren Werkwijze - Vermeng de gist met de lauwe melk en laat het mengsel 15 minuten op kamertemperatuur staan tot het licht schuimt. - Vermeng in een ruime kom de bloem met de in melk opgeloste gist, de suiker, 1 losgeklopt ei, het zout en de olijfolie. - Kneed het geheel in tenminste een kwartier tot een soepel deeg. - Dek het af met een vochtige doek en laat 1 u op kamertemperatuur rijzen. - Kneed het deeg nog even en verdeel het daarna in 3 gelijke stukken. - Rol elk stuk uit tot een 30 cm lange en 2 cm brede lap. - Druk de 3 deeglappen aan één uiteinde stevig op elkaar en vlecht ze tot een vlechtbrood. - Druk daarna ook de andere uiteinden stevig op elkaar. - Laten rijzen tot dubbel volume. - Klop een ei luchtig en strijk het over het gevlochten deeg. - Zet het deeg op een bakplaat in een tot ruim 200°C voorverwarmde oven. - Zet de oven na een kwartier op 180°C. - Na een half uur op 180°C is het brood gaar. - Laat het afkoelen op een rooster.

    18-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stokbrood
    STOKBROOD Ongeveer 3 uur + hele nacht Ingrediënten - 400 g meel voor stokbrood - 2,2 dl water van 25°C - 20 g verse gist - 5 g zout Werkwijze - Stort het meel in een kom (niet alles, u kunt later de rest erbij doen als uw zetsel te slap is). - Maak een kuiltje in het midden en giet daarin het water. - Meng voorzichtig het water en het meel en meng alles gedurende 5 minuten tot een soepele, gladde bol. - Bedek de bol met een doek en laat deze 30 minuten rusten in een warme omgeving. - De gist eronder mengen en het zout. Opletten: het zout niet rechtstreeks in contact brengen met de gist! Gedurende 5 à 10 minuten kneden. - Maak een bal, bedek deze en laat hem 90 minuten rijzen. Het deeg moet in volume verdubbeld zijn. - In elkaar drukken door de bal verschillende keren te plooien. - Verdeel in 5 delen en laat 15 minuten rusten. - Vorm van de ballen stokbroden op een licht met meel bestoven werkplaat. - Leg de stokbroden op een ingevette bakplaat (ik leg ze op een stok-broodplaat gekocht in het Gents Bakkershuis) en laat ze de hele nacht rijzen - Verwarm de oven voor op 240°C. - Kerf de bovenkant van de broden in. - Zet een grote schotel met water onder in de oven. - Verminder de temperatuur tot 225°C. - Oven de broden in en laat ze ca 25 minuten bakken. Verminder desnoods de temperatuur als u ziet dat de broden te bruin worden. - Haal de broden uit de oven en strijk ze in met een weinig water. - Laat ze afkoelen op een rooster.

    17-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    16-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sandwiches
    SANDWICHES Ongeveer 2 uur Ingrediënten - 30 cl lauwe melk - 60 g gist - 2 el suiker - 900 g bloem - 100 g Cuisinel (of boter) - 4 eieren - 1 snuif zout Werkwijze - De gist in de melk oplossen, suiker aan toevoegen, bloem toevoegen, even doorkneden. Eieren aan toevoegen en zout. Gedurende 10 minuten kneden tot een zeer glad en taai deeg. - 1ste voorrijs: 30 minuten onder doek en plastic folie. - Doorslaan van het deeg. Deegstukjes afwegen (40 g) en opbollen. - 5 minuten bolrijs. - De deegstukjes lang maken. De sandwiches met de sluiting naar onder op bakpapier (of siliconenvel) plaatsen in verband. Voor de eerste maal instrijken met geklopt ei. - Na 20 minuten narijs, de sandwiches voor de tweede maal instrijken. - Nog 15 minuten laten rijzen. Na 5 minuten de oven voorverwarmen op 200°C. - Inovenen en ca 15 minuten kastanjebruin met goudgele randen afbakken. - Laten uitzweten op rooster.

    16-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!