MINI-VOLKORENBROODJES
Ongeveer 3u
Ingrediënten
Voor 4 broodjes
- 7 g gedroogde gist
- 1 el basterdsuiker
- 125 ml warme melk
- 600 g volkorenmeel
- 1 tl zout
- 60 ml olie
- 1 ei, licht geklutst
Werkwijze
- Vet 4 bakvormen van 13 x 6 ½ x 5 cm in.
- Doe de gist, suiker en melk in een kommetje en vermeng ze goed.
- Zet het kommetje 10 minuten op een warme, tochtvrije plek tot er aan het oppervlak bellen ontstaan.
- Doe het meel en het zout in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en voeg er het gistmengsel, de olie en 250 ml warm water toe.
- Vorm een zacht deeg en neem het samen tot een bal.
- Kneed deze op een bestoven werkvlak 10 minuten door. Voeg wat meel toe als het deeg te plakkerig wordt.
- Doe het deeg in een grote met olie ingesmeerde kom, dek deze af met een vochtige doek en zet hem 1 u op een warme plek.
- Sla de lucht uit het deeg, stort het op een bestoven werkvlak en kneed het 1 minuut.
- Verdeel het in 4 porties, breng het in vorm en doe het in de vormen.
- Dek ze af met doek en plastic folie en laat ze 45 minuten rijzen.
- Verhit de oven voor op 210°C.
- Kwast de bovenkant van de broodjes in met geklutst ei. Bak ze 10 minuten, verlaag de oventemperatuur tot 180°C en bak ze nog 30 à 35 minuten. Dek de bovenkant af met folie als die te bruin wordt.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
|