Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    28-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baps

    BAPS

    Ongeveer 3 uur

    Een Schots ontbijt! Heerlijke zachte broodjes die ovenvers het beste smaken, maar u mag ze opwarmen want ze zijn niet gauw oudbakken.

    Ingrediënten

    Voor 8 stuks

    • 500 g tarwebloem - 1 tl zout
    • 1 ½ dl melk+2 el melk - 1 ½ dl water
    • 2 tls suiker - 1 el gistkorrels
    • 60 g boter

    Werkwijze

    • Zeef de bloem en het zout in een ruime, warme mengkom en zet de kom op een warme plaats.
    • Giet 1½ dl melk en evenveel water bij elkaar in een steelpan en maak dit mengsel op een niet te fel vuur flink warm.
    • Los de suiker in het warme mengsel op en giet het geheel in een tweede kom.
    • Strooi de gistkorrels op de warme vloeistof en laat het mengsel in 15 minuten flink schuimig worden.
    • Snijd de boter fijn in het warme mengsel van bloem en zout.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin het schuimige gistmengsel.
    • Kneed vervolgens alles dooreen tot een soepel deeg. Voeg zonodig nog een paar tls warm water aan toe.
    • Laat het deeg onder doek en plastic folie op een warme plaats rijzen in ca 1 u tot dubbele omvang.
    • Bestrijk de bakplaat met wat boter en bestuif hem vervolgens met bloem.
    • Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het een paar minuten door.
    • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties.
    • Kneed elke portie nog even door en vorm er tenslotte een ovaal bolletje van.
    • Leg de bolletjes naast elkaar op de bakplaat en laat ze in ca 20 minuten op een warme plaats rusten.
    • Verwarm intussen de oven voor op 220°C.
    • Bestrijk de bolletjes met de resterende melk en bak ze in ca 20 minuten in de hete oven goudbruin en gaar.
    • Warm opdienen met roomboter.



    28-06-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    26-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaans Wittebrood

    AMERIKAANS WITTEBROOD                                                                       

    Ongeveer 4 uur

    Een fijn melkbrood met een glanzende, goudbruine korst.

     

    Ingrediënten

    (Voor één brood van ca 500 g)

     

    ·        60 g boter + een klontje boter

    ·        15 g verse gist

    ·        15 g suiker + 2 tls suiker

    ·        1 el lauwwarm water

    ·        Ruim 3 dl melk

    ·        500 g tarwebloem

    ·        2 tl zout

     

    Werkwijze

     

    ·        Bestrijk de binnenzijde van een langwerpige bakvorm met het klontje boter.

    ·        Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork 2 tls suiker dooreen.

    ·        Voeg het lauwwarme water erbij en meng alles tot een glad papje dooreen. Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats en laat het gistmengsel in ca 20 minuten schuimig worden. Als het niet schuimt is uw gist te oud.

    ·        Giet de melk in een steelpannetje en breng het op een niet te fel vuur tegen het kookpunt aan. Verlaag de temperatuur en voeg de resterende boter bij de melk. Laat de boter smelten en haal de steelpan van het vuur.

    ·        Laat het mengsel tot lauwwarm afkoelen.

    ·        Zeef de bloem, de overgebleven suiker en het zout bij elkaar in een ruime, warme mengkom.

    ·        Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en de tot lauwwarm afgekoelde melk.

    ·        Meng met een houten lepel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht en ga zo door tot een samenhangend deeg is ontstaan dat als een bal in de kom ligt.

    ·        Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het gedurende 10 minuten flink door tot u een soepel en glad deeg bekomt.

    ·        Opbollen en onder doek en plastic folie ca 1 ½  u op een warme plaats laten rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld.

                                                                                                                                  
    ·        Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het gedurende       4 minuten flink door.

    ·        Breng het deeg in de juiste vorm en leg het in de ingevette bakvorm.

    ·        Afdekken met doek en plastic folie en laat het op een warme plaats in ca 45 minuten rijzen tot de bovenste rand.

    ·        Verwarm de laatste 15 minuten de oven voor op 240°C.

    ·        Bestrijk met behulp van een kwastje de bovenzijde van het ongebakken brood met het mengsel van ei en melk.

    ·        Inovenen en na 15 minuten de oven verlagen tot 220°C.

    ·        Na ongeveer 30 minuten is het brood klaar. Het is klaar als het hol klinkt wanneer u er vanonder op klopt. Anders zet u het zonder vorm nog een tiental minuten  terug in de oven die inmiddels een temperatuur van 190°C heeft bereikt.

    ·        Laat het brood op een rooster uitdampen en afkoelen.

     



    26-06-2009, 22:22 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    24-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood van Aranda

    BROOD VAN ARANDA

    Ongeveer 6 uur 45

    Ingrediënten

    - 1 el droge gist

    - 40 cl water

    - 350 g bloem

    - 2 tl zout

    - bloem om te bestuiven

    - olijfolie

    Werkwijze

    - Zeef 225 g bloem in een kom. Los de gist op in 2 dl water en meng onder de bloem. 10 minuten kneden.

    - Leg het deeg in een kom en besprenkel het met wat olijfolie. Laat gedurende 3 u rijzen op een warme plaats.

    - Duw het deeg in en voeg de resterende bloem, zout en water toe. Bestrooi het werkblad met bloem en kneed het deeg goed door en laat het opnieuw gedurende 3 u rijzen.

    - Verhit de oven voor op 200°C en plaats een schaal met water onder in de oven.

    - Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot een ca 2 cm dik brood. Bestrooi een bakplaat met bloem en leg beide deegplakken erop.

    - Bak de broden gedurende 10 minuten.

    - Verwijder de schaal met water en bestrijk beide broden met olijfolie.

    - Laat het opnieuw gedurende 10 minuten bakken.

    - De broden op een rooster laten afkoelen.



    24-06-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    22-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brioche met tarwemeel (Quebec)

    BRIOCHES MET TARWEMEEL (Quebec)

    Ongeveer 3 uur

    Ingrediënten

    Voor 18 brioches

    - 2 tl suiker

    - 135 ml lauw water

    - 36 g droge gist (3 zakjes)

    - 250 ml melk

    - 125 g suiker

    - 84 ml olijfolie

    - 1 tl zout

    - 400 g tarwemeel

    - ca 315 g witte bloem

    Werkwijze

    - Meng het water met 2 tl suiker en giet het in een kom. Meng en strooi de gist erover.

    - Laat 10 minuten rusten.

    - Verwarm de melk, voeg er de suiker aan toe, de olie en het zout. Klop even door om de suiker en het zout te smelten. Laat afkoelen.

    - Voeg bij het gistmengsel de melk en meng. Doe er 330 g meel bij en klop tot u een elastisch deeg bekomt. Voeg geleidelijk de rest van het meel toe tot u een zacht deeg bekomt dat niet meer aan de wand kleeft.

    - Breng het deeg op een bebloemd werkvlak en kneed 5 à 10 minuten tot u een glad, elastisch deeg bekomt dat niet meer kleeft.

    - Plaats het deeg in een met “Becel bakken en braden” ingesmeerde kom en laat afgedekt met doek en plastic folie ca 1 u rijzen tot het verdubbeld is in volume.

    - Duw het deeg plat, verdeel het in twee en laat de stukken 10 minuten rusten.

    - Rol de stukken uit tot ¼ dikte van een duim. Smeer er zachte boter op, bestrooi met parelsuiker. Oprollen en in stukken van een duimdikte snijden. Plaats ze op een bakplaat, laat ze in 30 à 50 minuten in volume verdubbelen.

    - Verwarm de oven voor op 375°C en bak de brioches in ca 10 minuten af.

    - Laat ze afkoelen op een rooster.



    22-06-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!