Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    20-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelbrood

    APPELBROOD

    Ongeveer 7 uur

    Ingrediënten

    • - 750 g appel, geschild en grof geraspt
    • - 250 g suiker
    • - 1 citroen
    • - 250 g rozijnen
    • - 3 el bruine rum
    • - 500 g tarwebloem
    • - 1 ½ el bakpoeder
    • - 250 g hele hazelnoten
    • - 1 tl gemalen kruidnagels
    • - 1 tl gemalen kaneel
    • - 1 niet afgestreken tl cacao

    Werkwijze

    • - Doe de geraspte appel en de suiker in een kom. Pers de citroen, giet het sap in de kom en roer alles goed door elkaar. Vermeng de rozijnen en de rum in een andere kom. Dek beide kommen af met aluminiumfolie en laat ze 4 à 6 u staan.
    • - Verwarm daarna de oven voor op 180 °C (heteluchtoven 160°C en gasoven 150°C). Giet de rozijnen af, maar gooi de marinade niet weg. Zeef de bloem over het appel-suikermengsel. Voeg bakpoeder, rozijnen, noten, specerijen, cacao en 1 el van de marinade toe. Kneed het geheel op het werkblad totdat u een soepel deeg hebt. Leg het deeg in een ingevet langwerpig blik (30 cm) en bak het brood 60 à 70 minuten.
    • - Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een taartrooster.

    Variatie

    U kunt naast of in de plaats van rozijnen ook andere gedroogde vruchten gebruiken. In plaats van hazelnoten zijn ook andere soorten noten, zoals walnoten, macadamianoten en amandelen heel geschikt.



    20-11-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood met sésamzaadjes

    BROOD MET SÉSAMZAADJES

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    • - 600 g bloem - 10 g zout
    • - 10 g semoule suiker - 20 g verse of droge gist
    • - ¼ l lauw water - 30 g sésamzaadjes

    Werkwijze

    • - Zeef de bloem in een grote kom. Voeg het zout en de suiker toe. Maak een putje in het midden.
    • - Neem de gist en het lauwe water.
    • - Giet een weinig water in het putje en strooi er de gist over. Strooi er een lepel bloem op. Wacht 10 minuten tot er bellen verschijnen.
    • - Begin het meel te verzamelen en doe er water bij tot u een soepel deeg verkrijgt.
    • - Begin het deeg te kneden: men trekt ’n deel van het deeg naar zich toe en met de muis van de hand drukt men het krachtig neer. Men draait het deeg ’n kwart en herbegint.
    • - Neem het deeg met beide handen vast. Hef het op en klop het met ’n harde tik op tafel. Terug ’n bol maken en herhaal dit gedurende minstens 15 minuten. Het deeg moet lucht krijgen om goed te kunnen rijzen. U moet afwisselend kneden en slaan.
    • - Maak een bol. Leg het deeg op het werkblad en bedek het met doek en plastic folie en laat het ca 2 u rijzen tot het verdubbeld is in volume.
    • - Bestrooi het werkblad goed met meel alvorens u het deeg erop legt.
    • - Leg bakpapier op de bakplaat of inoliën en met meel bestrooien.
    • - Duw het deeg plat.
    • - Doe de helft van het zaad op het brood en rol het deeg op. Kneden om de graantjes goed te mengen onder het brood.
    • - Met een kwast wrijft u het brood in met water.
    • - Doe de rest van de zaadjes in een bord. Draai het brood in alle richtingen in het bord en plaats het brood op de bakplaat.
    • - Met een scherp mes maakt u inkervingen.
    • - Bedek het brood met doek en plastic folie en laat opnieuw 1u à 1u30 rijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 210°C.
    • - Bak het brood af in ca 30 minuten tot het gaar is.
    • - Laat afkoelen op een rooster.


    17-11-2009, 20:59 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!