Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    11-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamburgerbroodjes

    HAMBURGERBROODJES

    Ongeveer 2 uur 15

    Ingrediënten voor 10 stuks

    - 600 g tarwebloem

    - 40 g verse gist

    - 1 tl zout

    - 15 cl vetarme melk op kamertemperatuur

    - 5 cl slaolie

    - 1 ei, losgeklopt

    - 1 el sésamzaad

    Werkwijze

    - Vermeng de melk en de olie en los de gist erin op. Zeef de bloem in een kom en voeg het zout toe. Voeg geleidelijk de bloem bij het water. Roer het geheel goed door elkaar en kneed het vervolgens ca 6 minuten stevig tot het deeg soepel is.

    - Leg het deeg in een kom, dek deze af met een theedoek en laat het 60 minuten rusten op een gelijkmatig warme plaats tot het in volume is verdubbeld.

    - Rol het deeg dun uit op een met bloem bestoven werkblad en snijd er 10 ronde schijven (ca 9 cm diameter) uit. Laat de schijven opnieuw 30 minuten afgedekt op een met bloem bestoven bakblik rusten.

    - Na 20 minuten verwarmt u de oven voor op 200°C.

    - Bestrijk de bovenkanten met het geklutste ei en bestrooi ze naar smaak met sésamzaad. Bak de broodjes 15 à 20 minuten.

    - Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.

    Tip

    U kunt deze broodjes prima invriezen. Doe ze na het ontdooien nog even in de oven of magnetron voor een heerlijk knapperig korstje.



    11-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    09-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halve maantjes

    HALVE MAANTJES

    Ongeveer 2 uur 45

    Ingrediënten

    Voor 16 halve maantjes

    - 500 g tarwebloem - 1 tl zout

    - 2 tl suiker - 25 g verse gist

    - 250 ml melk - 50 g boter of margarine

    - 1 geklopt ei

    Werkwijze

    - Zeef het meel in een grote kom en meng er het zout door.

    - Druk in het midden een kuiltje en strooi hierin de suiker. Brokkel de gist erover. Meng er wat meel door en roer dit met 125 ml lauwe melk tot een papje.

    - Schuif de kom in een grote plastic zak. Leg er een doek over en laat op een warm plekje 15 minuten rijzen.

    - Strooi wat meel op het gistzetsel; voeg daarna de rest van de lauwe melk en de gesmolten maar niet meer hete boter toe.

    - Meng dit alles goed door elkaar en kneed het 15 minuten tot een stevig soepel deeg dat blazen vertoont.

    - Vorm een bal van het deeg. Leg die in de met bloem bestoven kom terug. Schuif de kom in de plastic zak en bedek het geheel met een doek. Laat het deeg bij kamerwarmte 60 minuten rijzen tot de omvang 2 x zo groot is als eerst.

    - Kneed het deeg nog eens goed door. Rol het op een met bloem bestoven werkblad tot een vierkant van 40 x 40 cm uit. Snijd de randen recht. Deel het vierkant doormidden, zodat er 2 rechthoeken van 40 x 20 cm ontstaan.

    - Snijd van elke rechthoek driehoeken met een zijde van 10 cm en 2 zijden van 20 cm.

    - Knip de kortste zijde van de driehoeken in het midden 3 cm in met een scherp mes. Trek deze zijde naar 2 kanten uit elkaar en rol vanuit de ingeknipte zijde de driehoeken tot een half maantje.

    - Leg de halve maantjes op een ingevet bakblik.

    - Bestrijk ze met losgeklopt ei en laat ze onbedekt op een warm plekje 15 minuten narijzen.

    - Verwarm de oven voor op 220°C.

    - Bestrijk ze voordat ze in de oven gaan opnieuw met geklopt ei. Geen ei op de deegranden! Bestrijk alleen met een kwastje de vlakke deegdelen.

    - Laat ze 25 minuten bakken op 200°C (180°C hete luchtoven).

    - Laten afkoelen op een rooster.



    09-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevlochten brood

    GEVLOCHTEN BROOD

    Ongeveer 2 uur 30

    Ingrediënten

    - 75 cl lauwe melk

    - 15 g verse gist

    - 1 kg bloem

    - 100 g boter (of cuisinel)

    - 2 tl zout

    - 1 losgeklopt eierdooier met wat water

    Werkwijze

    - Maak een zacht luxedeeg.

    - Laat 30 minuten rijzen.

    - Verdeel in 6 gelijke delen. Leg 3 stukken afgedekt weg. Vorm 3 dunne rollen, laat de uiteinden spits toelopen. Begin de vlecht door een deegrol op het werkvlak te leggen en een andere dwars over het midden. Leg de derde dwars over de eerste twee.

    - Begin in het midden en werk naar u toe: kruis de eerste rol over de derde, haal de tweede over de eerste, kruis de derde over de tweede. Vlecht de rollen in deze volgorde. Om het spits toelopen te benadrukken, zodat de vlecht in een nette punt eindigt, moet u onder het vlechten zachtjes aan de uiteinden van de rollen trekken. Druk de uiteinden van de voltooide vlecht op het werkvlak, rek ze verder uit en maak ze vast in een punt.

    - Til het ½ gevlochten brood op en klap het ondersteboven en van u af zodat nu de ongevlochten repen naar u toe liggen.

    - Vlecht de tweede helft op dezelfde manier als de eerste. Doe hetzelfde met de 3 andere repen. Laten rijzen tot ze in omvang zijn verdubbeld (30 à 45 minuten).

    - Verwarm de oven voor op 200°C.

    - Bestrijk de bovenkant met een mengsel van losgeklopt eierdooier en water.

    - Bak de broden ca 40 minuten.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    07-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!