Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    26-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volkorenbrood

    VOLKORENBROOD

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    Voor 4 broden van 500 g

    - Een klontje boter - 30 g verse gist

    - 2 tls bruine suiker - 9 ½ dl + 1 el lauwwarm water

    - 1500 g volkorenmeel - Ruim 1 el zeezout of krap 1 el tafelzout

    - 2 els honing - 1 el plantaardige olie

    Werkwijze

    • Maak de boter zacht en vet er 4 langwerpige bakvormen mee in.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met een vork de bruine suiker dooreen.
    • Voeg er 1 el lauwwarm water aan toe en meng alles goed dooreen tot een gladde pasta is verkregen.
    • Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats en laat het 20 minuten staan tot u een schuimig gistmengsel bekomt.
    • Stort het meel en het zout in een grote kom.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing, de honing, het resterende water en de olie.
    • Meng met een houten lepel geleidelijk aan alle ingrediënten dooreen en ga door tot een samenhanggend geheel ontstaat, dat als een bal in de kom ligt.
    • Leg de deegmassa op een met bloem bestoven bakplaat en kneed het deeg gedurende 10 minuten flink door tot het deeg soepel en glad aanvoelt.
    • Draai het deeg tot een bal en laat het afgedekt met doek en plastic folie in ca 1 u 30 op een warme, tochtvrije plaats in volume verdubbelen.
    • Kneed het 10 minuten flink door.
    • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
    • Opbollen en in de bakvormen leggen.
    • Afdekken met doek en plastic folie en in ca 45 minuten laten rijzen tot de bovenkant van de vormen.
    • Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 240°C.
    • Zet de bakvormen in de oven en verlaag deze na 15 minuten tot 220°C.
    • Laat de broden nog ca 30 minuten bakken tot ze diep-goudbruin zijn en gaar. Ze moeten hol klinken als u er onderaan op tikt.
    • Laat ze afkoelen op een rooster.



    26-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    24-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozijnenbruin

    ROZIJNENBRUIN

    Ongeveer 5 uur

    Ingrediënten

    Voor 2 broden van 500 g

    • 180 g + 1 klontje boter
    • 25 g verse gist
    • 180 g + 2 tls bruine suiker
    • 1 el lauwwarm water
    • 5 dl melk
    • 1 dl donkerbruine siroop
    • 360 g vlezige rozijnen, gedurende 20 minuten in kokend heet water geweekt en vervolgens goed uitgelekt.
    • 500 g tarwemeel
    • 500 g roggemeel
    • 3 tls zout

    Werkwijze

    • Bestrijk de binnenzijde van 2 langwerpige bakvormen met het klontje boter.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork 2 tls bruine suiker dooreen.
    • Voeg het water erbij en roer alles tot een glad papje.
    • Zet het kommetje op een warme tochtvrije plaats en laat het gistmengsel in ca 20 minuten schuimig worden.

    • Roer intussen in een steelpan de melk en siroop tot een egaal mengsel dooreen.
    • Breng het mengsel op een niet te fel vuur tot nét tegen het kookpunt aan.
    • Laat de resterende boter in het hete mengsel wegsmelten en los er de overgebleven suiker in op.
    • Haal de pan van het vuur en laat de zoete vloeistof tot lauwwarm afkoelen.
    • Leg de rozijnen in een grote, warme mengkom en voeg het tarwemeel, het roggemeel en het zout toe en schep alles goed dooreen.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en de zoete melk.
    • Meng met een spatel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht. Ga door tot al het meel is opgenomen en het deeg als een samenhangende bal in de kom ligt.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het deeg gedurende 10 minuten tot het soepel en glad aanvoelt.
    • Draai het deeg tot een bal en laat het onder doek en plastic folie in ca 2 u op een warme, tochtvrije plaats in volume verdubbelen.
    • Kneed het gedurende 4 minuten flink door.
    • Verdeel het deeg in twee gelijke delen, breng elk deel in het juiste model en leg het deeg in de bakvormen.
    • Dek de vormen af met doek en plastic folie en laat ze op een warme plaats ca 30-45 minuten rijzen tot ze de bovenkant van uw vormen bereiken.
    • Warm de oven het laatste kwartier voor op 240°C.
    • Zet de bakvormen in de oven en verlaag deze na 15 minuten tot 220°C.
    • Bak de broden daarna in ca 30 minuten diep goudbruin en gaar. Ze klinken hol als u er onderaan op klopt.
    • Laat de broden afkoelen op een rooster.



    24-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    22-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roggebrood

    ROGGEBROOD

    Ongeveer 5 uur

    Ingrediënten

    Voor 6 broden van ca 350 g

    • 30 g verse gist
    • 2 tls suiker
    • 9 ½ dl + 4 els lauwwarm water
    • 1 kg roggemeel
    • 500 g tarwemeel
    • 1 ½ el zout
    • 1 el bruine suiker
    • 1 ½ el plantaardige olie
    • 1 el boter
    • Voor een glanzende korst: 1 ei, losgeklopt met 1 el water

    Werkwijze

    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork de suiker dooreen.
    • Voeg er 4 els lauwwarm water bij en roer alles tot een glad papje dooreen.
    • Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats. Na 15-20 minuten is het gistmengsel heel schuimig geworden.
    • Stort het roggemeel, tarwemeel en het zout in een grote kom.
    • Schep de bruine suiker door het meel.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin het gistmengsel en de olie.
    • Meng met een houten lepel alle ingrediënten goed dooreen en voeg er zoveel van het resterende water bij tot u een mooi soepel deeg bekomt.
    • Blijf kneden tot al het meel door het vocht is opgenomen en het deeg als een bal in de kom ligt.
    • Kneed het deeg 10 minuten door op een met bloem bestoven werkplaats tot het glad en soepel aanvoelt.
    • Opbollen en onder doek en plastic folie in ca een uur of twee in omvang laten verdubbelen.
    • Maak de boter zacht en vet er de bakplaten mee in.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het opnieuw 10 minuten lang door.
    • Verdeel het deeg in 6 gelijke porties.
    • Draai elke portie tot een bal en leg ze op de bakplaten.

    • Afdekken met doek en plastic folie en op een warme, tochtvrije plaats in ca 40 minuten laten rijzen tot dubbele volume.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 190°C.
    • Schuif de broden in de oven en haal ze na 20 minuten even uit de oven en bestrijk ze met behulp van een kwastje met een mengsel van eiwit en water.
    • Zet de broden terug in de oven en bestrijk ze na 20 minuten opnieuw.
    • Na nogmaals 20-25 minuten zijn de broden diep-goudbruin en gaar.
    • Laat de broden op een rooster afkoelen.



    22-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    20-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maïsbrood

    MAISBROOD

    Ongeveer 1 u

    Ingrediënten

    - een klontje boter (10 g) - 160 g maïsmeel (bij voorkeur geel)

    - 120 g tarwebloem - 4 tls bakpoeder

    - 2 tls zout - 60 g plantevet

    - 2 ½ dl melk - 1 ei

    Werkwijze

    - Verwarm de oven voor op 220°C.

    - Maak de boter zacht en bestrijk er een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm mee.

    - Zeef het maïsmeel, de tarwebloem, het bakpoeder en het zout in een mengkom.

    - Snijd het plantevet kruimelig fijn in de droge ingrediënten. Schud de inhoud van de kom af en toe om en wrijf té grote stukjes vet met de vingers fijn.

    - Klop het ei en de melk dooreen.

    - Giet dit mengsel in de grote kom en meng alles met behulp van een houten lepel dooreen tot een samenhangend geheel is ontstaan.

    - Laat het mengsel in de bakvorm glijden en zet het geheel in de oven.

    - Na ca 30 minuten is het brood goudbruin en gaar. Ter controle steekt u er een breinaald in. Ze moet er schoon uitkomen.

    - Haal de bakvorm uit de oven en snijd het maïsbrood in vierkantjes van 5 x 5 cm.

    - Direct opdienen.



    20-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!