Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    14-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abdijbrood

    ABDIJBROOD

    Ongeveer 2 uur 30

    Ingrediënten

    - 400 g fijne witte tarwebloem Frans Krokant(nr.946)

    - 50 g fijn voltarwemeel(nr.922)

    - 50 g grof voltarwemeel(nr.920)

    - 350 ml water

    - 15 g verse of 8 g droge gist

    - 8 g zout

    - 10 g suiker

    - 10 g boter

    Wenst u een nog luchtiger abdijbrood week dan het voltarwemeel 1 u
    vooraf in een deel van de aangegeven hoeveelheid water.

    Werkwijze

    Zoals bij gewoon brood (Blog 3/2).



    14-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    12-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterren

    STERREN

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    - 45 cl water en melk

    - 50 g gist

    - 75 g suiker

    - 1 kg bloem

    - 1 ei

    - 15 g zout

    - 350 g bladerdeegboter

    Werkwijze

    - Gerezen bladerdeeg bereiden (zie blog 4/3).

    - Na de rusttijd het deeg op 1 cm dikte uitrollen.

    - Stroken snijden van 6 cm breedte. Uit die stroken vierkanten snijden van

    - 6 x 6 cm.

    - Maak in ieder hoekpunt een insnijding tot op ca 1 cm van het middenpunt.

    - Breng de onpare hoekpunten naar het midden toe. Goed vastdrukken op het middenpunt.

    - Plaats de sterren op bakpapier (of siliconenvel) op de bakplaten.

    - Gedurende de narijs 2 x instrijken. Niet te vol gerezen inovenen.

    - De oven voorverwarmen op 220°C.

    - Gedurende 15 à 20 minuten afbakken.

    - De koeken kunnen onmiddellijk na het uitovenen bestreken worden met een koude suikerstroop. De koeken kunnen na afkoeling ook nog gebloemsuikerd of geabrikoteerd en geglaceerd worden.



    12-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    10-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Croissants

    LE CROISSANT

    Ongeveer 3 uur 30

    Oorsprong

    De fabricatie van de croissant dateert van de oorlog tussen Oostenrijk en Turkije die eindigde met de overwinning van de Oostenrijkers in Wenen in 1683.

    Om die overwinning te vieren maakten de Oostenrijkse bakkers een klein broodje van verrijkt deeg dat niet gebladerd was. Dat boden zij aan de keizer aan in de vorm van het embleem dat de Turkse vlag siert: de “croissant” is geboren!

    In 1770 voert koningin Marie Antoinette, de vrouw van Lodewijk XVI, de croissant in Parijs in. Maar het is maar vanaf 1920 dat de Parijse bakkers de croissant gemaakt met bladerdeeg en boter die wij vandaag kennen, ontwierpen.

    Het volgende recept is van bakker Wim Vandamme.

    Ingrediënten

    - 500 g bloem (Soubry wit brood)

    - 250 ml ijskoud water

    - 30 g suiker

    - 10 g vetstof

    - 10 g zout

    - 250 g toerboter (merk “Boni”, bakboter van Colruyt)

    Werkwijze

    - Wim kneedt machinaal 6 minuten.

    - Het zout en de vetstof iets later toevoegen.

    - Dan volgt het toereren: zie hiervoor het recept voor gerezen bladerdeeg

    Blog 4/3. In plaats van bladerdeegboter gebruikt Wim de toerboter “Boni”.

    - Verder volgt u de Werkwijze voor Croissants.

    - Rol het deeg voor het vormen opnieuw uit tot 1 cm dikte en snij in de gewenste vorm.

    - Nu kunt u improviseren. U kunt het deeg in vierkantjes van 7 op 7 cm snijden en overhoeks 2 hoeken naar binnen plooien. U kunt ook driehoekjes snijden en de deeglapjes oprollen van het breedste deel naar het puntje van de driehoek.

    - Laat 20 minuten rijzen en strijk in met losgeklopt ei.

    - Laat 15 à 20 minuten bakken op 200°C.



    10-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!