Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    04-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodstengels

    BROODSTENGELS

    Ongeveer 2 uur 30

    Deze stengels kunt u lange tijd bewaren als u ze in een goed gesloten blik opbergt.

    Ingrediënten

    Voor 32 stengels

    • 2 ½ dl melk - 15 g verse gist
    • 2 tls suiker - 500 g tarwemeel
    • 2 tls zout - 2 els boter (30g)
    • Melk of water naar keuze - Fijn zeezout naar keuze

    Werkwijze

    • Breng op een matig vuur de melk tot net onder het kookpunt. Haal de melk van het vuur en laat ze tot lauwwarm afkoelen.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork de suiker onder.
    • Voeg er een klein beetje van de lauwwarme melk bij en roer alles tot een glad papje dooreen.
    • Zet het kommetje 20 minuten op een warme plaats tot het schuimig wordt.
    • Zeef de bloem en het zout bij elkaar in een grote kom en maak in het midden in de bloem een kuiltje en giet hierin de gistoplossing.
    • Laat de boter in de warme melk wegsmelten.
    • Giet ook deze vloeistof in het kuiltje.
    • Meng geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht en ga door tot u een samenhangend deeg bekomt.
    • Dek de kom af met doek en plastic folie en laat het deeg op een warme plaats 45 minuten rijzen.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het 3 minuten flink door.
    • Draai het deeg tot een cilinder en snijd met een scherp mes in 32 gelijke stukjes.
    • Rol elke portie tot een stengel zo dik als uw pink, en 15-20 cm lang.
    • Leg de stengels op een bakplaat en laat ze afgedekt 20 minuten rijzen.
    • Verwarm de oven voor op 220°C.
    • Schuif de bakplaat in de hete oven.
    • Verlaag na 10 minuten de temperatuur tot 180°C.
    • Bak de stengels vervolgens in 20 minuten goudbruin en gaar.
    • Laat ze afkoelen op een rooster
    • Zoute broodstengels : bestrijk de broodstengels vóór ze geheel afgekoeld zijn met wat melk of water en bestrooi ze met fijn zeezout.



    04-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    02-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood voor haastige bakkers

    BROOD VOOR HAASTIGE BAKKERS

    Ongeveer 2 uur 45

    Dit brood wordt kort gekneed en rijst maar één keer. Het is een vrij grof brood dat helaas niet lang vers blijft.

    Ingrediënten

    • Een klontje boter
    • 15 g verse gist
    • 2 tls suiker
    • 3 dl + 1 el lauwwarm water
    • 350 g tarwebloem
    • 125 g volkorenmeel
    • 2 tls zout
    • 1 el geplette tarwekorrels

    Werkwijze

    • Bestrijk een langwerpige bakvorm met de (zachte) boter.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork de suiker dooreen.
    • Voeg er een el lauwwarm water bij en meng alles goed dooreen tot een glad papje is verkregen.
    • Zet het mengsel ca 20 minuten op een warme, tochtvrije plaats.
    • Stort de tarwebloem, het volkorenmeel en het zout in een grote wijde kom.
    • Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de gistoplossing en het resterende lauwwarme water.
    • Meng met een houten lepel geleidelijk aan de droge ingrediënten dooreen het vocht. Ga door tot het deeg als een bal in de kom ligt.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het gedurende 3 minuten flink door.
    • Breng het deeg in de gewenste vorm en leg het in een ingevette bakvorm.
    • Afdekken met doek en plastic folie en ca 1 ½ u laten rijzen tot het deeg tot aan de bovenkant komt.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 220°C.
    • Bak het brood in ca 30 minuten goudbruin en gaar.
    • Contoleer na het bakken of het brood gaar is: klop met uw vingers op de onderkant, als het hol klinkt is het gaar. Anders legt u het nog ca 10 minuten zonder vorm in een oven op 190°C.
    • Laat het brood uitzweten op een rooster.



    02-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    30-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste broodjes

    BESTE BROODJES

    Ongeveer 3 uur

    Ingrediënten

    (Voor 16 stuks)

    • 15 g verse gist
    • 2 tls suiker
    • 2 els lauwwarm water
    • 500 g tarwebloem
    • ½ tl zout
    • Ruim 3 dl lauwwarme melk
    • 2 els gesmolten boter

    Werkwijze

    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er de suiker onder.
    • Voeg het lauwwarme water erbij en roer alles tot een glad papje dooreen.
    • Zet het kommetje op een warme tochtvrije plaats en laat het gistengsel in ca 20 minuten schuimig worden.
    • Zeef de bloem en het zout in een ruime mengkom. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin het gistmengsel, de melk en de gesmolten boter.
    • Vermeng de bloem geleidelijk met het vocht en ga door tot een soepel deeg is ontstaan.
    • Laat het deeg onder doek en plastic folie op een warme plaats in ca 1 ½ u rijzen tot het dubbele volume.
    • Kneed het op een met bloem bestoven werkplaats nog 2 minuten zachtjes door.
    • Verwarm de oven voor op 220°C.
    • Verdeel het deeg in 16 gelijke porties en draai deze tot balletjes.
    • Leg de balletjes op een met bloem bestoven bakplaat en laat ze 20 minuten op een warme tochtvrije plaats rijzen.
    • Bak de broodjes in 15 minuten goudbruin en gaar.
    • Warm of koud, opengesneden en met aardbeienjam en slagroom opgevuld smaken ze héérlijk!



    30-06-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!