Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    01-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans stokbrood (bruin)

    FRANS STOKBROOD (BRUIN)

    Ongeveer 2 u 30

    Ingrediënten

    - 600 à 700 g bloem

    - 125 g volkorenmeel

    - 15 g gist

    - 25 cl warm water

    - 5 mg zout

    - 1 losgeklopt ei – 1 el extra water

    Werkwijze

    - Smeer een langwerpig bakblik of bakplaat in met gesmolten boter of olie.

    - Zeef 500 g bloem met 125 g voltarwemeel en zout in een grote kom, maak dan een kuiltje in het midden. Los de gist op in het warme water en doe dat bij de bloem. Meng het deeg met een houten lepel tot een ruwe, beetje plakkerige bal.

    - Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het in 10 minuten glad en elastisch. Doe er zonodig wat van de rest van de bloem bij. Doe het deeg in een grote, ingevette kom en smeer de bovenkant in met olie.

    - Afdekken en 1 u op een warme plaats zetten tot het deeg goed is gerezen.

    - Sla het deeg door en kneed nog 1 minuut. Rol het deeg tot een rechthoek van 45 x 18 cm. Stevig oprollen tot een lange worst. Maak de uiteinden smaller en leg het deeg diagonaal op bakplaat of in een stokbroodvorm. Afdekken met doek en plastic folie en ca 40 minuten op een warme plaats laten staan tot het deeg goed is gerezen.

    - Verwarm de oven voor op 210°C. Giet 5 dl water in een ondiep bakblik en zet dat onder in de oven (voor een knapperige korst). Smeer het brood in met een mengsel van losgeklopt ei en water. Maak met een scherp mes diagonale sneden op ca 5 cm afstand van elkaar in de bovenkant .

    - 15 minuten in een voorverwarmde oven bakken.

    - Zet de oven op 180°C. Smeer het brood snel weer in met het glanslaagje en bak het in nog 15 minuten gaar.

    - Laten afkoelen op een rooster.

    Wanneer u 6 à 8 aparte broodjes maakt: 10 minuten op 180°C. Daarna nog 10 minuten bakken op 160°C tot ze gaar zijn.



    01-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    28-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ronde broodjes (Pistolets)
    RONDE BROODJES (PISTOLETS) Ongeveer 1 uur 30 Ingrediënten - 30 cl halfvolle melk - 30 g gist - 50 g “Becel bakken en braden” - 1 tl zout - 800 g meel, de helft wit en de helft bruin (volkoren, tarwe geplet, tiengranen…) Werkwijze - Verbrokkel de gist in de melk in een grote kom. - Zeef de bloem erover en meng met een houten lepel het meel eronder. - Meng de vetstof eronder en voeg als laatste het zout toe. - Kneed het deeg 10 minuten en doe er zoveel meel of bloem bij tot u een glad en soepel deeg bekomt. - Laat het deeg 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie. - Snij het deeg in stukken van ca 60 g. Duw elk stuk met de gebalde vuist stevig in elkaar zodat alle lucht eruit is. - Rol een stuk deeg met de palm van de hand in het rond tot u een mooi rond bolletje hebt verkregen. Doe dit met alle stukjes afzonderlijk. - Leg de deegbolletjes met flinke tussenruimten op een ingevette bakplaat. - Snij met een scherp mesje in de bovenkant van elk bolletje een klein, ondiep kruis. - Laat de bolletjes onder doek en plastic folie 25 minuten rijzen tot ze 2x zo groot zijn. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 200°C. - Bestrijk de bolletjes voordat ze in de oven gaan met licht gezouten water om ze een hard korstje te geven. - Bak de bolletjes mooi bruin in ca 25 minuten. - Laat ze afkoelen op een rooster.

    28-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    27-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roggebroodjes
    ROGGEBROODJES Ongeveer 4 uur 15 Ingrediënten - 100 g witte bloem - 250 g roggemeel - 1 kl zout - 16 g verse gist - 200 g lauw water Werkwijze - Giet het water in een grote kom. - Brokkel er de gist over. - De bloem en het roggemeel geleidelijk toevoegen en mengen met een houten lepel en dan beginnen kneden. - Het zout toevoegen en 10 minuten kneden. - Onder doek en plastic folie 30 minuten laten rijzen. - Even doorkneden en stukjes afwegen van ca 70 à 100 g. - Opbollen en op het bakpapier op de bakplaat leggen. - Met een scherp mes maakt u een kruisje in elk broodje. Smeer de bovenkant van de broodjes in met eigeel gemengd met 1 el water. - Laat rijzen tot het broodje terug zijn vorm krijgt als u er met uw vinger lichtjes induwt. - De oven voorverwarmen op 200°C. - De broodjes in ca 30 minuten afbakken of wat meer als u een meer doorbakken broodje wil.

    27-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    26-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Notenbrood
    NOTENBROOD Ongeveer 3 uur Ingrediënten - 20 g verse gist - 300 g tarwebloem en 200 g volkorenmeel - 330 g halfvolle melk - 40 cl walnootolie - 1 el donkerbruine rietsuiker - 10 g zout - 100 g fijngehakte gemengde noten Werkwijze - Brokkel de gist over de melk in een grote kom. - Voeg de suiker toe. - Begin de bloem erover te zeven en meng met een houten lepel het volkorenmeel toe. - Wanneer het mengsel van de wanden loslaat begint u 10 minuten te kneden. - Voeg de olie eraan toe. - Dan het zout. - Doe er zoveel bloem en meel bij tot u een glad en soepel deeg bekomt. - Kneed dan de noten eronder. - Laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie. - Terug 1 à 2 minuten kneden. - Maak een bol en laat terug afgedekt 1 u rijzen op een ingevette bakplaat. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 220°C. - Brood afbakken en na 10 minuten de oven verminderen tot 200°C. - Verder nog 40 minuten bakken tot het brood hol klinkt als u er van onder opklopt. - Laten afkoelen op een rooster.

    26-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    25-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engels Volkorenbrood
    ENGELS VOLKORENBROOD Ongeveer 2 uur 30 Ingrediënten Voor 2 broden - 1kg volkorenmeel - 200 g bloem - 50 g gist - 1 tl suiker - 650 ml warm water - 5 tl zout - 50 g gesmolten boter - Melk om te bestrijken Werkwijze - Stort het water in een grote kom. - Brokkel de gist erover en voeg de suiker toe. - Meng met een houten lepel het meel met de bloem met het gist-watermengsel - Strooi over het meel zout, voeg de boter en de rest van het water toe. - Kneed en sla het deeg 15 minuten tot het gemakkelijk van de handen loslaat. - Laat het deeg afgedekt met doek en plastic folie ca 40 minuten rijzen op een warme plaats. - Deel het deeg in tweeën en neem van elke helft 1/3 af. - Vorm van de 2 grote deegstukken bollen en plaats ze op een ingevette bakplaat. - Vorm van de kleine deegstukken bolletjes en leg die op de grote bollen. - Steek een in bloem gedoopte vinger verticaal door de deegbollen tot op de plaat. - Laat ze onder doek en plastic folie 40 minuten rijzen tot het volume zich heeft verdubbeld. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 225°C. - Bak ze onder het midden van de oven eerst 15 minuten op 225° en vervolgens 20 minuten op 200°. - Bestrijk de broden 10 minuten voor het einde van de baktijd met melk. - Laat de broden afkoelen op een rooster.

    25-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    24-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruine broodjes
    BRUINE BROODJES Ongeveer 2 uur Ingrediënten Voor 12 stuks - 350 g roggemeel ofwel volkoren tarwemeel of tiengranenmeel - 150 g tarwemeel - 30 g verse gist - 1 tl suiker - 1 tl zout - 375 ml lauw water Werkwijze - Giet het lauwe water in een grote kom. - Brokkel er de gist over en vermeng dit goed. - Meng met een houten lepel het rogge-,volkoren tarwe- of tiengranenmeel en de tarwebloem met het water. - Voeg suiker en zout toe. - Vermeng alle ingrediënten met een houten lepel en kneed verder 10 minuten manueel tot u een glad deeg bekomt. - Laat het deeg onder doek en plastic folie op een warme plaats 30 minuten rijzen tot het deeg zichtbaar hoger is geworden. - Bestuif met wat meel en kneed het op een werkvlak nog even door en verdeel het in 12 gelijke delen. - Maak van de stukken bollen en leg ze op een ingevette bakplaat. - Maak met een scherp mesje een kruisje in elk bolletje. - Laat het deeg op een warme plaats opnieuw rijzen onder doek en plastic folie tot het zichtbaar hoger is geworden (ca 30 minuten). - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 200°C (180°C heteluchtoven). - Bestrijk de broodjes met zout water om een krokant korstje te krijgen en bestuif ze met meel. - Bak ze af in ca 20 à 25 minuten. - Laat ze afkoelen op een rooster.

    24-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    23-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood uit een vorm, volkoren
    BROOD UIT EEN VORM, VOLKOREN Ongeveer 3 uur Ingrediënten Volkoren - 400 g volkorenmeel - 100 g witte tarwebloem - 30 g gist - 50 g zachte boter - 1 el zout - 3,2 dl lauw water Werkwijze - Giet het lauwe water in een grote kom. Meng de gist eronder. Doe beetje bij beetje de bloem erbij en meng met een houten lepel. De boter toevoegen en het zout. - Meng en kneed manueel 10 minuten tot u een deeg bekomt dat niet meer kleeft aan uw handen. - Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en blijf 5 minuten kneden totdat het zacht en soepel is. - Doe het deeg terug in de kom en laat 1 u staan. - Vet de vorm of vormen in met olie. Maak het deeg enigszins langwerpig zodat het in de vorm past en laat 1 u rijzen. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 230°C. - Bestuif de bovenkant vlak voordat u het brood gaat bakken met bloem en kerf het deeg een paar keer in met een scherp mes. - Bak het brood 30 à 35 minuten, haal het uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

    23-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!