Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    19-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine broodjes

    KLEINE BROODJES

    Ongeveer 2 uur 30

    De smaak van deze broodjes ligt dicht bij die van een baguette, ondanks de aanwezigheid van suiker en olie.

    Ingrediënten

    - 550 g witte bloem

    - 355 ml water (ofwel 200 ml melk en 155 ml water)

    - 30 ml plantaardige olie (zonnebloemolie)

    - 3 mg droge gist

    - 1 mg zout

    - 1 el suiker

    Werkwijze

    - Meng in een grote kom de helft van de bloem, de gist, de suiker en het zout.

    - Maak een putje in het midden en giet de olie, de melk (als u melk gebruikt) en het water.

    - Al de ingrediënten goed mengen.

    - Beginnen kneden en geleidelijk al het meel mengen totdat u een bol krijgt die los komt van de wand.

    - Op een licht met meel bestoven werkblad 10 minuten kneden tot u een soepel, glad en elastisch deeg bekomt.

    - Onder doek en plastic folie 1 u laten rijzen.

    - Plat drukken, even doorkneden en verdelen in 10 gelijke stukken van ca 100 g.

    - Elk stuk opbollen en op een bakplaat leggen die bedekt is met bakpapier of op een siliconenvel.

    - Terug onder doek en plastic folie ca 45 minuten laten rijzen.

    - De oven voorverwarmen op 200°C met een vuurvast potje met water onderin de oven.

    - De broodjes bestrooien met ’n weinig meel.

    - In ca 20 minuten afbakken en gedurende het bakken water sproeien in de oven.

    - Op een rooster laten afkoelen.



    19-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keizerbroodjes

    KEIZERBROODJES

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    Voor 16 stuks

    - 500 g tarwebloem

    - 1 tl zout

    - 20 g verse gist

    - 1 ei

    - 250 ml melk

    - 1 losgeklopt ei om te bestrijken

    - naar smaak: maanzaad, lijnzaad, sésamzaad, geraspte oude kaas, enz.

    Werkwijze

    - Zeef de bloem in een grote kom. Strooi er zout in. Brokkel er de gist in. Meng alles goed dooreen.

    - Voeg het ei erbij en de lauwe melk. Roer alles grondig door elkaar en blijf roeren tot het deeg van de kom loslaat.

    - Vorm van het deeg een bal en kneed die op een met bloem bestoven werkblad 10 à 15 minuten tot het niet langer plakt en soepel en veerkrachtig is.

    - Leg de deegbal terug in de met bloem bestoven kom en schuif die in een plastic zak en bedek het geheel met doek.

    - Laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 45 minuten rijzen tot de omvang 2 x zo groot is als eerst.

    - Kneed het deeg stevig door en verdeel het in stukjes van 50 g.

    - Kneed elk stuk nog afzonderlijk even door en vorm er kleine ronde broodjes van.

    - Leg ze op 5 cm van elkaar op een ingevet bakblik.

    - Bedek ze met een doek en plastic folie en laat ze nog 20 minuten narijzen tot ze 2 x zo groot zijn als eerst.

    - Bestrijk ze dan met losgeklopt ei en snijd ze met een scherp mes in.

    - Strooi er een van de aangegeven zaden op.

    - Snijd de keizerbroodjes kruisvormig in.

    - Verwarm de oven voor op 250°C. Zet een vuurvast bakje met kokend water op de bodem van de oven.

    - Bak de broodjes gedurende 20 minuten op 200°C (180°C warmeluchtoven) tot ze mooi bruin zijn.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    17-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    15-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteelbrood

    KASTEELBROOD

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    - 500 g tarwebloem

    - 2 afgestreken tl zout

    - 2 dl melk

    - 80 g roomboter

    - 15 g korrelgist

    - 80 g suiker

    - 2 eieren

    Werkwijze

    - Strooi de gist door de gezeefde bloem en roer deze door.

    - Laat de roomboter smelten en voeg deze bij de melk, samen met het zout.

    - Maak een kuiltje in de bloem.

    - Meng de suiker en de 2 eieren door de vloeistof, giet ze in het kuiltje en roer dit door de bloem.

    - Kneed het op een met bloem bestoven werkblad verder.

    - Laat 30 tot 90 minuten rijzen onder doek en plastic folie tot de hoeveelheid verdubbeld is.

    - Kneed het deeg nu lang door.

    - Laat het opnieuw rijzen, nu in de ingevette en met bloem bestoven vorm, tot het deeg verdubbeld is in volume.

    - Verwarm de oven voor op 200°C.

    - Bak het brood in ca 45 minuten gaar.

    - Laat het brood afkoelen op een rooster.



    15-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    13-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karnemelkbroodjes

    KARNEMELKBROODJES

    Ongeveer 35 minuten

    Ingrediënten

    - 300 g bloem

    - 3½ tl bakpoeder

    - ¾ tl zout

    - 50 g margarine

    - 20 cl karnemelk

    - bloem om mee te bestuiven

    Werkwijze

    - Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een grote kom en meng goed door elkaar. Voeg de margarine toe en werk alle ingrediënten met de vingertoppen goed door elkaar.

    - Druk in het midden van het mengsel een kuiltje. Giet daar de karnemelk in en kneed alles dan vlot tot een soepel deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier (of siliconenvel) en verwarm de oven voor op 225°C (hete luchtoven 200°C).

    - Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een vierkante lap van 20 cm lengte. Snijd daarvan 16 vierkanten van elk 5 cm lang en leg de stukken deeg op de bakplaat.

    - Bak de karnemelkbroodjes 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudgeel geworden zijn.

    - Neem de broodjes van de bakplaat en serveer ze bij voorkeur warm.

    TIP

    - Als u geen karnemelk hebt gebruikt u zogenaamde “zure melk”. Giet 1 tl citroensap in een litermaat, giet daar 250 ml melk bij en laat dit mengsel voor u het gebruikt ca 5 minuten staan.

    - Deze warme broodjes zijn ideaal om jus of saus op te deppen.



    13-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!