Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    29-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: bagels

    BAGELS

    Vrij van koemelkeiwit, kippenei, soja, noot, pinda

    Ingrediënten

    • - 500 g bloem
    • - 10 g zout
    • - 20 g gist (of 1 zakje droge gist)
    • - 210 ml water
    • - 30 g kristalsuiker
    • - 50 g olie
    • - 10 g honing of moutstroop

    Werkwijze

    • - Kneed een deeg van alle ingrediënten.
    • - Verdeel dit deeg in 9 stukjes en leg ze 45 minuten onder een doek en plastic folie te rusten.
    • - Vorm ze dan als volgt: rol de deegbolletjes met de hand tot slierten, doe deze om de hand en rol de sluiting vast tegen het aanrecht. Leg ze op bakpapier en laat ze 30 minuten rijzen.
    • - Breng een pan met water aan de kook en verwarm de oven voor, zeer heet (ca 260°C). Pocheer ze in de pan met zachtjes kokend water tot de bagels gaan drijven (ca 1 minuut per kant). Schep ze uit het water en leg ze terug op het bakpapier. (Indien toegestaan en gewenst kunnen de bagels nu worden gedecoreerd met sésamzaad, maanzaad of ei voor een mooie glans; dit is echter niet nodig!)
    • - Bak de bagels in de voorverwarmde oven en haal ze eruit wanneer ze kleur beginnen te krijgen (na ongeveer 8 à 10 minuten. Hoe korter ze bakken, hoe beter het is!).
    • - Laat de bagels afkoelen op een rooster.


    29-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    26-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couronne

    COURONNE

    Ongeveer 2 uur 30

    Ingrediënten

    • - 500 g ongebleekte patentbloem           - 1 ½ tl zout
    • - 2 tl poedersuiker                                 - 15 g verse gist
    • - 200 g yoghurt naturel                           - 1 ¾ dl water

    Werkwijze

    • - Doe de bloem in een grote kom en roer er het zout en de suiker doorheen.
    • - Brokkel de gist erover.
    • - Voeg de yoghurt en voldoende warm water toe voor een soepel deeg.
    • - Kneed het deeg 5 minuten op een licht bestoven werkblad totdat het zacht en elastisch aanvoelt.
    • - Leg het terug in de kom, dek af met doek en plastic folie en laat ca 1 u op een warme plaats rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld.
    • - Leg het deeg op een licht bestoven werkblad en kneed het goed door.
    • - Vorm er een platte cirkel van en maak in het midden een gat dat u met uw vuist vergroot tot het ca 12 cm breed is, terwijl de broodring zelf 20 cm in diameter is. (Maak in het midden met uw wijsvinger een kuiltje. Maak het langzaam groter door het deeg rond uw gebalde vuist te draaien die u goed met bloem hebt bestoven.)
    • - Leg het brood op een ingevette bakplaat en snijd het desgewenst 3 of 4 keer in. Vet de onderkant van een kleine ronde bakvorm in en zet die in het gat zodat de ring niet krimpt.
    • - Dek het deeg af met doek en plastic folie en laat het op een warme plaats 30 minuten rijzen totdat het anderhalf keer zo groot is.
    • - Verwarm de oven voor op 220°C.
    • - Verwijder de bakvorm, bestrooi het deeg met bloem en bak het in 20 à 25 minuten totdat het goudbruin van kleur is en hol klinkt als u erop tikt. Om te verhinderen dat het verbrandt kunt u na 15 minuten het brood bedekken met aluminiumfolie.
    • - Laat het brood afkoelen op een rooster.



    26-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    23-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse broodpudding

    BRUSSELSE BROODPUDDING

    Ongeveer 3 uur 30

    Ingrediënten

    • - 1 kg oud brood
    • - 5 el bruine suiker
    • - 5 el poedersuiker
    • - 4 eieren
    • - 1 dl melk
    • - 1 tl kaneelpoeder
    • - 200 g rozijnen
    • - snuifje zout
    • - beetje boter om de vorm in te vetten

    Werkwijze

    • - Doe het brood in een grote schaal. Schenk er wat warm water overheen en laat het 2 u weken.
    • - Druk het door een zeef om alle water eruit te krijgen.
    • - Verwarm de oven voor op 160 à 180°C.
    • - Voeg de bruine suiker, de poedersuiker, de losgeklopte eieren, de melk, de kaneel, de rozijnen en het zout toe. Meng alles goed met elkaar.
    • - Beboter een brood- of cakevorm.
    • - Doe daar het deeg in.
    • - Laat het gebak in 60 à 80 minuten gaar worden.
    • - Even laten afkoelen en dan uit de vorm halen.
    • - Verder laten afkoelen op een rooster.


    23-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    20-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodvlecht

    BROODVLECHT

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    • - 500 g tarwebloem
    • - 1 zakje droge gist of 14 g verse gist
    • - 50 g suiker
    • - 1 zakje vanillesuiker
    • - 150 g rozijnen
    • - zout
    • - 2 eieren
    • - 1 eiwit
    • - 25 cl lauwe slagroom

    Werkwijze

    • - Van al de ingrediënten een deeg maken, met de mixer eerst even op de laagste, dan op de hoogste stand in ongeveer 5 minuten tot een soepel deeg kneden. Is het te kleverig voegt u wat meer bloem toe. Het moet goed zacht blijven.
    • - Het deeg op een warme plaats 30 minuten laten rijzen.
    • - Opnieuw met de mixer op de hoogste stand doorkneden.
    • - 150 g rozijnen even met de mixer op de middelste stand erdoor kneden en uit 2/3 van het deeg 3 ca 40 cm lange rollen vormen, deze vlechten en op een ingevet bakblik leggen. Met een deegroller in de lengte een gleuf drukken.
    • - 1 eierdooier met 1 cl melk loskloppen. De gleuf ermee bestrijken en van de rest van het deeg 3 lange rollen vormen van ca 35 cm. Deze vlechten en boven op de grote vlecht leggen. Eveneens met de losgeklopte eierdooier bestrijken. De vlecht op een warme plaats laten staan tot hij goed gerezen is (30 minuten).
    • - De oven voorverwarmen op 175 à 200°C.
    • - Het bakblik in de oven schuiven en in ca 35 minuten afbakken.
    • - Laten afkoelen op een rooster.



    20-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding

    BROODPUDDING

    Ongeveer 1 uur 30

    Ingrediënten

    • - 225 g droog en oud wit brood
    • - 225 g droog en oud bruin brood
    • - 1 ei
    • - 570 ml melk
    • - 125 g suiker
    • - 1 tl kaneelpoeder
    • - 75 g margarine of boter
    • - rozijntjes naar smaak

    Werkwijze

    • - Verwijder de korsten van het brood.
    • - Laat het broodkruim in de melk weken.
    • - De oven voorverwarmen op 180°C.
    • - Plet het brood.
    • - Voeg er de 100 g suiker, rozijnen, het ei en boter met kaneel aan toe.
    • - Alles goed mengen.
    • - Giet in een cakevorm en strooi er nog 25 g suiker bovenop.
    • - Nog 75 minuten laten opwarmen.
    • - Laat de vorm eerst goed afkoelen en dan pas omdraaien.



    17-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    14-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood met tomaten en basilicum

    BROOD MET TOMATEN EN BASILICUM

    Ongeveer 3 uur


    Ingrediënten

    (voor 12 kleine broodjes)

    • - 550 g patisseriebloem
    • - 2 kl zout
    • - 50 ml olijfolie
    • - 30 g verse gist
    • - 30 cl water
    • - 100 g rijpe tomaten
    • - 2 el gedroogde basilicum

    Werkwijze

    • - Meng in een kom 500 g meel met het zout.
    • - Maak een putje en stort daar de gist en het lauwe water in.
    • - Doe er de olie bij en begin met uw vingers alles goed te mengen.
    • - Bestrooi een werkblad met meel en kneed 5 minuten tot u een soepel deeg bekomt.
    • - Bedek met doek en plastic folie en laat 1 u rijzen.
    • - Meng het gedroogde basilicum en de tomaten onder het deeg. De geschilde tomaten snijd u in kleine stukjes. Het deeg zal plakkerig worden. Voeg daarom lepel per lepel meel toe.
    • - Kneed zorgzaam tot de tomaten goed vermengd zijn met het deeg.
    • - Verdeel het deeg in 12 stukjes van ca 85 g. Bol de stukjes op en leg ze op een bakblik dat u met bakpapier hebt bedekt.
    • - Afdekken met doek en plastic folie en 1 u laten rijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C.
    • - Strooi ’n weinig bloem over de broodjes en maak enkele inkervingen naar eigen smaak.
    • - Bak in ca 20 minuten de broodjes af.
    • - Laat ze afkoelen op een rooster.






    14-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    11-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelbrood

    AMANDELBROOD

    Ongeveer 5 uur

    Ingrediënten

    • - 600 g bloem
    • - 1 kl zout
    • - 1 el semoule suiker
    • - 20 g droge of verse gist
    • - 250 g lauw water
    • - 150 g amandelnoten

    Werkwijze

    • - Zie recept “Brood met Sésamzaadjes” tot na de eerste rijs (Blog 17/11/09).
    • - De amandelen voorbereiden: verbrijzel met een deegrol of met de mixer de amandelen. Verdeel de amandelen op een groot bord. Maak een plat deeg en smeer de bovenkant met olijfolie in.
    • - Rol de platte koek op en kneed de amandels goed door gans het brood. Maak een mooi rond brood.
    • - Neem een scherp mes. Maak aan de zijkant van het brood inkervingen. Bedek het brood en laat het voor de tweede maal tussen 1u en 1u30 rijzen.
    • - De oven voorverwarmen op 210°C. Smeer het brood in met melk of eigeel. Het brood gedurende 20 à 30 minuten afbakken.
    • - Laten afkoelen op een rooster.



    11-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    08-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood met hazelnoten

    BROOD MET HAZELNOTEN

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    • - 600 g meel
    • - 2 kl zout
    • - 10 g semoule suiker
    • - 25 g droge of verse gist
    • - ¼ l lauw water
    • - 100 g gepelde hazelnoten

    Werkwijze

    • - Zie “Brood met Sésamzaad” (blog 17/11/09) tot na de eerste rijs.
    • - Neem de nootjes en maal ze niet te klein in een mixer.
    • - Duw het deeg plat, strooi er de nootjes over, opvouwen en alles goed doorkneden.
    • - Leg het brood op een ingevet bakblik. Met een scherp mes maakt u insnijdingen in het brood.
    • - Bedek het brood met een doek en laat het tussen 1u en 1u30 rijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 210°C.
    • - Smeer het brood in met melk of eigeel.
    • - Bak het brood af in ca 30 minuten. Als de korst te vlug verbrandt bedekt u het brood in de helft van de baktijd met aluminiumfolie.
    • - Laat afkoelen op een rooster.



    08-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    05-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Briochedeeg: chocoladebrood-Vlaamse brioches

    BRIOCHENDEEG: CHOCOLADEBROODJES

    VLAAMSE BRIOCHES

    Ongeveer 1 uur 15

    Ingrediënten

    • - 15 cl lauwe melk - 30 g gist
    • - 2 el suiker - 500 g bloem
    • - 150 g boter - 3 eieren
    • - 1 kl zout - 150 g poedersuiker
    • - 1 eiwit, licht losgeslagen

    Werkwijze

    • - Gist oplossen in de melk, suiker aan toevoegen. Bloem toevoegen, even goed kneden.
    • - Eieren en boter toevoegen. Zout toevoegen Gladde deeg van kneden.

    Voor de chocoladebroodjes

    • - 30 minuten onder doek en plastic folie laten rijzen.
    • - Stukjes van 40 g afsnijden. Gladde bolletjes van maken: voor 12 broodjes breekt u 2 repen fondant chocolade in stukjes; 12 gladde bolletjes platdrukken tot rechthoeken zodat ze om de stukken chocolade passen. Druk de randen zorgvuldig samen; met de sluiting naar onderen op bakpapier (of siliconen vel) op een bakplaat leggen. Bestrijk de broodjes met melk. Laat 20 minuten rijzen tot de juiste vorm en volume.
    • - 20 minuten bakken op 200 °C.

    Voor de Vlaamse brioches

    • - Zoals hierboven tot de gladde bolletjes.
    • - De gladde bolletjes op het bakpapier (siliconen vel) op de bakplaat plaatsen. Instrijken met geklutst ei (behalve 1 bol op 5).
    • - Na 10 minuten de grote bollen 4x diep inknippen met de schaar. 1 bol op 5 verdelen in 4 delen; elk deel rollen tot een bolletje en in het midden plaatsen van de ingeknipte bollen, opnieuw instrijken.
    • - Niet te vol gerezen inovenen op 200°C.
    • - 20 minuten laten bakken.
    • - Ondertussen klopt u het eiwit met de poedersuiker tot een stijf glazuur.
    • - Na het bakken bestrijkt u de bovenkant met het nog zachte glazuur. Laat het glazuur hard worden.



    05-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    02-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brioche met vanille en saffraan

    BRIOCHE MET VANILLE EN SAFFRAAN

    Ongeveer 3 uur 45

    Ingrediënten

    • - 20 g verse gist - 1 tl saffraandraadjes
    • - 2 el lauw water - 400 g wit broodmeel
    • - 2 el suiker - 1,5 tl zout
    • - zaadjes van 1 vanillestokje - 5 eieren
    • - 25 g gesmolten boter - 100 g zachte boter
    • - glazuur van 1 eierdooier en 1 el water

    Werkwijze

    • - Verkruimel de gist in een kommetje en voeg de saffraan en het water toe.
    • - Roer en laat 10 à 15 minuten rusten tot de gist begint te schuimen.
    • - Doe het meel in een grote kom met de suiker en de vanille. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistmengsel toe.
    • - Klop de eieren los en voeg ook deze toe aan de kom. Roer goed tot een zacht deeg ontstaat.
    • - Kneed het deeg 10 minuten op een met bloem bestoven werkblad.
    • - Bestrijk een kom met de gesmolten boter en doe het deeg erin. Draai het deeg zodat het helemaal bedekt is met boter en dek af met een vochtige doek.
    • - Laat het rusten tot het verdubbeld is van volume: ca 2 u.
    • - Duw de lucht uit het deeg en kneed de resterende boter erdoor.
    • - Kneed nog 5 minuten.
    • - Smeer een briochevorm van 22 cm diameter en 9 cm diep in met boter.
    • - Hou 1/3 van het deeg apart en vorm een bal van de rest.
    • - Leg deze in de briochevorm en maak er een putje in.
    • - Vorm een kleine bal met de rest van het deeg en leg deze in het putje.
    • - Bedek het deeg met een vochtige doek en laat opnieuw rijzen: ca 1 u.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C.
    • - Bestrijk het deeg met het glazuur en bak ongeveer 35 minuten tot het brood mooi gerezen en goudbruin is.
    • - Draai het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

    Bron: Weekend Knack



    02-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!