Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    31-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine boterbroodjes

    Kleine boterbroodjes

    Ingrediënten

    - 500 ml melk - 50 ml zachte boter

    - 30 ml suiker - 1 tl zout

    - 750 gr meel - 5 ml suiker

    - 60 ml lauw water - 8 gr droge gist

    - 30 ml gesmolten boter

    Werkwijze

    - Stort de melk, de boter, de eerste hoeveelheid suiker en het zout in een grote kom. Verwarm al roerend tot het begint te koken. Laat afkoelen.

    - Los de tweede hoeveelheid suiker in het lauwe water in een kleine kom. Verbrokkel de gist op het water. Laat 10 minuten rusten. De gist eronder roeren. Giet het mengsel van de lauwe melk in een grote kom. Voeg er de opgeloste gist bij. Mengen. Zeef de bloem erbij en meng goed.

    - Mengen tot het deeg van de wanden loslaat.

    - Leg het deeg op een bebloemd werkblad en kneed ca 10 minuten tot u een glad en soepel deeg bekomt.

    - Laat onder doek en plastic folie ca 1 ½ u rijzen.

    - Platdrukken tot de helft van het volume.

    - Rondjes van 3 cm diameter uitsnijden.

    - Rek ze lichtjes uit om ze te verlengen.

    - Leg ze op een ingevette bakplaat ½ cm van elkaar.

    - Laat ze in de oven met het licht aan ca 45 minuten rijzen tot dubbele volume.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 180°C.

    - Smeer ze in met de tweede hoeveelheid boter.

    - In ca 20 minuten afbakken en laat daarna op een rooster afkoelen.



    31-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    29-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een keizerkroon

    Brood in vorm van een keizerkroon

    Ongeveer 3u

    Voorbereiding: 20 min. – Rust: 2u15 – Afbakken: 25 min.

    Ingrediënten

    Voor de gistoplossing

    - 20 gr verse of droge gist

    - 80 gr lauw water

    - 14 gr honing

    Voor het deeg

    - 400 gr meel T65

    - 90 gr roggebloem

    - 9 gr zout

    - 42 gr olijfolie

    - 58 gr ei

    - 140 gr lauw water

    Voor het bestrooien van het brood

    - 10 gr meel

    Werkwijze

    - Voor het gistmengsel: Giet het water, de gist en de honing in een grote kom. Meng met een spatel. Bedekken met doek en 15 minuten laten rijzen.

    - Voor het deeg: Zeef het meel T65 en de roggebloem erbij, doe het zout erbij.

    - Doe er de olie, het ei en de helft van het water bij.

    - 10 minuten kneden, indien nodig wat water toevoegen.

    - Na het kneden sproeit u wat water over het deeg.

    - Laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Weeg 180 gr af voor de vlecht en 650 gr voor de bol.

    - Leg bakpapier op de bakplaat.

    - Maak de bol plat om alzo twee cirkels te maken. Sla de boorden om, druk ze samen en draai de bol om.

    - De bol van 650 gr goed, afronden, lichtjes platdrukken en plaats hem op het bakpapier.

    - Maak 3 worsten van hetzelfde gewicht en ca 80 cm lengte. Kleef de drie aan één uiteinde tezamen en begin te vlechten.

    - Besproei de bol met een spuit en plaats de vlecht. Indien er deeg overblijft kunt u kleine César bolletjes maken.

    - Met de zeef wat meel op de Césarbol strooien.

    - Ca 1u laten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 240°C.

    - In ca 25 minuten afbakken.

    - Op een rooster laten afkoelen.



    29-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    27-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een hoefijzer

    Brood in vorm van een hoefijzer

    Ongeveer 3u40

    Voorbereiding: 25 min. – Rusttijd: 2u45 min. – Afbakken: 30 min.

    Ingrediënten

    Voor het rijzen van de gist

    - 15 gr verse gist of droge gist

    - 55 gr lauw water

    - 10 gr cassonade suike

    - 65 meel T65 (wit biomeel)

    Voor het deeg

    - 345 gr lauw water

    - 30 gr zonnebloemolie

    - 10 gr zout

    - 500 gr meel T65

    Voor de versiering

    - 20 gr papaverzaadjes

    Werkwijze

    - Voor het gistmengsel: Stort de gist, het water en de suiker in een grote kom.

    - Zeef de bloem erbij en meng alles. Laat dit ca 15 minuten rusten.

    - De gist is goed gerezen al er belletjes verschijnen.

    - Voor het deeg: Zeef de bloem erbij, doe er de olie en het zout bij.

    - Doe er een deel van het water bij (niet alles!). Uw deeg moet glad blijven maar mag niet aan uw vingers plakken.

    - Deeg kneden, indien nodig water toevoegen.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie ca 1u30 laten rijzen naargelang de omgevingstemperatuur.

    - Plaats het deeg op de licht bestoven werkplaats.

    - Met uw hand het deeg platdrukken en 15 minuten laten rusten.

    - Snij 7 stukken van 25 gr af. Met de rest maakt u een worst om het hoefijzer te vormen.

    - Met ‘n stok, of met de zijkant van uw hand duwt u in het midden over gans de lengte die u bebloemd hebt.

    - Leg bakpapier op de bakplaat.

    - Geef uw worst de vorm van ‘n hoefijzer en leg het op het bakpapier. Met een stukje deeg vormt u een driehoek, bevochtig de plaats in het midden van het hoefijzer en plaats uw driehoek daar.

    - Neem een bol deeg, afplatten en de boorden omvouwen om te sluiten.

    - Maak een punt aan de bol zo kunt u ze gemakkelijk in de papaverzaadjes rollen.

    - Doe dit met alle zes bollen.

    - Vul één bord met water en één met papaverzaadjes.

    - Strijk de plaats waar u de nagels gaat zetten in met water.

    - Rol de bollen in de zaadjes.

    - Plaats de bollen en laat alles ca 45 minuten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 210°C.

    - In ca 45 minuten afbakken

    - Laten afkoelen op een rooster.



    27-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!