Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    31-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine broodjes met noten en rozijnen

    KLEINE BROODJES MET NOTEN EN ROZIJNEN

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    - 400 g grof tarwemeel

    - 100 g witte bloem

    - 1 kl zout

    - 30 g verse gist

    - 60 g malse boter

    - 80 g rozijnen

    - 100 g grof gehakte noten

    - 300 g water of water/melk 40/60

    Werkwijze

    - Meng in een grote kom al de ingrediënten (behalve het water, de noten en de rozijnen).

    - Voeg geleidelijk het water toe en meng alles zeer goed.

    - Kneed gedurende 5 minuten.

    - Bedek met doek en plastic folie en laat 2 u rijzen.

    - Meng de noten en de rozijnen in het deeg en verdeel het deeg in verschillende stukjes met hetzelfde gewicht.

    - Elk stuk opbollen en er een langwerpige vorm van maken.

    - Lichtjes bestrooien met bloem en ze plaatsen op een bakplaat belegd met bakpapier of een siliconenvel.

    - Laat 1 u rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 230°C.

    - Bak ze af in ca 30 minuten.

    - Laat ze afkoelen op een rooster.



    31-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    29-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zachte lunchbolletjes

    ZACHTE LUNCHBOLLETJES

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    - 750 g tarwebloem

    - 40 g gist

    - 15 g zout

    - 15 g suiker

    - 75 g melkpoeder

    - 60 g roomboter

    - 400 à 450 g water

    Werkwijze

    - Bloem zeven in een grote kom.

    - Gist verbrokkelen. Suiker aan toevoegen.

    - Melkpoeder aan toevoegen.

    - Water langzaam overgieten tot al de bloem door het water is opgenomen.

    - Zout en boter door het deeg mengen en kneden tot het niet meer plakt en lekker soepel aanvoelt.

    - 30 minuten laten rusten onder doek en plastic folie.

    - Maak 2 mooie bollen en laat deze 10 minuten rusten onder doek en folie.

    - Verdeel de stukken in kleinere stukjes van ca 54 g en maak hier weer mooie bolletjes van.

    - Leg ze op een beboterde bakplaat en druk de bolletjes iets plat.

    - Bestrijk ze met ei en laat opnieuw 50 minuten rijzen.

    - De oven voorverwarmen op 270°C.

    - Afbakken in 8 minuten.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    29-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    27-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodbloem

    BROODBLOEM

    Ongeveer 2 uur 30

    Ingrediënten

    Voor 16 bolletjes

    - 475 g bloem - 2 el boter

    - 1 tl zout - 1 tl poedersuiker

    - 15 g verse gist - 2 ¾ dl water

    - 1 eierdooier voor het glazuur - 1 el sésamzaad

    - 2 tl maanzaad

    Werkwijze

    - Doe de bloem in een grote kom, wrijf de boter met uw vingertoppen erdoor totdat het mengsel op broodkruim lijkt.

    - Roer het zout en de suiker erdoor.

    - Brokkel de gist erover en voeg voldoende water toe voor een soepel deeg.

    - Kneed het deeg 5 minuten op een licht bestoven werkblad tot het zacht en elastisch is.

    - Leg het deeg terug in de kom en dek het af met doek en plastic folie en laat het op een warme plaats 1 u rijzen totdat het in omvang is verdubbeld.

    - Stort het deeg op een licht bestoven werkblad, kneed het goed en snijd het in 16 stukken. Rol elk stuk tot een bal. Schik de deegballen in 2 cirkels in een ingevette ronde vorm van 25 cm doorsnede. Leg 10 ballen in de buitenste ring, 5 ballen in de binnenste en het laatste balletje in het midden.

    - Bedek de vorm met ingevette folie en laat het deeg op een warme plaats 30 minuten rijzen totdat de deegballen goed zijn gerezen en ze elkaar raken.

    - Verwarm de oven voor op 200°C.

    - Verwijder de folie en bestrijk de ballen met de eierdooier vermengd met 1 el water. Bestrooi de buitenste ring en het middelste bolletje met sésamzaad en de middelste ring met maanzaad.

    - Bak de broodballetjes 20 à 25 minuten tot ze gerezen en goudbruin zijn. Het brood moet hol klinken als u er op klopt. Dek het desgewenst na 15 minuten af met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen.

    - Houd de vorm vast met een ovenwant en maak de randen los met een spatel. Kiep de bolletjes uit de vorm op een rooster en draai ze om zodat de bovenkant weer boven ligt.

    - Laat het brood helemaal afkoelen.



    27-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    25-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete chocoladebroodjes

    ZOETE CHOCOLADEBROODJES

    Ongeveer 3 uur 15

    (voor 16 kleine broodjes)

    Ingrediënten

    - 480 ml lauwwarme melk

    - 2 tl droge gist

    - 700 g bloem

    - 2 el boter, in kleine stukjes gesneden en een beetje boter om in te smeren

    - 2 el suiker

    - 1 groot ei, losgeklopt

    - ¼ tl zout

    - 140 g halfzoete chocolade in stukjes, gekoeld

    - 1 ei losgeklopt met 2 el warm water

    Werkwijze

    - Doe de melk in een kom en roer er de gist doorheen.

    - Laat het mengsel een paar minuten staan en roer er vervolgens 160 g bloem doorheen.

    - Voeg de boter, de suiker, het ei en het zout toe, en roer alles goed door elkaar.

    - Voeg 320 g bloem toe en roer steeds in dezelfde richting tot het een smeuïg geheel is.

    - Voeg de koude chocolade toe, samen met 80 g bloem. Roer het geheel goed door.

    - Leg het deeg op een bebloemd werkblad en kneed het ca 4 minuten goed door.

    - Vouw het deeg steeds heen en weer over en over. Voeg indien nodig nog wat bloem toe tot het deeg nog heel licht plakkerig aanvoelt.

    - Doe het in een schone kom, dek af met een doek en plastic folie en laat 1½ u rijzen tot het in omvang is verdubbeld.

    - Leg het deeg op het bebloemde werkblad.

    - Snijd het in 2 stukken en snijd vervolgens ieder stuk in 8 delen, dek ze losjes af.

    - Vet 2 broodvormen van 23 x 13 cm in of 2 ronde cakevormen van 20 cm doorsnede.

    - Smeer een beetje boter op de palm van uw hand, rol vervolgens een stuk deeg uit tot een grove bal en leg deze in de vorm.

    - Doe hetzelfde met de overige stukken deeg.

    - Leg in ieder vorm 8 stukken tegen elkaar aan.

    - Dek de vorm af met een doek en plastic folie en laat het deeg 30 minuten rijzen.

    - Plaats een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 200°C.

    - Smeer elk broodje vlak voor het bakken in met het eimengsel.

    - Strooi er wat suiker over en bak de broodjes 30 à 40 minuten tot ze luchtig en goudbruin zijn.

    - Haal de broodjes na het bakken meteen uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.

    - Trek de stukken brood uit elkaar of snijd de broden in plakken.



    25-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!